Dodaj do ulubionych

WYKUP MIESZKANIA

IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 03.05.05, 09:11
chce wykupic moje miszkanie od maista ,sam je wyremontowałem -byla ruina -czy
mam wplyw na cene ustalona do wykupu.jesli macie doswoadczenie
podpowiedzcie .Slyszalem ,ze prezydent może obnizyc cene o poniesione
przezemnie koszty remontu .czy prawda?
Obserwuj wątek
    • Gość: ala Re: WYKUP MIESZKANIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 21:43
      ja moge powiedziec ze swojego doświadczenia,że gdy kilka lat temu próbowałam
      wykupić mieszkanie, nie było mowy o jakiejkolwiek obniżce, mało tego, przy
      wycenie mieszkania rzeczoznawca podwyższył cenę za metr własnie z powodu nowych
      okien, paneli podłogowych, glazury itp., czyli rzeczy, które robiliśmy na
      własny koszt...wtedy zrezygnowaliśmy, teraz próbujemy znowu wykupić mieszkanie
      za 5 %i nic mi nie wiadomo o żadnych obniżkach z tego powodu
      • Gość: mieszkanka Re: WYKUP MIESZKANIA IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 05.05.05, 18:15
        niewielka różnica to bedzie , jak za metr wycenią ci 800 zł. to
        zapłacisz 5% - 40 zł. za każdy metr. Jak ci wyceni skromnie np po 600 zł.
        to zapłacisz po 30 zl. za metr . Miasto daje duzego bonusa w postaci
        upustu 95% niewiem czy warto sie tak umartwiać . Zniżka na wykup chaty
        jest i już.
        • Gość: bishop Re: WYKUP MIESZKANIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 21:30
          droga mieszkanko rozumujesz jak gmina -dajemy ci znizke -nawiasem mówiacto jest
          najgłupszy pod słoncem argument .Chodzi mi o ZASADĘ ,uznanie ,że to JA własnym
          kosztem i wysiłkiem je wyremontowałem a to jest juz inna para kaloszy ,ja
          wręcz żądam by miasto uznało i okazało szacunek dla mojej pracy.a obecnie
          miasto i ...traktuja nabywców jak głupców -wyremonowaliscie to se kupcie-nie
          tak powinno byc a 5% to mydlenie oczu ,tak naprawde powinno byc za 1%/dolicz
          koszty notariusza -jakie zapłacisz od 100% czy 5%b-naprawde gdyby nie rzesza
          takich jak ja to miasto leżało by w gruzach
    • Gość: Gość_UNREAL2 Re: WYKUP MIESZKANIA IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 11.05.05, 21:59
      Nakłady poniesione przez najemcę mogą być przez właściela (czyli Gminę)
      uwzględnione przy nabyciu nieruchomości w przypadku, gdy:
      - nakłady te mają charakter trwałych ulepszeń np. instalacje, wyodrębnienie
      łazienki, wc, okna lub drzwi - które były przewidziane do wymiany przez
      zarządcę,
      - najemca uzgodnił rodzaj i zakres prac remontowych np. z zarządcą (ADM),
      - posiada protokoły odbiorów, typowania robót itp.,
      - przy niektórych rodzajach robót wymagane są zezwolenia w nadzorze budowlanym,
      projekty itp.,
      Wtedy Gmina zarząda wyceny nakładów (na koszt najemcy). Za wycenę trzeba
      zapłacić np. 400 - 500 zł. Tak jak pisał ktoś wcześniej trzeba skalkulować,
      czy "gra warta jest świeczki" (uwzględniając wysoką ulgę). Jeśli wycena
      kosztuje 500 zł, to przy uldze 5% wartość (rynkowa) nakładów musiałaby wynosić
      10 000,00, aby "warto było się w to bawić". No i takie tam jeszcze drobiazgi -
      czasami lepiej nie przyznawać się, że np. zrobiliśmy łazienkę, lub wymieniliśmy
      coś itp. :))
      • Gość: NIKT Re: WYKUP MIESZKANIA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 08:19
        Ładne mi drobiazgi, człowieku mieszkanie było kompletną ruiną, wymiana
        wszystkiego ( podłgi , naprawa stropów, wymiana wszystkich instalacji, okna
        drzwi) to są drobiazgi? A dwa kontenery gruzu. Oczywiście wszystko zognie z
        prawem projekt dzinnik budowy i reszta. I co mam sie zastanawiac czy warto
        sie bulwersowac?
        • Gość: HA HA Re: WYKUP MIESZKANIA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.05, 08:11
          Czegoś tu nie rozumiem dalczego gmina przysyła rzeczoznawcę który ,
          przeprowadza wizję lokalna mieszkania. I na tej podstawie robi wycenę lokalu.
          Przeceiż w DAM-ach sa protkoły zdawczo doborcze loklau. wiec wycenę powinno
          się przeprowadzac na tej podstawie. Proste ktoś został anjemcą mieszkania np
          10 lat wstecz , przez ten czas właściciel - gmina- nie przeprowadzł zadnych
          znaczących remontów mających na celu podniesienie trwale standardu mieszkanie
          ( okna , co na gaz, drzwi łazienka itd) wiec wycena mieszknaia jest jasna
          bierze sie protokół z ADm i wycenia sie mieszkanie . A tak to oszukiwanie
          ludzi.
    • b.7 Re: WYKUP MIESZKANIA 02.06.05, 08:27
      Tak wogóle, to Gmina powinna się pozbyć mieszkań za darmo, bo dla niej to tylko
      obciążenie. Pieniędzy w budżecie zostałoby co niemiara, gdyż wszyscy chyba
      wiedzą, ile "kosztuje usługa zarządzania" u kolesi z MZB. A tak, każdy by sobie
      sam gospodarzył, i nie martwił by się, że jak zrobił wcześniej remont, to nie
      odliczy tego sobie.

Moja propozycja dla władz miasta - wszystkim oddajcie mieszkania i lokale za
      przysłowiowy grosz - jak ruszy gospodarka i handel:)
      • Gość: BISHOP Re: WYKUP MIESZKANIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.05, 17:35
        Odpuszcam sobie m,bo naprade chce wykupic te mieszkanie ale jak juz bede
        wlascicielem to nie dam spokoju MZB ,a moze ktos wie ile zarabia osoba ktora
        zajmuje sie wspolnotą w MZB
        • b.7 Jak wykupisz, to szukaj prywatnego zarządcy 06.06.05, 08:12
          Są tańsi i macie większy wpływ na to co się dzieje - nie będą Was olewać itp.
          Byliśmy kiedyś w ADM (tragedia), potem prowadziłem sam, a teraz przekazaliśmy
          do prywatnego licencjonowanego zarządcy i jest spokój. Nawet na kapitalny
          remont dachu się zrzuciliśmy:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka