Dodaj do ulubionych

Skansen komuny - sklep SPOŁEM

15.06.06, 22:26
Jest taki sklep na Białym Kamieniu ( róg Miłosnej i Daszyńskiego )w którym
komuna trwa do dzisiaj, począwszy od obsługi skończywszy na towarze.

Często bywam w tamtych okolicach i czasami zaglądam ( jest tuż przy
przystanku 10 )

Duża powierzchnia w 50% niewykorzystana, asortyment mniej niż ubogi, ceny
wyższe o jakieś 20% niż w okolicznych sklepach.

Dzisiaj czara goryczy się przelała jak wszedłem i zapytałem czy jest chłodne
piwo. Pani odpowiedziała, że nie trzymają piwa w lodówce. Pytam: dlaczego ?
Lodówkę mamy na posadzce ( sic !!!) odpowiada lekko zirytowana.
Mówię: Pani chyba żartuje !
Pani odpowiada: W takie upały nie można pić zimnych napojów.

Rozwaliła mnie, trzymajcie się z daleka od tego przybytku:

Ps: Z relacji miejscowych wiem, że do tego sklepu prawie nikt nie chodzi,
obok jest ABC i mały prywatny ( tam w końcy poszedłem , piwo mieli schłodzone
jak trzeba)

PPs: Nie wszystkie sklepy SPOŁEM są takie jak ten. Sklep JONATAN w Świdnicy
przy pl.Grunwaldzkim może być wzorem dobrego handlu.

Obserwuj wątek
    • Gość: sultan Re: Skansen komuny - sklep SPOŁEM IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 16.06.06, 08:57
      Nie otworzyłem bo Społem ;)
      • Gość: feniks Re: Skansen komuny - sklep SPOŁEM IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 16.06.06, 09:33
        Sama lokalizacja sklepu też nie napawa optymizmem.
        • i.nnka Re: Skansen komuny - sklep SPOŁEM 16.06.06, 09:54
          Gość portalu: feniks napisał(a):

> Sama lokalizacja sklepu też nie napawa optymizmem.

A co masz takiego do lokalizacji? nie rozumiem...byłeś tutaj kiedyś?

Co do pierwszej wypowiedzi to zgadzam się, mieszkam w tej okolicy sklep jest
          beznadziejny, ale starsi ludzie lubią tam robić zakupy, może to kwestia
          przyzywczajenia.
      • Gość: newman Re: Skansen komuny - sklep SPOŁEM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.06, 10:58
        społem, bo sie przepi(ą)łem. Polecam "Z tyłu sklepu" kabaretu Tey. Tam też
        znajdziecie wytłumaczenie skrótu "SPOŁEM"
        • Gość: ?? Re: Skansen komuny - sklep SPOŁEM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.06, 11:16
          ..ja nie rozumiem jednej rzeczy o co chodzi z tą posadzką ??? co z tego że stoi
          na posadzce ??? może mi ktoś wytłumaczyć czy może cos żle przeczytałam ?????
          • Gość: Brry Re: Skansen komuny - sklep SPOŁEM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 18:43
            Aaa, to ty blondynka pewnikiem.
        • Gość: mimi Re: Skansen komuny - sklep SPOŁEM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.06, 11:19
          A ja stane w obronie tego sklepu.
          HAHAH ABC w okolicy jak tam wchodze to mam wrażenie ze zarz zarażę się jakąś
          salmnella lub czymś podobnym. A mały prwyatny heheh szkoda, że go nie
          widzieliście jakieś 6 m-cy wcześniej to był dopiero skansen ( ale i tak tam
          robie zakupy nie maja najteniej , ale blisko domu i zasze świeze ). Sklep
          społemm na tym tle nie jest aż tak strszny, a pozatym panie sa miłe i
          jeszcze nie spotkałm się z jakimiś uwagmi z ich strony. Nie mam nic przecikow
          marketom al ecodiznne zakupy zdecydowenie są przyjemniejsze w takim skansenie.
          A że społem centralnie zarządzane to inna sparwa.
          • Gość: feniks Re: Skansen komuny - sklep SPOŁEM IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 16.06.06, 11:28
            < A co masz takiego do lokalizacji? nie rozumiem...byłeś tutaj kiedyś?

Pewnie, że byłem i to nieraz...Bez urazy, ale dzielnica jest obskórna, pełno
            pijaków, grupki młodych gó..arzy szukających przygód, menelstwo...Ot taki
            klimat, który nie przypadł mi do gustu:)
            • yann17 Re: Skansen komuny - sklep SPOŁEM 16.06.06, 11:51
              lokalizacja jest super, okolica piękna, jest czysto, bardzo dużo zieleni.

Gdyby ktoś kto ma odrobinę oleju w głowie pokierował tym sklepem , wykosiłby
              całą konkurencję w okolicy ( naprawdę nie trzeba dużego wysiłku )

Panie w sklepie są "miłe" bardzo służbowo i sztucznie. Niestety mają bardzo
              blade pojęcie o towarze jaki sprzedają, a wszelkie próby uzyskania
              dokładniejszej informacji kończą się strachem w oczach i irytacją.

PS: Posadzka ma służyć do chłodzenia piwa !!!
              • Gość: Justyna Re: Skansen komuny - sklep SPOŁEM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.06, 00:28
                Najlepszy sklep ,, Społem" jest na Gdańskiej.
            • i.nnka Re: do feniksa 16.06.06, 12:00
              Pewnie, że byłem i to nieraz...Bez urazy, ale dzielnica jest obskórna, pełno
              > pijaków, grupki młodych gó..arzy szukających przygód, menelstwo...Ot taki
              > klimat, który nie przypadł mi do gustu:)

Wiesz co, obrażasz ludzi którzy tam mieszkają, ale widać taka już twoja natura
              i w sumie nie powinno się reagować na takie posty.
              Okolica zupełnie normalna a wręcz spokojniesza niż np. blokowiska typu
              Piaskowa, Pozdamcze (mieszkałam to wiem), młodzież jak wszędzie, pełno pijaków
              hmm śmieszne..., nie wypowiadaj się na temat którego nie znasz, bo to już nie
              pierwszy raz Ci się zdarza na tym forum.
              • Gość: HINAKAGA do yanna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.06, 16:23
                jak ktos jest z innej planety to dobrze mu tak,aja własnie lubie i sklep i sklepowe,tak jak wszedzie tak i w społem powinno sie ludzi uczyć ale z drugiej strony jak ktos przychodzi i zaczyna egzaminowac to dobrze mu tak.jestes człowiekiem to gadaj po ludzku ,zyj i pozwól zyc.W społem pracuja takie same kobiety jak twoja mama ,ciocia itp.usmiechnij sie i zycz im milego dnia , bo kobiety nacharuja sie na tym rogu i uzeraja z pijakami.napewno na drugi raz schłodza specjalnie dla ciebie piwko i juz od progu ci je wcisna
                • Gość: @*# Re: do yanna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.06, 17:29
                  tu nie chodzi o egzaminowanie, ale o pewne schematy sprzed 30 lat rodem, czy u
                  niektórych ludzi mentalność nigdy się nie zmieni. Na początku lat 90 tych z
                  uwagą obserwowałem jak ciężko ta zmiana następowała. Myślałem, że to proces,
                  który już się zakończył. Okazuje się jednak, że są wyjątki. Może to nie tylko
                  wina tych kobiet ( prywatnie nic do nich nie mam )ale całej tej bezwolnej
                  firmy , tkwiącej w przeszłości ( a może obsadzonej ludźmi z przeszłości ).

PS: Szanuję ich pracę, ale nie sądzę, żeby się nacharowały - tam prawie nie ma
                  ruchu.

PPS: żyj i pozwól żyć - powiedzenie bardzo popularne za komuny jak ktoś czegoś
                  wymagał a reszcie nie chciało się pracować

PPPS: chłodne piwo to standard

Dzięki za głos w dyskusji
                  Pozdrawiam
                  Y.
                  • Gość: hinakaga Re: do yanna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.06, 20:55
                    a własnie ,że nie bo zyj i pozwól zyc to prastare przysłowie pewnego narodu.ja
                    choc jestem pamietliwa to nie pamietam aby za komuny to hasło prym wiodło,
                    wiec jesli chodzi ci o społem to co chcesz od kobiet,a te nowoczesne standardy
                    to niby lepsze.. a gdzie jest w nim miejsce dla czlowieka nie jestesmy
                    maszynami robotami i dlatego tak lubie sklepiki gdzie wszyscy sie znają i
                    lubia ,Społem musi wiele nadrobic.Zwróc uwage ,ze takie społemki sa bardzo
                    popularne np w Szwecji tam mja starodawna nazwe KOnsumy haha..
                    • Gość: TOJA Re: do yanna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.06, 22:41
                      Może nie całkiem na temat, ale jestem ciekawa czy ktoś zwrócił uwagę na
                      bardzo smacze pieczywo sprzedawane właśnie w sklepach "Społem" ze
                      strej "komunistycznej" piekarni. Jak nie to polcem nprawdę pycha, bez zadnych
                      zmiekczaczy i takich tam.
                    • Gość: y Re: do yanna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.06, 23:14
                      jeśli lubisz szarzyzne i siermiężnośc to Twoja sprawa, piwo to tylko przykład
                      jeden z wielu, a to, że ma być chłodne to elementarna zasada i NIE WYMAGA
                      żadnego trudu i dodatkowego nakładu pracy. Wystarczy wiedzieć i chcieć. ( U
                      naszych sąsiadów Czechów i Niemców nawet za głębokiej komuny było nie do
                      pomyślenia żeby sprzedawać nieschłodzone )Ale ten temat zakończmy.
                      W tym sklepie wybór towaru jest porażająco mizerny, zwróć też uwagę przy ilu
                      towarach są wystawione ceny.
                      • Gość: TOJA Re: do yanna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.06, 14:23
                        A może to nie wina "sklepowych" tylko władz społem. Najlpiej było by napisać
                        do nich z zapytaniem dlaczego w tym sklepie nie ma lodówki do schłodzenia piwa.
                        • Gość: y Re: do yanna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.06, 15:45
                          pewnie tak, ale jak napisałem wyżej to nie tylko sprawa piwa - przeczytaj
                          wcześniejsze posty
              • Gość: feniks do i.nnka IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 17.06.06, 14:37
                Wiesz co, obrażasz ludzi którzy tam mieszkają, ale widać taka już twoja natura
                i w sumie nie powinno się reagować na takie posty.
                Okolica zupełnie normalna a wręcz spokojniesza niż np. blokowiska typu
                Piaskowa, Pozdamcze (mieszkałam to wiem), młodzież jak wszędzie, pełno pijaków
                hmm śmieszne..., nie wypowiadaj się na temat którego nie znasz, bo to już nie
                pierwszy raz Ci się zdarza na tym forum.

Przeczytaj parę razy mojego posta i zastanów się zanim coś napiszesz. W którym
                miejscu obraziłem mieszkańców tego miejsca? Piszę o swoich wrażeniach z tego
                miejsca i temat jest mi znajomy, ale Ty przecież jesteś z góry przekonana, że
                ja tam nigdy nie byłem i piszę brednie:) Więc powtarzam raz jeszcze i ostatni,
                że to jest moje własne zdanie o tym miejscu i go nie zmienię. Nie winię
                mieszkańców za to, że tam mieszkają tylko piszę o klimacie jaki tam panuje. Są
                dzielnice i "dzielnice", a uwierz mi, że łatwiej spotkać pijaka na Białym,
                aniżeli chociażby na Podzamczu. Z jakiego powodu? Mam nadzieję, że pytanie
                będzie dla Ciebie retoryczne.
                • Gość: y Re: do i.nnka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.06, 15:48
                  chyba trochę przesadzasz, nie jest tak źle, w każdym razie wg mojej oceny na
                  Podzamczu jest znacznie gorzej ( sczcególnie wieczorem) , tutaj natomias
                  wieczorami jest cisza i spokój
                  • Gość: paweł Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.06, 22:24
                    Feniks dawno już nie slyszalem takiej bzdury ze na Bialym mozna spotkać
                    czesciej pijaka niz na Podzamczu ile ty chlopie masz skonczonych klas p ludyyyy
                  • Gość: mala Re: do i.nnka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.06, 00:28
                    Hej 'y'!Na białym kamieniu cisza i spokój..? Czy mówimy o tym samym Białym
                    Kamieniu? Mieszkałam na Podzamczu. Obecnie mieszkam na Białym Kamieniu. Nie
                    twierdzę, że Podzamcze należy do bezpiecznych dzielnic ale tego samego nie można
                    powiedzieć o Białym Kamieniu. Na Białym jest cisza, zależy kiedy. Ale spokój?? -
                    nigdy w życiu. Ominę fakt, że co wesele w WOK-u to jest jakaś atrakcja, tu komuś
                    nóż wbiją w rękę, tu ktoś w łeb dostanie, dresiki się nudzą to tłuką szyby w
                    autach zaparkowanych blisko ulicy. Nie ma sensu dalej wymieniać, bo byłoby tego
                    sporo. Nie wiem kogo próbujesz oszukać pisząc coś takiego.. ale rozbawił mnie
                    Twój komentarz i to bardzo.
                    • Gość: feniks do Paweł IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 18.06.06, 13:12
                      <Feniks dawno już nie slyszalem takiej bzdury ze na Bialym mozna spotkać
                      czesciej pijaka niz na Podzamczu ile ty chlopie masz skonczonych klas p ludyyyy

Widzisz Paweł, omijając już sam fakt tego, że jesteś niekulturalnym gnojem to
                      niestety prawda jest taka, że Podzamcze jest lepszą dzielnicą jeśli chodzi o
                      mieszkanie i zdania nie zmienię w tej dziedzinie, a uwierz mi na słowo, że znam
                      obie dzielnice bardzo dobrze.
                    • Gość: ewa Re: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.06, 07:56
                      Biały Kamień to rozległa dzielnica i np. tzw. "mijanka" moim zdaniem nie należy
                      do spokojnych ale akurat to miejsce o którym mowa ulice Miłosna, góra
                      Daszyńskiego są spokojne wszędzie dużo zieleni, ludzie tu mieszkają od wielu
                      lat, znają się. Uważam że nowe osiedla Piaski, Podzamcze ze względu na znacznie
                      wiekszą ilość mieszkańców są bardziej niebezpieczne.
                      • Gość: hinakaga Re: bravo ewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.06, 21:21
                        masz rację tak własnie jest ,mijabnka to takie tutejsze centrum handlowe ,ktore wszedzie przeyciagaja taki sam rodzaj ludzi ,/vide Rynek rano o godz 7-polecam/
                        ale okolice ROGU sa swietne,-kazdy ma prawo lubic cos innego,ale ja jestem patriotka Białego
                        zreszta kudy nazwie samej - POdzamcze do Białego Kamienia
    • Gość: klient "skansenu" Re: Skansen komuny - sklep SPOŁEM IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 20.06.06, 15:48
      Mh... widzę tutaj jakiegoś szukającego rozgłosu miłośnika zimnego piwka.
      Jestem stałym klientem sklepu o którym mowa i nigdy nie spotkałem się z czymś
      takim o czym pisze nasz "spragniony" i zirytowany przypadkowy klient.Obsługa w
      tym sklepie jest jak najbardziej na właściwym poziomie,a nawet więcej.Trzy Panie
      które tam pracują są bardzo sympatycznymi i życzliwymi klentom osobami.Dziwi
      mnie,że taka persona zwiedzająca widać wszystkie sklepy wokół Wałbrzycha tego
      nie dostrzegła.A może to zazdrosna konkurencja??? Jak wszyscy wiemy żyjemy w XXI
      wieku i wybór sklepu jest sprawą indywidualną.Jak nie pasuje komuś przejezdnemu
      nasz lokalny sklep może zawsze jechać na zakupy do Swidnicy...
      • Gość: scooby Re: Skansen komuny - sklep SPOŁEM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.06, 21:59
        No to idź zapytaj czy mają schłodzone piwo lub inne napoje. Panie sa może
        miłe , ale nikompetentne, co szczególnie uderza w zestawieniu z bardzo ubogim
        asortymentem towarów. Ceny wyższe niż w okolicznych sklepach.
        Z resztą , jak to się mówi - ludzie "głosują nogami" - do tego sklepu prawie
        nikt nie chodzi.

Żeby nikt nie gadał, że czepiam się SPOŁEM dla przeciwwagi polecam uwadze sklep
        nr 95 na Andersa ( Mijanka ). Wybór przebogaty, napoje chłodzone w trzech
        duzych szafach chłodniczych, ceny znacznie niższe niż w sklepie przy Miłosnej.

Wewnątrz KLIMATYZACJA !!!!!
      • wielgus71 Re: Skansen komuny - sklep SPOŁEM 22.06.06, 09:29
        Dokladnie. Klient "skansenu" ma racje. Zyjemy w takich czasach, ze kazdy moze
        zyc i pracowac w sposob, jaki wydaje mu sie sluszny (bez popadania w skrajnosci
        oczywiscie), grunt, zeby mogl na siebie zarobic. Skoro rzeczony "SKANSEN" jest
        i trwa - to znaczy ze ktos tam jednak kupuje - mimo watpliwosci "amatora
        zimnego piwka" - o gustach sie nie dyskutuje. Powinienes chlopie to uszanowac.

Wracajac do samego skansenu... ja tak sie zastanawiam, ile z osob
        wypowiadajacych sie na forum tak naprawde pamieta czasy PRL-u - nie poczatek
        lat 90 - ale poczatek 80 - stan wojenny, reglamentacje, a na polkach tylko ocet
        i musztarde. Wiec porownywanie jakiegokolwiek sklepu z dzis do PRL-u - jest
        chyba mocno przesadzone. Ale to tak zupelnie poza nawiasem

pozdrawiam
        • Gość: feniks Re: Skansen komuny - sklep SPOŁEM IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 22.06.06, 10:26
          Zamierzchłe czasy pustek sklepowych i kartek. Pamiętam te czasy i wiem, że w
          większości przypadku było tak, że ludzie mieli kartki, forsę, a towaru na
          półkach nie było. Teraz myślę, że jest odwrotnie. Artykułów do kupienia jest w
          brud, do wyboru do koloru, tylko kasy nie ma.
          A co mi się najbardziej zapamiętało z czasów mojego dzieciństwa....Saturatory,
          gdzie można było napić się pysznego soku ze szklanki przy głównej ulicy:) Fakt
          było to cholernie nie higieniczne, ale smakowało mi wyśmienicie:) Później
          pierwsze pewexy i zapach czekolady:) Oranżada w woreczku z rurką również była
          pierwsza klasa:)
        • Gość: scooby Re: Do Wielgus71 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.06, 20:20
          To że jest i trwa nie oznacza że jest rentowny, nie zapominaj, że SPOŁEM to
          sieć i może zdarzyć się tak, że obiekty rentowne finansują te niedochodowe, ale
          to nie ma nic wspólnego z racjonalnym gospodarowaniem. Wydaje się, że komuś
          zależy aby taki stan utrzymywać, a załoga tego sklepy to tylko marionetki,
          które nie są świadome odbywającej się manipulacji - osoby może miłe , ale
          bezwolne, bez inicjatywy ( bo takie mają być ) . Nie zdziwię się jak za kilka
          miesięcy okaże się, że ten sklep kupiła osoba prywatna , no powiedzmy za 1/2
          ceny rynkowej.

PS: Pisząc Skansen komuny nie miałem na mysli pustych półek, reglamentacji itp.
          Chodziło mi raczej o mentalność, nabytą w tamtym okresie - brzemię,
          którego niektórzy ludzie nie są w stanie zrzucić do dzisiaj.Po obu
          stronach lady. To co śp. ks. Józef Tishner nazwał postawą "Homo sovieticus"
          • wielgus71 Do scooby 23.06.06, 17:06
            No dobra - przekonales mnie (:

• Gość: tina Re: Skansen komuny - sklep SPOŁEM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.06, 19:26
      coś dziwnego dzieje się z tym sklepem. Średnio 2-3 razy w miesiącu zmieniają
      się godziny otwarcia. A już godziny otwarcia w weekendy to czarna magia, raz do
      21 raz do 14.( w niedzielę był zamknięty )
      Chyba nie świadczy to o szacunku dla klienta.
    • Gość: antyprymityw Re: Skansen komuny - sklep SPOŁEM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.06, 14:01
      Bywalem tam czasami.
      Bzdury gadasz czlowieku. Sklep jest czysty, w miare dobrze zaopatrzony a
      ekspedientki calkiem kulturalne.
      Z tego co pamietam to obok jest taka zapyziała buda z warzywami gdzie trudno mi
      się bylo zmiescic i nie ubrudzić. Syf totalny, wlasciciel palił szluga i
      sprzedawał na zeszyt mimo stojącej kasy fiskalnej. Mam nadzieje, ze tego sklepu
      juz nie ma.
      Wracając do Społemu to znam kilka sklepów z duzo gorszym asortymentem i
      obslugą. Np. bardzo drogi na Grunwaldzkim kolo Energetyka. W wielu przypadkach
      wina lezy po starym pokoleniu kierujących. Moze sa jeszcze w czasach gdy klient
      musial wchodzic w d*pe ekspedientce..... Na szczescie coraz czesciej widze duze
      zmiany. Coraz wiecej mlodszej kadry, remonty, usmiechnięte ekspedientki....
      W przeciwienstwie do zapyziałych budek - Spolem bedzie istniało jeszcze bardzo
      dlugo, ma wielki potencjał i idzie w dobrym kierunku.

zycze optymizmu i mniej jadu w wypowiedziach
      • Gość: scooby Re: Skansen komuny - sklep SPOŁEM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 20:16
        czysto to tam jest faktycznie ( bo Panie z nudów sprzątają kilka razy
        dziennie), natomiast zaopatrzony jest bardzo kiepsko(porównaj np. ze
        wspomnianym wyżej sklepem SPOŁEM przy Gdańskiej lub na "Mijance")

Więcej jak połowa powierzchni jest niewykorzystana. Sklep ma świetną
        lokalizacje i zaplecze handlowo-magazynowe, gdyby przeszedł w prywatne ręce i
        był mądrze zarządzany padła by cała konkurencja w najbliższej okolicy.

Tam prawie nikt nie chodzi - ludzie kierują się ekonomiczną racjonalnością
        (szczególnie dzisiaj)i kupują tam gdzie taniej.

• Gość: MIMI Re: Skansen komuny - sklep SPOŁEM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.06, 20:26
          Ja własnie przestałam "tam gdzie indziej", jakoś udawało mi się przymknąć oko
          na warunki sanitarane tam gdzie indizej , ale jak niby maja nowy lokal to
          zrobił si etam badziew nie do zniesienia zwłaszcza przez sprzedaż schłodzonego
          piwka i winka, a i ceny zancznie wzrosły dlatego ekonomiczniejsze jak dla mnie
          stał sie tachanie siat z grunwaldu i zakupy w czystym sklepie społem.
          • Gość: Tina Re: Skansen komuny - sklep SPOŁEM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 22:24
            możesz napisać jaśniej, bo nie bardzo wiadomo o co chodzi ???
      • Gość: klient Re: Skansen komuny - sklep SPOŁEM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.06, 22:15
        Buda zmieniała lokal,ale nadal pozostała budą.Raz w desperacji probowaliśmy
        kupic tam "chabaninkę" na grila. Pani poprzedniemu klientowi sprzedała
        ziemniaki, a potem na tę brudną wagę położyła mu wedlinę bez woreczka. Bleee.
        Szkoda ze społem ma tak małą ofertę owowcowo-warzywną.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka