19.05.12, 13:49
Od tygodnia mam pecha przy każdym włączeniu Trójki natknąć się na kryptoreklamę Chorwacji. Dwójka reporterów jeździ sobie po Chorwacji i opowiada, jak tam jest pięknie i cudownie. Ktoś się orientuje, na jakich zasadach ta promocja ma miejsce? Czy Chorwacka Agencja Turystyczna, czy jak to się nazywa, płaci za czas antenowy, czy tylko sponsoruje reporterom wakacje? Bo jeśli to drugie, to jest to jak dla mnie skandal i rażąca niegospodarność, a jeśli to pierwsze, to naprawdę tanio Polskie Radio się sprzedaje... (Chociaż biorąc pod uwagę, że ostatnio reklamuje się sympatyczne niewątpliwie, ale niezbyt duże i bogate miasteczko pod Rybnikiem, to może rzeczywiście teraz każdego stać na reklamę w Trójce).
Obserwuj wątek
    • radiowoleodtelewizji Re: Chorwacja 19.05.12, 15:24
      Pytanie czy jest to kryptoreklama czy jakakolwiek forma reklamy ? W normalnym (zdrowym) układzie to powinno być tak,że Trójka wpadła (samodzielnie) na pomysł (oczywiście po analizie: "czy nas na to stać"?), żeby przybliżyć nam słuchaczom region doskonale nadający się na przykład na wakacje. Dlatego wysłała tam swoich dwóch korespondentów, żeby poopowiadali nam jak to tam jest na miejscu. Tak to wygląda na pierwszy rzut oka. Pytanie: czy tak było faktycznie? Jaki jest motyw tego wyjazdu, jak do tego doszło? Pytanie: czy ta wiedza jest dla nas-słuchaczy? Odnoszę od pewnego czasu, że różne informacje dotyczące kulisów życia radiowego są nie dla nas. I wcale nie chodzi mi tutaj o "rewelacje" typu, kto pobrudził biurko w studiu. Myślę o tych sprawach, które wynikają z faktu,że ja płacę abonament, a oni mają świadczyć usługę na pewnym poziomie, który jest ustalony.
      Twoje uwagi airborellu wydają mi się być zasadne i dobrze, że poruszyłeś ten temat. Też nasłuchuję tych wieści z Chorwacji i przyznaję, że chodziło mi po głowie pytanie: "co tu jest grane?"
      • airborell Re: Chorwacja 19.05.12, 22:16
        > Pytanie czy jest to kryptoreklama czy jakakolwiek forma reklamy ? W normalnym (
        > zdrowym) układzie to powinno być tak,że Trójka wpadła (samodzielnie) na pomysł
        > (oczywiście po analizie: "czy nas na to stać"?), żeby przybliżyć nam słuchaczo
        > m region doskonale nadający się na przykład na wakacje. Dlatego wysłała tam swo
        > ich dwóch korespondentów, żeby poopowiadali nam jak to tam jest na miejscu

I zdrowe byłoby opowiadanie przez tydzień o Chorwacji, skoro miejsc nadających się na wakacje jest mnóstwo? Przecież to jest promocja konkretnego produktu. To tak jakby dziennikarze przez tydzień zachwalali np. jogurty.
        • tumanka Re: Chorwacja 22.05.12, 21:14
          A czy przy okazji promocji Chorwacji zmniejszyła się może liczba reklam środków na sraczkę i nietrzymanie moczu? Bo jeśli tak, to jak bym była za tym, żeby reporterzy zostali na Bałkanach na dłużej!
        • radiowoleodtelewizji Re: Chorwacja 23.05.12, 20:59
          Z tymi promocjami i kryptoreklamami może być problem. Z jednej strony czasem dobrze się dzieje,że promuje się jakiś np. zespół. W tym temacie istnieją pewne zasady o których wszyscy wiemy...i np. nie rozumiem promocji Fejsbuka w Polskim Radiu. Będę miał możliwość to może się jeszcze rozpiszę. A na razie piszcie Wy. Musimy rozruszać to forum :-)
          • tumanka Re: Chorwacja 27.05.12, 19:41
            Rozruszać to forum?? Człowieniu, to forum lata świetności ma już dawno za sobą. Dziesięć lat temu to tu się działo...
            • nierozpoznawalny Re: Chorwacja 28.05.12, 09:13
              Działo się, bo 10 lat temu m. in. nastał prezes Laskowski ;)
              • tumanka Re: Chorwacja 28.05.12, 22:51
                A na forum pojawili się jego ludzie :)
                • raszefka Re: Chorwacja 29.05.12, 21:58
                  Było się partyzantem... :)
                  • astat5577 Re: Chorwacja 19.07.12, 21:27
                    Jak miło spotkać dawnych towarzyszy broni, normalnie czuję się, jak 4 pancerni i pies:)
                    Czy o coś mamy walczyć znowu, bo trochę wypadłam z obiegu?
                    Jakby co, to i neandertalskiego zmobilizuję, przyjaźnie forumowe przetrwały.
                    To było forum...:)
    • radiowoleodtelewizji Subwątek: kryptoreklama i pogranicza 18.07.12, 21:36
      W ubiegły piątek słuchałem nocnej audycji Trójkowej w której A. Gacek rzuciła sobie kilkoma nazwami kilku marek z pogranicza odzieżowo-perfumeryjnego (resztę spraw dotyczących tej pani redaktor pomijam). Takie praktyki są nie dozwolone z tego co mi wiadomo (a przynajmniej wiele razy słyszałem, że upominano telefonującego słuchacza, aby nie wymieniał nazwy firmy). Pytam się: albo wszyscy mają równe szanse, albo są równi i równiejsi? Albo gadamy o kryptoreklamie, albo dajmy sobie z tym spokój, bo są tacy co robią co chcą. Jeszcze, żeby szło o kogoś "małego" (pomniejszą firmę), ale promuje się tych dużych.
      Drugi temat: wszechobecny portal społecznościowy Facebook. Radio coś ma z reklamowania tego portalu? Z tego co mi wiadomo Facebook obraca niezłą kasą. Dlaczego nie spotykamy się na przykład na portalu Polskiego Radia tylko musimy na Facebooku? Pukają do ludzi o kasę z abonamentu, a ja się pytam: za ile nazwa "Facebook" jest wymieniana codziennie wielokrotnie w Polskim Radiu?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka