IP: *.dynamic.chello.pl 11.12.10, 11:41
Witam, drodzy mieszkańcy Wałbrzycha. Pytanie:
Czy Wam też czernieje, matowieje szybko srebro ??
Czernienie srebra (oksydacja srebra) - jest to naturalny proces i związany jest z bezpośrednio ze stężeniem dwutlenku siarki w powietrzu atmosferycznym oraz jakością srebra (im czystsze srebro tym wolniej pokrywa się nalotem).
Jeśli twoje srebro czernieje tak szybko oznacza to że powietrze w rejonie gdzie mieszkasz jest bardzo mocno skażone dwutlenkiem siarki - zamiast zmieniać łańcuszek na złoty radze zastanowić się nad przeprowadzką w mniej skażone miejsce.
U nas raczej nie brakuje siarki i chemii w powietrzu...
Mi srebrny łańcuszek czernieje już po 4,5 dniach....
Obserwuj wątek
    • Gość: www Re: Srebro IP: *.walbrzych.vectranet.pl 11.12.10, 16:17
      to albo nie srebro albo jestes chora
      • Gość: dada Re: Srebro IP: *.dynamic.chello.pl 11.12.10, 19:52
        srebro, srebro, włoskie srebro, próba 925.
        A to z chorobą to jest mit, ściema.
    • Gość: ja Re: Srebro IP: *.dynamic.chello.pl 12.12.10, 19:29
      mam lancuszek ze srebra od 4 lat i nic sie z nim niedzieje....jakies trefne to Twoje sreberko.
    • Gość: labor... Re: Srebro IP: *.walbrzych.vectranet.pl 12.12.10, 20:06
      Bez przesady 4,5 dnia to wynik dla atmosfery wybitnie agresywnej (zasiarczonej). Zaden dobrze wykonany jubilersko wyrób ze srebra nie zmieni barwy w kilka dni w zwykłej atmosferze" nawet przemyslowego miasta", chyba, ze go powiesisz nad podgrzanym kwasem albo wykąpiesz w jakims roztworze zmieniajacym powierzchnie i uaktywniającym przyspieszone "patynowanie".
      Skazenia powietrza nie mierzy sie na podstawie czernienia srebra( mocno posrendnia metoda).....wyniki stęzen so2 dla Walbrzycha sa publikowane na bieżąco i sa o wiele nizsze niz w latach 70/80.
    • Gość: złotko Re: Srebro IP: *.dynamic.chello.pl 17.12.10, 17:15
      Mojemu męzowi ciemniał łańcuszek i to błyskawicznie więc już go nie nosi . Czasami wynika to nie tylko z czynników zewnętrznych.
      • Gość: Labor... Re: Srebro IP: *.walbrzych.vectranet.pl 18.12.10, 02:14
        a jakich ? Tak z czysto chemicznej ciekawości........ Produkt jubilerski nie moze byc tak zafauszowany zeby czerniec w ciagu kilku dni, sklep czegos takiego nie kupi bo nie sprzeda czegos co czarnieje tak szybko ( zczernialo by na wystawie ), wprowdzanie do obiegu wyrobow jubilerskich przez sklepy jubilerskie bez cech jest sporym ryzykiem prawnym. Nie wiem czym musial by byc (ewentualnie) pot osoby noszacej srebro ( jakiejkolwiek prórby ) aby wpływac na srebro aby czerniało blyskawicznie.........pracuje ze srebrem wiele lat i nie wieze, ze to co wam czernieje ma cos wspolnego z dobrze wykonanym wyrobem.....czasem z naprawde starym mocno mechanicznie startym wyrobem "mocno reliefowym" cos takiego moze sie stac ale nie w kilka dni............ obawiam sie ze to wasze czerniejace srebro to wyrób srebro udajacy ( warstewka srebra na miedzi albo jakims rosyjskim miedzioniklu ) . kiedys w szkole sie zdziwilem naprawiajac cos co "bylo srebrem" a okazalo sie stopem topniejacym <400C

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka