18.08.04, 09:36
Jesteście debeściaki, najlepsi, cudowni, wiecie tak dużo o radiu, macie takie
doświadczenie radiowe. Jestem pod wrażeniem, zatkało mnie, szczęka mi opadła,
nie wiem co powiedzieć, czuję przyjemne mrowienie w paznokciach...
Zróbcie własną stację ... napewno wam sie uda! MAcie przecież gotowy przepis
na sukces radiowy - skoro innym brakuje zapału - WY TO ZRÓBCIE! W cholere z
NIMI wszystkimi - nie znają się! To ONI zburzyli wasz misterny porządek marnej
egzystencji - ZABILI WASZE RADIO! Sodomia i gomoria, chamy, gnoje .. jak oni
mogli. Przecież ciągną wasze Cięzko zarobione 10pln ... CAŁE 10 PLN! granda i
rozbój w biały dzień!
A te sukinsyny ze stacji komercyjnych? Te chamowate wypierdki, co myślą tylko
o zyskach! Na 100% puszczają pod tą marną muzyką przekazy podprogowe ... to
dlatego 50% ludzi słucha RMF, ZETY lub ESKI - 20 Milionów ludzi przeszło
zbiorowe pranie mózgu! TO STRASZNE. Tylko Wy wiecie jak nie dać się temu
niszczącemu umysł przekazowi ... zapewne też niedługo odkryjecie ten spisek i
wystąpicie w Uwadze albo u Drzyzgi.
Zróbmy rewolucje! Weźmi bejzbole i sztachety i wjedźmy do Trójki - wyrwiemy
chwasty ... dlaczego oni tam siedzą i robią wszystko, zeby zepsuć wam radio!
Nie możemy na to pozwolić ... Niech ktoś napisze manifest. "LUDU PRACUJĄCY
STOLYCY... " Potrzebujecie jeszcze hasła, petycji i koniecznie czerwonej
farby. Nie będzie Laskowski pluł nam w twarz, ni radia nam BBC'ował...

Z wyrazami wielkiego szacunku dla waszego wkładu w radiofonię polską. Jestem
pewien, ze ONI przeglądają to forum i w końcu wezmą pod uwagę Wasze postulaty.
Róbcie to, bo przecież ktoś musi.
I nie dajcie się opiniom, że jesteście debilami bez mózgu - JA WIEM, ZE TAK
NIE JEST!!!

DO BRONIIIIII
HURAAAAAAAAAA

;-)
Obserwuj wątek
    • Gość: Dr NO NIE PIJ TYLE!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 09:44
      mózg ci zniszczyło...uratuj wątrobę!!
      • takisobiektos1 Re: NIE PIJ TYLE!!!! 18.08.04, 09:56
        Gość portalu: Dr NO napisał(a):

> mózg ci zniszczyło...uratuj wątrobę!!
        Bo życie na trzeźwo (na tym formum) jest nie do przyjęcia....

Nie!
        Poświęcam swoją wątrobe dla dobra Trójki, dla dobra ogółu ... pije, żeby nie
        widzieć, nie słyszeć tego co dzieje się z TRÓJĄKĄ MOJĄ JEDYNĄ ..

• mariusz.max.kolonko Re: NIE PIJ TYLE!!!! 18.08.04, 10:44
          takisobiektos1 napisał:

> Gość portalu: Dr NO napisał(a):
          >
          > > mózg ci zniszczyło...uratuj wątrobę!!
          > Bo życie na trzeźwo (na tym formum) jest nie do przyjęcia....
          >
          > Nie!
          > Poświęcam swoją wątrobe dla dobra Trójki, dla dobra ogółu ... pije, żeby nie
          > widzieć, nie słyszeć tego co dzieje się z TRÓJĄKĄ MOJĄ JEDYNĄ ..
          >
          -------------------------------------
          ciesze sie, ze sa tacy userzy forum ;) Przy porannej kawie mozna się pośmiać :)
          • takisobiektos1 Re: NIE PIJ TYLE!!!! 18.08.04, 10:51
            :-)
    • jureek Re: pytanie 18.08.04, 12:46
      Mam pytanie. Czy uważasz, że jeśli nie jestem fachowcem od radia, a tylko
      zwykłym słuchaczem, to nie mam prawa wypowiadać się, co mi się w radio podoba, a
      co nie? Tak odebrałem Twój tekst.
      Jura
      • takisobiektos1 Re: pytanie 18.08.04, 13:27
        Wypowiedź (dyskusja) a wciskanie bzdur typu - jesteś głupi i sie nie znasz to
        chyba drobna różnica. Napisz na forum "Kocham Eske" to cie zadepczą ...
        • jureek Re: pytanie 18.08.04, 13:57
          takisobiektos1 napisał:

> Wypowiedź (dyskusja) a wciskanie bzdur typu - jesteś głupi i sie nie znasz to
          > chyba drobna różnica.

Argumenty typu - jesteś głupi i się nie znasz - to w ogóle dziecinada, bez
          względu, kto takich argumentów używa (obrońcy starej Trójki wcale nie mają
          monopolu na ten typ "argumentów").

> Napisz na forum "Kocham Eske" to cie zadepczą ...

Sorry, ale nie napiszę czegoś takiego, bo byłaby to nieprawda. Chętnie
          podyskutowałbym z kimś kochającym Eskę, bo po prostu jestem ciekaw, co ludzi w
          tym radiu pociąga. Mam nadzieję, że moich ewentualnych pytań o uzasadnienie
          jakiejś opinii nie potraktujesz jako zadeptywanie.
          Pamiętam, że napisałem kiedyś na forum, że nie podoba mi się niedzielna audycja
          Bugalskiego "Wszystko, co najważniejsze". Oczywiście uzasadniłem, dlaczego mi
          się nie podoba. Wywiązała się dyskusja ze słuchaczami mającymi odmienne zdanie.
          Dyskusja okazała się dla mnie pożyteczna, bo mogłem zapoznać się z innym punktem
          widzenia i w jej efekcie nie zmieniłem mojej oceny tej audycji, ale doszedłem do
          wniosku, że ma ona rację bytu.
          Jura

• takisobiektos1 Re: pytanie 18.08.04, 14:02
            W ten sposob oczywiscie mozemy dyskutowac. Jestem jak najbardziej za...
    • gepe Re: Apel 18.08.04, 14:45
      Witaj ktosiu,

Dyskusja merytoryczna była już na forum wielokrotnie prowadzona, przynajmniej
      próby takie były. Przejrzyj sobie proszę jakieś tysiąc pierwszych postów
      wątku "Dlaczego z radiowej trójki eliminuje sie kulturę" założonego przez AJK
      (pozdrowienia!). Wielokrotnie były wyjaśniane motywy protestu - i nic.
      Ja nie mam monopolu na radio. Jakiekolwiek. Nie mam zielonego pojęcia, jak się
      radio "robi". Natomiast bardzo dobrze pamiętam, jaka była Trójka kiedyś i
      słyszę, jaka jest teraz. W dużej mierze nie podoba mi się. I widzę, że jest nas
      takich wielu - czyli jest potencjalny odbiorca. Wiem, że taką Trójkę, jaka
      kiedys istniała robić można - no bo była taka robiona. W takim razie odejście
      od sprawdzonej dobrej formuły radia na rzecz kolejnej pop-papki (w
      uproszczeniu) uważam w najdelikatniejszym razie za głupotę. Być może teraz
      trochę przeinterpretuję ale wydaje mi się, że podobnego zdania jest sporo ludzi
      uważanych w środowisku kulturalnym za autorytety. Radio powinno się robić dla
      słuchaczy, anie przeciw nim. I tyle.

Pozdrawiam - gepe
      takisobiektos1 napisał:

> Jesteście debeściaki, najlepsi, cudowni, wiecie tak dużo o radiu, macie takie
      > doświadczenie radiowe. Jestem pod wrażeniem, zatkało mnie, szczęka mi opadła,
      > nie wiem co powiedzieć, czuję przyjemne mrowienie w paznokciach...
      > Zróbcie własną stację ... napewno wam sie uda! MAcie przecież gotowy przepis
      > na sukces radiowy - skoro innym brakuje zapału - WY TO ZRÓBCIE! W cholere z
      > NIMI wszystkimi - nie znają się! To ONI zburzyli wasz misterny porządek marnej
      > egzystencji - ZABILI WASZE RADIO! Sodomia i gomoria, chamy, gnoje .. jak oni
      > mogli. Przecież ciągną wasze Cięzko zarobione 10pln ... CAŁE 10 PLN! granda i
      > rozbój w biały dzień!
      > A te sukinsyny ze stacji komercyjnych? Te chamowate wypierdki, co myślą tylko
      > o zyskach! Na 100% puszczają pod tą marną muzyką przekazy podprogowe ... to
      > dlatego 50% ludzi słucha RMF, ZETY lub ESKI - 20 Milionów ludzi przeszło
      > zbiorowe pranie mózgu! TO STRASZNE. Tylko Wy wiecie jak nie dać się temu
      > niszczącemu umysł przekazowi ... zapewne też niedługo odkryjecie ten spisek i
      > wystąpicie w Uwadze albo u Drzyzgi.
      > Zróbmy rewolucje! Weźmi bejzbole i sztachety i wjedźmy do Trójki - wyrwiemy
      > chwasty ... dlaczego oni tam siedzą i robią wszystko, zeby zepsuć wam radio!
      > Nie możemy na to pozwolić ... Niech ktoś napisze manifest. "LUDU PRACUJĄCY
      > STOLYCY... " Potrzebujecie jeszcze hasła, petycji i koniecznie czerwonej
      > farby. Nie będzie Laskowski pluł nam w twarz, ni radia nam BBC'ował...
      >
      > Z wyrazami wielkiego szacunku dla waszego wkładu w radiofonię polską. Jestem
      > pewien, ze ONI przeglądają to forum i w końcu wezmą pod uwagę Wasze postulaty.
      > Róbcie to, bo przecież ktoś musi.
      > I nie dajcie się opiniom, że jesteście debilami bez mózgu - JA WIEM, ZE TAK
      > NIE JEST!!!
      >
      > DO BRONIIIIII
      > HURAAAAAAAAAA
      >
      > ;-)
      • Gość: martin Re: Apel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 16:45
        Być może teraz
        > trochę przeinterpretuję ale wydaje mi się, że podobnego zdania jest sporo ludzi
        >
        > uważanych w środowisku kulturalnym za autorytety.

No to zrób radio dla autorytetów, a Trójkę zostaw dla słuchaczy ;)
        • Gość: Janusz Re: Apel IP: *.zabki.net.pl / *.zabki.net.pl 18.08.04, 20:13
          Gość portalu: martin napisał(a):

>
          > No to zrób radio dla autorytetów, a Trójkę zostaw dla słuchaczy ;)

Trójka kiedyś była dla słuchaczy. Teraz jest dla słupków.
      • takisobiektos1 Re: Apel 18.08.04, 19:53
        > Ja nie mam monopolu na radio. Jakiekolwiek. Nie mam zielonego pojęcia, jak się
        > radio "robi". Natomiast bardzo dobrze pamiętam, jaka była Trójka kiedyś i
        > słyszę, jaka jest teraz. W dużej mierze nie podoba mi się. I widzę, że jest nas
        >
        > takich wielu - czyli jest potencjalny odbiorca. Wiem, że taką Trójkę, jaka
        > kiedys istniała robić można - no bo była taka robiona.

Radio musi sie zmieniać, bo przestanie istnieć. Wyobrażasz sobie radio z ramówką
        i sposobem "robienia" sprzed 50 lat?

> W takim razie odejście
        > od sprawdzonej dobrej formuły radia na rzecz kolejnej pop-papki (w
        > uproszczeniu) uważam w najdelikatniejszym razie za głupotę

Czyli wymienione przeze mnie w apelu 50% ludzi (to oczywiscie luźna liczba),
        którzy chcą słuchać tej pop-papki to idioci i półmózgi? Dlaczego, jako
        potencjalny słuchacz, jestem przez Ciebie (i tobie podobnych) dyskryminowany,
        dlatego, że lubie Hiphop i R'n'B?

• Gość: Janusz Re: Apel IP: *.zabki.net.pl / *.zabki.net.pl 18.08.04, 20:12
          takisobiektos1 napisał:

> Radio musi sie zmieniać, bo przestanie istnieć. Wyobrażasz sobie radio z
          ramówk
          > ą
          > i sposobem "robienia" sprzed 50 lat?
          >
          I Trójka przez całe lata dziewięćdziesiąte sie zmieniała, wykorzystując również
          pewne standardy wypracowane przez radia komercyjne (np. stały prowadzący
          poranną audycję), robiła to wszystko jednak ewolucyjnie i w ramach określonych
          standardów jakościowych z których słynęła.
          Nikt przy zdrowych zmysłach kilka lat temu nie mógł przypuszczać że zmiany w
          publicznym radiu pójdą w kierunku wyeliminowania z anteny jakichkolwiek treści
          i zastąpieniu ich przez sieczkę muzyczną sterowaną komputerowo. TrUjka jest
          zaprzeczeniem idei mediów publicznych, lepiej byłoby toto sprywatyzować, na
          sieczkę szkoda kasy.
        • mh2 Re: Apel 18.08.04, 20:41
          takisobiektos1 napisał:

> Radio musi sie zmieniać, bo przestanie istnieć. Wyobrażasz sobie radio
          > z ramówką i sposobem "robienia" sprzed 50 lat?

A wyobrażasz sobie trUjkę ze sposobem "robienia" (nie mówię o realizacji
          technicznej) sprzed 35 lat?
        • mh2 Re: Apel 18.08.04, 20:50
          takisobiektos1 napisał:

> Dlaczego, jako
          > potencjalny słuchacz, jestem przez Ciebie (i tobie podobnych) dyskryminowany,
          > dlatego, że lubie Hiphop i R'n'B?

Kolejne trzy pytania:
          1. Mało Ci H-H i R'n'B w innych stacjach?
          2. Czemu jeszcze tutaj, uważasz, musi być grane to samo?
          3. Czemu upierasz się przy tym, żeby inni (których różni od Ciebie gust
          muzyczny) nie mieli prawa słuchania czegoś innego, niż Ty?
          • Gość: Lesiek Re: Apel IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.08.04, 21:53
            > 1. Mało Ci H-H i R'n'B w innych stacjach?

Nie mówimy o innych stacjach, tylko o tej.

> 2. Czemu jeszcze tutaj, uważasz, musi być grane to samo?

Ponieważ chciałbym się z mojego radia dowiadywać o różnych zjawiskach
            muzycznych. Tak, także o hiphopie. Bo hiphop jest jednym z najciekawszych i
            najbardziej twórczych zjawisk muzycznych początku XXI wieku.
            Tak, uważam, że problemem dawnej Trójki był pewien nadmierny konserwatyzm,
            powodujący, że wielu jej słuchaczy z góry odrzuca wszystko, co nowe, co inne
            niż stary, dobry jazz czy rock. A przecież skoro było miejsce dla country albo
            e, to czemu nie miałoby się znaleźć także miejsce dla hiphopu? Nie rozumiem.
            • mh2 Re: Apel 18.08.04, 22:12
              Gość portalu: Lesiek napisał(a):

> > 1. Mało Ci H-H i R'n'B w innych stacjach?
              >
              > Nie mówimy o innych stacjach, tylko o tej.
              >

A ja celowo pytam o inne stacje, bo skoro w "3" słuchałem rocka, jazzu, poezji
              śpiewanej i folku, czy jest to powodem bym tego samego domagał się od innych
              stacji zgodnie z logiką przedmówcy, któremu podoba się jedynie ta muzyka, którą
              zna i chce mieć ją wszędzie?

> > 2. Czemu jeszcze tutaj, uważasz, musi być grane to samo?
              >
              > Ponieważ chciałbym się z mojego radia dowiadywać o różnych zjawiskach
              > muzycznych. Tak, także o hiphopie.

No to się dowiadujesz. Za to nie dowiesz się, że Elżbieta Adamiak wydała nową
              płytę, a Kapela ze wsi Warszawa cieszy się ogromną popularnością... poza
              granicami Polski. Żadne przegięcie nie jest dobre.

> Bo hiphop jest jednym z najciekawszych i
              > najbardziej twórczych zjawisk muzycznych początku XXI wieku.

De gustibus. Bardzo sceptycznie odnosiłem się do ogólnonarodowego szału p.n.
              discopolo i okazuje się, że miałem rację. Z H-H się zobaczy.

> Tak, uważam, że problemem dawnej Trójki był pewien nadmierny konserwatyzm,
              > powodujący, że wielu jej słuchaczy z góry odrzuca wszystko, co nowe, co inne
              > niż stary, dobry jazz czy rock. A przecież skoro było miejsce dla country albo
              > e, to czemu nie miałoby się znaleźć także miejsce dla hiphopu? Nie rozumiem.

Zaraz, to w konserwatywnym PR3 można było poznać wiele gatunków muzyki, a w
              "nowoczesnej" trUjce mam szeroki wybór wszelkich gatunków muzyki, pod warunkiem,
              że będzie to POP? I to ma być argument za "nowoczesnością"?
              • Gość: Lesiek Re: Apel IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.08.04, 07:22
                > No to się dowiadujesz. Za to nie dowiesz się, że Elżbieta Adamiak wydała nową
                > płytę, a Kapela ze wsi Warszawa cieszy się ogromną popularnością... poza
                > granicami Polski. Żadne przegięcie nie jest dobre.

Pewnie. Ale Ty jesteś za innym przegięciem.

> > Bo hiphop jest jednym z najciekawszych i
                > > najbardziej twórczych zjawisk muzycznych początku XXI wieku.
                >
                > De gustibus. Bardzo sceptycznie odnosiłem się do ogólnonarodowego szału p.n.
                > discopolo i okazuje się, że miałem rację. Z H-H się zobaczy.

Nie de gustibus. Nie znoszę Tarantino, ale trudno mi będzie zaprzeczyć tezie,
                że był on jednym z najważniejszych reżyserów ostatniej dekady. Podobnie jest z
                hip-hopem. I bądżmy poważni... nie stawiajmy hip-hopu obok disco polo.

> Zaraz, to w konserwatywnym PR3 można było poznać wiele gatunków muzyki, a w
                > "nowoczesnej" trUjce mam szeroki wybór wszelkich gatunków muzyki, pod
                warunkiem, że będzie to POP? I to ma być argument za "nowoczesnością"?

Zdaje się rozmawiamy o hip-hopie (a to, co mówię, dotyczy też np. nowej muzyki
                elektronicznej) - dlaczego więc skręcasz na POP?
                Ja jestem za różnorodnością muzyczną w Trójce. Z wypowiedzi niektórych
                słuchaczy można wywnioskować, że są za różnorodnością, pod warunkiem, że nie
                obejmuje hip-hopu, techno czy czegoś tam jeszcze. I tu się różnimy.
                • mh2 Re: Apel 19.08.04, 07:59
                  Gość portalu: Lesiek napisał(a):

> Zdaje się rozmawiamy o hip-hopie (a to, co mówię, dotyczy też np. nowej muzyki
                  > elektronicznej) - dlaczego więc skręcasz na POP?
                  > Ja jestem za różnorodnością muzyczną w Trójce. Z wypowiedzi niektórych
                  > słuchaczy można wywnioskować, że są za różnorodnością, pod warunkiem, że nie
                  > obejmuje hip-hopu, techno czy czegoś tam jeszcze. I tu się różnimy.

No to mówmy o tym, co nas łączy ;-)
                  Też jestem za różnorodnością w radiu. I taka różnorodność, jaka panowała w PR3
                  mi odpowiadała. Nie zamykałem się na żaden gatunek muzyki i nie neguję
                  wprowadzania kolejnego kierunku, kiedy taki się pojawi. Ale obecna formuła
                  podania w postaci wybełtanej sałatki ze wszystkiego na raz, polanej lekkim sosem
                  bez smaku (bo nic nikomu nie może przeszkadzać) podawanej przez kelnera, który
                  nie wie, jakie do czego podać jakie sztućce i z której strony ma leżeć nóż mi
                  nie odpowiada. Radio dla fachowców (radiowców). Niepohamowany słowotok nie musi
                  być jedyną cechą kwalifikującą kelnera do pracy w radiu :-(((
                  • Gość: Lesiek Re: Apel IP: 80.51.231.* 19.08.04, 09:13
                    > No to mówmy o tym, co nas łączy ;-)
                    > Też jestem za różnorodnością w radiu. I taka różnorodność, jaka panowała w PR3
                    > mi odpowiadała. Nie zamykałem się na żaden gatunek muzyki i nie neguję
                    > wprowadzania kolejnego kierunku, kiedy taki się pojawi. Ale obecna formuła
                    > podania w postaci wybełtanej sałatki ze wszystkiego na raz, polanej lekkim
                    sosem bez smaku (bo nic nikomu nie może przeszkadzać) podawanej przez kelnera,
                    który nie wie, jakie do czego podać jakie sztućce i z której strony ma leżeć
                    nóż mi
                    > nie odpowiada. Radio dla fachowców (radiowców). Niepohamowany słowotok nie
                    musi
                    > być jedyną cechą kwalifikującą kelnera do pracy w radiu :-(((

Nie, to jest jasne.
                    Dla mnie pożądanym kierunkiem ewolucji Trójki byłoby np. wypożyczenie części
                    autorów i tematyki dawnej RadioStacji. Wielu z nich ma ogromną wiedzę o różnych
                    nowych zjawiskach w muzyce i potrafi się nią dzielić. Dobrze, że Szydłowska
                    jest w PR3, ale szkoda, że nie ma Boryczki, Hawryluka... Cóż, nie pasowaliby do
                    profilu.
                    • neandertalski Re: Apel 23.08.04, 14:59
                      > Nie, to jest jasne.
                      > Dla mnie pożądanym kierunkiem ewolucji Trójki byłoby np. wypożyczenie części
                      > autorów i tematyki dawnej RadioStacji. Wielu z nich ma ogromną wiedzę o
                      różnych
                      >
                      > nowych zjawiskach w muzyce i potrafi się nią dzielić. Dobrze, że Szydłowska
                      > jest w PR3, ale szkoda, że nie ma Boryczki, Hawryluka... Cóż, nie pasowaliby
                      do
                      >
                      > profilu.

Ja tez myślę podobnie i dlatego tak próbuję słuchac biski bo nie wiem czemu ale
                      wydaje mi się, ze oni trochę próbują się odnajdywać w nowym świecie, choć
                      startują teraz praktycznie od zera i to się czuje. Trójka z kolei swego czasu
                      jednak zdaje się trochę straciła instynkt samozachowawczy.
                      Co do hipahopa to zgadzam się też z Tobą i choć za nim nie przepadam, próbuję
                      go słuchać bo właśnie mam wrażenie, ze tak dziś mówią Ci którzy są młodzi i nie
                      koniecznie obchodzi ich jak powinni w związku z tym się wyrażać. Wkurzyło mnie
                      dlatego gdy ludzie z DEZERTERA w na czacie onetowym, zlali hiphop
                      stwierdzeniem, ze może to rzeczywistość ale rodem z ławki pod blokiem i po tym
                      stwierdzeniu mam wrażenie, ze DEZERTER też już chyba powinien zacząć się
                      rozglądać za nagrywaniem płyty z towarzyszeniem orkiestry symfonicznej niż
                      pchać się na wudstok.
        • gepe Re: Apel 19.08.04, 08:52
          takisobiektos1 napisał:

> Radio musi sie zmieniać, bo przestanie istnieć. Wyobrażasz sobie radio z
          ramówką i sposobem "robienia" sprzed 50 lat?

To zależy o czym mówimy. Ramówkę mogę sobie nawet wyobrazić i podejrzewam, że
          nie byłaby taka zła (oczywiście bez przesady, no i bez ideologicznej
          poprawności). Sprawy techniczne z oczywistych względów nie przystają do radia
          robionego dziś - ale nie o tym jest dyskusja.
          Ja pamiętam tę ramówkę sprzed lat 5, 10, może i 15... Każda z nich była inna,
          ale każda była także rozsądniej ułożona niż dzisiejsza. Była pełna radiowych
          perełek, a każdy niemal mógł znaleźć coś skrojonego na siebie. Jeśli humor to
          wyrafinowany, jeśli muzyka to starannie wyselekcjonowana przez muzyczny
          autorytet pokroju Manna, Kaczkowskiego, Steinhagena (...), a nie przez komputer
          układajacy playlistę, którą po paru godzinach słuchania się ....(że nie
          wyrażę), jeśli słowo, to pełne sensu i treści itd... I przede wszystkim to
          wszystko w normalnym czasie antenowym. Bo dziś to wszystko w Trójce także się
          pojawia. W nocy...

> Czyli wymienione przeze mnie w apelu 50% ludzi (to oczywiscie luźna liczba),
          > którzy chcą słuchać tej pop-papki to idioci i półmózgi? Dlaczego, jako

A skąd taki wniosek?? Ja także lubię posłuchać R'n'B czy Hiphopu. Byle nie na
          okrągło i byle nie jak leci.
          Problem jest moim zdaniem w innym miejscu i to także było już wielokrotnie
          wałkowane na forum: popatrz na radiową "scenę". Brakuje stacji niszowych, ale o
          dużym zasięgu. Trójka, jak się dobrze przyjrzeć, zawsze była stacją niszową,
          ale za to o dużym oddziaływaniu na słuchacza. Nie dało się jej słuchać
          obojętnie, jako zagłuszacza, bo przekazywała dużo konkretnej, sensownej treści.
          Teraz Trójka upodobniła się do całej masy rozgłośni, które nadają byle co i
          byle jak, byle było popularne, na topie (pomijając pasma nocne i nieliczne
          wyjątki). Tylko po co wykonała taka woltę, skoro inne stacje wykonują to
          zadanie lepiej? Miecugow w jednym z wywiadów zapytał (mniej więcej) po co
          otwierać kolejny sklep z czarnymi butami, których w okolicy są już cztery,
          skoro ten sklep zawsze znany był z butów zółtych, w tamtych sklepach
          niedostepnych? Może i żółty nie jest już tak modny, ale zawsze wyśmienitej
          jakości i zawsze znajdzie sie klient, który je kupi (tym bardziej, gdy wie, że
          zawsze je tam znajdzie). A może moda na zółty niedługo wróci? Kto wie?
          Uważam, że bardzo potrzeba takiego "niemodnego" radia. I nie mam na myśli
          rozgłosni pokroju I PR, skądinąd bardzo zacnej. Są słuchacze, w większości są
          jeszcze - na szczęście - autorzy, tylko nie ma - chyba - dobrej woli osób,
          które mogłyby zadecydować. Na ewentualny argument finansowy mozna odpowiedzieć,
          że z odpowiednio zagospodarowanej niszy można nieźle wyżyć, także na gruncie
          radiofonii.
          Niech każdy słucha, czego chce i kiedy chce. Tylko niech każdy ma wybór. A ja
          go straciłem, kiedy Trójka zaczęła się upodabniać w pogoni za słuchalnością do
          rozgłośni komercyjnych. Przykre.

Pozdrawiam - gepe
        • jureek Re: Apel 19.08.04, 09:29
          takisobiektos1 napisał:

> Czyli wymienione przeze mnie w apelu 50% ludzi (to oczywiscie luźna liczba),
          > którzy chcą słuchać tej pop-papki to idioci i półmózgi? Dlaczego, jako

Chyba przesadzasz czując się dyskryminowany. Jeśli Ty z Twoimi gustami
          muzycznymi czujesz się już dyskryminowany gdy radio nie nadaje na okrągło Twojej
          muzyki, to co mają powiedzieć zwolennicy innych rodzajów muzyki. Poza tym nikt
          chyba nie postuluje, żeby hiphopu w ogóle w Trójce nie było. Chodzi o to, żeby
          był wybór. I Ty ten wybór masz, zwolennicy innej muzyki wybór mają mniejszy.
          Jura
    • Gość: słuchacz Re: Apel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 16:51
      podoba mi się optymizm autora
    • Gość: ABW TO CHYBA PISAŁ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 17:15
      ...pacjent byłego psychoterapeuty Andrzeja S. W wielkiej jest depresji...
    • Gość: chlorofil Re: Apel IP: *.net / 213.199.205.* 19.08.04, 00:50
      a już myślałem że to wątek o Wojtku Applu :)
      • mariusz.max.kolonko Re: Apel 19.08.04, 03:40
        LOL!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • takisobiektos1 Re: Apel 19.08.04, 09:20
          A może Trójka próbuje być stacją z muzyką, nazwijmy to w dużym uproszczeniu,
          pop, ale z wiadomosciami, odrobiną publicystyki i wypowiedziami a'la radio
          publiczne (oczywiscie nie w takim stopniu). Może autorzy próbują połączyć
          komercje z misją publiczną ... może własnie tego tu brakuje?

Ja nie wiem, ale czy ktoś się nad tym zastanawiał?
          • gepe Re: Apel 19.08.04, 14:26
            takisobiektos1 napisał:

> A może Trójka próbuje być stacją z muzyką, nazwijmy to w dużym uproszczeniu,
            > pop, ale z wiadomosciami, odrobiną publicystyki i wypowiedziami a'la radio
            > publiczne (oczywiscie nie w takim stopniu). Może autorzy próbują połączyć
            > komercje z misją publiczną ... może własnie tego tu brakuje?
            >
            > Ja nie wiem, ale czy ktoś się nad tym zastanawiał?

Myslałem, myślałem... i wymyśliłem, że jeśli tak, to ktoś strasznie zawalił
            proporcje między jednym a drugim. Mniej więcej tak, jakby - oczywiście w
            odpowiedniej skali - w Teatrze Narodowym 90% repertuaru stanowiły komedie z
            Misiem Yogi, a resztę rzeczy mu przynależne. Znaj proporcjum mocium panie! Nikt
            nie będzie się burzył, jeśli 2 godziny w nocy zajmie Mariusz Rokos lub nawet
            Aneta Wrona, a niech nawet Savalas ma trzy, byle na swoje miejsce powróciły
            jazz, country, blues, rozrywka itd., ale przede wszystkim osobowości radiowe. Z
            całym szacunkiem, ale Savalas to nie Kaczkowski, Wrona (Hirek) to nie Mann,
            Marcinik (która skądinąd lubię) to nie Semkowicz, nawet Szydłowskiej daleko do
            Moniki Makowskiej. Nie wspominając o redaktorach i ich programach, które nie
            zostały zastąpione niczym sensownym. to sa sprawy podstawowe (bo ozmianach w
            kierownictwie z grzeczności nie wspomnę...). Ale boli także odcięcie się od
            image'u Trójki: jakieś upiorne podkłady muzyczne pod informacjami o śmierci
            Miłosza to po prostu brak szacunku. Brak zapowiedzi prezentowanych utworów,
            byle szybciej, dynamiczniej... Koszmarne (!), naprawdę koszmarne jingle, choć
            może nowoczesne, to przecież "kukułce" do pięt nie dorastają.
            To wszystko już było. Powtarzam dla przyzwoitości, ciekawe czy coś da?

Pozdrawiam - gepe
    • Gość: martka Tak na marginesie... IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 19.08.04, 14:31
      Nie macie czasem wrażenia drodzy współtowarzysze trUjkowej niedoli, że wszystko
      już zostało w wiadomej sprawie powiedziane, a im bardziej staramy się wyjaśnić
      naszym adwersarzom, o co nam konkretnie chodzi, tym bardziej oni przyprawiają
      nam za przeproszeniem Gombrowiczowską gębę? Starzy, zgrzybiali, udający
      ekspertów od radia, nie rozumiejący współczesnego świata i jego realiów (i
      jeszcze parę epitetów można by dodać) - strasznie to wszystko efektownie brzmi,
      tyle że niewiele musi mieć wspólnego z prawdą.
      Ile można odpierać te same argumenty, podane w coraz gorszej formie zresztą?
      Skąd takie głębokie problemy komunikacyjne między nami, słuchaczami skądinąd
      tego samego radia? To przecież tylko parę lat i już taka przepaść. Aż taka?
      Jakbyśmy mówili w różnych językach....
      Pozdrawiam
      Marta
      • gepe Re: Tak na marginesie... 19.08.04, 14:44
        A no właśnie matrko...

pozdrawiam - gepe
        • tuhanka Re: Tak na marginesie... 19.08.04, 15:49
          No coz, swiat toczy sie szybciej, a w tej chwili nawet piec lat roznicy w wieku
          20-30 lat moze stanowic przepasc pokoleniowa. Ja na przyklad latwiej sie
          dogadam z osobami starszymi o 20 lat niz z mlodszymi o 10. Tak duza przepasc
          dzieli mnie z nastolatkami. A reklamodawcom sie wydaje, ze tylko nastolatkowie
          sie licza. A kto na nich zarabia? I jeszcze bardziej sie to
          wydaje "specjalistom od slupkow".
          Jeszcze mala dygresja. U nas zlikwidowano praktycznie dobre radio na wysokim
          poziomie, bo rzekomo nienowoczesne i tracilo sluchaczy. Tymczasem "na zgnilym
          Zachodzie" czyli w Belgii znalazlam publiczna rozglosnie La Premiere, ktora w
          swoim "formacie" (brrr... jak ja nie lubie tego slowa) bardzo przypomina dawny
          Program 3. Sa dlugie audycje kulturalne w stylu dawnego, godzinnego MBK, sa
          cykle historyczno-reportazowe, jest audycja w rodzaju Klubu Ludzi Ciekawych
          Wszystkiego (na ktora trafilam zupelnie przypadkiem), jest roznorodna muzyka. I
          choc jeszcze nie poznalam tej stacji dobrze (radio na emigracji zakupilam
          zaledwie kilkanascie dni temu), to wiem, ze o jakiej bym porze nie wlaczyla,
          trafie na cos na poziomie. Dlaczego gdzie indziej mozna, tylko u nas jest
          zapatrzenie w iluzoryczne "slupki"???
          • Gość: Lesiek Re: Tak na marginesie... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.08.04, 19:28
            > No coz, swiat toczy sie szybciej, a w tej chwili nawet piec lat roznicy w
            wieku 20-30 lat moze stanowic przepasc pokoleniowa. Ja na przyklad latwiej sie
            > dogadam z osobami starszymi o 20 lat niz z mlodszymi o 10. Tak duza przepasc
            > dzieli mnie z nastolatkami.

Naprawdę? Ja tego _kompletnie_ nie zauważyłem. Inna sprawa, że ja pewnie się
            kontaktuję z mało reprezentatywnymi nastolatkami...
            • tuhanka Re: Tak na marginesie... 19.08.04, 20:22
              Zapewne uzylam tu pewnej generalizacji pojecia. Jednak rzeczywiscie glownie z
              takimi nastolatkami mam kontakt... Choc nie przecze, ze zetknelam sie tez i z
              takimi, ktorym niekoniecznie pstro w glowie, no i potrafia tez docenic kulture
              wyzsza.
          • Gość: Janusz Re: Tak na marginesie... IP: *.zabki.net.pl / *.zabki.net.pl 19.08.04, 20:17
            tuhanka napisała:

Dlaczego gdzie indziej mozna, tylko u nas jest
            > zapatrzenie w iluzoryczne "slupki"???

Może to jest tak jak z wieloma innymi dziedzinami życia, nie funkcjonuje ten
            nasz kraj tak jak mógłby i parodia mediów publicznych jes jednym z wielu
            przykładów źle zorganizowanego Państwa. Pewnie "gdzie indziej", np. w BBC nie
            mógłby się pojawić taki Smolar, stwierdzić że ma nową koncepcję i w dwa lata
            zniszczyć wieloletni dorobek stacji. U nas można. I pewnie jeszcze wiele można.
            Wierzę jednak że kiedyś znormalniejemy i albo naprawimy publiczne media, albo
            sprywatyzujemy, bo utrzymywanie komercyjnie sformatowanej stacji ze środków
            publicznych to pewnie taki ewenement na światową skalę.
            • tuhanka Re: Tak na marginesie... 19.08.04, 20:23
              Oby Twoje slowa sie sprawdzily i ten kraj znormalnial. (Inna sprawa, ze w wielu
              innych dziedzinach Polska jest jednak bardziej sensownie urzadzona niz Belgia).
          • takisobiektos1 Re: Tak na marginesie... 21.08.04, 11:35
            tuhanka napisała:

> No coz, swiat toczy sie szybciej, a w tej chwili nawet piec lat roznicy w wieku
            >
            > 20-30 lat moze stanowic przepasc pokoleniowa. Ja na przyklad latwiej sie
            > dogadam z osobami starszymi o 20 lat niz z mlodszymi o 10. Tak duza przepasc
            > dzieli mnie z nastolatkami.
            Nie wiem o jakim przedziale wiekowym mowisz - 15 lat? Rzeczywiscie ciezko sie
            dogadac, 20-25? Wydaje mi sie, ze w tym przypadku masz wogole problemy
            komunikacyjne. Jesli potrafisz sie dogadac tylko z 60-cio latkami to moze lepiej
            pogadac na forum.geriatria.pl

> A reklamodawcom sie wydaje, ze tylko nastolatkowie
            > sie licza. A kto na nich zarabia? I jeszcze bardziej sie to
            > wydaje "specjalistom od slupkow".
            I tu tez sie mylisz - reklamodawcy chca miec sluchacza 25 w gore, bo 20-latki
            jeszcze nie maja kasy, zeby robic "duze" zakupy (chyba, ze chodzi o ciuchy :-)
            ). Skoro stacje grają taka muzyke jaka graja to znaczy, ze odbira ja przecietny
            25-cio latek i wtedy sa przychody z reklam.

Kompletnie nie zgadzam sie z tym, ze nie mozna dogadac sie z ludzmi mlodszymi.
            Trzeba tylko troche elastycznosci. Ludzie w kazdym wieku potrafia sie wyrazic,
            robia to tylko w inny sposob. Jesli nie umiesz tego zrobic to wydaje mi sie, ze
            jestes dosc ograniczona.

> Jeszcze mala dygresja. U nas zlikwidowano praktycznie dobre radio na wysokim
            > poziomie, bo rzekomo nienowoczesne i tracilo sluchaczy.
            Tego chyba nikt nie wie... Trzeba by sprawdzyc badania z tamtego okresu.
            > Tymczasem "na zgnilym
            > Zachodzie" czyli w Belgii znalazlam publiczna rozglosnie La Premiere, ktora w
            > swoim "formacie" (brrr... jak ja nie lubie tego slowa) bardzo przypomina dawny
            > Program 3. Sa dlugie audycje kulturalne w stylu dawnego, godzinnego MBK, sa
            > cykle historyczno-reportazowe, jest audycja w rodzaju Klubu Ludzi Ciekawych
            > Wszystkiego (na ktora trafilam zupelnie przypadkiem), jest roznorodna muzyka.
            Pamietaj, ze Polska jest specyficznym krajem i nie wszystko co na "zgnilym"
            zachodzie mozna wprost przelozyc na polskie realia.

I
            >
            > choc jeszcze nie poznalam tej stacji dobrze (radio na emigracji zakupilam
            > zaledwie kilkanascie dni temu), to wiem, ze o jakiej bym porze nie wlaczyla,
            > trafie na cos na poziomie. Dlaczego gdzie indziej mozna, tylko u nas jest
            > zapatrzenie w iluzoryczne "slupki"???
            A moze takie radio ma wysokie slupki? Sprawdzilas?

Powiem tak, do czasu gdy decydenci w Trojce czy innej stacji beda rozliczani z
            przychodow stacji doputy nie bedzie publicznej stacji, ktora bedzie prawdziwym
            radiem publicznym.

Ale wtedy i tak znajdziecie pretekst, zeby sie do takiej stacji przyczepic. W
            koncu taka nasza polska natura - musimy na kims psy wieszac ... potrzebne nam to
            jak woda...

• basseta Re: Apel 20.08.04, 18:02
      "chamy", "gnoje", "chamskie wypierdki"?? Znam ten styl, znam ten styl. I to
      ciągłe wpieranie, ze słuchacze chcą mieć dokładnie taką Trójkę jak kiedyś,
      identyczną
      Targecie drogi - zimny lód na czoło. Na wszystko nie pomoże: nadal będziesz
      uważał, że trUjka jest świetna, a słuchacze Trójki racji nie mają. Ae może choć
      tyle ten lód przyniesie, że nie będziesz głupot wypisywał, a juz na pewno nie w
      takiej formie.
      Zimny lód. Na czoło. Gdybyś nie mógł się zorientować, targecie - czoło to taka
      płaszczyzna między nosem a włosami na głowie. Tam przyłóż ten lód i może
      przyniesie ci ulgę.
      • ibbc Re: Apel 20.08.04, 21:49
        >czoło to taka
        >płaszczyzna między nosem a włosami na głowie.
        Prościej trzeba:
        -nos to takie miejsce w którym spora część kierowców
        dłubie,czekając na zzmnianę świateł
        -włosy(ktoś inny niech napisze)
      • Gość: łysy Re: Apel IP: *.ytnet / *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.04, 19:22
        To ja już wiem, to chodzi o tą dziurę którą łykam. Mieści się ona dokładni
        emiędzy nosem a włosami, które mi na głowie pozostały. Choć pamietam, że kiedyś
        miałem też włosy na czubku głowy, ale to było dawno.
    • Gość: Kapitan Re: Apel IP: *.netten.pl 23.08.04, 16:22
      hahah jaja sobie robisz a tu mówi się o poważnych sprawach.
    • Gość: as Re: Apel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 16:35
      bardzo madra wypowiedz obnazająca jałowośc argumentacji przeciwników Trójki
      • mh2 Re: Apel 18.10.04, 17:04
        Proszę, przybliż mi logikę (bosz, co ja piszę - logikę) Twojego rozumowania, w
        którym wyszło Ci, że bzdury napisane przez takiegosobiektosia pierwszego
        obnażają jałowość argumentacji innych?
        Bzdury pisane przez Kowalskiego obnażają jedynie poziom Kowalskiego... i tych,
        którzy nie rozumieją, co Kowalski pisze.
        • Gość: as Re: Apel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 17:42
          logika mojego rozumowania opiera sie na tezie ,iz to co napisał takisobiektoś
          to nie bzdury tylko najoczywistsza definicja jałowości i infantylizmu w
          mysleniu przeciwników Trójki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka