Dodaj do ulubionych

sptkania z wyborcami-wynik wyborów już jest znany

10.11.06, 09:38
Ostatnio bardzo dużo mam spotkań z wyborcami. Tłumaczę im dlaczego dom buduję
się na porządnych fundamentach, dlaczego prawo i sprawiedliwość jest
ważniejsze niż ewentualna 1% różnica we wzroście gospodarczym na różowej
pajęczynie układów i układzików.

Ostatnio po spotkaniu podchodzi do mnie smutny chłopczyk na oko 10-12 lat:
-"dlaczego jesteś taki smutny?" – pytam
-"mam 12 lat i nie mogę jeszcze głosować na PiS , chciałbym być też członkiem
Pis-u"
-"a kochasz szczerze Polskę, nosisz ją w sercu" – pytam?
-"oczywiście"- odpowiada chłopczyk
-"to należysz już do małych rycerzy Wielkiego PiSu" - mówię mu klepiąc go po
policzku
-"cudownie!!! –odpowiada radośnie chłopczyk – jestem taki szczęśliwy!!!"
zaraz potem pobiegł do swoich rodziców również sympatyków PiS-u. Z tego co
wiem na PiS zagłosuję cała ich 20 osobowa rodzina.

A WY?

CZY W NIEDZIELE POSTAWICIE KRZYŻYK NA PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ CZY MOŻE NA
KORUPCJE I ZŁODZIEJSTWO?
Obserwuj wątek
    • Gość: lala Re: sptkania z wyborcami-wynik wyborów już jest z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 09:39
      a ten chlopczyk nie byl przypadkiem nienarodzonym dzieckiem?

bo takie mam wrazenie z tej bajki
      • marek.ditel Re: sptkania z wyborcami-wynik wyborów już jest z 10.11.06, 09:49
        My, rycerze Wielkiego PiS-u dostaliśmy poparcie Katolików!!!(min.:Radio Maryja).
        Idąc od zwycięstwa do zwycięstwa z krzyżem na piersi mamy na celu nie dotarcie
        do jakiejś oznaczonej linii, lecz zniszczenie żywej siły zła-zła , które dusi
        Polskę i Polaków od 16 lat.

Zniszczymy korupcje, złodziejstwo, prywate i układy.

A wiecie dlaczego?
        bo tak chce naród , czyli Bóg!!!
        "Vox populi, vox Dei"
        • Gość: reavver Re: sptkania z wyborcami-wynik wyborów już jest z IP: *.adsl.green.ch 10.11.06, 10:02
          O matko... ale ty (celowo z małej litery) jesteś zryty. Współczuję z całego serca.

(Bez) Pozdr.,
          reavver
          • marek.ditel Re: sptkania z wyborcami-wynik wyborów już jest z 10.11.06, 10:07
            typowa "konstruktywna" krytyka tego nie-zrytego

pozdr.
            -bo jestem dumnym Katolikiem
            -bo silniejszy i mądrzejszy wyciąga rękę do słabszego i głupszego
        • Gość: Do Marka D. Re: sptkania z wyborcami-wynik wyborów już jest z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.06, 13:59
          Z "krzyżem na piersiach zniszczymy..". Tak infantylnych postów dawno dnie
          czytałem. Chyba że jest to prowokacja.
          • Gość: NowyDwór Re: sptkania z wyborcami-wynik wyborów już jest z IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.06, 14:20
            Tak człowieku, zło (również to w sobie) zwalcza się z krzyżem na piersiach. Nie
            koniecznie w wymiarze fizycznym. A jeśli jest inaczej, to dlaczego rodzice Cię
            ochrzcili? Mam rozumieć, że pochwalasz zło?
      • Gość: _ Re: sptkania z wyborcami-wynik wyborów już jest z IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.06, 14:17
        Lala jesteś chodzącą żenadą. Ty jesteś może narodzona, ale Twój mózg z pewnością
        się nie narodził.

P.S. Zagłosuję na PiS- choćby po to by nasz naród nie był wolny od takiego
        moralnego buractwa. Pozdrawiam panie Ditel
    • Gość: m Re: sptkania z wyborcami-wynik wyborów już jest z IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.11.06, 10:11
      brak mi słów.
      panie marku, a raczej "rycerzu wielkiego pisu", czas do psychiatry, może
      jeszcze nie jest za późno:)

ps. oczywiście to nie jest konstruktywna krytyka. dyskusja z chorymi
      psychicznie nie ma żadnego sensu:)
      • Gość: reavver Re: sptkania z wyborcami-wynik wyborów już jest z IP: *.adsl.green.ch 10.11.06, 10:13
        > ps. oczywiście to nie jest konstruktywna krytyka. dyskusja z chorymi
        > psychicznie nie ma żadnego sensu:)

Dlatego już nawet nie chce mi się temu biedakowi odpowiadać:D

Pozdrawiam serdecznie,
        reavver
        • marek.ditel Re: spotkania z wyborcami-wynik wyborów już jest z 10.11.06, 10:22
          tak , nie ma sensu.
          Tak samo jak nie ma sensu krytyka całego narodu polskiego, który pozwolił PiS-
          owi na zwycięstwa w wyborach:
          1. prezydenckich
          2. parlamentarnych
          3. i teraz w samorządowych

Armia Wielkiego PiS-u wspólnie z mniejszymi zaprzyjaźnionymi armiamii "LPR"
          i "Samoobrona" maszeruje z pieśnią na ustach i krzyżem na piersi każdego
          rycerza Wielkiego PiS-u od zwycięstwa do zwycięstwa!!!
          Bo taka jest wolna narodu, bo taka jest wola samego Boga!!!

"Vox populi, vox Dei."
          • 1410_tenrok takie teksty są chore! 11.11.06, 15:09
            moze wiecej sensu, ale skoro juz sądy zabraniają puszczania postów z
            informacjami, ktory kazdyrobiący zakupy odczuwa na swjej skorze, to czego
            chciec od szalenstwa "armii rycerz pissu z krzyzem na piersiach". To jakas
            krucjata? Z krucjat najzabawniejsza była ta, kiedy to krzyzowcy oblegali
            chrzescijanskie miasto Konstantynopol, zdobyli je, obrabowali, mordując wiele
            tysiecy Chrzescijan......
            Czy mam kopac juz schron???
            WECOME IN BELORUSSIA!!!!
        • Gość: Hania Wałbrzych Re: sptkania z wyborcami-wynik wyborów już jest z IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.06, 14:22
          Znalazło się konsylium psychiatryczne od siedmiu boleści. Wracać obiboki do
          pracy- zmywak czeka.
    • Gość: Piotrek Re: sptkania z wyborcami-wynik wyborów już jest z IP: 82.160.70.* 10.11.06, 10:22
      CZY W NIEDZIELE POSTAWICIE KRZYŻYK NA PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ?

NIE, NIE i jeszcze raz NIE

W odpowiedzi dodam (nieoficjalnie i karykaturalnie rzecz jasna), że tylko i
      wyłącznie na złość TOBIE i Tobie podobnym Marki Ditlu.
      • marek.ditel Apel do przegranych 10.11.06, 10:35
        Apel do przegranych z PO.
        Wielka Armia PiSu daje niektórym z was możliwość przejścia na stronę
        Niezwyciężonego Pis-u. Ci którzy mają odwagę walczyć mając II kat.PiS-owca u
        boku Wielkiego Pis-u niech rzucą broń i przejdą na prawa stronę. Zróbcie to co
        zrobiła wasza założycielka -Pani Zyta Gilowska!

Osoby z PO , które nie będą walczyć po stronie Pis-u przejdą z rękoma w górze
        pod ścianę i razem z członkami SLD czekają na przyjazd "generalicji" Pis-u w
        osobie Ludwika Dorna (PS. "Krwawy Ludwik") oraz Zbigniewa Wassermann’a. Oni
        podejmą decyzje , co do waszego losu.
        • Gość: Piotrek Re: Apel do przegranych IP: 82.160.70.* 10.11.06, 10:41
          to, że bez konsultacji z psychiatrą przerwałeś leczenie wiemy już wszyscy, ale
          teraz obawiam się, że Twój mózg definitywnie został uszkodzony przez corhydron
          z jeleniogórskiej Jelfy...
          • Gość: jacek wawka Re: Apel do przegranych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.06, 14:25
            Corhydron, pachaloe ty biedne, to efekt totalnego zaniedbania w Jelfie, ale
            przede wszystkim zbrodni Waszego POwskiego inspektora farmaceutycznego, który
            nie zgłosił sprawy ministrowi. Dobrze, że wreszcie będzie odwołany. Proponuję
            tez zajrzeć w historię akceptacji innych leków na rynek.
            • Gość: Piotrek Re: Apel do przegranych IP: *.lubin.dialog.net.pl 11.11.06, 15:16
              pachaloe? A o co konkretnie się rozchodzi? Buahahahahahaha
              • Gość: j.w. Re: Apel do przegranych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.06, 18:31
                ucz się języków ośla łąko
      • bolek5 Re: sptkania z wyborcami-wynik wyborów już jest z 10.11.06, 10:55
        Witam!

Gość portalu: Piotrek napisał(a):

> CZY W NIEDZIELE POSTAWICIE KRZYŻYK NA PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ?
        >
        > NIE, NIE i jeszcze raz NIE

A moim zdaniem w niedzielę właśnie należy
        _postawić_krzyżyk_na_Prawie_i_Sprawiedliwości_ ;)
        • Gość: alek Re: sptkania z wyborcami-wynik wyborów już jest z IP: *.e-wro.net.pl 10.11.06, 12:04
          coś czuję w kościach że PiS wygra po raz trzeci
    • Gość: jekdok To sprawa dla prokuratury lub CBŚ jeśli to prawda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 12:13
      Ale, żeby tak otwarcie przyznawać się, że wszystko już jest ustalone, no,no - czyżby już nawet wszystkie komisje wyborcze zostały opanowane przez tę zarazę???
      Ale to nawet niespecjalnie dziwi, bo przecież zarówno hasło: "Nieważne, kto głosuje, ważne, kto liczy głosy" jak i styl tej równie ckliwej co idiotycznej historyjki przywołuje ducha ideowego patrona tej pisiaczej i pisiolubnej ferajny ;-))).
      • Gość: sympatyk LPR blok PiS+LPR+Samoobrona IP: *.e-wro.net.pl 10.11.06, 12:24
        bez przesady.
        Żaden duch ideowy nie ma monopolu na historyjki.
        Jeszcze trochę a nie będzie można golić się na "zero".
        Ja sam zagłosuję na LPR.
        A wyniki są łatwe do przewidzenia, sądzę , że blok narodowy wygra.
    • Gość: pikuś(na wygnaniu) Tu na obczyźnie popłakałem się ze śmiechu ! IP: *.emirates.net.ae 10.11.06, 12:57
      Kiedy czytałem niejakiego Orszaka to zrywałem boki. Zajrzałem na ten wątek a tutaj co ditel...nie mogę wytrzymać i płaczę ze śmiechu. To są jakieś jaja czy ten facet to żywy i prawdziwy? Jeżeli prawdziwy to biedna jest Polska.
      • marek.ditel ostatni sondaż 10.11.06, 15:08
        z wp.pl
        PiS-LPR-Samoobrona - 44%,
        PO-PSL -38%
        PAP dodane 1 godzinę i 58 minut temu
        Według ostatniego przed ciszą wyborczą sondażu Polskiej Grupy Badawczej (PGB),
        na największe poparcie w sejmikach wojewódzkich mogą liczyć kandydaci bloku
        partii tworzących koalicję rządową. Na blok PiS-LPR-Samoobrona chce głosować
        44% ankietowanych.
        38% badanych przez PGB deklaruje chęć poparcia kandydatów bloku PO-PSL-KPEiR, a
        16% zamierza głosować na Lewicę i Demokratów. Opcję "inni" wybrało 2% badanych.
        ....
        ----------------------------------------------------

Wyniki podane powyżej są według mnie zaniżone na niekorzyść PiS-u.
        Ale zobaczymy...
        A więc rodacy, aby do niedzieli.
        Wielki PiS maszeruję od zwycięstwa do zwycięstwa.
        Śpijcie spokojnie, wygraliśmy już wszystko co mogliśmy wygrać w Polsce, mamy
        już myśliwce F-16, być może będziemy mieć elektrownie atomową.
        Moim prywatnym zdaniem teraz ważna jest polityka zagraniczna i np.: kwestie
        naszej wschodniej granicy i Polonii na Wschodzie, w tym przyłączenie Zach.
        Ukrainy (Lwowa) oraz części Litwy z Wilnem można rozwiązać pokojowo np.
        demokratycznymi, wolnymi plebiscytami bez obrzydliwej przemocy.
        Miłujemy pokój , bo jesteśmy Katolikami.
        "Kochajmy się!" jak mawiał Pan Tadeusz na Litwie.
        • Gość: szczypiorek Re: ostatni sondaż IP: 156.17.201.* 10.11.06, 15:26
          I TAK TRZYMAĆ !!!!
          • Gość: doktorant Re: ostatni sondaż IP: 156.17.97.* 10.11.06, 17:49
            panie Marku, jesteśmy z panem!
            środowisko naukowe AE
    • nemii Re: sptkania z wyborcami-wynik wyborów już jest z 11.11.06, 11:58
      O rranyy! On tak na powaznie???
      Czytac tego nie mozna. Idz sie czlowieku leczyc!!!

P.S.
      "NIE PYTAJ CO PIS I POLSKA ZROBIŁA DLA CIEBIE , ALE CO TY MOŻESZ ZROBIĆ DLA
      PIS-U I POLSKI!!!"
      Oczywiscie najlepiej tak nic nie robic tylko brac, brac, brac
      Polska dla mnie nic nie zrobila. Zmusila do wyjazdu wiekszosc moich
      przyjaciol. Wiec odstapili miejsca pracy dla innych. A i tak mimo ze od paru
      lat nie postawili nogi w polsce to i tak musza placic podatki. Malo dla polski
      zrobili???

• marek.ditel Re: spotkania z wyborcami-wynik wyborów już jest z 11.11.06, 13:31
        znowu te ataki na Polskę , tych co "Polska" piszą z małej litery!
        i to 11.11.2006!!!
        co do wyjazdów za chlebem prawda jest inna, oto ona:
        z gazeta.pl
        ----------------------------------------------------
        W Polsce coraz więcej pracowników z Zachodu

Dariusz Brzostek2006-11-10, ostatnia aktualizacja 2006-11-09 23:33

Amerykańscy informatycy, francuscy nauczyciele, austriaccy robotnicy i włoscy
        kucharze - Polska staje się cenionym rynkiem pracy wśród obywateli bogatych
        zachodnich państw.
        Jeszcze kilkanaście lat temu pracę w Polsce chwalili sobie głównie wietnamscy
        lub rosyjscy handlarze na bazarach czy Ukraińcy dorabiający na budowach. Odkąd
        weszliśmy do UE, staliśmy się atrakcyjnym miejscem pracy dla specjalistów z
        Zachodu.

Niemieccy, francuscy, hiszpańscy, angielscy, a nawet nowozelandzcy nauczyciele
        pracują w polskich szkołach językowych lub zakładają własne. - Zatrudniamy
        obcokrajowców, bo tego oczekują kursanci. Dzięki temu nie tylko uczą się języka
        obcego, lecz także mogą poznać tamtejszą kulturę i obyczaje - mówi Lidia
        Wilczek. Obcokrajowcy są także w cenie na wolnym rynku. Za godzinę prywatnych
        korepetycji mogą liczyć na 50-100 zł.

Polska staje się też eldorado dla informatyków. - Aplikacje przysyłają nam
        amerykańscy, kanadyjscy, a nawet hinduscy specjaliści. To u nas robią kariery.
        Od ubiegłego roku zainteresowanie wzrosło o 100 proc. - mówi Anna Janista,
        konsultant ds. rekrutacji w firmie Most Wanted. Przyczyna? Atrakcyjne miejsca
        pracy, które tworzą międzynarodowe koncerny, coraz częściej budujące u nas
        fabryki sprzętu elektronicznego i centra informatyczne. Specjaliści cieszą się
        u nas dobrymi zarobkami (do 25 tys. zł) i znacznie niższymi kosztami utrzymania
        niż w swoich krajach. W cenie są też zachodni ekonomiści, którzy do polskich
        instytucji finansowych wnoszą znajomość zagranicznych rynków.

Kolejna branża, która przyciąga cudzoziemców, to drogownictwo. - Polska dostaje
        z UE duże pieniądze na budowę dróg, a nie ma wystarczająco dużo fachowców, by
        to robić. Nasi inżynierowie i wykwalifikowani robotnicy wyjechali za granicę
        lub zmienili branżę. Na budowie polskich dróg wylewają więc asfalt Austriacy.
        Zarabiają ok. 8 tys. zł miesięcznie i mają pracę na wiele lat. U siebie
        musieliby się przekwalifikować, bo tam drogi są już wybudowane - mówi jeden z
        dyrektorów firmy budującej autostrady.

Do Polski przyjeżdżają także mistrzowie kuchni. Valter Busalacchi przyjechał z
        Genui z całą rodziną i otworzył w Warszawie już dwie pizzerie. - Polska to dla
        nas pizzerniany raj. We Włoszech, Francji czy w Hiszpanii restauracje są na
        każdym rogu, a w Polsce wciąż jest dużo miejsca na pizzerniany biznes - mówi. -
        Specjalnie dla moich polskich klientów sam zakładam fartuch i kręcę ciasto,
        podrzucając je do góry. Pokazuję im coś nowego, czego dotychczas nie znali.
        ......
        ......
        ......
        --------------------------------------------------------------------------

Widziałaś symbol PiS-u - dumnego polskiego orła?
        Ten właśnie orzeł chroni nas-Polaków pod swoimi ogromnymi skrzydłami , a swoim
        mocnym dziobem atakuje wrogów Polski i Polaków. Czasami ten orzeł bierze nas,
        delikatnie niczym matka swoje dziecko, w swoje szpony i leci z nami od Tatr aż
        po polskie morze , abyśmy mogli podziwiać z lotu ptaka ojczyzne Kopernika, Jana
        III Sobieskiego, Tadeusza Kościuszki, a nawet... Grzegorza Rasiaka.

• 1410_tenrok dittel jestes, jak piszesz, osobą wybieraną 11.11.06, 15:12
          chcesz, aby twoja partyjka zapłaciła banke kary??? Mam to zgłosic do Rymarza???
          To, co robisz bratku, to jest przeciw ciszy wyborczej. Wiec daje Ci 120 minut
          na skasowanie tego forum. A nastepnie zgłosze to do PKW.

Czas leci faciu!!!! Jest to dynamiczna reklama wyborcza!!!!
          • marek.ditel nie jestem! 11.11.06, 15:45
            o czym w ogóle piszesz?
            kandydować dopiero zamierzam za kilka lat jak skończymy z demokracją , w której
            człowiek spod budki z piwem ma taką samą "siłe" głosu jak np.: prof. ekonomii.

sam podbiłeś wątek to się zrobiła "dynamiczna reklama wyborcza"
            ja musiałem odpowiedzieć na te zarzuty, to znowu się zrobiła "dynamiczna
            reklama wyborcza".
            całe szczęście , że inne podbijane wątki dotyczące PO to nie jest "dynamiczna
            reklama wyborcza".

z tego "dynamizmu" , ide się teraz schronić pod skrzydła wielkiego, dumnego
            orła*.
            • marek.ditel Re: nie jestem! 11.11.06, 16:08
              jeszcze ja , tylko w kwestii formalnej.

Czy mogę wyjść z domu i kupić jedzienie dla mojego pieska (owczarek niemiecki,
              ale nie podpalany) , bo widziałem na ulicy "statyczną reklamę wyborczą"?

Czy mogę przejść koło tej rekalmy mając otwarte oczy , a może lepiej zamknąć
              oczka i wtedy będzie mnie prowadził mój piesek?

czekam na odpowiedź

melduje również , że zauważyłem "dynamiczną reklame wyborczą" w interniecie na
              stronach :
              www.pis.org.pl oraz www.po.org.pl
              • 1410_tenrok idz, bylebys nie pomylił dróg i nie poszedł z kije 11.11.06, 17:47
                m bejsbolowym na Lwów albo na Wilno, moj patrioto!
      • Gość: speed Re: sptkania z wyborcami-wynik wyborów już jest z IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.06, 18:34
        Nikt Cię nie zmusił do wyjazdu- na pewno ni ePolska. Zmusiło Cię najwyżej to, że
        nie byłeś na tyle zaradną, ambitną i obdarzoną umiejętnościami osobą, aby
        poradzić sobie w naszym kraju. Jaki to sukces, że można zarobić np. 1000 funtów
        na zmywaku w Anglii. To zawsze będzie zmywak.
        • nemii Re: sptkania z wyborcami-wynik wyborów już jest z 04.02.07, 18:06
          Po pierwsze nigdzie nie napisalam ze MNIE ktos zmusil (czytaj uwaznie). Tak sie
          sklada ze w Polsce nie mialam materialnego problemu, mialam calkiem dobra prace
          za calkiem dobre pieniadze. Wyjechalam aby podszkolic jezyk.
          Tutaj mam rowniez dobra prace biurowa, za jeszcze lepsze pieniadze, wiec nie
          wiem skad ci sie wzial ten pomysl ze zmywakiem. Dlaczego wydaje ci sie ze
          wszyscy Polacy w UK pracuja na zmywaku? Z doswiadczenia twoich przyjaciol?
          A wiec dla twojej wiadomosci: w UK jest wielu Polakow majacych naprawde dobre
          stanowiska. Sa tez oczywiscie tacy ktorzy pracuja na zmywaku, jak i tacy ktorzy
          w ogole nie pracuja. Dlatego tez nastepnym razem miej to na uwadze zanim cos
          skomentujesz.
    • Gość: mam to gdzies Re: sptkania z wyborcami-wynik wyborów już jest z IP: *.ikatel.pl 11.11.06, 17:20
      mialem isc na wybory ,ale szkoda ,ze we wroclawiu glosuje sie tylko na
      marionetke z P O ebow. mam ich gdzies.nie ide na wybory, i tak wygra cwaniak z
      miodem w uszach.i dalej bedziecie mu wchodzic w dupe.nadejdzie czas argentyny i
      sie policzy lud z chamstwem.
      • Gość: klika Nachał IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.06, 18:50
        Co za nachał z tego faceta, nawołującego do głosowania na jego partię.
        Obrzydliwość, jaki to lizodup
        • wnuk.nerona Re: Nachał 11.11.06, 18:53
          Ditel uprawia reklamę swej jedynej partii w okresie ciszy przedwyborczej. Po
          wyborach zgłosimy ten fakt do odpowiednich czynników wyborczych.
    • nina20_pl Re: sptkania z wyborcami-wynik wyborów już jest z 06.10.07, 22:47
      pana historyjka z chłopcem jest...jakby to ując delikatnie bardzo
      naciągana i tandetna!!! zamiast górnolotnych słów i nigdy
      niespełnionych obietnic,radziłabym panu POROZMAWIAC z ludźmi a nie
      do nich przemawiac -szkoda czasu.Nie nastawiam się negatywnie do
      PiSu,ale pańscy kontrkandydaci chyba bardziej rozumieją o co chodzi
      w polityce tuż przed wyborami-o zdobycie jak największej ilości
      elektoratu!!!skutecznie i stopniowo robi to chocby Pan IRENEUSZ
      ZYSKA,rozmawia,dyskutuje i nie milknie gdy padają trudne bądź
      niemiłe pytania,jest wśród ludzi a nie nad nimi!!ale i paru innych
      chętnych i startujących do "fotele" posła również tak postępuje,panu
      radziłabym zmienic taktykę i zmienic się z "PiSowskiego pawia w
      gołębniku na jednego z wałbrzyskich gołębi-moze byc i z metką PiSu"
      Pozdrawiam
      • sordidatus Re: sptkania z wyborcami-wynik wyborów już jest z 09.10.07, 22:04
        Przesadna retoryka w tym przypadku, w innych bezwzględne łamanie zasad
        ortografii jest prowokacją.
    • yoma Re: sptkania z wyborcami-wynik wyborów już jest z 26.10.07, 17:30
      Mój Boże, jak ja dawno Zoszczenki nie czytalam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka