Dodaj do ulubionych

TVN 24 i sprawa Twierdzy Mo-Bruk!!!

IP: *.chello.pl 07.09.09, 22:57
Witam! Przynoszę dobre wieści. Mianowicie - TVN 24 odpisał w tej sprawie:

---------------

Witam serdecznie,

Jesteśmy zainteresowani tematem wysypiska w Wałbrzychu. Proszę o kontakt,
ponieważ chcielibyśmy porozmawiać z mieszkańcami Wałbrzycha.

Sylwia Widziak

TVN24

Tel. 793 43 08 08

---------------

Teraz pozostaje zorganizować taką ustawkę z ekipą TVN'u. Tylko jak? Wiecie z
czego musi się składać dobry reportaż. Oprócz dowodów, które nagromadził boa,
które zostaną przedstawione, musi być również wątek ludzki. Dwie strony:
zwykli mieszkańcy Wałbrzycha vs władza.

Tylko gdzie to zrobić? Ja sugeruję najlepiej na Podgórzu, gdzieś w pobliżu
wysypiska - niech wypowiedzą się najbliżsi mieszkańcy - Wy też przyjdźcie!

Odpiszę na list i zasugeruję by sprawę zapowiedzieli na dzień, dwa wcześniej,
by przepływ informacji o tym był jak najlepszy.

Wam też wysyłali takie propozycje?
Obserwuj wątek
    • Gość: Rynek Najlepiej zrobic spotkanie w Rynku IP: *.dialog.net.pl 07.09.09, 23:35
      Najlepiej zrobic spotkanie w Rynku w samym centrum,
      link do mapki z odlegloscia od wysypiska alturl.com/4sxd
    • Gość: rrr Re: TVN 24 i sprawa Twierdzy Mo-Bruk!!! IP: *.tktelekom.pl 08.09.09, 07:30
      To TVN niech zadecyduje, gdzie chce kręcić reportaż. Jak tylko będę
      wiedzieć kiedy i gdzie, przyjdę na pewno z listą mieszkańców, którzy
      popierają zamknięcie składowiska. Może, dobrze by było jak kilkoro z
      nas będzie miało listę z co najmniej 200 podpisami mieszkańców
      Wałbrzycha.
      • Gość: żmija Re: TVN 24 i sprawa Twierdzy Mo-Bruk!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.09, 08:14
        brawo!
        • Gość: lisiczka Re: TVN 24 i sprawa Twierdzy Mo-Bruk!!! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.09.09, 16:54
          próżny wasz trud,TVN 24 juz był w Mobruku :)
          • Gość: kazio Re: TVN 24 i sprawa Twierdzy Mo-Bruk!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.09, 22:14
            Więc będzie znowu.
    • Gość: kazio Re: TVN 24 i sprawa Twierdzy Mo-Bruk!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.09, 08:34
      A może połączyć temat Mo-Bruku z Sobięcinem i ulatniającą się tam trucizną?
      Specjalnie dla TVN, to byłby dopiero dramatyzm. Z jednej strony azbest, z
      drugiej siarkowodór czy inne świństwo - laurka dla władz miasta jak się patrzy.
      • Gość: rrr Re: TVN 24 i sprawa Twierdzy Mo-Bruk!!! IP: *.tktelekom.pl 08.09.09, 08:47
        popieram. Do mieszkańców Sobięcina: kto odważy się ponownie wyatapić
        przed kamerami?
        • Gość: s Re: TVN 24 i sprawa Twierdzy Mo-Bruk!!! IP: *.walbrzych.vectranet.pl 08.09.09, 08:59
          Lepiej niech się najpierw skupią na mobruku a nie rozmywają temat. Tu już nie
          chodzi o to że zły mobruk przywozi tu odpady. To materiał o tym jakim w jaki
          sposób to się dotychczas udawało i skąd się wzięła u nas ta firma..
        • tnbd Jeśli prawda to BRAWO :) 08.09.09, 09:00
          Ja mogę, inni też mogą. Tylko trzeba uważać na miejscowych "dziennikarzy", którzy może bedą chcieli "reprezentować" mieszkańców Wałbrzycha. Ale należy już do naszego obowiązku poinformować nawet tydzień przed o tym wydażeniu. Pare plakatów z informacją o spotkaniu zrobi swoje :).
          --
          Z MO-BRUKIEM jak z łupieżem, żeby się pozbyć, trzeba najpierw zlikwidować przyczynę - CZARNEGO KRUKA...
          • Gość: EPIC FAIL GUY Re: Jeśli prawda to BRAWO :) IP: *.chello.pl 08.09.09, 13:19
            Śmiałem poinformować TVN, że brak tu mediów niezależnych w tym mailu. Powinni wyciągnąć odpowiednie wnioski. Zresztą oni chcą się spotkać z mieszkańcami, a nie z agentami "Joseph Goebbels Propaganda" księcia Kruczka.

Panowie i Panie! W kwestii plakatów sugeruje następujący schemat działania:

Gdy pojawi się info o tym, że TVN chce przyjechać, wtedy przygotuje odpowiedni plakat, zapodam go tu, a każdy, któremu zależy na tej sprawie rozwiesi kilka w swojej okolicy - przystanki autobusowe, słupy ogłoszeniowe itp.

Trzeba akcję rozszerzyć na inne fora. Na underground.walbrzych.pl już jest topic:

underground.walbrzych.pl/index.php?topic=2651.0
            Sugeruję pozakładać także na tych forach:

gornik.jun.pl/viewforum.php?f=21
            www.zaglebie.walbrzych.pl/forum/viewforum.php?f=18
            www.forumowisko.pl/index.php?showforum=188
    • Gość: DO TVN Re: TVN 24 i sprawa Twierdzy Mo-Bruk!!! IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.09.09, 11:24
      najlepiej w centrum miasta niech wkoncu sie dowie polska co tu u nas
      sie wyprawia i niech premier tez uslyszy co jest w naszym miescie tu
      sa sprawy tuszowane nie wszystko wychodzi na jaw miasto jest
      skorumpowane najlepiej w centrum niech wszyscy mieszkancy sie zjada
      i pokaza ze walbrzyszanie niechca tak mieszkac chcemy zyc jak
      normalni ludzie
    • Gość: EFG Re: TVN 24 i sprawa Twierdzy Mo-Bruk!!! IP: *.chello.pl 08.09.09, 20:59
      Tak się zastawiam bo po "Dość tego!!!!!!!" 3wernyhora doszedłem do wniosku, że o tej sprawie, wie jeszcze za mało osób.

1. Zrobię plakat na A4 (tak by każdy mógł w domowej drukarce wydrukować) ze zdjęciami Twierdzy i linkiem do bloga boy.

2. Zapodam go tu.

3. I każdy komu zależy na sprawie rozwiesi kilka w okolicy wg. uznania.

Przyznam, że to zdanie:

"a oni pierd....lą coś o kredkach!!!!!!!!!!"

rozbawiło mnie i natchnęło do tego pomysłu, więc biorę się do roboty.

BTW. Ale ruch się zrobił...
      • tnbd Re: TVN 24 i sprawa Twierdzy Mo-Bruk!!! 08.09.09, 21:09
        Ja jutro pare sztuk własnej roboty wydrukuje w pracy i rozwieszę :). Ja od jutra zaczynam!
        • Gość: pomagacz Re: TVN 24 i sprawa Twierdzy Mo-Bruk!!! IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 08.09.09, 21:46
          Poczytałem tego bloga i co dzisiaj widzę na ulicy:
          [url=http://img201.imageshack.us/i/dsc04440l.jpg/][img]https://img201.imageshack.us/img201/6838/dsc04440l.th.jpg[/img][/url][url=http://img248.imageshack.us/i/dsc04441m.jpg/][img]https://img248.imageshack.us/img248/2668/dsc04441m.th.jpg[/img][/url]

Popatrzcie na oznaczenie "A", o którym pisał BOA. Znowu coś jechało. To było w granicach godz. 19 przy wyjeździe na Wrocław. BOA oczywiście możesz te zdjęcia wykorzystać!
          • Gość: duże A Re: TVN 24 i sprawa Twierdzy Mo-Bruk!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.09, 22:22
            No i proszę jak ladnie zapierd.laja smieci z niemiec do Wałbrzycha.
            Aż miło popatrzeć. Ładnie sobie to wszystko poukładali, pech chciał,
            że trafiła kosa na kamień ( czyt. umoczeni na boa-666) a kamień w
            siłę rośnie wraz z coraz większą świadomością mieszkańców.
          • Gość: abcd Re: Do pomagacza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.09, 07:58
            Linki nie otwierają się. ( ktoś położył na tych zdjęciach swoją
            łapę???)
            Wrzuć to jeszcze raz !
    • Gość: Kochani_moi Re: TVN 24 i sprawa Twierdzy Mo-Bruk!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.09, 08:22
      "A" umieszczone na tablicy na samochodzie z odpadami to wg polskiego
      prawa TRANSPORT MATERIAŁÓW PRZEZNACZONYCH DO RECYKLINGU. Nie znaczy to,
      że wozi się coś z Niemiec (w Niemczech jest takie samo prawo i znaczy to samo co
      u nas). Polecam poradę w ITD lub na policji.
      • Gość: cani Re: TVN 24 i sprawa Twierdzy Mo-Bruk!!! IP: *.walbrzych.vectranet.pl 09.09.09, 09:19
        ja proponuje pobrac probki tego co tam stoi po deszczu bo kaluza tego nie nazwe:P pozniej oddac do lab. z niegospodarnoscia wladzi moge sie pogodzic ale nie pogodze sie z tym ze zachowuja sie jak kompletne polglowki nie myslac o tym jakie szkody powoduja...rodzice sie dziwia czemu dzieci choruja, walbrzych mimo zamkniecia kopalnii ma nadal problemy z zanieczyszczeniami srodowiska:/ wladza daje piekny przyklad mieszkancom walbrzycha jak nie stracic a nawet zarobic na smieciach i nieuczciwosci...banda jelopow...
        nie powiem ze niecierpie tego miasta, dlatego chce mu pomoc... moja propozycja wziac probke tego plynnego czegos co lezy przy wysypisku bo wywniokowalam ze to nie jest teren mo bruku tak wiec nie zlamie sie prawa a i beda dowody na to iz wysypisko jest szkodliwe dla miasta a odpady "rozprzestrzeniaja sie" mimo woli. Co prawda takie badanie laboratoryjne jest platne a nie mam zielonego poeciaile moze kosztowac
        • Gość: ccc Re: TVN 24 i sprawa Twierdzy Mo-Bruk!!! IP: *.19.204.lan.e-wab.pl 09.09.09, 14:59
          dlatego niech zajmie się tym telewizja.

oni niech za to zapłacą :D
        • Gość: toki Re: TVN 24 i sprawa Twierdzy Mo-Bruk!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.09, 18:54
          Witam,
          Przestańcie straszyć tym mobrukiem moje dzieci i wnuki
          Z praktyki zawodowej wiem ,że od wielu lat przed każdymi wyborami różni "obrońcy
          życia i środowiska" skargi piszą a po wyborach cisza!!!! Nie ma co liczyć ,że
          ludzie to kupią ale:
          -Nikt nie chce składowiska-rozumiem ja tez nie chcę.
          -Żeby mówić o zagrożeniu dla zdrowia to musiałyby to potwierdzić badania-bez
          tego jesteśmy przegrani.
          -Za zardzewiałe beczki dostana może mandat bo tu też trzeba udowodnić ,że doszło
          do skażenia środowiska.Badania w laboratorium mogą potwierdzić ,że w studni na
          wysypisku są zanieczyszczenia z wysypiska a w cieku obok mogą być one podobne do
          zawartości przydomowego szamba i znowu mamy bingo,
          -Demokracja to złoty wynalazek ,ale każdego z nas tu piszącego można łatwo
          odszukać to dzisiaj żaden problem dla policji.
          -Ten mobruk chyba tego nie czyta ,że jeszcze nie wytoczył procesów
          sądowych.LUDZIE DEMOKRACJA TO NIE BEZPRAWIE.Żeby używać słów
          "czarnobyl","zabójca" i innych podobnych to trzeba mieć dowody!!!!!!NIE JESTEŚMY
          TU ANONIMOWI!!!!!!!!!
          -pokazywanie tej samej beczki kilka razy w różnych rozmiarach to nie jest dowód
          -natomiast pokazywanie decyzji firmy wiele razy to jest dowód ,że działa zgodnie
          z prawem.
          BOA co ty chcesz osiągnąć -chcesz pomagać mieszkańcom Wałbrzycha -czy chcesz
          bogu ducha winnych ludzi wpędzić w kłopoty??????

-zapewniam Was że tego azbestu w powietrzu nie wykażą żadne badania, bo azbest
          jest szkodliwy jeżeli się go tnie łamie i to w takich ilościach żeby był
          wykrywalny w powietrzu.
          -
          • Gość: EEFGIE Re: TVN 24 i sprawa Twierdzy Mo-Bruk!!! IP: *.chello.pl 09.09.09, 23:15
            "Z praktyki zawodowej wiem ,że od wielu lat przed każdymi wyborami różni "obrońcy życia i środowiska" skargi piszą a po wyborach cisza!!!! Nie ma co liczyć ,że ludzie to kupią"

Oczywiście Panie Prezydencie, rozumiemy Pańskie obawy i zapewniamy, my wyborcy, że zrobimy wszystko by po wyborach ta sprawa nie przycichła nawet na moment.

"Przestańcie straszyć tym mobrukiem moje dzieci i wnuki"

Panie Prezydencie na "Osiedlu Tęczowym" nic im nie będzie zagrażało. Niestety nie mogę tego powiedzieć o mieszkańcach dzielnic południowych przylegających do wysypiska.

"Demokracja to złoty wynalazek ,ale każdego z nas tu piszącego można łatwo odszukać to dzisiaj żaden problem dla policji."

Panie Prezydencie, przed opuszczeniem stanowiska proszę łaskawie posprzątać po sobie i zabrać odpady wraz z firmą Mo-Bruk. My mieszkańcy nie życzymy sobie straszenia nas służbami mundurowymi. To nie lata osławionego PRL'u i nie z takimi metodami do nas. My mieszkańcy Wałbrzycha wyrażamy zażenowanie z Pańskich nieudolnych i skompromitowanych rządów. Mamy prawo wyrażać własne zdanie, tu na tym forum, gdyż to jest właśnie jedna z zalet tej osławionej "Demokracji" w której wolność słowa i wypowiedzi stawiana jest na pierwszym miejscu.

"NIE JESTEŚMY TU ANONIMOWI!!!!!!!!!"

We are Anonymous. We are LEGION.
            • Gość: Słuszne słowa Re: TVN 24 i sprawa Twierdzy Mo-Bruk!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.09, 08:55
              Słuszne słowa.
            • Gość: ... Re: TVN 24 i sprawa Twierdzy Mo-Bruk!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.09, 09:30
              Piękna riposta. Podpisuję się. Nic nie wychodzi z przewijaniem
              wątków, to trzeba ludzi postraszyć. Może to chwyci. Mleko sie już
              rozlało Panie prezydencie.
          • Gość: rrr Re: TVN 24 i sprawa Twierdzy Mo-Bruk!!! IP: *.tktelekom.pl 10.09.09, 07:36
            Starm się uważnie czytać wszyko co dotyczy składowiska. Tak akurat
            się składa, że wysypisko zlokaliowane jest dosyć blisko mojego
            osiedla. Jeszcze raz zapraszam na podróż z Wch Gł. do Wch F. Ale
            tylko w okresie jesienno - wiosennym. Wtedy widać jeszcze dokładniej
            te wszystkie odpady. Po ostatnim pożarze około tygodnia można było
            podziwiać piekno unoszącej się smugi czrnego dymu. Podróżując często
            pociągiem, słyszy się opinie ludzi podziwiających widoki za oknem.
            Poczowszy od zlikwidowanego posterunku Thorez krajobraz Wałbrzycha
            zaczyna się zmieniać w "kosmiczny", "księżycowy". To tylko
            pozostałości po byłych kopalniach. Lecz widok na składowisko
            dopełnia wszyskiego. Wałbrzych, o którym słychać,że stawia na
            turystykę itp. żeby miał tak piękną wizytówkę jak SKŁADOWISKO za
            zgodą władzy - zgroza. Składowisko zlokalizowane jest przecież przy
            jedynej linii kolejowej łączącej Wrocław - Jelenia Góra, nie ma
            innego połączenia i swoim widokiem budzi w ludziach mieszane
            uczucia. Często słyszy się pytanie: "czy nie przeszkadza to
            wałbrzyszanom, czy na takie coś, zgodziła się lokalna władza". Och!!!
          • zaslawek Re: TVN 24 i sprawa Twierdzy Mo-Bruk!!! 10.09.09, 10:01
            toki widzę, że ubeckie metody straszenia wiecznie żywe.
            Policja biedna i zapracowana to masz w prezencie moje IP : 89.74.86.95
            Ja się nie boję. I nie dam się zastraszyć
    • tnbd wykop.pl 09.09.09, 15:04
      www.wykop.pl/ramka/233742/120-tysieczne-miasto-trute-azbestem-walbrzych
      • Gość: cani Re: wykop.pl IP: *.walbrzych.vectranet.pl 09.09.09, 19:12
        te zaklejone scieki obok smietniska moim zdaniem moga zawierac w soboe substansje szkodliwe a nawet jesli sa podobne do "szamba" jak napisal ktos wyzej to przypominam ze wylewanie szamba bezprawnie jest zbronione...przyklad autobusy z toaletami nie moga oproznic zbiornikow tylko robia to za oplata w miejscach do tego przystosowanych. Tak badania uwazam przydalyby sie...i bylby to dowod...a azbest hmmm przy tak czestych pozarach na pewno nie pomaga ani nam anin srodowisku...ten syf ktory jest dookola nawet jesli to szambo jak okreslil ktos wyzej moze dostawac sie do wod gruntowych...pomyslmy czy moze to byc zupelnie obojetne dla srodowiska poza terenem skladowiska?
        P.S. mysle czy nie napisac maila do programu "interwencja" Polsat...Jak sprawa ujrzy swiatlo dzienne i zainteresuje sie nia nie tylko Wałbrzych to firma i sie wystraszy i pzestanie tu skladowac odpady?
        • Gość: toki Re: wykop.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.09, 19:25
          tak oczywiście masz rację wylewanie szamba jest zabronione ale to właśnie będzie
          dowód ,że to nie są ścieki charakterystyczne dla wysypiska i co najwyżej straż
          poprosi mieszkańców o dowody wywozu okolicznych tzw.bezodpływowych szamb i może
          się okazać,że one nie są już takie "bezodpływowe" skoro właściciel nie ma kwitów
          na wywóz.
        • Gość: ja Re: wykop.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.09, 19:27
          zgłoście do Regionalnego Dyrektora Ochrony Środowiska zagrożenie
          szkodą w środowisku (ustawa o szkodach w srodowisku czy jakoś
          podobnie)i ciekawie będzie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka