Dodaj do ulubionych

Bartłomiej Wichniarz: Polityk nie powinien być ...

IP: *.top.net.pl 16.09.04, 10:21
A czy polityk może być jednocześnie urzędnikiem? Nie może, bo to korupcja.
Polityk nie powinien być też ani rolnikiem ani biorcą świadczeń socjalnych, bo
to też zachęta do korupcji.
Politykami powinni być tylko byli przedsiębiorcy, którzy się wzbogacili i nie
potrzebują brać łapówek. Poza tym tacy ludzie najbardziej znają życie.
Obserwuj wątek
    • Gość: indis Bartłomiej Wichniarz: Polityk nie powinien być ... IP: *.lubin.dialog.net.pl 16.09.04, 10:25
      Bartłomiej Wichniarz - bardzo mętny człowiek. Nie przekonał mnie, abym na
      niego kiedykolwiek głosował. Argument, że ma on młodą twarz to trochę za mało.
      Nie powiedział czy i jakie ma pomysły na przyszłosc. A to chyba w ludziach
      młodych jest dużo ważniejsze niż ta czy inna młoda twarz.
      • Gość: mk gry przedwyborcze: dziel i rzadz IP: *.twcny.rr.com 16.09.04, 19:11
        To sa zwykle gry przedwyborcze i walka o elektorat. Lewica dzieli sie zeby
        pozbyc sie negatywnego wizerunku sldup, wystawia nowych ludzi, co podczas
        wyborow daje jej wiecej % glosow (indywidualnym grupom) tuz ponad ustawowe
        minimum ; potem po wygranej znowu laczy sie w jedna koalicje. I tak w kolko. W
        miedzyczasie dobiera sobie do wladzy 'niezaleznych' zeby nabrac wiarygodnosci
        (tak jak to robili za prl-u) czy zwalic wine jak sprawy zle sie potocza lub w
        celu zyskania w innej sprawie (zob. Piwnik, itp.). A Polacy ciagle sie na to
        nabieraja )-:
    • Gość: Leszek z Kłodzka Młodzi gniewni IP: *.local.sp / *.powiat.klodzko.pl 16.09.04, 10:27
      Z całym szacunkiem dla ludzi młodych, ale nawet z tego wywiadu wyraźnie
      wynika, że tylko chodzi o stołki. To, że ktoś jest młody wcale nie oznacza,
      że potrafi dobrze kierowac określoną partią. Dla mnie istotniejsze jest co
      myśli, co ma do zaproponowania, w jaki sposób chciałby to realizować. W całym
      wywiadzie nie ma ani słowa o programie lewicy, o sytuacji spolecznej, o
      gospodarce, jedynie coś tam o świeckości państwa. Widzę, że programem
      mlodzych socjaldemokratów jest brak programu. Ewentualnie "stołeczki", jednak
      są nieodrodnymi uczniami epoki "Millera", koga gdzie i jak i to ich zdaniem
      wystarczy. To, że sie jest młodym nie wystrczy trzeba jeszcze coś umieć i
      pokazać, że wiele rzeczy dla tego umęczonego społeczeństwa można i chce sie
      zrobić. Narazie nawet w terenie obserwuję, że tylko chęć zdobycia apanaży sie
      liczy, a jedynym argumentem jest rocznik, nie dajmy się zwariować
      • Gość: blondynka13 Re: Młodzi gniewni IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.10.04, 19:58
        "wyjąłeś mi z mózgu" tych kilka myśli ubranych w te celne zdania - dzięki
        Leszku z Kłodzka (w którym kilka lat mieszkałam z Rodzicami!); 'młodobój' bez
        innych cech nie jest żadną wartością.Onegdaj też byłam młodobójna, ale nie
        pchałam się do polityki.Ubolewam,że większość polityków-szczególnie w Polsce-są
        niegodnymi "wybrańcami narodu".Marzy mi się biblijny p o t o p d l a p o l
        i t y k ó w lub nawet Hiroszima ... Smutno mi. Zofia (rzeczywista
        blondynka, urodzona 13-go)
    • Gość: indis Politykami powinni być przedsiębiorcy, ale IP: *.lubin.dialog.net.pl 16.09.04, 10:38
      takiego typu jak Założyciel (celowo napisałem z dużej litery) firmy Optimus.
      Tacy, którzy coś stworzyli, czymś sie wykazali, czymś zarzadzali. Broń Panie
      Boże nas przed politykami-przedsiebiorcami takiego typu jak pan K. z Poznania
      niedoszły przewodniczący Rady Nadzorczej Orlenu.
      To tyle na temat, kto powinien być.
      A teraz - kto jest.
      Moim skromnym zdaniem w polityce jest nadreprezentacja nauczycieli. Sa oni
      świetnie przygotowani do bycia politykami. Codziennie przed klasą trenują
      wystapienia publiczne i w rezultacie świetnie wypadają. A później... jest
      tragedia. Ludzie, którzy dostaja wynagrodzenia płatne z góry. Których nie mozna
      oceniać - mam na myśli skuteczna ocenę. Którzy mają Karte Nauczyciela, której
      bronią skuteczniej niz Ruscy Stalingradu. I co najgorsze są to osoby po wielu
      latach pracy w szkole, w czasie nabyły pewnego zboczenia zawodowego polegajacego
      na tym, że zawsze mają racje. Nic i nikt do nich nie przemawia.

NIGDY NIE GŁOSUJ NA NAUCZYCIELA.
      • Gość: gość i na lekarzy też. Oni też niezłych szkód narobili IP: *.wschowa.master.pl 16.09.04, 11:09
        w ostatnich latach zarówno biznesie (np PZU ) czy polityce. Najgorsi są
        związkowcy, nieudacznicy w swoich wyuczonych zawodach.
        Połączenie socjalisty z biznesem w jednej osobie jest kombinacją dwuznaczną.
        Właściwsze dla niego miejsce wśród demokratów czy republikanów.
        Młoda twarz jeśli chce zaistnieć na szczeblu centralnym niech najpierw zostanie
        wybrana do czegokolwiek na szczeblu samorządowym. Może również wykazac się w
        konkursie na jakieś stanowisko. Wtedy będzie młoda i doświadczona w pracy nie w
        podchodach partyjnych.
    • Gość: Bacz Trzeba ukrócić partiokrację - wprowadzić JOW-y! IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.04, 12:05
      Partie a szczególnie ich kierownictwa przy ordynacji proporcjonalnej
      mają ogromną władzę - to jest zaprzeczenie zasady demokracji że
      prawa polityczne wszystkich obywateli są równe.

Z tej patologii wynikają wszystkie następne: walka o stołki,
      korupcja, nadużycia. Aby przywrócić demokrację, aby posłowie
      zaczęli podlegać wyborcom a nie kierownictwom partyjnym,
      należy wprowadzić jednomandatowe okręgi wyborcze (JOW).

www.jow.pl
    • Gość: Bartosz Polityków winno być jak najmniej ,szczególnie lewi IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.09.04, 17:43
      ...szczególnie lewicowych

Wywiad kiepski bo i rozmówca nic sobą nie prezentował (wicie, rozumicie, wy
      teraz nam, potem my was)Nie ma to jak porządna szkoła czyli np Oleksy, Kalisz,
      Urban. Pięknie kłamać i mącić to jest też sztuka!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka