Dodaj do ulubionych

Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojciecha

IP: *.rev.netart.pl 13.04.09, 22:05
Właśnie pożegnałam się z parafią św. Wojciecha za sprawą małego duchem,
ordynarnego i bardzo źle wychowanego człowieka – obecnego proboszcza tej parafii.

Sposób w jaki potraktował mnie oraz innych parafian, którym powinien służyć
spowodował, że poczułam się upokorzona w własnym domu bożym.
Kościele który pomagałam stworzyć i budować. Upokorzona przed mężem oraz
dzieckiem.

Kościół był zatłoczony. Wraz z grupą parafian staliśmy w niewykończonej części
kościoła. Ta część nie była w żaden sposób oznaczona, ani odgrodzona. Wtedy
przyszedł ten człowiek, z tacą prosząc o ofiarę. Człowiek mieniący się księdzem.

I zaczął się wydzierać. Tak wydzierać, w czasie liturgii.
Na próżno starszy człowiek obok prosił, mówiąc że mu duszno i niedobrze. Ten
człowiek wydzierał się dalej wyrzucając nas niczym złodziei. Wstyd się
przyznać, ale gniew nie pozwolił mi dalej uczestniczyć we mszy. Nie mogłam w
tym stanie przyjąć komunii świętej.

Po co to więc piszę.

Piszę by tą drogą zakomunikować, że wybaczam temu człowiekowi bo mi go żal.
Żal mi bo wiem, że nie może być szczęśliwy mijając się z powołaniem.

Bo przecież nie można służyć parafianom nie mając dla nich za grosz szacunku.

I nie można zyskać szacunku jednym licem podlizując się władzy na festynach,
bo drugim niestety słoma z butów wyjdzie.
Obserwuj wątek
    • Gość: kcktjk Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.walbrzych.vectranet.pl 14.04.09, 00:54
      Czy ten proboszcz zanim pojawił się na "Wojciechu" nie był na parafii we wsi Lutomia?
      • Gość: były_p Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.09, 10:20
        Nie nie był. Ale ja - również były parafianin - z wielkim bólem patrzę, jak
        wspólnota - jedna z niewielu takich w Wałbrzychu rozpada się przez specyficzne
        poglądy i działania proboszcza. Można zrozumieć, że chce twardą ręką pilnować
        porządku ale ciężko zrozumieć dlaczego z taką lubością obraża swoich parafian,
        wrzeszczy i ubliża im niejednokrotnie zza ołtarza. A na dodatek uważa, że to on
        jest najlepszy i najmądrzejszy a reszta to banda idiotów. Przykre.
        • Gość: B Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.04.09, 10:27
          A czy to jest ta parafia na piaskowej górze? Tam na dole za salonem
          łazienek gdzie kiedys Gosz był?
        • Gość: freeman Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.09, 22:19
          Gość portalu: były_p napisał(a):
          ciężko zrozumieć dlaczego z taką lubością obraża swoich parafian,
          wrzeszczy i ubliża im niejednokrotnie zza ołtarza. A na dodatek
          uważa, że to on
          jest najlepszy i najmądrzejszy a reszta to banda idiotów. Przykre.

Ciężko zrozumieć? Naprawdę? Przecież to takie proste. Wystarczy
          tylko tego chcieć i przestać się bać...
      • Gość: szeryf Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.04.09, 20:42
        Ja od paru lat chodze zamiast do kościoła do parku, do lasu w
        góry, na łono natury i tam mam większy kontakt z BOGIEM. Staram sie
        omijać posredników.
        • Gość: Józek Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.sattom.pl 23.04.09, 11:12
          ... i co chcesz przez to udowodnić? Tylko swoją głupotę i zakłamanie!
      • Gość: **** Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.04.09, 17:11
        Jestem lektorem tej prafii...20% parafian nie chodzi juz do tego kościoła
        • Gość: Józek Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.sattom.pl 23.04.09, 14:42
          Jesteś cap (kozioł), a nie lektor!!!!!!!!!!
          • legiony_mobruku Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc 31.12.17, 22:59
            Józek, ty tępy klecho. Walić cię, barani łbie.
    • Gość: Gość Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.09, 10:44
      Wydarzenie miało zapewne miejsce na mszy o 11.30. Siedziałem na dole
      i fakt - podczas tacy słychać było z tyłu jakiś szum. O co poszło,
      proboszcz wyjaśnił w swojej przemowie na koniec mszy.
      Ponieważ bylem tam gościem, wydaje mi się, że niewykończoną część
      chóru należałoby odgrodzić i napisać na kartce lub tabliczce, że nie
      należy tam wchodzić, a nie żołądkować się i opieprzać ludzi podczas
      świątecznej mszy. Natomiast NIEPRAWDA, ze nie było wolnych miejsc -
      na dole z przodu był luz.
      Od rodziny z Długiej, u której gościłem w święta, usłyszałem, że z
      Babuśką było lepiej...
      • Gość: ## Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: 87.105.201.* 14.04.09, 11:45
        I dostaje się opieprz, że zajmuje się miejsca dzieciom. Bo to msza dla nich.
      • Gość: Józek Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.sattom.pl 23.04.09, 11:14
        Mądralo! ... a kto to jest dla ciebie "Babuśka"?
    • Gość: obserwator Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.04.09, 11:10
      Więcej chodźcie do tej bandy czarnuchów,myślicie że inni to sa lepsi?
      tacy sami,tylko trochę bardziej panują nad sobą, są poprostu
      cwańsi.Ale też Was mają gdzieś,patrzą tylko jak by Was tu wydymać z
      kasy,jak cała intytucja kościoła. To jest tylko jeden wielki
      biznes.Ja do niedawna jeszcze też byłem katolikiem ale po głębszym
      przyjżeniu się tej instytucji w końcu stwierdziłem że niechcę mieć z
      tym nic wspólnego.Dymają Was z kasy na kazdym kroku i jeszcze chcą
      żebyście im się spowidali,nieźle to sobie wymyślili.Czy Bóg tak
      chciał ?.Kościół nie ma nic do wiary w Boga.A jakie oni mają
      grzechy to się w pale nie mieści to są dewianci seksualni!Jak zdrowy
      dorosły chłop może zostać księdzem i nie mieć normalnych stosunków
      seksualnych z kobietom? Biorą się sami za siebie, za cudze baby,za
      dzieci nawet ,albo jeżdżą na qrwy.i wydzierają mordy na swoje
      owieczki.
      • Gość: gringo Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.41.135.191.sub.mbb.three.co.uk 14.04.09, 12:51
        Drogi obserwatorze. Wszystko to prawda co Waść prawisz, ale racz
        dopuścić do siebie myśl taką, iż Ciebie z kasy też dymają, tyle że
        pośrednio. Otóż państwo płaci z naszych, więc i z Twoich, podatków
        sporą kasę na "kościół jedyny słuszny". Tak że choćbyśmy wszyscy
        przestali do czarnych chadzać, to oni i tak raczej nie zbiednieją.
        Zawsze mogą nacisnąć gdzie trzeba o wyższe dotacje. Czyli mamy
        państwo wyznaniowe ;-)

Idźcie ofiary skończone...
        Bogu niech będą dzięki...

Pozdrawiam, gringo
        • Gość: Zbyszek Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.gprs.plus.pl 14.04.09, 20:50
          Proponuje zadzwonić do Infułata ze Szczawna i zapytać się czemu
          kościół ten nie jest od 3 lat budowany tylko mają tam strasznego
          wiochala i prostaka ze proboszcza, a misje w Zairze i niedokończony
          doktorat na jakiejś wyspie niczego o nim dobrego nie mówią. Po
          owocach ich poznacie,a on jak narazie zjada owoce które
          wypielęgnował poprzedni proboszcz Marek Babuśka.
    • Gość: gość Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.04.09, 13:25
      Mieszkam blisko ale nie chodzę. Wielu jednak znajonych opowiada o
      jego zachowaniu. Toż to prostak i cham. i takiego miałbym słuchać?
    • Gość: były_p Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.09, 17:36
      A wie ktoś czy były na tego Proboszcza jakieś oficjalne skargi do kurii czy
      tylko parafia mu się sypie?
      • Gość: zabawne Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.chello.pl 14.04.09, 17:52
        Sluchaj boży ludu. Do tych zboczków w czarnych sukienkach stosunek
        mam ... delikatnie powiem chłodny jednak .... Ksiądz proboszcz ze
        św. Wojciecha to moim zdaniem jedyny chłop "z jajami". On
        przynajmniej nie udaje świętojebliwego. Wali prosto z mostu.
        Proponuje przesledzic jego dzialalnosc misyjna, odbyte studia itp..
        top nie proboszcz z Koziej Wólki udsający owieczkę a wilka w sercu
        chowający lub biznesmen z klubem nocnym do społki. Wiec jako
        rzekłem mimo ze wiele nieprawości wśród czarnego ludu dostrzegam
        ten jedyny jest jakoby naturalny pośród nich. A przyzwyczajone do
        kadzenia mochery płaczą ...
        • Gość: Gość Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.09, 18:05
          Ks. Lic. Stanisław Wójcik – proboszcz

Ur. 22.01.1950 w Myślenicach.
          Po ukończeniu studiów na Papieskim Fakultecie Teologicznym we
          Wrocławiu z tyt. Magistra, otrzymał święcenia kapłańskie z rąk Ks.
          Bpa Wincentego Urbana 25.05.1974.
          W latach 1974-1976 wikariusz w parafii św. Ap. Piotra i Pawła w
          Świebodzicach.
          1976-1977 - wikariusz w Górze Śląskiej.
          1978-1980 - studia licencjackie na Papieskim Uniwersytecie Salamance
          w Hiszpanii.
          W latach 1980 - 1983 proboszcz w Krzydlinie Małej.
          1983 - przygotowywał się na misje we Francji.
          1984-1985 misje w Zairze (Republika Demokratyczna Konga).
          1985/86 pobyt zdrowotny we Frankfurcie n/Menem.
          1986-1988 - Studia doktoranckie w Hiszpanii.
          1988-1994 - Rektor Polskiej Misji w Madrycie.
          1994-2001 - Misjonarz ludowy w Polsce.
          2001/02 - wikariusz w parafii św. Maurycego we Wrocławiu.
          2002-2006 - proboszcz w parafii św. Jana Nepomucena w Piskorzowie.
          03.04.2006 otrzymał z rąk Ks. Biskupa Świdnickiego Ignacego Deca
          tytuł Kanonika RM.
          Od 16.10.2006 proboszcz parafii św. Wojciecha w Wałbrzychu.

Powinien jeszcze uzyskać tytuł doktorski. NIe wątpię w znajomość
          języków obcych.
          • Gość: ... Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.walbrzych.vectranet.pl 14.04.09, 19:08
            człowiek lubiący na każdym kroku dyscyplinę, owieczki trzeba niekiedy
            dobrze skarcić aby nie weszły w szkodę, a niektóre z nich są bardzo
            obrażalskie mimo ,że weszły w szkodę,owieczkom brakuje pokory,
            może wszyscy weźniemy się za dyscyplinę i karność na każdym miejscu,
            liberalizm i hasło "róbta co chceta" doprowadziło to społeczeństwo
            do totalnej bezkarności i samochciejstwa,najlepszym systemem wymuszają-
            cym ład i porządek jest dyktatura nawet Stalina
            • Gość: Zbigniew Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.gprs.plus.pl 14.04.09, 20:29
              ON JEST TAM PROBOSZCZEM OD 3.11.2007, WCZEŚNIEJ BYŁ PROBOSZCZEM W
              WIOSCE KOŁO DZIERŻONIOWA I MIAŁ 500 WIERNYCH A TERAZ MA 7500
              WIERNYCH, DAWNIEJ BYŁ MISJONARZEM I NIE ZROBIŁ ŻADNEJ KARIERY.
              ODKĄD JEST POBOSZCZEM NA PIASKOWEJ GÓRZE W TEJ PARAFII ZA GROSZEM
              NIE ZROBIŁ NIC. ODKAD ODSZEDŁ KS.MAREK BABUŚKA W TYM KOŚCIELE NIE
              WBIŁ NAWET GWOŹDZIA. OBECNY STAN KOŚCIOŁA ( ROZGRZEBANA BUDOWA )
              UTRZYMUJE SIĘ OD 3.11.2007. NIE WIADOMO GDZIE LOKUJE PIENIĄDZE
              PRZEZNACZANE NA BUDOWĘ KOŚCIOŁA. ZA KS.BABUŚKI KOŚCIÓŁ POWSTAWAŁ JAK
              GRZYBY PO DESZCZU, WIDAĆ BYŁO GOSPODARZA I ZAANGAŻOWANIE, A TEN
              TYLKO BIESIADUJE NA BIERZMOWANIACH I NA ODPUSTACH W INNYCH
              PARAFIACH, NIE NADAJE SIĘ WOGULE NA BUDOWNICZEGO. ON NADAJE SIĘ
              GDZIEŚ NA WIEŚ. SAM ZRESZTĄ WYGLĄDA I ZACHOWUJE SIE NAJBARDZIEJ
              WIEJSKO SPOŚRÓD WSZYSTKICH WAŁBRZYSKICH PROBOSZCZÓW. POWINNI GO
              WYRZUCIĆ ZA TO ŻE NIC NIE BUDUJE A WSZYSTKO CO JEST ZBUDOWAŁ MAREK
              BABUŚKA.
              • Gość: Józek Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.sattom.pl 23.04.09, 14:32
                Wiesz?! ... jesteś prostakiem i wsiochem. Zapamiętaj, że na wsi są ludzie
                mądrzejsi i bardziej ludzcy, niż ty i tobie podobni. Proszę! - nie obrażaj
                mieszkańców wiosek; są bardziej wartościowi od ciebie.
            • hopex Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc 14.04.09, 20:34
              Czy aby obcować z Bogiem potrzebny jest budynek ?? Czy aby rozmawiać z Bogiem potrzebny jest pośrednik ?? Czy dzieło Boże jest dostępne tylko wtedy gdy pokazuje je ktoś kto ma święcenia ?? Czy za dostęp do Boga trzeba zapłacić ?? Czy sakramenty to towar w supermarkecie za okazyjną cenę po wyprzedaży ?? Czy wreszcie aby postępować zgodnie z przykazaniami musi ktoś pokazywać mi jedynie słuszną drogę ?? Czy Bóg jest obecny tylko na ołtarzu ??? Po co więc mi pośrednik, który za pieniądze wskaże mi jedynie słuszną drogę ??
              • Gość: kj Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.walbrzych.vectranet.pl 14.04.09, 20:50
                sprawa oczywista ,że można się modlić indywidualnie i w samotności tak
                samo jak i żyć bez rodziny i znajomych jak się ma charakter samotnika,
                ja osobiście jak i tysiące osób wolimy modlić się wśród wielu osób oraz
                spędzać wolne chwile pośród ludzi o podobnym sposobie na życie
                • hopex Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc 14.04.09, 21:04
                  Gość portalu: kj napisał(a):

> sprawa oczywista ,że można się modlić indywidualnie i w samotności tak
                  > samo jak i żyć bez rodziny i znajomych jak się ma charakter samotnika,
                  > ja osobiście jak i tysiące osób wolimy modlić się wśród wielu osób oraz
                  > spędzać wolne chwile pośród ludzi o podobnym sposobie na życie

Masz rację, ale mnie chodziło o to czy musimy słuchać bezkrytycznie ludzi, którzy głoszą że mają monopol na PRAWDĘ. Tylko oni bowiem mają licencję na mądrość i zbawienie, a ktoś kto ma odmienne zdanie jest potępiony. Coraz mniej jest światłych i mądrych księży, coraz więcej mistrzów zmianowych taśmy produkcyjnej katolików na pokaz
              • Gość: Ferdek Kiepski Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.04.09, 20:55
                Widzę, że klecha nigdzie długo miejsca nie zagrzał. Raptem po dwa,
                trzy lata na posadzie. Czyżby nadchodził czas kolejnej przeprowadzki?
                • Gość: Gość Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.09, 21:07
                  Proponuję dokładnie prześledzić wątek. To nie proboszcz, lecz
                  obrażona parafianka się przeprowadza. Obrażona, bo wlazła na mszy o
                  11.30 w Niedzielę Wielkanocną nie tam, gdzie powinna, a ksiądz ją
                  zrugał podczas zbierania na tacę.
                  • Gość: były_p Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.09, 22:26
                    Nie ma żadnego widzialnego zakazu wejścia na chór. Nawet kartki. Nie byłoby
                    sprawy. A budowa stoi. Żal.
                  • Gość: gość Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.04.09, 08:25
                    Z tego co słyszę to ten proboszcz to zwykły prostak. Ale po co tyle
                    pisać. Mochery i tak będą latać do niego, więc nie ma szans, by na
                    mszy znalazł sie sam przed ołtarzem. Może wtedy by dotarło do jaśnie
                    pana, że coś nie tak...
                    • Gość: ja Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 15.04.09, 11:24
                      naprawde sposrod wszystkich ksiezy on jedyny ma jaja ! poprostu
                      oryginal. Co do doktoratu to go juz ma bo tak jest inaczej na
                      teogii najpier magister potem doktor potem mgr. licencjat.
                      • Gość: Gość Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.09, 12:02
                        To czym się różni ks. dr X od ks. mgr lic. X? Są tacy i tacy.
                        • Gość: ja Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.chello.pl 15.04.09, 15:28
                          To czym się różni ks. dr X od ks. mgr lic. X? Są tacy i tacy.

Ten drugi ma wyższy tytuł w hierarchi nauk teologiczny. Odwrotnie
                          niz w innych naukach
                      • Gość: xyz Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.09, 16:03
                        Bzdura. Najpierw jest licencjat zawodowy potem magisterium potem licencjat a na
                        końcu doktorat. On doktoratu nie ma
                      • Gość: jateż Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.09, 16:16
                        To chyba nie jest najlepszy argument "ksiądz z jajami". Ksiądz chyba nie od tego
                        jest.
                        • Gość: ja Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.chello.pl 15.04.09, 16:54
                          cyt.Bzdura. Najpierw jest licencjat zawodowy potem magisterium
                          potem licencjat a na
                          końcu doktorat. On doktoratu nie ma

Sam piszesz bzdury ! Proponuje sie douczyc. Pisalem ze na teologii
                          jest odwrotnie niz w innych naukach. Tam nie ma licencjatu
                          zawodowego jak to napisales. Jest Magister, potem Doktorat potem
                          Licencjat. Dla odróżnienia od innych gałezi wiedzy tam wprowadzono
                          skrót mgr lic.który oznacza licencjata teologii. A wspomniany
                          jegomosc doktorat akurat posiada...
                          • Gość: Gość Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.09, 17:04
                            Chyba raczej nie posiada doktoratu. Może ma otwarty przewód
                            doktorski:

"Stopnie naukowe z zakresu nauk teologicznych według rzymskiego
                            systemu stopni naukowych:
                            baccellierato di teologia - odpowiednik magisterium z teologii;
                            la licenza - licencjat naukowy, uprawniający do prowadzenia wykładów
                            z teologii na uczelniach wyższych;
                            il dottorato - doktorat"

„Licencjat naukowy – stopień naukowy występujący na wydziałach
                            teologii katolickich uczelni działających na tzw. prawie papieskim,
                            będący częścią tzw. rzymskiego systemu stopni naukowych.
                            Licencjat naukowy jest w tym systemie równoważny stopniowi "magistra
                            licencjonowanego", który stoi o szczebel wyżej od magistra teologii
                            i jest warunkiem umożliwiającym rozpoczęcie przewodu doktorskiego.”
                            (pl.wikipedia.org/wiki/Licencjat_naukowy)

Kolejność z teologii jest: magisterium, licencjat i na końcu
                            doktorat! Tytuł doktorski jest oficjalnie zawsze umieszczany przed
                            nazwiskiem.
                            • Gość: mm Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: 62.87.160.* 15.04.09, 18:41
                              Niewazne co ma. Ma niewyparzony ozór. Napewno.
                          • Gość: xyz Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.09, 20:28
                            Ciołku studiowałem teologię i wiem coś na ten temat. dowiedz się a potem
                            wypowiadaj.
                            • Gość: Gość Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.09, 21:58
                              Skoro studiowałeś teologię, to może sprawdzisz temat pracy
                              doktorskiej mgra lic. bez doktoratu, a epitety zachowaj dla siebie.
                            • Gość: Gość Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.09, 22:09
                              "Sekcja św. Andrzeja Boboli i sekcja św. Jana Chrzciciela PWTW
                              proponują wspólne studium doktoranckie z teologii w specjalności:
                              dogmatycznej, biblijnej, pastoralnej i duchowości.

Do uzyskania doktoratu wy­magane jest:
                              – posiadanie dyplomu licencjatu kanonicznego przynajmniej z oceną dob
                              – uczęszczanie przez jeden rok na kursy i seminaria specjalistyczne,
                              na które składają się:
                              =wykłady monograficzne (dwa razy w miesiącu od 9.40 do 15.00).
                              =wykłady specjalistyczne i seminaria (raz w miesiącu od 9.30 do
                              17.00).
                              =20-stronicowa praca roczna pod kierunkiem wybranego tutora.
                              – opracowanie pod kierownictwem profesora dysertacji doktorskiej."

Najpierw licencjat, potem doktorat.
                          • Gość: xyz Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.09, 20:30
                            Ciekawe z czego ma ten doktorat i na jakiej uczelni. Chętnie go przeczytam
                            • Gość: Promotor Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.09, 23:22
                              "Napięcie seksualne i formy jego rozładowania mieszkańców Demokratycznej
                              Republiki Konga."
                              • Gość: Gość Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.09, 00:30
                                "Napięcie seksualne i formy jego rozładowania mieszkańców
                                Demokratycznej
                                Republiki Konga."
                                Chyba się Pan Profesor pomylił: 'przez' czy 'u' mieszkańców Konga? A
                                to raczej seksuologia bądź socjologia, a nie teologia.
                            • Gość: do xyz Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.09, 17:43
                              a czego oni się uczą na tej śmiesznej wymyślonej przez siebie teologi???
                              katechizmu czy tego pisma spreparowanego miliony razy przez kościół i co to za
                              tytuły niby naukowe czy jakie??? sami sobie te prawo i tytuły powymyślali i
                              sobie dają według czego??? dawania odbytnicy i robienia pały biskupom i
                              kardynałom...może ktoś ciemniakom i moherom by to wyjaśnił....
                      • Gość: ja:) Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.centertel.pl 16.04.09, 19:10
                        Co do doktoratu to go juz ma bo tak jest inaczej na
                        > teogii najpier magister potem doktor potem mgr. licencjat.

ja tylko w kwestii kolejności nadmienionej wyżej; na teologii faktycznie jest
                        trochę inaczej niż zwykle, jednak najpierw jest mgr następnie mgr lic., a potem
                        już normalnie dr itd. Tylko licencjat uzyskuje się po magisterce.
                        Acha, po skrócie mgr nie stawiamy kropki na teologii również :)
                  • Gość: romek Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.10, 21:47
                    ksiądz w kościele i poza nim to może zrugać gosposię jak mu zupę
                    przesoli. on jest dla Nas czy my dla niego?
                    • Gość: BUHEHEHEHE Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: 84.19.169.* 15.02.10, 20:35
                      SRAM NA NIEGO PROBOSZCZ TO CHAM
    • Gość: Jaszek Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.04.09, 22:13
      Witam!!!
      Co stało się z świetlicą i salą komputerową na plebanii poświęconą
      dzieciom z ubogich rodzin, która działała podczas kadencjii byłego
      proboszcza Marka Babuśki?? Organizowano tam darmowe kolonie i
      zimowiska...
      Otóż nasz obecny proboszcz Stanisław zrobił sobie tam własne
      apartamenty przy okazji ozdabiając je wszędzie swoimi portretami.
      Kolejnym ciekawym faktem jest chęć odgrodzenia kościoła płotem (od
      parafian?). Czy nie lepiej poświęcić te pieniadze na dalszą budowe
      kościoła, tak by ludzie widzieli jakiekolwiek efekty pracy?
      Przez trzy lata założono tylko rynny, notabene zakupione przez
      poprzedniego proboszcza...
      Było nas wielu i wszyscy wierzyliśmy, że robimy coś naprawdę
      ważnego, ale teraz wszystko się zmieniło i została nas tylko garstka.
      • Gość: gość Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.04.09, 08:15
        A gdzie szanowna rada parafialna. Czy taki typek zrzucony na
        spodochronie może sobie poczyniać dowolnie. Mochery powinny się
        zebrać, pojechać do biskupa i zażądać zmiany.
    • Gość: Ania Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.09, 08:24
      To co dzieje się w tym kościele to istna tragedia. Traktuje ludzi bardzo żle,
      obraża , wyzywa. Moje dziecko i nie tylko miało problemy z przystąpieniem do
      komuni św. tylko dlatego,że nie było w kościele może ze trzy razy. Kazał nam się
      zwolnić z pracy, jak to powiedział byliśmy świadomi ,że dziecko przystąpi do
      Komuni. Nie wspomnę o prezentach jakie sobie wymyslił od dzieci komunijnych, o
      sprzataniu kościoła min. myciu okien i wspinaniu się po rusztowaniach. To są
      kpiny !!!! W tym roku będąc u nas po kolędzie ,zażyczył sobie
      papierosa-zaciągając się stwierdził,że w tym roku córki nie dopuści do rocznicy
      już na pewno, ponieważ nie chodzi regularnie w tygodniu na msze. Czy ten
      człowiek zdaje sobie sprawę,że dzieci się go boją, zniechęca je. Tak dalej być
      nie może !!
      • Gość: zuza Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.09, 15:53
        Ludzie skargi piszą a i owszem, ale ci biskupi w świdnicy mają ludzi
        tak samo głęboko gdzieś jak "szanowny" proboszcz Stanisław Wójcik.
        Przecież dawno już coś by z nim zrobili, jego kadencja trwa tam już
        trzy lata! Jedna wielka kilka, a ludzie im ufają.
        • Gość: reżyser kina akcji Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.04.09, 18:03
          Na ojca Mateusza też pisali skargi, ale przecież wszyscy
          widzieliśmy, że Żmijewski był cool :)
      • Gość: Józek Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.sattom.pl 23.04.09, 14:51
        Właśnie! Tak dalej być nie może, żebyś ty - mamuśka - w takiej nienawiści
        wychowywała swoje pierwszokomunijne dziecko. Poza tym niezrozumiała jest twoja
        paplanina co do przygotowania uroczystości. Czy to jest księdza uroczystość, czy
        twoja... wasza - rodzice dzieci?
      • Gość: dd Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.chello.pl 09.05.09, 23:23
        Moim zdaniem, a myślę że trochę się na tym znam, faceta w trakcie
        pracy na misjach pocieły jakieś tropikalne insekty co dziś skutkuje
        jego nieobliczalnym zachowaniem. Obserwowałem go w różnych
        sytuacjach, a nawet czekałem w trakcie kolędy, aby mu wygarnąć co o
        nim myslę.Przyszedł i trudno było się do czegoś czepić - był nawet
        miły (niestety). Poszedłem więc na mszę w pierwszą niedzielę po
        kolędzie z nadzieją że zaszły jakieś zmiany. Gość w trakcie mszy
        dostał ataku szału. Myślę że chyba zarzywa jakieś leki. Od roku
        zmieniłem parafię i jest super. Jak Biskup nic z tym proboszczem nie
        zrobi to za dwa trzy lata będzie mógł zrobić z tego kościoła magazyn
        zbożowy bo nawet mysz tam nie zaglądnie.
        • Gość: do wszystkich Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.09, 12:35
          biskupek dec jeździ taką beemą że możecie sobie w snach pomarzyć i ma was
          wszystkich w dupie, łazienkę za 100 000zł odjebał w świdnicy że prezydent w
          belwederze salonu takiego nie ma ha ha...
    • Gość: Anioł Stróż Wybaczmy temu człowiekowi On nie ma Boga w sercu IP: 62.87.160.* 16.04.09, 18:45
      Przeczytałam wszystkie wpisy i prawdę mówiąc nie mogę przejśc koło tego
      wszystkiego obojętnie. Zdarzyło mi się kilka razy uczestniczyć we mszy, którą
      prowadził Proboszcz..... W ubiegłym roku jako rodzic dziecka uczestniczyłam w
      rekolekcjach niestety poziom adrenaliny spowodowanej nerwami zmusił mnie do
      opuszczenia świątyni. Ksiądz który wrzeszczy na dzieci krzycząc z ołtarza, że
      Kościół to dżungla i panują zasady, że jak jedna małpa mówi to reszta milczy nie
      jest na miejscu Czy Jezus krzyczał do swoich uczniów i porównywał ich do
      małp????To jest skandal!!!!!!!Skoro Ksiądz Proboszcz tak dobrze się czuje w
      dżungli to może niech tam wróci? bo swoim zachowaniem nie zachęci dzieci do
      Kościoła. o to za Kościół który wzbudza strach? Karygodne i niewybaczalne był
      wrzask proboszcza, który obraził nauczycieli jednej ze szkól podstawowych
      nazywając ich NAJEMNIKAMI. Tego dnia byłam po raz ostatni w tej świątyni i moja
      noga nie przekroczy progu tego Kościoła dopóki będzie tam Ten pan.
      Żal serce ściska, ale takie sa fakty ten pan zdecydowanie minął sie z powołaniem
      i zamiast twierdzić, że ma doktorat powinien skończyć studia z człowieczeństwa.
      Jestem oburzona jego postawą. Żegnaj Proboszczu.

• Gość: ja Re: Wybaczmy temu człowiekowi On nie ma Boga w se IP: *.walbrzych.vectranet.pl 16.04.09, 19:29
        tak to jest.czlowiek,ktory z olatarza mowi o "szanowaniu sie" rzuca
        tez takimi wiazankami na "swietej ziemi" ze az uszy wiedna. ja tez
        mialam stycznosc z tym czlowiekiem i wiecej nie mam zamiaru. za
        ks.Babuśki nie bylo zbednych afer. ostatnio na swieceniu pokarmow
        ks.pwoiedzial ,widzac "obcych" ludzi ze ma nadzieje ze nie sa jego
        parafianami. pewnie gdyby rzucali na tace to byl by szczesliwy.
      • Gość: * Re: Wybaczmy temu człowiekowi On nie ma Boga w se IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.04.09, 21:22
        Gość portalu: Anioł Stróż napisał(a):

> Żegnaj Proboszczu.

Rzekła parafia: PA MAFIA ;)
      • Gość: Józek Re: Wybaczmy temu człowiekowi On nie ma Boga w se IP: *.sattom.pl 23.04.09, 14:59
        Kobieto! podaj adres uczelni gdzie studiuje si "człowieczeństwo"! Ponadto nie
        nadużywaj świętych imion. Przypisując sobie tytuł "anioła stróża" - bluźnisz (2
        przykazanie Boże). Gdzie diabeł nie może, tam babę pośle!
    • Gość: ania Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.centertel.pl 16.04.09, 21:34
      Od dziecka przez 25 lat bylam parafianka tego kosciola ale za czasow
      poprzedniego proboszcza.Mieszkam poza Wałbrzychem od bardzo dlugiego
      czasu.Kto mi powie co jest z poprzednim proboszczem,gdzie
      przebywa,czy zyje?
      • Gość: były_p Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.09, 21:37
        Został przeniesiony do Strzegomia. Niestety.
      • Gość: Ferdek Kiepski Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.04.09, 21:40
        25 lat???? :-o
        Bez jaj!
        • Gość: Kolorowa Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.gprs.plus.pl 16.04.09, 22:41
          Ten co jest niema żadnego doktoratu. Zaczoł coś w Zairze ale nie
          dokończył. Rzeczywiscie pali papierosy, nic nie robi, nie buduje
          kościoła od kąd przyszedł. Jest bardzo wiejski, prostacki i nadaje
          się na wiochę, a nie do miasta. Wogule nie nadaje się na
          budowniczego. Wikariusz też jest mierny i nic nie robi. Obecna ekipa
          w św.Wojciechu jest najgorsza jaka mogła być.
          Ks.Babuśka był tak dobry że odkad odszedł do Strzegomia został tam
          prałatem i dziekanem dekanatu Strzegom. To co zostało zbudowane i to
          co widać - to wszystko zasłga ks.Marka Babuśki!

Babuśka wróc! Bo ten palacz nałogowy i biesiadownik nan nasiadówkach
          w innych parafiach nie robi nic!
          • Gość: gość Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.04.09, 08:38
            Jak czytam o tym prostaku to się zastanawiam dlaczego wierni chodzą
            jeszcze do tego kościoła. Ja bym chama szybko nauczył pokory.
            • Gość: do tępych moherów Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.09, 13:39
              czy nie widzicie że tutaj jest spęd z całej polski najgorszych klechów trafiają
              tu za kare jak kazek z nowego miasta, porządnych eksmitują na własne parafie a
              tu bydło tylko kuria wrzuca czy was to nie zastanawia? czy nie widzicie że na
              najbogatsze miasta i dzielnice idą zasłużeni albo ci co mają bardzo dobre
              znajomości i układy np w wrocu dzielnicy willowej na krzykach parafianie
              fundnęli proboszczowi harleya davidsona i się tym szczycą bo ich proboszcz ma
              swój ulubiony motor na przejażdżki a tu do szamba trafiają jakieś patologiczne
              jednostki za kare i się dziwicie że się na was jeszcze odgrywają za ten kanał
              ściekowy do którego zostali wrzuceni tutaj jest nędza nie nachapią się zbytnio i
              to ich wku/rwia stąd ta ich frustracja......
              • Gość: gość Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.04.09, 20:16
                Bez przesady. Nie za karę. Tacy są niektórzy księza. A tego to bym na misję ale
                na Sybir wysłał.
          • Gość: Józek Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.sattom.pl 23.04.09, 15:09
            Kolorowa, czy k....rowa - naucz się najpierw poprawnie mówić i pisać, a z
            krytykanctwem pod adresem jakiegokolwiek księdza daj sobie spokój.
    • Gość: gość Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.04.09, 20:18
      Powiem tak. Za dużo kochani piszecie o tym człowieku. On nie jest tego wart.
      • Gość: dora Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.walbrzych.vectranet.pl 17.04.09, 22:14
        Przyłączm się do krytycznych opinii na temat tego proboszcza. To zarozumiały prostak, którego coraz mniej toleruja nawet starsze panie. Te opinie powinni czytać przedstawiciele kurii i wyciągać wnioski. Taki prostak powinien zostać odesłany do dżungli. proponuję nie przyjmować go z kolędą i nie dawać na tacę, to może sam się wyniesie.
        • Gość: obcy Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.09, 22:35
          kiedyś pracowałem w Wałbrzychu i miałem kontakt z ks. Babuśką. To
          był bardzo życiowy człowiek, który nie miał klapek na oczach. Bardzo
          Go szanowałem i widziałem, że był zaangażowany w budowę swego
          kościoła i pomagał ludziom tak jak potrafił. Od jakiegoś czasu
          pracuję poza Wałbrzychem. Nie znam też obecnego proboszcza, ale
          jeżeli choć połowa z tego co się pisze o nim to prawda - to jest mi
          chyba przykro... Dla ks. Babuśki duży szacunek !
    • ministrant.2 Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc 18.04.09, 13:34
      jUTRO NIEDZIELA IDZCIE DO INNEGO KOŚCIOŁA
      • Gość: Józek Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.sattom.pl 23.04.09, 15:11
        "ministrancie" - jesteś wielka zasr..a d.pa.
    • Gość: mini Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.chello.pl 18.04.09, 21:45
      Też miałam wiele nieprzyjemnych sytuacji z siędzem. Ja i wiele osób
      z którymi na ten temat rozmawiałam. Kiedyś na msze szłam z
      przyjemnością, teraz jak ide to za każdym razem czuje niesmak :(
      Mam nadzieje że go w końcu wyrzucą i będziemy mieli normalnego
      księdza. Idealnie byłoby gdyby to był babuśka...
      • Gość: do mini Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.09, 22:21
        pomarzyć sobie możecie!!! na nowym mieście już 10 lat piszą do kurii i proszą o
        usunięcie tego palanta proboszcza i nic, przed nim był prawdziwy ksiądz kazek
        przy nim to szatan ,belzebub ale jak widać kuria ma to w dupie....
      • Gość: Max kto oglądał "Seksmisję"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.09, 22:29
        Może czas przestać się bać Jej Ekscelencji i "skażonego" powietrza
        na zewnątrz
        • ministrant.2 Re: kto oglądał "Seksmisję"? 19.04.09, 09:56
          Zanim powstala ta parafia to wszyscy chodziliśmy do kościola na WySzynskiego ,to skoro teraz jest tam proboszczem jakiś burak to wracajmy spowrotem na Wyszynskiego.Znajomi tam chodza i mowią że ks. na 11.00 ma super kazania i szybko, a zbierają kase na remont dachu od 1,5 roku i już widzialem że zaczynają .A tamten nie robi nic ludzie kase dają i nic się nie robi a Babuska zostawil caly material na wykonczenie kościola.IDZIEMY na Wyszynskiego.
          • Gość: Lektor, Chamstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.09, 13:49
            A co powiecie na to, jak dzisiaj wyzwał dwie dziewczynki od starych
            krów, za to, że rozmawiały podczas jego kazania. Rozumiem, zwrócić
            uwagę, ale wyzywać od starych krów. To dlatego z naszej parafii
            odchodzi coraz więcej osób. Lub na "drugim kazaniu", czyli
            ogłoszeniach duszpasterskich. Ogłosił scholi przegląd piosenki, i
            zwrócił uwagę na to, że ważne jest, aby być, bo mówi się tylko o
            tych co byli. Odezwał się proboszcz, który co niedzielę liczy
            dzieci, i użala się na tych, których nie ma. Jakby nie mógł
            zrozumieć, że dzieci są chore, albo gdzieś wyjeżdżają. A wikariusz
            nie może nic zrobić, bo proboszcz rządzi tą parafią.
            • Gość: Józek Re: Chamstwo IP: *.sattom.pl 23.04.09, 15:18
              "lektorku"- tylko tyle o tobie: JESTEŚ CAP!!!!!!!!!
          • Gość: Józek Re: kto oglądał "Seksmisję"? IP: *.sattom.pl 23.04.09, 15:16
            "ministranciku" - ty jesteś małym, zgniłym burakiem. Ty wyjedź na Madagaskar
            żaby zapładniać. A`propos - ile dałeś na budowę twojego kościoła? - masz tyle do
            gadania!!!!!!!
        • Gość: Genia budowy kościołów w Wałbrzychu IP: *.gprs.plus.pl 19.04.09, 21:12
          Najszybciej wybudowali kościoły na Podzamczu, oraz Tadziu na Gaju.
          Kazek z Nowego Miasta buduje już 20 lat i nawet konsekracji dotąd
          nie było.
          Ten z Bema buduje kościół najmniejszy w diecezji już 13 lat i dalej
          nawet dachu niema tam a parafia - same wille ...

A ten co przyszedł po Babuśce,nic nie robi tylko ludzi na okrągło
          wyzywa.
    • Gość: ksiądz Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.09, 21:28
      To są sqrwysyny jebane ,którzy tylko patrzą aby jak najwięcej ugrać
      dla siebie.
      • Gość: gość Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.04.09, 08:10
        Latajcie dalej do tego kościoła. Klech się umocni duchowo i niebawem
        zacznie was lać pasem jak się spóźnicie na mszę.
        • Gość: strach Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.09, 09:02
          Gość portalu: gość napisał(a):

> Latajcie dalej do tego kościoła. Klech się umocni duchowo i
          niebawem
          > zacznie was lać pasem jak się spóźnicie na mszę.

Ależ powinien to zrobić jak najszybciej! Wszak zbłąkane duszyczki,
          opluwające Księdza na forum popełniają ciężki grzech, za który
          trafią niechybnie do .... P I E K Ł A!!!!!
          • Gość: 777 Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.04.09, 09:07
            Piekła nie ma, a jeśli już to jest na ziemi. A propos piekła, tuż
            przy św. Wojtku produkują kotły :)
            • Gość: gość Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.04.09, 11:55
              Ciekawe czy księżulek został zapoznany z treściami opinii na swój
              temat. Może mu to należy wydrukować i podrzucić na parafię. A i
              jeszcze jedno panie proboszcz. Nie włączać nagłośnienia na zewnątrz
              kościoła, gdyż nie każdy musi być zainteresowany pańską celebracją.
              • Gość: do moherów Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.09, 13:41
                do dupy nie do piekła!!!!!! ściema dla przygłupów żeby im kasę nosili a ciemnota
                dalej to robi!!! dziwi mnie tylko ze za komuny te wille przy każdej parafii
                pozwolono im budować jestem rozczarowany służbami prl że się za nich nie wzięli
                nierobów jebanych jak należy!!!!!!!!!!!!!!!!!
                • Gość: Józek Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.sattom.pl 23.04.09, 15:32
                  Też jestem rozczarowany, że ciebie nie wyskrobano na samym początku, albo
                  kochana mamusia nie utopiła ciebie zaraz po urodzeniu. ZASTANAWIAM SIĘ JAKIEGO
                  TO POTWORA URODZIŁA NIESZCZĘSNE KOBIETA. Dobrze byłoby ten moherek wcisnąć tobie
                  do gęby, żeby aż d..ą wylazła antenka.
                  • Gość: Andrzej Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.07.09, 11:44
                    Józek, masz się za lepszego, a przebijasz przedmówcę.
      • Gość: Józek Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.sattom.pl 23.04.09, 15:25
        ty "k..." jesteś dzieckiem milicjanta i prostytutki, więc mam cię w d...e bardzo
        płytko, bo głębiej to byłoby za blisko serca. Słowem "ksiądz" nie wycieraj sobie
        gęby, bo tobą to nawet d... nie warto wytrzeć; żadnemu księdzu nie dorastasz
        nawet do pięty.
        • Gość: Mandaryna Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.04.09, 18:01
          Gość portalu: Józek napisał(a):

> żadnemu księdzu nie dorastasz
          > nawet do pięty.

A Józek za to dorasta klesze do siusiaka :) Ku uciesze obu.

• Gość: nieświętatereska Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.walbrzych.vectranet.pl 24.04.09, 00:58
            Mandaryna, czy ty się z głupim na siusiaka (bo chyba tam masz rozum)zamieniłaś?
            Co ty pleciesz?
        • aazz91060 Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc 03.08.09, 05:50
          Z tego co piszesz wynika ,ze ty Jozek jestes ksiedzem kutasem!!!
        • Gość: zzz Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.walbrzych.vectranet.pl 14.02.10, 10:46
          Te Józek, nie stać cię na dokończenie wszystkich "wykropkowanych" słów jakie
          używasz w swoich wypowiedziach. Czytając twoje wcześniejsze wypowiedzi nasuwa
          się pytanie, czyżbyś był zagorzałym katolikiem?
          • Gość: ok Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.dialog.net.pl 30.03.10, 20:19
            Zmieniłam parafię na Józefa i jest ok
    • Gość: grad Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.09, 15:50
      każdy ma wybór i nie jest na nikogo skazany. Niestety nauczyliśmy
      sie tylko nawzajem obrzucać błotem. A tak tylko postępuje ktoś, kto
      nie ma za grosz odwagi pójść i powiedzieć wszystko prosto w oczy
      zainteresowanemu.
      • Gość: lektor Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.09, 17:16
        Dobrze mówisz, lecz on powiedziałby tylko na to, żę "nie liczy się z
        opinią publiczną w jakiś namiastkowych gazetach". I tu cała rozmowa.
        Gdyby wziął sobie te wszystkie słowa do serca i postanowił poprawę.
        Ale nie...
        • Gość: grad Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.09, 17:21
          zgadzam się z Tobą. Trzeba mieć klasę.Wielki jest ten, kto sie
          potrafi przyznać do popełnionych błędów.Takich cenię bardzo. Nikt
          nie jest alfą i omegą. Powinien to sam już zrozumieć.
          • Gość: gość Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.04.09, 13:25
            O jakich błędach mówicie. Wątek wam się zgubił, czy co. Jak
            książulek jest nie wychowany to jego postępowanie jest naganne i
            tyle. I nie powinien pełnić odpowiedzialnej funkcji proboszcza. Ale
            ta zdemoralizowana instytucja pozwala nie na takie rzeczy.
            • Gość: gość Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.09, 13:51
              Nie książulek tylko ksiądz bo nikt do Ciebie nie mówi np. lalusiu.
              To po pierwsze. A po drugie to najpierw pojedź i powiedz to wladzom
              Jego (bo do tej pory nikt tego nie zrobił). Po trzecie to nie mów ze
              cała ta instytucja jest zła, bo ktoś o Twojej instytucji też tak
              moze powiedzieć i jak się bedziesz czuł Jegomościu? A poza tym skoro
              zabierazsz głos w tej kwestii tzn. że też do tego Koscioła należysz
              i tym samym mówisz o sobie. Pytam: dlaczego źle mowisz o sobie?
              • Gość: Koń Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.chello.pl 22.04.09, 21:13
                Wczoraj przesłałem link do tej strony Biskupowi Świdnickiemu.

Nie dajmy się tak traktować, to my stanowimy Kościół i jeżeli się coś źle w nim dzieje to należy o tym głośno mówić.

Za taki stan rzeczy tj. patologie tą i inne odpowiada nasz pasterz, który ma inne ważne sprawy w Toruniu.

Popieram pomysł o przeniesieniu się do innego kościoła ale mam i inny tj. zredukować tacę o połowę i zamiast zeta rzucać 50 groszy albo wcale. Jak biskup nie otrzyma stosownej dziesięciny to jego reakcja będzie natychmiastowa. Poza tym nie przejmujcie się takimi plebanami.

Hejka
                • Gość: gość Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.04.09, 21:50
                  Super pomysł. Gratuluję. Jeżeli zwierzchnik nie zareaguje....odpowiedź dajcie
                  sobie sami. Z Bogiem.
                  • Gość: B Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.04.09, 09:08
                    Rok temu brałem ślub , ale ze byłem własnie z tej parafi
                    postanowiłem pójść bo chciałem w niej mieć ten sakrament , ale tak
                    mnie ten baran przyjął , ze odechciało mi sie brac slubu przez niego
                    udzielonego, mało tego pojechałem na podzamcze bo tam gom w końcu
                    wziąlem i ksiadz przyjął mnie z otwartymi ramionami, na jego pytaniq
                    dlaczego nie w swojej parafi tylku niego opowiedziałem mu całą
                    historię jak to PAN Proboszcz lubi krzyczec i poniżać innych
                    stwierdził ze wstyd mu za ''kolege'' po fachu ale sam nic zrobic
                    niemoże , ale chętnie udzieli mi slubu w swojej parafi i tak tez sie
                    stało , ceremonia przebiegła naprawde pieknie i co najwazniejsze
                    beztresowo, a wiem ze jakbym brał u tego głąba to miasłbym wiele
                    wiecej nerwów . Mieszkam na Piaskowej i należe do tej parafi , wieże
                    ww Boga ale niuczęszczam na niedzielne msze , bo niemnam zamiaru
                    słuchac jak drze jape baran w sukience i ma sie za lepszego i
                    mądzrzejszego od wszystkich... Mało tego , bedę w tym roku
                    swiadkiem u kolegi na slubie , ale zeby wszystko było wporządku
                    według praswa kanonicznego potrzebuję pisemne "pozwolenie" swojejej
                    parafi czyli swojego proboszcza, dam mu za to 20zł , ale jak raz
                    podniesien na mnie głos albo zacznie mi ublizac to centralnie mu
                    najeb... tak mu wjebie ze go poarafianie niepoznają w niedziele na
                    mszy bo mam w pamięci zeszy rok i to jak mnie potraktował i tego mu
                    niezapomne a musiałem byc grzeczny rok temu zeby zrobnł mi
                    zapowiedzi w parafi... ale w tym roku juz niejestem od niego zalezny
                    i zobaczymy jaki bedzie mądry... Wiem ze On to czyta , dozobaczenia
                    niedługo Wasza Excelencio myslisz ze jak nosisz spódnice to ci nikt
                    nic niezrobi?? Oj jestes w błędzie i sam sie o tym przekonasz...
                • Gość: Józek Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.sattom.pl 23.04.09, 11:17
                  Naprawdę końskie myślenie. Należy ci się trochę owsa!
    • Gość: obserwator Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.04.09, 10:04
      dobre :-),tylko dobrze mu jebnij!!!
      • Gość: Gość 1 Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.09, 11:03
        I podaj na siebie namiary - bo to są groźby karalne.
        • Gość: B Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.04.09, 11:10
          Straszysz mnie?
          • Gość: Gość 1 Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.09, 11:15
            To są groźby karalne. Takie sprawy załatwia się na bardziej cywilizowanym
            poziomie, a nie wysyłając groźby i bluzgi w internecie - anonimowo.
            A Pan jeszcze poleci chcąc nie chcąc do owego proboszcza, bo życie Pana do tego
            zmusi - był ślub - będą dzieci, a więc chrzty, komunie, bierzmowania, a potem
            pogrzeby.
            A ja trzymam kciuki za tych, którzy próbują załatwić sprawę innymi metodami.
            • Gość: ministrant Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.09, 11:36
              Gość portalu: Gość 1 napisał(a):

> A Pan jeszcze poleci chcąc nie chcąc do owego proboszcza, bo życie
              Pana do tego
              > zmusi - był ślub - będą dzieci, a więc chrzty, komunie,
              bierzmowania, a potem
              > pogrzeby.

Naprawdę życie do tego zmusza? Prof. Religa nie potrzebował takich
              magicznych praktyk. Pomimo tego a może właśnie dlatego był wielkim
              człowiekiem!
              • Gość: Gość 1 Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.09, 11:40
                W odczuciu niektórych zmusza - zdanie sąsiadów, rodziny itd. Autor wulgarnych
                postów koniecznie chciał wziąć ślub kościelny i robił wszystko, żeby to uczynić.
                • Gość: B Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.04.09, 13:27
                  Gościu 1 co ty pieprzysz na jakim cywilizowanym poziomie?? Może
                  proboszcz zachowuje twoim zdaniem cywilizowany poziom? Skoro tak to
                  i ja bede z nim rozmawiał na jego "Cywilizowanym" Poziomie . Tak
                  chciałem wziąść ślub kościelny i nie skreślam kościoła przez jednego
                  przedstawiciela barana , poprostu niedało sie tam to dało się gdzie
                  indziej i tyle a żaden czy to ksiądz , czy policjant czy ktokolwiek
                  inny niebedzie mnie obrażał bez konsekwencji, mam swoją godność i
                  nie czuje się w żaden sposób gorszy od Faceta w spódnicy ;-)
                  • Gość: Gość 1 Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.09, 13:33
                    Szanowny Panie, jeżeli ktoś jest chamem, to należy próbować oduczyć go chamstwa
                    dobrym przykładem. Nie żyjemy w dżungli. Łączę pozdrowienia i życzę miłego dnia.
                    PS. Poza tym grozi Pan, bo jest Pan anonimowy. Pisać można wszystko. Gdyby Pan
                    pobił księdza i zostałoby to zgłoszone, nie cackali by się z Panem.
                    • Gość: B Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.04.09, 13:44
                      O widze Pan/i kulturalny/a , nie mam zamiaru niczego uczyć
                      Propboszcza nie jestem jego ojcem ani matką czas na wychowanie dla
                      niego juz minął, "starego psa nie nauczy się nowych sztuczek"...To
                      on powinien jasno świecić przykładem... a jak narazie to tylko
                      wszystkich obraża , ale jak juz pisałem wcześniej wszystko jest do
                      czasu.;-)
                      • Gość: do B Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 25.04.09, 15:35
                        dobrze mu wpie.rdol potem usiądź mu na ryju i nasraj do tej bezczelnej nie
                        wyparzonej mordy!!!! dzieciorobowi jebanemu bo wszystkie klechy to
                        dziecioroby!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                • Gość: grad Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.09, 19:42
                  Nie rozumiem tego "ministranta" Co ma piernik do wiatraka. Taki
                  ministrant to pożal sie Boże.
              • Gość: Józek Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.sattom.pl 23.04.09, 14:23
                ... pan Religa dał plamę i w moich oczach zmalał do wielkości karła.
                • Gość: Alicja Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.09, 20:27

> ... pan Religa dał plamę i w moich oczach zmalał do wielkości
                  karła.

Nie obrażaj łobuzie wielkiego człowieka tylko dlatego, że nie szedł
                  ze stadem i kierował się w życiu własnym, ponadprzeciętnym rozumem.
                  • Gość: józek Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.sattom.pl 29.04.09, 10:24
                    "alicjo" - wiejski filozofie - nie nazywaj łobuzem kogoś, kto "nie idzie za
                    twoim stadem", a za tym które jemu bardziej odpowiada. Ja nie zwałem ciebie, ani
                    twojego pana R. łobuzem. Odpowiada ci Józek, który też kieruje się w swoim życiu
                    własnym i ponadczasowym rozumem, czego i tobie życzę. Jednak bardziej
                    odpowiednie będzie - Życzę ci dużo zdrowia, bo na rozum nie masz szans.
                • Gość: zyta Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.walbrzych.vectranet.pl 30.05.09, 23:56
                  Czytając te opinie nie sposób nie skomentować niektórych wpisów.
                  Najbardziej prymitywne i chamskie są wpisy Józka. Nie wnoszą do dyskusji niczego twórczego, a obrażają wszystkich, którzy mają krytyczne uwagi na temat proboszcza Wójcika. Myślę, że pod tym pseudonimem kryje się albo sam zainteresowany albo jakiś jego poplecznik.To się rzuca w oczy i żaden kamuflaż nie pomoże.
              • Gość: Józek Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.sattom.pl 23.04.09, 14:41
                Wstyd, żeby tzw. ministrant (od siedmiu boleści) takie brednie wypisywał;
                fe............. Wypisz się co prędzej, bo capisz.
    • Gość: obecna parafianka Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.walbrzych.vectranet.pl 23.04.09, 13:38
      Ludzie,ludzie Wy się zastanówcie nad sobą.Co Wy tu wypisujecie.Ja
      chodzę do kościoła a nie do księdza i poprostu gwiżdże na to co Wy
      tu wypisujecie za brednie.Postradaliście rozum?
      • Gość: Józek Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.sattom.pl 23.04.09, 14:37
        Racja!!!!!!! Niektórym to mózgi się zlasowały, albo kiła wyżarła!
        • Gość: nieświętatereska Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: 213.199.219.* 23.04.09, 14:41
          Józek! Nie daruję ci tej ...dyskusji.
          • Gość: nieświętatereska Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: 213.199.219.* 23.04.09, 14:44
            Józek, właśnie mnie oświeciło. Daruję Ci te dyskusje. Dobrze mówisz,
            jako niewielu z tej "ambonki".
    • Gość: nieświętatereska Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: 213.199.219.* 23.04.09, 14:28
      Przeczytałam wszystkie dysputy i cisną mi się na usta słowa: "Boże
      ty widzisz i nie grzmisz!"
      Naukowców ci u nas dostatek, znawców teologii, kultury, etyki, itp.
      Co jeden, to mądrzejszy. Żadnej wiedzy na temat wiary katolickiej,
      tylko "swojskie przemyślenia" i efekty dyskusji spod budki z piwem.
      Ludzie uczeni w piśmie - z takimi problemami udajcie się komisyjnie
      do kurii biskupiej. Na tym forum podyskutujcie o władzach świeckich.
      Jeśli państwo ma być świeckie, to obowiązuje to w obie strony.
      • Gość: gość Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.04.09, 08:10
        Jak przekupki na targu. Brawo. Jest temat proboszcza, macie coś do
        powiedzenia to mówcie, a nie jakieś brednie wymyślacie.
        • Gość: Argument pokój, miłosierdzie i miłość bliźniego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.09, 08:41

"ministrancie" - jesteś wielka zasr..a d.pa

Też jestem rozczarowany, że ciebie nie wyskrobano na samym początku,
          albo
          kochana mamusia nie utopiła ciebie zaraz po urodzeniu. ZASTANAWIAM
          SIĘ JAKIEGO
          TO POTWORA URODZIŁA NIESZCZĘSNE KOBIETA. Dobrze byłoby ten moherek
          wcisnąć tobie

... pan Religa dał plamę i w moich oczach zmalał do wielkości karła

Wstyd, żeby tzw. ministrant (od siedmiu boleści) takie brednie
          wypisywał;

• Gość: recenzent Re: pokój, miłosierdzie i miłość bliźniego IP: 213.199.219.* 24.04.09, 08:55
            "Argumencie", czyżby zabrakło ci argumentów?
            • Gość: Argument Re: pokój, miłosierdzie i miłość bliźniego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.09, 09:06
              Gość portalu: recenzent napisał(a):

> "Argumencie", czyżby zabrakło ci argumentów?

Oczywiście! Gdzieżbym śmiał konkurować z Józkiem i
              jego "argumentami".
              • Gość: recenzent Re: pokój, miłosierdzie i miłość bliźniego IP: 213.199.219.* 24.04.09, 14:10
                i chwała ci za pokorę
              • Gość: józek Re: pokój, miłosierdzie i miłość bliźniego IP: *.sattom.pl 29.04.09, 10:12
                "argumencie" - właśnie masz rację. Zrozum tylko, że to powinno działać w obie
                strony. Nie ciskaj ciemnoty. Życzę dużo zdrowia .......
        • Gość: nieświętatereska Re: Trzymajmy się polityki na tym forum IP: 213.199.219.* 24.04.09, 08:47
          ...a podobno to jest forum polityczne, więc po co te dysksje
          niepolityczne?????
          • Gość: Kazek Re: Trzymajmy się polityki na tym forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.09, 13:16
            Gość portalu: nieświętatereska napisał(a):

> ...a podobno to jest forum polityczne, więc po co te dysksje
            > niepolityczne?????

Chyba fanatyczne
        • Gość: do wszystkich Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 25.04.09, 15:43
          tylko Zbigniew Religa wiedział i rozumiał i sobie nie dał ciemnoty wcisnąć!!!
          podziwiam go za to wielki człowiek....... a wy ciemnoto dalej lizać dupę
          klerowi!!!!!!!!!!!
          • Gość: Darek Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.09, 11:56
            Byłem dzisiaj na mszy na 11.00 na Wyszyńskiego. Zadna rewelacja jak
            ktoś mówił. Kazanie cieniutkie, widać że improwizowane i jak dla
            mnie to za szybka ta msza.
            • Gość: xzy Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.09, 12:58
              Ja rowniez bylem na tej mszy i uwazam, ze msza jest fajna. Dzieci biora w niej
              aktywny udzial i tak powinno byc. Kazanie improwizowane...ciekawe skad wobec
              tego bylo wziete pudelko z chipsami jako srodek dydaktyczny...Latwo krytykowac
              trudniej dac cos z siebie
              • Gość: xzy Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.09, 13:00
                I jeszcze jedno. To jest msza dla dzieci wiec nie moze dlugo trwac
                • Gość: gość Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.04.09, 10:51
                  No a jak nasz księżulek po takiej lawinie pogardy się zachowywał w
                  ten ąwiąteczny dzień ?
                  • Gość: Jacek Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.09, 14:55
                    A może byśmy o Tobie porozmawiali i o Twoim swiatecznym dniu?Co ty
                    na to kolego czy kolezanko?
                    • Gość: Jacek Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.09, 11:33
                      Dzień minął i nie chcesz rozmawiać o sobie. Widzisz nie jest to
                      łatwe. Łatwiej zawsze jest mówić i pisać o kimś innym tylko nie
                      osobie.
                      • Gość: Niezorientowany Re: Do Jacka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.09, 12:14
                        Te ,filozof. Odpowiedz lepiej na pytanie postawione w temacie o ks.
                        Henryku w wątku pt: „Taki kościół jacy księża” - jak to jest z tymi
                        dziećmi spłodzonymi przez księży. Można takiego bachora odziać, na
                        przykład, w sutannę lub habit i iść na spacer?
                        • Gość: kler dead Re: Do Jacka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.09, 12:21
                          nie bachora tylko bękarta kościelnego, tysiące jest ich wszędzie.......
                          • Gość: Jacek Re: niezorientowanego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.09, 12:34
                            Nie jestem filozofem. Wiem, ze nie wszyscy są tacy sami, czy jak to
                            mówisz nierobami i dzieciorobami. Są też pracowici i uczciwi.
                            • Gość: Niezorientowany Re: Do Jacka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.09, 12:50
                              Gość portalu: Jacek napisał(a):
                              >...czy jak to
                              > mówisz nierobami i dzieciorobami.
                              -----------------------------------
                              Widzę, że to taka Wasza metoda; wciskać w gębę słowa , których się
                              nie wypowiedziało.
                              Nie ze mną Bruner takie numery.

Odpowiedz na postawione pytanie albo stul pysk na zawsze.
                              • Gość: do jacka Re: Do Jacka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.09, 13:19
                                uczciwy i pracowity klecha ja pierd.ole chyba jebnę to tak jak byś powiedział
                                uczciwy polityk ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha!!!
                                • Gość: Jacek Re: Do Jacka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.09, 13:30
                                  Ja do ciebie grzecznie, a ty wulgarnie. Ale cóż, może kiedyś ci ten
                                  język odpadnie
                                  • Gość: gość Re: Do Jacka IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.04.09, 09:07
                                    Po pierwsze, ksiądz jest osobą publiczną a ja niekoniecznie. Po
                                    drugie, to nie przypadek, ze księżulek zebrał tyle niegatywów. A
                                    może ten Jacek to księżulek, który miast się bronić udaje
                                    obrońcę....Tak czy inaczej to skandal, żeby ksiadz wykazywał taki
                                    brak kultury. Być może na zabitej dechami wsi jego zachowanie byłoby
                                    tolerowane ale nie tutaj.
                                    • Gość: Jacek Re: Do goscia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.09, 09:35
                                      Szanowny gościu. Nie jestem ksiedzem. Nie bronie ksiedza, bo brak
                                      kultury osobistej też mnie bardzo bulwersuje.Chcę tylko jednego, a
                                      mianowicie żeby rozmawiać w kulturalny sposób, właśnie bez
                                      wulgarności. Naprawdę tylko tyle.Przeciez swoje opinie można wyrazać
                                      w kulturalny sposób. Pozdrawiam
                                      • Gość: do jacka Re: Do goscia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.09, 09:29
                                        to powiedz to klechom żeby byli kulturalni , bo są bezczelni chamscy i
                                        wulgarni!!!!!!!!!!!
            • Gość: zzz Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.walbrzych.vectranet.pl 14.02.10, 12:59
              To trzeba było zostać na drugiej, jak czułeś niedosyt.
          • Gość: józek Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.sattom.pl 29.04.09, 10:09
            gościu "do wszystkich"; ... a dlaczego ty wszystkim ciemnotę wciskasz. Jesteś
            wielki przygłup.
            • Gość: Jacek Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.09, 11:58
              Można sobie prosić. Do widzenia. Obrzucajcie sie dalej błotem, bo to
              lubicie i to jest na waszym poziomie
            • Gość: do józka Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.09, 09:33
              przygłupy to są ci co chodzą do kościoła i słuchają debili jak ten z piaskowej,
              ewidentne dno koleś deca gnój gnoja kryje i tyle w temacie......!!!!!!!!!!!!!
              • Gość: agnieszka Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.09, 10:51
                Właśnie znalazłam to forum, więc parę słów na temat proboszcza
                parafii Św. Wojciecha. W zeszłym roku moje dziecko szło do komunii z
                tej parafii i przeżyłam koszmar. Upokarzanie nas rodziców i dzieci,
                sprawdzanie obecności na mszach dla dzieci, wyzwiska i żenujące
                zachowanie proboszcza. Obecnośc w kościele obowiązkowa od
                października do maja prawie codziennie!!! Nie jestem przeciwna
                chodzeniu do Kościoła, ale wszystko ma swoje granice. Składka na
                Komunię dziecka wynosiła 300 zł, pytam się za co, kiedy w tym roku
                moje młodsze dziecko idzie do Komunii z innej parafii i składka
                wynosi 35 zł!!! Składki ustaliła i zbierała kobieta, która moim
                zdaniem jest zwykłą oszustką, ale proboszcz to tolerował. Oczywiście
                wszyscy rodzice bali się odezwać, pokornie płacili nie interesując
                się na co idą pieniądze, ja za swoje nadmierne zainteresowanie
                zostałam zrównana z ziemią. Dla mnie ta Komunia to był koszmar,
                największy jaki kiedykolwiek przeżyłam. Ciemnogród matek dzieci
                komunijnych nie znał granic i podporządkowanie się temu despocie
                proboszczowi. Teraz wiem jaką krzywdę zrobiłam mojemu dziecku
                posyłając go do Komunii z tej parafii. Skutkiem tego było, że
                opuściliśmy parafię Św. Wojciecha. Chodzimy do innego Kościoła, nikt
                nas nie obraża, a przygotowania do Komunii w tym Kościele to bajka,
                nie da się porównać. Liczą się dzieci, które są wspaniałe, super
                atmosfera i nikt od nas nie wyciąga kasy, nie ma żadnych oszustek
                popieranych przez proboszcza.
                Niewiele mogę zrobić, ale apeluję do wszystkich rodziców dzieci
                idących w przyszłym roku do Komunii Św. w Parafii Św. Wojciecha:
                UCIEKAJCIE STĄD JAK NAJDALEJ!!!
                • Gość: do agnieszki Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.09, 11:10
                  ta oszustka to potem podzieliła się z tym klechą twoją i innych kasą, pewnie z
                  nim się gra i są w zmowie.
                • Gość: Józek Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.sattom.pl 12.05.09, 11:50
                  "agnieszka" - masz rację! Idź jak najdalej... tylko zmień majtki, nie zostawiaj
                  smrodu za sobą i nie dawaj d... (buzi) każdemu.
                • Gość: Andrzej Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.07.09, 12:33
                  Niestety, za późno przeczytałem. Stało się...
              • Gość: Józek Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.sattom.pl 12.05.09, 11:47
                "Gościu" - jesteś wielki przygłup i niegodzien tego, abym z tobą dyskutował.
                Znajdź podobnych sobie, tylko dzieci więcej nie róbcie... wystarczy
                idiotów!!!!!!!!!!
              • Gość: Józek Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.sattom.pl 20.05.09, 14:52
                masz rację "gościu" - "tyle w temacie", bo sam nie wiesz, jakie wymiociny masz w
                gębie. Najlepsze wyjście dla ciebie - to nie zabieraj głosu - jesteś małe nic,
                wyskrobek.
                • Gość: jablko Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.05.09, 15:43
                  to Ty raczej nie powinieneś zabierać głosu, bo z tego co widze
                  wszystkich wyzywasz.
                  Ludzie! Mówi się:
                  Nie dyskutujcie z debilem bo najpierw sprowadzi Was do swojego
                  poziomu a potem pokona doświadczeniem.
                  • Gość: dla inteligentnych Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.09, 15:49
                    lista.racjonalista.pl/
                  • Gość: Józek Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.sattom.pl 18.06.09, 00:45
                    "jabłko" - dlaczego tak boisz się "debila"? Źle z tobą?????????
                • Gość: gość Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.chello.pl 23.05.09, 23:08
                  Mam wrażenie, że Józek to wyjątkowy prymityw.
                  • Gość: Józek Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.sattom.pl 18.06.09, 00:52
                    "gość"- twoje wrażenie jest niewiele warte; przewyższasz prymitywa !!!
    • Gość: pamiętliwy Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.05.09, 19:30
      I jak tam nasz ulubiony bura.... tfu szanowny Pan Proboszcz.
      Wywinął coś w trójświęto?
      • Gość: Była parafianka Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.09, 22:27
        Nie mogąc w czasie mszy skupić się na modlitwie, ponieważ proboszcz bawi się w
        tenora, ekonoma wykrzykującego na wiernych a pycha wręcz go rozpiera, przestałam
        uczęszczać na msze do tego kościoła.Od znajomych wiem, że podczas mszy bodajże 3
        Maja nakrzyczał na jakąś dziewczynkę.
        Myślę, że wszyscy parafianie powinni zorganizować się i poinformować diecezję
        świdnicką o zachowaniach naszego proboszcza. Podobno proboszcz się nie boi bo
        bis.Dec to jego kumpel.
        • Gość: gość Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.05.09, 08:03
          To jest jedna wielka zepsuta do cna klika. A księżulek z parafii Św.
          Wojciecha jest tego dowodem. Na takich nie ma siły. Można ich albo
          tolerować albo ignorować.
          • Gość: minister Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.09, 12:24
            W parafii na Wyszyńskiego nie jest lepiej. Tam próby do I Komunii
            trwaja już od marca, a Komunia dopiero pod koniec maja.Nie wiem czy
            to bedzię IKomunia dzieci, czy musztra paradna. Bo o Bogu tam bardzo
            mało, a najważniejsze jest wycwiczenie kroków i strony zewnętrznej.
            Coto sie dzieje????
            • Gość: piszpantu Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.05.09, 14:53
              konczcie z tym tematem.
              • Gość: guzik Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.09, 15:21
                Oj chyba sie ksiądz odezwał. I co ty na to księżulku?
                • Gość: zawiedziona Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.chello.pl 07.05.09, 19:00
                  To nie jest ksiądz. Ksiądz powinien być dobry, kochać ludzi i
                  pomagać swoim parafianom. Ten oszołom obraża, jest niezrównoważony.
                  W pełni zgadzam się z Agnieszką, również ciężko przeżyłam wspomnianą
                  Komunię. To chory człowiek, który powinien się leczyć. Dziwi tylko,
                  że nikt z tym nic nie robi, ucieczka z parafii to nie jest wyjście.
                  • Gość: gość Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.05.09, 13:31
                    No to piszcie do Pana Boga....Bo do tych drzuchatych biskupów to szkoda i czasu
                    i tuszu.
            • Gość: rodzic Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: 89.108.218.* 16.05.09, 15:26
              Ktoś,kto to napisał jest BARDZO SŁABO zorientowany w tym,co się dzieje w parafii
              na Wyszyńskiego!!!Pierwsze,to dzieci-CUDOWNA GROMADKA NIEUSŁUCHANYCH
              OŚMIOLATKÓW,którzy (pewnie za przykładem...)w nosie mają jakiekolwiek
              autorytety!!!Komunia jest dokładnie za tydzień, a te "kochane maleństwa"nie
              potrafią się nawet zachować poprawnie w kościele-traktują Komunię (OCZYWIŚCIE SĄ
              NIELICZNE WYJĄTKI!!!)jak okazję na dostatni prezent i oby do 24 maja a
              potem...może spotkamy się przed bierzmowaniem.
              Księdzu,który przygotowuje te dzieci należy współczuć!!!Żadne słowa,prośby i
              "kazania" nie skutkują-ALE TO NIE JEST WINA KSIĘDZA!!!
              A przy takich dzieciach to próby powinny trwać od września,a nie tylko od
              marca,to może coś by w końcu dotarło i do niektórych rodziców i do dzieci!A tak
              jak każda uroczystość, Komunia też wymaga oprawy a do tego też trzeba się
              przygotować.Ciekawe,czy w szkołach rodzice też krytykują przygotowane
              uroczystości i występy swoich pociech???Dobrze jest krytykować i plotkować a
              rączki trzymać z daleka od pracy.Gratuluję wiedzy i rozeznania!
              • Gość: mama Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.05.09, 13:16
                Moja córka idzie do Komunii właśnie na Wyszyńskiego. Rzeczywiście bardzo dużo
                czasu trzeba było poświęcić na przygotowania ale przecież wszystko to jest dla
                naszych dzieci.
                Uczestniczyłam w Komunii na podzamczu tam przygotowania twały tydzień ale dzieci
                praktycznie nie brały udziału we mszy. Fakt ze było ich ponad setka i trudno aby
                wszystkie brały udział.
                Księdzu Marcinowi naprde zależy i stwierdzenie, że nie ma nic o Bogu tylko jakaś
                parada jest nie w porządku. O Bogu to właśnie on mówi najwięcej i przy każdej
                okazji.
          • Gość: Józek Re: Gość IP: *.sattom.pl 12.05.09, 12:01
            "Gościu" - masz rację!!! Na takich jak ty: "Na takich nie ma siły. Można ich
            albo tolerować albo ignorować", albo moczyć (topić)
            w gnojówce - to twoje środowisko życia.
      • Gość: Józek Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.sattom.pl 12.05.09, 11:57
        ty "pamiętliwy" - wyrażaj się bardziej artykułowanymi słowami. Chciałem cię
        zrozumieć, ale niestety - tak rozmawiają tylko blondynki
        w chlewie. Całuj je w d... (w buzię). tobie i tak wszystko jedno kogo i gdzie
        całujesz.
        • Gość: Roman Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.05.09, 12:08
          Józek, ty nędzna kreaturo. Myślisz, że zmienisz imię i jest ok?
          Wszyscy wiedzą, kto się chowa za nickiem "Józek". Wypyerdalaj do
          buszu, buszmenie.
          • Gość: Argument pokój, miłosierdzie i miłość bliźniego cd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.09, 16:16

"ministrancie" - jesteś wielka zasr..a d.pa

Też jestem rozczarowany, że ciebie nie wyskrobano na samym początku,
            albo
            kochana mamusia nie utopiła ciebie zaraz po urodzeniu. ZASTANAWIAM
            SIĘ JAKIEGO
            TO POTWORA URODZIŁA NIESZCZĘSNE KOBIETA. Dobrze byłoby ten moherek
            wcisnąć tobie

... pan Religa dał plamę i w moich oczach zmalał do wielkości karła

Wstyd, żeby tzw. ministrant (od siedmiu boleści) takie brednie
            wypisywał;

"Gościu" - jesteś wielki przygłup i niegodzien tego, abym z tobą
            dyskutował.
            Znajdź podobnych sobie, tylko dzieci więcej nie róbcie... wystarczy
            idiotów!!!!!!!!!!

"agnieszka" - masz rację! Idź jak najdalej... tylko zmień majtki,
            nie zostawiaj
            smrodu za sobą i nie dawaj d... (buzi) każdemu.

ty "pamiętliwy" - wyrażaj się bardziej artykułowanymi słowami.
            Chciałem cię
            zrozumieć, ale niestety - tak rozmawiają tylko blondynki
            w chlewie. Całuj je w d... (w buzię). tobie i tak wszystko jedno
            kogo i gdzie
            całujesz

"Gościu" - masz rację!!! Na takich jak ty: "Na takich nie ma siły.
            Można ich
            albo tolerować albo ignorować", albo moczyć (topić)
            w gnojówce - to twoje środowisko życia.

• Gość: toja Re: pokój, miłosierdzie i miłość bliźniego cd. IP: *.walbrzych.vectranet.pl 13.05.09, 00:00
              Argumencie! cytujesz, cytujesz i .....? Na koniec zapominasz, co chciałeś
              napisać? Lepiej pozamiataj podwórko, powyrywaj chwasty, pozbieraj śmieci, pomóż
              sąsiadce nieść zakupy (tej brzydkiej też).
              Bo to właśnie pokój, miłosierdzie i miłość bliźniego.
              • Gość: Argument Re: pokój, miłosierdzie i miłość bliźniego cd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.09, 09:26
                Gość portalu: toja napisał(a):

> Argumencie! cytujesz, cytujesz i .....? Na koniec zapominasz, co
                chciałeś
                > napisać?

Fekalia wylewane przez osobnika o nicku Józek nie pozostawiają
                żadnego pola do dyskusji. Chyba, że ktoś lubi paprać się w
                nieczystościach. Warto jednak cytować takie wpisy obrońców wiary,
                której podstawą jest właśnie pokój, miłosierdzie i miłość bliźniego,
                aby pokazać do jakiego stanu może doprowadzić fanatyzm religijny.

Lepiej pozamiataj podwórko, powyrywaj chwasty, pozbieraj śmieci,
                pomóż
                > sąsiadce nieść zakupy (tej brzydkiej też).
                > Bo to właśnie pokój, miłosierdzie i miłość bliźniego.

Metoda Józka w wersji soft: nie masz argumentów to kopnij
                interlokutora w kostkę
                • Gość: nty Jozek Re: pokój, miłosierdzie i miłość bliźniego cd. IP: *.chello.pl 20.05.09, 17:48
                  A Józek jest pracownikiem (moze włascicielem?)myjni kolo
                  Kauflandu ....
                  • Gość: racjonalista Re: pokój, miłosierdzie i miłość bliźniego cd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.09, 17:59
                    www.apostazja.info/index.php?option=com_content&task=view&id=13&Itemid=31
          • Gość: Józek Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.sattom.pl 18.06.09, 00:56
            "Roman" - ...a jednak ruszyło ha, ha, ha........
            • legiony_mobruku Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc 31.12.17, 23:01
              Józek to pedryl
    • Gość: Villemo Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.walbrzych.vectranet.pl 18.12.09, 10:43
      Proboszcz czyta to na bieżąco i mówi, że się za was modli :) ale zmienić się niestety nie zmieni...
      • Gość: ... Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.walbrzych.vectranet.pl 18.12.09, 19:16
        jedynie co pomoże to leczenie z uzależnienia od tytoniu i kofeiny,
        potrzebna by była decyzja ks.Biskupa
        • Gość: oneczka Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.12.09, 14:15
          Coś mi się wydaje ,że józek to chyba proboszcz...bo skąd by się aż dwóch takich
          prostackich matołów znalazło na jednym czacie?
          Ja po prostu ignoruje tzw.proboszcza jeśli już to chodzę do innego kościoła a
          jak już muszę do tego to po prostu nie wrzucam mu ani grosza czego i Wam
          proponuje. Szybko mu się odechce wojny z parafianami. Swoją drogą to żenujące
          ,że wyższe władze tolerują wyczyny tego pana w czarnej sukience...
    • Gość: ex parafianka Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.chello.pl 19.12.09, 16:34
      ja tez juz nie chodze do tego kościoła aninie przyjmuje tego czlowieka po kolędzie.
      "proboszcz" to zwykły gbur niepotrafiący ani się odpowiednio zachować ani z
      szacunkiem odnieść się do bliźniego.
      od razu mówię : tak Babuska odpowiadał mi bardziej.
      mam nadzieję że obecny "proboszcz" szybko zniknie z mojej parafii.
      • Gość: zybi Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.walbrzych.vectranet.pl 27.12.09, 16:26
        I słusznie. Wszyscy niezadowoleni tak powinni zrobić.Ciekaw jestem gdzie podziały się pieniądze zbierane na budowę kościoła. Od trzech lat poza motażem rynien (materiały zakupione przez ks.Babuśkę)i ogrodzeniem nic się nie buduje. A przepraszam, tylko plebania pięknieje w stylu bizantyjskim. A w kościele nic się nie dzieje. Gdzie wieża?, oświetlenie?, porządne ławki? czy docieplenie okien i ścian?, żeby ogrzewanie {za które dodatkowo płacimy} było odczuwalne. Trudno radować się witrażami skoro kolejność prac jest postawiona na głowie. A proboszcz puszy się i traktuje ludzi bez odrobiny szacunku, mimo ich mocno zaawansowanego wieku. Wstyd być takim zarozumialcem. Proponuję odrobinę refleksji i zadumy, chociaż wątpię,że to jest możliwe
    • Gość: Weronika Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.chello.pl 28.12.09, 00:00
      Agnieszka a w jakiej parafii opłata za pierwszą komunie to 35 zł? I
      gdzie sa tak liberalne i łagodne przygotowania? Dobrze , żeby inni
      rodzice też się dowiedzieli i mieli jakis wybór.
    • Gość: parafianka Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.chello.pl 28.12.09, 22:30
      Może wypowiedzcie się ile u was kosztuje pierwsza komunia św? U nas
      150 zł.
      • Gość: asdfgh Re: Pożegnanie z parafią i proboszczem ze Św.Wojc IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 15.02.10, 20:36
        Jebać Babilon !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka