Dodaj do ulubionych

Książki o WAŁBRZYCHU

IP: *.satkabel.com.pl 01.02.03, 06:23
Czy znacie książki, tórych akcja rozgrywa się w Wałbrzychu? (raczej po
polsku :-))
Obserwuj wątek
    • Gość: Amisz Re: Książki o WAŁBRZYCHU IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 01.02.03, 20:25
      Powiem tylko o dwoch lektorach obowiązkowych: rewelacyjna "Panna nikt" Tryzny i
      jeszcze rewelacyjniejsze "Domy..." Tokarczuk. W tej drugiej W-ch jest tylko
      tlem, ale za to jakim!!!!!!!! Polecam szczególnie rozdział o Lwie - jasnowidzu
      i opis Wałbrzycha Głównego. To jest dopiero jasnowidztwo!!!!!
    • Gość: Aleks Re: Książki o WAŁBRZYCHU IP: *.117.popsite.net 01.02.03, 23:43
      Troche o autorach...
      ebib.oss.wroc.pl/2002/33/czarnik.php
      Mam nadzieje, ze bede mogla tu te ksziazki kupic.
    • Gość: N.C. Re: Książki o WAŁBRZYCHU IP: *.satkabel.com.pl 03.02.03, 16:02
      Ojej, dziękuję Wam. Tylko akurat zarówno książki Olgi Tokarskiej, jak i Pannę
      Nikt T. Tryzny znam. A czy znacie jeszcze jakieś powieści, których akcja
      działaby się w Wałbrzychu, lub najbliższej okolicy?
      • Gość: czabiz Re: Książki o WAŁBRZYCHU IP: *.pp.com.pl 03.02.03, 16:43
        Najnowsza książka Sapkowskiego dzieje się w okolicach Wałbrzycha.
        IV wiek!!
    • Gość: Aleks Re: Książki o WAŁBRZYCHU IP: *.117.popsite.net 03.02.03, 16:51
      Przesylam ciekawa strone - moze cos znajdziesz...
      www.raraavis.krakow.pl/Silesia.htm
      • Gość: Aleks Re: Książki o WAŁBRZYCHU IP: *.117.popsite.net 03.02.03, 17:02
        I jeszcze to:
        www.polonia.org/erdmann.htmhttp://gothic.blog.pl/archiwum/?rok=2002&miesiac=7
        217.98.207.130/lokalne/rozrywka/sf/valetz/v091999/ascii/16.html
    • Gość: Amisz Re: Książki o WAŁBRZYCHU IP: *.wns.uni.wroc.pl 04.02.03, 14:47
      Polecam "Rapsodię Świdnicką", autora chwilowo zapomniałem, ale jak sobie
      przypomne, to dopisze. To taka powieść historyczna z czasów sredniowiecza, nie
      tylko o Swidnicy.
      • Gość: N.C. Re: Książki o WAŁBRZYCHU IP: *.satkabel.com.pl 07.02.03, 21:33
        Dzięki za te informacje. Ale tak się zastanawiam, czy poza Tryzną i Tokarczuk
        nikt nie stworzył nic współczesnego? Nie ma książek, których akcja działaby się
        w Wałbrzychu? Nie wiem, kryminały, jakieś młodzieżowe, czy chociażby
        romansidła? Jestem zaskoczona, ale i zmartwiona...
        • Gość: Amisz Re: Książki o WAŁBRZYCHU IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 11.02.03, 19:10
          "Boczne drogi" Chmielewskiej - okolice Gór Stołowych i ...Świebodzice!
        • Gość: N.C. Re: Książki o WAŁBRZYCHU IP: *.satkabel.com.pl 11.02.03, 22:10
          Boczne drogi czytałam, ale dawno temu, zaciekawiło mnie to, aż sięgnyt, by
          sobie przypomnieć.
          A dziś właśnie zaczęłam czytać Grę w trzy karty Krzysztofa Petka i już na
          pierwszych stronach pjawia się nazwa Wałbrzych. Zaraz będę czytać dalej...
          • Gość: N.C. Re: Książki o WAŁBRZYCHU IP: *.satkabel.com.pl 12.02.03, 18:11
            Skończyłam. Nie tylko Wałbrzych (zresztą bardzo pobieżnie tylko wspominany),
            alei podziemia Książa i Osówki. W sumie ciekawa pozycja, tak trochę Pan
            Samochodzik...
    • Gość: Justyna Re: Książki o WAŁBRZYCHU IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 13.02.03, 17:35
      Poszukaj w książkach Olgi Tokarczuk.
      • Gość: N Re: Książki o WAŁBRZYCHU IP: *.satkabel.com.pl 14.02.03, 20:45
        Dzięki za radę, rzecz w tym że Tokarczuk znam, Tryznę też. Szukam jeszcze
        więcej, jeszcze czegoś innego... Ale dzięki
        • koza16 Re: Książki o WAŁBRZYCHU 17.02.03, 15:28
          Polecam rowniez ciekawa "powiesc" Walbrzych-stan miasta, perspektywy
          • Gość: aMISZ Re: Książki o WAŁBRZYCHU IP: *.eclub.pl / 10.253.252.* 18.02.03, 16:22
            mało kto wie, ze "Baza Sokołowska" Hłaski wziela swój tytul od podwałbrzyskiego
            Sokolowska, a sama akcja umiejscowiona jest gdzies kolo Bystrzycy Kłodzkiej.
            • Gość: N.C. Re: Książki o WAŁBRZYCHU IP: *.satkabel.com.pl 18.02.03, 17:10
              Bazy nie kojarzyłam z Sokołowskiem. A miejsce akcji - podobno okolice Bielic,
              gdzieś na końcu świata za Gierałtowem. Tam właśnie pracował Hłasko, zdaje się
              że jako kierowca nadleśnictwa w Bystrzycy.
          • Gość: Justyna Re: Książki o WAŁBRZYCHU IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 19.02.03, 20:28
            hahahha dobre, gdzie to mozna dostac , a moze to ty jestes autorem?
        • Gość: Justyna Re: Książki o WAŁBRZYCHU IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 19.02.03, 20:01
          Ależ proszę Cię bardzo!Jak coś znajdę to napiszę!
          • Gość: N.C. Re: Książki o WAŁBRZYCHU IP: *.satkabel.com.pl 19.02.03, 23:34
            Dzięki Justynko, będę czekać :-))
            • Gość: Justyna Re: Książki o WAŁBRZYCHU IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 28.02.03, 09:00
              Zajrzyj o książki:,, Skarby , zamki , podziemia". Niestety nie pamiętam autora.
              • Gość: Amisz Re: Książki o WAŁBRZYCHU IP: *.eclub.pl / 10.253.252.* 28.02.03, 14:07
                Joanna Lamparska. Generalnie wszystkie jej ksiazki w jakis sposob "dotykaja" W-
                CHA. Ale nie jest to beletrystyka!
    • Gość: czytelnik Re: Ksia˛z˙ki o WA?BRZYCHU IP: *.dip.t-dialin.net 02.03.03, 08:24
      "Victoria" Morcinka
      "Ogladaly oczy moje" - Czesciowo w walbrzychu. Autora nietety nie
      pamietam
      • Gość: N.C. Re: Książki o WAŁBRZYCHU IP: *.satkabel.com.pl 05.03.03, 11:39
        Serdecznie dziękuję tym wszystkim, którzy starali się pomóc
        Przy okazji, kto czytał Sapkowskiego Narrenturm?
        Czy dużo tam o okolicach Wałbrzycha(wiem, że główny bohater z Bielawy)
        Wałbrzycha, czy zaledwie liźnięcie?
        Jakoś nie mogę tego przeczytać, bo jak mam pieniądze, to nie ma w księgarniach,
        a jak jest, to ja bez grosza :-), a w bibliotekach, niestety...
        Pozdrawiam
        • Gość: Nk Re: Książki o WAŁBRZYCHU IP: *.otenet.gr 05.03.03, 12:58
          Przypomnialam sobie,ze kiedys bedac w Walbrzychu, kupilam w antykwariacie
          ksiazeczki o miescie.
          1)"Z przeszlosci Walbrzycha", rok wyd.1956 (z 4ma herbami na okladce,ktore w
          swojej historii zmienial Walbrzych)
          Ksiazka o tyle ciekawa,ze autorem na okladce jest Tadesz Gretschel,a na
          pierwszej stronie p.Dr A.Szyperski!
          2)"Polskosc Walbrzycha i okolicy"w swietle najstarszych nazw geograficznych
          (podtytul)rok wyd.1956,autor Dr A.Szyperski.
          3)Tu uwaga , tytul "Z bojowych tradycji walbrzyskiego proletariatu".Rok
          wyd.1957.Wspolne dzielko panow :K.Jonca,K.Popiolka,J.Sydora.
          Ciekawostka jest,ze Walbrzych do lat 40tych XIX wieku ,pierwsze miejsce w
          przemysle zajmowalo tkactwo reczne.
          4)"Zamek Ksiaz"Siedziba piastow swidnickich" rok wydania 1973,rwniez Dr.A
          Szyperskiego.
          Niezupelnie odpowiedz na Twoje zainteresowania,ale uwazalam ze warto bylo
          nadmienic o ksiazkach,ktore pachna juz naftalina.
          Pozdr.Nike
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka