Gość: Ted IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.04, 19:49 Cieszy fakt adaptacji fabrycznych warsztatów na teatry. Tylko tak dalej. Trzeba zmiaieniać śmierdzace starymi smarami i spalenizną rudery w tętniące życiem artystycznym pracownie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: normalny Nie ma chleba, to chociaż igrzysk, dla elity IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.04, 20:18 Przeciętny człowiek, nawet ten pracujący nie pójdzie do teatru, bo będzie wolał wydać kasę na jedzenie dla dzieciaka. Elyta buduje sobie plac zabaw. Likwidujmy fabryki i budyjmy teatry, galerie, muzea! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rekin Re: Nie ma chleba, to chociaż igrzysk, dla elity IP: *.chello.pl 12.10.04, 20:41 Do "Normalnego". Żal mi Pana, sprowadzanie bezcennego czasu życia do "wkładania do garnka" sprowadza człowieka do roli producenta kału. Szkoda, że są ludzie, którzy nie rozumieją, że pożywieniem życia są ludzkie myśli i emocje. Tym nas karmi teatr. Nieuctwo wpycha nas do garnków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o2l Re: Nie ma chleba, to chociaż igrzysk, dla elity IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.04, 21:06 A mnie to szkoda żalu na Pana, Rekinie. Pan wierzy, że można "zjadaczy chleba w aniołów przerobić"? To jest Pan ostatnim naiwnym. A skoro nieuctwo wpycha "was" do garnków, to mam nadzieję, że Pan trafi do garnka jakiegoś dzikusa, który przyrządzi pieczeń z Pana , bo na bardziej szlachetne gatunki wieprzowiny już go w tym miesiącu nie stać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antek Re: Nie ma chleba, to chociaż igrzysk, dla elity IP: *.sudbury.dyn.personainc.net 13.10.04, 02:31 Zaledwie pare osob zabralo glos ale to bardzo ciekawe wypowiedzi. Nigdy nie sadzilem ze teatr , ze sztuka maja cos wspolnego z elitami, pieniedzmi czy igrzyskami.Myslalem ze sztuka jest potrzeba duszy a nie zoladka. Sa ludzie biedni, bardzo biedni ,ktorzy czytaja, ktorzy kupuja tanie bilety do teatry,do filharmonii i tam ida . Dodatkowy kawalek chleba tego nie zastapi.Nie teskni do sztuki tylko ktos kto jej nigdy nie dotknal.Jedna z rzeczy ktorej naprawde mi brakuje tu w Kanadzie, tu w Ontario jest sztuka.W trzy razy wiekszej od Polski prowincji nie ma teatru, nie liczac produkcji np. Niagara-on-the-Lake, ale to produkcje komercyjne a nie sztuka. Nie ma opery, operetki. Czy miejscowym tego brakuje? Nie . Nie,bo tego nie znaja. To bardzo smutny obraz.Ci ludzie w jakis sposob zostali zredukowani do zarabiajacych i wydajacych pieniadze.Sztuki nikt nie proponuje bo to nie towar masowy. Owszem raper iskajacy sie w kroczu to tak ,ale jezioro labedzie... Gość: JerzyZ ---------------------------------------------------------------------------- "Przeciętny Polak raczej się spije niż kupi dziecku zabawkę. Potem wróci do domu, zgwałci żonę, a w niedzielę pójdzie do kościółka na mszę. Do teatru nie pójdzie, no bo, po co? Gdyby poszedł, to może obudziło by się w nim pragnienie, by żyć inaczej, piękniej. Ale to jest zbyt niebezpieczne, to wymagałoby całkowitej zmiany, myślenia, życia. Na to przeciętnego Polaka nie stać." To okrutne jezeli taki jest przecietny Polak. Ale tak nie jest. Polak wciaz ma wystarczajaco klasy by miec potrzeby intelektualne.Polak wciaz ma szacunek do siebie , dzieci i zony.To co okreslasz jako przecietnego rodaka to jest blizej marginesu spolecznego niz srodka spoleczenstwa.Wiecej optymizmu.Widzisz, w PRL-u bylismi biedni ale bylo nas stac na teatr, filharmonie, wystawe, ksiazke.I dzisiaj tez nas stac. Nie musisz siedziec w lozy, na czwartym balkonie tez slychac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normalny Re: Nie ma chleba, to chociaż igrzysk, dla elity IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.04, 12:11 Jak ci się nie podoba w Kanadzie to wypieprzaj z powrotem do Polski pełnej teatrów. Kanada nie marnuje pieniędzy na fanaberie zdziwaczałych oszołomów i dlatego jest jednym z najbogatszych jednym krajów na świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Nie ma chleba, to chociaż igrzysk, dla elity IP: 194.203.73.* 13.10.04, 13:18 Czlowieku jestes prymitywem. Szkoda nawet tych srodkow, ktore poszly na twoje ksztalcenie, pisac wszak umiesz, bo nic wiecej nie wyniosles z tego doswiadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antek Re: Nie ma chleba, to chociaż igrzysk, dla elity IP: *.sudbury.dyn.personainc.net 14.10.04, 18:12 -Gość: normalny Kanada nie marnuje pieniędzy na fanaberie zdziwaczałych oszołomów i dlatego jest jednym z najbogatszych jednym krajów na świecie. ------------ To kolejna bardzo ciekawa wiara w dobrobyt Kanady. Nie twierdze ze jest tu bieda, choc zalezy dla kogo.Ciekawe,ze taka sama opinie wyglosil moj kuzyn z Prowansji z ktorym rozmawialem kilka lat temu , nawet zalowal ze kiedy mial okazje wyjechac do Kanady ale tego nie zrobil.Kanada jest bogata dla malej grupy ludzi, jest dobra dla sporej grupy i jest biedna rowniez dla sporej grupy,dla tych ktorzy zapomnieli jak zyc.Jak wspomnialem wczesniej wiekszosc ludzi naokolo mnie to kanadyjczycy od pokolen. Maja domy z patykow i styropianu ( nie daj sie nabrac kiedy patrzysz na zdjecie),samochody ktorych nie musza oddawac do przegladu technicznego bo tego nie wymagaja przepisy,karty kredytowe obciazone do granic mozliwosci,meble z trocin,szmaty z Wal-Martu,... Nie maja rodzin bo 50-70% malzenstw nie trwa wiecej jak kilka lat, maja dzieci ktore sa tylko kotwica dla tych co ich splodzili, wiec raz mieszkaja z ojcem raz z matka, raz z dziadkami.Maja religie nazywana shopping, chodza kupuja najczesciej tandete, bo na to ich stac. Ale jak powiedzialem jest to rowniez dobry kraj dla czesci ludzi, rowniez dla emigrantow. Jest duzo latwiej konkurowc z niegramotnym, jest duzo latwiej sie ustabilizowac. Wszyscy zdaja sobie sprawe ze kraj zyje na kredyt, ze nikt juz nie wie jaki jest deficyt, ale kazdy ma nadzieje ze nie nam przyjdzie splacac dlugi, zreszta to nie jest mozliwe. Polska ma komfort budowania w duzym stopniu czegos od podstaw i chodzi oto by byl to dobry projekt z dobrego materialu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normalny Re: Nie ma chleba, to chociaż igrzysk, dla elity IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.04, 13:09 Poza tym samą swoją bytnością w Kanadzie, a nie w Polsce potwierdzasz, że jednak pełen żolądek jest ważniejszy od teatru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANTEK Re: Nie ma chleba, to chociaż igrzysk, dla elity IP: 216.223.64.* 13.10.04, 18:33 normalny napisał(a): > Poza tym samą swoją bytnością w Kanadzie, a nie w Polsce potwierdzasz, że > jednak pełen żolądek jest ważniejszy od teatru. PANIE NORMALNY(?), TO DOSYC DUZE UPROSZCZENIE KIEDY SIE MYSLI ZE LUDZIE EMIGRUJA TYLKO ZA CHLEBEM. NIE BRAKOWALO MI CHLEBA W POLSCE, MOZE BYL MNIEJSZY WYBOR ALE BYL SMACZNIEJSZY.JEZELI TO PANA INTERESUJE TO POWOD MOJEGO WYJAZDU Z KRAJU NAZYWAL SIE :SOLIDARNOSC.NIE, NIE TE 1O MLN NAIWNYCH I JA WSROD NICH, ALE CI KTORYCH PODSADZONO KOLO PLOTU, KTORYCH POSADZONO NA STOLKACH. RADZE ZADAC SOBIE TROCHE TRUDU I PRZESTUDIOWAC PIERWSZY KRES SOLIDARNOSCI, ZAUWAZY PAN ZE KTO INNY ZACZAL STRAJKI A KTO INNY IM W PARE MIESIECY POZNIEJ PRZEWODZIL. TO NIE BYL PRZYPADEK ZE WYMIENIONO PRAWIE WSZYSTKICH PRZYWODCOW W WIEKSZYCH ZAKLADACH, REGIONACH I KRAJU.TO BYLO SWIADOME DZIALANIE ELIT. WYJECHALEM W POSZUKIWANIU NORMALNOSCI I SPOKOJU.BYLEM PRZEKONANY ZE ZAMIAST WOLNOSCI IDZIE ERA PRZEWALANEK. A DO EUROPY JEZDZE CZESTO I DO TEATRU I NA KONCERTY TAM CHODZE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normalny Re: Nie ma chleba, to chociaż igrzysk, dla elity IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.04, 21:33 Komuna upadła 15 lat temu i nie nie stało na przeszkodzie, żebyś przez ten czas wrócił do Polski, żeby tutaj chodzić do teatrów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antek Re: Nie ma chleba, to chociaż igrzysk, dla elity IP: 216.223.64.* 13.10.04, 22:02 normalny napisał(a): > Komuna upadła 15 lat temu i nie nie stało na przeszkodzie, żebyś przez ten czas > > wrócił do Polski, żeby tutaj chodzić do teatrów Gdybys przeczytal co napisalem,to powinienes pamietac, ze powodem mojego wyjazdu byl rozpizdziej jaki przeczuwalem ,i to niestety spelnilo sie, nastapi po przejeciu wladzy przez grupe podajaca sie za solidarnosc.Stan przekretow trwa nadal.Nie wstydze sie i powtorze to jeszcze raz , nie PRL byl powodem wyjazdu (slowo komuna weszlo do obiegu znacznie pozniej i do upadku PRL nie bylo w kraju w zasadzie uzywane, chyba ze w okrzyku:Precz z komuna!). Musisz byc mlodym czlowiekiem bez zobowiazan, bo inaczej bys wiedzial, ze jak masz zone i dzieci i jestes za nich odpowiedzialny to decyzja o adresie zamieszkania jest dosyc skaplikowana. A teatr kocham, teatru mi brakuje, do teatru , i nie tylko ,jezdze do Europy. Braki w dostepie do teatru , opery, baletu, muzyki traktuje jako czesc ceny za emigracje, ktora daje mi rzecz bardzo wazna:normalnosc. Wiem , ze wstane jutro rano i mam te sama prace, ceny w sklepach sa podobne do wczorajszych,czyli ogolnie bedzie bez zmian. Moze w jakims stopniu jest to moj objaw lenistwa, a moze zmeczenia ciaglym zyciem w nadziei ze w naszym kraju kiedys bedzie tak zupelnie zwyczajnie, normalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JerzyZ Re: Nie ma chleba, to chociaż igrzysk, dla elity IP: 81.15.189.* 12.10.04, 23:56 Przeciętny Polak raczej się spije niż kupi dziecku zabawkę. Potem wróci do domu, zgwałci żonę, a w niedzielę pójdzie do kościółka na mszę. Do teatru nie pójdzie, no bo, po co? Gdyby poszedł, to może obudziło by się w nim pragnienie, by żyć inaczej, piękniej. Ale to jest zbyt niebezpieczne, to wymagałoby całkowitej zmiany, myślenia, życia. Na to przeciętnego Polaka nie stać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: widz.i.czytelnik Re: Nie ma chleba, to chociaż igrzysk, dla elity IP: *.bredband.comhem.se 14.10.04, 13:29 Dla Normalnego przecietny czlowiek poszedlby najchetniej chyba do galerii ale handlowej. Tam moglby swoje male pieniazki wydawac. Oczywiscie kultury i rekracji tez nie zabraknie w takich galeriach w postaci multikin i hal bowlingowych. To jest najlepszy plac zabaw dla szaraka. Co nie? A tak w ogóle to swietny pomysl i wiecej takich na pustyniach postindustrialnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normalny Re: Nie ma chleba, to chociaż igrzysk, dla elity IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 13:33 Następny emigrant, który uczy Polaków, jak mają żyć we własnym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: widz.i.czytelnik Re: Nie ma chleba, to chociaż igrzysk, dla elity IP: *.bredband.comhem.se 14.10.04, 13:50 jak narazie staram sie przetlumaczyc twoj tok rozumowania. Jakos nie przypominam sobie bym kogos pouczal o sposobie zycia. Sam stwierdzasz fakty o tzw elytach. Twój problem. Ciekaw jestem czy wlasnie galeria handlowa w fabryce wzbudzilabyw tobie tyle emocji? Inne elyty zbijalyby wieksze pieniazki kosztem przecietnego obywatele. Ma sie rózne priorytety w zyciu, niezaleznie od ilosci posiadanych pieniedzy I takie akcje jak w Nowej Hucie podobaja mi sie. Normalnego priorytety chyba róznia sie moich. ale to juz inna bajka :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normalny Re: Nie ma chleba, to chociaż igrzysk, dla elity IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 15:49 Do galerii handlowej budżet nie dopłacałby pieniędzmi z mojej kieszeni. Co uprawnia polskich emigrantów mieszkających w krajach kapitalistycznych do wskazywania Polakom mieszkającym w Polsce, na co mają być wydawane ich pieniądze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antek Re: Nie ma chleba, to chociaż igrzysk, dla elity IP: *.sudbury.dyn.personainc.net 14.10.04, 17:11 normalny napisał(a): Co > uprawnia polskich emigrantów mieszkających w krajach kapitalistycznych do > wskazywania Polakom mieszkającym w Polsce, na co mają być wydawane ich > pieniądze? Nikt nic nie WSKAZUJE , prowadzimy dyskusje a wiec wyrazamy swoje opinie.Nie jest moim celem wskazenie co ktos ma zrobic ale podzielenie sie doswiadczeniami i uwagami do czego mozemy dojsc jesli zaniedbamy pewnych rzeczy. Wnosze z twojego adresu ze mieszkasz w Polsce i niestety bardzo czesto w Polsce kraje kapitalistyczne (to twoje okreslenie) sa widziane jako cos doskonalego, calkowicie bez wad.Powinnismy sie uczyc na cudzych bledach, to znacznie taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normalny Re: Nie ma chleba, to chociaż igrzysk, dla elity IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 17:21 Nie idealizuję kapitalizmu, jednak uważam, że dla Polski priorytetem jest przez najbliższe kilkadziesiąt lat inwestowanie w rozwój gospodarczy, a nie w budowanie i dopłacanie do teatrów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antek Re: Nie ma chleba, to chociaż igrzysk, dla elity IP: *.sudbury.dyn.personainc.net 14.10.04, 17:41 Ta dyskusja zaczyna sie robic ciekawa. Ja niestety nie moge zgodzic z twierdzeniem: najpierw gospodarka. Jest latwo wybudowac fabryke, jest latwo wybudowac multikino (nie wiem dlaczego ma byc multi, ale OK)ale jest niezwykle trudno i kosztownie wrocic do kultury. Kultura to nie tylko galeria, teatr czy inny przybytek. Kultury to przede wszystkim odbiorca. Odbiorca MUSI byc ksztalcony ciagle, nie mozna przeskoczyc zadnego pokolenia, bo trudno to odrobic.Widzisz ja mieszkam w okolicy ktora jest calkowicie "kanadyjska", tzn. nowi emigranci stanowia zaledwie ulamek procenta. Miejscowi nie maja juz zadnych potrzeb kulturalnych. Wybudowano im teatr , graja same lekkie komedyjki z nadzieja ze ludzie przyjada.I czasem nawet sala sie zapelnia bo sztuki ida tylko 2-3 tygodnie. Kiedy poszedlem tam pierwszy raz , a wystawiali "Kabaret" (byl tez taki film, zreszta swietny), kurtyna poszla w gore , publika ryknela z radosci, ktos z tylu gwizdnal na palcach,inny zaczal tupac, normalnie jak na pokazie ujezdzania koni.Jestem absolutnie pewny, ze 98% nie mialo pojecia co oglada.Nie bede opisywal "dziel sztuki miejscowych malarzy " ktore prezentowano w foyer teatru.I kiedy zachecam do zachowania i inwestowania w kulture to wlasnie dlatego ze nie mozna tego odlozyc na pozniej. Czego sie Jas nie nauczy.... Odpowiedz Link Zgłoś
widz.i.czytelnik Re: Nie ma chleba, to chociaż igrzysk, dla elity 15.10.04, 13:09 Do galerii handlowej budżet nie dopłacałby pieniędzmi z mojej kieszeni.- Nie badz taki pewny. Czy ulgi podatkowe jakie sie daje inwestorom zgranicznym nie jest kosztem, które posrednie odbila sie na kieszeni podatnika? Poza tym nie wszystko sie da wymiernie wyliczyc na pieniadze. Twoja wypowiedz jest typowa neoliberalnym argumentem, które stalo sie modne po 1989 roku. Co do uprawnien co do wyrazania swojej to nie zabronisz mi tego argumentujac to moim zapedami pouczania kogos. Mam do tego prawo nawet z kapitalistycznego kraju to robiac. Sa tez rózne formy kapiatlizmu: na krancu jest ta amerykanska a po drugiej skandynwska. Teraz jedna rada ode mnie i co najstarszniejsze z "kapitalistycznego kraju który nie jest Polska: Nie wrzucaj wszystkiego do jednego wora i nie przeliczaj wszystkiego na pieniazki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tse-tse Teatr-jedyna rzecz, ktora Polacy potrafia robic! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.04, 23:20 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wikary Re: Urodzaj na teatry IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.04, 02:29 Tak to prawda w Słupsku powstaje nowy teatr i w najbliższym czasie wystawiają idiotę w roli głównej wystąpi nijaki Stonk Odpowiedz Link Zgłoś
elkman Re: Urodzaj na teatry 13.10.04, 18:07 Po pierwsze należy sprostwać, że Ełk to nie tylko 60 tys. "miasto leżące na skraju Mazur" a śródtytuł "Stolica Ełk" jest jak najbardziej uzasadniony, ponieważ EŁK jest STOLICĄ MAZUR i to nie z jakiegoś widzimisię lokalnego patrioty ale już przed 1945 r. nazywano go: Lyck Haupt Masurenstadt. Po drugie to przed wojną był budynek teatru z widownią na 400 miejsc. Po trzecie po wojnie funkcjonował w tym budynku teatr amatorski ( a miasto liczyło niespełna 10 tys. mieszkańców)a potem wojsko przejęło budynek na klub garnizonowy i kino (jako jedno z 5 kin w mieście). Po czwarte budynek teatru został włączony w salę restauracyjną sąsiadującej przez ścianę restauracji. Po piąte żyrandole z teatru zostały "bezpłatnie" przekazane proboszczowi kościoła w "leśnym garnizonie". Po szóste istnienie obecnego teatru jest wolą jego dyrektora, który uparł się, że bedzie DYREKTOREM TEATRU (nb nie udało mu się być nim w Białymstoku u Al. Węgierki bo starsi koledzy wygryźli go. Więc jest to dla niego życiowa konieczność. To wszystko piszę dla wiadomości autora artykułu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JGA Re: Urodzaj na teatry IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 13.10.04, 02:51 Polacy maja dosc komercjonalizmu w telewizji oraz importowanej pseudo kultury masowej "made in USA". Miejmy nadzieje, ze za teatrem pojdzie polska kinematografia i polska piosenka. Polacy nie gesi i swoj jezyk maja.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek z NY Re: Urodzaj na teatry IP: *.ny325.east.verizon.net 13.10.04, 05:56 Idea wspierania przez wladze samorzadowe teatrow dzialajacych w regionie skadinad sluszna nie powinna byc jednak prowadzona metodami bolszewickimi, ktore wycinaja w pien oferty spektakli konkurencyjnych wobec prezentowanych przez teatry miejscowe. Ilustracja tego niech bedzie przyklad Bielska-Bialej gdzie wynajecie sali widowiskowej w miejscowym Centrum Kultury na spektakl przeznaczony dla dzieci kosztowalo (w maju 2004) 3000,00 PLN. Spektakle dla dzieci nie moga byc "masowkami", aby zapewnic widzom nalezyty odbior na spektaklu nie powinno byc ich wiecej niz 250, co powoduje ze do kazdego biletu w cenie np. 6,00 PLN nalezy doliczyc 12,00 PLN, a to juz daje kwote 18,00 PLN i gwarancje ze zainteresowanie spektaklem bedzie znikome. Panie i Panowie samorzadowcy, to juz lepiej zadekretowac zakaz wszelkiej konkutencji, oglosic Bielsko-Biala miastem zamknietym, a mieszkancow skazac na korzystanie wylacznie z wlasnych teatrow bez prawa wyboru, Zycze, aby ten eksperyment udal sie tak jak temu podobne, znane z historii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: james 07 zgłoś się Re: Urodzaj na teatry IP: *.makolab.pl / 193.28.230.* 13.10.04, 10:53 Słupsk,Ełk I INNE MIASTO MAJĄ ŚWIATŁYCH PREZYDENTÓW ,NIESTETY W mojej szarej Łodzi likwiduje aię dobre zespoły aktorskie -Teatr Nowy w Łodzi to obecnie karykatura kultury,pa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Słupszczanka Re: Urodzaj na teatry IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.04, 12:13 Prezydent Słupska leczy się psychiatrycznie - jest niezrównoważonym, wybuchowym (potrafi swoich współpracowników publicznie wyzywać od ch... i skur...), a na dodatek mało inteligentnym notablem, którego korzenie sięgają odległego (?) komunizmu. Światłym ciężko go nazwać - wszystkie wydatki z miejskiej kasy, które zatwierdza, mają na celu utrzymanie go "przy życiu" czyli na stołku. Słupsk jest bodaj najlepszym przykładem urządzania igrzysk pod publikę, poza tym że jest na wskroś miastem kolesi i znajomych. Pozdrawiam wszystkich, a zwłaszcza tych którzy myślą, że działanie w Słupsku ma coś wspólnego ze sztuką przez duże S. P.S. Zapraszam serdecznie do pozostałych podupadających ale ciągle jeszcze ambitnych i działających teatrów w Słupsku. Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 juz to widze jak ci mieszkancy Trewiru 13.10.04, 11:21 "placa podatki na teatr i spedzaj w nim cale wieczory". Czy moze jest tak, ze 99 tysiecy placi za rozrywke temu 1000-cowi, ktory chodzi do teatru? Nie moze byc tak, ze ktos mi siega do kieszeni i powiada, ze to na teatr, ktorego np. nie mam zamiaru ogladac. Ja rowniez nie zadam zeby ktos do mnie doplacal. Przeciez to nie ma sensu. Pasjonuje sie golfem ale czy mam prawo powiedziec milosnikowi pilki noznej: dawaj kase, bo ja "musze, inaczej sie udusze". Nie, sam musze sobie te przyjemnosci sfinansowac. Podobnie, nie chcialbym doplacac do pilkarstwa; kibic ktory sie tym pasjonuje powinien wylozyc swoje pieniadze na stol. Dlaczego inaczej mialoby byc w sztuce? Kto ma decydowac, ze cos jest lepsze i bardziej godne istnienia? To moze zrobic tylko wolny czlowiek. Nie mozna zmuszac kogos aby chodzil do teatru miast do kina. Czemu np. w Toruniu nie ma multikina i musze jezdzic do Trojmiasta albo Bdgoszczy? Odpowiadam: bo multikino sie buduje i niekt do tego nie bedzie doplacac. I bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antek Re: juz to widze jak ci mieszkancy Trewiru IP: 216.223.64.* 13.10.04, 15:37 toja3003 napisała: Nie moze byc tak, ze ktos mi siega do kieszeni i powiada, ze to na teatr, ktorego np. nie mam zamiaru ogladac. Ja rowniez nie zadam zeby ktos do mnie doplacal. Przeciez to nie ma sensu ---------------------------------- to nie jest calkiem tak, z faktu ze jestes zdrowy nie wynika ze nie powinienes placic na sluzbe zdrowia,ktos kto nie glowy do nauki, nie placi na szkoly,inny ktory nie lubi siedziec w wiezienie nie placi na policje i sluzby wiezienne, kultura jest wartoscia narodu i jest finansowana jak szkola,jak ksiazka; jesli ktos lubi tenis to jego prywatna sprawa; multikino jest sprawa komercyjna a produkcja polskich filmow jest podobna do teatru moze i powinna byc dofinansowana, inaczej zdurniejemy ogladajac sieczke z ameryki (na palcach mozna policzyc wartosciowe filmy z usa jakie trafia kazdego roku do kin) Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 owszem chce placic na sluzbe zdrowia ale nie 13.10.04, 16:37 panstwowa, centralnie tylko indywidualnie, prywatnie. Podobnie z kultura. Pasjonuje sie golfem ale czy mam prawo powiedziec milosnikowi pilki noznej: dawaj kase, bo ja "musze, inaczej sie udusze". Nie, sam musze sobie te przyjemnosci sfinansowac. Podobnie, nie chcialbym doplacac do pilkarstwa; kibic ktory sie tym pasjonuje powinien wylozyc swoje pieniadze na stol. Dlaczego inaczej mialoby byc w sztuce? Kto ma decydowac, ze cos jest lepsze i bardziej godne istnienia? To moze zrobic tylko wolny czlowiek. Nie mozna zmuszac kogos aby chodzil do teatru miast do kina. Jestem przeciwnikiem zmuszania do placenia abonamentu radiowo-telewizyjnego. Jesliby jednak te programy ambitniejsze programy mialy zniknac, trudno, wowczas musimy zaglosowac nasza portmonetka czy chcemy aby istnialy. I wtedy okaze sie czy jestesmy gotowi zapacic za to aby w poniedzialki o 20-tej w telewizji byl teatr czy tez wolimy holywoodzki film akcji. Sztuka tez musi byc demokratyczna a jesli ktos ma inne zdanie, to prosze bardzo, ale nie za moje pieniadze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malley70 Re: Urodzaj na teatry IP: *.localdomain / *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.04, 13:56 Witam. W Nowej Hucie chodzi o byłe warsztaty szkolne ZSM I ZSE, na osiedlu Szkolnym. To trochę dalej niż 300 m od Placu Centralnego. Tak mi sie wydaje. Miałem tam praktyki. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dyrman w życiu bym do teatru nie poszedł IP: 5.2.* / *.chello.pl 13.10.04, 17:33 mój znajomy stracił włosy w teatrze Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 nie musisz, wazne zebys placil podatki na innych 13.10.04, 17:36 co chodza :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Nowak Re: Urodzaj na teatry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.04, 19:04 moze bys tak autorze tego pamfletu poznal prawde od podszewki? ale gdzie tam, pieprzona waszafka noska na prowincje nie wystawi tylko pisze glodne kawalki w stylu: ochy i achy dla swoich pupili a innych glanuje. jestes marna dziennikarzyna a nie zurnalista. i zyj dalej kitem, ktory sprzedaje ci "redaktor" malinowski z torunskiej redakcji bo ty biedaku nawet nie masz pojecia o prawdzie. on zreszta tez ale jemu juz wszyscy wybaczyli, ze go Bozia opuscila podobnie jak i cala redakcje torunia. tez nie wystawiaja swojego nosa poza tutke z pierniczkami i nie maja zielonego pojecia o tym co sie dzieje na prowincji. bo skad - jak na nia nie jezdza? buhahaha!!! "kobieta w kwiatach" to se moze swojej swietlicy pilnowac a nie snic o reaktywacji!!! za duzo filmow sie naogladala. zycie to nie bajka. NIKT CIE JUZ NIE CHCE. amen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .. w Slupsku maja dobrego "aktora"-Tomsona:-)) IP: *.utc.com 13.10.04, 20:23 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WROCŁAWIJANIN1 we Wrocławiu powstała Operetka Dolnośląska IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.10.04, 08:22 a władze miasta faktycznie zlikwidowały dawną - zwalniając 95% artystów zawodowych i zatrudniając kolegów pana dyr Wojciecha K Odpowiedz Link Zgłoś