Dodaj do ulubionych

Jezus Chrystus był liberałem

IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.12.11, 13:32
Zbyt często odnoszę wrażenie, że przywykliśmy do katolickiego socjalizmu płynącego z codziennej praktyki niektórych księży i biskupów, w której roi się od haseł typu „solidarność”, „wrażliwość społeczna” oraz krytyki wolnego rynku i kapitalizmu. Tyle tylko, że w Ewangelii takich sformułowań nie znajdziemy a w kwestiach gospodarczych Jezusowi bliżej byłoby do UPR niż SLD.

Jednym z moich ulubionych fragmentów Ewangelii jest przypowieść o talentach (Mt 25, 14-30), w której właściciel kapitału powierza go swoim trzem sługom. Ci starożytni maklerzy działają na własny rachunek, ale ryzykują oszczędnościami swego pryncypała. Ten z kolei wynagradza ich według osiągniętej stopy zwrotu, domagając się podwojenia zainwestowanych pieniędzy w „dłuższym czasie”. Ta przypowieść to pochwała wolnej inicjatywy, podejmowania ryzyka, inwestowania i akumulacji kapitału - czyli cech typowo kapitalistycznych. Makler, który zakopał swój talent (1 talent stanowił równowartość ok. 26,2 kg złota, czyli 842,4 uncji wartych obecnie ponad 4,7 miliona złotych), został ukarany i pouczony tymi słowy: „Powinieneś był więc przekazać pieniądze bankierom, a ja po powrocie odebrałbym je z zyskiem.”

Bardzo prokapitalistyczną i wolnorynkową wymowę ma też przypowieść o robotnikach w winnicy (Mt 20, 1-16). Właściciel umówił się z robotnikami na dniówkę w wysokości jednego denara. Później jeszcze kilkakrotnie wychodził na rynek (widocznie brakowało mu rąk do pracy), zatrudniając bezrobotnych, nie podając jednak konkretnej stawki. Gdy przyszło do rozliczeń, każdy pracownik otrzymał denara - zarówno ci, którzy pracowali cały dzień, jak i ci zatrudnieni tylko na godzinę. Ci pierwsi byli niezadowoleni, ponieważ liczyli na coś więcej. Właściciel-kapitalista odpowiedział im tak: „Przyjacielu, nie czynię ci krzywdy; czy nie o denara umówiłeś się ze mną? (...) Czy mi nie wolno uczynić ze swoim, co chcę?” W ten oto sposób Jezus poucza nas, czym jest prawo własności i swoboda umów. Nie ma tu jednak mowy o populistycznym sloganie „godnej płacy” czy wypłacie na zasadzie „każdemu według zasług”. Nic z tych rzeczy. Każdemu tyle, ile zostało uzgodnione w kontrakcie zawartym na wolnym rynku.
(...)
Ważne jest też to, czego Jezus nie powiedział, ponieważ można przypuszczać, że z tym się nie zgadzał. Choć wielokrotnie zachęcał do jałmużny, dzielenia się z bliźnimi i nieprzywiązywania się do dóbr materialnych, to nigdy nie stwierdził, że państwo powinno odbierać jednym i dawać drugim. Można więc wywnioskować, że w Królestwie Niebieskim Bóg nie narzuci redystrybucji dochodów od zaradnych do nieudaczników. I bynajmniej nie dlatego, że tych pierwszych w niebie nie będzie - jak chcieliby to widzieć ci drudzy. Królestwo Niebieskie pełne samych nieudaczników - jakież to byłoby okropne i nieekonomiczne!

Krzysztof Kolany
Obserwuj wątek
    • Gość: ksiegowy Re: Jezus Chrystus był liberałem IP: *.play-internet.pl 23.12.11, 16:13
      Niestety tutejsze ćwoki nie mają pojęcia nawet o budżecie domowym a co dopiero o mikroekonomii.
      A propos zakopanych talentów, akurat teraz zakopywanie się akurat może opłacić, bo jak euro padnie to tylko ten kto ma złoto i żywność nie będzie głodował. A zdeponowane złoto może zrabować państwo , jak już kiedyś bywało.
      • Gość: Taki jeden Re: Jezus Chrystus był liberałem IP: *.dynamic.chello.pl 23.12.11, 20:13
        Problemem w naszym społeczeństwie jest to, że wszyscy generalnie się zgadzają z przypowieścią o talentach. Do momentu, kiedy dotyczy to ich samych.
        Czyli: niech inni sobie walczą o pomnożenie zysków z talentów a ja swój zakopię. I tak socjal dostanę. Czy to w formie pensji czy zasiłku.
        Drodzy Państwo, jak myślicie? Czemu lenistwo jest jednym z 7 grzechów głównych?

Najgorsze w tym całym politycznym cyrku jest to, że przez kilkadziesiąt lat socjaliści z całej Europy zdołali stworzyć u swoich współobywateli wrażenie, że liberalizm to zło wcielone.
        A owieczki, strzyżone regularnie i zaspokajające wszelkie zachcianki "eurobaców" zapomniały, że liberalizm to tylko i wyłącznie wolność. WOLNOŚĆ! W najszerszym tego słowa rozumieniu.
        Ale owieczkom lepiej w stadzie. Mimo, że regularnie są strzyżone i ...
        Nie dokończę. Bace wiedzą.
        • erka-4 Re: Jezus Chrystus był liberałem 25.12.11, 20:24
          Gość portalu: Taki jeden napisał(a):
          Drodzy Państwo, jak myślicie? Czemu lenistwo jest jednym z 7 grzechów głównych?

I tak socjal dostanę. Czy to w formie pensji czy zasiłku

...no jeśli znasz coś trochę Biblię to zapewne słyszałeś o mannie z Nieba spadajacej oraz o zjawisku takim jak jałmużna,a więc wszystko zgodne jest z Pismem Swiętym.
          A zatem grzech grzechem jest ale manny można oczekiwać,jałmużny także.
          • Gość: Przesiębiorca Re: Jezus Chrystus był liberałem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.11, 23:56
            Jałmużnę daje się dobrowolnie a zasiłek przymusowo.
            • erka-4 Re: Jezus Chrystus był liberałem 26.12.11, 11:11
              No to jesteś w błędzie bo jeśli temu ,który rękę wystawia o jałmużnę prosząc długo i bezskutecznie tak stał będzie,to czynił tak będzie jedynie do czasu pewnego,aż dojdzie do wniosku,że aby swe życie przy życiu utrzymać to wyjście jedyne mu pozostało,osobiście sięgnąć do twojej kieszeni,po tę jałmużne jemu należną i jego zdaniem konieczną do życia swego utrzymania przy życiu.
          • Gość: Taki jeden Re: Jezus Chrystus był liberałem IP: *.dynamic.chello.pl 26.12.11, 21:56
            Oczywiście, że manny można oczekiwać. I tak, jak Mojżesz, nie dotrzeć do Kanaanu.
            Życzę powodzenia w 40-letniej tułaczce i oczekiwaniu na jałmużnę.

Ale nie to jest najważniejsze.
            "erka-4" pisze:
            > ...no jeśli znasz coś trochę Biblię to zapewne słyszałeś o mannie z Nieba spada
            > jacej oraz o zjawisku takim jak jałmużna,a więc wszystko zgodne jest z Pismem S
            > więtym.
            > A zatem grzech grzechem jest ale manny można oczekiwać,jałmużny także.

Oczywiście. W Starym Testamencie. Jak również w Torze.
            A Jezus powiedział np., że każdy, kto oddala swoją żonę zgodnie ze Starym Testamentem (dając jej list rozwodowy), ten popełnia cudzołóstwo.
            Więc szanowna erko-4. Nie filozuj, bo Twoja znajomość Pisma jest równie relatywna jak poglądy.
            • erka-4 Re: Jezus Chrystus był liberałem 27.12.11, 09:51
              Gość portalu: Taki jeden napisał(a):
              A Jezus powiedział np., że każdy, kto oddala swoją żonę zgodnie ze Starym Testamentem (dając jej list rozwodowy), ten popełnia cudzołóstwo.

...cudzołóstwo,wiadomo grzechem jest i śmiem twierdzić,że niewielu jest takich,którzy go chociaż raz w życiu nie popełnili.
              A tyle wspólnego z manna i jałmużną ma,że jest grzechem i Pismo Święte o nim mówi.
              A na temat tych co "manny" i "jałmużny" oczekują to wiem sporo bo mam bliski kontakt z osobą pracującą w t.zw. polskiej opiece społecznej a więc nie mam powodów do filozofowania.
              Wyobraż sobie,że istnieją takie "niebiańskie ptaszki",które fruwając mercedesami oczekują manny z nieba idą po zapomogę czyli po tę jałmużnę do tejże opieki i o dziwo jałmużnę otrzymują bo muszą otrzymać z uwagi na to,że nie mając żadnych dochodów zarazem nie maja środków do przeżycia.
              I wszystko jest zgodnie z Pismem,Bóg dba o swe owieczki,nie pozwoli aby ,któraś zbłąkana umarła z głodu.
    • dzikus_wch Re: Jezus Chrystus był liberałem 24.12.11, 13:54
      całego mi sie nie chciało czytać
    • erka-4 Re: Jezus Chrystus był liberałem 25.12.11, 20:12
      „…Chrystus przyszedł na świat, by nas zbawić, a nie uczyć biznesu. Jego przypowieści to alegorie, które odnosząc się do codziennych, dobrze zrozumiałych wydarzeń, mają jedynie ułatwić nam zrozumienie zasad moralnych i zasad wiary, którymi powinniśmy kierować się w swoim życiu, aby osiągnąć zbawienie.”

Otóż oczywistym jest to, że biblijne przypowieści to alegorie, które na prostych, z codziennego życia wziętych przykładach, mają tłumaczyć stosunek Boga do nas. Przypowieści dotyczące ekonomii ziemskiej tłumaczą ekonomię zbawienia. Przypowieść o robotnikach w winnicy nie uczy nas ekonomii, tylko na przykładzie dotyczącym zachowań, które bada ekonomia, pokazuje nam jak uzyskać zbawienie. Ta przypowieść tłumaczy nam, że każdy może być zbawiony, niezależnie od tego kiedy się nawrócił – czy był dobry od urodzenia, czy też wyzbył się grzechów i z nich wyspowiadał godzinę przed śmiercią. I święty od urodzenia i nagminny grzesznik nawrócony minutę przed śmiercią tak samo uzyskają zbawienie. Taka jest boska sprawiedliwość!

...Bóg nas potraktuje sprawiedliwie, zgodnie z umową, zgodnie z zasadami, które nam przekazał, a nie zgodnie ze „sprawiedliwością społeczną”, którą sobie wymyśleliśmy.
      • Gość: ADONAI Re: Jezus Chrystus był liberałem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.11, 23:28
        Uprzejmie proszę odjebać się ode mnie,
        BÓG
        • Gość: hildegarda bingen Re: Jezus Chrystus był liberałem IP: *.play-internet.pl 26.12.11, 00:24
          Gdyby i swięty i grzesznik uzyskiwali za friko bez różnicy zbawienie-nie istniały by prawa boskie/naturalne ani sumienie.Teolog każdej religii świata by bez problemu podważył tę tezę.
          • Gość: Mirek B. Re: Jezus Chrystus był liberałem IP: *.walbrzych.vectranet.pl 26.12.11, 21:42
            nieprawda był prawicowcem ! tak jak Leszek !!
      • Gość: do erki-4 Re: Jezus Chrystus był liberałem IP: *.ip.netia.com.pl 27.12.11, 15:37
        w takim razie kościół nie ma nic wspólnego z Jezusem nauczycielem ... bo kościół to biznes
        • erka-4 Re: Jezus Chrystus był liberałem 28.12.11, 11:48
          A na jakiej podstawie twierdzisz,że Kościół to biznes ?
          To,że zbiera pieniądze na tacę,wolna wola nie musisz nic tam rzucać.
          Należy odróżnić Kościół jako zbiór wiernych od kościoła jako instytucji.
          Tak prosto Ci wytłumaczę ten Twój dylemat.
          Otóż w Kościele ksiądz się modli i naucza wiernych,wskazuje drogę do celu,ale,żeby mógł to czynić musi jakoś żyć a więc musi proawdzić jakiś "biznes" jak Ty to określiłeś,zauważ także,że tenże "biznes" służy nie tylko jemu a wielu innym celom,zwłaszcza charytatywym.

• kaziopiwosz Re: Jezus Chrystus był liberałem 26.12.11, 22:21
      Rozpatrywanie Biblii w sposób zaprezentowany przez założyciela wątku dowodzi tylko jednego.

Tego, że kompletnie owej Biblii nie rozumie.
      • Gość: Taki jeden Re: Jezus Chrystus był liberałem IP: *.dynamic.chello.pl 26.12.11, 23:04
        > Rozpatrywanie Biblii w sposób zaprezentowany przez założyciela wątku dowodzi ty
        > lko jednego.
        >
        > Tego, że kompletnie owej Biblii nie rozumie.

No widzisz Kaziu, tak to jest z interpretacją.
        Jak sądzisz, dlaczego kościołów chrześcijańskich - czyli tych opartych na nauce Jezusa Chrystusa - jest tyle?
        Nawet pewnie nie wiesz ile? Tu masz podpowiedź pl.wikipedia.org/wiki/Ko%C5%9Bcio%C5%82y_chrze%C5%9Bcija%C5%84skie
        Pewnie to i tak nie wszystkie.
        Kwestia interpretacji.
    • Gość: judasz Re: Jezus Chrystus był liberałem IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.12.11, 12:11
      Chrystus? A któż to taki? Musicie kogoś lub coś czcić i się bać?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka