Dodaj do ulubionych

Muzea PRL-u: w kapciach do komuny

IP: *.magma / *.magma-net.pl 21.07.04, 20:28
O jakości Waszej propagandy dotyczącej PRL-u najlepiej świadczy fiasko
plebiscytu, ktory ogłosiliście z okazji rocznicy PKWN 22 lipca i który nagle
zniknał bez śladu z Waszych stron tak w wydaniu papierowym jak i internetowym.
Rzeczywistość PRL-u była całkiem inna, bardziej złożona i barwna niż
chcielibyście to ludziom narzucić. Płaskie kłamstwo ma krótkie nogi i
internauci w wiekszości właściwie to ocenili. A rocznicę 22 lipca, mimo
licznych wad PRL-u, ludzie i tak czy owak bedą wspominać bez Waszej
jednostronnej i kłamliwej propagandy.
Obserwuj wątek
    • Gość: pepik Re: Muzea PRL-u: w kapciach do komuny IP: *.telpol.net.pl / *.telpol.net.pl 21.07.04, 21:44
      nabijanie się z PRL jest trochę nie na miejscu w porównaniu z wyczynami jedynie
      słusznej siły NSZZ "S" w tzw IIIRP i prezydenta półanalfabety.
      • Gość: deks Re: Muzea PRL-u: w kapciach do komuny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.04, 12:05
        chodzi ci o półanalfabetę prezydenta AK oczywiście
    • Gość: Krzysztof K. Niemądry artykuł! IP: *.fema.pl / *.cyf-kr.edu.pl 21.07.04, 22:40
      Panie Marku Mikos, niech Pan poogląda "Czterdziestolatka" i dopiero potem
      bierze się za pisanie. Czemu Gazeta toleruje takie słabe pióra. W PRL- było
      ogromnie dużo autoironii i wisielczego humoru. Tworzyli Kantor i Hasior, takie
      chamskie beztalencia jak Nieznalska nie miały żadnych szans by sie przebić.
      To była skomplikowana i ciekawa epoka. Może zabrzmi to trochę zabawnie, ale
      ludzie zmuszeni do życia w ciężkich warunkach mieli więcej godności w sobie!
      • Gość: . Do Krzystofa K. IP: *.attu.pl / *.attu.pl 22.07.04, 03:08
        Gość portalu: Krzysztof K. napisał(a):

> Panie Marku Mikos, niech Pan poogląda "Czterdziestolatka" i dopiero potem
        > bierze się za pisanie. Czemu Gazeta toleruje takie słabe pióra. W PRL- było
        > ogromnie dużo autoironii i wisielczego humoru. Tworzyli Kantor i Hasior,
        takie
        > chamskie beztalencia jak Nieznalska nie miały żadnych szans by sie przebić.

Tak, tylko twórczość Kantora i Hasiora interesowała tak samo znikomy odsetek
        populacji jak dziś.

> To była skomplikowana i ciekawa epoka. Może zabrzmi to trochę zabawnie, ale
        > ludzie zmuszeni do życia w ciężkich warunkach mieli więcej godności w sobie!

Hmm, skro mieli tyle godności wskutek ciężkich warunków życia, to czemu teraz
        ci, którym jest ciężko (bezrobotni itp) nie zawsze mają w sobie tyle godności?
        Piszesz, Krzysztofie o inteligencji, która w tamtych czasach rzeczywiście była
        silna - bo zjednoczona wspólnym wrogiem. Ale "masy" na socjalizmie wychowane
        nie zyskały dzięki temu ani trochę godności, ani trochę zasad. Bo gdyby
        zyskały, to żylibyśmy teraz w innym kraju.
        • Gość: ur ' BYT KSZTALTUJE SWIADOMOSC.' K. .Marks IP: *.42.220.203.acc07-dryb-mel.comindico.com.au 22.07.04, 19:30
          DZISEJSZY BYT LUDZI W POLSCE , KSZTALTUJE ICH SWIADOMOSC. Najwyzszy czas, ZEBY
          ODPIEPRZYC SIE OD PRL-u i nie szukac dziur tam , gdzie ich nie bylo.O TYM , CO
          BYLO ZLE W PRL-U juz napisano,czas pisac o tym , co bylo lepsze od tego,co
          jest dzisiaj.
    • Gość: AS Oj ty mi coś esbekiem cuchniesz Gościu! IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 21.07.04, 23:04
      • Gość: tatoo Re: Oj ty mi coś esbekiem cuchniesz Gościu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.04, 07:16
        Oj, Kolego... Nawet, jesli Twój adwersarz cuchnie esbekiem, to nie oznacza, że
        się myli w konkretnej sprawie. Powal go argumentenm a nie epitetem. Walcz z nim
        na poglądy, a nie rzycaj się do gardła. Pod tym wzgledem tamte czasy i obecne
        nie różnią się niczym.
        Pozdrawiam!
        • Gość: deks Re: Oj ty mi coś esbekiem cuchniesz Gościu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.04, 12:08
          zy i ludzie wychwalający prl przyjmują jakiekolwiek argumety?
    • Gość: ali Re: Muzea PRL-u: w kapciach do komuny IP: *.158.111.37.Dial1.Chicago1.Level3.net 22.07.04, 02:34
      ja znam lepszy wierszyk "lepiej mieć siostrę w burdelu niż brata na hondzie!" -
      to hasło harleyowców. to samo dotyczy tego prymitywnego tekstu obrzydzającego
      PRL. na pocieszenie autorowi tego cienkiego tekstu powiem że 15 lat "ich "
      rządów i jest ponad 50% ludzi wspominajacych dobrze PRL. z każdym rokiem
      przybywa....
    • Gość: Papa Mocart Re: Muzea PRL-u: w kapciach do komuny IP: *.nyc.rr.com 22.07.04, 02:52
      Gosciu!:, moze to ty przyszedles do naszego domu o 24 w nocy, pobiles mojego ojca i straszyles mnie i moja matke gwaltem, tylko dla tego ze tata moj byl jednym z organizatorow strajku? A moze to ty byles tym, ktory spalowal mnie po tym, jak zerwalem plakat wyborczy, ze w kolejce po papier toaletowy nie moglem stac przez dwa tygodnie?

• Gość: Gosc Re: Muzea PRL-u: w kapciach do komuny IP: *.cg.shawcable.net 22.07.04, 15:00
      Z deszczu pod rynne... Wezmy na przyklad te oglupiajaca papke, ktora karmia nas
      w kinach. Jakie beda pamiatki po obecnych czasach? Komorka, rozaniec i biale
      skarpetki.
      • nyc555 Re: Muzea PRL-u: w kapciach do komuny 23.07.04, 01:58
        Wydaje mi się (chociaż mogę się mylić, młoda jestem), że różnica dzisiaj polega
        przede wszystkim na tym, że to każdy obywatel, czyli każdy z nas, decyduje o
        pamiątkach, jakie będą umieszczać w muzeach III RP. Wtedy ludzie nie mieli
        takiego wyboru, a przynajmniej często zbyt "samodzielna" czy "indywidualna"
        decyzja miała o wiele gorsze skutki. Inteligencja istniała, prawda, ale czy
        państwo tę inteligencję promowało? Czy ją pielęgnowało? Co społeczeństwu
        z "silnej" inteligencji jeśli nie może ono korzystać z owoców jej pracy
        twórczej? Jasne, że ludzie tęsknią za czasami, w których ich jedyną inicjatywą
        było zapisanie się do partii. Resztę robiła władza. Co i jak robiła chyba
        powszechnie wiadomo. Dzisiaj potrzebny jest nasz trud, żeby odbudować to, co
        zburzyło 50 lat rządów totalitarnych, żeby przyszłe muzea były przedmiotem dumy
        narodowej, a nie kpiny. Ale po co? Przecież łatwiej jest siedzieć i czekać, aż
        inni zrobią coś, co znowu będzie można skrytykować, podważyć. PRL niestety
        pozostawiła po sobie dużo więcej niż pokaźny zbiór pamiątek. Pozostawiła
        mentalność, której należy się wstydzić, i która niestety jest widoczna na tym
        forum...
        • Gość: Halina Re: Muzea PRL-u: w kapciach do komuny IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.07.04, 18:51
          Pani chyba nie rozumie pewnych pojęc.Nadużywa Pani np słowa totalitaryzm . Mówi
          Pani o inteligencji - też chyba nie rozumie Pani tego pojęcia.Ale gra warta
          świeczki.Radzę się trochę nad tym pozastanwaiać.Pojęcie i znaczenie oraz
          perspektywy i możliwości rozwojowe inteligencji w PRL i w III RP. Totalitaryzm
          w społecznych realiach takich państw jak Polska,Korea,USA itd itp.
          Rola i znaczenie oraz poziom życia liderów opozycji w PRL oraz w III RP w
          kontekście poziomu i warunków życia społeczeństwa ze szczególnym uzwględnieniem
          wielkoprzemysłowej klasy robotniczej/roborników czy też pracowników zakładów
          pracy/Następnie dobrym tematem jest np Koncepcja i strategia bezmyślnej
          likwodacji wybudowanych w PRL zakładów pracy,gałęzi przemysłowych i degradacji
          grup społecznych w tym inteligencji.Nie wiem czy pani wiadomo,że w obecnej
          doktrynie pojęcie inteligencja jest sekowane.Czegoś takiego nie ma.
          I jeżeli Pani czas pozwoli to radzę udać się do okulisty.
      • Gość: deks Atrybuty gościa:komórka, różaniec i białe skerpetk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.04, 12:13
        sam się gościu określiłeś, dzięki;)
      • Gość: pamusz Re: Muzea PRL-u: w kapciach do komuny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.04, 02:02
        Ci, których śmieszą pralka Frania, gramofon Bambino i inne eksponaty z
        obśmiewanego PRL, uśmieją się do łez w Muzeum Techniki z eksponatów z lat
        przedpeerelowskich – pralka z falistej blachy, gramofon na korbkę, a jeszcze
        wcześniej – śmiech jeszcze dźwięczniejszy. Za kilkadziesiąt lat będą się śmiać
        z naszych urządzeń AGD . I na zdrowie!
    • Gość: Jerzy Widok Pleciesz Mikos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.04, 16:17
      Z miastaście Mikos a dupaście.Trzeba było kogoś mądrzejszego zapytać zanim
      głupstwo się wypsnęło.Otóż proszek IXI nie zastępował żelazka.Uwaga,że koszula
      nie wymaga prasowania odnosiła się do tego,że wtedy popularne były koszule non
      iron - właśnie nie wymagające prasowania, a proszek IXI najczęściej był do ich
      prania używany.Słyszeliście Mikos o non iron?.Przecież to amerykański wynalazek.
      • Gość: czas Re: Pleciesz Mikos IP: *.coxfiber.net 22.07.04, 19:11
        Nikt nie chce prasowaty ani pracowaty!, i tak trzymaj Panie.
        Na 22 lipca do oltarza skladamy takie narzekanie:
        Pani Komuno Wracaj!, Cala czerwona i cukrowana jak zawsze.
        ...daj nam jeszcze raz Panie.
        Ciotke w Ameryce i w burdelu Mame...daj nam Panie.
        Dziewke na sianie tez...daj nam Panie, albo dwie./co bedzie dwa razy chodzil/
        A swiatlosc wiekuista niech nam stoi na wieki. Amen
        IXI !!!!! Komu to potrzebe? Oj! oszolom ci ja...
        • Gość: kawa Re: Pleciesz Mikos-gośc czas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.04, 02:20
          Gościu! Widać,ze jesteś facetem z ikrą i wyłacznie. Mózg nieobecny, albo
          wypolerowany na wysoki połysk , bez fałd. Zacznij teraz główkować, co chciałeś
          powiedzieć w swoim tekscie i przetłumacz to na prozę , unkajac rymów. Ogólnie
          duże brawa za odwagę!
      • Gość: Redaktor Naczelny Re: Pleciesz Mikos IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.07.04, 19:35
        Redaktor Mikos jest w porzo.Gdyby kształcił się w czasach PRL - u na
        dziennikarza to by takich głupot nie wypisywał. teras rubryka KULTURA jak każda
        inna w piśmidłach wszelakich sensacyjom służom.
    • Gość: Erazmus Precz z komuna IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 22.07.04, 18:38
      III RP moze nie jest idealna ale kazdy moze w niej odniesc sukces bez wzgledu na
      legitymacje partyjna, otworzyc wlasny interes, kształcić się na wielu ciekawych
      kierunkach ... Smutno mi gdy ludzie próbuje szarzyznę PRLu idealizować - tam
      naprawdę żyło się cieżko i biednie ...
      • Gość: ur IDEALIZOWANIE DZIKIEGO...... IP: *.42.220.203.acc07-dryb-mel.comindico.com.au 22.07.04, 20:03
        KAPITALIZMU W DZISIEJSZEJ POLSCE JEST TAK SAMO KLAMSTWEM I GLUPOTA ,JAK
        GLORYFIKOWANIE KOMUNY W PRL-u.
    • Gość: bigos re: "Kto by pomyślał... że całe dziedzictwo..." IP: *.bartpl.com / *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.04, 22:58
      "Kto by pomyślał jeszcze ćwierć wieku temu, że całe dziedzictwo komunizmu można
      będzie upchać w zbiorach kilku pakownych muzeów?" - no nie wiem, autorze, no
      nie wiem
      • Gość: gosc Re: re: "Kto by pomyślał... że całe dziedzictwo.. IP: *.hrl.com 23.07.04, 01:34
        czy mamy upamietniac wszystkie formacje spoleczne czy tylko wybiorczo i w jakim celu, co chcemy osiagnac, sprawdzic swoja glupote, gdzie jest wiec muzeum
        feudalizmu, moze byloby ciekawsze. gdyby glupota umiala latac........
    • Gość: tatoo Re: Muzea PRL-u: w kapciach do komuny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.04, 07:39
      Muzeum PRL-u i Wajda !. Toż to Mrożek by tego nie wymyślił. Czy ktoś zna
      większego dworaka aniżeli nasz 'oskarowiec'? Przecież to za komuny zaistniał i
      tylko dzieki niej stał się wielki. W porę jednak wyczuł temat i stał się
      NIEZALEŻNY. Przepraszam ale zapytam, od kogo ?. A teraz ? Co zrobi? Lektury
      szkolne sfilmowane. Młodzi reżyserzy na out-cie. Nudy....
      Pytanie ( dla mnie-retoryczne); czy ktoś zna większego produkcyjniaka
      niż 'Człowiek z żelaza'? Do dzisiaj też p.Andrzej W. nie może tej przebrzydłej
      komunie wybaczyć, że go nie internowano. Takiej karty w życiorysie brak...
      I jeszcze bardzo ważna uwaga. Za czasów moich studiów obowiązkowo chodziło się
      do kina na Zanussiego (kto go jeszcze pamięta jak filmowca?) i na... Wajdę. To
      byli wówczas TWÓRCY kultowi.
      Nie tęsknię za komuną (do dzisiaj nie rozumiem, dlaczego po przejściu linii
      granicznej na Śnieżce o dwa metry -kto był, ten wie o co chodzi- od razy
      należało takiego przestępcę spisać) ale co innego ją opluwać. Jest to w złym
      tonie. A opluwają albo kompletni ignoranci albo jej ówcześni apologeci.
      Pozdrowienia!
    • Gość: podatNIKT stołówka zakładowa IP: *.amb.bydgoszcz.pl 23.07.04, 08:25
      jeśli chodzi o stołówkę zakładową to wcale nie jest to relikt przeszłości -
      zapraszam do bufetu w mojej firmie (budżetówka)...
      hehehe...
      jak za starych, dobrych czasów... az sie łza w oku kręci jak słysze te
      pokrzykiwania kucharek, niechętną obsługe bufetowej i dobór asortymentu
      garmażeryjnego, 'zastawę stołową' itd ;-))))
    • Gość: thorgim Niektórym to chyba odbiło.... PAMIĘĆ MACIE KRÓTKĄ IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 23.07.04, 10:15
      Ludzie którzy z nostalgią i "łezką kręcącą sie w oku" wspominaja te
      jakże "wspaniałe" czasy przypomnę, choć nie powinienem bom rocznik 1980, taka
      organizacj: SB. Życie w ciągłym strachu - dostenę mięso czy nie? nakarmię
      dzieci czy nie? Dostanę pałą po grzbiecie wracając z dziecmi po zmroku od
      rodziców? Sory, ale ja nie toleruje ZADNEGO przejawu nostalgii do ery
      komunizmu. Tylko tępakom sie wydaje że bylo lepiej, bo nic nie robili i im za
      to płacono, a teraz to trzeba zapieprzac. Kolejna sprawa - ostatnia sonda o
      prezydentach w Wyborczej - ktory zrobil dla polski wiecej. Okazuje sie ze
      towarzysz gierek (z malej litery nie przez przypadek). Ludzie, czy wy nie
      rozumiecie ze to za czasow towarzysza gierka Polska zadłużyła się na kwoty
      które musimy spłacać My, młodzi ludzie, a i pewnie dzieci nasze też będą
      musiały. Co z tego że powstawały drogi, domy i insze "dobrodziejstwa". Teraz
      płacimy za to wszyscy i proszę mi nie marudzić że jest bezrobocie, że jest
      bieda, że jest ogólnie źle. Do kitu z takim artykułem panie Mikos. Do kitu w
      Polską. Do kitu z Wami wszystkimi. Brać sie do roboty. I wsio. POZDRAWIAM.
      • Gość: deks Re: Niektórym to chyba odbiło.... PAMIĘĆ MACIE KR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.04, 12:17
        dokładnie!!!
        • Gość: chris Re: Niektórym to chyba odbiło.... PAMIĘĆ MACIE KR IP: *.if.uj.edu.pl 23.07.04, 13:24
          Nie ma na to rady, 45 lat PRL-u wyhodowalo miliony ludzi, dla ktorych
          haslo "czy sie stoi, czy sie lezy, dwa patyki sie nalezy" jest do dzis mottem
          zyciowym i nie daruja demokracji tego, ze w niej poziom zycia zalezy od jakosci
          pracy. A brak wolnosci dla wiekszosci nie byl zadnym problemem: po co komu
          wolnosc, jak jest pensja panstwowa?
          Jedyna pociecha w tym, ze wbrew przemadrym internautom swietowac 22 lipca
          prawie nikt juz nie zamierza Rodziny nomenklatury PRL-owskiej albo zaadaptowaly
          sie do demokracji i kradna jeszcze lepiej, niz dawniej, albo wyzywaja sie na
          forum. Na ulice na pewno nie wyjda. Wiec nie przejmujmy sie sondazami, PRL
          naprawde nie wroci.
          chris
          • Gość: andrzej Myślę że to mądry artykuł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.04, 16:51
            Należy pamiętać i przypominać o tych idiotyzmach PRLu, choćby tylko po to, żeby
            dzisiaj nie opowiadano młodym ludziom bredni jak to wspaniale było za komuny,
            czy za Gierka. To, że są ludzie którzy wspominają tamte czasy z sentymentem
            jest normalne - ludzie przeżywali wtedy młodośc, pierwszą miłość, smutki i
            radości itp. itd. Ale mówienie o tym że tamten system dokonał czegokolwiek
            dobrego jest idiotyzmem, chyba że ktoś rzeczywiście był w SB.

Ja przynajmniej pamiętam PRL jako szarą, beznadziejną rzeczywistość, w której
            nawet nie wolno było wyrażać otwarcie swojej dezaprobaty dla istniejącego stanu
            rzeczy. Jeśli nie będziemy tego pamiętać to za parę lat znowu jakiś idiota w
            stylu Łapińskiego czy Millera zechce zmienić Polskę na "lepsze".
            • Gość: CHRIS Re: Myślę że to mądry artykuł IP: 81.255.48.* 23.07.04, 17:29
              SZKODA SLOW-WIEKSZOSC Z WAS STUDIOWALA ZA KOMUNY,A TERAZ ????
            • Gość: Bartek Re: Myślę że to mądry artykuł IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.07.04, 18:27
              Gdzieś ty się chlopie uchowal?Może w dalekim JKazachstanie.Albo w szkole ci nie
              szło i zwalasz na komunę bo gdyby nie ona to ty byś pokazał.Nie bronię starego
              ustroju ale z każdym dniem widzę coraz więcej kombatantow.Od 15 lat wielu
              pasożytów z przeszłości jakich znam osobiście pod pretekstem krzytwd otrzymało
              w majestacie prawa odszkodowania. Nie ma końca tym bredniom i bohaterom.
              Ktoś mi kiedyś powiedział.Prawdziwych bohaterów dawno nie ma lub o nich nie
              słychać. Prawdziwy bohater albo zginął albo nie chodzi po zebraniach i urzędach
              i domaga się "sprawiedliwości".Szanowny Panie.Nie grzesz chyba ,że nie jesteś
              jednym z 99,9 % prawdziwych polaków katolików.Dzisiaj niedziela.Pomódl się i
              przemyśl to o czym próbujesz bredzić.
            • Gość: Joanna Re: Myślę że to mądry artykuł IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.07.04, 18:40
              Proszę Pana.
              Pan ma wybiórczą pamięć.Trzeba z tym do doktora.
              Młodym należy mówić dokładnie tak jak było.
              Za Gierka wybudowano setki zakładów pracy,Pan i Pana blizscy otrzymali za psie
              pieniądze mieszkania/ małe,byle jakie ,podobnie jak po wojnie budowano w wielu
              krajach zachodnich /
              Jak nie byłeś Pan leniem to mogłeś sie Pan kształcic i otrzymać prace.Nie
              zawsze bylo tak,ze w minionych latach brakowalo wszystkiego w sklepach.Byly
              sklepy nocne,delikatesy,prawdziwa wędlina a nie padlina jaka ściągaja do
              supermarketow np z Choin via Francja / buda mielona z psem / lub nasączona
              wodnistym zajzajerem w skali 50 % do 50 %.W każdej szkole był
              lekarz,pielęniarka i stołówka / czy ktoś wie co jedza i jezeli jedza teraz w
              szkole?/
              Był też czas terroru i burdelu / powszechnych strajków/ i embargo nałożone na
              całe społeczeństwo a nie na rząd - to skąd k... m9iały być pełne pólki.
              W tym czasie można było w nocy przemieszczać się bezpiecznie po ulicach i wiem
              to z autopsji.
              Nie zwalajmy tego na nasz wiek młody,chyba,że mamy mało obiektywne poglądy i
              wybiórczą pamięć.
              Dość bohaterstwa.Dzwignijmy się ponad to i piszmy, dokumentujmy obiektywnie.
              I kiedyś i teraz było tak ,że władcy Polski dzielili się na głupich i
              mądrych/cyt.Pawlaka - warto posłuchać prawdziwego chłopa/
              I jak Pan nie widzi szarości to rusz Pan w okolicę, porozmawiaj Pan z
              ludzmi,poobserwuj nocą a nawqet dniem śmietniki / Rzeczywistość nawet na
              przeszła nie jest taka jednoznaczna.Nie jest biała i czarna, nie jest też
              szara.Rozróżniamy nieskończenie wiele barw i kolorów.Panu na początek proponuję
              paczkę z 12 kredkami i dobry rachuinek własnego sumienia.
      • Gość: Iwona Re: Niektórym to chyba odbiło.... PAMIĘĆ MACIE KR IP: *.swic.dialup.inetia.pl 23.07.04, 23:46
        > Ludzie którzy z nostalgią i "łezką kręcącą sie w oku" wspominaja te
        > jakże "wspaniałe" czasy przypomnę, choć nie powinienem bom rocznik 1980, taka
        > organizacj: SB. Życie w ciągłym strachu - dostenę mięso czy nie? nakarmię
        > dzieci czy nie? Dostanę pałą po grzbiecie wracając z dziecmi po zmroku od
        > rodziców?

o, matko, ale pierdzielisz - i co pamiętasz SB? Stałeś biedaczku w kolejce po
        mięso??? Ile tych dzieci miałeś do nakarmienia??? Rany, ale z ciebie ćwok.

>Sory, ale ja nie toleruje ZADNEGO przejawu nostalgii do ery komunizmu.

Ile ty masz lat??? - 24 i powiem ci, że pieprzysz głupoty.
        Co ty możesz wiedzieć o tych czasach. W czasie stanu wojennego srałeś w
        pieluchy (tetrowe, niech ci mamusia o nich opowie). Jeszcze się okaże, że w
        czasie stanu wojennego ulotki roznosiłeś i kombatantem zostaniesz.

Jestem rocznik 62 i mogę się wypowiadać o czasach o komunizmu, ale nie o
        wszystkich. Cóż ja mogę pamiętać np. z roku 1968?? Tyle, ile przeczytałam i
        dlatego się nie wypowiadam na ten temat. Słucham, co na ten temat mają do
        powiedzenia ci, co to znają z autopsji.

>Tylko tępakom sie wydaje że bylo lepiej, bo nic nie robili i im za
        > to płacono, a teraz to trzeba zapieprzac.

O sobie mówisz??? Mamusia dostawała na ciebie rodzinne. Niektórzy dostawali
        więcej rodzinnego niż wypłaty. Były kredyty MM - pewnie rodziciele też ten
        kredyt otrzymali.

>Do kitu w Polską. Do kitu z Wami wszystkimi.

Dzieciątko kochane - do kitu z tobą i twoją głupią gadką.

>Brać sie do roboty.

Ja słoneczko pracuję, a bardzo jestem ciekawa czy ty też????
        Pewnie rodziciele harują na kilku posadach, płacą ci za studia i za Internet, a
        ty masz wszystko w dupie i opowiadasz dyrdymały.
        Bierz się chłopcze do roboty...

Nie pozdrawiam - Iwona
      • Gość: Mentorski Re: Niektórym to chyba odbiło.... PAMIĘĆ MACIE KR IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.07.04, 19:38
        Nie wypowiadaj się na ten temat roczniku 80 -ty.Chyba,że weżmiesz się solidnie
        do książek i do nauki.Sam dostęp do internetu nie upoważnia do opowiadania
        głupot i wyrażania zdań oderwanych od siebie.Mniej piwa. Może Ci się uda
        jeszcze w dorosłym życiu.
    • Gość: karat Re: Muzea PRL-u: w kapciach do komuny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.04, 22:14
      jak widze autor artykulu nie zna slowa ambiwalentny, a probuje cos komentowac.
    • Gość: BELIAL Re: Muzea PRL-u: w kapciach do komuny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.04, 22:16
      Szanowni prześmiewcy PRLu, wszak dzisiejszy twór zwany III RP jest bardziej
      idiotyczny i posiada więcej idiotyzmów jak poprzedni.Wystarczy się
      rozejrzeć.Panom zaś kabareciarzom podpowiadam wdzięczny temat do robienia
      jaj,jedyne co do tego potrzebne to trochę odwagi: Panowie może tak coś wesołego
      o klechach,to przecież jest III cia RP - czarna,czerwona już nie bawi.
      • Gość: Wkurzona Re: Muzea PRL-u: w kapciach do komuny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.04, 11:36
        Dobre,dobre.Alleluja i do przodu!
        • Gość: Mar Re: Muzea PRL-u: w kapciach do komuny IP: *.client.comcast.net 24.07.04, 16:52
          Do wszystkich ktorzy zachwalaja P.R.L. Skoro bylo dobrze czy nie najgorzej to
          jak wytlumaczyc fakt ze system upadl? Odpowiedz jest bardzo prosta bo zachod
          przestal pozyczac pieniadze.W stanie wojennym pokazywali w tv jak SB
          przechwytywalo w przesylkach do Polski np arkusze papieru i kopiarke co mialo
          godzic w bezpieczenstwo PRL-lu.Po tym widac jak to panstwo bylo silne ,bali sie
          papieru i kopiarki.W wolnych bogatych krajach mozesz drukowac co ci sie podoba
          a i tak nie obalisz systemu.
          • Gość: Tomek Re: Muzea PRL-u: w kapciach do komuny IP: *.client.comcast.net 25.07.04, 01:06
            Mar masz racje.I jeszcze jedno czy pamietacie jak przemawial Gomulka? np "Jak
            by my mialy mieso to by my wysylali konserwy na zachod,ale nie mamy
            blachy".Polska za czasow komuny miala pierwsze miejsce na swiecie w
            alkoholizmie i gruzlicy.Smierc komunie.
            • Gość: Kolczasty Re: Muzea PRL-u: w kapciach do komuny IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.07.04, 18:19
              To w PRL zlikwidowano całkowicie grużlicę.Teraz wróciła z rozpędem.W
              alkoholizmie mamy szansę przodować.Są zadatki.Należy jednak zrobić wysiłek i
              zanim coś się napisze, popytać mądrego,książkę do ręki, dobrać program TV i
              umieć korzystać z internetu.Ale jak czytamy polskojęzyczne gazetki typu FAKT,
              oglądamy Big Bradera i manstrubujemy się telefonem komórkowym , głównie SMS -
              ami to potem wychodzi taki wzorcowy model współczesnego
              nibyjakiegośustrojugospodarczego.A jak tam względem piwka dzisiejszego.I czy
              jestem pewien że nie mam grużlicy z tego dobrobytu?
              Kolczasty
    • Gość: Pamiętajacy Re: Muzea PRL-u: w kapciach do socjalizmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.04, 12:51
      W Polsce był socjalizm a nie jak propaganda jedzie komunizm i ludzią zyło sie
      lepiej nie jak dziś magistrowie zbieraja złom i puszki
    • Gość: Pragmatyk Re: Muzea PRL-u: w kapciach do komuny IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.07.04, 17:26
      Byłoby dobrze gdyby Muzeum w Kozłówce miało dział przedwojenny i z okeesów
      jeszcze wcześnieszych.Dobrze by było gdyby autorzy i pomysłodawcy tego muzeum
      pokazali swoich dziadków i pradziadków oraz ludzi Ziemi Zamojskiej jak to
      onegdaj im się panie dzieju żyło. Muzeum już jest,dobra materialne zdobyte na
      chłopskich grzbietach zachoiwały się dzięki tej cholernej komunie a przecież
      mogli to podpalić.
      Ludzie !!! Zastanówcie się nad tym co robicie. Jak coś cchcecie zrobić to z
      głową. Wysilcie się i pokażcie historie obiektywnie. Zdajsie teraz już
      można.Czytać i pisać to Was dziedzic księdzem dobrodziejem nauczyli.
      I jeszcze jedno.Stwórzcie dział pn co by było - gdyby ... rosjanie zabrali te
      swoje ziemie na wschodzie a tych poniemieckich też byśmy nie dostali.To było
      tak samo możliwe jak decyzja wielomocarstwowa o podziale Europy.Do książek i do
      Bozi po rozum .Acha , nie zapomnijcie oddać wszystkiego..... dopbrodziejom.
      Rozumku życzę.Pochwalony.
    • Gość: Kolczasty Re: Muzea PRL-u: w kapciach do komuny IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.07.04, 17:35
      Wpieprzajcie hamburgery,cziopsy i popijajcie coca- colą,To Wam dobrze zrobi.Już
      dzisiaj są tego rezultaty.Łysi z brzuchami do tego prażony ryż w kinie -
      obowiązkowo.Oto wasze kapcie do Ameryki i kapitalizmu.Wasze muzeum to parodia
      na poziomie zaścianka.Kto dzisiaj chodzi do jakiegokolwiek muzeum, do teatru,
      do opery?
      Macie przecież rewelacyjne i na poziomie programy TV z rewelacyjnymi filmidłami
      produkcji rodzimej i po 5 USD za 1 szt. szmirę amerykańską.Nie pochwalam
      wszystkiego co za nami ,ale mam swój rozum z którego w przeciwieństwie do
      niektórych staram się robić użytek.Serwujecie prymitywną indoktrynację
      odpowiednią do waszego poziomu.
      Już teraz twórzcie muzeum polskiej rzeczywistości tylko ruszcie swoej dupy i
      wyjedżcie do miasteczek i wsi.Zatłoczone supermarkety to nie jest objaw
      dobrobytu w naszej wyśnionej rzeczywistości.
    • Gość: Historyk amator Re: Muzea PRL-u: w kapciach do komuny IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.07.04, 17:56
      A może by tak zrobili sobie muzeum swoich przodków jak to wykuwali w pocie
      czoła swoj tzn jasniepanski majatek.Bedzie to mala ekspozycja.Wystarczy -
      czworaki 1 szt,miska - 1 szt, łyżki drewniane tyle ile w tych czworakach się
      pomieściło,cukierki co jaśniepaństwo z okazji wielkiej nocy i Bożego Narodzenia
      rzucili, odzieży i łóżek nie było za wiele, zatem piec - 1 szt, trochę słomy na
      klepisku , kaci ani butów praktycznie nie było moze za wyjątkiem starszych co
      to do kosciola a w zasadzie przed kosciolem zakladali, kura- 1 szt jezeli jej
      nie zarżnęli na rosól bo przytrafiły się suchoty w rodzinie, książki - o bo
      nawet do modlitwy nie mieli bo i za co no i po co jak nikt nie umiał czytac.
      Byly też wyjatki - czasem ksiadz dobrodziej z jasnie panem wyslali jakiegos
      bachorka do szkól co by kiedys odslużył jao np karbowy.Acha - oczywiscie
      karbowy - 1 szt i sierpy - sztuk tyle ile osob w izbie z dzieciskami co
      wiekszymi. Mniejsze dzieciska zbieraly Zdżbła po ścierbnisku zeby sie nic nie
      zmarnowalo co panskie.
      Może niektorym z autorow i organizatorow muzemu uda sie zgromadzic zdjęcia lub
      fotografije jakowes swoich przodkow a może i dobra materialne zdolali zachowac
      podobnie jak dziedzice ino im ta komuna podpieprzyła a potem kazała dalej biede
      klepac w tych czworakach ni pisac ni czytac ni leczyc z suchotow nie pozwalała.
      Autorzy pomysłu zapewne chętnie przystąpią do dzieła tworzenia co by narodowie
      i potomni nie jeno o komunie/ czy ona byla w Polsce ???/ ale i dziedzicach
      pamięć zachowali i pieśni śpiewali.
      Idżta polem.We wsi Moskal stoi !!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: KVMD & PNWC Re: Muzea PRL-u: w kapciach do komuny IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.07.04, 18:04
      Te redaktorku. Nie odrobiłeś lekcji.Oto w PRL - u były takie amerykanskie
      wynalazki jak np koszule non iron ,których nie zalecało się prasować.Instrukcja
      odnosiła się do tego rodzaju koszul.Czasy PRL nie są tak odległe ale jak ktoś
      jest monotematyczny to też mu się coś pochrzani.Weż się redaktorku i wznieś
      ponad poziomy. Spróbuj zrozumieć tamten czas i obiektywnie i w oddzieleniu na
      poszczególne okresy.To tak wyobraż sobie jakbyś teraz mówił,że jesteśmy w
      kapitaliżmie, wokół tylko dobrobyt lub bieda,przekręty z polskim majątkiem
      zrobili tylko obecni a nie np chociażby niektórzy eurodeputowani.
    • Gość: Radosław Re: Muzea PRL-u: w kapciach do komuny IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.07.04, 19:03
      Chłopcy! Wa,m się ciągle wydaje,że jesteście jedynie
      słuszni.Broda,raportówka,piwnice,kazamaty - to was rajcuje.Tak naprawdę w tej
      opozycji było kilku ludzi/ dlaczego tylko kilku?/Najwięcej opozycjonostów i
      bajarzy pojawia się teraz w tym wśród licznych niestety zle
      wykształconych "dziennikarzy"Zanim zbudujecie kolejne muzea i zamienicie Palac
      Kultury na Muzeum.AHA . co z tym pomysłem ??? Mamy teraz własciwych włodarzy
      miasta.Zrobcie te druty kolczaste,psy,przesłuchania i już Wam będzie lepiej.
      Może jednak wcześniej pofatygujecie się do naszych sąsiadów na południu?
      Tam tak nie rozpieprzyli swojego dorobku,dobra wszelakiego klechom nie
      porozdawali,zakladów pracy nie polikiwidowali,bankow nie posprzedawali i to
      wraz z depozytami zgromadzonymi tam przez ludzi.
      Chłopcy i dziewczęta,Dopiero teraz zaczyna się historia.Piszcie zawczasu,zbiory
      gromadzcie bo bedzie tego tyle,ze i kilka palacow kukltury wam zabraknie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka