Gość: bzzi IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 13.02.04, 09:47 Mam pytanie - czy mógłby mi ktoś doradzić jak zostać spikerem radiowym, jakie trzeba mieć kwalifikacje i jak się tam wkręcić? Z góry dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zuzza Re: SPIKER RADIOWY IP: *.ifa.uni.wroc.pl 16.02.04, 14:47 spikerem czy dziennikarzem? żeby być spikerem, w zasadzie powinien wystarczyć dobry głos - odpowiednia wysokość, brak wad wymowy itd. nawet ci najlepsi ciągle pracują nad głosem. żeby zostać dziennikarzem - to dłuższa droga.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r220 Re: SPIKER RADIOWY IP: *.modlnica.sdi.tpnet.pl 16.02.04, 14:58 Dobry glos to podstawa. W dobie dzisiejszych mediow komercyjnych osobowosc czlowieka w komercyjnych rozglosniach jest zepchnieta na drugi plan (inaczej to sie troszke przedstawia w stacjach nie komercyjnych). Gdy posiadasz dobry glos to jeszcze nic nie oznacza. Nacisk ogromy jest na dykcje. Dziennikarze Radiowi jak i Telewizyjni miesiacami cwicza na zajeciach u logopety by uzyskac takie wyniki jakie od niego oczekuja pracodawcy. Zero syczenia idealna modulacja glosem. Gdy juz przebrniesz przez to wszystko kolejna rzecza jest umiejetnosc wyslawiania sie i brak stremowania. Niektorzy gdy zasiadaja przed mirkfonomen zaczynaja sie jakas, zjadaja koncowki wyrow, mowia za szybko albo sens ich zdania jest zagubiony. Najlepiej gdy jest to twoja przygoda z radiem nagraj jakas wstepna audycje tylko dla siebie - mozna to zrobic nawet na kompuetrze domowym. Mowiac do zwyklych czterech scian, a pozniej odsluchiwac mozna samemu dobrze skorygowac popelniane bledy. Gdy uznasz, ze jestes juz gotowy - nagraj demo. Najlepiej jezeli by pomogl ci w ktos, kto zna sie na tym. Umie montowac i ma do czynienie z radiem na codzien - wie co wymagaja od niego szefowie. Wowczas nagrywasz sam wokal a znajomy ci to wszystko montuje. Nastepny krok - wysylasz demo do stacji radiowej. Jezeli szefostwo uzna ze masz fajny i mily glos, wprowadzasz cos nie powtarzalnego na antenie - zostajesz spikerem radiowym. Taka o to droga do kariery sie rysuje przed Toba? :) Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Draku@op.pl Re: SPIKER RADIOWY IP: *.dolsat.pl / 81.15.194.* 16.02.04, 18:34 Bardzo dokładna i interesująca odpowiedź. Ponieważ mnie ten temat również interesuje chciałbym jeszce zadać dwa pytania, na które być może uzyskałbym odpowiedź. Podczas praktyk w regionalnej TV, nagrywałem się kilkakrotnie w studio. Zarzut który mi postawiono był taki że "śpiewam", mówię zbyt melodyjnie itp. Szefowej podobał się mój głos ale z taką (jak to ona określiła - zbyt wyraźną wymową to bardzoiej nadaję się właśnie do radia, a nie do wiadomości). Pytanie jest więc proste, czy taki zarzut o "śpiewanie" jednak byłby w przypadku spikera radiowego tak samo traktowany? I jeszcze podstawowa sprawa. Znalezienie pracy w mediach jest bardzo trudne, czy w przypadku spikerów radiowych też stanowi to taki problem? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie. T.B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: SPIKER RADIOWY IP: *.lublin.mm.pl 16.02.04, 20:23 Ludzie, dajcie spokój. Przecież spiker to gatunek wymierający. Ostał się gdzie jaki? Teraz przecie zapowiadają redaktory... Gdzie teraz robotę znalazłby Ksawery Jasieński, Tadeusz Bocheński, Stefan Popoff, Alina Rudnicka, że wymienię tych najbardziej przeze mnie lubianych. Było ich zresztą więcej mk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jota Re: SPIKER RADIOWY IP: 195.136.44.* 16.02.04, 21:05 to zależy co zdefiniowano przez "śpiewanie". jeśli jest to np. zaśpiew wschodni to w radiu/tv ogólnopolskiej male widzę szansę. jeśli jest to np. antykadencja (czyli niestawianie kropek, konczenie każdego zdania jak zdania pytającego) - to kwestia nauki. niektórzy umieją się tego pozbyć, niektórzy nie. jest to trudne i - moim zdaniem - dyskwalifikujące. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Draku Re: SPIKER RADIOWY IP: *.dolsat.pl / 81.15.194.* 17.02.04, 00:00 "Śpiewanie" w moim wypadku polegało własnie na stawianiu kropek, pauz. Przy czytaniu wiadomości natomiast chciano żebym mówił wszystko monotonnie, na jednym wdechu, bez akcentowania. Czy zaśpiew wschodni - wątpię, mieszkam w centralnej a pochodzę z kresów zachodnich, więc raczej nie to. Natomiast faktycznie muszę się przyznać, że zdarza mi się akcentować po góralsku (Świeradów Zdrój) tzn. na pierwszą sylabę, ale nad tym mogę popracować. Tylko czy to tylko o to chodzi? Dziekuję za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r220 Re: SPIKER RADIOWY IP: *.modlnica.sdi.tpnet.pl 17.02.04, 13:09 Smutne - ale prawdziwe. W obecnej dobie radia bardziej stawia sie na muzyke, konkursy nizeli na Osobowosc Prezentera. Spikerzy maja podzielone wejscia i nawet wyznaczony ile maja czasu na wejscie. Jednak mam nadzieje, ze kiedys to sie zmieni. Ostatnio czytalem felieton, w ktorym autor mowil, ze Radia Polskie sa zupelnie nie podobne do tych zza oceanu. Tam nawet dj potrawi zrobic wejscie piosenka po piosence, mowic nawet na pionsce w samopoludnie po to by zrobic show , by cos powidziec do ludzi. Kiedy ja cos takiego ostatni raz slyszalem? Juz nie pamietam ... no chyba, ze w radiu lokalnym, w ktorym czas rotacji jest tak maly ze nikt na to nie zwraca uwagi ... pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś