Gość: N.C. IP: *.satkabel.com.pl 01.02.03, 06:23 Czy znacie książki, tórych akcja rozgrywa się w Wałbrzychu? (raczej po polsku :-)) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Amisz Re: Książki o WAŁBRZYCHU IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 01.02.03, 20:25 Powiem tylko o dwoch lektorach obowiązkowych: rewelacyjna "Panna nikt" Tryzny i jeszcze rewelacyjniejsze "Domy..." Tokarczuk. W tej drugiej W-ch jest tylko tlem, ale za to jakim!!!!!!!! Polecam szczególnie rozdział o Lwie - jasnowidzu i opis Wałbrzycha Głównego. To jest dopiero jasnowidztwo!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleks Re: Książki o WAŁBRZYCHU IP: *.117.popsite.net 01.02.03, 23:43 Troche o autorach... ebib.oss.wroc.pl/2002/33/czarnik.php Mam nadzieje, ze bede mogla tu te ksziazki kupic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N.C. Re: Książki o WAŁBRZYCHU IP: *.satkabel.com.pl 03.02.03, 16:02 Ojej, dziękuję Wam. Tylko akurat zarówno książki Olgi Tokarskiej, jak i Pannę Nikt T. Tryzny znam. A czy znacie jeszcze jakieś powieści, których akcja działaby się w Wałbrzychu, lub najbliższej okolicy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czabiz Re: Książki o WAŁBRZYCHU IP: *.pp.com.pl 03.02.03, 16:43 Najnowsza książka Sapkowskiego dzieje się w okolicach Wałbrzycha. IV wiek!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleks Re: Książki o WAŁBRZYCHU IP: *.117.popsite.net 03.02.03, 16:51 Przesylam ciekawa strone - moze cos znajdziesz... www.raraavis.krakow.pl/Silesia.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleks Re: Książki o WAŁBRZYCHU IP: *.117.popsite.net 03.02.03, 17:02 I jeszcze to: www.polonia.org/erdmann.htmhttp://gothic.blog.pl/archiwum/?rok=2002&miesiac=7 217.98.207.130/lokalne/rozrywka/sf/valetz/v091999/ascii/16.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amisz Re: Książki o WAŁBRZYCHU IP: *.wns.uni.wroc.pl 04.02.03, 14:47 Polecam "Rapsodię Świdnicką", autora chwilowo zapomniałem, ale jak sobie przypomne, to dopisze. To taka powieść historyczna z czasów sredniowiecza, nie tylko o Swidnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N.C. Re: Książki o WAŁBRZYCHU IP: *.satkabel.com.pl 07.02.03, 21:33 Dzięki za te informacje. Ale tak się zastanawiam, czy poza Tryzną i Tokarczuk nikt nie stworzył nic współczesnego? Nie ma książek, których akcja działaby się w Wałbrzychu? Nie wiem, kryminały, jakieś młodzieżowe, czy chociażby romansidła? Jestem zaskoczona, ale i zmartwiona... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amisz Re: Książki o WAŁBRZYCHU IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 11.02.03, 19:10 "Boczne drogi" Chmielewskiej - okolice Gór Stołowych i ...Świebodzice! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N.C. Re: Książki o WAŁBRZYCHU IP: *.satkabel.com.pl 11.02.03, 22:10 Boczne drogi czytałam, ale dawno temu, zaciekawiło mnie to, aż sięgnyt, by sobie przypomnieć. A dziś właśnie zaczęłam czytać Grę w trzy karty Krzysztofa Petka i już na pierwszych stronach pjawia się nazwa Wałbrzych. Zaraz będę czytać dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N.C. Re: Książki o WAŁBRZYCHU IP: *.satkabel.com.pl 12.02.03, 18:11 Skończyłam. Nie tylko Wałbrzych (zresztą bardzo pobieżnie tylko wspominany), alei podziemia Książa i Osówki. W sumie ciekawa pozycja, tak trochę Pan Samochodzik... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna Re: Książki o WAŁBRZYCHU IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 13.02.03, 17:35 Poszukaj w książkach Olgi Tokarczuk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N Re: Książki o WAŁBRZYCHU IP: *.satkabel.com.pl 14.02.03, 20:45 Dzięki za radę, rzecz w tym że Tokarczuk znam, Tryznę też. Szukam jeszcze więcej, jeszcze czegoś innego... Ale dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
koza16 Re: Książki o WAŁBRZYCHU 17.02.03, 15:28 Polecam rowniez ciekawa "powiesc" Walbrzych-stan miasta, perspektywy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aMISZ Re: Książki o WAŁBRZYCHU IP: *.eclub.pl / 10.253.252.* 18.02.03, 16:22 mało kto wie, ze "Baza Sokołowska" Hłaski wziela swój tytul od podwałbrzyskiego Sokolowska, a sama akcja umiejscowiona jest gdzies kolo Bystrzycy Kłodzkiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N.C. Re: Książki o WAŁBRZYCHU IP: *.satkabel.com.pl 18.02.03, 17:10 Bazy nie kojarzyłam z Sokołowskiem. A miejsce akcji - podobno okolice Bielic, gdzieś na końcu świata za Gierałtowem. Tam właśnie pracował Hłasko, zdaje się że jako kierowca nadleśnictwa w Bystrzycy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna Re: Książki o WAŁBRZYCHU IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 19.02.03, 20:28 hahahha dobre, gdzie to mozna dostac , a moze to ty jestes autorem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna Re: Książki o WAŁBRZYCHU IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 19.02.03, 20:01 Ależ proszę Cię bardzo!Jak coś znajdę to napiszę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N.C. Re: Książki o WAŁBRZYCHU IP: *.satkabel.com.pl 19.02.03, 23:34 Dzięki Justynko, będę czekać :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna Re: Książki o WAŁBRZYCHU IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 28.02.03, 09:00 Zajrzyj o książki:,, Skarby , zamki , podziemia". Niestety nie pamiętam autora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amisz Re: Książki o WAŁBRZYCHU IP: *.eclub.pl / 10.253.252.* 28.02.03, 14:07 Joanna Lamparska. Generalnie wszystkie jej ksiazki w jakis sposob "dotykaja" W- CHA. Ale nie jest to beletrystyka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Re: Ksia˛z˙ki o WA?BRZYCHU IP: *.dip.t-dialin.net 02.03.03, 08:24 "Victoria" Morcinka "Ogladaly oczy moje" - Czesciowo w walbrzychu. Autora nietety nie pamietam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N.C. Re: Książki o WAŁBRZYCHU IP: *.satkabel.com.pl 05.03.03, 11:39 Serdecznie dziękuję tym wszystkim, którzy starali się pomóc Przy okazji, kto czytał Sapkowskiego Narrenturm? Czy dużo tam o okolicach Wałbrzycha(wiem, że główny bohater z Bielawy) Wałbrzycha, czy zaledwie liźnięcie? Jakoś nie mogę tego przeczytać, bo jak mam pieniądze, to nie ma w księgarniach, a jak jest, to ja bez grosza :-), a w bibliotekach, niestety... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nk Re: Książki o WAŁBRZYCHU IP: *.otenet.gr 05.03.03, 12:58 Przypomnialam sobie,ze kiedys bedac w Walbrzychu, kupilam w antykwariacie ksiazeczki o miescie. 1)"Z przeszlosci Walbrzycha", rok wyd.1956 (z 4ma herbami na okladce,ktore w swojej historii zmienial Walbrzych) Ksiazka o tyle ciekawa,ze autorem na okladce jest Tadesz Gretschel,a na pierwszej stronie p.Dr A.Szyperski! 2)"Polskosc Walbrzycha i okolicy"w swietle najstarszych nazw geograficznych (podtytul)rok wyd.1956,autor Dr A.Szyperski. 3)Tu uwaga , tytul "Z bojowych tradycji walbrzyskiego proletariatu".Rok wyd.1957.Wspolne dzielko panow :K.Jonca,K.Popiolka,J.Sydora. Ciekawostka jest,ze Walbrzych do lat 40tych XIX wieku ,pierwsze miejsce w przemysle zajmowalo tkactwo reczne. 4)"Zamek Ksiaz"Siedziba piastow swidnickich" rok wydania 1973,rwniez Dr.A Szyperskiego. Niezupelnie odpowiedz na Twoje zainteresowania,ale uwazalam ze warto bylo nadmienic o ksiazkach,ktore pachna juz naftalina. Pozdr.Nike Odpowiedz Link Zgłoś