Dodaj do ulubionych

Muzyka Ciszy w trUjce

IP: *.it / 62.233.189.* 12.03.04, 21:09
dziś w związku z żałobą nie ma listy przebojów, ta to jest audycja Muzyka
Ciszy.. słucham więc ja sobie i naszła mnie taka reflekcja:
czy aż naprawdę trzeba takiego nieszczęścia by muzyka w trUjce zaczęła
przypominać TĘ Muzykę słyszaną kiedyś w PR III
wlaśnie wybrzmiały ostatnie dźwięki Persephone Dead Can Dance, wcześniej był
m.in. Pink Floyd ( High hopes i Shine on crazy diamond ), było Archhive, Alas
Parsons Project, Marillion, King Crimson, Steve Hackett, Ten Years After...
golek
Obserwuj wątek
    • Gość: zuckas Re: Muzyka Ciszy w trUjce IP: *.prk.pl 12.03.04, 21:41
      Spójrz na to z innej strony. Chyba dobrze się stało,że Trójka zmieniła w tym
      czasie muzykę - pokazała tym samym że stać Ich na taki gest. Stacje z czołówki
      rankingów słuchalności tego nie zrobiły i to powinno dawać do myslenia... Jeśli
      znacie inne stacje które w czasie żałoby "podmieniły" muzykę na spokojniejszą -
      piszcie. Ja mogę zapewnić,że słuchacze ze Śląska mogą szukać stonowanej muzyki
      w Radiu Katowice. Jako redakcja muzyczna nie mieliśmy żadnych oporów, by muzykę
      w tym czasie zmienić - to chyba taki prosty ludzki gest mogący jednak wiele
      znaczyć...
      • Gość: Ricardo Re: Muzyka Ciszy w trUjce IP: *.netglob.com.pl 12.03.04, 22:38
        > Spójrz na to z innej strony. Chyba dobrze się stało,że Trójka zmieniła w tym
        > czasie muzykę - pokazała tym samym że stać Ich na taki gest. Stacje z
        czołówki
        > rankingów słuchalności tego nie zrobiły i to powinno dawać do myslenia...
        Jeśli
        >
        > znacie inne stacje które w czasie żałoby "podmieniły" muzykę na
        spokojniejszą -
        >
        > piszcie. Ja mogę zapewnić,że słuchacze ze Śląska mogą szukać stonowanej
        muzyki
        > w Radiu Katowice. Jako redakcja muzyczna nie mieliśmy żadnych oporów, by
        muzykę
        >
        > w tym czasie zmienić - to chyba taki prosty ludzki gest mogący jednak wiele
        > znaczyć...

Ja doceniam, że Niedzwiedź zachował się normalnie jak przystało...ale z
        trzeciej strony to przykre, że to co powinno być normalnością jest tylko
        chwilowe. Powiem nawet, że w tych nienormalnych czasach dla świata i trUjki to
        mnie nawet to zaskoczyło. Proszę o więcej zaskoczeń, tak bez okazji...
        Chwała także RK !
      • jaca_ch Re: Muzyka Ciszy w trUjce 13.03.04, 08:37
        Tylko czy trzeba aż takich tragedii żeby iść po rozum do głowy. I to nawet w
        tych sprawach najmniejszych i czasem banalnych.
        Niestety pojutrze poniedziałek i znowu się zacznie ... :(
        Jaca
      • Gość: Mirek Re: Muzyka Ciszy w trUjce IP: *.nowy-sacz.sdi.tpnet.pl 13.03.04, 10:02
        W Radiu dla Ciebie calutką noc i wieczór, DJe puszczali chillout, muzykę
        relaksacyjną. Ale myślę, że nie mogłoby to być cały czas. Wam wszystkim
        znudziłoby się szybciej niż myślicie. A tak jest "święto od święta"
    • greg_f Re: Muzyka Ciszy w trUjce 13.03.04, 00:26
      Po Muzyce Ciszy nastrój zadumy w Trójce (o tej porze i w ten szczególny czas
      zasługuje na "ó") został podtrzymany, bo Hirek w Czarnym Piątku dobrał piosenki
      bardziej nastrojowe, a więc stosowne do okoliczności, a po północy w Wejściu
      Smaku leci tylko Bielszy Odcień Bluesa, bez Listy Przebojów dla Oldbojów
      (archiwalne nagrania Nie Tylko Dla Orłów też pojawią się pewnie dopiero za
      tydzień). Tego wieczoru nie pojawiło się też na szczęście hasło "radość
      słuchania", oby tak samo było jutro.
      • Gość: martin Re: Muzyka Ciszy w trUjce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.04, 00:46
        Słucham i dobrze, że jest taka audycja.
        • Gość: Krzysiek Re: Muzyka Ciszy w trUjce IP: *.brzezno.xlan.pl / *.xlan.pl 13.03.04, 07:41
          Dziś też jest muzyka, a nie umca-umca z plujlisty...
          • Gość: Radek Re: Muzyka Ciszy w trUjce IP: 62.141.246.* 13.03.04, 09:37
            Przypominają się stare, dobre czasy, kiedy ambitna muzyka była w Trójce czymś
            naturalnym, na porzadku dziennym. Dzisiaj niestety taką muzykę można usłyszeć
            tylko w wyjątkowych sytuacjach. Ale doceniam gest, jaki poczyniła Trójka. Z
            drugiej jednak strony - wolałbym przemęczyć się kolejny dzień z tandetną
            muzyczką, niż mieć okazję do wysłuchania czegoś na poziomie z powodu
            tragicznych wydarzeń. Oby takie tragedie już nigdy nie miały miejsca!
    • Gość: Lech jednak można... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.03.04, 11:31
      Trzeba było odejścia wielkich artystów: Czesława Niemena i Jeremiego Przybory
      aby Szanowna Trójka przypomniała sobie o ich utworach. A straszna tragedia była
      przyczyną, że okazało się, że są inne utwory niz np "Sama chciałam" czy "Shut
      up" poszczane do znudzenia od switu do wieczora.

To dobrze , że ktoś to zrozumiał.
      A co do zmian to niech tak zostanie.
      • Gość: Krzysiek Re: jednak można... IP: *.brzezno.xlan.pl / *.xlan.pl 13.03.04, 12:32
        Nie miej złudzeń, jutro wszystko wróci do "normy"... :-/
        Gdy był pogrzeb Niemena i TrUjka przez pół godziny puszczała normalną muzykę,
        ktoś przyłał do nich maila z tekstem - "nie moglibyście tak grać cały czas?".
        Na to prowadzący - "no tak, ale nie można ciągle żyć przeszłością, trzeba
        patrzeć w przyszłość, słuchać współczesnych trendów, ble, ble..." dalej nie
        słuchałem bo szlag mnie trafił.
    • Gość: leo Re: Muzyka Ciszy w trUjce IP: *.crowley.pl 13.03.04, 14:51
      podpisuję się pod tym obiema rękami
      • Gość: extrema Re: Muzyka Ciszy w trUjce IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 13.03.04, 15:38
        głupia sprawa- zawdzięczamy to terrorystom:-((
      • Gość: aasiek Re: Muzyka Ciszy w trUjce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.04, 17:14
        Dzisiejsza "Sobota..." była fantastyczna.Niektórzy(zwłaszcza nowi)słuchacze
        TrUjki może pierwszy raz usłyszeli takie piosenki...
        • Gość: Paweł Re: Muzyka Ciszy w trUjce IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 13.03.04, 18:22
          • Gość: Paweł Re: Muzyka Ciszy w trUjce IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 13.03.04, 18:28
            Dzisiaj u mnie jak za dawnych czasów od rana
            gra PROGRAM TRZECI POLSKIEGO RADIA.
            Nie chcę powielać tego co już tutaj
            napisano, więc tylko taka refleksja:
            W dzisiejszym zwariowanym, rozpędzonym do granic
            absurdu świecie potrzeba takiego radia,
            które dałoby odrobinę wytchnienia, refleksji etc.
            I na pewno znalazłby się target, który by tego słuchał-
            ba-płaciłby nawet za to.
            Pozdrowienia
        • Gość: martin Re: Muzyka Ciszy w trUjce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.04, 19:03
          Najgorsze jest to, że tyle ludzi musiało zginąć aby to radio znormalniało... na
          chwilę.
    • Gość: Zwykły Słuchacz Re: Muzyka Ciszy w trUjce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.04, 20:40
      Nie zabrzmi to może najszczęśliwiej w obliczu madryckiej tragedii, ale nowe
      hasło reklamowe "Trójki" pasuje do tego, co ma miejsce od ponad 25 godzin na
      antenie. "Radością słuchania" jest to, że odłożono na półki playlistowe
      badziewie i gra się Muzykę przez duże "M". Nawet POPaweł Kostrzewa czy Tomasz
      Żąda, jak potrzeba, potrafią w sobotnich audycjach zagrać coś wartościowego.

Oburza mnie natomiast reakcja RMF. Doskonale pamiętam, że po zamachach na WTC i
      rozpoczęciu ataków na Afganistan, RMF całkowicie zrezygnował z rąbanki i grał
      stonowane kawałki, mimo, że wówczas nie było ogłoszonej żałoby. A teraz żadnych
      zmian. Zgodnie z playlistą kawałki, które są w "heavy rotation" lecą w 7-
      godzinnych interwałach. No ale w 2001 w RMF jeszcze była inna ekipa. Najlepsi
      już stamtąd odeszli.
      • Gość: Paweł Re: Muzyka Ciszy w trUjce IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 13.03.04, 22:15
        Chciałbym przypomnieć,że RMF zaczynało jako Radio Małopolska Fun i nadawało
        na okrągło muzyczkę radia FUN z Paryża - może koło się zamknie i do tego
        wrócą.
    • mirwit Re: Muzyka Ciszy w trUjce 14.03.04, 12:34
      Wszyscy piszący macie racje. Faktycznie program był świetny, rewelacyjny. Ale
      właśnie taki program może być tylko od święta. Nie może być codziennie, bo co
      byłoby od święta. Musi się posuwać do przodu a nie tkwić w tym samym miejscu.
      Pozdrawiam
      Życzę am i sobie takich świąt od czasu do czasu, choć oczywiście z zupełnie
      innego powodu.
    • szef.komisji Już po staremu... 14.03.04, 14:10
      Co by się słuchaczom we łbach nie poprzewracało...
      Odnoszę wrażenie, że "gest" Trójki był, jakby nie patrzeć wymuszony. Bądź co
      bądź radio publiczne, musi więc umieć się zachować, gdy przyjdzie chwila, która
      tej umiejętności bezwzględnie wymaga.
      Obawiam się, że dyrekcja nie była specjalnie zachwycona ogłoszeniem żałoby (no
      bo słupki w dół polecą, kto tego będzie słuchał), ale co zrobić...
      "Panie Marku, niech no pan tam zajrzy do tych płyt, co nam je zapisał w spadku
      Tomasz Beksiński, odkurzy kilka,coś wybierze i zagra... ale żeby za smutno nie
      było, bo pan Beksiński to taki ogólnie smutas był".
      Nurtuje mnie to pytanie także, podobnnie jak i innych gości forum - dlaczego
      tylko przy takich tragicznych okazjach można usłyszeć w Trójce dobrą muzykę?
      Nie można częściej? Tak bez okazji? Wówczas byłoby można i nadać radośniejsze
      utwory, których przecież w dorobku rocka nie brakuje.
      • Gość: Krzysiek Re: Już po staremu... IP: *.brzezno.xlan.pl / *.xlan.pl 14.03.04, 18:48
        No właśnie, żałoba sie już skończyła, od rana sieczka, "shut up", itd...
        :-(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka