Dodaj do ulubionych

Nowy akwapark

04.03.05, 23:47
Senator Lubiński załapał, że w Wałbrzychu uchwalono budowę kompleksu
sportowo - rekreacyjnego na Ratuszowej - basenu z elementami akwaparku, hali
sportowej na 2000 widzów i hotelu. Prace nad tym projektem trwały rok z
okładem. W tym czasie udawał, albo nie zauważył, że coś się dzieje i nagle
wymyślił, że akwapark ma być na Podzamczu i dodatkowo należy wyremontować tę
ramotę na Ratuszowej, która jeszcze tam stoi, i do której pies z kulawą nogą
nie przychodzi. Koszt obłędny, dwa obiekty z góry skazane na deficyt, nie ma
projektu, tylko luźny pomysł w powijakach. Super pomysł, żeby rozmydlić to,
co już obmyślono, i na koniec nic nie zrobić.
Tak jak w poprzedniej kadencji. Pamiętacie, jak kolesie senatora obiecywali
akwapark na Podzamczu i gruszki na wierzbie?
Obserwuj wątek
    • ledwozipie Re: Nowy akwapark 05.03.05, 00:09
      Zważając na cenę, lokalizację, sposób finansowania i charakter „kompleksu
      Ludwiczuka”, rozdzielenie inwestycji na dwie osobne wydaje się być uzasadnione i
      warte przemyślenia. Ludwiczuk chce nam zafundować halę na około 1,8 tyś. miejsc,
      basen (nie Aquapark) oraz mini hotel. Całość ma powstać na podstawie nie
      uchwalonej i nie mającej jeszcze ostatecznego kształtu Ustawy o Partnerstwie
      Publiczno Prywatnym. Łącznie za kompleks gmina zapłaci 75 mln złotych !!!
      Lokalizacja obiektu jest fatalna, Biały Kamień to wymarła dzielnica. Centrum
      miasta przesunęło się na Piaskową Górę i Podzamcze i to właśnie tam taka
      inwestycja ma największe szanse przynoszenia dochodów (a co za tym idzie spłacić
      się w zakładane 15 lat). Moim zdaniem na Ratuszowej powinna powstać jedynie hala
      sportowa. Aquapark, a nie zwykły basen (tak jak chce Roman), powinien być
      zlokalizowany bliżej Podzamcza. Może nawet koło TESCO w partnerstwie ze
      Szczawnem Zdrój. Pamiętajcie że zawsze istnieje możliwość, że jakiś prywatny
      inwestor wykupi teren koło TESCO i postawi tam swój Aquapark. Wyrośnie wtedy
      gigantyczna konkurencja ratuszowej, która w konsekwencji doprowadzi kompleks do
      bankructwa, a raty dalej trzeba będzie spłacać. Pozdrawiam
      • Gość: Morial Re: Nowy akwapark IP: *.isp.tvkg.net 05.03.05, 00:19
        Nie zgadzam się. W całej Polsce akwaparki przynoszą straty, natomiast w
        przypadku kompleksu z hotelem jest realna szansa na dochody. Nie ma co
        biadolić, że miasto chce wydać 75 milionów - Lubiński napisał w gazecie, że już
        chce wydać tyle samo, choć jeszcze wcale nie wie, ile ten jego pomysł kosztuje.
        To jest poważne? A ten argument z wymarłym Białym Kamieniem, to po prostu
        granda. To o co chodzi w tym mieście, żeby Biały Kamień dobić i w
        nieskończonośc włazić w dupę mieszkańcom Podzamcza. To na podzamcze nie
        dojeżdżają autobusy, tam wszyscy muszą spacerkiem?
        • ledwozipie Re: Nowy akwapark 05.03.05, 00:33
          To że centrum miasta jest teraz przesunięte na północne osiedla Wałbrzycha jest
          faktem i nie mamy co o tym dyskutować. Nawet najładniejsza inwestycja postawiona
          w szczerym polu, pomiędzy biedaszybami nie przyniesie takich dochód jak obiekt
          postawiony miedzy ludźmi. Hotel o którym piszesz ma mieć zaledwie 30 miejsc,
          więc co to za biznes? To że przyciągniemy kompleksem zgrupowania sportowe i
          będziemy na nich zarabiać jest mitem. Nie zapominaj że pieniądze gminy powinny
          być wydawane z pożytkiem dla mieszkańców, a nie wyłącznie w celu ich pomnażania.
          Co do reszty, to nie chce mi się dyskutować. Każdy może mieć swoją opinie, ja
          osobiście wolę Aquaoark, gdyż nie jestem wyczynowcem i wolałbym pomoczyć tyłek w
          jacuzi, popływać na sztucznych falach lub pośmigać w zjeżdżalniach niż udawać
          Artura Wojdata. Pozdrawiam
          • le_tigre Re: Nowy akwapark 05.03.05, 00:40
            Mocz się w Starych, w Zagórzu, w mieście ma być pływalnia, nie pikniki. Miasto
            powinno dbać przede wszystkim o zrównoważony rozwój. Przez co wie, że nie należy
            stawiać wszystkiego na kupie.
            P.S. ledwozipie, zauważyłeś, wysłaliśmy nasze posty o tym samym czasie, prawda?
            • ledwozipie Re: Nowy akwapark 05.03.05, 00:43
              le_tigre napisał:

> P.S. ledwozipie, zauważyłeś, wysłaliśmy nasze posty o tym samym czasie, prawda?

dokładnie :-)
          • koza16 Re: Nowy akwapark 05.03.05, 18:47
            ja tez nie jestem wyczynowcem ale chce poplywac (Tobie tez radze!) a nie moczyc
            sie w towarzystwie rozwrzeszczanych, chlapiacych dzieci.
      • le_tigre Re: Nowy akwapark 05.03.05, 00:33
        1. Zwykły basen po stokroć lepszy. 2. W Wałbrzychu nie ma centrum. Na dobrą
        sprawę nie ma czegoś takiego jak Wałbrzych. 3. Jest Stary Zdrój. Alt Wasser,
        który w innych (pokojowych) okolicznościach kwitł, dziś podupadł. 4. Tam centrum
        jest od kina do hotelu, trzeci punkt stanowi Kościół, w którym mnie ochrzchono,
        zrobił to ks.pr. Bogusław Wermiński. 5. Podobna sytuacja (dużo ludności
        -proporcja!- na dużym obszarze, budowanie miasta przez przyłączenia, mnogość
        centrum/centrów - zagadka dla polonisty) występuje w Londynie. 6. Tam nie ma
        podupadłych miasteczek.
        • Gość: Antol Re: Nowy akwapark IP: *.isp.tvkg.net 05.03.05, 00:43
          Jak czytam, żeBiały Kamień jest wymarły, że akwapark należy budowac w centrum,
          czyli na Podzamczu, czyli między ludźmi, to mnie krew zalewa. Ja akurat
          mieszkam na Sobięcinie. Też jest wymarły? Stary Zdrój też jest wymarły? A Nowe
          Miasto, też same trupy? Co to jest? Tak może myśleć tylko ktoś wymarły myślowo!
          Żeby zrobić zakupy w supermarkecie trzeba się pchać przez korki na Piaskową
          albo na Podzamcze. Jedyny dom kultury jest na Piaskowej. Z jakiej racji?! Na
          Poadzamczu mieszka 1/4 mieszkańców miasta. Jakoś nie zauważyłem, żeby uważali
          się za pępek świata. Czy ktoś jeszcze tak myśli?
          • le_tigre Re: Nowy akwapark 05.03.05, 00:48
            Święta racja.
          • ledwozipie Re: Nowy akwapark 05.03.05, 00:54
            Z biznesowego i rozwojowego punktu widzenia osiedla o których mówisz zupełnie
            nie istnieją. Przykładem inwestorzy stawiający wspomniane przez Ciebie markety,
            którzy świadomie wybierają lokalizacje swoich inwestycji na podzamczu lub
            piaskowej. Dlaczego??? Bo tylko tam inwestycje mają szane przynoszenia dochodów
            - mieszka tam połowa wałbrzyszan i nic tego nie zmieni. Tylko ktoś niespełna
            rozumu, zainwestowałby swoje pieniądze na Sobięcinie lub Nowym Mieście. Tam nic
            nie ma szansy przynoszenia dochodów, chyba że skup złomu lub butelek. Inaczej
            jest ze Starym Zdrojem i całym terenem przyległym do ulic Wrocławskiej - Armi
            Krajowej.
            • Gość: Antol Re: Nowy akwapark IP: *.isp.tvkg.net 05.03.05, 01:06
              Wybacz chłopie, ale zupełnie cię nie rozumiem. Może nie byłeś nigdy na
              Zachodzie? Tam się buduje akwaparki lub supermarkety w małych prowincjonalnych
              miejscowościach, albo całkiem na zadupiu. M.in. innymi po to, żeby je
              zaktywizować, sprawić, żeby były atrakcyjne. Niegłupia władza właśnie tak
              kalkuluje, nie zasuwa z prądem, po mnajmniejszej linii oporu, nie wykańcza
              dzielnic, tylko robi wszystko, żeby się rozwijały.Nie słyszałeś, że jedna dobra
              inwestycja podnosi wartośc terenu i przyciąga inne?
              Zresztą, o czym tu gadać. Przecież ty uprawiasz wulgarną dyskryminację. Jedna
              połowa wałbrzyszan jest OK, a drugą niech szlag trafi. Powinszować
              • Gość: Ronald Re: Nowy akwapark IP: *.isp.tvkg.net 05.03.05, 01:29
                Jestem z Podgórza i żyję, co chyba dowodzi, ,że dzielnica chyba jeszcze nie
                jest wymarła. I nie widzę powodu, żeby ktoś z Piaskowej Góry przyjechał tutaj
                choćby do akpwaparku. Nikt mu tu mordy nie utłucze. Jeśli ja nabijam kabzę
                właścicielom marketów na Podzamczu, to z jakiego powodu ktoś stamtąd nie
                miałby, miałby nie zostawić trochę grosza w mojej dzielnicy? Taka sama droga do
                Pana Boga jak i do wszystkich świętych. Kroi się z tego wszystkiego grubsza
                afera, jakaś chamska wojna miedzy dzielnicami południowymi i północnymi. Masz
                rację Antol, że tu chodzi o wredną dyskryminację.A ten cały ledwiezipie lepiej
                niech się unas nie pokazuje i kąpie tylko w swojej wannie.
                • Gość: Morion Re: Nowy akwapark IP: *.isp.tvkg.net 05.03.05, 01:44
                  Czytam tego ledwiezipie czy ledwierzęzi. Co to za jeden. To chyba jakiś
                  kryptokandydat na prezydenta. Przepraszam, "prezydęta".
                  • ledwozipie Re: Nowy akwapark 05.03.05, 09:49
                    Nie chodzi mi tu o żadną wojnę między dzielnicami, ale o podejście normalnego
                    inwestora. Pomyśl logicznie, gdzie byś wolał zainwestować swoje pieniądze??
                    Rozejrzyj się dookoła swojego domu, bloku, ulicy i popatrz co tam powstało w
                    ciągu ostatnich 15 lat. Czy masz tam jakiś fajny PUB, kawiarnia, gdzie będziesz
                    mógł spokojnie zaprosić gości z poza Wałbrzycha, a może powstał jakiś porządny
                    sklep np. ze sprzętem RTV czy markowymi ciuchami??? Śmiem twierdzić że nie. To
                    nie ja Was dyskryminuje, dyskryminuje Was niestety życie i do niego miejcie
                    pretensje. Aby przyciągnąć jakichkolwiek inwestorów na stare dzielnice miasta,
                    potrzeba naprawdę głębokiego procesu rewitalizacji

Ps. Zdecyduj się w końcu człowieku kim jesteś i gdzie mieszkasz. Raz jesteś
                    Antol i mieszkasz na Sobięcinie, a raz Roland z Podgórza. Innym razem pleciesz
                    jak potłuczony pod nickiem Morion. Totalna schizofrenia.
                    • mamwnosie Re: Nowy akwapark 05.03.05, 10:34
                      ledwozipie napisał:

> Ps. Zdecyduj się w końcu człowieku kim jesteś i gdzie mieszkasz. Raz jesteś
                      > Antol i mieszkasz na Sobięcinie, a raz Roland z Podgórza. Innym razem pleciesz
                      > jak potłuczony pod nickiem Morion. Totalna schizofrenia.

A tak naprawde mieszka w Kamiennej Górze
                      • Gość: Jarek Re: Nowy akwapark IP: *.isp.tvkg.net 05.03.05, 12:41
                        Niezła jazda tam u was w tym Wałbrzychu. Od Kamiennej Góry lepiej się odwalcie
                        albo weźcie przykład.Basen tu stoi od kilky lat między beznadziejnym dworcem i
                        bankrutującą fabryka i nikomu to nie przszakdza.Ale jest. Wy nigdy niczego nie
                        zbudujecie, zaplujecie się na śmierć.
                        • Gość: Aśka Re: Nowy akwapark IP: *.isp.tvkg.net 05.03.05, 18:31
                          Jarek, powinnam się na ciuebie obrazić, ale chyba coś w tym jest. Mieszkam na
                          Podzamczu i nie rozumiem, o ci\o tu się kłócić. Do akwaparku nie chodzi się
                          codziennie jako sklepu po bułki. Wcale nie musi być pod moim oknem. Może być na
                          Biały \m Kamieniu albo na Sobięcinie. Wcale mi to nie będzie przeszkadzać.
                        • Gość: Anonim Wieśniaku z Kamiennej Dziury ! IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 06.03.05, 17:43
                          Wieśniak z Kamiennej Dziury, Jarek napisał(a):

> Od Kamiennej Góry lepiej się odwalcie

To po jakiego grzyba włazicie do dupy tutejszym kibicom i przyjeżdżacie na
                          mecze Gornika - Zaglebia? Zostancie lepiej na tej waszej zapyziałej prowincji :P
                      • Gość: Antol Re: Nowy akwapark IP: *.isp.tvkg.net 05.03.05, 18:41
                        Może i mam z\schozfrenię, ale przynajmniej wiem, że na Sonięcinie jeszcze jest
                        prąd i kanalizacja. Na wet internet co niektórzy mają, na Podgórzu chyba też,
                        więc może odpuść sobie z tą pogardą dla wszystkiego, co nie jest blokowiskiem.
                        Sobięcin ci się nie podoba? Ty mi się też nie podobasz.
      • koza16 Re: Nowy akwapark 05.03.05, 18:45
        bialy kamien wymarla dzielnica? pierwsze slysze!
        • Gość: Aśka Re: Nowy akwapark IP: *.isp.tvkg.net 05.03.05, 18:49
          Ja też pierwsze słyszę, ale niektórzy tak uważają. Moja ciotka tam mieszka, ma
          się dobrze, ale chyba zadzwonię, żeby się upewnić.......
    • koza16 Re: Nowy akwapark 05.03.05, 18:53
      Ratuszowa to idealna lokalizacja dla kopleksu SPORTOWEGO. Na uboczu, nikomu nie
      bedzie przeszkadzac duzy ruch, w poblizu naprawde duzy parking, dwie ulice
      dojazdowe. Tek kompleks mimo ze w latach 60-tych budowano z glowa!
      • Gość: Aśka Re: Nowy akwapark IP: *.isp.tvkg.net 05.03.05, 18:58
        Racja.
        • Gość: Brykiet Re: Nowy akwapark IP: *.isp.tvkg.net 05.03.05, 19:44
          Dowiedziałem się, że ten akwapark ma być koło tesko w szczawnie. to kto to w
          końcu buduje, szczawno za wałbrzyskie poieniądze? to jakaś paranoja!
          • Gość: Morial Re: Nowy akwapark IP: *.isp.tvkg.net 05.03.05, 20:34
            Spoko, to tylko taki spontaniczny pomysł, w dodatkui całkiem zły. Co Tesco ma
            mieć z tym wspólnego? Baba przyjdzie do Tesco kupić sobie margarynę i przy
            okazji przeleci przez rurę do basenu? Brednie.
            • Gość: Brykiet Re: Nowy akwapark IP: *.isp.tvkg.net 05.03.05, 20:37
              Odetchnąłem. Już mi się zdawało, że bez przelecenia przez rurę margarynby się
              nie kupi. To jednak Biały Kamień?
              • Gość: Morial Re: Nowy akwapark IP: *.isp.tvkg.net 05.03.05, 21:06
                Na Białym Kamieniu wszystko już jest pukładane, wiaqdomo, co i jak. Tylko brać
                się do roboty. Jeszcze rok dyskusji i my rzeczywiście niczego nie zbudujemy.
                • Gość: Aśka Re: Nowy akwapark IP: *.isp.tvkg.net 05.03.05, 21:08
                  Morial, jesteś z Białego Kamienia?
                  • Gość: Morial Re: Nowy akwapark IP: *.isp.tvkg.net 05.03.05, 21:13
                    Jestem, ale też nie muszę mieć akwaparku pod oknem.
                    • Gość: motyl Re: Nowy akwapark IP: *.wlb.vectranet.pl 06.03.05, 08:58
                      hahaha Chłopie ty jednak masz cos z deklem. jak można prowadzić dyskusje sam ze
                      sobą?? Po jaką cholerę nakręcasz wątek? Myslisz że jak się wypowiesz pod kilkoma
                      nikami i upozorujesz rozmowe to będziesz miał rację?
                      • Gość: Morial Re: Nowy akwapark IP: *.isp.tvkg.net 06.03.05, 13:20
                        Dobra, motyl. Tego cymbała ci nie wybaczymy tak ławto, ale trochę nas
                        zdemaskowałeś. Jesteśmy na gościnnych występach na wsi. Kulig, grzaniec itd.
                        Komp pod prądem, więc nawijaliśmy aż miło. Chyba nikt się nie obraził. Jak się
                        obraził, to przepraszamy. Morial, Morion, Antol, Ronald, Aśka, Krowa i Karetka.
                        Karteka tylko udaje, że pije, to sympatyyczny gość. Aśka to facet bardziej
                        subtelny. Krowa wariat kompletny. Antol powaga, trudno go rozśmieszyć. Ale już
                        się skończyło, zrywamy się do domu. Takiej atmosfery w Wałbrzychu już nie
                        będzie, więc chyba nieprędko się odezwiemy.
                        A z ciebie też taki motyl jak z krowy hipopotam. Chyba wiemy, co z ciebie była
                        za poczwarka. ale i tak cię pozdrawiamy. pozdrawiamy też ślepąjulę, le tigre,
                        Hasana, pressforum, koze, mamwnosie, ledwozipie. Co złego, to nie my. nara

• le_tigre Re: Morial 06.03.05, 16:08
                          Dziękuję, pozdrowienia zwrotne itd.
                        • Gość: Anonim I tak jesteście wsioki :) IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 06.03.05, 17:47
    • Gość: Wodnik Szuwarek Re: Nowy akwapark IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 17:13
      nie lepiej byloby przeznaczyp pare baniek na ten problem
      walbrzych.naszemiasto.pl/wydarzenia/455369.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka