Dodaj do ulubionych

Pytanie do Torontonianek :)

05.12.07, 14:46
Gdzie kupujecie sobie biustonosze? Bo ja juz wymiekam... Te z Was, ktore
poznalam "naocznie" sa szczuple - ja mam wiecej mieska - wiec teoretycznie
potrzebujecie mniejszych obwodow niz ja... Ja najmniejsze obwodowo (34)
staniki ze sklepow moge sobie na biodrach zapiac - a potrzebuje je nosic deko
wyzej wink Gdzie wiec dostac w naszym miasteczku 32-ki?
Obserwuj wątek
    • wiedzma30 Re: Pytanie do Torontonianek :) 05.12.07, 14:50
      Aha, sklep linea intima (staniki na wage zlota wink, "sisters" (kilka fasonow w
      sklepie, a na stronce w necie wybor jak w najlepszym sklepie w Anglii...), i
      taki okolicy RoyalYork - gdzie kroluja jedyne sluszne rozmiary juz nam...
    • monhann2 Re: Pytanie do Torontonianek :) 05.12.07, 15:49
      Nie rozumiem!!!! Masz wiecej 'mieska' a szukasz rozmiaru 32???
      Przeciez to dla bardzo, bardzo szczuplych, ja raczej zaliczam sie do
      tych ze szczuplejszej polki a nosze 34 (jesli 32 to musi byc miska
      D) i raczej nie mam problemu ze znalezieniem rozmiaru dla siebie.
      Najczesciej zakupuje w Winners lub w The Bay, tam maja dosc duzy
      asortyment. Na necie nie kupuje, bo sie boje, ze nie bedzie 'lezal'
      jak trza i wtedy 'dupa blada'.... Jakiego rozmiaru konkretnie
      szukasz? Czasem rzeczywiscie dosc trudno jest znalezc cos
      odpowiedniego jesli obwod jest maly a miseczka spora.
      • asica74 Re: Pytanie do Torontonianek :) 05.12.07, 16:07
        Hm, Monhann a mnie przeciez widzialas, co nie?smile
        I ja nosze 32 a czasami nawet 30! tongue_out
        A mieska mam ze ho hosmile
        • monhann2 Re: Pytanie do Torontonianek :) 05.12.07, 17:15
          Jakiego mieska????? Zadnego nie widzialam moja drogasmile)))) Nawet po
          obfitym obiadku w sushi restaurantbig_grinDDD To ja chyba jestem przy
          kosci, bo nosze 34! A moze Wy tam inne rozmiary macie w UK?
          • asica74 Re: Pytanie do Torontonianek :) 05.12.07, 21:26
            Bo to tluszczyk byl! smile)))))))))))))
          • maith Re: Pytanie do Torontonianek :) 11.12.07, 10:26
            Żeby pasowało Ci 34 to powinnaś być już trochę przy kości. Jeśli nie jesteś, to
            pewnie, jak wiele kobiet nosisz źle dobrany stanik.
            Przecież mierząc się pod biustem używasz nierozciągliwej miarki. A obwód stanika
            jest rozciągliwy. Skoro zatem przeliczasz wynik z materiału sztywnego na
            rozciągliwy, to musisz wziąć na to poprawkę smile
      • wiedzma30 Re: Pytanie do Torontonianek :) 05.12.07, 20:31
        Jakbym miala ze 100cm w obwodzie to nosialbym 34, a ze mam mniej, to nie nosze
        34 smile

Zresztą, prosilam jedynie o podpowiedzi - czy w ogole sa jakies sklepy z
        normalnymi rozmiarami - a nie "jedynymi slusznymi" 34-44 a-dd wink

A'propo The Bay - niby sklep z jakimis kolekcjami ciuchow - taki "ą", "ę", a
        staniki jedynie w "jedynych slusznych" rozmiarach... Jak dla mnie zenada...

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=32203
        • elagrubabela Re: Pytanie do Torontonianek :) 05.12.07, 20:56
          La Senza i jednak glownie w Stanach w Victoria Secret. Czasem w The
          Bay albo w Searsie tylko, ze w tych duzych sklepach to zawsze
          straszny balagan i trzeba sie naszukac, bo napis na pudelku czesto
          ma sie nijak do rozmiaru w srodku. Aha, i do podrozowania to kupuje
          takie niby sporty modele w MEC. Elka
          • monhann2 Re: Pytanie do Torontonianek :) 05.12.07, 21:54
            > La Senza i jednak glownie w Stanach w Victoria Secret.

w La Senza maja glownie staniki 'waciaki' a lubie cieniutkie, nic
            tam mi sie nie podoba. W Victorii Secret bylam tydzien temu i tez
            nic mi sie nie podobalo (w sklepach o wiele gorszy wybor niz z
            katalogu). Najlepsze modele (i ceny!) wyszukuje w Winners ale tam
            tez niestety balagan i po prostu trzeba miec szczescie i duzo
            cierpliwosci.
        • monhann2 Re: Pytanie do Torontonianek :) 05.12.07, 21:49
          wiedzma30 napisała:

> Jakbym miala ze 100cm w obwodzie to nosialbym 34, a ze mam mniej,
          to nie nosze
          > 34 smile

Slowo daje, nic nie pojmuje!!! Niestety jestem w pracy i nie mam sie
          jak zmierzyc w obwodzie (chyba, ze linijkasmile)))), ale jak na moj
          gust to na pewno nie mam 'sto' a nosze 34. Zaraz jak wroce do domu,
          to sie zmierze, bo ciekawosc mnie zzera.
          • wiedzma30 Re: Pytanie do Torontonianek :) 05.12.07, 23:15
            Zmierz lepiej biustonosz po naciagnieciu smile
            Obwod ma byc stabilny, a jak moze byc taki, skoro naciaga sie do setki?..
            • monhann2 Re: Pytanie do Torontonianek :) 06.12.07, 00:21
              Zmierzylam!!! nie biustonosz a sam obwod pod biustem: 69 cm. Nie
              wiem jak bym miala ciagnac ten stanik aby go rozciagnac 31 cm??????
              Cos tu nie gra!!! big_grinDD
              • tamsin Re: Pytanie do Torontonianek :) 06.12.07, 01:28
                tez musze sie wybrac na zakupy po nowe biustonosze (ale nie do
                toronto wink najchetniej zamowilambym przez internet i nawet
                znalazlam strone jako sie powinno to mierzyc:
                tinyurl.com/3cufxp
                Musze sobie tylko taka miarke do domu kupic, bo te co mam sa
                metalowe i ciezko je zgiac wink
              • wiedzma30 Re: Pytanie do Torontonianek :) 06.12.07, 02:48
                Skoro masz pod biustem 69, to dlaczego nosisz staniki na 75 (34) cm?
                • monhann2 Re: Pytanie do Torontonianek :) 06.12.07, 14:25
                  Nie wiem dlaczego ale od zawsze nosze ten sam rozmiar (zapinam na
                  pierwsza haftke) Kiedys kupilam 32D i tez byl dobry.
                  • butters77 Re: Pytanie do Torontonianek :) 11.12.07, 10:22
                    Wiesz co, Monhann, a wypróbuj przy najbliższej okazji biustonosz o węższym
                    obwodzie (a co za tym idzie - i większej miseczce), niż nosisz, ok? Szerokość
                    obwodu pod biustem powinno się zawsze zaniżać względem rzeczywistego wyniku na
                    miarce (miara jest sztywna, a tkanina stanika - elastyczna i rozciągliwa). Poza
                    tym tylko ściśle dopasowany pod biustem stanik gwarantuje naprawdę dobre
                    podtrzymanie. Polecam - wygląd i samopoczucie od razu lepszesmile
                • ma.pi Re: Pytanie do Torontonianek :) 07.12.07, 18:36
                  wiedzma30 napisała:

> Skoro masz pod biustem 69, to dlaczego nosisz staniki na 75 (34)
                  cm?
                  >

Wiesz ja mam pod biustem 74 i nosze stanik 36, bo ten stanik to pod
                  biustem po zapieciu tak, ze najwiekszy obwod sie mierzy, to ma
                  naprawde 70 cm. I rozciagliwy, az tak bardzo nie jest coby go do 100
                  mozna bylo naciagnac :o)

Pozdr.
                  • wiedzma30 Re: Pytanie do Torontonianek :) 07.12.07, 23:23
                    > bo ten stanik to pod
                    > biustem po zapieciu tak, ze najwiekszy obwod sie mierzy, to ma
                    > naprawde 70 cm.

Wybacz, ale nie rozumiem...

Dlaczego nosisz stanik 36 majac w obwodzie 74cm zmierzone ciasno?
                    Rozumiem, ze gatki tez kupujesz wieksze niz obwod bioder? wink))

Nie naciagniesz 36-tki do ok.100? To chyba bardzo slabo rozciagliwy stanik -
                    zdarzaja sie takie.

Np. La Senza Jacquard Mesh 34DD naciaga sie do 93 cm; Lepel 34E Fiore Full Cup
                    naciaga sie do 104cm; Panache Tango II 34E naciaga sie do 92 cm; Panache Inferno
                    32E naciaga sie do 90cm; Panache Porcelain 32E naciaga sie do 91cm. To tylko
                    kilka, z tych ktore mierzylam...

• ma.pi Re: Pytanie do Torontonianek :) 17.12.07, 19:40
                      wiedzma30 napisała:

> > bo ten stanik to pod
                      > > biustem po zapieciu tak, ze najwiekszy obwod sie mierzy, to ma
                      > > naprawde 70 cm.
                      >
                      > Wybacz, ale nie rozumiem...
                      >
                      > Dlaczego nosisz stanik 36 majac w obwodzie 74cm zmierzone ciasno?
                      > Rozumiem, ze gatki tez kupujesz wieksze niz obwod bioder? wink))
                      >

Przeczytaj ze zrozumieniem. Na staniku pisze 36 (80cm), ale jak
                      wezmiesz centymetr i zmierzysz obwod to ten obwod wunosi 70 cm.
                      (pomierzylam kiedys wszystkie swoje biustonosze po przeczytaniu
                      jakies dyskusji na forum i wszytskie maja te sama ceche).

No i ja kupuje takie modele co najwyzej pare centymetrow da sie
                      rozciagnac a nie 30.

Byc moze tutaj jest Twoj problem, ze kupujesz jakies staniki ze zbyt
                      rozciagliwego materialu.
                      • wiedzma30 Re: Pytanie do Torontonianek :) 17.12.07, 20:26
                        Zagladnij na forum lobby biusciastych i tam czytaj ze zrozumieniem.
                        I jeszcze mozesz "rzucic okiem" na tabelke rozciagliwosci. Zobaczysz tam, ze
                        niemal kazdy biustonosz rozciaga sie ok. 20 cm, a niektore znacznie wiecej - i
                        to nie ja dodawalam te wymiary wink)))))

Uwazasz, ze ok. 600 kobiet - ktore pisza na forum lobby biusciastych myli
                        sie(=jest zadowolonych z dobrze dobranych obwodow), a ty masz racje?.. wink))

Czyli rozumiem, ze Twoj obwod to ok.90cm skoro masz biustonosze 36-tki.

> Byc moze tutaj jest Twoj problem, ze kupujesz jakies staniki ze zbyt
                        > rozciagliwego materialu.

Niestety nierozciagliwe spotkalam tylko w JEDNYM sklepie w Toronto - La Senza
                        (jednak miseczki male) - pozostale maja rozciagliwce. Staralam sie znalezc
                        jakies nierozciagliwe 34 - skoro nigdzie nie ma 32, ale wszystkie ktore
                        mierzylam byly za szerokie - jakies Calvin Clain, Triumph, Jessica, VonderBra,
                        VanityFair, itd.
                        Biustonosza potrzebuje do podtrzymywania biustu, a nie zeby mi jezdzil w okolicy
                        karku wink))
                        • ma.pi Re: Pytanie do Torontonianek :) 18.12.07, 20:54
                          wiedzma30 napisała:

> Zagladnij na forum lobby biusciastych i tam czytaj ze
                          zrozumieniem.
                          > I jeszcze mozesz "rzucic okiem" na tabelke rozciagliwosci.
                          Zobaczysz tam, ze
                          > niemal kazdy biustonosz rozciaga sie ok. 20 cm, a niektore
                          znacznie wiecej - i
                          > to nie ja dodawalam te wymiary wink)))))
                          >
                          > Uwazasz, ze ok. 600 kobiet - ktore pisza na forum lobby
                          biusciastych myli
                          > sie(=jest zadowolonych z dobrze dobranych obwodow), a ty masz
                          racje?.. wink))
                          >
                          > Czyli rozumiem, ze Twoj obwod to ok.90cm skoro masz biustonosze 36-
                          tki.
                          >
                          > > Byc moze tutaj jest Twoj problem, ze kupujesz jakies staniki ze
                          zbyt
                          > > rozciagliwego materialu.
                          >
                          > Niestety nierozciagliwe spotkalam tylko w JEDNYM sklepie w
                          Toronto - La Senza
                          > (jednak miseczki male) - pozostale maja rozciagliwce. Staralam sie
                          znalezc
                          > jakies nierozciagliwe 34 - skoro nigdzie nie ma 32, ale wszystkie
                          ktore
                          > mierzylam byly za szerokie - jakies Calvin Clain, Triumph,
                          Jessica, VonderBra,
                          > VanityFair, itd.
                          > Biustonosza potrzebuje do podtrzymywania biustu, a nie zeby mi
                          jezdzil w okolic
                          > y
                          > karku wink))

A Ty dalej swoje, chyba jednak nie zrozumialas co pisalam.

Jak chcesz to podaj mi swoj adres to Ci przesle pare moich
                          biustonszy to sobie ich obmierzysz i porozciagasz. :o), bo widze, ze
                          masz problem ze zrozumieniem ile to jest 70 cm.
                          • ma.pi Re: Pytanie do Torontonianek :) 18.12.07, 21:38
                            ma.pi napisała:

> wiedzma30 napisała:
                            >
                            > > Zagladnij na forum lobby biusciastych i tam czytaj ze
                            > zrozumieniem.
                            > > I jeszcze mozesz "rzucic okiem" na tabelke rozciagliwosci.
                            > Zobaczysz tam, ze
                            > > niemal kazdy biustonosz rozciaga sie ok. 20 cm, a niektore
                            > znacznie wiecej - i
                            > > to nie ja dodawalam te wymiary wink)))))
                            > >
                            > > Uwazasz, ze ok. 600 kobiet - ktore pisza na forum lobby
                            > biusciastych myli
                            > > sie(=jest zadowolonych z dobrze dobranych obwodow), a ty masz
                            > racje?.. wink))
                            > >
                            > > Czyli rozumiem, ze Twoj obwod to ok.90cm skoro masz biustonosze
                            36-
                            > tki.
                            > >
                            > > > Byc moze tutaj jest Twoj problem, ze kupujesz jakies staniki
                            ze
                            > zbyt
                            > > > rozciagliwego materialu.
                            > >
                            > > Niestety nierozciagliwe spotkalam tylko w JEDNYM sklepie w
                            > Toronto - La Senza
                            > > (jednak miseczki male) - pozostale maja rozciagliwce. Staralam
                            sie
                            > znalezc
                            > > jakies nierozciagliwe 34 - skoro nigdzie nie ma 32, ale
                            wszystkie
                            > ktore
                            > > mierzylam byly za szerokie - jakies Calvin Clain, Triumph,
                            > Jessica, VonderBra,
                            > > VanityFair, itd.
                            > > Biustonosza potrzebuje do podtrzymywania biustu, a nie zeby mi
                            > jezdzil w okolic
                            > > y
                            > > karku wink))
                            >
                            >
                            >
                            > A Ty dalej swoje, chyba jednak nie zrozumialas co pisalam.
                            >
                            > Jak chcesz to podaj mi swoj adres to Ci przesle pare moich
                            > biustonszy to sobie ich obmierzysz i porozciagasz. :o), bo widze,
                            ze
                            > masz problem ze zrozumieniem ile to jest 70 cm.
                            >
                            >
                            >

A jeszcze jedno, w Kanadzie uzywaja francuskiej rozmiarowki
                            biustonoszy.

Tuatj jest link z Twojego ulubionego formum o biustach jak sie taki
                            rozmiar mierzy.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=67239393&v=2&s=0
                            a tutaj z kanadyjskiego sklepu jak sobie obliczyc rozmiar

www.sears.ca/gp/browse.html/ref=sc_fe_c_2_16378521_25?ie=UTF8&node=16395631&no=16378521&searsBrand=core&me=A10FHFRJZ0GJG3
                            • wiedzma30 Re: Pytanie do Torontonianek :) 18.12.07, 23:42
                              > A jeszcze jedno, w Kanadzie uzywaja francuskiej rozmiarowki
                              > biustonoszy.
                              >

To mnie rozbawilas niemal do lez... francuskiej?! Moze w Quebec...

Nie mam problemow z okresleniem mojego rozmiaru, ale ze znalezieniem biustonosza
                              w odopowiednim rozmiarze - pisalam to juz, ale widac, kto tu ma problem ze
                              zrozumieniem wink)))
                            • mary_lu Re: Pytanie do Torontonianek :) 19.12.07, 00:17
                              O rany, w tym Searsie wiedzą tyle samo o dobieraniu staników, co u
                              nas pani na bazarku... Te ich porady i rysunki przy nich -
                              parodia... Ale czego się spodziewać po sklepie, w którm staniki dla
                              karmiacych są do miski DD? Że zazwyczaj każą zwiększyć obwód. Nawet
                              jak miska jest za mała big_grin

Ma.pi, kup sobie dobry stanik, to zobaczysz różnicę. Dzisiaj moja
                              mama dostała przesyłkę z Anglii, cieszyła się jak dziecko smile A
                              jeszcze rok temu nie było większego krytyka dobierania staników
                              według zasad forum LB.
                            • a_gneskka Re: Pytanie do Torontonianek :) 19.12.07, 01:01
                              ma.pi

1.
                              O jakości rad z "kanadyjskiego sklepu" świadczy zdanie dotyczące staników na
                              "fully bust": "Look for padded straps to help relieve pressure."

Otóż w gdyby wcześniejsze rady dotyczące dobierania obwodu i misek biustonosza
                              były prawidłowe, to nie byłoby potrzeby, żeby na koniec zamieszczać cokolwiek o
                              jakichś "padded straps". A to z bardzo prostej przyczyny : w dobrym biustonoszu
                              nie istnieje "pressure" wymagające bycia "relieved", i to nawet przy bardzo
                              sporym biuście. Choćby to jedno jedyne zdanie całkowicie kompromituje
                              podlinkowaną przez Ciebie stronę.

===
                              2.
                              Wcześniej podałaś link do dobrego forum, tylko do złego wątku, bo tam są jedynie
                              rozważania o różnej nomenklaturze tego samego obwodu. A czy ten obwód będzie się
                              nazywał po francusku 90, czy po polsku 75, czy po angielsku 34, czy po
                              marsjańsku nie wiem jak, to to w dalszym ciągu będzie ten sam stanik mniej lub
                              bardziej rozciągliwy, czyli o ileś tam cm czy cali odbiegający od wartości
                              doradzanej (francuskie 90 jest PONOĆ na 73-77 cm pod biustem – bzdura!), więc
                              przeważnie fruwający swobodnie na ciele "grupy docelowej".

====
                              3.
                              Podziel się, proszę: jaka to marka ma na metce 80 cm, a w praktyce ok. 70 i
                              jeszcze się prawie nie rozciąga? Bo pewnie masa kobiet będzie zainteresowana
                              jedynymi na świecie wygodnymi biustonoszami wykonanymi z żelaza wink
                          • wiedzma30 Re: Pytanie do Torontonianek :) 18.12.07, 23:45
                            >A Ty dalej swoje, chyba jednak nie zrozumialas co pisalam.

>Jak chcesz to podaj mi swoj adres to Ci przesle pare moich
                            >biustonszy to sobie ich obmierzysz i porozciagasz. :o), bo widze, ze
                            >masz problem ze zrozumieniem ile to jest 70 cm.

A CO TO MA DO RZECZY? O czym Ty w ogole piszesz?!
                            Po co mi Twoje biustonosze?! Sama sobie je mnierz! Ubawilas mnie!!!!!!!!!!!!!
                            Jakbym potrzebowala biustonosza z second hand - to poszlabym do takowego sklepu smile

Nie interesuje mnie, ze nosisz biustonosze, ktore maja obwod z nierozciagliwych
                            tasiemek smile))))

• swierszczowa1 Re: Pytanie do Torontonianek :) 11.12.07, 12:10
            monhann2 tak z ciekawosci, moze spróbuj swoj stanik zapiać na
            biodrach. dasz rady? a masz tam pewnie powyżej 90cm. Ja prawie
            wszystkie 75-ąyki dam rady zaopiąć na biodrach. Sama mam 1,7m
            wzrostu , wazę 60kg i noszę staniki w rozmairze 60G czyli 28G.
            Szersze mi podjezdzaja na plecach w góre a z przodu wiadomo-w dół
            dla równowagi wink. To nie biustonosze tylko biustozaslaniaczesmile
    • syswia Re: Pytanie do Torontonianek :) 06.12.07, 02:04
      Wiedzmo, ja nosze 36C - pod biustem 85 cm, w biuscie - 93 cm i
      najbardziej lubie La Rose en Vie. Mam okreslony typ stanika - kroj,
      ktory zawsze kupuje: na drucie, usztywniony po bokach i z
      przynajmniej 2 haftkami - i tam takie sa. Raz mi sie nawet udalo
      zakupic bawelniany. Juz sie nie raz przekonalam, ze na inne szkoda
      czasu i pieniedzy, bo ja musze miec porzadne rusztowanie ;P
      • wiedzma30 Re: Pytanie do Torontonianek :) 06.12.07, 02:56
        To ja mam podobnie z obwodem - ale mi nawet 34 po 10 minutach podjezdza na kark...
        • syswia Re: Pytanie do Torontonianek :) 08.12.07, 01:14
          Nie rozumiem - moze kupujesz zly fason? jak to Ci podjezdza? Stanik
          musi byc dopasowany jak rekawiczka - nie moze byc za ciasny ani za
          luzny... ja kupuje zawsze staniki na drucie cos jak bardotka tylko
          bardziej kryty u gory i nic mi nigdy nie podjezdza....
          • wiedzma30 Re: Pytanie do Torontonianek :) 08.12.07, 04:22
            Tu nie chodzi o fason, tylko o obwod - jezeli jest za szeroki to tyl podjezdza
            do gory. Wkurzajace strasznie! I to wlasnie ma zwiazek z za szerokim obwodem.
            Jezeli ma sie np. obwod 75 to nie mozna kupowac stanika 75-tki (34), bo przeciez
            obwod jest rozciagliwy i po chwili bedzie sie miec zapiecie na karku - zamiast
            ponizej lopatek... Tak sie wlasnie dzieje u mnie nawet z 34-kami (75). Jak sobie
            przypomne, ze kiedys dlugie lata nosilam nawet 36! I ciagle nie rozumialam
            dlaczego co chwile musze ukradkiem pociagac go z tylu na dol - bo podjezdzal...
            A to dlatego, ze mialy za szeroki obwod!

Polecam przegladniecie forum biusciastego:
            forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=32203
            A takze super bloga ze zdjeciami itp.:
            stanikomania.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?361780
            • syswia Re: Pytanie do Torontonianek :) 09.12.07, 15:11
              Ja kazdy stanik mierze - nigdy nie kupie w ciemno "bo rozmiar ten".
              Kupuje taki, zeby po zapieciu na ostatnia haftke nie byl za ciasny,
              ale zeby wygodnie przylegal... Pozniej z czasem one sie rozciagaja,
              ale to jest normalne, przeskakuje haftke ciasniej, a jak juz sie nie
              da to kupuje nastepny. Staram sie nie prac w pralce i nie uzywam
              zadnych detergentow, ktore oslabiaja gumke. I tyle - wszystko sie
              zuzywa....
              • wiedzma30 Re: Pytanie do Torontonianek :) 10.12.07, 17:55
                A co mam zrobic, jezeli 34 od razu zapinam na najciasniejsza haftke i podjezdza
                mi do gory?
            • monhann2 Re: Pytanie do Torontonianek :) 10.12.07, 17:06
              Fason tez jest jak najbardziej istotny. Jesli biust jest duzy,
              trzeba mu pomoc jakims porzadnym "rusztowaniem", co by nie ciagnal w
              dol (podczas gdy tyl stanika ucieka do gory). Jesli nosisz miseczke
              DD, to chyba jednak potrzebujesz porzadnego 'support' z przodusmileTe
              staniki, to zdaje sie 'full support' czy 'full coverage' czy cos
              takiego, one maja nawet masywniejsze ramiaczka.
              • wiedzma30 Re: Pytanie do Torontonianek :) 10.12.07, 17:47
                Oj, juz widze, co powiedzialbyby na Twoje zabudowane miseczki, masywniejsze
                ramiaczka kobiety z biustami (miseczkami) np. H, I, J, K...

Wielkosc miseczki zalezy od dlugosci obwodu. Twoje DD nic nie znaczy bez jego
                dodania, bo np. 32DD to maly biuscik, ale juz taki 38DD to jest "widoczny".
                (Jezeli zmiejszymy to 38DD, wyjdzie np. 32H)

Zobacz tutaj rozmiar 90E (DD):
                stanikomania.blox.pl/2007/08/Kwestia-rozmiaru.html
                Ktory naprawde jest rozmiarem 70J - po dobraniu odpowiedniego stanika. I zobacz
                jak wyglada to 70J smile Czy przypomina Twoja wizje szerokich szelek i zabudowanych
                misek? wink)) Nie sadze...

I jeszcze "pieknie plaskate" 85D:
                stanikomania.blox.pl/2007/07/Przed-i-po.html
                Pozniej "opakowane" w odpowiedni rozmiar smile

Tyl ucieknie do gory i przy miseczce A - jezeli ma sie za duzy obwod!

To co maja zrobic kobiety noszace miseczki H, I, J, K? Maja nosic "zbroje" zeby
                im tyl stanika nie urwal glowy? wink)) Caly "myk" polega na dobrze dobranym
                obwodzie - ramiaczek moze nie byc w ogole!

Zobacz:
                stanikomania.blox.pl/2007/12/Biust-pietnasty-czyli-ex-75B.html
                stanikomania.blox.pl/2007/09/Dzisiejszy-odcinek-sponsoruje-literka-K.html
                A tutaj rzut oka na zle dobrane 32D (Twoj rozmiar?) i dobre 60F (obwod pod
                biustem 65cm):
                stanikomania.blox.pl/2007/08/Biust-osmy.html
                I jeszcze obwod pod biustem 73cm:
                stanikomania.blox.pl/2007/06/Biust-tygodnia-po-raz-czwarty.html
                • syswia Re: Pytanie do Torontonianek :) 10.12.07, 18:45
                  Sorry, jednak nie za bardzo podazam, o co Ci wlasciwie chodzi?
                  Jak podjezdza, to nie kupuj i juz. Ja nie kupuje podjezdzajach. Z
                  mojej praktyki wynika, ze to jednak zalezy od fasonu. Przeciez jak
                  naciagniesz taki stanic do oporu i tak bedziesz nosic to bardzo
                  szybko guma sparcieje... Nie mowiac juz o niewygodzie.

PS. Zbroi nie nosze bo gustuje w finezyjnych stanikach mimo sporego
                  biustu i nic mi nie opada i nie podjezdza.
                  • wiedzma30 Re: Pytanie do Torontonianek :) 10.12.07, 18:56
                    > Sorry, jednak nie za bardzo podazam, o co Ci wlasciwie chodzi?
                    > Jak podjezdza, to nie kupuj i juz.

Dlatego zalozylam ten watek - zeby, moze, dowiedziec sie, gdzie moge kupic cos,
                    co ma obwod ponizej 34... zeby wlasnie NIE podjezdzalo. A tu zaczely sie
                    licytacje wink))

Jezeli guma jest lipnej "urody", to niestety w kazdym staniku sie rozciagnie.
                    Dobrze dobrany obwod nie jest niewygodny - wrecz przeciwnie.

>Zbroi nie nosze bo gustuje w finezyjnych stanikach mimo sporego
                    > biustu i nic mi nie opada i nie podjezdza.

O "zbrojach" - to bylo do Monhann smile
                    36c to nie jest "spory biust" smile))

• maith Obwód pod biustem 11.12.07, 10:35
                    Jak nie podążasz, to ja to spróbuję wytłumaczyć prościej.
                    Wyjmij z szuflady majtki.
                    Zmierz je tam, gdzie normalnie lądują Twoje biodra i ustal, ile mają w stanie
                    spoczynku (powiedzmy 30 cm x2 czyli 60 cm).
                    Potem zmierz się w biodrach (wyjdzie Ci pewnie z 90cm, czyli z 30 cm więcej).
                    A potem zadaj sobie pytanie, czy kiedykolwiek kupiłabyś sobie tak wielgachne
                    majtasy, żeby one w stanie spoczynku miały tyle, co Twoje biodra normalnie?
                    Z obawy przed tym, że... guma sparcieje? wink
                    Raczej chyba nie, bo musiałabyś je nosić... na szelkach.
                    Problem w tym, że staniki nosimy na szelkach - to ramiączka. Dlatego tu łatwiej
                    dajemy się nabrać.
                    No i różnica nie jest tu aż tak wielka, bo wynosi nie 30 cm, a czasem 5, czasem
                    10, przy mocniejszych rozciągliwcach 15.
                    • wiedzma30 Re: Obwód pod biustem 11.12.07, 15:19
                      Moje gatki w spoczynku sa 25-30 cm wezsze od bioder smile
                    • syswia Re: Obwód pod biustem 11.12.07, 19:01
                      Nie podazam i w zasadzie nie musze, bo to na szczescie nie moj
                      problem smile moje staniki leza jak ulal, wiec pozwol, ze bede sie
                      trzymac tego, co mnie odpowiada zamiast psudo-naukowo
                      eksperymentowac z majtkami he he he
                  • swierszczowa1 Re: Pytanie do Torontonianek :) 11.12.07, 12:22
                    To zależy od obwodu. Ciężar piersi musi sie na cos przekazać. W tym
                    przypadku na obwód a w dalszej kolejności na śebra. można ewentalnei
                    zawiesic piersi na ramiączkach, ale wtedy ramiaczka się wbijają w
                    skurę a biust sobie i tak podskakuje np. przy chodzeniu nie mówiac
                    juz o podbiegnieciu. Samoutrzymujacych się w powietrzu staników nie
                    ma. To taka abstrakcja jak zawieszona w dach bez scian i
                    fundamentów. Nawet najlepiej skonstruowany nie spełni swojej
                    funkcji. obciazenia z dachu muszą sie gdzies przekazać.Jesli stanik
                    lużno wisi i nie zbiera ciezaru biustu przekazując go na inną część
                    ciala to wtedy biustu nic nie podtrzumuje. Tkanki bistu z czasem się
                    rozciągają. I potem kobity narzekają ze grawitacja , że karmienie
                    dzieci. Wiadomo ze jest grawitacja, dlatego należy dać piersia
                    wsparcie jesze keidy są jędrne. Wtedy żadna grawitacja nie bedzie im
                    straszna. Biustonosz sie nazywa biustonosz ze wzgledu na funkcje
                    która ma pełnić. Jakby sie nazywal biustozasłaniacz to by nie musial
                    byc dobrze dopasowany pod biustem.
              • maith Rusztowanie? Wystarczy naprawdę dobry rozmiar :) 11.12.07, 10:23
                Wystarczy obejrzeć modele z plebiscytu na Kusidełko Wszech Czasów.
                Podstawowy wymóg konkursowy brzmiał - że są to staniki przynajmniej do miseczki G.
                Widzisz tam jakieś rusztowania? wink Szczególnie finalista (przezroczysty) nie
                miałby ich gdzie upchnąć wink
                stanikomania.blox.pl/2007/10/Kusidelko-Wszech-Czasow-wyniki-wyborow.html
                A co daje tylko i wyłącznie dobry rozmiar, to można sobie zobaczyć tu:
                stanikomania.blox.pl/2007/08/Kwestia-rozmiaru.html
                Poniżej widać staniki, jakie ona na sobie miała. I ten dobry, to nie żadne
                rusztowania, jest normalny, miękki smile
    • wiedzma30 Re: Pytanie do Torontonianek :) 07.12.07, 17:13
      Dziekuje za podpowiedzi smile

Niestety znam juz te sklepy i niestety nie ma tam nic ponad/ponizej 34-44 A-DD...
      • mig_usia Re: Pytanie do Torontonianek :) 11.12.07, 14:22
        jestem nowa forumka i dlatego zacytuje A_gneskke w kwestii
        odpowiednio dobranego obwodu - taka mini wizualizacja:
        "Niedawno doświadczyłam losu biuściastej w źle dobranym staniku. No,
        trochę odwrotnie, ale porównanie chyba trafione: wybrałam się w
        podróż z prawie 20 kg plecakiem, w którym w pewnym momencie puścił
        pas biodrowy. Póki trzymał,wszystko było OK: czułam, że plecak jest,
        ale było wygodnie i mogłam spokojnie maszerować. Gdy padła klamra i
        wszystko zawisło na ramionach to miałam dość po kilku minutach (a
        ramiączka plecaka mają po jakieś 4 cm wink.Więc nie ma się co dziwić
        kobietom z "90D" skarżącym się na potwornie ciężki
        biust i wpijające się w ramiona staniki - podtrzymujący obwód to
        podstawa, nieważne, czy ciężar jest z przodu czy z tyłu wink"

Pozdrawiam i serdecznie zapraszam na Lobby_Biuściastych smile
        Kopalnia wiedzysmile
    • abere8 Ja tez polecam Lobby Biusciastych! 11.12.07, 20:55
      Jestem w trakcie wlasnej rewolucji stanikowej, bo ich argumenty sa bardzo
      logiczne. Nie ma czegos takiego, jak miseczka D. Ona bedzie wieksza lub mniejsza
      w zaleznosci od obwodu. Tutaj jest zdjecie, ktore obrazuje to tak wyraznie, ze
      chyba bardziej sie nie da:

www.avokado.co.nz/shop/fitting_guide.php
      Porownanie 8DD z 18 DD (czyli 30DD z 40DD w rozmiarowce amerykanskiej). Osoba z
      biustem 30DD (wszystko wskazuje na to, ze to ja!) nie musi wcale miec wielkiego
      biustu, a wrecz przeciwnie. Widzialyscie mnie na zdjeciach w spiewniku, a Tamsin
      i Mulinka nawet na zywo. Co jak co, ale moj biust na pewno nie rzuca sie w oczy
      jako pierwszy smile

Przymierzam sie do kupna biustonosza w zupelnie nowym dla mnie rozmiarze (po
      latach noszenia niesmiertelnych 75/80 B/C) z ktorejs z brytyjskich stron
      internetowych polecanych przez Biusciaste lub na eBayu australijskim. Nie
      wczytywalam sie w Twoje posty, Wiedzmo - czy ty juz internetu probowalas?

Tak sie rozpisalam, bo od jakiegos tygodnia tym zyje i staniki mi sie snia po
      nocach smile
    • a_gneskka Re: Pytanie do Torontonianek :) 11.12.07, 23:12
      Może to się przyda, choć sklep w Toronto nieciekawie się prezentuje:
      myintimacy.com/findastore_locations.php?counter=0&state=Canada&direction=forward
      • wiedzma30 Re: Pytanie do Torontonianek :) 12.12.07, 00:33
        Biustonosze "na wage zlota" wink)))
        Widzialam juz te stronke.
        • jan.kran Re: Pytanie do Torontonianek :) 12.12.07, 12:08
          Oplaca sie czytac wszystkie watki na KP , juz sie o tym wielokrotnie
          przekonalamsmile
          Zboczenia i pokretne sciezki watkow sa czasem lepsze od tematu
          glownegosmile))

Po pierwsze zwizualizowalm sobie Monhann mierzaca obwod pod biustem
          linijka w fabryce. Mogla poprosic o pomoc kolege z sasiedniego
          biurka , tego co zawsze chciala go zagadac a nie wiedziala jaktongue_outPP
          Mirzenie linijka na pewno by ich zblizylowink

Z kolei Tamsin gnaca metalowa miarke w celu poznania obwodu pod
          biustem to tez obraz ktory widze oczmi duszy mojej z dokladnoscia
          niejaka smile)))

Poza tym mysle sobie jak taka prosta rzecz jak nabycie niewymownej
          czesci garderoby moze wywolac zagorzala dyskusje z przerzucaniem
          sie linkami i innymi.
          Ja mam chyba za malo czasu bo od lat sprawe nabycia biustonoszy
          zalatwiam prostosmile

Ide do sklepu triumph na ulicy Odrzanskiej we Wroclawiu gdzie ja i
          Mloda sie zaopatrujemy.
          Mloda ma maly obwod a duze miseczki a mimo to mety nabywa to co
          potrzebuje .
          Ja za Chiny Ludowe nie pamietam tych literek co je mam na biuscie i
          mowie do Pani Sklepowej ze zycze sobie biustnosz co by mnie
          pasowal.
          Pani patrzy badawczo i rzuca :
          Kochana , pani sprobuje ten , ten i ten < nie uzywa linijki ani
          tasmy metalowej tylko ocenia mnie organoleptycznietongue_outPP >.
          Po gora pol godziny wychodzimy zaspokojone zakupowo z idealnie
          dopasowanymi stanikami. I nie wydajemy na te zakupy majatkusmile

Przypomnialo mi sie jeszcze ze za czasow mojej mlodosci w PRL byly
          panie korseciarki szyjace BH na miaresmile Moze to jest jakis pomysl na
          rozwiazanie problemow bielizniarskich ?
          Kran

• monhann2 Re: Pytanie do Torontonianek :) 12.12.07, 14:16
            Po pierwsze zwizualizowalm sobie Monhann mierzaca obwod pod biustem
            > linijka w fabryce. Mogla poprosic o pomoc kolege z sasiedniego
            > biurka , tego co zawsze chciala go zagadac a nie wiedziala jaktongue_outPP
            > Mirzenie linijka na pewno by ich zblizylowink

Kranie, to byla samo nie ja LOLOL To ona podrywala kiedys kolege w
            pracybig_grinDD Pamietasz?????
            • jan.kran Re: Pytanie do Torontonianek :) 12.12.07, 14:20
              Cos mi sie majaczytongue_outPPPPP
              Nie wiem gdzie Samo ale jak sie pojawi trzeba Jej patent z linijka
              podrzucicsmile)))))))))))
              K.
              • asia.sthm Re: Pytanie do Torontonianek :) 12.12.07, 14:44
                Tamsin linijka swojemu Rexowi miare na kroczo-pachwine mierzyla...
                no bez cyrkla i ekierki ani rusz.
          • magdalaena1977 Re: Pytanie do Torontonianek :) 12.12.07, 17:41
            jan.kran napisała:
            > Ide do sklepu triumph na ulicy Odrzanskiej we Wroclawiu gdzie ja i
            > Mloda sie zaopatrujemy. (...)
            > Pani patrzy badawczo i rzuca :
            > Kochana , pani sprobuje ten , ten i ten
            Generalnie na Lobby Biuściastych nie lubimy za bardzo Triumpha, właśnie ze
            względu na to, że ekspedientki z zasady wtłoczą każdą klientkę w takie staniki
            jak mają (a nie takie jak ona potrzebuje), żeby tylko coś sprzedać.

> Mloda ma maly obwod a duze miseczki a mimo to mety nabywa to co
            > potrzebuje .
            Naprawdę ma mały obwód i udaje jej się coś kupić w Triumphie ?
            Bo z tego co wiem T produkuje staniki od 70 cm co jest obwodem dla kobiety o
            średniej tuszy noszącej powiedzmy rozmiar konfekcyjny 40 - 42.
            Twoja córka jak większość młodych dziewcząt zapewne potrzebuje obwodu 65 albo 60
            z odpowiednio większa miską. A Triumph nie tylko takich nie produkuje, ale
            jeszcze ukrywa przed klientkami, że takie rozmiary w ogóle istnieją.

> I nie wydajemy na te zakupy majatkusmile
            Dla mnie Triumphy oferują strasznie nieciekawe biustonosze za spore pieniądze
            (100 - 150 zł). Wybór kolorów jest niezbyt duży a większość staników strasznie
            zabudowana.

> Przypomnialo mi sie jeszcze ze za czasow mojej mlodosci w PRL byly
            > panie korseciarki szyjace BH na miaresmile
            > Moze to jest jakis pomysl na rozwiazanie problemow bielizniarskich ?
            Niestety dobrej gorseciarki Lobby do tej pory nie znalazło.
    • tora99 Re: Pytanie do Torontonianek :) 12.12.07, 14:40
      ja zwykle kupuje w winners. troche trzeba pogrzebac, ale jest spory
      wybor. a ostatnio zaczelam kupowac body (nie znosze, kiedy zima
      koszulka mi wyjezdza i ciagle mam odkryte plecy) body sa czesto z
      wmontowamym biustonoszem, a ze to cala konstrukcja, to raczej nie
      powinno podjezdzac ci do gory.
      • asia.sthm Re: Pytanie do Torontonianek :) 12.12.07, 14:47
        Ratunku, body wymaga strasznej gimnastyki w kiblu. Jak sie nie
        zniechecic do haftek w kroku ?
        • monhann2 Re: Pytanie do Torontonianek :) 12.12.07, 16:49
          asia.sthm napisała:

> Ratunku, body wymaga strasznej gimnastyki w kiblu. Jak sie nie
          > zniechecic do haftek w kroku ?

Moze velcro asiu??? Widzialam takowe body nie raz, toz velcro
          zastepuje juz prawie wszystkie haftki, guziki, petelki, koleczki i
          inne cudasmile
        • tora99 Re: Pytanie do Torontonianek :) 13.12.07, 05:25
          asia, ja odciagam paseczek w bok jak sie spiesze wink
          • jan.kran Re: Pytanie do Torontonianek :) 13.12.07, 10:47
            Magdaleno , za pare dni jade do Oj. Pojdziemy z Mloda do triumpha i
            zdamy dokladna relacje jak bylosmile)
            Nadal nie rozumiem jak mozna sie tak podniecac nabyciem BHtongue_outPPP
            Ja uzywam juz kilkadziesiat lat i slowo honoru nie mialam dotad
            takich problemow egzystencjonalnychsmile)))
            Ale ja malo czasu mam moze dlatego ...
            Ksmile
      • a_gneskka Re: Pytanie do Torontonianek :) 12.12.07, 23:34
        >ostatnio zaczelam kupowac body (nie znosze, kiedy zima
        >koszulka mi wyjezdza i ciagle mam odkryte plecy) body sa czesto z
        >wmontowamym biustonoszem, a ze to cala konstrukcja, to raczej nie
        >powinno podjezdzac ci do gory.

Tyle, że to tak jak zaproponować komuś, kto potrzebuje spodni w rozmiarze 36
        kupienie rozmiaru 40 i dopięcie szelek. Owszem, na miejscu się to mniej więcej
        utrzyma, ale dalej będzie niewygodne i przeszkadzające. Za szeroki stanik w body
        za szeroki zostanie, i mimo, że może nie będzie się podnosić, to i tak będą
        problemy, bo ze wciąż za luźnego obwodu piersi będą uciekać. Podjeżdżanie to
        tylko jeden z najwidoczniejszych aspektów złego biustonosza.

>Przypomnialo mi sie jeszcze ze za czasow mojej mlodosci w PRL byly
        >panie korseciarki szyjace BH na miaresmile Moze to jest jakis pomysl na
        >rozwiazanie problemow bielizniarskich ?

A nie prościej zaopatrzyć istniejące sklepy w staniki dobrych firm szyjących
        obwody od 60 a miseczki sporo powyżej D - często do K-L (trochę ich jest) - i
        dokształcić ekspedientki w kwestii doboru rozmiaru?
        I nie wiem, jakie wymiary ma Twoja córka, ale ja z 77 cm pod biustem i 92 w
        biuście wiele w Triumphie nie znajduję, bo znakomita większość ich staników w
        interesującym mnie rozmiarze 70D/E rozciąga się w obwodzie do ponad 90 cm i na
        mnie powiewa niestety... Ze względu na tę rozciągliwość potrzebowałabym w tej
        firmie okolic nieistniejącego u nich 65F (30F)....
        • tora99 Re: Pytanie do Torontonianek :) 13.12.07, 05:24
          ?
          a gdzie ja wiedzmie zaproponowalam kupno niedopasowanego body?
          inna sprawa, ze samo body niczego nie rozwiazuje. zwlaszcza latem.
          ale zima to dla mnie super sprawa. tylko, ze nie przyszlo mi do
          glowy jak sugerujesz kupowac pare rozmiarow za duze.. po co?

wiedzma, pamietam, ze gdzies tam pisalas, ze nie lubisz winnersa ze
          wzgledu na balagan. no to jest wada, faktycznie, ale mnie sie juz
          pare razy udalo wyjsc z dobrym biustonoszem. zwykle wtedy poswiecam
          troche czasu i hurtem kupuje bielizne. no i zawsze mierze.
          • wiedzma30 Re: Pytanie do Torontonianek :) 13.12.07, 16:51
            Nie lubie winnersa i jego bajzlu. Choc ostatnio jak szukalismy kurtki dla M. i
            wstapilismy do bay-a - balagan identyczny jak w winners! A sklep niby "na
            poziomie" wink)
            Tak w ogole, to ja nie cierpie zakupow! A jezeli juz mam cos kupic, to ide tam,
            gdzie wszystko wisi uporzadkowane fasonami i rozmiarami - biore co mi odpowiada,
            mierze i wychodze. Nie wyobrazam sobie spedzenia 2-3 godzin na grzebaniu w
            ciuchach...
            Raz poswiecilam chyba z 15 min. na przegladniecie biustonoszy w winners - sa w
            miare uporzadkowane - niestety maja "jedyne sluszne" rozmiary...
            • tora99 Re: Pytanie do Torontonianek :) 14.12.07, 01:16
              a ja dzis zakupy prezentowe robilam i z ciekawosci w gapie
              zerknelam, i faktycznie 32 sa jedynie a, b czasami, a c to moze 3
              znalazlam. w la senza to samo (tam nie lubie raczej, bo kolory maja
              zbyt krzykliwe jak dla mnie)
              no ale ja mam raczej odwrotnie, lubie sobie czasem pokopac w
              ciuchach. nie za czesto, ale jednak.
              • ania_2000 Re: Pytanie do Torontonianek :) 17.12.07, 20:12
                PROTESTUJE!!!
                Co to za tytul watku??? Kurcze, takie wazne wiadomosci - a ukryte
                tylko dla Torontionianek???smile
                Uprasza sie admin. o zmiane tytulu!smile
                Musze wszystko to sobie wydrukuowac, okazuje sie, ze nosze zle
                cyckonosze od zawsze!.
                I dalej bym nosila, gdyby nie przypadek, ze z ciekawosci chcialo mi
                sie zobaczyc co tam w Toronto.
                • wiedzma30 Re: Pytanie do Torontonianek :) 17.12.07, 20:28
                  Tytul jak najbardziej na miejscu - bo szukam BEZSKUTECZNIE - normalnego
                  biustonosza w Toronto - a tu zacofanie i "glusz" starszliwa w rozmiarach!
                  Pozostaje korzystanie ze sklepow w Anglii...
                • asica74 Re: Pytanie do Torontonianek :) 17.12.07, 22:43
                  tytulu nie da sie zmienicsmile
                • tora99 Re: Pytanie do Torontonianek :) 19.12.07, 04:11
                  Aniu, cos mi sie tam kojarzy, ze wiedzma juz kiedys zakladala watek
                  biustonoszowy ogolny, z linkiem do forum biusciastych (ciagle nie
                  mam czasu dokladnie sie temu przyjrzec, a pewnie powinnam)
                  • effka454 Re: Pytanie do Torontonianek :) 19.12.07, 22:48
                    Ja mam takie pytanko do wszystkich dziewczyn, tylko proszę odpowiedzcie jak na
                    spowiedzi wink
                    Czy w ciągu całego dnia nie musicie poprawiać swojego biustonosza, np. kiedy
                    przeszłyście kawałek szybszym krokiem, albo musiałyście podbiec, albo np.
                    sięgałyście po coś co było dość wysoko, nie musiały później poprawić ułożenia na
                    ciele (przesunąć na właściwe miejsce obwód, albo o zgrozo "ujarzmić" piersi,
                    które uciekły z miseczki dołem)???
                    • tora99 Re: Pytanie do Torontonianek :) 20.12.07, 00:24
                      raczej nie. nie przypominiam sobie. ostatnio zwrocilam wieksza
                      uwage, czy przypadkiem nie za bardzo "ciagnie je w dol" czyli czy
                      biustonosz dobrze je trzyma. no i nie w kazdym tak mialam. te slabo
                      trzymajace poszly do kosza. dzis mam body to mi juz super wygodnie i
                      cieplo.
                    • wiedzma30 Re: Pytanie do Torontonianek :) 20.12.07, 00:26
                      Ja musialam ciagle poprawiac biustonosz jak nosilam obwody 34(!!!), 36(!!!!!) -
                      czyli za szerokie. Do szalu mnie to doprowadzalo jak co 10 min. musialam sie
                      czaic i jakos pociagnac w dol tyl biustonosza zeby sie nie wsciec wink
                      Bylam przekonana, ze to jest normlane... do czasu, az znalazlam "lobby
                      biusciastych".
                      Teraz mi nie ucieka smile Zapinam i biustonosz trzyma sie tak caly dzien! Nic mi
                      nie podjezdza! Jaka ulga dla ciauka i nerwow smile))
                    • syswia Re: Pytanie do Torontonianek :) 20.12.07, 02:04
                      nie
                      z reka na sercu
                      chyba, ze mam wszystkie "aktualne" staniki w praniu i jestem
                      zmuszona zalozyc stary, rozciagniety z braku laku
                      • mon101 Re: Pytanie do Torontonianek :) 20.12.07, 17:47
                        A propos prania - pierzecie recznie?
                      • effka454 Re: Pytanie do Torontonianek :) 20.12.07, 20:08
                        syswia napisała:

> nie
                        > z reka na sercu
                        > chyba, ze mam wszystkie "aktualne" staniki w praniu i jestem
                        > zmuszona zalozyc stary, rozciagniety z braku laku

A tak z ciekawości jak stary jest ten "stary"wink ?
                        Bo ja mam np. jeden już prawie rok, prany w pralce (w woreczku na bieliznę),
                        noszony naprawdę często (a nadal wygląda bardzo dobrze, owszem trochę się
                        rozciągnął więc zapinam go na ostatnie haftki) i nadal jest to jeden z moich
                        ulubionych staników, który jak założę rano to ani drgnie aż do wieczora. A ma co
                        podtrzymywać, bo jest w rozmiarze 36HH (ang., czyli przetłumaczone na polski
                        80HH) big_grin przy moich wymiarach 90/122

• syswia Re: Pytanie do Torontonianek :) 21.12.07, 04:21
                          Przez pierwsze pol roku piore recznie, potem w pralce w woreczku na
                          blielizne
                          Mam na przyklad taki stary stanik, kupiony jeszcze w Polsce - musi
                          miec ponad 5 lat - ktorego nie wyrzucam z sentymentu
                          Duzo zalezy od stanika - na przyklad mam taki bawelniany, kupiony w
                          Vie rok temu i jest calkiem w porzadku.
                          • tora99 Re: Pytanie do Torontonianek :) 22.12.07, 02:20
                            a masz jeszcze ten maminy, przerobiony na misiowe czapeczki? tak, z
                            sentymentu.... ? wink)
                            • syswia Re: Pytanie do Torontonianek :) 22.12.07, 15:06
                              jedna z traum w dziecinstwie, ktore przezylam bylo wyrzucenie misia
                              przez mojego Tate. Mis byl okrutnie obszarpany.... ach, ile bylo
                              lkania. Mimo dobrych checi Tacie nie udalo sie odszukac biedaka na
                              smietniku. Biedny Tata, musialy go dreczyc wyrzuty sumienia...
                              Po tym wydarzeniu eleganckie czpeczki z polowy bezowego triumfa
                              mojej Mamy (jakze praktycznie zapinane pod broda misia) nie mialy
                              racji bytu.... Lalki mialy nieforemne glowy smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka