inia1984 29.10.06, 17:43 Mam nadzieje że mnie przyjmiecie do waszego grona. czy są tu kobity z Kanady? pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mon101 Re: hej!!! ale fajnie że was znalazłam!!!! 29.10.06, 18:21 Witaj, Kanadyjek tu wiele, poczujesz sie jak w domu) Odpowiedz Link
sylwek07 Re: hej!!! ale fajnie że was znalazłam!!!! 29.10.06, 18:32 witaj a no som Kobitki z Kanady a jaka prowincja? zapraszam tez i na to Forum: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=23005 Odpowiedz Link
inia1984 Re: hej!!! ale fajnie że was znalazłam!!!! 29.10.06, 18:35 hej!!! ale sie ciesze!! prowincja Alberta, Edmonton. jestem tu od 18 września na pobyt stały. Odpowiedz Link
sylwek07 Re: hej!!! ale fajnie że was znalazłam!!!! 29.10.06, 18:42 W Albercie mamy 2 towarzyszki Moze nie dlugo napisza pare slow Odpowiedz Link
thorgalla Re: hej!!! ale fajnie że was znalazłam!!!! 29.10.06, 19:25 A ja pamietam taki serial "Na południe" o dwóch policjantach,jeden amerykański a drugi z Kanadyjskiej Konnej. Jak ja uwielbiałam oglądać tego faceta. Wszyscy Kanadyjczycy są tak mili i uczynni?? I syrop klonowy robi się z klonu? Z jakiej jego części? Witam nową Kanadyjkę,musztardówka jest???? Odpowiedz Link
sylwek07 syrop klonowy 29.10.06, 20:19 Obecnie najwięcej syropu klonowego produkuje się w Kanadzie (prowincja Quebec). Pierwszą technologię wytwarzania syropu klonowego opracowali Indianie północnoamerykańscy. Sok klonowy pobiera się z pnia klonu, (głównie z klonu cukrowego Acer saccharum i k. srebrzystego A. saccharinum) i klonu czerwonego podobnie jak sosnową żywicę lub kauczuk. Sok ten jest przezroczysty, o lekko żółtym zabarwieniu i mdłym, słodkawym smaku. Syrop otrzymuje się przez odparowanie nadmiaru wody. Syrop o gęstej konsystencji i jasnobrunatnym kolorze zawiera dużo cukru oraz sole mineralne. Wydzieline z klonów pobiera się podczas wiosennych roztopów lub niedługo po nich, by nie wysuszyć drzew. Należy profesjonalnie wywiercić otwór i przybić metalowy bądź plastikowy kranik. Uszkodzenie kory może zaszkodzić drzewu i zepsuć smak syropu. Dziesiątki kraników łączy się w jedną rurę prowadzącą do pompowni. Sok zawiera ok. 97% wody. Potrzeba aż 40 litrów, by uzyskać 1 litr gotowego produktu. pl.wikipedia.org/wiki/Syrop_klonowy Odpowiedz Link
thorgalla Re: syrop klonowy 29.10.06, 20:40 Sylwek,ja Cię zaraz.... To miałbyć referat dla nowej Kanadyjki. ))) Odpowiedz Link
sylwek07 Re: syrop klonowy 29.10.06, 20:59 przepraszam ,prosze o wybaczenie ale do reszty pytan sie nie wtracam Odpowiedz Link
sylwek07 Re: syrop klonowy,, 29.10.06, 20:59 przepraszam ,prosze o wybaczenie ale do reszty pytan sie nie wtracam Odpowiedz Link
inia1984 Re: syrop klonowy,, 29.10.06, 21:18 bardzo dziekuje wam za przywitanie i referat. kupiłam juz syrop, ale dla znajomych w Polsce. sama tez musze spróbować... Odpowiedz Link
tamsin Re: syrop klonowy,, 29.10.06, 21:20 Witaj nowa Kanadyjko kanadyjski syrop klonowy z rannymi plackami (pancake) to moje ulubione sniadanie... zreszta nie odmowilabym nawet i na obiad czy kolacje. Szkoda ze to tyle kalorii Odpowiedz Link
inia1984 Re: syrop klonowy,, 29.10.06, 22:09 hej! jadłam już pancake...i jakoś mi nie wchodzą....ale ogólnie jedzonko to mi tu smakuje. pozdro Odpowiedz Link
tamsin Re: syrop klonowy,, 30.10.06, 03:21 chyba za malo syropu klonowego na nie polalas Odpowiedz Link
inia1984 Re: syrop klonowy,, 30.10.06, 14:43 jadłam je bez syropu....ale ze mnie zołza..hahahaahh. Odpowiedz Link
syswia Re: hej!!! ale fajnie że was znalazłam!!!! 30.10.06, 03:44 Pozdrawiam serdecznie z Toronto Odpowiedz Link
monhann2 Re: hej!!! ale fajnie że was znalazłam!!!! 30.10.06, 20:38 Ja rowniez pozdrawiam z Toronto. Syrop klonowy nalezal do podstawowych prezentow wiezionych przez moja znajoma do Polski, ponoc w PL tez juz jest rarytasem i kazdy sobie go "zamawial" prosto z Kanady. A Tobie Sylwku dzieki za referat)) Odpowiedz Link
sylwek07 Re: hej!!! ale fajnie że was znalazłam!!!! 30.10.06, 21:42 monhann2 a prosze bardzo ostatnio syrop klonowy widzialem w supermarkecie Tesco . Odpowiedz Link
kaszka13 witam przelotnie..... 30.10.06, 21:42 wsiadam na miotle i znikam! ale pozdrawiam bardzo! Odpowiedz Link
maja92 Re: witam przelotnie..... 31.10.06, 15:29 witam pieknie i jak kaszka halloween'owo przebrana jestem, ale ja w parze z kosciotrupami))) Mieszkam przy Edmonstown Road)) ale do Ciebie to mam troche daleko)))) Pozdrowienia Odpowiedz Link