Gość: hartauer IP: *.walbrzych.vectranet.pl 03.07.10, 11:02 Nie udalo mi sie dotrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: miki Re: Czy ktoś był na Hunger in Waldenburg w piątek IP: 178.235.51.* 03.07.10, 11:07 Będzie jeszcze jedna projekcja we wrześniu (koło 10). Mam nadzieję że udana, bo ta wczorajsza to było żenua. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mosze Kiczałes Re: do hartauer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.10, 12:25 Ewcia, no wez....;-). Ty pewnie myslalaś że momenty bedą?:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk Re: do hartauer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.10, 12:45 Eee, nie przesadzaj , nie było tak zle, ja obejrzałem cały film z zapartym tchem! Jak dla mnie- rewelacja, wstrząsnęło mną.Wcale się nie dziwię że został on ocenzurowany, przecież na fali ówczesnego kryzysu wypłynął Hitler,Stalin&ferajna. Film został zrobiony z lekkim rewolucyjnym pokazując kontrast bogactwa okolicznych folwarków, bogactwa Hochbergów na Ksiażu z tym co się działo w Wałbrzychu.Zresztą nadal się dzieje , np rodziny wielodzietne nadal zajmują 1 pokój w kilka osób, bez zapomogowych garkuchni też by niektórzy głodowali. Scenki z Arbaitsamtu podobne też są do tego co czasem widzimy w naszym PUP-ie. Dziwię się też nieco że zazwyczaj strachliwi Kaowcy wałbrzyscy odważyli się pokazać publicznie ten dokument, bo ci co myślą samodzielnie wyciagną na pewno odpowiednie wnioski. Myślę jednak że celowo nie zrobiono żadnego przekładu, bo większość ludzi nic nie kumała po niemiecku ani angielsku, i według mnie , dlatego wychodzili. Zaważcie że pokaz był darmowy, tak wiec gadanie o drobnych niedogodnośćiach nie jest za bardzo na miejscu. Rozśmieszyły mnie tylko reakcje wychodzących ludzi prosto na kamerę TVP, na pytanie o wrażenie odpowiadali oni spontanicznie ale za nic w świecie nie chcieli podać swojego nazwiska dziennikarzom-no cóż mamy tzw"demokrację" w wydaniu totalitarnym, pewnie z stąd ten strach. W sumie moja ocena imprezy jest dobra, tylko szanowna dyrekcja muzeum, czy musieliście tak spaskudzić plakatami i napisami sciekajacą farbą cały korytarz do szatni? Przecież to obiekt zabytkowy - jaki by nie był, obskurny czy nie. No i oczywiscie sporo do życzenia pozostawia zachowanie się widzów, czy dorosłe osoby trzeba uczyć że przed wejsciem na seans należy gasic komórki i powstrzymywać się od komentarzy typu: "jak w wyborach zwycięży ten i ten to będzie tak samo"? No ale cóż , taki nasz los, żyjemy w lumpenproletariackim Wałbrzychu, tak jak 90 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuracjuszka Re: do hartauer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.10, 23:03 OOOO? czy film jest w dystrybucji w sieci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mosze Kiczałes Re: do hartauer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.10, 08:01 Nie ma go na sieci.Ale znajac realia, pewnie to kwestia czasu..;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
ewa10-0 do Mosze Kiczałes 04.07.10, 08:16 A nie było? Jeżeli twierdzisz,że nie było,to jesteś złym/złą obserwatorem/ką. Pozdrawiam,a na następny raz bardziej zwracaj uwagę na gości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mosze Kiczałes Re: do Ewy10-0 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.10, 09:34 Ewuniu. Najwieksza perwersja to scena kiedy pan sobie makrele albo innego sledzia do kieszeni wpakowal;-). Chyba ze masz na mysli widzow chedozacych gdzies na lawce;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kavula Re: do Ewy10-0 IP: *.16.65.lan.e-wab.pl 04.07.10, 23:07 www.youtube.com/watch?v=5AGPtvFRE60 Powyżej fragment filmu na którym Wałbrzyszanie mogą zobaczyć kilka znanych miejsc (dla lepszego efektu dodałem muzykę Krzysztofa Komedy). Do tej pory funkcjonowało kilka mitów które film podważa np. że za Niemca w mieście żyło się lepiej albo że ród Hohbergów z księżną Daisy na czele byli tacy fajni. Warto na pewno obejrzeć pełną wersję filmu które będzie jeszcze pokazywana w starej kopalni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wdzięczny Re: do Kavuli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.10, 23:32 Dobra robota, Komeda jak zawsze uniwersalny. Będzie ciąg dalszy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuracjuszka Re: do Ewy10-0 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.10, 23:32 Niby tak, ale ten film posiada komentarz odsyłający do Hohenzollernów a nie Hochbergów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kavula Re: do Ewy10-0 IP: *.16.65.lan.e-wab.pl 05.07.10, 00:06 Oba rody były właścicielami kopalń. Według filmu stawki dla górników w Waldenburgu były najniższe w ówczesnych Niemczech. Można znaleźć przekazy że księżna Daisy wspierała ubogich ale raczej były to tylko działania na pokaz. Bogactwo i przepych Książą pochodziło z ciężkiej pracy szarych ludzi pod ziemią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk Re: do Ewy10-0 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.10, 08:25 Zyło się dobrze za niemca, ale nie w latach Wielkiego Kryzysu, bo film był nakręcony własnie wtedy.To samo , jak nie gorzej działu się wtedy w USA.Poprawa nastąpiła za Hitlera. Odpowiedz Link Zgłoś
embriao Re: do Ewy10-0 05.07.10, 08:40 Koniunktura to była przed I wojną światową, w latach 20 i 30stych już się to skończyło i nawet był fundusz z dopłatami dla ludzi by stąd nie uciekali tak samo jak z Górnego Śląska. Odpowiedz Link Zgłoś
jakas1 Re: do Ewy10-0 05.07.10, 08:57 O skrajnej biedzie w zagłębiu wałbrzyskim przed wojną pisały nowojorskie gazety. Fajnie, że puszczane są takie filmy, by skorygować wyobrażenia niektórych na podstawie pocztówek o krainie mlekiem i miodem płynącej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rebel Yell Re: do Ewy10-0 IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.07.10, 10:21 > O skrajnej biedzie w zagłębiu wałbrzyskim przed wojną pisały > nowojorskie gazety. Fajnie, że puszczane są takie filmy, by > skorygować wyobrażenia niektórych na podstawie pocztówek o krainie > mlekiem i miodem płynącej Szkoda tylko ze teraz z tego dobrobytu to na pocztowke mozna by wrzucic jedynie zdjecie ogrodzenia strefy lub usmiechnietego prezydenta. To co bylo jest zaniedbane, to co mialo byc nadal jest obiecane. No chyba ze zdjecie Mobruka jako ciekawostke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk Re: do Ewy10-0 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.10, 10:40 Jak dla mnie to bardziej są wiarygodne dokumenty z tamtych czasów w oryginale, ogólnodostępne zresztą w Państwowym Archiwum w Ząbkowicach.W necie też jest myślę sporo na niemieckich stronach. Zresztą, jakie to ma teraz znaczenie,chyba jakieś tylko dla fascynatów zgłębiajacych korzenie tych terenów. To że w latach 20stych była tu nędza nie znaczy że od tego poczujemy się lepiej tylko dlatego że mamy internet,auta i inne gadzety. Mój wniosek jest taki, że i wtedy byli i teraz są krwiopijcy i oszuści, tak więc ludzie niewiele się nauczyli jak budować życie swoje i społeczne, bo dalej mają niewolniczy mental tak jak w dawnych czasach. Tyle że teraz pana na Książu zastąpiła oligarchia złodzieji i cwaniaczków z hasłami o demokracji i wspólnym domu euro-natowskim na gębach a ludzie jak harowali tak harują i cieszą się że podsuwa im się iluzje tego że mają na coś wpływ, choćby ostatnie wybory. Odpowiedz Link Zgłoś
jakas1 Re: do Ewy10-0 05.07.10, 11:39 Sorry, ale sto razy wolę tamto podejście: prezentowania miejsca tragicznego, jako przepięknej krainy mlekiem i miodem płynącej, niż naszego polskiego (a raczej wałbrzyskiego) obecnego podejścia, czyli prezentowania zajebistego miejsca pod praktycznie każdym możliwym aspektem, jako najgorszego Mordoru w Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rebel Yell Re: do Ewy10-0 IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.07.10, 12:39 > prezentowania zajebistego miejsca pod praktycznie każdym możliwym > aspektem, jako najgorszego Mordoru w Europie. Chyba chcialas napisac Mobruku w Europie? To jest wlasnie jeden z tych zajebis... jak piszesz aspektow. Kolejnymi po tym sa takie ze gdyby nie zielen, uksztaltowanie terenu i pozostalosci po cywilizacji i historii tego miasta to nie bylo by tu nic. Odpowiedz Link Zgłoś
jakas1 Re: do Ewy10-0 05.07.10, 16:03 Mobruk nie jest w mojej hierarchii ważnych spraw tego miasta w czołowej setce. W Polsce jest kilkadziesiąt miejscowości, w których są bardziej hardkorowe składowiska i nikt tam nie wpada na pomysł by reklamować to na całą Polskę. Ale jak dla mnie im większą aferę robicie, tym taniej będę mógł sobie kupić lokum w najpiękniejszym zakątku Dolnego Śląska, więc powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuracjuszka Re: do Ewy10-0 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.10, 16:17 Zgadzam się. Nikt tak dobrze nie promuje jak pseudoantymobrukowcy. Jakbym czytała siebie sprzed wyjazdu (zeszły rok). Myślałam, że o Mobruku nieco przycichło, bo się kolesie z lewa i prawa podzielili ineresem, a ci co najbardziej protestowali dostali(jak to w mafii) swą dolę. Co do forum: Jest tu wyraźnie gęsto od frustratów. Nawet w Wałbrzychu wyższe ceny maja mieszkania z lepszym otoczeniem i zadbanymi obejściami. Na najwspanialszym Sobięcinie ceny są NAJLEPSZE. W filozofii im gorzej-tym lepiej zawsze z biedakami wygra finansjera. Właściciel mobruka wykupi okoliczne tereny, potem zrewitalizuje gunta i postawi Uzdrowisko Sobięcin Południe. A ja wygram konkurs na rzeczniczkę prasową firmy. (w portfolio umieszczę komentarze z forum wałbrzych) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kavula Re: do Ewy10-0 IP: *.16.65.lan.e-wab.pl 05.07.10, 18:50 jak zwykle na tym forum po 10 poście całkowita zmiana tematu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Podgórza Re: do Ewy10-0 IP: *.xdsl.centertel.pl 05.07.10, 21:21 Zapraszam na Podgórze, kup sobie mieszkanie pod składowiskiem jak ci ono nie przeszkadza, na pewno kupisz tanio i wybór spory. I radzę jeszcze potomka spłodzić na nasypie kolejowym od strony gdzie opary napływają najintensywniej, w taki gorący dzień np. Miłego pobytu. Takie bzdury moze pisać tylko ktoś, kto kompletnie nie ma pojęcia jak to wygląda w praktyce i pie... farmazony. Nikogo nie obchodzi na którym miejscu w twojej hierarchii jest cokolwiek, a już na pewno nie mieszkańców Podgórza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A po co to? Re: do Rebel Yell IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.10, 23:02 zacytuję Twoją wypowiedź: Adam Kramer Dulszczyzna 2007, myslicie jak siedzicie w szambie po pas i powtarzacie ze to wasze gniazdo to ono przestaje smierdziec ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Podgórza Re: do Ewy10-0 IP: *.xdsl.centertel.pl 05.07.10, 21:24 Skąd ty piszesz człowieku? Ze Stronia? Odpowiedz Link Zgłoś
takitam6 Re: Czy ktoś był na Hunger in Waldenburg w piątek 10.02.14, 18:35 Czy jest gdzieś do obejrzenia ten film w całości. Odpowiedz Link Zgłoś