Dodaj do ulubionych

Wieże widokowe, restauracje górskie wokół W-cha

16.11.04, 10:05
Witam
Wielu z Was widziało zapewne stare pocztówki z widokami okolicznych gór. Na
pewno nie jednemu z Was nie obce są nazwy Kolbebaude, Vogelkoppe,
Wilhelmshohe - przez zainteresowanie krajoznawstwem, dziejami naszego
regionu. Budowane przez poprzednich gospodarzy tych ziem nie zachowały się do
dnia dzisiejszego. Kto z Was wie coś na temat losów takich obiektami jak:
- schronisko Kolbebaude powyżej Dworca Głównego na szczycie Barbarka,
- restauracja i wieża widokowa na Ptasiej Kopie plus schrnisko młodzieżowe na
zboczach od strony Zdroju,
- Belweder - na Wzgórzu Gedymina (właściwie na Stróżku) wraz ze skocznią
narciarską,
Po obiektach tych pozostały w terenie coraz mniej czytelne ślady, a brak
jakichkolwiek informacji na temat ich losów po 1945 roku.
Za wszelkie informacje dziękuję.

R.Wiernicki
Wałbrzych
Obserwuj wątek
    • abcd17 Re: Wieże widokowe, restauracje górskie wokół W-c 16.11.04, 10:55
      Bardzo fajną moim zdaniem restaurację / kafejkę można zbudować na szczycie
      nieczynnej już od lat wieży górniczej Tytus na Białym Kamieniu, skąd jest
      przepiękny widok na miasto (a w środku miejsce na ściankę wspinaczkową, wszak
      ta wieża ma ponad 20 metrów wysokości).

Problem w tym, że sama restauracja może nie wypalić, bo aby znaleźli się chętni
      do skorzystania z jej oferty i podziwiania widoków górskich wałbrzycha, trzeba
      ich do tego miasta ściągnąć. Skusić bogatą i precyzyjnie stworzoną ofertą
      kulturalną, turystyczną, sportową. Dzisiaj tej oferty nie ma, w internecie są
      szczątkowe informacje -
      • arek354 Re: Wieże widokowe, restauracje górskie wokół W-c 16.11.04, 20:00
        abcd17 napisał:

> Bardzo fajną moim zdaniem restaurację / kafejkę można zbudować na szczycie
        > nieczynnej już od lat wieży górniczej Tytus na Białym Kamieniu

Nieskromnie dodam, że to mój pomysł :) Onegdaj pisałem o tym na forum. Nie chce
        mi się szukać wątku.....
        • arek354 Re: Wieże widokowe.... 16.11.04, 20:07
          arek354 napisał:

> Nieskromnie dodam, że to mój pomysł :) Onegdaj pisałem o tym na forum. Nie
          chce
          >
          > mi się szukać wątku.....

Znalazłem :)

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=168&w=9305678&a=9329339
    • Gość: slepajula Re: Wieże widokowe, restauracje górskie wokół W-c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.04, 18:10
      nieprawda to moj pomysł ,bo mysle o tym juz od 30lat ,niestety ..
      Mogłoby byc tu naprawde pieknie
      Szkoda ,że juz torów brak
      gdzies czytałam ze ten Tytus to wyjatkowy zabytek przemysłowy, na ówczesny
      czas wybudowany rewolucyjna metodą .
    • quba Re: Wieże widokowe, restauracje górskie wokół W-c 20.11.04, 09:13
      Wasze odpowiedzi na post Analisys swiadcza wymownie ze 100% uzytkownikow forum
      nie rozumie czytanego tekstu
      smutne bardzo
    • Gość: dorota Re: Wieże widokowe, restauracje górskie wokół W-c IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 20.11.04, 10:43
      Niestety obiektów, o których mówisz już dawno nie ma :(. Na Ptasiej Kopie
      niedawno spłonęły ostatnie zabudowania. Na Gedymina pozostała jeszcze budka po
      wyciągu narciarskim, ale i ona lada moment się rozsypie.
      Pozdrawiam!
      • arek354 Re: Wieże widokowe, restauracje górskie wokół W-c 20.11.04, 11:09
        Gość portalu: dorota napisał(a):

> Niestety obiektów, o których mówisz już dawno nie ma :(. Na Ptasiej Kopie
        > niedawno spłonęły ostatnie zabudowania.

Na Czarnocie jeszcze w latach 80-tych widoczna była wieża triangulacyjna....
        Młodsi użytkownicy forum zapewne nie pamiętają tego typu budowli...
        I na Trójgarbie też była....
        • Gość: krzysztof Re: Wieże widokowe, restauracje górskie wokół W-c IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 20.11.04, 15:49
          Wieża triangulacyjna była na ptasiej kopie(do dziś są widoczne fundamenty
          niedaleko ruin schroniska), na czarnocie nie było czegoś takiego, przynajmniej
          w latach 80.
          Pozdrawiam, Krzysztof
          • arek354 Re: Wieże widokowe 20.11.04, 19:11
            Gość portalu: krzysztof napisał(a):

> Wieża triangulacyjna była na ptasiej kopie(do dziś są widoczne fundamenty
            > niedaleko ruin schroniska), na czarnocie nie było czegoś takiego,
            przynajmniej
            > w latach 80.
            > Pozdrawiam, Krzysztof

A całkiem możliwe, z okien "mechanika" wyglądało to na Czarnotę ale z tego
            miejsca oba masywy są ze sobą "zlane" w jeden i stąd moja pomyłka....
            Pozdrawiam
            Arek
        • koza16 Re: Wieże widokowe, restauracje górskie wokół W-c 20.11.04, 21:56
          Ja to pamietam. Uswiadomiles mi ze nie jestem juz taki mlody.....
      • Gość: Krzysztof Re: Wieże widokowe, restauracje górskie wokół W-c IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 20.11.04, 15:59
        Wyciąg narciarski na tzw. wzgórzu gedymina to obiekt z lat 70. W innym miejscu,
        na parkowej górze,w pobliżu "Belwederu" była skocznia narciarska (drewniana),
        ale nic się z niej nie zachowało, jeszcze kilka lat temu można było rozpoznać
        to miejsce po "przecince" w lesie. Obecnie są tam ruiny wieży widokowej i
        gospody oraz betonowy zbiornik na wodę.
        Mam pytanie: co spłonęło na Ptasiej Kopie odtatnio? Bo budynki wspominanego
        schroniska spaliły się podobno "z pomocą" miejscowych mieszkańcow jeszcze w
        latach 40.
        • arek354 Wiata ? 20.11.04, 19:14
          Gość portalu: Krzysztof napisał(a):

> Mam pytanie: co spłonęło na Ptasiej Kopie odtatnio? Bo budynki wspominanego
          > schroniska spaliły się podobno "z pomocą" miejscowych mieszkańcow jeszcze w
          > latach 40.

Może była to drewniana wiata turystyczna, bo doszły mnie słuchy, że ostatnimi
          czasy coś takiego zostało tam wybudowane. Osobiście tam nie byłem, więc może to
          tylko plotka?
          • Gość: Krzysztof Re: Wiata ? IP: 156.17.44.* 23.11.04, 12:30
            Faktycznie wiata została wybudowana na Ptasiej Kopie. Szkoda byloby, gdyby ją
            ktos podpalił. Podobna wiata była na polance pod Czarnotą (widoczna od stony
            Podzamcza), tą wiatę ktos podpalił już jakis czas temu, ale zdaje mi się, ze ją
            odbudowano. Jak tylko spadnie snieg, wybiorę się tam na biegówkach i sprawdzę w
            jakim stanie sa obie wiaty.
            Pozdrawiam, Krzysztof
    • Gość: Krzysztof Re: Wieże widokowe, restauracje górskie wokół W-c IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 20.11.04, 16:13
      Witam,
      Mala poprawka. Stróżek to ta góra na północny wschód od stawu na tzw. Wzgórzu
      Gedymina. Jeszcze w latach 70 stała na niej drewniana wieża triangulacyjna.
      Belweder stał na Parkowej Górze, tzn. na szczycie połozonym na południe od
      stawu. Najbardziej znaczną pozostałością po tym zespole budynków była do
      niedawna wieża widokowa a raczej ruina wieży. Niestety została rozebrana na
      polecenie władz Szczawna Zdroju kilka lat temu bo groziła zawaleniem. Czy była
      zabytkiem i czy konserwator zabytków protestował? Nie wiem, a ciekawi mnie to.
      Podobnie jak i losy pozostałych wspomnianych przez Ciebie obiektów.
      Pozdrawiam, Krzysztof
      • Gość: byk Re: Wieże widokowe, restauracje górskie wokół W-c IP: *.wlb.vectranet.pl / 195.116.150.* 21.11.04, 20:24
        Belweder wraz z zabudowaniami stałjeszcze w latach 50-tych i o dziwo
        restauracja byla czynna!.Jeśli chodzi o ptasią kope to w 1939 roku schronisko
        spłonęło odbudowano prowizoryczną wiate która i tak nie przetrwała.Kolbebaude
        spłoneło w 1945-46 roku podpalona przez wandali.Bardzo ciekawa restauracja-
        schronisko pod nazwa Elizenhohe znajdowalo sie na wzniesieniu koło kolonii
        trzech róż obok drogi do szybu krakus budynek stoi do dzis wraz z szklano-
        drewniana weranda podobne schronisko znajdowalo sie po drodze na ptasia kope
        nad cmentarzem na starym zdroju jednak do naszych czaso przetrwaly tylko
        fubdamenty,koło mauzoleum tez byla restauracja tam znow sa tylko piwnice po
        niej duzo tego bylo szkoda ze teraz juz nie ma:(
        • Gość: butelkizbenzyna Re: Wieże widokowe, restauracje górskie wokół W-c IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 25.11.04, 08:20
          Budynek na "Koloni Trzech Roz" nadal stoi i jest zamieszkany. Natomiast ta jego
          czesc ktora kiedys byla przeszklona weranda, jest zabita deskami. Sluzy chyba
          jako pomieszczenia magazynowe MZUK. Posiada ktos moze jeszcze jakies informacje
          na temat historii tego miejsca ?
          • Gość: ragnar Re: Wieże widokowe, restauracje górskie wokół W-c IP: *.wlb.vectranet.pl / 195.116.150.* 25.11.04, 08:37
            cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=33384&item=3943128534&rd=1
            • Gość: butelkizbenzyna Re: Wieże widokowe, restauracje górskie wokół W-c IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 25.11.04, 14:35
              Werandy sie chyba nie zachowaly, chociaz nie wiem, bo rosnie tam teraz sporo
              drzew. Wygladalo imponujaco. A znalazlem jeszcze to:
              cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=33384&item=3943132222&rd=1#ebayphotohosting
              • analysis Re: Wieże widokowe, restauracje górskie wokół W-c 25.11.04, 15:36
                Gość portalu: butelkizbenzyna napisał(a):

> A znalazlem jeszcze to:
                > (i tu link do kartki)

O tak! Świetny widok. Zresztą było sporo widokówek z tego miejsca - bo to
                świetne miejsce widokowe na całą Kotlinę Wałbrzyską BYŁO. Nie mówiąc o tym że
                polecano Kolbebaude na punkt obserwacyjny na pracę Dworca Głównego, coś jak
                Kamienna Góra (jako wzniesienie!) dla Lubania. Przy Kolbebaude była camera
                obscura, a także obelisk ku czci Grafa Moltkego.
                Szlak niebieski przechodzi obok szczytu - bo praktycznie zarośnięty a śladów po
                obiekcie niewiele.

moose

• arek354 Obelisk 25.11.04, 19:02
                  analysis napisał:

> [...] także obelisk ku czci Grafa Moltkego.

A na czyją cześć został postawiony obelisk na górce za ulicą Przeskok ? Czy są
                  tam jakieś napisy?
                  • analysis Re: Obelisk 26.11.04, 08:44
                    arek354 napisał:

> A na czyją cześć został postawiony obelisk na górce za ulicą Przeskok ? Czy są
                    > tam jakieś napisy?

Czy to jest ten zarośnięty pagórek na początku Podgórza?
                    Jeśli tak to był to "Heldenhain mit Ehrendekmal zwer ..... der in Weltkriege
                    1914-1918 gefallene ..... Gemeinde Dittersbach, Kr. Waldenburg i. Schl" - nie do
                    końca czytelny jest podpis pod zdjęciem które mam - podpisane tym dziwnym
                    pisaneym gotykiem z lat 30-tych. Niewątpliwie Gaj Bohaterów - pomnik poległych
                    mieszkańców Gminy Dzietrzychów w I w. św. Pomnik nie miał żadnych "fajerwerków"
                    typu -na cokole wielki zrywający się do lotu orzeł- Stał po prostu kamienny
                    krzyż - chyba lekko w kształcie maltański w aureoli. Zdjęcie jest mało wyraźne,
                    stąd raczej się domyślam.

moose
    • arek354 Ungerbaude 28.11.04, 16:21
      analysis napisał:

> - schronisko Kolbebaude powyżej Dworca Głównego na szczycie Barbarka,
      > - restauracja i wieża widokowa na Ptasiej Kopie plus schrnisko młodzieżowe na
      > zboczach od strony Zdroju,
      > - Belweder - na Wzgórzu Gedymina (właściwie na Stróżku) wraz ze skocznią
      > narciarską,

Na szczycie Mniszka na przełomie XIX - XX wieku znajdowała się wieża widokowa i
      schronisko Ungerbaude, które spłonęło w 1920 roku
      • analysis Re: Ungerbaude i Sattelwald 29.11.04, 09:45
        arek354 napisał:

> Na szczycie Mniszka na przełomie XIX - XX wieku znajdowała się wieża widokowa i
        >
        > schronisko Ungerbaude, które spłonęło w 1920 roku

i przechodzimy następnie na Trójgarb - gdzie na szczycie stała wieża widokowa
        (dzis po niej zostala cylindryczna podmorowka) a kilka metrow obok niej
        restauracja. Co się z tymi obiektami stało że ich dziś nie ma - nie wiem.

moose
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka