Dodaj do ulubionych

Weterynarz dla papugi.

IP: *.sattom.pl 23.07.12, 22:28
Dzień dobry.

Czy ktoś z Państwa wie, który weterynarz ma wiedzę w zakresie leczenia papug? Może ktoś ma doświadczenie w tej sprawie i podzieli się ze mną informacjami? Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: a. Re: Weterynarz dla papugi. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.07.12, 03:03
      W naszym rejonie jedyną nadzieją jest tylko Wrocław. Naprzeciw akademii przyrodniczej, w klinice pracuje Tomasz Piasecki, tel. znajdziesz w necie.
      • Gość: bb Re: Weterynarz dla papugi. IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.07.12, 09:32
        Na Podzamczu u Bebla umawiają z weterynarzem z Wrocławia, specjalistą od zwierząt egzotycznych. Zadzwoń, dowiesz się dokładnie
        • Gość: 09 Re: Weterynarz dla papugi. IP: *.opera-mini.net 24.07.12, 10:19
          No właśnie Bebel umawia z Piaseckim. Lepiej bezpośrednio zadzwoń do wrocka, bo na podzamczu facet niezbyt się orientuje co ma zrobić.
    • Gość: na wysockiego Re: Weterynarz dla papugi. IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.07.12, 13:58
      na wysockiego jest powiatowy weterynarz napewno bedzie sie znal.
      • Gość: fru Re: Weterynarz dla papugi. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.12, 14:14
        W Warszawie jest minister zdrowia. Ten to dopiero się zna na zdrowiu i papugach.
        • Gość: a. Re: Weterynarz dla papugi. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.07.12, 14:50
        • Gość: a. Re: Weterynarz dla papugi. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.07.12, 14:55
          Ja z papugą musiałam jechać do Piaseckiego, minus jest taki że gość często ma wyjazdy i w klinice go nie ma, a lekarze którzy tam pracują nie są zbyt ogarnięci w temacie. W Wałbrzychu nie mają bladego pojęcia o gadach i ptakach, swoimi radami nie raz by mi zwierzaki załatwili.
          • Gość: weterynaria Re: Weterynarz dla papugi. IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.07.12, 16:04
            Wysockiego najlepiej
    • Gość: Ela Re: Weterynarz dla papugi. IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.07.12, 16:09
      jeszcze jest fajna babka na kolejowej
      • Gość: Marta Re: Weterynarz dla papugi. IP: *.sattom.pl 24.07.12, 20:36
        Serdecznie dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

Pozdrawiam.
        • Gość: Jarząbek Re: Weterynarz dla papugi. IP: *.pl 24.07.12, 21:35
          Ela mów o pani co się nazywa Sylwia Świra... Skwira... czy jakoś tak. Przyjmuje koła MZUK-u. Zna się na wszystkich zwierzakach, na papugach też.
          • Gość: a. Re: Weterynarz dla papugi. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.07.12, 21:56
            Skwira sama przyznała że o papugach nie zna się. Jak byłam z psem u niej to pytałam.
            • Gość: do a. Re: Weterynarz dla papugi. IP: *.pl 24.07.12, 22:58

>Skwira sama przyznała że o papugach nie zna się. Jak byłam z psem u niej to pytałam.

a. pier.....z jak mały Kazio potłuczony. Marto nie słuchaj tych bzdetów, pani Skwira zna się na papugach.
            • Gość: znawczyni Re: Weterynarz dla papugi. IP: *.xdsl.centertel.pl 24.07.12, 23:00
              Ja tez pytalam kiedys zapobiegliwie p.S.Skwiry i przyznala, ze sie nie zna.
              W Walbrzychu w ogole nikt nie ma prawa na papugach sie znac. Beda na slepo walic antybiotyki, lub witaminki, czym tlyko dobiją papuge, jesli ta jest chora.
              Papugi idealnie maskuja choroby i gdy opiekun pozna, ze cos jest z papuga nie tak, to najczesciej juz jest za pozno, a za kilka godzin papuga umiera. Poza oczywiscie, zlamaniem nogi, itp. Mowie o chorobach, nie urazach.

Niestety, mieszkajac w Wchu trzeba samemu co nieco znac sie na papugach, zeby papuge moc wyleczyc.

Najwazniejsza jest profilaktyka- badanie kalu lub wymaz z kloaki i dzioba- czyli posiew bakteriologiczny. Sami kal zbieramy, lub niesiemy papuge do byle jakiego weta, a chociaz wymaz powinnien on umiec papudze pobrac. Pozniej wysla to do Wrocka do laboratrium weterynaryjnego i po tygodniu mamy wynik, czy papuga ma jakies bakterie z ukladzie pokarmowym. Moze byc nosicielem, ale zachorowac dopiero, gdy organizm bedzie slabiony. To jest profilaktyka. Raz na rok, raz na pol roku, koszt kolo 60zl. Ale to raczej odpada, gdy papuga juz jest chora, bo tygodnia ona nie przezyje.
              Ja pisze o malych papugach.
              Gdy zachoruje duza papuga, dr Piasecki moze pobrac krew, zrobic usg, itp i wyniki sa o wiele szybciej. U malej papugi krwi nikt nie pobierze, nawet Kruszewicz. Przynajmniej nie powinien, bo ją wykończy. I albo leczenie w ciemno antybiotykiem, lekiem przeciwzapalnym, itp, lub cud, ze papuga dozyje, zanim przyjda wyniki z bakteriologii i wymazow.

Tak wiec dr Piasecki, Wroclaw, ul Glogowska- kolo Magnolii, przyjmuje pn-pt 16.00-20.00. Wszystko jest w necie.
              A jaka papuga i co jej dolega?
    • Gość: mc Re: Weterynarz dla papugi. IP: 78.9.164.* 27.07.12, 08:39
      skwira obok mc-donalda
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka