Dodaj do ulubionych

pytanie do urzytkowników laptopów

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.10, 23:24
Mam pytanie czy zasilacz od laptopa podłączony do prądu mimo że laptop jest
wyłączony, a obydwa wtyki są podłączone pobiera prąd taki sam jak włączony
laptop. A jeśli jest inaczej to ile pobiera prądu.
Obserwuj wątek
    • Gość: Gość Re: pytanie do urzytkowników laptopów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.10, 23:29
      Zryłeś mi beret tym pytaniem... Brak słów... Chyba już za późno na tak zadane
      pytanie :)
      • Gość: purysta Re: pytanie do urzytkowników laptopów IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.01.10, 11:14
        > Zryłeś mi beret tym pytaniem...

zdajesz sobie sprawę że używając takich zwrotów w słowie pisanym
        kwalifikujesz się do internetowego pospólstwa?
    • Gość: Burza Re: pytanie do urzytkowników laptopów IP: *.chello.pl 13.01.10, 00:03
      szymon majewski jest od pożeraczy prądu - jego spytaj...
      • Gość: Ari Re: pytanie do urzytkowników laptopów IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 13.01.10, 00:55
        No ale wypada odpowiedźieć.Nie zużywa prądu,chyba że trwa proces
        ładowania,co sygnalizowane jest lampką:-)W innych wypadkach żadne
        napięcie nie jest pobierane.To tak samo jak by radio ci pobierało
        energię wtedy gdy jest wyłączone ale wtyczka jest w gniazdku.
    • Gość: a Re: pytanie do urzytkowników laptopów IP: *.dialog.net.pl 13.01.10, 06:34
      Podlacz miernik to sie dowiesz. Na bank "cos" pobiera, ale ile nie jestem w
      stanie Ci powiedziec.
    • Gość: cyryll Re: pytanie do urzytkowników laptopów IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.01.10, 07:06
      Dlaczego zadajesz tego typu techniczne pytanie na Forum Wałbrzych?
      Widzisz jakiś związek (?), czy może przypuszczasz że lap w Wałbrzychu pobiera
      prąd inaczej niż w Świdnicy?
    • Gość: Czesio Hydraulik Re: pytanie do urzytkowników laptopów IP: *.chello.pl 13.01.10, 08:02
      Każde urządzenie będące w kontakcie zawsze pobiera prąd, chodź by nawet wpięta
      ładowarka do kontaktu bez telefonu, telewizor w kontakcie nie włączony, itp, itd
      • Gość: prunt Re: pytanie do urzytkowników laptopów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.10, 08:16
        Śmieszą mnie te dywagacje na temat poboru prądu przez łądowarki
        zasilacze itp podłączone lecz nie łądujące w danej chwili. Owszem,
        pobierają ale to są ilości śladowe!! Tak śladowe, że nie warto
        zaprzątać sobie tym głowy. rocznie na paczke fajek nie zaoszczędzisz
        wyłączając to z gniazdka. Ci bardziej naiwni mogą się jeszcze
        tłumaczyć, że jak każdy wyłączy swoją ładowarkę i telefon z gniazdka
        to świat będzie lepszy , dziura ozonowa mniejsza, efekt cieplarniany
        mniejszy itp itd - ale to Ci bardziej naiwni jak wspomniałem.
        Życzę zdrowego rozsądku wszystkim.
        • Gość: Ari Re: pytanie do urzytkowników laptopów IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 13.01.10, 09:46
          Co bardziej oszczędnym radzę przed wyjściem z domu i na noc
          powyciągac wszystkie wtyczki z gniazdek:-)może przez rok
          zaoszczedzicie z 50gr.
          • Gość: HM_ Re: pytanie do urzytkowników laptopów IP: *.wroclaw.vectranet.pl 13.01.10, 14:14
            Tu nie chodzi tylko o oszczędności ale również o środowisko, bo nie każdy patrzy wyłącznie z punktu widzenia swojego tyłka.
            Laptop wyłączony pobiera niewiele - tyle ile potrzeba na utrzymanie naładowanego w pełni akumulatora (zjawisko samorozładowania). Laptop na wstrzymaniu pobiera o wiele więcej - żeby sprawdzić zostawcie wstrzymany system na laptopie korzystającym tylko z baterii. Na drugi dzień się zdziwicie, czemu akumulator się tak rozładował, skoro nie działał.
    • qwe33 Pobiera! 13.01.10, 12:21
      Zrób takie doświadczenie: odłącz laptopa od zasilacza a zasilacz podłącz do prądu. Po chwili sprawdź, czy zasilacz się zagrzał? Jeśli jest ciepły, a Ty go nie podgrzewałeś, wniosek jest prosty!
      Nie słuchaj też tych znawców, którzy mówią o śladowych ilościach pobieranej energii. Każde włączone "na czuwanie" urządzenie elektroniczne - nie mylić z elektrycznym - pobiera od 3W wzwyż, a zasilacze transformatorowe - jak do laptopa, czy ładowarki do "komórek" - dużo więcej.
      Wyłączając zatem te urządzenia z "czuwania", zaoszczędzisz dużo, dużo więcej niż 50 groszy!
      • Gość: Ari Re: Pobiera! IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 13.01.10, 13:25
        a gdzie tu jest mowa o czuwaniu?Laptop nie jest w trybie hibernacji
        i nic w nim nie pracuje.Mój zasilacz jest cały czas podłączony i
        podczas gdy komputer jest wyłączony jest zimny.Ciepły jest jedynie
        gdy trwa proces ładowania.Rozumując twoim tokiem,jezeli telewizor
        nie jest w stanie czuwania a jest podłączony do gniazdka to pobiera
        prąd,tak?Wiec najlepiej powyciągać wszystkie wtyczki z gniazdek:-)
        bez sensu.To ja ci podam inne doświadczenie,powyłączaj wszystkie
        odbiorniki z gniazdek,pozostaw jedynie zasilacz z laptopa I sprawdź
        czy licznik ci sie obraca.nawet ci nie drgnie.Wiec nie pisz tu
        głupot,mylisz pojecia,tu nie chodzi o czuwanie a o odłaczone
        urządzenie.
        • Gość: cyryll Re: Pobiera! IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.01.10, 13:30
          Nawet czuwanie powoduje śmieszne oszczędności. Bardziej sprawa ekologii,
          zdrowego trybu życia i leczenia fobii, niż ekonomia.
      • Gość: cyryll Re: Pobiera! IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.01.10, 13:25
        Brednie. Obecnie panuje pewnego rodzaju fobia w temacie, promieniowania,
        oddziaływania komórek, routerów wifi, sici komórkowych, sypialni naszpikowanych
        telewizorami, odtwarzaczami, radiami, budzikami, laptopami. Że to świeci, męczy,
        że się nie wypoczywa, itd. Modny temat. Toczyłem batalie z moją żoną o to i całą
        tą ekologię i nie szło przegadać.

Co do oddziaływania - nie wiem. Pewnie ma to znaczenie. Pytanie czy bardziej
        katuje się sprzętem we własnym domu, czy bardziej gwałci mnie jakiś przekaźnik
        sieci GSM "koło" pracy o istnieniu którego nie wiem. Mniejsza.

Do rzeczy jednak. W swoim czasie w jednym z pism komputerowych był właśnie art o
        zużyciu energii (dyski, monitory, karty grafiki poprzez resztę pochodnych typu
        TV, przejechali się przez żelazka, lodówki, pralki, i inne). Testy z miernikami
        - dane liczbowe przeliczone przez ceny energii.

Do tego otarli się o "prawdy i mity na temat czuwania" czy coś w tym stylu.
        Chodziło właśnie generalnie o tą schizę z wyłączaniem nieobłożonych ładowarek,
        TV itp. i jak mówi ktoś wcześniej - SZKODA ZACHODU! W skali roku wychodziły
        jakieś groszowe sprawy.

Zachęcali też (czy nie potepiali) stosowania trybów hibernacji peceta, gdy
        chodzi "na wolnych obrotach", ponieważ moc startowa jaka potrzebna jest do
        odpalenia kompa dziesiat razy przewyższą tą w trybie uśpienia. Jeżeli dodasz do
        tego skoki napięć, obciążenia ścieżek, silników w dyskach, - dochodzi fizyczne
        zużycie sprzętu większe niż gdy chodzi non-stop.

Tak więc bez fisiowania.
        Zdrowe to to pewnie nie jest i tu nie polemizuję, ale jeżeli idzie o koszty, to
        więcej zadymy niż to warte.

Wyłącz na pół godziny 1 żarówkę zbytecznie palącą się w pokoju dziecka, czy w
        kibelku, pogadaj z żoną, żeby mniej o minutę prasowała (albo nie gadala z
        psiapsiółką przez tel, gdy żelazko na desce skwierczy), żeby naprawdę kręciła
        włosy a nie kładła lokówki do rozgrzania na 20 min. (gdzie urządzenia oporowe
        żrą, aż licznik chce z ramy wyskoczyć) i zaoszczedzisz jednym ruchem więcej, niż
        przez rok zeżre standby w TV czy nieobsadzona ładowarka ;)
        • Gość: Ari Re: Pobiera! IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 13.01.10, 13:38
          Ciekawe dlaczego w tej kampani sie nie mówi np.wyłacz na 10 min
          telewizor i przez moment nas nie oglądaj,a zmniejszy to dziurę
          ozonowa:-)tylko się do ładowarek przyczepiają.
          • Gość: cyryll Re: Pobiera! IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.01.10, 13:51
            LOL
            No właśnie ;)
          • 12345678anbo Re: Pobiera! 13.01.10, 13:55
            Użytkownik
            • Gość: janusz Re: Pobiera! IP: *.chello.pl 13.01.10, 15:38
              pobiera tyle co grzejnik elektryczny 2 Kv
        • Gość: prunt Re: Pobiera! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.10, 16:35
          Amen!
        • qwe33 Re: Pobiera! 13.01.10, 16:51
          Gość portalu: cyryll napisał(a):

> Brednie.

Czyli wg. Ciebie NIE pobiera???

Cóż, skoro tak uważasz...(?)!
    • Gość: gość Re: pytanie do urzytkowników laptopów IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 31.01.10, 11:39
      ż
    • Gość: ktoska Re: pytanie do urzytkowników laptopów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.10, 16:20
      UŻYTKOWNIK PISZE SIE PRZEZ "Ż" MASAKRA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka