Dodaj do ulubionych

KS Górnik Wałbrzych

IP: delta:* / 10.10.10.* 10.06.03, 20:16
Dawno już nie byłem w moim Mieście i nie mam świeżych wiadomości na temat.
Kiedy rozwiązał się KS Górnik Wałbrzych? Jaka była jego sytuacja pod koniec
istnienia? Czy jest szansa na (Matrix) reaktywację ??? Pzdr
Obserwuj wątek
    • olin Re: KS Górnik Wałbrzych 11.06.03, 11:20
      Rozumiem, ze chodzi o pilkarzy?

Okolo 1993 (?) sekcja pilkarska Gornika polaczona zostala z Zaglebiem i powstal
      Klub Pilkarski Walbrzych. Nie jestem pewien, czy wtedy juz klub byl w trzeciej
      lidze, czy jeszcze w drugiej... W kazdym razie w 1996 po ciezkich bojach KP
      Walbrzych wywalczyl awans do drugiej ligi. W sezonie 1996/97 klub nie radzil
      sobie najlepiej, ale ostatecznie utrzymal sie. Zawiazana zostala sportowa
      spolka akcyjna, ktora przyjela nazwe Gornik Walbrzych SSA - byla to chyba
      pierwsza taka spolka na Dolnym Slasku. (Nie jestem pewien.) W sezonie 1997/98
      kibice przecierali oczy ze zdumienia... Gornik gral jak z nut. W rundzie
      jesiennej potrafil strzelic po 5 bramek Elanie Torun i Varcie Namyslow (chyba
      dobrze pamietam) i na polmetku ligi znajdowal sie w czubie tabeli, zachowujac
      szanse na awans do ekstraklasy. W rundzie jesiennej juz tak rozowo nie bylo;
      zaliczylismy wpadke 1:2 ze slabiutka Zielona Gora na naszym terenie, ale byly
      tez remisy z klubami z pierwszych miejsc - np. Radzionkowem, ktory pozniej
      awansowal. Ostetecznie Gornik zajal 7 miejsce (moze osme :]). Sezon ten
      pokazal, ze w Walbrzychu byly szanse na ekstraklase, zwlaszcza ze druzyna byla
      naprawde silna. Warto jeszcze dodac, ze w rundzie wiosennej na mecze chodzilo
      naprawde duzo ludzi - srednio cos kolo 2.5 tysiaca, co bylo drugim wynikiem
      drugiej ligi. Wiecej bywalo chyba tylko na Slasku (z ktorym wygralismy u siebie
      1:0 przy w obecnosci ponad 4 tysiecy kibicow). Niestety, latem okazalo sie, ze
      klubowa kasa jest pusta. Miasto nie pomoglo... Dzialacze byli zbyt opieszali...
      A chodzilo o jakas naprawde smieszna sume. Klub wycofal druzyne z II ligi, co
      zwiazane bylo z degradacja do ligi czwartej. Odeszli sponsorzy. Klub spedzil 2-
      3 sezony w IV lidze (nie jestem pewien, czy w miedzyczasie nie bylo jeszcze
      jakichs zawirowan, bo zajalem sie koszykowka, siatkowka i zuzlem :]). Niemniej
      klubu nie bylo stac nawet na gre na takim poziomie i druzyna pod nazwa Gornik
      Zaglebie Walbrzych wyladowala w klasie B. Po sezonie awansowala do klasy A, a
      od przyszlego sezonu bedzie grac w lidze okregowej, o ile cos sie nie zmienilo,
      bo od parunastu tygodni nie kupuje juz szmatlawej gazetki, zwanej 'Tygodnikiem
      Walbrzyskim'.

ol.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka