Dodaj do ulubionych

Podatek za samochód

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.09, 08:45
Od roku 2010 nasz poj***** rzad ktory nam obiecywal irlandie wprowadza podatek
za posiadanie samochodu. Jesli jest to samochod sprzed 1992 roku to
wlasciciele zaplaca 3000 zl, a pozostali 500 zl, a jak maja nowe auto to 100
zl. Polska to chory kraj!! CHORY CHORY CHORY!! Jeszcze im malo przy korytach i
jak zawsze zabieraja najbiedniejszym. Tusk i jego polityka to polityka dla
bogaczy. Na nastepne wybory idzmy z siekierami i granatami.... Jesli trzymam
samochod 21letni, odrestaurowalam go w ciagu kilku lat, trzymalam jako
oryginal, po to zeby miec zabytkowy pojazd to teraz musze za to placic bo
bandzie zlodziei brakuje na diety. Czym sie rozni moje 20letnie auto zadbane
nie zardzewiale nie zagrazajace w ruchu przechodzace przeglady itd... od auta
ktore ma 5 lat?? Szkoda gadac.... CHORY KRAJ I POROJONY RZAD!!!! sobie pensje
niech utna a nie zabieraja ciagle najbiedniejszym.
Obserwuj wątek
    • Gość: chyba ich pogięło Re: Podatek za samochód IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.04.09, 09:57
      Debilizm, bo strzelają znów nie w tego w którego można by strzelić. Będzie się
      to nazywało podatkiem ekologicznym, czy coś w ten deseń. Kasy z tego nie będzie,
      bo - jeżeli ktoś ma auto wypr. przed 92, to jest to autko leciwe - czytaj
      niewiele warte. Z wyjątkiem fur z górnej półki - mercedesów, land rowerów, itp.
      (ople, fiaty i inne renówki) warte grosze. Jeżeli ktoś ma auto warte w sumie 5-7
      tyś a dowalą mu 3.000 podatku, to zepchnie to do rowu, bo po 2 latach zapłaci
      równowartość auta :). Doliczyć ubezpieczenie, przegląd, paliwo, gumy - DO
      WIDZENIA. Efekt? Znikną stare padła z ulic, tylko czy o to chodziło??? :) Kasy z
      tego nie będzie. Urośnie tylko komfort użytkowania dróg dla WYPASIONYCH furek i
      ich właścicieli :). Czyli znów biedaka do rowu, a wypasionemu dobrze ;). Idąc
      dalej. Znikną syfy = mniej aut. Mniej aut = mniej tankowanego paliwa = mniejsze
      podatki wbite w paliwo. Generalnie plecy ;).

Można by było zrobić podatek od luksusu. Wypasiona fura = 3.000 - padalec - 100
      zł. Ten kto ma auto za 100.000 zakląłby i zapłacił, bo na autobus to się raczej
      nie przesiądzie :))). Nie zabiłoby go to.

Tylko taki przepis, to strzał w kolano tych, co te głupie przepisy wymyślają :).
      Przecież sami sobie nie dowalą 3.000 podatku a sąsiadowi 100 zł. Ma być
      odwrotnie. Nie ważne - mądrze / głupio. Bulić ma biedny, a nie ten którego stać.

Co za kraj :)

Tak na marginesie - mógłbym jeszcze zrozumieć przepis nie rocznikowy a
      faktycznego zużycia motoru i emisji spalin. Przecież mogą być pojazdy, które
      mają wzorową emisje spalin, albo stare pudłu z nowym silnikiem :).

No i przepis powinien dotyczyć pojazdów ZAKUPOWANYCH po jego wejściu w życie. Co
      innego więc jeżeli ktoś z cała premedytacją kupuje syfa i bierze na klatę taki
      kretyński podatek przepis, a co innego, jak ktoś postanowił dzieciakowi czy
      żonie do pracy kupić jakąs skorupkę za 2, 3 tys. a teraz dowiaduje się że
      równowartość auta będzie musiał wybulić Państwu. HeHe... no jaja. Oczywiście to
      nie wejdzie, ale samo afiszowanie się tak debilnym projektem jest pokazem
      głupoty pomysłodawców.
    • Gość: gość Re: Podatek za samochód IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.04.09, 10:02
      I ten sposób niedługo wszyscy będziemy zmuszeni jeździć nowymi Daciami Logan,
      Fiatami Panda, Thaliami itp. wynalazkami. Ogólny poziom bezpieczeństwa aut w
      Polsce wróci do tego sprzed 15 lat, znowu rarytasem będą elektryczne szyby z
      przodu i centralny zamek. Przynajmniej Urząd Miasta będzie mógł pozbyć się
      fotoradaru, bo już nie będzie potrzebny. Prawdziwe samochody będziemy zmuszeni
      zezłomować :))))
      To ja już wole z buta chodzić.
      • Gość: dany Re: Podatek za samochód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.09, 10:14
        pierwszy raz slysze o takim czyms <szok> ale wydaje mi sie ze nikt
        tego nie wprowadzi bo jego sondaze poleca szybciej niz
        kiedykolwiek:) a nawet jakby to Polska to cudowny kraj i madro-glupi
        polityce napewno zostawia jakas kuszaca luke, o ktorej zapomnieli i
        z ktorej beda mogli korzystac ludzie:)
    • Gość: bez paniki Re: Podatek za samochód IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.09, 10:23
      "Istnieje jednak promyczek nadziei. Wciąż nie wiadomo bowiem, czy nowe przepisy
      obejmą samochody już zarejestrowane. Wprawdzie nasi urzędnicy mocno nad tym
      główkują, ale przepis taki byłby niezgodny z prawem unijnym, gdyż podatek
      objąłby samochody, za które zapłacona już została akcyza. Wiele wskazuje więc na
      to, że nowy podatek obejmie jedynie samochody nowe, oraz sprowadzane, za które
      nie zapłacono jeszcze akcyzy. To z kolei mocno ograniczy import używanych
      pojazdów, ale na pewno nie skłoni obywateli do szturmowania salonów. Wręcz
      przeciwnie - z obawy o zakup pojazdu sprowadzonego, wiele osób pozostanie przy
      swoim aucie dłużej, co oznacza, że średni wiek auta w Polsce (14 lat) jeszcze
      wzrośnie"

cały artykuł:
      motoryzacja.interia.pl/news/zaplacisz-nawet-3-tys-podatku,1291986,415
      nie wydaje mi się, żeby udało im się to wprowadzić względem już posiadanych
      pojazdów. A jeśli chodzi o ograniczenia sprowadzaniu złomu zza granicy to jestem
      jak najbardziej za. A jak chcą wprowadzać taki coroczny podatek to niech
      zwiększą ryczałty na dojazdy do pracy dla ludzi którzy codziennie dojeżdżają do
      pracy - bo niby z czego ja mam płacić te podatki??? wszystko co zarobię zżera
      Państwo... a PIS finansuje sobie z moich podatków jakieś pełne nienawiści spoty
      reklamowe...
    • Gość: gringo Re: Podatek za samochód IP: *.41.226.209.sub.mbb.three.co.uk 17.04.09, 16:32
      hahahahaha, dobre ;-)

A poważnie: Lepiej już nie będzie ;-(.

Bo lepiej już było.

A demokratyczne władze właśnie zrozumiały że w Polandii auto to
      koorva luksus.
      • lmblmb Bo auto to luksus. 19.04.09, 10:19
        > A demokratyczne władze właśnie zrozumiały że w Polandii auto to
        > koorva luksus.

Mieszkam w Niemczech, zarabiam w euro, a jeżdżę rowerem do pracy (autobusem jak
        ostro pada). Bo auto to luksus. Wypożyczam jak jadę na wakacje.

Wystaw łeb za swój syf i zobacz jak wyglądają miasta rozmiaru Wałbrzycha w
        Niemczech. Aachen, godzina 10 - SZOK, zero ruchu! Kilka samochodów, jakieś
        dostawcze, a reszta to autobusy. To samo w Bonn: godzina 16.00, stoję na
        przystanku, przed światłami korek wielkości... kilku samochodów. A w Bonn raczej
        mało się nie zarabia.

Miałem Hondę Accord w Niemczech, jeździło się tragicznie. Samochód ledwo mieścił
        się na parkingach, a na mieście jeździło się jak ciężarówką, bo silnik był 2.2 i
        mało elastyczny. Fakt, na autostradzie było super, przy 150 jeszcze miał taki
        kop, że człowiek się cieszył, ale po co mi taka zabawka, jak jeżdżę trzy razy w
        roku? Sprzedałem Arabowi za grosze i jeżdżę rowerem, bo autobusy tu gorzej
        jeżdżą niż w Polsce.

Ale nie, ty musisz mieć samochód, bo inaczej będziesz looser. Weź się palnij w
        łeb, samochód Ci nie jest potrzebny.
        • Gość: L.K Re: Bo auto to luksus. IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.04.09, 21:17
          Facet jak czytam coś takiego co napisałeś to otworzyłbym to okno i puścił pawia
          na Ciebie.Zamiast roweru kup sobie wrotki będzie taniej i szybciej będziesz
          pracował dla wielkich Niemiec.
          Co Ty myślisz,że ktoś jeździ po zapałki do kiosku? Paliwo jest na tyle drogie w
          stosunku do zarobków,że nikt sobie na takie coś nie pozwala.A z jakiej racji mam
          płacić podatek za samochód? Podatek już zabierają przy wypłacie drugi płacę jak
          kupuje paliwo,co jeszcze?
          W Niemczech jest OK. pobudowali autostrady przez tereny chronione a jak weszli
          do Unii to dla nowych krajów zrobili zakaz i wysłali ekologów, po co? Po to aby
          za parę lat przyjechać na wycieczkę do polskiego skansenu! Więc jak tam siedzisz
          u Fritza to nie zabieraj głosu o tym co się tu dzieje!
          • lmblmb Re: Bo auto to luksus. 21.04.09, 18:44
            Gość portalu: L.K napisał(a):

> Facet jak czytam coś takiego co napisałeś to otworzyłbym to okno i
            > puścił pawia na Ciebie.

Boś głupi, jak pisałem.

> Co Ty myślisz,że ktoś jeździ po zapałki do kiosku? Paliwo jest na
            > tyle drogie w stosunku do zarobków,że nikt sobie na takie coś nie
            > pozwala.

Nigdzie nie pisałem o zapałkach.

> A z jakiej racji mam płacić podatek za samochód?

Z racji zanieczyszczania. Czytasz chyba, że na nowe nie ma podatku.

> Podatek już zabierają przy wypłacie drugi płacę jak
            > kupuje paliwo, co jeszcze?

Jeszcze ubezpieczenie swoje (AC), od wyrządzonych szkód (OC), koszt parkingu tip.

> W Niemczech jest OK. pobudowali autostrady przez tereny chronione

U nas nie ma autostrady.

> a jak weszli do Unii to dla nowych krajów zrobili zakaz i wysłali
            > ekologów, po co?

Żeby inni nie powtarzali błędów.
        • Gość: ... Re: Bo auto to luksus. IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.04.09, 07:08
          lmblmb: a co na to lekarze?
          • lmblmb Re: Bo auto to luksus. 21.04.09, 18:44
            Gość portalu: ... napisał(a):

> lmblmb: a co na to lekarze?

Mówią, że na serce lepiej. A co na waszą przypadłość?
    • Gość: kazio Re: Podatek za samochód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.09, 17:16
      Brak słów. Wszystkie kończyny (dwie górne, dwie dolne i jedna środkowa) opadają.
      Myślałem, że to primaaprilisowy żart, ale dziś jest 17 kwietnia. Nie komentuję
      też żałosnego nazewnictwa (podatek ekologiczny - czym oni nas próbują omamić???).

Żałość, żenada, brak mądrości (żeby nie powiedzieć wprost).

To zakrawa na walkę rządzących z obywatelami. Am I wright?
      • Gość: antyprymityw Re: Podatek za samochód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.09, 11:21
        Może i nazywasz się Wright, jeśli jednak chciałeś przez ostatnie pytanie wyrazić
        coś innego, to nie zabłysnąłeś....
    • Gość: Kava Re: Podatek za samochód IP: *.opera-mini.net 18.04.09, 22:48
      BB? Znajomo brzmi. Czyżby to był zabytek w kolorze czerwonym? Niegdyś klasyk i limuzyna? ;-)
      • Gość: zorro Re: Podatek za samochód IP: *.walbrzych.vectranet.pl 20.04.09, 22:04
        Płaciłem podatek ekologiczny przy rejestracji auta , przy
        dzisiejszym stanie prawnym mam napisane że podatek jednrazowy . Z
        tego co wiem prawo nie może działać wstecz , jak w takim przypadku
        mogą mnie zmusić do płacenia podatku . A zresztą sram na nich !
      • Gość: BB Re: Podatek za samochód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.09, 22:54
        Znamy się??
        • Gość: Kava Re: Podatek za samochód IP: *.opera-mini.net 21.04.09, 08:13
          Jeśli ta czerwona limuzyna się zgadza, to jest duże prawdopodobieństwo że tak. Może wyskoczymy na małą czarną koło pomnika któregoś wieczora?.. ;-)
          • Gość: BB Re: Podatek za samochód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.09, 10:33
            No to już chyba się domyślam... ;)
    • Gość: S!MON Re: Podatek za samochód IP: *.mmj.pl 20.04.09, 22:12
      Jak widzę te kolejne projekty tego(...) rządu to nie mam pojęcia jaki jeszcze
      znajdą sposób żeby nas, zwykłych ludzi oskubać. Nie dosyć że nawet na 20letnie
      auto musimy się naharować to jeszcze nam do tego dowalą 3000zł. Nie wiem jak Wy
      ale ja się z tego kraju muszę wyprowadzić bo to jest nienormalne.. Pozdrawiam
      • Gość: nika Re: Podatek za samochód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.09, 22:16
        jakby na to nie patrzeć to kolejna próba wyłudzenia kasy ...zwykłe
        złodziejstwo w majestacie prawa.
        • Gość: Mariusz Re: Podatek za samochód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.09, 10:26
          jeszcze trzeba dodać żę będziemy musieli co jakiś czas wymieniać prawa jazdy i oczywiście bulić za to z własnej kieszeni.Polska to bardzo chory kraj rządzony przez zakompleksionych i pazernych mocherów i debili.Pozdrawiam.
          • Gość: hehe Re: Podatek za samochód IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.04.09, 10:51
            Sami sobie takich wybieramy i nawet rugający wszystko i wszystkich
            TSC także przykłada do tego rękę. Wszak to prawy obywatel, więc na
            pewno chodzi na wybory.
    • Gość: kaczor Re: Podatek za samochód IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.04.09, 11:31
      W innych krajach państwo dopłaca za wyzłomowanie starego samochodu i
      kupnie nowego (2500 EURo) a u nas jak zwykle chcą obłupić obywateli.
      zwłaszcza tych biednych, których nie stać na nowy. Jeżeli kogoś stać
      na kupienie samochodu tylko za 1500zł, to jak może go być stać na
      zapłacenie podatku rocznego 3000zł??? TO PAŃSTWO NAJPIERW LIKWIDUJE
      PKS-y, POTEM POŁĄCZENIA PKP, A NASTĘPNIE UNIEMOŻLIWIA ZAKUP TANICH
      UŻYWANYCH SAMOCHODÓW!!
      TRZEBA WRESZCIE JASNO POWIEDZIEĆ, URZĘDASY SĄ RAKIEM TEGO NARODU,
      ZNISZCZĄ GO JAK RAK ZJADAJĄC ŻYWICIELA!!!
      DLA NICH WAŻNE JEST TYLKO ICH KORYTO, A MY MAMY TYLKO IM ZAPEWNIĆ
      JEGO WYPEŁNIENIE!! NARÓD PRACUJĄCY I WYTWARZAJĄCY DOBRA JEST
      NIEWAŻNY.
      TERAZ ZNOWU W TYM ROKU PODWYŻSZĄ Z POWODU EKOLOGII CENY ENERGII O
      60% I BĘDĄ MÓWIĆ O EUROPIE I EKOLOGIII AŻ SIĘ WYKOŃCZYMY!!!
      TRZEBA Z TYM SKOŃCZYĆ-EUROPA WYCHODZI BOKIEM!!!
      NIECH ŻYJE UPR!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka