Gość: edi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.11, 21:44 Hej wałbrzyszanie! Jesteście Polakami, czy Ślązakami? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: cosmopolitan Re: Jesteście Polakami, czy Ślązakami? IP: *.centertel.pl 04.04.11, 22:01 Jesteśmy też Ukraińcami, Grekami, Żydami, Cyganami, Litwinami, Czechami i Niemcami. Znajdzie się też kilku Anglików czy Rosjan. Mamy tu tygiel etniczny, mimo że przeważają Polacy. Zresztą co kogo to obchodzi. Tu nie Bałkany, aby to budziło emocje. Rząd nam bruzdzi i UM a nie inne nacje. Odpowiedz Link Zgłoś
lekarzspecjalista Re: Jesteście Polakami, czy Ślązakami? 04.04.11, 22:04 Żydem Śląskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raus Re: Jesteście Polakami, czy Ślązakami? IP: *.dynamic.chello.pl 04.04.11, 22:14 cyt. Żydem Śląskim. Nie dziwi mnie to... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roger Re: Jesteście Polakami, czy Ślązakami? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.11, 07:36 lekarzspecjalista napisała: > Żydem Śląskim. poddaje sie :-) , teraz juz rozumiem dlaczego jestes taka " wańka-wstańka" ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pśge-gw Re: Jesteście Polakami, czy Ślązakami? IP: *.opera-mini.net 04.04.11, 22:25 Jam Polski śląski góral ex-górnik wałbrzyski. Nie zgadzam się na nazywanie mnie polskim dolnośląskim góralem ex-górnikem wałbrzyskim, nazwa zbyt długa. Śląsk jest tu. Oddawać Nam naszą nazwę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: schlesier Re: Jesteście Polakami, czy Ślązakami? IP: *.walbrzych.vectranet.pl 04.04.11, 22:46 Jestem Ślązakiem, urodziłem się tuż obok na Przedgórzu Sudeckim. Tu jest Śląsk i to jest moje miejsce na ziemi. Konfrontowanie narodowości jest w zasadzie idiotyzmem. Na tej ziemi od wieków mieszkali Polacy, Niemcy, Ślązacy, Czesi, Żydzi, Łemkowie, Romowie, Walończycy, Austriacy i można by tak długo jeszcze wymieniać. Sztuką jest się dogadać i coś wspólnie budować niż kłócić i rozdrabniać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edi Re: Jesteście Polakami, czy Ślązakami? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.11, 22:53 Nie chodzi mi o konfrontowanie narodowości. Bardziej mnie interesuje to, co czujecie, tzw. tożsamość narodowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lokals Re: Jesteście Polakami, czy Ślązakami? IP: *.centertel.pl 04.04.11, 23:12 Tej nam brak, przynajmniej pokoleniu które się tu urodziło. Z Polską się nie czuje jakoś związany mimo 8 lat polonizowania w podstwaówce, ani z Niemcami ani z Czechami czy innymi walonami.. Po prostu jestem Tutejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Only Wałbrzych! Re: Jesteście Polakami, czy Ślązakami? IP: *.play-internet.pl 04.04.11, 23:42 Only Wałbrzych! Ślązak! (o "góralskości" nie wspomnę to" oczywista oczywistość") Polak od pokoleń! Kolejność w zależności od okoliczności. Czy "Polska powinna być federacją" to mógłby być ciekawy wątek. Ja się na tych wątkach nie znam! Ja tylko górnik-filozof! Kasłać umiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek01g ja jestem Polakiem IP: *.dynamic.chello.pl 05.04.11, 05:37 choć moja babka ze strony ojca pochodzi ze Śląska. W ogóle o ile rozumiem utożsamianie Wałbrzycha ze Śląskiem (Dolnym Śląskiem) o tyle Ślązacy to chyba zamieszkują Śląsk Opolski czy Górny Śląsk a nie Dolny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inga Re: ja jestem Polakiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.11, 08:12 dajecie sie karmic tematami zastepczymi jak lemingi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zagubiony Re: ja jestem Polakiem IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.04.11, 09:22 Mój dziadek przyjechał z Francji i ożenił się z repatriantką zza Buga. Ślub brali w Jeleniej Górze a osiedlili się w Wałbrzychu i tu przyszła na świat moja Mama. Drugi dziadek przyjechał z Sosnowca a Babcia z pod Olsztyna. Tu się pobrali i tu urodził się mój Ojciec.Ja urodziłem się w Wałbrzychu. No to kim ja jestem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lima Re: ja jestem Polakiem IP: 31.60.4.* 05.04.11, 09:35 Inga ma racje. Władze robią nas w wała z każdej strony a my dajemy się wkręcać w nacjonalistyczne zagwozdki, tragicznie to się skończyło w 91r. w Jugosławii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: &*^% Re: ja jestem Polakiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.11, 09:37 Mieszanką, czyli kundlem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zagubiony Re: ja jestem Polakiem IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.04.11, 09:48 Gość portalu: &*^% napisał(a): > Mieszanką, czyli kundlem. Są dwa wyjścia. Ty znalazłeś(a) się tutaj w podobny sposób więc uwłaczasz sam sobie albo jesteś autochtonem a wtedy rację miał Kaczor. Pytanie jest bez sensu i zgadzam się z przedmówcami co do tematu zastępczego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prauat Jan Kowski Re: ja jestem Polakiem IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.04.11, 10:34 Niby dlaczego pojęcie "Ślązak" ma być przypisane tylko mieszkańcom tzw. Górnego Śląska? Dolny Śląsk to także Śląsk, a może wręcz przede wszystkim Śląsk. Jego historyczną stolicą jest Wrocław, nie Katowice. Jeżeli chcemy wyodrębnić sląskość, to rozszerzmy ją aż po dzisiejsze Łużyce. Urodzony po wojnie w Wałbrzychu mam prawo także czuć się Ślązakiem, ale nie chcę autonomii :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ged Re: ja jestem Polakiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.11, 11:49 Czy To Walbrzych czy to Kraków - Polska tylko dla Polaków ! Oczywiście , że sie czuje Polakiem! Chociaż nie o taką Polskę walczyli moi dziadkowie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Re: Jesteście Polakami, czy Ślązakami? IP: *.dialog.net.pl 05.04.11, 16:41 Jestem Kociewiakiem zza Buga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyczny zwykle Re: Jesteście Polakami, czy Ślązakami? IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.04.11, 20:41 Miłe zaskoczenie... Poza jednym czy dwoma zjebami nie ma obłąkanych odpowiedzi na idiotyczne w sumie pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edi Re: Jesteście Polakami, czy Ślązakami? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.11, 22:38 > na idiotyczne w sumie pytanie. Gdybyś był bardziej rozgarnięty, to byś wiedział, że nie ma idiotycznych pytań, mogą zaś być idiotyczne odpowiedzi. Swoją wypowiedzią wpisujesz się w tę skądinąd niegłupią zasadę. Można powiedzieć, że jesteś "na kursie i ścieżce". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Jesteście Polakami, czy Ślązakami? IP: *.adsl.inetia.pl 05.04.11, 20:48 uwaga uwaga edi to nikt inny jak lekarzspecjalista !! Odpowiedz Link Zgłoś
lekarzspecjalista Re: Jesteście Polakami, czy Ślązakami? 05.04.11, 20:55 A brońciepanieborze ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Jesteście Polakami, czy Ślązakami? IP: *.adsl.inetia.pl 05.04.11, 22:06 uderz w stół a nożyce się odezwą :) Odpowiedz Link Zgłoś
lekarzspecjalista Re: Jesteście Polakami, czy Ślązakami? 05.04.11, 22:17 To po co uderzasz? Edi to jest taki wałbrzyski Ferdek Kiepski. A ta kreacja jest inna, ma być swego rodzaju esencją wałbrzyskiego snoba-wykształciucha z cynicznym nalotem koronerskiego poczucia humoru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edi Re: Jesteście Polakami, czy Ślązakami? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.11, 22:35 > Edi to jest taki wałbrzyski Ferdek Kiepski. taka kreacja :) Panowie, trochę odeszliśmy od tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Jesteście Polakami, czy Ślązakami? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.11, 22:49 Oczywiście, że Polakiem. Takiego czegoś jak "naród śląski" nie ma, to po prostu wymysł kilku baranów chcących autonomii, za którymi hasła powtarzają mieszkańcy Górnego Śląska, którzy myślą, że to fajnie walczyć o autonomię. Oddajmy też cyganom dzielnice miast, które zamieszkują... Odpowiedz Link Zgłoś
lekarzspecjalista Re: Jesteście Polakami, czy Ślązakami? 05.04.11, 22:59 Zapytam was wprost: -czy podkrakowski chłop z okresu insurekcji Kościuszki czuł się Polakiem? -czy podkrakowska chłopka z okresu wojny z bolszewikami czuła się Polką? -czy krakowski inteligent, szlachcic z okresu PRL czuł się Polakiem? Po trzykroć nie! A to takie "polskie miejsce"! A sięgnijcie dalej, w czasy jagiellońskie: nie było poczucia polskości i narodowości takiego jak je teraz rozumiemy. Manipulują nami nacjonaliści o mentalności XIX wiecznej! Nic dziwnego, że ktoś bardziej się czuje Ślązakiem niż Polakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edi Re: Jesteście Polakami, czy Ślązakami? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.11, 23:08 Stąd moje pytanie - wątek. Interesuje mnie, czy Wałbrzych to takie "polskie miejsce". Czy nagłośniona Śląskość nie będzie okazją dla niektórych Wałbrzyszan do ucieczki od Polskości. Jak Wałbrzyszanie odnajdują się w tym dolnośląskim tyglu kultur/wartości/narodowości. Odpowiedz Link Zgłoś
lekarzspecjalista Re: Jesteście Polakami, czy Ślązakami? 05.04.11, 23:19 No to ja tu nie widzę tygla takiego o jakim piszesz. Był przed wojną i krótko po - Niemcy, Żydzi, Rosjanie, Polacy. Był terror. Teraz mamy wolność i raczej warstwy społeczne zantagonizowane przez zarządzających regionem. Czyli postrobotniczy lumpen/-ploretariat, budżetówkę, prywatnych przedsiębioców i korporacyjną kadrę kierowniczą. Nie ma stabilizującej klasy średniej, bo nawet ta kadra zarządzająca, to pożal-się-Boże "inteligencja techniczna". Narodowość nikogo nie interesuje - popatrzmy na masowe "patriotyczne" manifestacje. Mają mistyczno-religijny charakter, lekko ubarwiony białoczerwono. Nawet bandyci-kibole nie mają cech rasistowskich ani nacjonalistycznych. Nie ma też "zakorzenienia". Palestyńczycy, Podzamcze nie manifestują przynależności terytorialnej. Kończy się na wlepkach zawsze wiernych i oddanych górnikowi chuliganów. A Wałbrzych jest równie polski jak Miśnia niemiecka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edi Re: Jesteście Polakami, czy Ślązakami? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.11, 23:37 Masz dużo racji w tym, co piszesz, lecz nie spłycałbym istoty narodowości. Chwilowo nie wysuwa się ona na plan pierwszy, jednak, po "zamieszaniu" przez Kaczora w "szczurzym worku", odezwały się głosy odnoszące się do tożsamości narodowej i unifikacji terytorialnej. Przy tak prostym zabiegu, okazało się, że problem narodowości nie jest obojętny, nie jest zgraną kartą, a może świetnie służyć jako element manipulacji. Wystarczy drobny ruch, zagranie na nacjonalizmie, a budzą się upiory. W kontekście tych wydarzeń interesuje mnie samookreślenie mieszkańców Wałbrzycha. Co do rdzenia twojej opinii, w pełni się zgadzam, natomiast interesuje mnie to drugie dno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ls Re: Jesteście Polakami, czy Ślązakami? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.11, 23:40 Ja się czuję w 100% Polakiem. Ale region śląski (dolny+górny) wydaje mi się mieć sporo zalet do wykorzystania. Sląskość się może przydać. Np. piwo: Śląsk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniel Re: Kto jest słowianinem? IP: *.centertel.pl 06.04.11, 10:09 Jedyną rzeczą, o której można powiedzieć, sensownie i obiektywnie, że jest słowiańska, jest język. Mówiąc inaczej, jest tak, że niektóre języki należą do grupy języków słowiańskich. Słowiańskie w dosłownym sensie są i mogą być tylko języki. Słowiańskie są języki, ale nie ludzie. "Słowianie" to tylko umowne i skrótowe określenie "ludzi, którzy należą do narodów (lub innych zbiorowości) w których używany jest któryś z języków słowiańskich". Jeśli ktoś pisze/mówi, np. że "Półwysep Bałkański zamieszkują (prócz innych) Słowianie", to jest skrótowo powiedziane, że ów region Europy zamieszkują społeczeństwa, w których mówi się językami słowiańskimi. Jeśli ktoś pisze o "słowiańskiej osadzie nad Bzurą z VIII wieku" (czytałem kiedyś, że taką odkryto i do dziś zachowała się dębowa obudowa studni), to przez to daje do zrozumienia, iż uważa (z powodów znanych mu jako archeologowi), że między ludnością tamtej osady (której języka nie zna, bo skąd?) a późniejszymi mieszkańcami okolic Bzury, niewątpliwie i do dziś mówiącymi po słowiańsku, zachodzi ciągłość i być może ci dzisiejsi (jak niżej podpisany) są potomkami tamtych z wczesnego średniowiecza. W każdym razie czy coś innego niż język - a więc osadę, plemię, naród, mieszkańców pewnego regionu, kulturę, plecionki, obrazki, melodie, instrumenty muzyczne, obyczaje, wierzenia, bóstwa i demony - można nazwać słowiańskimi, o tym decyduje dokładnie jedno: czy ludzie "zamieszani" w wymienione rzeczy mówili językiem, który jest zaliczony do słowiańskich. Zatem ludzie, narody, plecionki, fujarki i bogowie mogą być słowiańscy (lub - ludzie - Słowianami) tylko w sensie przenośnym, czy jak kto woli, wtórnym. (W sensie dosłownym i pierwotnym są nimi, powtarzam, tylko języki. Literatura jest słowiańska o ile jezyk w którym jest pisana, jest słowiański.) Wobec tego, kto jest Słowianinem? Słowianinem jest ten, kto należy do jednego z narodów używających któregoś z języków słowiańskich. (W tym momencie pominę fakt, że przyporządkowanie języka do narodu nie musi być jednoznaczne. Ukraińcy używają przynajmniej dwóch języków słowiańskich: ukraińskiego i rosyjskiego. (Jeśli nie trzech: bo jeszcze jest rusiński albo karpatorusiński.) Polacy trzech: polskiego, kaszubskiego i śląskiego. Serbsko-chorwackiego przynajmniej cztery narody: Chorwaci, Serbowie, Bośniacy i Czarnogórcy.) Co to znaczy, że ktoś "należy do narodu"? To znaczy, że poczuwa się do przynależności do tego narodu. Można też dodać, dla wyjaśnienia przypadków wątpliwych, że przez innych jest uważany za członka tego narodu. W każdym razie przynależność do narodu jest sprawą własnego wyczucia i osobistej deklaracji. Słowianie są sumą logiczną Rosjan, Ukraińców, Polaków, Łużyczan, Czechów, ... Macedończyków. Tych osób, które się za takich uważają. A jeśli ktoś ma matkę Francuzkę (z którą mówi po francusku, w tymże języku w domu z bratem), ojca Polaka (z którym mówi po niemiecku, bo mieszkają w Berlinie), a dopiero z babcią, gdy ją odwiedza, mówi po polsku? Albo jeśli ktoś mieszka od urodzenia w Warszawie i mówi po polsku, ma rodziców Greków, ale nie całkiem typowych, bo Aromunów, którzy dopiero w pokoleniu rodziców mojego znajomego przeszli na grecki? (Aromuni to grupa etniczna, a może naród, rozproszony po Bałkanach, mówiący dialektami rumuńskiego, albo osobnym językiem lub językami - z grupy romańskiej, czyli wywodzącym się z łaciny.) W takich i podobnych "przypadkach" decyduje własna deklaracja. Można być dwunarodowcem: np. jednocześnie Polakiem i Francuzem (jak Roman Polański) lub Czechem i Amerykaninem (jak Stanisław Grof) - bo Polacy z jednej strony, a Francuzi i Amerykanie z drugiej, inaczej definiują narodową przynależność. We Francji i USA jest ona po prostu równa obywatelstwu. Czy Słowianinem był Mikołaj Kopernik? Tak, o ile uważał się za członka narodu mówiącego po słowiańsku. Jednak jeśli wielki astronom za kogokolwiek się uważał, to za Prusaka, członka narodu ówczesnych Prus, podzielonych wprawdzie wtedy na Królewskie i Książęce, ale wciąż będących kulturową i gospodarczą jednością. Problem w tym, że w Prusach używano przynajmniej 6 języków, pomijając inteligencką łacinę: dolnoniemieckiego (który niewątpliwie dominował), górnoniemieckiego (na Warmii), polskiego, pomorsko-kaszubskiego, pruskiego i litewskiego. I co najważniejsze, Prusy nie definiowały się przez język! Co widać po tym, jak niezauważalnie pod wpływem lektury Biblii Lutra, z dolnoniemieckiego przeszli na górnoniemiecki. Tym bardziej "słowiańskimi" nie są geny. Nazywanie "słowiańskimi" czegoś, co należy do natury (biologii), a nie kultury, jest podobnym absurdem, jakby za "słowiańskie" uważać wybrane drzewa lub owady. Tutaj "piję" do tych, którzy przywiązują się do idei, że o tym, kto jest Słowianinem, decyduje haplotyp R1a1a, albo że ten haplotyp "jednoznacznie wskazuje", że jego posiadacze byli Słowianami. Słowianie są grupą narodów, a naród to coś, co należy do porządku ducha i kultury, a nie ciała i biologii. Dixi. Wojciech Jóżwiak Odpowiedz Link Zgłoś
radcom Re: Kto jest słowianinem? 06.04.11, 14:41 To bardzo ciekawe. Jeszcze ciekawiej jest tu: www.taraka.pl/spis.php?aut=124 Idąc dalej można by rzec, że Żydzi mówiący polszczyzną set lat, to też Słowianie, choć kulturowo to "raczejśmy" odmienni... A Rumuni i Austriacy posługujący się językami z grupy romańskiej i germańskiej, to nie Słowianie. Choć Słowianami są... Kultura łużycka tez zapewne nie była zachodniosłowiańska... Jakoś mi to "ni z gruchy"... Pozdrawiam, radcom Odpowiedz Link Zgłoś
lekarzspecjalista Pitolisz aniel! 06.04.11, 22:17 www.domwarminski.pl/content/view/311/434/ Pitolisz, bo nie było wówczas na Warmii "narodu Prus". MK czuć się mógł co najwyżej Warmiakiem. Sam jestem z Warmi (Warmijokiem) i wiem jaka jest, i była, różnica między tymi regionami. Na dodatek, przypomnę, nie było wówczas pojęcia narodu w sensie obecnym. Powyższy link jest "nie dla idiotów". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: romolog Re: Do gościa IP: *.centertel.pl 06.04.11, 10:14 Wątpię, znajcąc cyganów, aby w ogóle chcieli oni przyjmować we "władanie" dzielnice miast zamieszkiwanych przez nich. Nie ten system wartośći , dla nich obce jest dzielenie ziemi i nieruchomości na własność. Przypominam, że w Polsce do lat 60tych ubiegłego wieku poruszali się oni w taborach za nic mając osiedlanie się. Zmusiła ich do tego siłą władza komunistyczna generując tym samym patologie z tym zwiazane jak wykluczenie społeczne i przestępczość, czego nie było kiedy żyli oni sobie swoim wędrownym życiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? do "aniel" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.11, 11:23 Słowianie zaistnieli na kartach historii w momencie, gdy na miejsce klasycznej łaciny pojawiła się łacina średniowieczna, która słowem "Slavus" określała pańszczyźnianego chłopa. Łaciński wyraz podstawowy „sclavus” znaczy niewolnik . Inna teoria o etymologii wyrazu „Słowianin” wywodzi, iż jest on pochodzenia celtyckiego (lub germańskiego) i znaczy tyle co „slovy” – czyli błoto. Która etymologia nazwy "Słowianin" jest twoim zdaniem bliższa prawdy ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniel Re: do "aniel" IP: *.centertel.pl 06.04.11, 13:16 Nie wiem, nie interesuje mnie też to zbytnio. Nie da się pomóc określeniu etnicznemu ludziom za pomocą etymologii i świadomości co oznacza słowo "słowianin" w innym języku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: do "aniel" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.11, 14:42 Określeniom raczej jest trudno pomagać. Ważne natomiast jest to, co oznaczają w przekładzie na j. polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniel Re: do "aniel" IP: *.centertel.pl 06.04.11, 16:30 Jakim określeniom? Zgubiłem się. Zauważ , że poza Watykanem i lekarzami oraz garstką naukowców nikt raczej nie zawraca sobie głowy łaciną, choć anglosasom faktycznie zdarza się pomylić niewolnika ze słowianinem - robią literówki, nie wiadomo na ile świadomie a na ile z powodu dysleksji. Odpowiedz Link Zgłoś