Dodaj do ulubionych

Czystki w Programie Trzecim

27.03.10, 16:20
Decyzją prawdopodobnie jednego z prezesów Polskiego Radia
(konsultowaną zapewne z dyrektorem Programu Trzeciego Jackiem
Sobalą), z Trójki mają odejść etatowi dziennikarze Programu
Trzeciego, najbardziej doświadczeni reporterzy "Zapraszamy do
Trójki": Ewa Dudzińska, Paweł Homa, Tomasz Jeleński, Dariusz Pieróg,
Magdalena Trzaska i Ernest Zozuń.
Wbrew zapowiedziom dyrektora Trójki, zmiany te nie były konsultowane
z Zespołem. Nikt z zespołu dziennikarskiego Trójki nie został też
oficjalnie poinformowany o zwolnieniu. Natomiast nieoficjalnie
wiadomo, że dziennikarze mają zostać przeniesieni do Informacyjnej
Agencji Radiowej (gdzie, za mniejsze pieniądze, mają obsługiwać
konferencje prasowe). Nie wszyscy z wymienionych dziennikarzy znajdą
jednak zatrudnienie w Informacyjnej Agencji Radiowej.

Z Programem Trzecim już się pożegnali (tracący swoje autorskie
pasma) Dariusz Rosiak i Wojciech Zimiński.

Trochę więcej na: www.trojkofan.trojka.info/zwolnienia.html
Obserwuj wątek
    • d.d.5 Re: Czystki w Programie Trzecim 27.03.10, 16:44
      Jeżeli ten scenariusz się ziści to,to zakrawa rzeczywiście na czystkę.
      Bo tłumaczenie sie koniecznością oszczędzania(bo pewnie tak będzie)nie wytrzyma
      próby czasu.
      No,bo jak wytłumaczyć fakt,że dla takiego Karnowskiego, Wildsteina,Ziemkiewicza
      czy innego pisowskiego propagandystę pieniądze są, a na zatrudnienie Homy,
      Jeleńskiego i innych nie ma.
      Jak widać Sobala rozpoczął urzędowanie..!!!!
    • redgunner Re: Czystki w Programie Trzecim 29.03.10, 16:27
      Bardzo dobrze! Jak są dobrzy to znajdą pracę. Doświadczenie już mają. A wydatki
      trzeba ciąć bo ludzie nie płacą abonamentu.
      • amelius Re: Czystki w Programie Trzecim 29.03.10, 18:15
        Co ty nie powiesz?

No to po raz kolejny trzeba zapytać, w jakim celu dano autorskie audycje takim
        postaciom jak Wildstein czy Janecki?

• amelius Re: Czystki w Programie Trzecim 29.03.10, 18:22
          Nie wspominając Karnowskiego. Ciekawe jakie uzasadnienie ekonomiczne mają te
          decyzje.
          • amelius Re: Czystki w Programie Trzecim 29.03.10, 19:57
            Wojciech Zimiński i Dariusz Rosiak usunięci z Trójki

Z anteny radiowej Trójki z początkiem kwietnia znika program Dariusza Rosiaka
            „Raport o stanie świata”, który nadawany był w soboty między 11.00 a 13.00. Jego
            miejsce zajmie „Markomania” Marka Niedźwieckiego.

Dariusz Rosiak, prowadzący w sobotę ostatnie wydanie „Raportu…”, wyraźnie
            wzruszony pożegnał się ze słuchaczami. Podziękował im za wsparcie i przypomniał
            Krzysztofa Skowrońskiego, który przed czterema laty zaproponował mu pracę w
            Programie 3. Określił go jako twórcę Trójki, która była wtedy „wolnym radiem dla
            wolnych ludzi”.

- W Polsce wiele ludzi ma tendencję do resetowania pamięci. Słuchacze Trójki
            amnezji jednak nie mają i mam nadzieję, że pamiętają Krzysztofa Skowrońskiego,
            który zaprosił mnie do pracy w Trójce. Wtedy radio to było pełne polotu,
            wyobraźni i wolności. Krzysztof mówił, że tworzy wolne radio dla wolnych ludzi i
            ja mam wrażenie, że wtedy Trójka właśnie taka była. Trochę szkoda, że za to
            musiał odejść – powiedział na antenie Rosiak. - Nie wiem, jaka będzie przyszłość
            „Raportu”. Nie chcę kończyć tej audycji na nucie żalu i rozgoryczenia. Nie wiem
            gdzie i nie wiem kiedy, ale mam nadzieję, że się jednak jeszcze usłyszymy –
            dodał na zakończenie autor „Raportu o stanie świata”.

W piątek na wieść o zdjęciu z anteny programu „Raport o stanie świata” bardzo
            ostro zareagował Związek Zawodowy Dziennikarzy i Pracowników Programu 3. W
            wydanym oświadczeniu związkowcy wyrazili swoje zbulwersowanie oraz określili tę
            decyzję jako „uderzającą w wiernych słuchaczy” Trójki.

Oprócz Dariusza Rosiaka swoje pasmo w radiowej Trójce stracił też Wojciech
            Zimiński, który prowadził audycję „Trzecie ucho”.

Źródło: wirtualnemedia

Ciekawe, czy M. Niedźwiedzki jest zadowolony, bo po raz kolejny wchodzi w
            miejsce czyjejś audycji, tym razem naprawdę dobrej ze swoją cienką i nudną jak
            flaki z olejem "Markomanią". Dla mnie żenada. A Rosiaka będzie mi bardzo brakować.
            • kalllka Re: Czystki w Programie Trzecim 29.03.10, 22:29
              niezla chucpa, zamienic proeuropejski program III na zascianek.ciekawam co
              bedzie jak sie fundusze panom utnie, szanowne prezesy
              no ale.. good luck, good luck:)
            • nadwyrezony_fan_trojki Re: Czystki w Programie Trzecim 29.03.10, 22:41
              Jeśli mogę wyrazić swoją skromną opinię to widzę to tak: Pan Marek 11-13, Pan
              Rosiak 13-15, Pani Szydłowska z RDK 15-16. Rozważyłbym ewentualne zdjęcie RDK.
              Wtedy dałbym godzinę więcej Panu Markowi. To taki mój subiektywny wybór. Trochę
              szkoda audycji Pana Dariusza, bo była autentycznie dobra. W sytuacji kiedy
              zostaje RDK w wykonaniu Pani Szydłowskiej, decyzji o zdjęciu Pana Rosiaka nie
              akceptuję.
              • amelius Re: Czystki w Programie Trzecim 30.03.10, 08:51
                Zwłaszcza, że Dariusz Rosiak jest, że tak powiem, bezpieczny ideologicznie i politycznie dla Sobali (to katastrofa, że trzeba operować tymi kategoraimi) - wszak to dziennikarz "Rzeczpospolitej". Szkoda, będzie mi go brakowało.

A Niedźwiedzkiego wysłałbym na godziny wieczorne, podobnie jak Piotra Stelmacha z jego audycją Myśliwiecka 3/5/7, bo ja w jego miejsce zdecydowanie wolałem Aleksandrę Kaczkowską nie wspominając o Piotrze Kaczkowskim, ale te wspaniałe czasy popołudniowej muzycznej ZD3 już nie wrócą.
    • radiocsg.pl Re: Czystki w Programie Trzecim 31.03.10, 23:24
      Chcesz posłuchać największych hitów 2010, a także starych przebojów? Posłuchać
      wiadomości, dowiedzieć się czegoś ciekawego i zaszaleć przy dobrej muzyce?
      Wysyłać pozdrowienia, zamawiać utwory i dobrze się bawić? To wejdź na stronę
      www.radiocsg.pl i włącz radio! Gwarantujemy świetną zabawę i niezapomniane
      chwile! ;)
      Ekipa radia csg.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka