lekarzspecjalista 08.12.12, 22:18 Spożywanie tego badziewia nie pomaga w ograniczeniu ryzyka śmierci z przyczyn sercowych, zawału ani udaru mózgu. Analiza ponad 4 tysięcy prac naukowych z całego świata na prawie 70 tysiącach pacjentów. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pozor_vlack Re: !!!!nie kupujcie omega-3!!!! 09.12.12, 11:33 Wielonienasycone kwasy tłuszczowe to nie tylko suplementy diety. Cóż złego jest w spożywaniu np. ryb ? Chociaż byli też i przeciwnicy tego rodzaju diety. Pamiętam z młodych lat hasło przeciwników komunizmu i ryb w Polsce: „ Jedzcie dorsze , goowno gorsze”, ale to było w czasach gdy w sklepach rybnych dyżurował dorsz za grosze i również tani śledź pakowany w gazetę ludu. Jaka pewność lekarzu , ze cytowane przez Ciebie spostrzeżenia Pana Evangelos C. Rizos, nie są sponsorowane przez producentów masła ? Na stronach Science Daily znajdziesz wiele ciekawych wiadomości o wprost przeciwnym zabarwieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
lekarzspecjalista Re: !!!!nie kupujcie omega-3!!!! 09.12.12, 16:56 To co zamieściłeś, to "Nauka na co dzień" w porównaniu z metaanalizą. Czy wg ciebie wałbrzyskich forumowiczów stać tylko na wiedzę z trzeciej ręki? "Zrób to sam" przy piecu zamiast kontroli kominiarza? "Sam naprawiam Renault" zamiast porady mechanika ...? Podaję przecież informację, która ostrzega przed kupowaniem dziadkowi czegoś co nie działa, a ty mi tu o rybach ... Dorsze zawsze były polecane i będą ... przez lekarzy i rybaków. Tak jak karpie przez lekarzy-katolików a szpinak przez wegetarian ... Tak jak masło a nie margaryna. Zwłaszcza ta chemia polecana prze tzw. instytut. Możemy idąc twym tropem zacząć promować papierosy: "Dr Religa, Minister Zdrowia też palił!" Tylko, że czytelnik się nie połapie. Temat omega-3 to w gruncie rzeczy woda z mózgu. Zamiast: nie żryj tyle i idź na spacer mamy: biegaj-zapobiegaj. "Kup kijki - będziesz zdrowszy" i t.p. Na stronach Leki znajdziesz wyłącznie pochwałę kijkowaństwa a Nike - biegaństwa. Na szamańskich - szamaństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
pozor_vlack Re: !!!!nie kupujcie omega-3!!!! 09.12.12, 17:51 lekarzspecjalista napisał: >Podaję przecież informację, która ostrzega przed kupowaniem dziadkowi czegoś co nie działa, a ty mi tu o rybach ... Każdy ma swoje hobby, ale skąd ten nagły atak na margarynę ? Odpowiedz Link Zgłoś
mamuska-z-jajami wyniki badan krwi 30.12.12, 11:03 Oto wyniki badan krwi: zapodaj.net/8c921984644d3.jpg.html Osoba od 12 lat wegetarianka, 5 lat weganka. Obecnie wiek 28 lat... ciekawe ilu "normalnie" jedzacych 30 latkow mogloby sie pochwalic takimi wynikami krwi. Jesli jemy zgodnie z nasza niekrwiozercza natura, bedziemy zdrowsi. Odpowiedz Link Zgłoś
dziunia57 Re: wyniki badan krwi 30.12.12, 11:58 mamuska-z-jajami napisała: >ciekawe ilu > "normalnie" jedzacych 30 latkow mogloby sie pochwalic takimi wynikami krwi. Może i dobre, nie znam się. Wolałabym , aby w takich wypadkach udowadniania wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia posługiwać sie aktami zgonu. Zobaczymy jak długo pociągniesz na paszy z GMO, zresztą ten post świadczy już dobitnie , że ci odbija. Odpowiedz Link Zgłoś
emilek_2005 Re: wyniki badan krwi 30.12.12, 19:54 Problem polega na tym, że większość dostępnej w sklepach żywności jest - łagodnie ujmując - niezdrowa. Zatem nasuwa się pytanie co i gdzie kupować? Może macie w tym temacie jakieś propozycje? Odpowiedz Link Zgłoś
pozor_vlack Re: wyniki badan krwi 30.12.12, 20:23 Weganizm to odmiana wegetarianizmu polegająca na spożywaniu wyłącznie produktów roślinnych – owoców, warzyw (np. surowych, duszonych, gotowanych na parze), orzechów, nasion i produktów zbożowych. Weganie ze swojego jadłospisu wykluczają mięso ssaków, drób, ryby, mleko, jaja, podroby, a nawet miód. Nie stosują kosmetyków testowanych na zwierzętach oraz zawierających substancje od nich pochodzące, np. mleko, wosk, propolis, miód, jaja, jedwab i wełna. Nie do przyjęcia jest dla nich noszenie futer i skór oraz ubrań wykonanych z wełny, jedwabiu, kaszmiru, moheru, wigonii, wadmalu, angory i innych. Dietetycy są sceptycznie nastawieni do weganizmu, szczególnie jeśli chodzi o dzieci i młodzież. W tych okresach życia dla prawidłowego rozwoju potrzebne jest dużo białka, witamin i minerałów. Białka w tym przypadku powinny pochodzić od zwierząt, gdyż są lepiej przyswajane i pełnowartościowe. Jeżeli spożywa się ich za mało, dochodzi do niedoboru, a to skutkuje zahamowaniem rozwoju i wzrostu. Już sam nick tej weganki (mamuska-z-jajami) potwierdza spostrzeżenia dietetyków. Odpowiedz Link Zgłoś
mamuska-z-jajami dietetycy a weganizm 30.12.12, 21:17 Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne wyraża stanowisko, że odpowiednio zaplanowane diety wegetariańskie, w tym diety ściśle wegetariańskie, czyli wegańskie, są zdrowe, spełniają zapotrzebowanie żywieniowe i mogą zapewniać korzyści zdrowotne przy zapobieganiu i leczeniu niektórych chorób. Dobrze zaplanowane diety wegetariańskie są odpowiednie dla osób na wszystkich etapach życia, włącznie z okresem ciąży i laktacji, niemowlęctwa, dzieciństwa, dojrzewania, oraz dla sportowców. Powyższa opinia pochodzi ze Stanowiska na temat diet wegetariańskich (w tym diety wegańskiej) opublikowanego przez największą na świecie organizację zrzeszającą dyplomowanych dietetyków American Dietetic Association. + vege.com.pl/zdrowie-2/maly-weganin-pod-lupa.html pozor_vlack - BZDURY PISZESZ! Odpowiedz Link Zgłoś
mamuska-z-jajami Soja GMO 30.12.12, 21:15 tak sie akurat sklada, ze najwiecej soi GMO jedza "miesozercy" :D Ta uzywana w produktach dla wegan i wegetarian jest w 99% certyfikowana. Malo ktory miesozerca czyta etykietki produktow spozywczych. Przecietny wegus juz tak. soja GMO to glowny produkt paszy dla zwierzat. Produkuje sie ja nie dlatego, ze jest tylu wegetarian i wegan ale jako tania pasza dla krow, swin, kurczakow, ryb z calego swiata (w tym Polski www.greenpeace.org/poland/Global/poland/report/2008/4/czy-wiesz-co-jesz-zakupy-be.pdf) Odpowiedz Link Zgłoś
lekarzspecjalista Re: wyniki badan krwi 30.12.12, 20:31 Kobieta, lat 28, podaje, że jest na diecie wegetariańskiej. Poza morfologią krwi i gospodarką lipidową wyniki przeciętne, jak u większości pacjentów w tym wieku (czyli w normie). Niepokojąco blisko granicy normy: niski poziom płytek krwi, niski poziom cholesterolu wskazana ocena BMI Zalecenia: Ze względu na w/w wskazane rozszerzenie badań w kierunku nadczynności/zapalenia tarczycy i dostosowanie sposobu odżywiania do aktywności życiowej. Odpowiedz Link Zgłoś
mamuska-z-jajami Re: wyniki badan krwi 30.12.12, 21:20 > Kobieta, lat 28, podaje, że jest na diecie wegetariańskiej. wegańskiej > niski poziom płytek krwi, genetyczne > niski poziom cholesterolu tu jest jedyny ewentualny problematyczny wynik. Lekarka, ktora oceniala wyniki zalecila, by jesc wiecej Avocado i oleju lnianego. Ot co. > wskazana ocena BMI BMI dolna granica, normalne Odpowiedz Link Zgłoś
mamuska-z-jajami po 7 latach weganka 30.12.12, 21:21 dodam tylko,ze pacjentka po 7 latach weganizmu ani: - nie umarla, - nie dostala anemi, - nie przytyla, - nie schudla... ja po 12 mam podobne odczucia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pozor_vlack Re: po 7 latach weganka 30.12.12, 21:36 Masz dopiero 28 lat, poczekaj z wnioskami do 50+. Odpowiedz Link Zgłoś
mamuska-z-jajami Re: po 7 latach weganka 30.12.12, 22:10 > Masz dopiero 28 lat, poczekaj z wnioskami do 50+. mam 34... jak sie spotkam czasem z rowiesnikami z "Naszej klasy" to tylko sie utwierdzam w slusznym wyborze, ktorego dokonalem 12 lat temu. Poki co trzymam sie niezle. Odpowiedz Link Zgłoś
lekarzspecjalista Re: po 7 latach weganka 30.12.12, 21:47 Lekarka, ktora oceniala wyniki zalecila, by jesc wiecej Avocado i oleju lnianego. Ot co. Nieee, no suuper...bomba. Jak dla mnie extra. Więc, poza policzeniem BMI, polecam j.w., wiem co piszę. PS A o co chodzi z tą jej dziedziczną małopłytkowością? b.t.w. A wiesz, że śmierć jest też dziedziczna? Umieranie mamy w genach. Podobnie jak skłonnośc do autoimmunizacji (niskie płytki, zapalenie tarczycy w fazie nadczynnej, objawy nerwicopodobne...) Odpowiedz Link Zgłoś
mamuska-z-jajami Re: po 7 latach weganka 30.12.12, 22:17 mama osoby, ktorej wyniki pokazalem ma podobny problem z maloplytkowoscia. mama je mieso, jaja i mleko. Nie jestem specjalista w tej materii. Nie odpowiem ci o co chodzi z ta dziedzicznoscia. Doszlismy do tego gdy omawialismy wyniki z rodzicami "pacjentki". Na moich wynikach juz tego problemu nie ma. Chetnie pokazalbym wyniki ale nie robilem sobie skanu. Generalnie wszystko w mega normie. "Wzorowo" - cytuje lekarke, ktora mi wyniki krwi wreczala. Jesli interesuje cie ten temat to polecam zasiegnac jezyka u tej pani: www.vege.pl/str.php?dz=40&Msto=3 to od niej mielismy cynk o ogolnowroclawskim badaniu wegan i wegetarian, ktore odbylo sie na poczatku 2012 roku. Za free zrobili nam bardzo dokladna analize krwi. Odpowiedz Link Zgłoś
lekarzspecjalista Re: po 7 latach weganka 31.12.12, 17:55 Pomyślności w nowym roku! Odpowiedz Link Zgłoś
pozor_vlack Re: po 7 latach weganka 30.12.12, 22:17 mamuska-z-jajami napisała: Poki co trzymam sie niezle. Życzę aby było tak dalej, to tylko dyskusja. Szkoda tylko, że twoje dziecko jest\będzie weganem od początku życia. W zasadzie to straszne, nie chciałbym tego przeżyć . Serki t(fu)ofu, brrrr. Odpowiedz Link Zgłoś
makinetka Re: !!!!nie kupujcie omega-3!!!! 31.12.12, 22:57 Ja nie kupię, dostałam po nim uczulenia, jakby mnie wszystkie okoliczne pchły pogryzły, wracam do balowania. Odpowiedz Link Zgłoś