Gość: Piotr IP: *.we.client2.attbi.com 07.04.04, 03:34 Chore. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: RASKOLNIKOV Re: Pasja według naiwnych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.04, 23:28 I CO W TYM WZRUSZAJĄCEGO, PAWLE? OBETNIJ SOBIE JAJA I WYDŁUB OCZY - BĘDZIESZ WZRUSZAJĄCY - POWINNO SIĘ TWOJE IP DOSTARCZYĆ POGOTOWIU PSYCHIATRYCZNEMU. JESLI TAKIE RZECZY CIĘ WZRUSZAJĄ, TO TRZEBA NA CIEBIE UWAŻAĆ, BO JESZCZE KOGOŚ OBEDRZESZ ZYWCEM ZE SKÓRY. GAMONIU Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof K. Re: Pasja według naiwnych IP: *.fema.pl / *.cyf-kr.edu.pl 08.04.04, 13:15 Raskolnikov - nie pisz bzdur. Wyjedź do Rosji! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Piękne i godne naśladowania IP: 195.136.98.* 07.04.04, 10:09 i wzruszające... Odpowiedz Link Zgłoś
kustosz.m Re: Pasja według naiwnych 07.04.04, 10:31 > Chore. to sztuka a jej odbior jest w tobie Piotr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: avanti Re: Pasja według naiwnych IP: *.imp.lodz.pl 07.04.04, 11:45 Zgoda, jest to uważane za sztukę - zgodnie z definicją Tatarkiewicza. Wiem, że wywołam tym uśmieszki politowania nad moją naiwnością i brakiem zrozumienia dla sztuki, ale... jak, wobec tego, nazwać tę część działań artystycznych, które nie budzą odrazy, nie szokują, ale do których chce się wracać, bo są po prostu piękne/bo odbiorca uważa je za piękne ? Stawiając problem inaczej: czy muszę uważać za sztukę piramidy wypchanych zwierząt, Nikifora czy trzy minuty ciszy na sali koncertowej ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: camillo Re: Pasja według naiwnych IP: 80.51.231.* 07.04.04, 13:42 Widziałeś w ogóle obrazy Nikifora? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: avanti Re: Pasja według naiwnych IP: *.pttox.lodz.pl 07.04.04, 13:50 Tak. A także "Jelenie na rykowisku" i "Słoneczniki" Van Gogha. I nic z tego nie wynika, poza tym co wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
kustosz.m Re: Pasja według naiwnych 07.04.04, 13:51 > artystycznych, które nie budzą odrazy, nie szokują, ale do których chce się > wracać, bo są po prostu piękne/bo odbiorca uważa je za piękne ? Juz starozytni rozumieli ze sztuka moze byc przezywa na rozne sposoby np.katarzis - oczyszczenie przez sztuke. Trudno uznac Antygone przy 2 raz odkopanym trupie za rzecz estetycna. Ale to sztuke. Temat pasyjny mozna ukazac w formie pazlotkow-swietoobrazkowej -ale bedzie falszywy. Pasja autentyczna jest bliska "antygonie". > Stawiając problem inaczej: czy muszę uważać za sztukę piramidy wypchanych > zwierząt, Nikifora czy trzy minuty ciszy na sali koncertowej ? Tak tak skrajne 3 dziela i ze skrajnie roznych dziedzin to sztuka. Ale nie musi Ci byc bliska. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: avanti Re: Pasja według naiwnych IP: *.pttox.lodz.pl 07.04.04, 14:15 Juz starozytni rozumieli ze sztuka moze byc przezywa na rozne sposoby > np.katarzis - oczyszczenie przez sztuke. Ale katarzis może chyba być oddzieleniem zarówno w kierunku wznoszącym (dobra, piękna) jak i, mówiąc gnostycznie, sprowadzającym do materii. Niekoniecznie trzeba eksponować widok trupa brata Antygony - lepiej zaakcentować jej uczynek. tak skrajne 3 dziela i ze skrajnie roznych dziedzin to sztuka. Czy wielkim błędem jest mniemanie, że niektóre dzieła sztuki są wyrazem (naiwnej) chęci bycia oryginalnym ich twórców: "wymyślono już perspektywę powietrzną, geometryczną... więc mnie pozostaje umieścić twarz na stopie. Moja jedyna szansa na oryginalność..." Więc jakie są granice płodów oryginalności powodujące, że coś jeszcze jest sztuką a nie błazenadą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hucuł Gratuluję warsztatu dziennikarskiego IP: 194.181.127.* 07.04.04, 11:07 Szczególnie ujął mnie fragment: "kilkadziesiąt dzieł czołówki najlepszych polskich prymitywów " umieszczony po liście pacjentów szpitali psychiatrycznych. Takie są efekty używania skrótów myślowych. Siadaj dwója!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: avanti Re: Gratuluję warsztatu dziennikarskiego IP: *.pttox.lodz.pl 07.04.04, 11:34 Wcale nie dwója! Autor epatuje czytelnika zaskakującym (?) zestawieniem: sztuka i choroba psychiczna, żebrząc wyrażnie "czytajcie mnie, proszę" 95% przeglądających nie zwróciłoby uwagi na samą twórczość prymitywistów, ale 95% zwróci uwagę na słowo-hasło "schzofrenia" Autor nie jest idiotą, który nie potrafi pisać; inna rzecz czy warto go czytać, bo zbyt rzetelnie na pewno nie postępuje. Ot, dla kasy, Panie, dla kasy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anonim Re: Pasja według naiwnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.04, 22:29 Niektórzy robili całe drogi krzyżowe, ale najbardziej lubili przedstawiać w obrazie czy w drewnie ukrzyżowania, biczowania, frasobliwych, upadki pod krzyżem i piety. Brało się to z współczucia dla Chrystusa, ale też z identyfikacji własnych przeżyć z losem Ukrzyżowanego. A ile bylo tych dróg krzyżowych panie dziennikarzu? I tych ukrzyżowań i biczowań ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raskolnikov Re: Pasja według PSYCHOPATÓW IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.04, 23:22 jak taka poważna gazeta może pisac o takim badziewiu jak drewniane figurki jakiegoś skatowanego na śmierć klienta. cała ta barbarzyńska kultura "chrystusowa" zasługuje na wzmiankę w podręczniku psychiatrii i patologii seksualnych a nie w gazecie dla normalnych ludzi . PS. czy jeśli będę "tworzył" przypalane zapalniczką i nabijane na pinezki zaby albo koty z podpalonymi ogonami i przełykami wypalonymi kwasem, to tez będę wartym wzmianki twórcą??!!!! WON ZE ZBOCZEŃCAMI, TO TACY JAK WY STWORZYLIŚCIE KOMORY GAZOWE!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RASKOLNIKOV Re: Pasja według PSYCHOPATÓW IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.04, 23:33 ZWIĄZEK MIĘDZY TWÓRCZOŚCIĄ A CHOROBĄ PSYCHICZNĄ NIE MA TU NIC DO RZECZY, MNIE OBURZA TYLKO TEMAT (WIELU TWÓRCÓW PRZEZ DUŻE T, KTÓRZY TWORZYLI A NIE O D T W A R Z A L I JAKĄŚ KULTUROWĄ PAPKĘ JAKĄ JEST CHRYSTUS, MIAŁO PROBLEMY Z PSYCHIKA I SCHIZOFRENIA POZWALAŁA IM ZAJRZEĆ GŁĘBIEJ NIZ "ZDROWEMU" CZŁOWIEKOWI, ALE TAKIE STRUGANIE TRUPKÓW, BO PANI NA TERAPII NAUCZYŁA, JEST ŻENUJĄCE Odpowiedz Link Zgłoś
asci Re: Pasja według PSYCHOPATÓW 08.04.04, 08:56 O czym ty człowieku piszesz - w ogóle o czym wy tu gadacie?! To że autor w niezrozumiałym dla mnie celu łączy rzeźbienie Chrystysów frasobliwych z chorobą psychiczną to jego sprawa. Ale twoje bredzenie o komorach gazowych to, całym szacunkiem, bezsensowny bełkot. Sprawa jest prosta - nie tylko magister po ASP tworzący jakieś jemu tylko zrozumiałe dziwaczne instalacje jest artystą. Facet, który całe życie orał ziemię albo chodował krowy a przy okazji, czując "iskrę bożą" coś tam sobie strugał też może być artystą. Czasem sztuka ludowa jest bardziej prawdziwa i wartościowa niż jakieś bohomazy nabazgrolone przez "wielkiego artystę" na heroinowym haju lub po litrze wódy. Może ci się nie podobać - ale to nie powód żeby odbierać im prawo do tworzenia. Momo wszystko - pozdrawiam i doradzam trochę umiaru i refleksji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof K. Re: Pasja według PSYCHOPATÓW IP: *.fema.pl / *.cyf-kr.edu.pl 08.04.04, 13:19 Raskolnikov won do Rosji! Juz raz ci napisałem. Nie wydalaj tu swoich bzdet!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: REALISTA Antysemityzm-Kicz-Kasa-Choroba IP: *.zapora / 212.160.172.* 08.04.04, 11:44 Jest to kolejny etap nagonki zydowskiej gazety dla Polakow skierowany na film Gibsona 'Pasja'. To juz 4-ty etap. W poprzednich trzech zarzucano w kolejnosci: antysemityzm, pozniej ciezar krytyki przesunal sie w strone kiczu a po sukcesie w kinach na calym swiecie zarzucano "nieprzyzwoita" kasowosc. Oczywiscie "postepowcy" i zwolennicy "dialogu z judaizmem" z GW nie mogli na tym poprzestac. A seria "Slowa na Wielki Tydzien" to juz szczyt bezczelności. Zwykle "nabijanie" sie z jednego z dwoch najwiekszych swiat dla chrzescijan. Opis tendencyjnie wybranych z zycia scenek majacych osmieszac a nie sklaniac do refleksji. Oto niektore z wybranych cytatow: "Dla Pameli największym poniżeniem jest, kiedy wchodzi z mężem i dziećmi do kościoła, w płaszczu w kratkę, w butach na płaskim obcasie, a tu idzie klient z żoną i mówi jej głośno: dzień dobry." "Mówi, że ten zawód jest taki sam jak każdy inny, jak hydraulik na przykład. Tylko Polska nie umie jeszcze tego zrozumieć." "[...]kiedy jego racjonalna, pobożna i piękna żona zaczęła się zmieniać[...]" "No i mi wyszło, że Polacy wcale nie są tacy chciwi." "Bałem się, że zaleją mnie prawdziwymi albo zmyślonymi błaganiami o pomoc finansową na leczenie dzieci, ale wśród 73 ofert, które zbierałem przez tydzień, był tylko jeden taki telefon, i to z prośbą o pożyczkę, a nie wsparcie." "lojalność to systematyczna skłonność do wybierania określonego produktu/marki" "Przede wszystkim trzeba takiego gościa dowartościować. Ja na przykład ciągle pytałem, co mu się w M. nie podoba. Facet w eleganckim garniturze pyta go o zdanie - punkt dla mnie." "Dla nas to czysty zysk - lojalność bez straty złotówki. A koszty występu swojego kucharza i konsultanta musi pokryć sama firma X." "Po nim siedmiu facetów połączyło się z rozanielonymi rodzinami. Inni sekundowali temu jak jakiemuś misterium. A przerwa przedłużyła się z pół godziny." "Wytwarzanie emocji wymaga jednak dużej znajomości ludzi, którym tych emocji dostarczymy." "Słyszałem potem, jak jeden mężczyzna mówił, że to kpiny i że "oni myślą, że jesteśmy jakimiś prostakami"." "Tak więc sama zapłaciłam za robienie mojemu dziecku wody z mózgu, a może coca- coli z mózgu. Po powrocie pierwsze zdanie, jakie usłyszałam od niego (jeszcze przed »cześć, mama «) było takie: A CZY WIESZ, ŻE COCA-COLA RZĄDZI ŚWIATEM?" "Rok temu moje dziecko stało się w jednej chwili lojalne wobec firmy Danone. Doprowadziło do tego przedszkole." No i na koniec (jak na razie) dostalo sie "kapitalizmowi". Bo oczywiscie wszystkie scenki opisane w poprzednich "artykulach" nie maja nic wspolnego z promowaniem w Polsce panstwa opiekunczego ;-). Zawsze szuka sie winy u innych zamiast zaczas od siebie. Z calej tej serii wynika chyba jeden wniosek, ze wszyscy uczciwi i wierzacy to zwykli naiwniacy i frajerzy!!! Nie czytalem calosci wypocin bo to stek bzdur i strata czasu. Jakis margines zna te opowiastki z zycia codziennego. Ale jaki cel przyswieca GW zeby o tym pisac??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: REALISTA Re: Antysemityzm-Kicz-Kasa-Choroba IP: *.zapora / 212.160.172.* 08.04.04, 11:54 ... brakuje juz tylko jawnego stwierdzenia, ze Chrystus to byl jakis chory szaleniec, prymityw itd. Typowe dla zydowskiej gazety dla Polakow. "Gdyby nie to, że chory na schizofrenię Stanisław Mika nie żyje od 20 lat, można by pomyśleć, że rzeźbiąc "Chrystusa u słupa" inspirował się sceną biczowania z "Pasji" Mela Gibsona." "Wspaniała 82- letnia artystka jest pensjonariuszką szpitala psychiatrycznego" "znakomity twórca naiwny Józef Chajec" "Można tam zobaczyć kilkadziesiąt dzieł czołówki najlepszych polskich prymitywów i artystów ludowych z kolekcji Leszka Macaka" "Niektórzy robili całe drogi krzyżowe, ale najbardziej lubili przedstawiać w obrazie czy w drewnie ukrzyżowania, biczowania, frasobliwych, upadki pod krzyżem i piety. Brało się to z współczucia dla Chrystusa, ale też z identyfikacji własnych przeżyć z losem Ukrzyżowanego." Maltretowani, kamienowani, torturowani ... I jak tu nie byc antysemita. -------------------------------------------------------------------------- "Antysemita nie jest ten co nie lubi Zydow, antysemita jest ten ktorego ONI nie lubia" Odpowiedz Link Zgłoś
asci Re: Antysemityzm-Kicz-Kasa-Choroba 08.04.04, 12:46 Dobrze się czujesz? Piłeś coś? O czym ty koleś piszesz? Odpowiedz Link Zgłoś
szalbierz Re: Pasja według naiwnych 08.04.04, 13:10 Co jak co, ale właśnia ta sztuka jest okazem zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś