Dodaj do ulubionych

List otwarty

12.01.11, 21:54
No i stało się. Majestat Sądu Rzeczy pospolitej "uprawomocnił" korupcję polityczną, struktury mafijne i ludobójstwo, jednocześnie. Skoro Konstytucyjny organ mający gwarantować nasze prawa, ma nas w d.upie, to proponuję zwrócić się o pomoc po za granice Najjaśniejszej.
Oto napiszmy list otwarty do Związku Wypędzonych, z prośbą o objęcie ziem tych wraz z mieszkańcami ochroną prawną.
Tak wiem to przykre, ale jak sąd ma nas w d.upie, to może Erika Steinbach, pochyli się nad naszą niedolą. Ja tam pierwszy mogę podpisać volkslistę...

Pozdrawiam, radcom
Obserwuj wątek
    • Gość: trashka Re: List otwarty IP: 94.254.206.* 12.01.11, 22:39
      To ja będę druga.
      • Gość: Koń Re: List otwarty IP: *.dynamic.chello.pl 12.01.11, 22:47
        Tu jest cały ten bełkot:

www.youtube.com/watch?v=wxuxN5VEfFg
        Hejka
        • Gość: Marek Re: do Konia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.11, 00:45
          Masz może nagranie z pierwszej rozprawy, jak Bukina wygłasza peany na cześć Kruczka?
          • Gość: Koń Re: do Marka IP: *.dynamic.chello.pl 13.01.11, 11:21
            Przykro mi, ale nie mam, ponieważ nie byłem na tym posiedzeniu sądu. Żałuję tego bardzo, ponieważ chciałem tam być, ale nie mogłem.
            Bukina to mały człowieczek, który dla utrzymania swojego stołka zrobi wszystko.

Ale z innej beczki, dla mnie ciekawe będzie to jak zachowa się SLD kiedy prezio, Bukina, Kołacz-Leszczyńska itd. znowu sypną kasą na organizację mszy papieskiej, czy będą taki projekt blokować, czy dla utrzymania swoich stołków będą się gorąco modlić?

Pozdrawiam Hejka
    • Gość: młodafoka Re: List otwarty IP: 46.112.39.* 12.01.11, 23:40
      te, ku... wypędzony
      jak jesteś taki nieszczęśliwy to ja ci proponuję pracę
      będziesz sprzątać u mnie przed posesją, pasuje?
      • Gość: ja Re: List otwarty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.11, 00:00
        Jak Cię nie pie...lą to nie wierzgaj nogami.
    • Gość: widzielec Re: List otwarty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.11, 09:26
      A może raczej się spakuj i jedź sobie to Eriki? Od tego roku możesz nawet tam legalnie popracować, szybko zarobisz, we Wspólnej Europie przecież dalej będziesz mógł nas zaszczycać swoimi cennymi uwagami. A od wyborów się odwal, skoro tylko tylu Wałbrzyszanom zależało na uczestniczeniu w wyborach - to był ich w pełni świadomy wybór... Za cztery lata kolejna szansa, tylko wtedy nie namawiaj do bojkotu wyborów, ale uświadom swoich czytelników, że wybory to ten jedyny moment kiedy mogą się osobiście i jednoznacznie opowiedzieć za programem "swojego" kandydata, a jak go nie znajdą to przeciwko temu którego program im nie odpowiada.
      Teraz zrób sobie melisy i czekaj na rok 2014 albo pakuj się
      • Gość: uważny Re: List otwarty IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.01.11, 10:18
        My tu gadu gadu a może sytuacja wygląda zgoła inaczej?
        prawda2.info/viewtopic.php?t=9923
        Kłóćmy się dalej na pewno ten scenariusz dzisiaj być może niewiarygodny i banalny jutro się ziści? Słowem im gorzej tym lepiej (dla niektórych).
    • Gość: znudzony Re: List otwarty IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.01.11, 11:14
      Ja tam pierwszy mogę podpisać volkslistę...

Krzyżyk na drogę. Żelazny.
      • Gość: JJ Re: List otwarty IP: *.dynamic.chello.pl 13.01.11, 18:28
        Amen
    • Gość: ????? Re: List otwarty IP: *.walbrzych.vectranet.pl 13.01.11, 19:08
      Co się człowieka czepiacie.
      1.Sąd czyli Państwo ma Nas w d...e to fakt(również rządzący)
      2.Dlaczego karzecie się komuś wynosić, skoro tak na prawdę to te ziemie należą do Polski dzięki
      bolszewikom...
      3.Może to wy razem ze swoimi "elytamy"poszukajcie sobie miejsca gdzie indziej? Pewnie dla tych terenów będzie lepiej.
      • Gość: ... Re: List otwarty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.11, 19:21
        Gość portalu: ????? napisał(a):

> 3. Może to wy razem ze swoimi "elytamy"poszukajcie sobie miejsca gdzie indziej?
        > Pewnie dla tych terenów będzie lepiej.

Dobry pomysł. Bydlęcych wagonów nie brakuje ,problem tylko w tym, że kolej też mamy do dupy.
    • radcom Re: List otwarty 13.01.11, 20:05
      Iluż tu patriotów, aż mnie "zatknęło". No to przyjrzyjmy się bliżej...

Wasi dziadowie w większości wysiedli z bydlęcych wagonów, na stacji Waldenburg. Przyjechali do nowoczesnego, uprzemysłowionego miasta na ziemiach "odzyskanych". Wprowadzili się do murowanych domów, gdzie większość z nich pierwszy raz w życiu miała styczność z elektrycznością i bieżącą wodą. Czasu dużo musiało upłynąć by przestali s.rać do wiadra i myć nogi w muszli klozetowej. O trzymaniu drobiu, królików i trzody chlewnej w mieszkaniach, nie wspomnę... Dostali w prezencie miasto, które było jednym z najważniejszych ośrodków przemysłowych ówczesnych Niemiec. Z infrastrukturą drogową, tramwajami, zakładami przemysłowymi, elektrownią, gazownią, kopalniami... Miasto jakie buduje się pokoleniami... Teraz wyjrzyjcie przez okno. Co widzicie?

Pozdrawiam, radcom
      • Gość: Ogarniety Re: List otwarty IP: *.walbrzych.vectranet.pl 13.01.11, 20:35
        Wyjatkowo trafne, niektorych zaboli "do zywego".
        • Gość: ... Re: List otwarty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.11, 20:37
          Hm, optymista
      • Gość: dd Re: List otwarty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.11, 21:05
        No tak, nic się nie zmieniło, trochę się nawet pogorszyło. Ale czyja to wina? Nasza.
        A teraz się obudziliśmy? Kruk nie potrafi zarządzać miastem, rozdaje tylko stołki i gigantyczne premie za nieudolność a i tak połowa mieszkańców Wałbrzycha na niego głosuje.
      • Gość: widzielec Re: List otwarty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.11, 09:17
        Prawda, przyjechali do W-cha z wielu stron, często w bydlęcych wagonach. I stanęło wielu z nich ze zdumieniem wobec kanalizacji i bieżącej wody w mieszkaniu. Ale jednocześnie wielu z nich zamieszkało w blokach na Nowym Mieście, Podgórzu czy Sobięcinie z wychodkami w podwórzu, albo na klatce schodowej. Wielu to wystarczyło. Inni przebudowali te mieszkania, tworząc łazienki, likwidując piece kaflowe, zamieniając gazowe latarnie ( w rejonie śródmieścia do lat 60tych chodził sobie gościu z taką fajną żerdką i zapalał i gasił gazowe lampy np na Szmidta ). Potem wybudowali sobie "drugi Wałbrzych" w postaci Piaskowej i Podzamcza - w roku 1939 Walbenburg liczył 65 tyś mieszkańców, tak żeby zmieścić wszystkich przybyłych do pracy w kopalniach. No i oczywiście swoje dzieci i wnuków.
        Jednak większość z mieszkańców wciąż nie czuła się "u siebie". To rodzaj usprawiedliwienia żeby nie naprawiać i nie remontować mieszkań w których przyszło im doświadczać "społecznego awansu". Ta sama wymówka usprawiedliwiała wyrzucanie śmieci przez okno, zasyfione klatki schodowe i podwórka. Wielu z nas trwa w takich przekonaniach do dziś.
        Przyjazd jakiegokolwiek NRDowca, który ze strachem w oczach postanowił zobaczyć co się dzieje z mieszkaniem, czy domem jego rodziny - był wyraźnym sygnałem, że to nie nasze. Nasze Państwo zresztą do dziś nie jest tego pewne utrzymując "wynalazek" w postaci wieczystej dzierżawy nieruchomości, zamiast nadać własność.
        Dziś mamy to co mamy i pamietajmy,że czeka nas jeszcze wiele lat pracy żeby po upadku Wałbrzych stał się normalnym miastem. Upadku, spowodowanym wyczerpaniem sie funkcji społecznej i gospodarczej po likwidacji górnictwa, górnictwa które było jedynym liczącym sie powodem istnienia tego miasta.
        Dlatego , kto chce niech się zawija z mojego Wałbrzycha. A jeżeli ktoś chce zostać to niech nie biadoli tylko decyduje - choćby i tylko raz na 4 lata, jaki ma być ten Wałbrzych.
        I dla jasności, nie jestem z UM ani żadnej tzw partii, ale szlag mnie trafia jak słyszę i czytam biadolenia....jak echo dawnych " to nie nasze, to po co się starać"
      • Gość: ????? Re: List otwarty IP: *.walbrzych.vectranet.pl 14.01.11, 09:32
        Miałem napisać prawie to samo...dosadniej
      • Gość: xyz Re: List otwarty IP: 192.168.0.* 14.01.11, 13:39
        chamstwo na forach, brudne, odrapane kamienice , i bogaci rzadzący a reszta........
    • Gość: eurolista Re: List otwarty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.11, 21:23
      Radcom, bać się już nie musisz, możesz bezkarnie sr... na Polskę, jesteś w EU.
      • Gość: miejscowy Re: List otwarty IP: *.dynamic.chello.pl 14.01.11, 04:31
        Skoro tworzymy jedna, wspolna, europejska rodzine, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby dobry gospodarz, mowiacy po niemiecku, zastapil pseudofachowca, mowiacego po polsku.
    • Gość: ????? Re: List otwarty IP: *.walbrzych.vectranet.pl 14.01.11, 09:51
      Moja wypowiedź dotyczyła radcom'a.
      Panie/ni widzielec...tu nie chodzi o biadolenie.
      Tylko taj jak radzisz można-trzeba co 4 lata głosować....jest jeden MAŁY problem...co z tego,że się głosuje jak wynik i tak jest wiadomy...i dlatego zwija się nie ten co chce, tylko ten co musi(bo jest na tyle mądry-nie to co ja)bo rzyga już tym wszystkim.
      • Gość: widzielec Re: List otwarty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.11, 13:16
        do ?????
        samokrytyka przyjęta
        ale rzygać w mojej klatce schodowej ani na moim podwórku nie radzę
        • Gość: TSC do "widzielec" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.11, 13:34
          Rozpocząłeś „widzieleć„ swój wykład od drugiego rozdziału, przeskakując po kartach historii.
          Od 1945 roku do lat 50-tych Wałbrzych wymieszany był niemal pół na pół z ludnością: Niemiecką, rdzennie Polską i emigrantami z Francji.
          Zajmowanie miasta przez zwycięzców polegało na wywalaniu z mieszkań rodzin niemieckich i przejmowaniu całego ich dobytku.
          Mimo to Niemcy, którym udało się zachować swoje lokum, z pokorą znosili swój los, zaś „zaborcy” z trudem, lecz jednak, przejmowali niemieckie zwyczaje zmywając i pastując klatki schodowe, sprzątając podwórka, piwnice i strychy.
          Rzeczywiście wiele polskich rodzin, przeczuwając nadchodzącą sowiecką zarazę ,osiadło na tych terenach tylko dlatego aby być bliżej zachodniej granicy.
          I stało się gdy na dworce zaczęły wjeżdżać wagony z tysiącami siermiężnych cudaków, odzianych w kufajki , walonki i filcowe pilotki a miasto zaśmierdziało zjełczałą słoniną , cebulą i bimbrem.
          To co do niedawno było jeszcze kamienicami od tej pory zamieniało się z wolna w obory pokryte odchodami, błotem, obdartym tynkiem i czarnymi plamami sadzy wokół przyklejonych do sufitów zapałek.
          Niemcy stopniowo i bez widocznego żalu opuszczali gnojowisko w jakie zamieniał się Waldenburg.
          Wraz z nimi wyjeżdżali również Polacy, którym perspektywa współżycia z uzbrojonym w majchry chłamem , często łażącym po ulicach w poniemieckich koszulach i pidżamach nocnych , przyprawiała o strach i mdłości.

Nie wszyscy jednak ustąpili miejsca nawiezionej tu hołocie.
          Dzięki Bogu zostały w mieście resztki niemieckiej i polskiej inteligencji, której pokolenie daje nadzieję, iż pewnego dnia ujarzmi dzikusów i przywróci normalność w tym zhańbionym mieście.
          • Gość: widzielec do TSC IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.11, 14:01
            No to pozostaje czekać na objawienie aktywności tych pokoleń polskiej i niemieckiej inteligencji z powojennego Wałbrzycha. Tylko kogo będą ujarzmiać? Trochę to groźnie zabrzmiało...Zamiast budować zaczną wyłapywać wnuków tych zza Buga? Jasne, wróg musi być.
            Wtedy będzie normalnie.
            Nie wiem ile lat mieszkasz w Wałbrzychu, ale ja mam tu na cmentarzach parę pokoleń. I nie podoba mi się odkładanie na jakąś przyszłość ujarzmiania jakichś dzikusów i przywracania godności zhańbionemu miastu. To miasto jest moje mimo,że równie dobrze mógł być nim Lwów, Stanisławów, czy Wilno. Dlatego że jest moje, nie rzygam na nie, nie czekam na objawienia.
            Kocham je nie licząc nawet na wzajemność. I pracuję w tym mieście, naprawiam chodnik przed domem, wymieniam żarówkę na klatce schodowej, sprzątam korytarz. W moim oknie mam czyste firanki i nie parkuję na trawniku. To jest moje miasto.
            • Gość: TSC Re: do "widzielec" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.11, 14:29
              Nie wiem ile twoich pokoleń leży tu na cmentarzu, ale to wynika zapewne z faktu, że moja rodzina nie dostąpiła zaszczytu kontaktu z właścicielami Lwowa, Stanisławowa czy Wilna.
              Powiem lepiej: Moja rodzina wręcz unikała takich kontaktów jak zarazy.
              Ale skoro tu już jesteś i czujesz właścicielem, do tego jeszcze naprawiłeś chodnik i wkręciłeś żarówkę, to weź teraz bejspola i wal na odlew swoich pobratymców, żeby ich wreszcie ucywilizować.
              • Gość: widzielec do TSC IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.11, 14:33
                No tośmy sobie pogadali.
                • Gość: bom Re: do TSC IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.01.11, 21:52
                  Choinka, aj podobnie jak Widzielec - odśnieżam przed domem, zamiatam po zimie(i nie tylko po zimie ulice), sprzątam po psie w parku(obecnie sporo min-życzę właścicielom o wejście na jedną), nie parkuję na trawnikach bądź tak aby ktoś nie mógł wyjechać lub przejechać. A tu TSC no zaskoczyłeś mnie! Ale chyba wiem o co chodzi - bo niektórych trzeba by walnąć w łeb za to jak się zachowują(defekacja przed oknami domu-jawni ekshibicjoniści płci obojga, dewastacja nowych elewacji, przystanków, rozkładów jazdy.......itd.........
    • Gość: psychiatra` Re: List otwarty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.11, 13:28
      Radcom masz u mnie 50% zniżki z uwagi na nietypowe upośledzenie polityczne
      • aazz91060 Re: List otwarty do psychiatry 14.01.11, 21:18
        Lekarz psychiatra, czy tylko psychiatra? Specjaliste juz mamy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka