dostojnypanbu 12.10.25, 11:38 trylogia grecka, msza za miasto Arras i przygody dzielnego wojaka Szwejka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
buwalker Re: o tym i owym 3 12.10.25, 12:40 już w pierwszych akapitach Katharsis czytamy, że esesman to oficer, ludzki z niego pan, troskliwy i zabawny a zwabiono mnie Grecją Odpowiedz Link Zgłoś
termopile2022 Re: o tym i owym 3 12.10.25, 13:04 w zachowaniu bydlaka z gangu Schutzstaffel zaszły zaskakujące zmiany być może chodziło o podniecenie wywołane oczekiwaną pochwałą, nagrodą, albo i strachem przed karą, tak czy inaczej pękły jakieś tamy bydlę prawdopodobnie popuściło w gacie, jednocześnie irracjonalnie spoufalając się z więźniem, nad którym wcześniej pozwolono mu się wyżywać - dzięki takiej możliwości bydlę miało świadomość, że nie znajduje się na dole hierarchii społecznej, mogło na tym budować poczucie wartości i przynależności, ale wiedziało też, jak może skończyć, gdy nie będzie słuchać się starszych tak można by to ująć, i pewnie coś jeszcze o poczuciu winy wobec kolegów, którzy lubili w dupę Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 12.10.25, 13:08 ssąc kciuka bydlak wracał na swoje miejsce, i już odruchowo trenował zwieracze - wiedział, że dziś zachował się jak dziewczyna, dlatego będzie nadstawiać się poza kolejką Odpowiedz Link Zgłoś
termopile2022 Re: o tym i owym 3 12.10.25, 13:26 biskupi zaś kłamali i byli okłamywani, a potem sobie wybaczyli tymczasem hitlerowcy zamieniali polskich księży na niemieckich, w efekcie czego Polacy mieli walczyć o polski Kościół, a nie z Kościołem papież ewidentnie nie pracował w kamieniołomie w czasie okupacji, sam przecież wykreował Mussoliniego, a potem jego pomagiera, Hitlera, który tym razem nie mógł otwarcie zaprezentować się jako szpitalnik najświętszej panienki, pacyfikując ruchy lewicowe w całej Europie Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 12.10.25, 13:28 podobno złożyli w ofierze trzy tysiące polskich klechów, aby ten propagandowy przekręt mógł się powieść ale, czy na pewno? może tak naprawdę trzech? Odpowiedz Link Zgłoś
termopile2022 Re: o tym i owym 3 12.10.25, 13:35 w każdym razie nie chodziło o jednego Aloisa Hudala Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 12.10.25, 13:51 zamiast Grecji operacja Odessa, a Wodecki i pszczółka Maja to chyba operacja Osoawiachim, tak kojarzą się kolory tajemniczych pakunków Odpowiedz Link Zgłoś
termopile2022 Re: o tym i owym 3 12.10.25, 14:09 a kapo, transakcja Rhinemanna z Ludlumem to jacyś Arabowie, i za to dzisiaj ponoszą karę Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 12.10.25, 16:50 pisane w tej atmosferze pojednawczej sentencjonalności, gdzieś między wierszami, na takiej zasadzie, że w knajpie, dla braw, klezmer kazał mi grać takie rzeczy, że jeszcze mi wstyd niby, że nie musi być zupełnie dobrze, aby było, bo ludzie to kupią, i na weselu koleżanki nikt nie polubi miastowego, ale wszyscy są uprzejmi, a z uprzejmości dla koleżanki też będziesz śpiewać konduktorze łaskawy, i wszyscy robią ciuchcię, tak właśnie wchodzi się w rolę może być Ravix z Czteroroga, do końca rycerski, i dlatego upadła Cintra jest w tym też trochę owej chujowej zawadiackości bardziej typowej dla amerykańskiej literatury z tego gatunku czytało się Cusslera, Ludluma, i innych, za stary już na to jestem, MacLean to już inna jakość, Siembieda gdzieś pomiędzy, jeszcze nie taki najgorszy Odpowiedz Link Zgłoś
termopile2022 Re: o tym i owym 3 12.10.25, 16:56 MacLean robi wrażenie realizmem, którym w gruncie rzeczy nadrabia resztę, bo wystarczy Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 12.10.25, 18:23 Siembieda pisze na pewno lepiej od Krajewskiego i Bondy, ale to żaden wyznacznik powoli dochodzę do wniosku, że już sama liczba powieści świadczy o poziomie autora załóżmy, że powinno się zaczynać koło pięćdziesiątki, a na jedną dobrą powieść trzeba co najmniej z pięć lat, nie uwzględniając życiowego doświadczenia i czasu poświęconego na zdobywanie umiejętności pisarskich podczas pisania do szuflady kalekich gniotów, które dzisiaj publikuje się jako gotowe do czytania jeśli więc ktoś wydał więcej, niż pięć powieści, znaczy, że są pewnie kiepskie trochę nowych polskich nazwisk widziałem na półkach w Empiku, porzekartkowałem to i owo, i wyraźnie wszyscy stawiają dzisiaj na ilość, a nie jakość, pod dyktando wydawców ufających ankietom, a to nie do końca przecież działa w ten sposób, nie wszystko trzeba umieć docenić, żeby i tak sięgać po produkt wysokiej jakości pisarzy powinno być z tysiąc razy więcej, a wszyscy powinni pisać mniej Odpowiedz Link Zgłoś
termopile2022 Re: o tym i owym 3 12.10.25, 18:38 niestety bardziej, jak Przesyłka z Salonik, niż Działa Nawarony, ale z braku laku można przeczytać Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 12.10.25, 19:06 chwaliłem się już czterema literami, publikując zdjęcie na golasa w innym wątku, między innymi w związku z mądrościami Sapkowskiego, który sam lubi podglądać, w każdym razie moje poglądy znacie, wielka ucieczka lwa z centrum, toteż nikogo chyba nie zdziwi, że linia Siembiedy mi nie pasuje, ale trudno, dam się na chwilę oszukać autorowi, i zobaczymy, co dalej w sumie współczesna sytuacja polityczna w Grecji nie interesuje mnie wcale i nikomu nie kibicuję, chciałbym więcej Grecji w Europie, niż Europy w Grecji, i nie ma to związku z tą czy inną opcją na greckiej scenie politycznej, tym na pewno chciałbym kupić Złoty Świt i innych czarnych pułkowników, chociaż, jako się rzekło, moje poglądy należy nazwać raczej centrolewicowymi, czy socjaldemokratycznymi no dobrze, za wcześnie jeszcze, by osądzać, ale nie da się zrobić drugi raz pierwszego wrażenia, które dla niektórych jest istotne, zeznaję więc, co i jak MacLeana zlokalizowałem gdzieś na przełęczach Malheur, Sansmerci i Mortblanc, ale i chyba na Przełęczy Cervantesa? nie wiadomo Złoto dla Zuchwałych może być w Górach Pustulskich, ale i za Bramą Solviegi Via Egnatia, gnać, giąć, składamy ją wielokrotnie w harmonijkę, od Bosforu aż do Adriatyku, przy czym na koniec też kilka manewrów z mapą, bo za Pindosem znajduje się zarówno południowa Albania, jak i Lakonia, a Epir wylatuje do Teb, czyli Nilfgaardu, natomiast południowa Albania to królestwa północy, które w Grecji pozostają ukryte i sporo czasu zajęło mi na ich odnalezienie, a nigdy by mi się to nie udało, gdybym parę lat temu nie zwiedził Peloponezu osobiście, oczywiście Kovir w liceum, Łukomorze okala Megalopolis w Mag Deira (Redania często graniczy z Metinną od zachodu), Wyzima gdzieś w Mykenach, Aedirn w Patri, Cintra w Koryncie Tessaloniki, te saloniki, oczywiście Toussaint, jedno z wielu na północy i jedno w Starej Messenii, a Sparta zamiast Joaniny to Caravista przy okazji więc zbadamy, czy Siembieda jest w grze, czy tylko tak sobie pisze Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 12.10.25, 19:41 καραβοστάση, stacja korabów, kara wisi - Sparta to lina, Czersk i Jazdów to kara wiśta, chodzi też o głazy pod Muzeum Ziemi, na które wspinaliśmy się na spacerach z dziadkiem zobaczymy się pod Filippi, tak straszyliśmy się nawzajem z moim młodszym bratem, kiedy byliśmy mali, a najgrosza była chwila, w której upiór Juliusza Cezara dopiero odwracał głowę, tuż przed spojrzeniem w oczy Nawaroni to jednak Przełęcz Cervantesa w okolicach Nestorii pod granicą z Albanią, a taka wyspa nie istnieje, Kreta to chyba Korath, czyli na Morzu Jońskim? Odpowiedz Link Zgłoś
termopile2022 Re: o tym i owym 3 12.10.25, 20:09 w takcie zamiast trakcie to literówka, ale zaraz potem po egzekucji ojca, zamiast Neumanna, to już wyjątkowe niechlujstwo albo tak zostało upozorowane - jeśli zaś tak, to znów mamy do czynienia z aluzjami do Aloisa Hudala, bo grekokatolik no co ty, to pomyłka wydanie z 2022 Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 12.10.25, 20:18 żołnierz śpi, kiedy może, to druh O, 1997 nikt inny o tym przy mnie nie rozmawiał, a zgadza się z Wieżą Jaskółki Odpowiedz Link Zgłoś
termopile2022 Re: o tym i owym 3 12.10.25, 20:19 Lamia to gdzieś na wschód od Maecht, w kujawsko-opolskim Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 12.10.25, 20:51 byłem i tam, nad Gorgopotamosem biskup Germanos, Atanasios Diakos i Aris Weluchiotis Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 13.10.25, 05:29 przysnąłem o czym to ja Siembieda jest klakierem z konsorcjum sztuki niebanalnej w trylogii greckiej pracuje prawdopodobnie z szablonem Andrzej G/Teodor Parnicki - Eskel Demawend, druh O, G.I.Jane, Viggo Mortensen, Iwan Rheon (Ramsay Bolton), Edgar Ramirez i Zbigniew Ziobro, ktoś tam jeszcze był, ale mniejsza z tym jest to wszystko jeszcze jedna chałtura niskiej jakości Odpowiedz Link Zgłoś
termopile2022 Re: o tym i owym 3 13.10.25, 05:36 akcja więc powinna toczyć się w Achai, bo tam jest Aedirn ale, również gdzieś nad jeziorem Prespa, może w Korczy, coś w ten deseń Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 13.10.25, 05:41 Augusta Sasa zlokalizowałem w Aedirn, ale i w Erlenwaldzie, natomiast Augusta Mocnego w Maecht Wettynowie-Koburgowie z Harzu Odpowiedz Link Zgłoś
termopile2022 Re: o tym i owym 3 13.10.25, 06:02 zwodnicze to wszystko, bardzo nieciekawy wątek, blokowanie braniem pod włos, albo w tak zwane widły, patrol NWMP zaginął Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 13.10.25, 06:04 a człowiek z blond wicherkiem to Tal Bachman, czyli to z nim musiał zmierzyć się człowiek z Caravisty? Odpowiedz Link Zgłoś
termopile2022 Re: o tym i owym 3 13.10.25, 06:20 na Alasce stoi dom brandenburski a na przykład PO Demokraci Hohenzollernowie też dzielą się na Trzaskowskiego i Sikorskiego, wcześniej upozorowano konflikt Trzaskowskiego z Tuskiem, PiS Republikanie Habsburgowie również organizują frakcje na potrzeby wewnętrznego zarządzania przez konflikt, ale w tym już się pogubiłem, chyba Czarnek i Morawiecki w każdym razie, na IIwś skorzystali Brytyjczycy, cui bono, divide et impera, patrol NWMP zaginął Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 13.10.25, 06:25 czyli hitlerowcy byli dżygitami, a druh O cały na biało Odpowiedz Link Zgłoś
termopile2022 Re: o tym i owym 3 13.10.25, 06:27 to coś więcej, niż jeden Houston Stewart Odpowiedz Link Zgłoś
dostojnypanbu Re: o tym i owym 3 13.10.25, 06:29 Daddy had a hound dog we used to call him blue (yeah that's what his name) / He used to follow me around, stick to me like glue. Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 13.10.25, 06:42 jak ludzie się zorientują i szukają trzeciej drogi, to hitlerowcy spod Dunkierki, z Vichy, z Ribbentrop-Mołotow, zakładają swoje partie klony, zaszczuwając na przykład socjalistów narodowym socjalizmem, i nie wiadomo, o co chodzi na tym polega myk - dochodzę do wniosku, że nie muszę wybierać między jednym i tym samym, bo pozorni przeciwnicy biją pianę, aby resztę zmarginalizować, patrol NWMP zaginął i tak dalej, to wtedy hitlerowcy, którzy już zrobili się na demokratów i obrońców praw człowieka wysyłają hitlerowca mówiącego, że to Hitler jest trzecią drogą, i zaczynam nim śmierdzieć i na tej zasadzie upierdalany jest Bliski i Środkowy Wschód, aby żarli się między sobą, zamiast tworzyć wspólny front, Grecja, tak samo robi się również ze Słowianami, a trzecią drogę zasrają im czymś, czego najbardziej nienawidzą, na przykład pojawi się ważniak z zakonu dominikanów i miałeś chamie złoty róg, zasadniczo nie różnią się od Konfederatów, a gospel na polu bawełny to nie kultura jorubijska czyli podstawa to zrozumieć, że w połowie XIX wieku Unia knuła z Prusami i Rosją, a Konfederacja z Brytyjczykami papież podżegał do powstania styczniowego, ale oficjalnie dystansował się, chodziło mu zaś tylko o męczenników zaborcy mieli w dupie chłopów, ale odcięli polską szlachtę od zysków, i tak samo Unia miała w dupie czarnych, chodzi o przemysł w Konfederacji było więcej Demokratów, a w Unii więcej Republokanów, ale dzisiaj to Demokraci odwołują się bardziej do Unii, a Repiblikanie do Konfed Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 13.10.25, 06:42 ...eracji niechcący kliknąłem wyślij Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 13.10.25, 06:49 o czym to ja Alaska, Unia Prusy Rosja, Lipieck, Ribbentrop-Mołotow, Jałta, Afganistan, Rosja nagania blok wschodni do UE i NATO brytyjscy masoni z Watykanem namówili Roosvelta, aby pozbył się niepożądanego elementu społecznego podczas lądowania w Normandii, zarówno hitlerowców, którzy przestali już być potrzebni, jak i amerykańskich Irlandczyków i im podobnych, którzy tylko przeszkadzali ojcom narodu wyselekcjonowani przestraszeni Żydzi uciekli na arkę Rhinemanna i bronią Starego Testamentu Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 13.10.25, 06:51 Brytyjczycy potwierdzili swoją przewagę na morzach i oceanach, zainstalowali też estetycznego i higienicznego Baden-Powella wszędzie, gdzie się dało Odpowiedz Link Zgłoś
termopile2022 Re: o tym i owym 3 13.10.25, 06:55 co ciekawe, to chyba Amerykanie głównie trąbili o tym, że Lenin był agentem Hohenzollernów, czyli jacyś nieposłuszni? przede wszystkim uważał tak Plechanow z mojego śledztwa wynika zaś, że gdy zgermanizowana arystokracja straciła wpływy, a Rosjanie odzyskiwali kontrolę nad własnym państwem, wysłano im Lenina, aby odbudował siatki i sprowadził rewolucję do absurdu, a potem Sowieci znowu grali jako skrzydłowi Hanoweru ot, zagadka rozwiązana Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 13.10.25, 06:57 była jeszcze jakaś Wita Micińskiego, trzeba przeczytać, ale to chyba znowu walka o polski Kościół, a nie z Kościołem, czyli podwójny blok braniem pod włos Odpowiedz Link Zgłoś
dostojnypanbu Re: o tym i owym 3 13.10.25, 07:06 He did not plead, he did not cry. He gently said, "Please let me die" I killed this world, let's build anew. You make the rules, I love you too. Odpowiedz Link Zgłoś
termopile2022 Re: o tym i owym 3 13.10.25, 07:08 There is nothing to regret, we did it all. There is nothing left to feel, we felt it all. There is no one left to kill, we killed them all. There is no one to resent, we hate you all. Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 13.10.25, 07:38 kim trzeba być, żeby dać się nabrać na braci Kaczyńskich i Donalda Tuska, PiS Republikanów i PO Demokratów? Miller zaśpiewał Lady Pank i namaścił Ziobrę, a ci, że Ravix z Czteroroga, i do dzisiaj ciągną temat, i mają ponad 2/3 frekwencji na wyborach Odpowiedz Link Zgłoś
termopile2022 Re: o tym i owym 3 13.10.25, 10:00 znowu mogę publikować zdjęcia, o tyle dobrze rzućmy okiem na moją szachową mapę Kontynentu, która ciągle na pewno zawiera wiele błędów, tylko orientacyjnie, chodzi o ideę, trzeba też pamiętać, że jednocześnie gra wschód przeciw zachodowi i północ południe w jakiś sposób Góry Kaczawskie, w których miał swoją bazę Grellenort, to gdzieś tam pod Gorgoną, a Mirabel i Bean Grudd w okolicach Hengfors i teraz wszystko powtarza się w ćwiartkach, a być może każde pole jest małą szachownicą, w każdym razie dolna połowa szachownicy jest jednocześnie lustrzanym odbiciem górnej, ale i jej powtórzeniem, dla przykładu Cintra jest lustrzanym odbiciem Novigradu, ale Bremervoord jest powtórzeniem Koviru, Cintra zaś jest powtórzeniem Łukomorza a zatem Cintra jest lustrzanym odbiciem Redanii i powtórzeniem Łukomorza, jak to rozumieć? Gorgona jest lustrzanym odbiciem Mahakamu, ale powtórzeniem Mirabel i tak dalej białe zimno to rejent Milczek z Hengfors? i jakiś odpowiednik u źródeł Sansretour Odpowiedz Link Zgłoś
termopile2022 Re: o tym i owym 3 13.10.25, 10:06 wiele wskazuje na to, że właśnie Siembieda pomoże nam rozwiązać tę zagadkę Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 13.10.25, 10:13 no nie wiem, to chałturnik i grafoman chujowy jak Bonda i Krajewski, po kolejnych rozdziałach nie pozostawia już złudzeń na sygnał zwrotny pod kątem personalnych wycieczek jeszcze za wcześnie, ale nie ma co się łudzić, że będzie pomagać w rozwiązaniu zagadki Kontynentu, bo to Jacek Waldemar Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 13.10.25, 10:19 a gdyby tak to osrać, myślę sobie, kupiłem w promocji pierwszą część Alan Wake za jakąś symboliczną kwotę - trochę za stare, ale da się jeszcze grać, żeby zrozumieć część drugą, którą właśnie udostępniono w monthly games wykupię jednak ponownie subskrypcję dopiero na początku listopada, żeby załapać się na kolejne trzy darmowe w tej samej cenie, a na razie jednak sprawdzę kontrolnie Katharsis - wziąłem od razu Nemezis i Kairos, ale te prawdopodobnie sobie daruję Odpowiedz Link Zgłoś
dostojnypanbu Re: o tym i owym 3 13.10.25, 10:54 to syn chuja patri, a przez niego wszystko się stało Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 13.10.25, 13:15 przygotowuję się tymczasem również do powieści o doggingu, aby uratować pozycję na pieska przed niesłusznymi oskarżeniami będzie to dreszczowiec o sekciarzach, inwigilujących klub doggingu, którego członkowie umawiają się na dogging bez zobowiązań - rzeczywiście dostałem kiedyś zaproszenie, taki klub podobno faktycznie istnieje, ale za bardzo bałem się prowokacji, będzie to więc suspens inspirowany moimi lękami, ale także metaforycznym zwrotem walenie w dupę, oraz pejoratywnymi skojarzeniami po obejrzeniu takich filmów, jak Trzy Pogrzeby Melquiadesa Estrady, American History X albo Romper Stomper, i wielu innych, ewidentnie uwzięli się na twerking i robią z tego nazizm o sraczce Triss Merigold to już na inną opowieść tak, czy inaczej, prosty sposób myślenia hitlerowskich zbójów, warunkowanych sprawdzonymi metodami pod szablon, to żadna zagadka, ani to higieniczne, ani estetyczne, a już wyraziłem swoje zdanie na ten temat omawiając serial Człowiek z Wysokiego Zamku Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 22.10.25, 15:24 powracamy do Siembiedy, bo obiecałem, że niedługo oddam do biblioteki może dam radę przynajmniej pierwszy tom tak zwanej trylogii greckiej, ale nie jest to wciągające potem będę sprawdzać Haška i Szczypiorskiego, czy to w ogóle da się jeszcze czytać w 2025, mam też trzy zbiory opowiadań Kańtoch, Grillbar Galatykę Kossakowskiej, Tkacza Iluzji Białołęckiej, z polecenia bibliotekarza zaś Na Trwogę Bije Dzwon Ćwirleja, Żmijowisko Chmielarza oraz Księgę Jesiennych Demonów Grzędowicza - będę osądzać bez litości Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 22.10.25, 17:26 odkryłem tymczasem Skai Isyourgod, nic z tego nie rozumiem, ale brzmi nieźle, podobno połączenie stylu Memphis z kulturą kantońską, tego będę słuchać w przerwach między lekturami wykosztowalem się i nabyłem w promocji Hellblade 2 za 165 zł - nie mam już kasy i ciągle jeszcze gryzie mnie wąż w kieszeni, ale poprzednia część była naprawdę dobra, a gdy ukończyłem grę, tego samego dnia wieczorem wykonał swój performans Stefan Wilmont, ciekawe więc, co wydarzy się tym razem na Prime Video jest już 28 lat później, w promocji za 10 zł, od tego zacznę Odpowiedz Link Zgłoś
termopile2022 Re: o tym i owym 3 22.10.25, 22:56 a jak spadniesz, twoja czacha wyląduje tuż obok mamuśki Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 22.10.25, 23:14 ładnie zrobione, ale głupie jakieś jakieś mętne metafory, których nie zrozumiałem, zapewne historia Anglii i współczesna sytuacja, pretensjonalne takie Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 22.10.25, 23:17 parę dni temu szukałem piosenek o Królowej Śniegu i przypadkiem trafiłem na Robodrom, mniej więcej coś takiego Odpowiedz Link Zgłoś
termopile2022 Re: o tym i owym 3 10.11.25, 11:52 Siembieda zwiedza Wieżę Jaskółki, co dalej? Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 10.11.25, 12:38 w wiedźmińskiej numerologii jest to rzeczywiście numer siedemnaście, czyli cztery, bo cykl powtarza się co trzynaście ale i 3/4, bo Sapkowski oszukał i zaczął Krew Elfów od numeru dwa, Czas Pogardy trzy i Chrzest Ognia 3/4, na pograniczu, jeszcze między paranoją i niepełnosprawnością, Wieża Jaskółki już o wtajemniczeniu i wewnętrznym kręgu, jak Ostatnie Życzenie mamy tu Milvę, czyli Krysię, a kopalnia uranu kojarzy się z Wolnymi Stokami i tajemnicami Gorgony, chociaż wskazałbym bardziej na Wałbrzych Asengard jest chyba w Jesioniku, ale sam już nie wiem Cintra to na pewno Łużyce, a w wersji czechosłowackiej jakoś Spisz zamiast Šumperku, bo Tatry okoniem przez Morawy, czyli Ostrawa jako Bremervoord, a Bieszczady to oczywiście Elskerdeg, wtedy Nowe Miasto nad Wagiem może być Novigradem, Pontar Ponitrie, a Velehrad to Velerad z Wyzimy, Vicovaro w Karlowych Warach patrząc jednak przez pryzmat trylogii husyckiej, Zazdrość we Wrocławiu, Oława to wóz Almavery, Ziębice to Metinna, stolica państwa o tej samej nazwie, Caravista w Strzegomiu, pamiętajmy jednak, że Legnica jest zamiast Leżajska, to Dolina Kwiatów, która graniczy z Aedirn, czyli lubuskiem, od północy, a nie od południa (Wschowa Elskerdeg zamiast Wołosatego?), a tu już mamy Cieszyn, czyli Toussaint, jakieś księgi henrykowskie i cystersi, ogólnie to ogarnąłem, ale nie chciało mi się wczytać, i rzeczywiście Nazair już w kraju ołomunieckim, Tarn Mira sprawia mi trudność, albo gdzieś w okolicach Paczkowa, albo w Lipowej Łaźni pod Jesionikiem, trudno orzec, potem Cintra gdzieś w okolicach Šumperku, czyli Kotlina Kłodzka to Strept? Mag Turga to bardziej Góry Stołowe, Maecht to Naderspan kujawsko-opolski na razie tyle, czytam dopiero o bokserskiej karierze Janisa w milicji, szkolna narracja to rzeczywiście numer cztery, dla mniej lotnych czytelników, którzy i tak nie docenią, mało akcji, dużo pseudorealizmu, ale na odwal się, takie sobie wstrząsające historie ludzkich losów, wielkie oszukaństwo, reżim i człowiek, moździerz i ludzie, tymczasem, niejaki Grzegorz Cieślak wytłumaczył parę tygodni temu w Radiu Zet, czego trzeba uchodźcom, Fidaini stawiają na papier toaletowy i łyżkę (pierwowzór Ramsaya i chyba Hassana), ja jednak zdecydowałbym się na dobre buty, choćby folię termoizolacyjną zamiast śpiwora, a można ją złożyć i schować do kieszeni, i nóż, bo łyżką nie otworzysz konserwy, a nożem możesz jeść, jak łyżką, dupę zaś można wytrzeć majtkami i je wyrzucić, potem coś się ogarnie, ale w sumie lepiej mieć tę srajtaśmę w kieszeni jaki tam znowu plecak z dziesięć batonów też można upakować po kieszeniach, a w latach 90 nie było jeszcze takich, jak dzisiaj nie rozumiem tylko jednej rzeczy, dlaczego goretex nie wszedł do powszechnego użytku i ciągle jest bardzo drogi, wszystkie ubrania sportowe na chłodniejszą porę powinny być z tego materiału, a wszędzie tylko podróbki - sam kupuję tylko takie ciuchy, ubieram się w Dekatlonie, ale rzeczywiście zapomniałem naprawić rozporek w bojówkach, a oprócz tego mam dziesięć par dresowych spodni bez kieszeni, najlepiej zaś mieć tych kieszeni jak najwięcej i wyjechać z kraju, zanim się zacznie Odpowiedz Link Zgłoś
termopile2022 Re: o tym i owym 3 10.11.25, 13:31 ewentualnie, właśnie tylko mały plecaczek wyłącznie na śpiwór, który w biegu można wtedy spakować w pięć sekund, bo trzydzieści to stanowczo za długo Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 10.11.25, 13:32 to zmieściłaby się mała butla Campingazu i kawiarka, bo jak bez tego żyć Odpowiedz Link Zgłoś
termopile2022 Re: o tym i owym 3 10.11.25, 14:33 rozpuszczalną da się łykać nawet z zimną wodą Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 10.11.25, 14:48 obyś znalazł wodę i cień tak się trochę kojarzy Katharsis z wizjami w Rhuidean, które są jednak niesamowite i sugestywne, płynnie i zgrabnie dopieszczone, a Siembieda po prostu po łebkach jeszcze nie wiem, czy to celowe nawiązanie do Cahira, czyli Roberta Jordana, ji'e'toh i takie rzeczy Odpowiedz Link Zgłoś
termopile2022 Re: o tym i owym 3 10.11.25, 14:55 Janis dostał pół serca od Lwa Rywina, czyli ostatniego smoka Wrocław, Zazdrość, Ciri z tym, że Wielkopolska to już Ebbing, Odra zaś płynie do Katowic, czyli do Geso Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 10.11.25, 17:05 Stavros pracował dla barona Casadei casa dei coś tam, ale nie rozszyfrowałem tej zagadki w Pani Jeziora Ciri zaś przeżywa katharsis pisane kursywą Odpowiedz Link Zgłoś
termopile2022 Re: o tym i owym 3 10.11.25, 17:06 casa dei, Opus Dei, Bene Gesserit, jezuici, Il Gesu, Geso Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 10.11.25, 19:38 prawie kończę, ale zasypiam już, bo wstaję koło czwartej i po wieczorynce idę do łóżka, jutro dokończę pierwszy tom, ale jeszcze za wcześnie, bo chyba przeczytam resztę, mimo wszystko - rzadko poruszany w Polsce temat, którym się zajmuję, a jak już się wciągnę, to szybko idzie Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 11.11.25, 11:20 no dobrze, nie owijajmy w bawełnę dużo tu o sobie piszę, ale nie wszystko, zaraz zrozumiecie, o czym mowa - pięć lat temu przeniosłem się z Warszawy do Kotliny Kłodzkiej, a rano przy kawie patrzę na masyw Śnieżnika, Kletno trochę dalej Zamachowski już był w Kłodzku, i tam pewnie organizował mi antyfanklub, tylko czekać, jak osiedli się na sąsiedniej działce i powie, że przez przypadek, i wolno mu, bo to wolny kraj z jednej strony nie jest to tajemnicą, bo klauny z konsorcjum sztuki niebanalnej prowadzą nielegalny monitoring mojego prywatnego życia 24/7, a z drugiej informować o tym cały świat - w razie co, nikogo nie zapraszam Siembieda opublikował Katharsis wiosną 2022, dając do zrozumienia, że dobrze zna moje plany, chciałem bowiem otworzyć kemping, reklamując się tak zwanym bursztynowym szlakiem, i w ogóle samemu mieć blisko nad Adriatyk, akurat wojna wybuchła dwa lata później, na początku chciałem w Białowieży albo w Borach Tucholskich, z zupełnie innych powodów wybrałem Kotlinę Kłodzką nie wyszedł mi biznes, bo na wstępie spłukałem się do reszty, nagle wszystko zrobiło się trzy razy droższe, i tak zostałem na oślej łączce, bez podstawowej infrastruktury, a co dopiero parkingi dla kamperów, sanitariaty i tak dalej - ruch jest zaś spory, i można się odkuć tymczasem pogorszyło mi się z zatokami, mam uczulenie na pyłki, każdego lata muszę brać środki przeciwalergiczne teraz żałuję, że nie znalazłem jakiejś małej działki nad morzem, gdzie zawsze jest mi lepiej, srał to wszystko pies, koniec końców i tak nie chciałoby mi się obsługiwać gości, nie mam na to siły, po tych pięciu latach w ogóle już nie mam siły na nic nie powinna więc nikogo dziwić moja irytacja podczas lektury przekaz dla autora: a inspiracje w piździe twojej starej, na przykład? szukałeś? a skąd wiesz gdzie mieszkam? bo ja nie wiem, gdzie ty mieszkasz, i nie znam cię wcale, i gówno mnie obchodzisz nie wstyd ci, łachu? dajesz to do zrozumienia, że jesteś stalkerem, i czekasz na brawa? Odpowiedz Link Zgłoś
termopile2022 Re: o tym i owym 3 11.11.25, 11:44 jantar z Mag Turga, niedawno było o tym przy okazji profilerki Saszy Stasiuk zaś w Magurze Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 11.11.25, 11:55 Gdynia Salm, ale i Gors Velen, Wolin może być Nilfgaardem albo Novigradem, Wrocław Zazdrość i Novigrad, Kotlina Kłodzka na pewno jakoś w Górach Amell, na południe od Jarugi, ale sam nie wiem, odpowiadać ma chyba Ostrowi Mazowieckiej, ale mogłem się pomylić, i dalej do Białegostoku gdzieś na Wałbrzych, Pułtusk to Ziębice - drogę krajową numer osiem trzeba zwinąć w ósemkę, i jest to Metinna, kolejne kompilacyjne państwo, bluszczowe tym razem, ze stolicą o tej samej nazwie Saloniki Toussaint, granica grecko-albańska nad Jarugą, Dürres jednak już Salm, bo północna Albania to południe Kontynentu, a południowa to północ Lamia, prawdopodobnie Mayhen, czyli już prawie Haakland, południowo-wschodnie Maecht, albo dalej w tym kierunku co ma z tego wynikać? na razie zbieram dane, i zobaczymy, co wyjdzie w praniu Odpowiedz Link Zgłoś
termopile2022 Re: o tym i owym 3 11.11.25, 15:37 Anglicy walą z gwinta, albo wypierdalają z pokoju Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 11.11.25, 16:08 uran, mutanci, spod Bielawy do Kletna po przekątnej byłoby do Międzylesia, a tak jakoś nieforemnie Ravix z Czteroroga, Dzierżka de Wirsing, stadnina Dzierżoniów na pewno Mag Deira, Reynevan jest magiem z Deira, ale z kotliną Sudduth mam problem, być może więc cała Kotlina Kłodzka w świecie wiedźminów została przeniesiona do Strzegomia? lustrzanym odbiciem Kaer Morhen na szachownicy jest chyba Mayhen, ale Sudduth to lustrzane odbicie Rivii, a Sapkowski jest Rawiczem nie wiem sam, co o tym myśleć Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 11.11.25, 16:20 Kowary, a nie Góry Sowie, coś pomyliłem Odpowiedz Link Zgłoś
termopile2022 Re: o tym i owym 3 11.11.25, 16:22 a zatem być może Kletno jest w Kowarach, i będzie to na dodatek Rawa Mazowiecka? gdzieś pod Białymstokiem w Magurze? Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 11.11.25, 16:42 Kaer Morhen powinno być w wersji frankońsko-morawskiej tam, gdzie Czterorog Kudowa, Kaedwen (w wersji czechosłowackiej również Ebbing), Novigrad we Wrocławiu, Verden Zielona Góra, Cintra na Łużycach, i tak dalej, aż do Nilfgaardu w Nicei można też od góry, Novigrad w Nowogardzie, Gors Velen w Gorzowie Wielkopolskim, tak najpewniej kojarzy się większości czytelników, i tak dochodzimy do Cintry na Łużycach, chyba w Żaganiu Odpowiedz Link Zgłoś
termopile2022 Re: o tym i owym 3 11.11.25, 17:12 Kaedwen c3 i Ebbing f6, często się wymieniają, Redania graniczy z Metinną, a Bremervoord z Geso, Cintra zaś na wszystkie strony znajduje się na Łużycach, jest więc w tym szaleństwie jakaś metoda Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 11.11.25, 17:42 jest jeszcze wersja czesko-polska, a pan Puta z Czastolowic ze strony czeskiej, tak samo, jak husyci, i to jest trop, który ciągle mi umykał w wersji czechosłowackiej Caravista to chyba Chrastavec nad Svitavą, ale w wersji czesko-polskiej Kotlina Sudduth to rzeczywiście Kotlina Kłodzka, a zatem w świecie wiedźminów trzeba ją odwrócić o 180 stopni i zamienić Kowary z Kletnem Cintra i tak wypada na Łużycach, ale Nazair to już Toussaint, czyli tu też trzeba pozamieniać z Cieszynem Odpowiedz Link Zgłoś
termopile2022 Re: o tym i owym 3 11.11.25, 17:46 czyli jednak opłaciło się pomęczyć z jeszcze jedną złodziejską chałturą Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 11.11.25, 18:07 patrzę na szachownicę od strony czarnych w Nilfgaardzie, czyli od Ebbing f6, przez północną Metinnę / Mag Turga e5, Lyrię i Rivię d4, do Kaedwen c3 wiele jednak wskazuje na to, że czarne mogą być od wschodu, a Cintra od zachodu, wtedy walczą ze sobą Złota Żmija i Calanthe tak czy inaczej, linia c3-f6, i jak to od siebie odróżnić? chyba po epokach, c3 za czasów Mieszka I, d4 jeszcze nie wiem, ale, e5 to prawdopodobnie Stefan Batory w Mag Turga i Zygmunt Stary w Metinnie, a f6 to Stanisław August i Przemysł II a zatem, krainy należy opracować wybierając inne elementy, być może przez pryzmat epoki, albo uwzględniając inne analogie, paralele, i oczywiście zaburzenia psychiczne autora, który najwyraźniej jest autystyczny wcześniej myślałem, że to zespół obsesyjno-kompulsyjny, ale w świetle nowych informacji zacząłem zmieniać zdanie Odpowiedz Link Zgłoś
termopile2022 Re: o tym i owym 3 11.11.25, 18:10 na pewno jest tu wiele pomyłek, Erlenwald to być może Pereplut? Kotlina Sudduth to Czterorog? Mag Turga Strept? Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 11.11.25, 19:14 do dzisiaj nie udało mi się rozszyfrować Kairu Kovir ma zawsze kontekst skandynawski, bo to Zygmunt III Waza, czyli Wandalowie w Afryce Zachodniej Trypolis to na pewno Novigrad Sahara wylatuje na Korath, ale Libia to Kaedwen, Kaddafi i kedyw, perski wicekról Egiptu, jak Lublin, lubuskie w wersji wojny śląskie, księstwo libickie Sudan Sudduth Sodden, Temeria Czad Smoleńsk i Ulgoland, Aedirn odpowiednio gdzieś w Erytrei nie wiem, co z tym Nilem, Wandalów i Trypolis trzeba przeciągnąć właśnie tutaj, Kaddafiego nad Morze Czerwone? może Nil to Jaruga i płynie w poprzek Afryki? z Sudanu do Kamerunu? ale, jest jeszcze arabska wersja wydarzeń, do góry nogami, wtedy Kovir w ZEA, być może w jakiś sposób wikingowie, ale nic mi o tym nie wiadomo, Redania Rijad, Bremervoord Bahrajn, Cintra w Kuwejcie, Nazair w Iraku, Medyna Metinna, Toussaint to incydent w Faszodzie, a wiedźmin przeszedł przez góry jak Mojżesz przez Morze Czerwone, Nilfgaardem okazali się Fatymidzi Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 11.11.25, 19:43 Visenna chodziła na zajęcia do Kazimierza Michałowskiego w drugiej połowie lat 70, ale na Wikipedii podają, że był już wtedy na emeryturze, może jeszcze występował gościnnie na ATK? pewnie była bardzo podjarana spotkaniem i coś sobie wymyśliła, albo źle zapamiętałem gromadziła potem malunki z Faras, obok ikon, studiowała patrystykę i patrologię, ale pracę magisterską pisała o słowiańskich wierzeniach w kulcie katolickich świętych, chyba wykazując analogie do Irlandii Hatszepsut i twoja stara Odpowiedz Link Zgłoś
termopile2022 Re: o tym i owym 3 11.11.25, 20:05 trzeba pamiętać jeszcze o wersji Kontynentu Egipt vs Hyksosi, wtedy Kair to na pewno Cidaris osobno jeszcze Kontynent kanaanejski i Kontynent egipsko-egipski jest też Egipt mameluków, czyli Kaer Morhen - prawdopodobnie w wersji afrykańskiej, wydaje się więc, że Nil to jednak Pontar, bo nic nie wspominano o delcie Jarugi, ale chyba rzeczywiście płynie w poprzek, wtedy jednak Kair byłby Novigradem, chociaż Kaer Kair, nie wiadomo Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 11.11.25, 22:48 z uczciwości wobec historii i czytelników, co ty kurwa nie powiesz od historii, tak swoją drogą, więcej tu było opisów rodzinnych obiadów, nudy na pudy, dla kogo jest to pisane? intryga mocno nieprawdopodobna, że właśnie kuzynka Sacharyny, który uratował Kostasa, zaszła w ciążę z Hassanem, który zbudował bunkier przy kopalni, do której zesłano Kostasa, jakie to głupie należy dodać, że nie mam nic wspólnego z tą historią, chociaż jest inspirowana moimi przygodami, ale zupełnie bez sensu kontekst polityczny już skomentowałem sprawdzę kolejne części, bo na pewno są inspirowane moją wyprawą do Grecji, na którą wyruszyłem zaraz po Nowym Roku 2023, ale w kalendarzu prawosławnym był jeszcze 2022, gdy dotarłem do Termopile, stąd na przykład mój drugi pseudonim, którego używam rozmawiając sam ze sobą Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 11.11.25, 23:02 oczywiście nie słyszałem wtedy o żadnym Siembiedzie, a prace nad światem bizantów prowadzę od 2016 roku i mogę wszystko udowodnić, bo nie tylko rozmawiam ze sobą na forum, ale i sam wysyłam do siebie emaile Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 11.11.25, 23:32 albo i mam to gdzieś, następna część trylogii greckiej jest o komandosach Schutzstaffel, ale Siembieda z uporem powtarza SS, realizując plan designerów Bauhausu, bo wtedy Polak częściej się zająknie i wchodzi sobie w słowo, nie mogąc pisać sam sobie bez ponurej refleksji tak się składa oddam to jutro, bo obiecałem a rzut nożem można naprawdę opisać inaczej, od razu widać, że Siembieda tego nigdy nie robił ani nie widział, szuka za to pretekstów do promowania niemieckiej wojskowości Odpowiedz Link Zgłoś
termopile2022 Re: o tym i owym 3 12.11.25, 06:24 lasy w Sudetach są tak starogermańskie, jak staroarabskie Lugiowie byli zapewne Celto-Ilirami, a udział Gotów w migracjach we wschodniej Europie został wyolbrzymiony, przypisano mu kluczowe znaczenie, aby stworzyć powód do niemieckiej ekspansji w czasach nowożytnych kultura przeworska miała najprawdopodobniej właśnie taki mieszany kontekst etniczny, być może chodziło o mobilizację wcześniejszych mieszkańców, bo trudno sobie wyobrazić, że grupka barbarzyńców ze Skandynawii z marszu stawia dymarki i kuje żelazo, póki gorące, ale to wszystko jest zresztą szemrane, jakiś Siembieda Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 12.11.25, 06:49 w posłowiu Nemezis wspomniano o Al Kahirze, okazuje się, że była to jakaś egispka rakieta wzorowana na V-2 nie dowiem się więcej na ten temat, bo nie chce mi się już tego gówna czytać, a Siembieda chyba jest z Mosadu, i wywoływał wojnę trzynastoletnią, gdy Turcy zdobywali Kontanstynopol, bo to początek 2023 - bronisz Palestyńczyków, to jesteś hitlerowcem, czego już się nasłuchałem, w każdym razie nie przez przypadek wyeksponowano słowiańskie nazwisko bandyty z Schutzstaffel nazizm, czyli germański nacjonalizm, i analogie w kontekście innej tożsamości etnicznej i kulturowej, które czasami nazywa się nazizmem, jak na przykład syjonizm, albo dżihad, albo w ogóle cechy charakteru bez kontekstu, a potem napadniętych, którzy nie godzą się na status obywateli drugiej kategorii, niewolnictwo, eksterminację, nazywa się nazistami, bo wznoszą hasła odwołujące się do etniczności, i na przykład możesz zostać volksdeutschem, bo Michnik powiedział, że inaczej nie wypada, i ranisz bojowników Baader-Meinhof i Różę Luksemburg, albo jesteś nazistą, takie ultimatum postawiono Polakom, co badam od dłuższego czasu tak, czy inaczej, w Izraelu nie chodzi o analogie, jest to państwo wprost kontrolowane przez spadkobierców tej samej szajki, która doprowadziła do drugiej wojny światowej i odpowiada za ludobójstwa, w tym eksterminację Żydów, ale przecież i innych, mordują zaś dzisiaj potomków zislamizowanych Judejczyków, czyli ciągle zabijają Żydów, a sami to jakaś piąta woda po kisielu i pewnie głównie Niemcy Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 12.11.25, 07:02 w posłowiu Kairos mowa o Tagma Thanatu, to już brzmi ciekawie, Izmir El Kasasin, ale nie będę się o tym uczyć od Siembiedy, bo to zatrute pióro jak zainteresować piętnastoletniego mola książkowego, który po studiach zostanie wyszczekanym inteligentem, dzielącym się refleksjami z bardziej zapracowaną częścią społeczeństwa, na pewno nie tak, jak robi to Siembieda, dysonans jest mi już bardzo łatwo zarejestrować, to szkodliwy typek Odpowiedz Link Zgłoś
termopile2022 Re: o tym i owym 3 12.11.25, 07:12 lepiej opowiedzieć niesamowitą baśń o litewskim jantarze w Mykenach, bursztyn to już wrogie przejęcie naszej firmy Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 12.11.25, 07:19 w każdym razie rozpowszechnianie knotów Siembiedy jest sprzeczne z interesami Koinopolitei, nie jest to mój człowiek Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 12.11.25, 07:42 piwne oczy w Polsce są przede wszystkim dziedzictwem twórców kultur naddunajskich i Cucuteni-Trypolskiej, podobnie, jak na przykład w Grecji, czyli rolników z Anatolii, bliskich współczesnym Nakhom i Kartwelom, dopiero potem ludów ałtajskich i semickich sam noszę semickie nazwisko, które bardzo lubię, a w ogóle chyba sumeryjskie, bo kanaanejskie krb zapewne od kur-an, podobno mam tatarskie korzenie, w 2014 roku przeczytałem zaś dodatek Something rotten in Kislev do gry WFRP, który wkurwił mnie niezmiernie, bo mam niebieskie oczy, jako Europejczyk zakładam jednak - bo nigdy nie sprawdzałem - że po tacie jestem nosicielem jakiegoś R Y-DNA z Syberii, a po mamie H mt-DNA z Półwyspu Arabskiego, inne allele odziedziczyłem więc po przodkach z ciemną karnacją, nie działał na nie dobór naturalny i UV, zapewne więc dobrze się mają w puli genowej, wino jest z Kaukazu, a zatem mam czarną dehydrogenazę alkoholową i dlatego mogę pić więcej mutacje OCA2 i HERC2 związane z niebieskim kolorem oczu niewątpliwie upowszechniły się w jakiejś populacji koczującej pod Uralem w okresie 10 do 5 tysięcy lat temu, i stamtąd wywodzili się na przykład przodkowie Traków i Galów, o których wiemy z zapisków starożytnych kronikarzy, że bywali najczęściej niebieskookimi blondynami, stamtąd częściowo wywodzili się przodkowie na przykład Rzymian i Greków, którzy już zdążyli się wymieszać i najczęściej bywali heterozygotami, a Skandynawowie to późna hybryda migrujących na północ ludów europejskich, takich, jak Galowie i Trakowie, wymieszali się najmniej i dlatego dzisiaj są bardziej blond, chorują też częściej na cukrzycę, a mutacja związana z niebieskim kolorem oczu koreluje z zespołami Angelmana i Prader Williego, i to jest właśnie nordycka rasa aryjska, pod którą najwyraźniej wali sobie Siembieda, być może chce tylko zarabiać na prowokowaniu i perwersji, ale raczej chodzi o propagandę i programowe niszczenie słowiańskiej tożamości Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 12.11.25, 08:19 działał dobór naturalny, ale nie w postaci mniejszej ilości UV, rzecz oczywista Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 12.11.25, 08:41 I Y-DNA w Skandynawii to raczej efekt założyciela, zapewne z czasów, gdy wikingowie wyruszali na długie wyprawy, w czasie których najczęściej umierali bezpotomnie Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 12.11.25, 08:43 pierwotnie Saamowie wyglądali, jak Azjaci, ale współcześni Skandynawowie często mają skośne oczy i perkate nosy mimo jasnej karnacji, podobnie, jak wielu Słowian, którzy takie cechy dziedziczyli raczej po Tatarach Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 12.11.25, 08:46 azjatyckie rysy twarzy są dla mnie bardziej atrakcyjne, i rzeczywiście częściej podobają mi się Skandynawki i Słowianki od Celtek, a Europa Zachodnia to głównie zgermanizowani i zromanizowani Celtowie, którym kazano wierzyć i powtarzać, że są ładniejszą aryjską rasą nordycką Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 12.11.25, 09:03 heterochromia w Katharsis to oczywiście echo moich protokołów, Something Rotten in Kislev oraz Kate Bosworth w 21, film ten nawiązywał do naszych zabaw w WFRP i brydża, w rpg początkowo graliśmy w szkolnej klasie po lekcjach, doczekaliśmy się też zabawnych oskarżeń o hazard, na koniec odmówiłem nauki konwencji brydżowych, jako Black Jack, kłótnie o to trwały ze dwa lata, w okresie bezpośrednio poprzedzającym produkcję filmu, ale Morfeusz nie naśladuje mnie w swoich rolach, nie uwzględniłem go więc w rysopisie Idarrana w wątku jedyny prawdziwy dalszy ciąg przygód wiedźmina, w owym filmie chodziło tylko o kontekst Papuszyla myślała, że czytam scenariusze przygód i oglądałem 21, zamęczała mnie jakimiś zagadkami związanymi z kolorem oczu, które brzmiały jak kocha lubi szanuje, nareszcie pofarbowała włosy na rudo, jak cpmjMA, która była brunetką, a Papuszyla szatynką, jak ja, z brązowymi oczami, ale naraz zaczęła nosić różnokolorowe soczewki i dopiero poniewczasie zauważyłem, że w atmosferze wyzwania, a nie żartu informuję, że WFRP wybrał druh W, traktowałem to jak AD&D, większość dodatków przeczytałem dopiero we wrześniu 2014, gdy nie graliśmy już od wielu lat, a 21 obejrzałem w 2017, i tak dalej, było twgo dużo, dużo więcej, a przed 2014 nie rozumiałem kalamburów, mówiliście do siebie Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 12.11.25, 09:20 poglądy podobne do moich większość przedstawicieli globalnej populacji będzie miała za kilka wieków, jestem więc raczej człowiekiem XXV wieku, a nie XXI, moja słowiańskość zasadniczo nie ma wpływu na moje życie, jak wzrost, którego się nie wstydzę, ani nie jestem dumny, to jakiś fakt bez znaczenia, długość penisa to już co innego doszedłem jednak do wniosku, że jeżeli ktoś tyle wysiłku wsadza na przeczenie faktom, czyli antysłowiańską propagandę, z automatu musi być powstrzymany jako niebezpieczny wariat, jest nim siłą rzeczy i niech wypierdala Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 12.11.25, 09:39 White Wolf ma fajnych designerów, lubię klimat diesel punka, a w WFRP najbardziej podobało mi się przewrotne poczucie humoru Tzeentcha, z którym miałem okazję zapoznać się podczas lektury Kamieni Zagłady, jedynego dodatku, który przeczytałem jako mistrz gry, jakoś w okresie 2000-2003, swoją drogą nie byłem wtedy przygotowany do tej roli i nie szło mi za dobrze, w każdym razie z treści jeszcze nie wynikało dla mnie nic obraźliwego, a jak wszyscy Polacy byłem natarczywie amerykanizowany w górach, i na plaży, i żonaty cztery razy po zapoznaniu się z całością uznałem przedsięwzięcie za wyjątkowo szkodliwe i w dupie mam ten cały design, przesłaniem kojarzy się na przykład z For Honor Ubisoftu, albo omijaniem Słowian w serii AC - to jedne z najbardziej popularnych gier, ale uzbierało się już z kilkaset podobnych, a wszystkie razem są przejawem działalności tej samej bandy, niech będzie przeklęta Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 12.11.25, 10:21 zgadzam się, że organizowanie komunistycznych kadr w Polsce od początku służyło dekonstrukcji polskiego społeczeństwa, rekrutowano osoby nie nadające się do pełnienia jakiejkolwiek funkcji w publicznej instytucji, chodziło wszak o terror i posłuszeństwo, ale wszystko to służy wyłącznie ociepleniu wizerunku Niemców i Anglików na potrzeby propagandy NATO, a byli tacy sami albo gorsi, polityka Kościoła Katolickiego jest zaś najbardziej destrukcyjna ze wszystkich akurat wychowywał mnie dziadek AKowiec, z którym spędzałem więcej czasu, niż z rodzicami, uczył mnie od początku, jak widzieć świat bedąc głupim Jasiem w grze na dwa ognie, a kogo zabijesz najpierw, czy Niemca, czy Rosjanina, i pouczał, że Niemca, bo najpierw obowiązek, a potem przyjemność, jest to antyteza postawy tak zwanej chorągiewki i gry na dwie nóżki, a jednak zauważyłem, że po pół wieku totalitaryzmu większość Polaków musi z kimś trzymać, nie mają w mentalności swojego interesu, choć tak rozumieją swoje postawy, a jeśli w ogóle nie wybiorę i wysram się na ultimatum, wtedy rzekomo właśnie jestem chorągiewką? dziadek jako katolik oczywiście popełnił błąd, Hitler był Austriakiem, a nie Prusakiem, a chociaż Bismarck to też gówno, korzeni nazizmu należy szukać raczej gdzieś w Liechtensteinie, u Habsburgów, Mussoliniego, Piusa XII i Houstona Stewarta w tle Rosja, Prusy i amerykańska Unia, co też trudno wyczytać z podręcznika historii w każdym razie, w odróżnieniu od dziadka rozumiem sytuację jako grę na trzy ognie, a nie tylko dwa, i zachęcam do przyjęcia takiej perspektywy, wszyscy trzej zaborcy muszą wypierdalać, a paktowanie z którymkolwiek zawsze kończy się źle, naszym interesem jest wspólnota z Litwą, Białorusią, Ukrainą, Słowacją, Czechami, i dalej wszystkimi aż do Grecji, bez Trójmorza Trumpa, białego pingwina, Opus Dei, waregów, Rurykowiczów, Oldenburgów, Askańczyków, Romanowów, Gotów, Habsburgów, Prusaków i wikingów, czyli Glucksburgów i Bernadotte, ale i Wazów i innych Estrydsenidów, nie dam się więcej nabrać na słodkie pierdzenie, bo tu zawsze chodzi o zdradę, zaprzaństwo, niewolnictwo i w końcu eksterminację, taką albo inną metodą Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 12.11.25, 11:03 Unia zniosła w Ameryce niewolnictwo, ale w Europie wspierała Hohenzollernów i Romanowów (a potem unijni Demokraci, raczej niemieccy osadnicy w północnych stanach) Anglia wspierała polską szlachtę w powstaniu styczniowym z tych samych powodów, co Konfederatów (potem z tego zostali konfederaccy Republikanie) przypominam, że 90% polskiego społeczeństwa wywodzi się z gminu, co więc to dla nas znaczy? zniesienie pańszczyzny przez kaizera i cara miało odciąć polską szlachtę od dochodów i prowadziło do wozu Drzymały, a nie pomocy ludowi polskiemu, któremu Bismarck podobno nawet współczuł, ale nie widział już z niego żadnego pożytku - potem kupią sobie Obamę, który powie, że Hohenzollernowie nie prześladowali Żydów, tylko Polaków, czyli nic wielkiego, bo tak musi być, i Nobel nie życzę sobie więc Korwina-Mikkego i Brauna, jakiegoś Jakubiaka, Piastów, Jagiellonów, ani w ogóle ustroju opartego na dziedzicznych przywilejach, o czym więcej w wątku program partii Polska Powiatowa Odpowiedz Link Zgłoś
dostojnypanbu Re: o tym i owym 3 12.11.25, 11:09 Przygody dobrego wojaka Szwejka podczas wojny światowej lub Losy dobrego żołnierza Szwejka czasu wojny światowej (cz. Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války) – antywojenna powieść czeskiego pisarza Jaroslava Haška, której bohaterem jest Józef Szwejk z Królewskich Vinohradów w Pradze, sprzedawca psów i pucybut porucznika Lukasza. Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 12.11.25, 11:11 prawdopodobnie nie da się już tego czytać, a akcja toczy się w czasie rodzinnego obiadu albo coś w tym klimacie, ale sprawdzę Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 12.11.25, 13:35 narracja trochę nadmiarowa, ale na pewno jest to najlepsza książka, jaką czytałem od roku, albo i od paru lat język Konwickiego jest schludniejszy, bardziej przenikliwy, a jednocześnie poetycki, ale treściowo było to wszystko trudne do zniesienia Odpowiedz Link Zgłoś
termopile2022 Re: o tym i owym 3 12.11.25, 13:38 każdy w turmie swego kąta pilnuje i ze swymi trzyma, a zatem Rinde Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 13.11.25, 11:04 ale jedna położna wyskoczyła oknem z wieży i zabiła się, a druga dostała pomieszania zmysłów i do dzisiaj jest kołowata, jak rajca sądowy, czyli Wyzima Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 13.12.25, 19:35 minął tymczasem miesiąc, dopiero dzisiaj zasiadłem do Szwejka i przeczytałem pierwszy tom niby wszystko prawda, ale to jednak sto lat temu i już trąci myszką, po jakimś czasie robi się nudne na dodatek, jeśli tysiąc jezuitów znajdzie sobie po sto ofiar, i każdą zamęczy, udając Szwejka, to po jakimś czasie Habsburgowie będą mieli sto tysięcy zwolenników, teraz już wszystko wiem ale to i tak nic nie dało, z Maćkiem z Bogdańca też bym się nie polubił, co nie zmienia mojego stosunku do krzyżaków i innych Liechtensteinów, a jezuitów należy uznać za organizację terrorystyczną, razem z całą resztą kleru, ścigać, osadzać, internować więcej odniesień do Haška w bajkach o wiedźminie nie zarejestrowałem, ale drugiego tomu już nie chce mi się czytać, spróbuję zmęczyć Mszę za miasto Arras, ale coś mi mówi, że to też będzie niełatwe zadanie Odpowiedz Link Zgłoś
termopile2022 Re: o tym i owym 3 13.12.25, 21:17 mizerykordia pod Grunwaldem robi większe wrażenie Odpowiedz Link Zgłoś
dostojnypanbu Re: o tym i owym 3 14.12.25, 19:53 Arras jest chyba w Cintrze, i rzeczywiście jest to bardziej bajka numer 5 o Gladiatorze, czyli o gaslightingu, amoku, wejściu w rolę i uwikłaniu w problem zastępczy - nie zauważyłem bezpośrednich odniesień, ale raczej Kwestia Ceny a zatem prowadził Szczypiorski czytelników do wolności, gdyż wydali mu się nijacy, a chciał, by stali się bardziej ludzcy, niż dotychczas, urządził więc pogromy i lincze w Arras, czytelnikom zaś kazał czytać o współudziale w pierwszej osobie? trochę za tania narracja, na skróty, programowo, szkolnie, a stylizacja na infantylność i naiwność oznacza to samo można to wszystko było pokazać w tle, a na pierwszym planie ze trzy sensacyjne, ale metaforyczne wątki, zamiast nudzić najlepiej zaś zredukować całe to towarzystwo do jakiegoś potwora, zmory, gdzieś między wierszami oddając klimat, skojarzenia, ale bez promocji patologii, i dać pokrace posmakować wiedźmińskiego miecza Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 14.12.25, 20:19 niech będzie coś bardziej na czasie, bierzemy na warsztat Fabrykę Słów, Kańtoch, Kossakowska, Grzędowicz przynajmniej po pierwszym rozdziale, zobaczymy, czy cokolwiek mnie wciągnie, a z doświadczenia wiem już, że od wydawnictwa tego nie należy oczekiwać dobrej książki niemniej jednak, spróbuję, bo z polecenia bibliotekarza, który zadał sobie trud, aby zapewnić mi rozrywkę Odpowiedz Link Zgłoś
dostojnypanbu Re: o tym i owym 3 14.12.25, 20:21 A zatem Diabeł na wieży. Wciągające i mroczne kryminalne intrygi, błyskotliwy, inteligentny detektyw i tajemnice przyprawiające o dreszcz grozy, czyli podobno Anna Kańtoch w najlepszym wydaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 14.12.25, 21:33 cienkie, drętwe, pretensjonalne, sztuczne, naśladowcze, wtórne, niedoje...e wziąłem całą trylogię o Domenicu Jordanie, ale po krótkim opowiadaniu Diabeł w wieży w ogóle sobie daruję w takim razie Kossakowska Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 15.12.25, 06:06 nie podzielę się tym razem wynikami z mojego rocznego podsumowania na Youtube, ponieważ zdaje się, że ktoś, kto żyje moim blogiem, ułożył mi fikcyjną listę, abym sam uwierzył, że coś podobało się mi najbardziej, abym publicznie promował jakiś przekaz, który wygląda na jeszcze bardziej siermiężną wersję amerykańskiej propagandy w Polsce ale, bez motywu przewodniego ze ścieżki dźwiękowej z Terminatora, której słuchałem w kółko podczas lektury Rzeki Podziemnej, a potem jeszcze przez wiele tygodni była sugerowana jako następny film do wyświetlenia, i na pewno wysłuchałem jej częściej, niż odgrzanego Wyclefa, 911, który pojawił się na miejscu piątym, a posłuchałem może z dziesięć razy w ciągu paru miesięcy, najwyraźniej jest sprzężony z jakimś przekazem o szerokim zasięgu, z reklamą, z propagandą, a wygrać powinien DJ Tira z piosenką Thank You Mister DJ, którą świadomie włączałem najczęściej swoją drogą, algorytm Youtube dziwnie reaguje na amapiano i od razu podrzuca amerykańskie podróbki, trudno się przez to przebić w każdym razie, komuś bardzo zależy, być może w ramach eksperymentu podobnego do MKUltra z jakiegoś IPN, albo z sekty Żebrowskiego i Korina, strach pomyśleć więc, co kryje się w przekazie podprogowym, który mogą dodawać, gdy już ustalą, czego naprawdę słucham najczęściej Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 15.12.25, 06:28 ostatnio na przykład, gdy wyszukuję czegoś na Youtube, jako następna propozycja pojawia się najczęściej cover Mortemii Wicked Game, nie wyłączam więc, niech sobie leci, bo jakoś ładnie odświeżone i lepsze od oryginału, który znudził mi się ze dwadzieścia lat temu - powinni być na szczycie listy przynajmniej w podsumowaniu wrzesień-listopad, a dopiero gdzieś na trzydziestym? korzystam z internetu świadomie, możecie sobie mówić, że to nastawienie paranoiczne, a tak czy inaczej: jestem czujny, i zawsze mam baczenie na ciasteczka nie notuję, co ile razy, ale ogarniam statystykę, to nie algorytm, ktoś mi to ułożył ręcznie, pod nadzorem szefa departamentu propagandy CIA? więc to wszystko tylko ja, na zewnątrz wciąż ten sam, to ja jestem mandżurskim kandydatem to ja jestem głębokim państwem Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 15.12.25, 06:56 regularnie pomijane są piosenki z playlisty procentowej, które ostatnie w sumie przesłuchuję po razie przed dodaniem, a całość już rzadziej teraz myślę sobie, że chyba zrobiłem błąd, ponieważ polubienie owej playlisty alarmuje sekciarzy, których postanowiłem publicznie zbojkotować co o tym myślicie? czy wyszukiwanie co lepszych kawałów z muzyki słowiańskiej, ałtajskiej i greckiej, albo echa takiej muzyki w piosenkach wykonawców z bloku wschodniego, potem już tylko między wierszami zupełnie na współczesną nutę, albo w jakiś sposób rezonującej z podobną filozofią, jest bezpieczne? przecież zaalarmowany krzyżak od razu może namierzyć właściciela konta i zacznie pranie mózgu, albo upupianie, i tak dalej mi już nie szkodzi, ale wciągnie innych, którzy z taką muzyką czują się lepiej? sam nie wiem Jezu, jak się cieszę z tych malutkich wskrzeszeń Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 15.12.25, 07:03 za północ, za Temerię, za niebieskie pasy wypij ku...ego syna za lepsze czasy Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 15.12.25, 07:05 ano właśnie, zauważyliście? admin automatycznie cenzuruje wulgaryzmy wielokropkami, wcześniej był niekonsekwentny, co tylko zachęcało do prowokacyjnych wypowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 15.12.25, 07:15 przemyślałem sprawę, i doszedłem do wniosku, że jednak zmienię na Youtube status na prywatny i nie będę udostępniać tych playlist publicznie So, I've decided to take my work back underground To stop it falling into the wrong hands niech będzie to tylko naszym małym sekretnym widowiskiem Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 15.12.25, 07:42 nie interesują mnie problemy Jakuba Wassermana, który rozważał, jak to jest być Niemcem i Żydem jednocześnie nie jestem ani jednym, ani drugim nie wymieniamy się koszulkami, bo Niemcy w Polsce zakładają koszulki krzyżaków i wikingów, a Słowian nigdy tu nie było, chyba, że Ormianie? zresztą, lepiej niech nie podszywają się pod Słowian, bo i tak w naszym imieniu powiedzą w końcu, że są Gotami i Wandalami, nawet już jako profesorowie slawistyki nie będę szukać roku tysięcznego, aby pomagać Niemcom odkryć na nowo nazistowską tożsamość wszystko to było oszukane, jest to nazistowski spisek, którego celem jest wmówienie Polakom, że tolerancja i wielokulturowość to akceptacja germanocentryzmu, gdy tymczasem jest to po prostu deslawizacja, zaplanowana przez Kościół i nową hanzę, z pomocą postkomunistów, pod pozorem międzynarodówki wciskających ten sam kit, bo Marx był Niemcem i tak dalej ależ dość tego Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 15.12.25, 08:47 w jakiś sposób narodowo to po niemiecku, a międzynarodowo to po niemiecku, krzyżacy jako galijscy Teutoni i bałtyjscy Prusowie, a nawet Irańczycy, socjaliści narodu niemieckiego, cesarstwo rzymskie narodu niemieckiego, Spartanie narodu niemieckiego i Unia Europejska narodu niemieckiego, wreszcie Żydzi narodu niemieckiego zabijają Palestyńczyków, a ten burak Netanjahu zepsuł wszystkim chanukę i jeszcze otwierał publicznie mordę jak Polaków wykurzali parę lat temu z wysp, nikt nie protestował, a w tym całym eksodusie nawciskali pewnie podrzutków, albo zwerbowanych do MI6, żeby robili tu Konfederację i Warner Brothers smutno teraz zapytają mnie, kim jest dla mnie Jakub Wasserman jakimścw...uchem? kręcił sobie stryczek na własne życzenie, co mnie to obchodzi, a podobno tylu Żydów włazi w dupę KuKluxKlanowi, i robią ten przewspaniały, syfiasty Hollywood, kręcą filmy dla amerykańskich Niemców, na chwałę imperium brytyjskiego, i za pieniążki powtarzają wszystkim, że przecież Auschwitz jest w Polsce nie przez przypadek, co rzeczywiście nie jest przypadkiem, tylko, że znaczy to coś dokładnie odwrotnego nie przeproszę Agnieszki Holland za Ribbentrop-Mołotow i Dunkierkę, czyli tradycje, które tak dzielnie pielęgnuje, całej tej waszej sekty należy się pozbyć Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 15.12.25, 08:59 na mój gust, to w Australii Mossad załatwił dezerterów, którzy nie chcieli zabijać Palestyńczyków, i w Polsce robią tak samo od bardzo dawna, od NKWD w Kielcach do Moczara w 68, i do dzisiaj mają problem z demografią, a teraz już ciągną w piętkę, sami więc tworzą zagrożenie, zamiast po ludzku dogadać się z Palestyńczykami, od czego trzeba było zacząć, a teraz jest tylko trudniej i trudniej, być może już niemożliwe, i nie da się tego przykryć i uznać za niebyłe, bo było i wszyscy wiedzą Odpowiedz Link Zgłoś
dostojnypanbu Re: o tym i owym 3 15.12.25, 10:58 To nie jest książka o gotowaniu. To nie jest książka o kuchni. To fantastyczna przygoda, szalona podróż przez cały Kosmos. szok i dowcip Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 15.12.25, 11:01 narobiłem sobie wielki gar spaghetti, będę żreć i czytać najpierw Grillbar Galaktyka, ale zniechęca już wydawca swoimi komentarzami na okładce Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 15.12.25, 16:11 tym razem Opus Dei chce być, jak Douglas Adams Kossakowska jest zaledwie trochę lepsza od Kańtoch, ale w praktyce bez różnicy, bo też nie do czytania niby wkłada w pisanie więcej wysiłku, wymyślając nazwy kosmicznych gatunków i robionych z nich potraw, ale jakieś to wszystko jałowe i bezcelowe chyba, że zawarła ukryte odniesienia do zodiaku i mapy nieba w geografii Kontynentu? być może, ale już nigdy tego nie zrozumiem strasznie chce być cool, i w ogóle swojaszcza, czym drażni od pierwszej strony, narracja trochę płynniejsza, niż u Kańtoch, ale to nie znaczy, że płynna, kanciaste te zdania i bez wdzięku, przypadkowy dobór słów, jak w trakcie plotkowania, nie ma w tym rytmu ani melodii, nie pobudza wyobraźni do tworzenia obrazów, wszystko zawieszone w pustce, po czytaniu opisów kolejnych scen ciągle nie mam żadnych wrażeń, oprócz może przepychania się przez szkolny tłum, bardziej w podstawówce - kojarzy mi się z młodszymi kuzynami, którzy tworzyli podobny klimat, chodząc do gimnazjum przed 2010, a zatem książka dla nastoletnich milenialsów, czyli już dawno nie na czasie, to z piętnaście lat temu w ogóle nie zabawne, tylko drętwe, jak naśladowanie przez grzeczne nastolatki jakiegoś agresywnego stylu bycia, oazówa chce znać język młodzieży dotarłem do syreny, potem przekartkowałem następne rozdziały, ale ciągle to samo, czyli jednak nie, dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 15.12.25, 16:29 dopiero przeczytałem biogram na wikipedii, że tragiczny finał, a zatem niech jej ziemia lekką będzie, tak w ogóle, cóż za straszna historia - nie było moim celem sprawianie przykrości jej bliskim nie zmienia to faktu, że pisarką była kiepską, ocena negatywna, odradzam lekturę no dobrze, oddajmy sprawiedliwość panu bibliotekarzowi, że Białołęcką, Kańtoch i Kossakowską zażyczyłem sobie po wpisaniu w Google "najpopularniejsze polskie autorki fantasy", a dopiero potem polecił mi Grzędowicza, Ćwirleja i Chmielarza sprawdźmy więc męskie towarzystwo, Białołęcką już przejrzałem i chyba taka sobie, ale dam jej jeszcze szansę na koniec Odpowiedz Link Zgłoś
termopile2022 Re: o tym i owym 3 15.12.25, 16:46 ten Grzędowicz jest jakąś szychą, a pozuje na zdjęciach z siekierą i fają w razie co, można go jechać bez strachu, że oskarżą o zbezczeszczenie miejsca pochówku Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 15.12.25, 18:43 już chciałem napisać krótkie opowiadanie o wyroku drwala, ale może najpierw sprawdzę, co dalej właśnie we wrześniu 2010, tuż przed wyruszeniem w podróż bez celu, po raz pierwszy wstąpiłem do sklepu czarodziejskiego Frajda przy ulicy Brackiej w Warszawie (przez tę bramę przechodziłem codziennie przez 30 lat, a moja była następna), aby nabyć taoistyczny amulet ze znakami yin yang, był mi potrzebny do jakiejś manifestacji, ale średnio pamiętam kontekst kilka miesięcy później cisnąłem go potem w morskie fale, masturbując się w czasie nocnego sztormu na jakimś molo, na granicy portugalsko-hiszpańskiej, w ramach tajemnego obrzędu, który musiałem odczynić nie wcześniej, ani później, lecz wtedy, i właśnie tam, o czym zbyt wiele by teraz pisać Magdę znałem zbyt kiepsko, żeby mogła odejść i wrócić, ale wiele było na rzeczy, a właśnie tamtej jesieni zacząłem spisywać przypadki Młodego Szamana, w listach do M, i skąd mi to przyszło do głowy? to ciekawe Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 15.12.25, 19:07 trochę lepszy od koleżanek, ale też drażni pretensjonalnością i bylejakością upewnię się tylko, czy okradł mnie z własności intelektualnej, wykorzystując w fabule wątki z grupy fokusowej, albo i wprost czerpiąc z moich tekstów, a już na wstępie mam takie wrażenie Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 16.12.25, 11:14 przede wszystkim prolog i epilog wykorzystują oklepany motyw z Szóstego Zmysłu, zero oryginalności, a niby, że jakiś niesamowity przeczytałem bajkę o karcie, akurat w radiu Zet bredził dzisiaj Balcerowicz, pluł się tam i coś stękał, że przez 800+ nie starczy mu na mumifikację, kto zaś wysrał Grzędowicza, okazuje się, że jacyś tfurcy w stodole, tak podają na wikipedii po co ta eschatologia, religia to tylko rodzaj umowy społecznej, a nie jej synonim, i jest to akurat umowa zawierająca wiele błędów można umówić się inaczej, a na zawsze, czy na chwilę, a kto dotrzyma słowa, a kto nie, przedstawiłem moje poglądy jako termopile2022 w wątku program polityczny partii Polska Powiatowa, a ty, Grzędowiczu, jak śmiesz gnoju jeden pieprzyć coś o moralności i wrażliwości społecznej, parazycie ty i złodzieju, o rany rany, jakież to filozoficzne mrugając do mnie po pedalsku, właśnie wtedy? przyjdzie i na was czas przesłanie powierzchowne i naśladowcze, bez głębi, a narracja typu zeugma, jak całe to badziewie produkowane przez Fabrykę Słów, bez uwzględnienia zasad prozodii, bez poezji, bez tego drugiego dna w samej formie, konstrukcji językowych tworzących drugą warstwę wypowiedzi, które dają przyjemność z samej lektury bez względu na treść - zgłębiam temat jako samouk i nie jestem w stanie nawet tego profesjonalnie nazwać, ale od Grzędowicza na pewno nie ma co się uczyć dalej mi się nie chce Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 16.12.25, 11:20 i jeszcze napisz potem, że jak wtedy wyszedłem z domu i skręciłem w lewo, a nie w prawo, to przeze mnie zginęli ludzie po drugiej stronie świata, bo dwóch pedałów założyło się o twoją starą, żyli zaś w holistycznym związku z Balcerowiczem i chcieli w ten sposób wychowywać dzieci na księży to ja jestem głębokim państwem Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 16.12.25, 11:46 umowy społeczne to żeremia bobrów Dawkinsa, a ekonomia powinna służyć demokracji, nie na odwrót Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 16.12.25, 12:21 nie jest odpowiedzią na problemy ludzkości Fabryka Słów, czyli przejęcie rynku literatury fantasy przez Opus Dei, a zalali tym księgarnie i biblioteki, na pewno z czyjąś pomocą tymczasem, o czym już pisałem wielokrotnie, ustaliłem, że jestem słupem w nielegalnej grupie fokusowej, organizowanej w Polsce przez konsorcjum sztuki niebanalnej dla departamentu propagandy CIA, albo innej tego typu amerykańskiej instytucji, żeby zaś trzymać mnie w modelowych warunkach, po prostu spie...li mi życie a taki ch...ek, jak przykładowy Grzędowicz, zamiast powiadomić prokuraturę, albo napisać prawdę w jakiejś książce, daje znać z oddali, że moje zmagania z codziennością są również inspiracją również dla niego, radośnie snuje rozważania o tym i owym, jest to jednak również perswazja, a zatem wprowadzenie w błąd w celu uzyskania korzyści majątkowej, bo sprzedaje te książki za pieniądze, a model musi wyznaczać pewne ramy dla tych rozważań, najlepiej jeszcze więc uwikłać metafizyczny kompleks, żeby się działo Grzędowiczu, jesteś zwykłym naciągaczem i złodziejem, a pisarzem kiepskim Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 16.12.25, 12:22 również nie zredagowałem, jakoś nie zauważyłem przepraszum Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 16.12.25, 13:34 no dobrze, w 2010 udało się mi ukończyć studia medyczne, ale wyniki egzaminów końcowych odpowiadały wynikom rzutów kośćmi podczas ostatniej zabawy w gry fabularne, dlatego wiedziałem na pewno, że cokolwiek zrobię, z chorób zakaźnych dostanę 69 punktów i rzeczywiście tak było - nie udowodnię tego, ale na kilka tygodni przed egzaminem z zakazów, po drugim egzaminie, z chirurgii, wiedziałem, że tak będzie, bo najpierw zdobyłem 53 i 57 punkty, a w czasie tamtej gry musiałem zdać trzy kluczowe testy, i rzeczywiście konsorcjum sztuki niebanalnej dopasowywało okoliczności towarzyszące do scenariusza żyłem pod koszmarną presją od zawsze, ale w 2010 znowu przeszli samych siebie, po roku względnego spokoju znowuż szantaż materialny, a przecież do dzisiaj sześć zeta na kawę to nie przelewki przede wszystkim Kazek namawiał mnie na kredyt we frankach, a dopiero miałem zacząć staż lekarski chociaż nikt nie postawił tego wprost, że jeśli nie wezmę na siebie takiego zobowiązania, to mnie zamordują albo zamkną więzieniu, to jednak natężenie całej perswazji pozbawiło mnie resztek złudzeń co do mojej sytuacji, nie ma co liczyć na happy end po raz pierwszy założyłem wtedy konto w banku, dostałem nową kartę, ale na koncie pusto, ruszyłem więc w drogę, zostawiając za sobą plany zboczeńców na moje życie rodzinne, żonę lesbijkę, masochistycznie uprawiającą ze mną seks raz na rok, aby spłodzić trójkę dzieci, kredyt we frankach, Neokatechumenów, życiowe wybory Kazka, rodzicielski skrypt, i przez dwa lata żebrałem gdzieś pod supermarketami we Francji i w Hiszpanii, z kartą Pekao w kieszeni często się zastanawiałem, na co mi ona, to prawda, a zgubiłem dowód osobisty i paszport, lecz nie ową kartę próbuję uporządkować sobie ten 2010 rok, bo trzeba opowiedzieć o przeplatających się kilkudziesięciu wątkach, a przecież jest to dalszy ciąg historii trwającej od lat 80, w każdym razie, jako się rzekło, chyba jednak było to w sierpniu, a nie we wrześniu 2010, po raz pierwszy wstąpiłem do sklepu czarodziejskiego Frajda, na sąsiednim podwórku, aby nabyć medalion z symbolem yin i yang, w moim podwórku był zaś sklep Budo Sport, w którym często się zaopatrywałem, już więc w prologu możecie sobie wyobrazić, co i jak potem był to deszczowy początek października, nie listopada, wtedy właśnie, zamiast rozpocząć staż lekarski, zdecydowałem, że zostanę bezdomnym, gdyż lepsze jutro było wczoraj, wsiadłem do pociągu bez biletu i pojechałem gdzieś daleko, potem austostopem, w listopadzie byłem już w Portugalii, a potem na piechotę obszedłem Półwysep Iberyjski, zapisując przemyślenia w listach do M, wysyłanych z kafejek internetowych to ciekawe, w którym miesiącu Grzędowicz wydał Księgę Jesiennych Demonów, podają tylko, że w 2010 Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 16.12.25, 13:38 wymyśliłem inną bajkę, o obywatelskim zatrzymaniu Grzędowicza po okazaniu karty bibliotecznej, a nie kredytowej, i wiem, że jestem w prawie Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 16.12.25, 14:28 artystycznie na poziomie niniejszego blogu, pisanego od ręki, na brudno, bez uwzględnienia zależności prozodycznych, bez dobierania słów, co w przypadku fabuły tworzy coś w rodzaju szumu informacyjnego, zamiast odpowiedniej aury, na przykład można postawić dom z mieszanych elementów, to z połamanych cegieł, kamieni, to z pordzewiałej blachy, plastiku, zatykając mchami i szmatami, widywałem i takie monumenty to żadne pisarstwo Odpowiedz Link Zgłoś
dostojnypanbu Re: o tym i owym 3 16.12.25, 17:10 "Żmijowisko" to opowieść o tragedii, która niszczy wszystkich dookoła. Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 16.12.25, 17:16 o Chmielarzu to już wiem po obejrzeniu serialu Prosta Sprawa, że po prostu przerobił moją ostatnią powieść z 2017, potem już nic nie chciało mi się napisać głównie z tych właśnie powodów, ale zniesmaczyło mnie też własne nieudactwo, postanowiłem przygotować się lepiej, i zrobić z tego publiczne show, aby zawstydzić podglądaczy, którzy jednocześnie ze mnie szydzą, a jednak bez mrugnięcia okiem okradają mnie na bieżąco, czyli coś to jednak było warte a ile, ile, złodzieju? ile powinieneś mi oddać? za opowiadania pisane do szuflady, a nie publikowane na fb, czy w blogu? a skąd wiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
termopile2022 Re: o tym i owym 3 16.12.25, 17:31 zaimek zwrotny regularnie stosowany przed czasownikami to tak sobie a z kimś takim mamy właśnie do czynienia Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 16.12.25, 17:44 z kimś, albo z czymś, bądź też z nikim albo z niczym Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 16.12.25, 18:56 okazuje się, że niefortunnie, ale imigrantka z Nigerii też może być niczym, jak gliwicki złodziej, nikt przecież nie obiecywał, że metabolizm melaniny ma cokolwiek wspólnego z etyką tak to jest z tokenami Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 16.12.25, 19:25 czyta się, jak niedzielne artykuły z gazety - bez wyrazu, ale nawet składnie, trzyma tempo wygląda to tak, jakby sam nie widział opisywanej scenerii, tylko pisząc patrzył na mapę, a lepiej w wyobraźni kręcić film i opisywać kadry kto by tam zaczynał od liczenia stodół i domków letniskowych, suche to takie i techniczne, od razu zdekoncentrowało mnie i wybiło z transu, a immersja? już raz o tym wspominałem, co przyciąga wzrok, kiedy i dlaczego, co i w jakiej kolejności opisywać w danej sytuacji, czy kolor, czy rozmiar, czy kontur, a można zaledwie kilkoma słowami, zamiast rozwodzić się bez sensu, pobudzając wyobraźnię, żeby dopowiedziała sobie resztę w łańcuchu skojarzeń, zamiast ją blokować w fizjologicznym tempie, trzeba więc dopasować oczekiwaną szybkość czytania tekstu do rzeczywistych reakcji, i tak dalej od jakiegoś czasu już wiem, że najlepiej pisać, jak autorzy tekstów na etykietkach napojów Frugo w latach 90, a nigdzie nie mogę ich już znaleźć najlepsi reżyserzy zaczynali od reklamówek, powtarza się to w życiorysach na wikipedii, i ja też chyba zacznę od jakiegoś podręcznika reklamy, zamiast rozprawek dla początkujących poetów można też przejrzeć kilka numerów Magii i Miecza, sporo tam podobnych porad dla mistrzów gry, sam innych nauczycieli nie miałem Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 16.12.25, 19:34 no dobrze, dowiedzmy się, jakiej to próby jest Adaoma, z czego ją wykuto, albo ulepiono Odpowiedz Link Zgłoś
termopile2022 Re: o tym i owym 3 16.12.25, 19:50 jest ona mokrym snem podglądacza i złodzieja, mającego nadzieję, że nie będzie musiał sam tłumaczyć swoich książek na angielski, jeśli przeniesie przeniesie historię Afroamerykanów do Polski i przejmie na siebie winę (od dzieciaka musiałem znosić podobne traktowanie, a zatem kolor skóry nie miał znaczenia, i tak samo na pewno jest i w Nigerii, i w USA) Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 16.12.25, 19:51 a z pewnością pełen uprzedzeń, za które już czuje się winien, woli więc wystąpić jako arbiter i komentator, to i ja też z dużym prawdopodobieństwem jeszcze jedno zbudowane z zawiści, pazerności i strachu przed konsekwencjam wielkie nic, które przybrało tym razem postać atrakcyjnej Nigeryjki no, mogło być brzydsze nic, to też prawda, lepiej niech będzie ładne Odpowiedz Link Zgłoś
termopile2022 Re: o tym i owym 3 16.12.25, 21:07 czarne nie ściemnia, białe nie wybiela Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 16.12.25, 21:17 Adaoma nie wystarczy, chyba nie dam rady tego zmęczyć okazuje się jednak, że to suspens o pierogach, przewijaniu, kozach i papierosach, w kontekście fizjologii pierwszego razu Odpowiedz Link Zgłoś
termopile2022 Re: o tym i owym 3 16.12.25, 21:30 kozioł, powiadasz - być może Koza, czyli Tomek K, jeszcze się okaże dziadku, dziadku, śniło mi się, że napadł mnie i zgwałcił stary kozioł kozioł, powiadasz, odparł dziadek, przeciągając palcami po bródce w Prostej Sprawie na pewno Maciek Konopacki, który podczas zabaw w gry fabularne każdą kolejną postać, zawsze ucznia medyka, nazywał Bezimiennym, doszło chyba do Bezimiennego IV - jak się zdaje, Chmielarz zidentyfikował go z żołnierzem WOT, spacyfikowanym w mojej powieści przez jednego z protagonistów, a nie chciało mi się wymyślać jego danych osobowych, tymczasem dla kilku innych postaci występujących w owej powieści jako inspiracje rzeczywiście posłużyli harcerze z zastępu Skorpiony Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 16.12.25, 21:41 to niedobrze, termopile wszedł mi w słowo i znowu zamieniliśmy się rolami teraz już wszystko się wydało a może nikt nie zauważył? Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 16.12.25, 21:55 a jak to było z życiem rodzinnym Neokatechumenów z grupy fokusowej, w którym nie chciałem brać udziału, ano właśnie i ciągle nie chcę moi rówieśnicy zaczynali mniej więcej od 2005, tworząc krąg wtajemniczonych, do którego chyba powinienem aspirować niby to normalne w naszej kulturze, że ludzie jakoś przed trzydziestką wchodzą w związki małeżńskie i płodzą dzieci, ale sporo było na pokaz, groźba wykluczenia, a czułem się przecież wykluczony na wstępie, bo teatr dla jednego widza, czwarta ściana i tak dalej wymownie tak, i może kiedyś zrozumiesz właściwie, to po trzech latach zajęć z pediatrii i roku ginekologii utwierdziłem się w przekonaniu, że rozumiem zbyt wiele 2017, to by się zgadzało, czyli scenariusz w równoległej rzeczywistości, którego nie zrealizowałem, ale i tak, i tak choćby z Chmielarzem, przebranym za Adaomę? jest to jakiś pomysł, może Sapkowski napisze o tym książkę, kto to wie? Odpowiedz Link Zgłoś
termopile2022 Re: o tym i owym 3 16.12.25, 22:10 na szczęście to już 2025, a zatem teraz mowa o maturze? Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 16.12.25, 23:11 a to już sobie przypomniałem, że zrobili serial, był on promowany na jednej z platform, ale po przeczytaniu opisu zrezygnowałem, tym bardziej, że jako model dla aktora grającego główną rolę posłużył Profundus, a tego już naprawdę nie zniosę czyli serial bardziej w Susiec, a nie w Pomorze? już się nie dowiem Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 16.12.25, 23:23 został mi jeszcze do sprawdzenia Ćwirlej, i na razie zrobię sobię przerwę z lekturami potem może jednak zdecyduję się na Miłosza i Iwaszkiewicza, na pewno muszę zmęczyć jeszcze Konwickiego z lat 90, ale to wszystko na wiosnę współczesna polska literatura okazała się badziewna, gniot za gniotem, co tym bardziej dołuje w związku z moją niewdzięczną rolą w nielegalnej grupie fokusowej, jakież to straszne i bez sensu Hellblade: Senua's Sacrifice, gdy ukończyłem grę 13 stycznia 2019, w sobotę rano, wieczorem Stefan W zaprezentował się na scenie w Gdańsku, postanowiłem więc poczekać z drugą częścią na odpowiedni moment - ciekawe, co wydarzy się tym razem mam jeszcze sześć innych w miarę nowych gier, które już wstępnie posprawdzałem parę miesięcy temu, i nie jest źle Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 17.12.25, 09:01 dzisiaj w Radiu Zet był Czarnek, wysłuchałem ostatnich dziesięciu minut człowiek ze żmijowiska Chmielarz tak bardziej między PiS a Hołownią, ale sami mówią, że są jedną pięścią, rozumiem, że to nawiązanie do zaproponowanego przeze mnie tytułu rebootu gry o wiedźminie, o czym mowa w wątku "jedyny prawdziwy dalszy ciąg przygód wiedźmina" - Złe Drogi no, możliwe, zasadniczo jest to po prostu narracja AWS, porównajcie sobie wszystkich razem, jak jedną pięść, Tuska, Kaczyńskiego, Brauna, Mentzena, Bosaka, Giertycha, Czarnka i Nowacką z przekazem w MTV albo Vivie w latach 90, z którym walczą do dzisiaj, mają też stajnię grafomanów i katolicką kontrkulturę, na przykład Chmielarza wystarczy trzydzieści stron Żmijowiska, co już o nim wiemy liznął reporterskiego rzemiosła, dostał konspekt od zboczeńców organizujących grupę fokusową, pewnie nawet z wyliczoną liczbą wyrazów dla każdego rozdziału, i wypełnił to tekstem, jak drukarka, na zasadzie alternatywy dla podobnych mu grafomanów, ale piszących bardziej w duchu MTV a potem wymyślają sobie Złoty Pocisk awards, ja też wymyśliłem dla siebie, i przyznałem sobie Złoty Pazur jest to wszystko żałosne, nędzne, kiepskie i denne, przypomina mi o moim własnym nieudactwie, które staje się jeszcze bardziej żenujące, gdy zauważę je u innych, również skazanych na porażkę w nierównym boju, toczonym z własną pretensjonalną sentencjonalnością Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 17.12.25, 09:23 opowieści Howarda o Conanie były niesamowite, mimo wielu niedociągnięć, ale wszyscy kontynuatorzy pisali gnioty, dla dziewczyn zaś Harlequiny i Saga o Ludziach Lodu, i to by była Fabryka Słów, Chmielarz i inni, rozmawiamy więc o niczym dzisiaj jest to na pewno mniej liczna grupa odbiorców, uzależnionych od czytania brukowców, oceniających książkę po grubości, na przykład wystarczy na tydzień, bo po pół godziny w każdą stronę podmiejskim pociągiem, i coś trzeba mieć zawsze pod ręką, a tymczasem ktoś tam walczy o rząd dusz, czyli o to, co przy okazji łyknie taka osoba, której nie robi różnicy i tak pewnie nie zrobi tej różnicy do samego końca, a zirytuję się tylko ja Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 17.12.25, 09:59 jeszcze co do dzisiejszych zeznań Czarnka, moich wczorajszych rozważań nad rodzinnością, i Neokatechumenatu, zwanego Drogą, a rzeczywiście wdzianka dominikanów kojarzą się z taoizmem, yin i yang, i tak dalej - jest grupa ludzi, którzy czują się dobrze w rutynie sam jestem zwolennikiem pojmowania typów osobowości w jakiejś skali, na przykład w kontekście wiedźmińskiej numerologii, w tym przypadku pewnie mamy do czynienia z osobowością autystyczną, która dobrze funkcjonuje w określonym systemie, ktoś inny zarzuci brak wrażliwości, a to pewnie inna wrażliwość, być może Czarnek wcale nie kłamie, ponieważ został wyselekcjonowany właśnie z tego powodu, że nie musi kłamać, recytując koszałki opałki dyktowane przez katolickich socjotechników - moim zdaniem, większość osób pędzących taki tryb życia, zmuszonych do publicznego propagowania takich poglądów, idzie się schlać do nieprzytomności, po takiej ekspiacji czując się jeszcze bardziej obco w domu dla lalek, uświadamiając sobie tym bardziej, że wszystko przez całe życie było udawaniem a temu dobrze, i będzie brnąć, tępy matoł, dumny z siebie, jak pączek w maśle - na pewno nie zakazuję Czarnkowi życia na wybranych przez niego zasadach, jeśli nie łamie prawa, a prawie na pewno notorycznie to robi, w każdym razie żądam uznania mojego prawa do wyboru stylu życia, odwal się - mowa już nie o dzisiejszym wywiadzie, ale o nagonce, naruszaniu prywatności, rozmiatych zabiegach, szantażach, manipulacjach, prowokacjach, zastraszaniu, nękaniu wymiękłbyś cycu po dwóch dniach, gdyby ktoś zaczął robić ci to samo, ale w kupie siła, i wielki twardziel, tatusiek marsowy taki, że o rany Odpowiedz Link Zgłoś
dostojnypanbu Re: o tym i owym 3 17.12.25, 10:19 Początek wojennego cyklu z Antonim Fischerem. Pełna intryg i zwrotów akcji powieść mistrza kryminału osadzona na przełomie 1938 i '39 roku. Morderstwo z przeszłości, brylanty, polski wywiad, niemieccy spiskowcy i barwny świat przedwojennych poznańskich knajpek. Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 17.12.25, 10:24 po prawie czterdziestu latach udało mi się rozszyfrować moją klasę w podstawówce jako niemieckich autorów, ale same polskie nazwiska, i potem zawsze tak samo, literatura francuska, brytyjska, rosyjska, amerykańska, Lang's wife Ruth jest profesorem teatrologii, ale po polsku, nijak się to nie ma do nadreprezentacji niemieckich nazwisk protagonistów we współczesnej literaturze polskiej, czy klaunów w polityce Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 18.12.25, 10:44 słucham Biejat w Radiu Zet, i okazuje się, że mitochondrium zapadło jej w pamięć - słusznie, bo feministka, a mitochondria dziedziczymy tylko po matce, czyli nie przypadek, a tylko rozwój biologii sprawił, że dyskusje o religii, o rasizmach i nazizmach (nazizm zaś, czyli specyficzna forma niemieckiego nacjonalizmu, jest wprost pochodną religii chrześcijańskiej, z tej ideologii właśnie wyewoluował), po prostu się zdeztaktualizowały, a żeby to zrozumieć, trzeba najpierw przyswoić bardzo dużo informacji, czyli po prostu wkuć je na pamięć - żeby kojarzyć fakty, trzeba najpierw o nich wiedzieć, dopiero wtedy można mówić o analizie związków przyczynowo-skutkowych wcześniej polemika odbywała się na innej zasadzie, do której tacy ludzie, jak Biejat, bardzo chcą wrócić, aby podtrzymać swoją rację bytu, dokładnie tak samo, jak Braun, który też chce błękitnej krwi, wtedy Biejat może powoływać się na innego rodzaju postulaty, pewnie jakieś kolektywy i Łysenkę, o których opowie w świetlicy przy wycinankach od Marksa upływają już dwa wieki, a zatem już mamy do czynienia z tradycją, z kościołem, z legendą, z mitem, a gdyby tak z współczesnego punktu widzenia, biorąc poprawkę na wszystko, o czym nie miał prawa wiedzieć - jest wartościowy jako orędownik demokracji i praw człowieka, a nie krwawych pazurów rewolucji i innych happeningów, które dzisiaj należy rozumieć jako marketing, a do którego przyzwyczaiły się rozmaite Biejaty po iberystyce i inne Żukowskie, traktując wtórne zjawisko jako meritum na UE korzystają przede wszystkim konserwatyści, im więcej tej Unii, tym więcej Brauna, sponsorowanego przez europejskich monarchistów, wtórnie do nich pojawia się też więcej też parodii zdrowego rozsądku w postaci szeroko rozumianej lewicy, cokolwiek to znaczy nie ma dziś świeckiego państwa, ateizmu i antyklerykalizmu bez biologii, jeśli nikt tego nie będzie rozumiał, da się wszystkim wciskać kit, i tak jest z całym wykształceniem ogólnym, które nie przełoży się na bezpośredni zysk, nie da kompetencji zawodowych, ale przekłada się na tak zwane świadome obywatelstwo, które zboczeńcom, ideologom, wariatom i złodziejom spędza sen z powiek, bo nie są wtedy potrzebni i nie mogą parazytować Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 18.12.25, 10:59 a w ogóle ćwiczenie pamięci jest bardzo istotnym elementem edukacji trzeba oczywiście odróżnić to od metod złosliwego dżina albo Rumpelstiltskina, i innych testów Rorschacha, z którymi borykam, rozwiązując zagadkę Kontynentu w świecie wiedźminów, taka wiedza to rzeczywiście przyda się tylko jednemu z dziesięciu tymczasem upewniłem się, że Biejat to jednak Vereena, a nie kapłanka Coram Agh Tera, szuka głupiego, żeby go używać, a nie mądrego, jak Diogenes z latarnią, to wielka różnica Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 18.12.25, 11:02 przyjrzałem się też obsadzie Żmijowiska, a to już do Archiwum Pigmaliona w wątku jedyny prawdziwy dalszy ciąg przygód wiedźmina Paweł Domagała jest jeszcze jednym Profundusem obok Coopera i Clarka, Agnieszka Żulewska to kolejna Papuszyla, a Davina Reeves-Ciara to jeszcze raz Mozaïk, obok Nicole Kidman i Aloy wielkie nic Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 18.12.25, 11:10 chyba wyraziłem się niezręcznie, dając błędnie do zrozumienia, że Lwiogłowy Pająk jest metaforą Diogenesa, co jest nieprawdą, ale Lebioda w Kovirze, jeszcze tego nie przeanalizowałem Anita R, pierwowzór Mozaïk, to też pasożyt, tak swoją drogą, mały, brzydki, wredny wampirek grożący samobójstwem, jeśli odchodzisz, a potem wchodzi ci na głowę, aby rozporządzać całym Amwayem kto ma kilkuset znajomych na fb, nie ma żadnego, a co dopiero kilka tysięcy, takim ludziom nie ufa się z założenia Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 18.12.25, 11:22 wracając jeszcze do biologii, dzisiaj to s-f, ale za jakiś czas będziemy potrafili ocenić na wstępie, kogo nie ma sensu uczyć pewnych rzeczy, bo nie ma szans wykorzystać potem zdobywanych umiejętności na określonym poziomie, a zatem dyskusja o niepełnosprawności przeniesiona na problem nadsprawności względem średniej, i co wtedy? już dzisiaj można się nad tym zastanawiać, czytając bajki o wiedźminach albo innych supermanach na razie nie jesteśmy tego w stanie ocenić, i najprawdopodobniej tak będzie przez kilka wieków, a zatem nie dawajcie sobie wciskać kitu, że ktoś już umie sprawdzić to na oko, i poda jakiś numer genu z wikipedii, aby się uwiarygodnić, to bardzo złożony problem, który wymaga jeszcze wielu odkryć, dekad albo i stuleci badań, wiemy już jednak, że w którymś momencie będzie to możliwe Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 18.12.25, 13:45 okazuje się tymczasem, że powstanie wielkopolskie polegało na przybijaniu piątek ze Szwabami - może nawet nie jest to wielkie kłamstwo, bo faktycznie IIRP powstała na skutek intrygi von Beselera, reprezentującego jakieś środowisko w Niemczech, Polska miała prawdopodobnie służyć jako bufor podczas rewolucji w Rosji przesłanie omówimy później, a czyta się tak sobie, Ćwirlej pisze nieco lepiej od Krajewskiego, ale też nie wciąga Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 18.12.25, 14:01 za Niemca nie spóźniały się pociągi, to weź im daj jeszcze klucze do swojego domu, PINy, a potem buty, bo zrobią z nich lepszy użytek, lepiej im się będzie w nich chodzić, a potem się powieś, i nie zabieraj niemieckiego tlenu Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 18.12.25, 14:04 jak będziemy płacić podatki w Berlinie i uczyć się niemieckiego od podstawówki, to niemiecki wywiad nie będzie psuć polskiego państwa a skini uratowali babcię i przestali ją kopać Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 18.12.25, 21:31 znudziło mi się to jednak, od kawowego likru przeszedłem od razu do epilogu zmęczyły mnie niepotrzebne, niby to realistyczne opisy mało ciekawych sytuacji, a przede wszystkim flaferowanie się niemieckością, przecież to książka Agory, i w ogóle jakieś to wszystko drętwe, chałtura bez polotu nie musicie czytać, od razu zdradzę wam zakończenie, Grobitsky pracował dla hrabiego, załatwił nauczyciela i jego rodzinę, a dlaczego, tego już się nie dowiem, najwyraźniej nie chodziło o zemstę za zamordowanie żydowskiej rodziny w prologu co się stało z brylantami, też już się nie dowiem, bo mam to w dupie bohater, niby to na polecenie polskiego wywiadu, dał się zwerbować do Abwehry, i pod tym pozorem w następnych tomach Ćwirlej na pewno będzie mógł heilować, ile wlezie, perswadując opór przed Unią Europejską narodu niemieckiego, do której zachęca wszak również Putin z Petersburga, a Ukraińców wyrzuca z Zaporoża, żeby czuli się bardziej waregami z Kijowa a im więcej tej Unii, tym więcej w Polsce Brauna nie doczekałem się personalnych wycieczek pod moim adresem, a zatem obyło się bez osobistych zniewag i nadużyć w związku z nielegalną grupą fokusową, w której jestem słupem, śledztwo w tej sprawie zamykam, podejrzany Ćwirlej zwolniony z przesłuchania, ale jestem znieważany jako Polak i Słowianin, toteż nie dam się więcej znieważać i nie będę męczyć się dłużej kiepską lekturą, najbardziej bowiem zostałem znieważony jako wymagający czytelnik Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 18.12.25, 22:02 Moskwa to są w ogóle podobno historyczne ziemie mongolskie, to jak bez jarłyku? Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 18.12.25, 22:09 do książek powrócę na wiosnę, i będę krytykować, ile wlezie do ch...owego roku z gazeta pl, pozdrawiam też admina i jego rodzinę nie bądźcie dobrej myśli, bo będzie już tylko coraz gorzej Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 03.01.26, 17:34 gdzieś już zdążyłem obsmarować Ubisoft, zanim jeszcze zagrałem w AC Shadows, ale okazuje się, że gra nie jest taka zła oczywiście obiecywane niesamowite wrażenia nowych generacji to wielkie oszustwo, nie różni się od poprzednich tytułów, drażni też umowność scenariusza, która w efekcie okazuje się po prostu naiwnością, a miało być chyba symbolicznie i na skróty, na zasadzie no albo innego bunraku, może teatrzyku lalkowego - spakowane, jak geografia świata przedstawionego, który nawet się udał poprzednio rozczarowała mnie część AC Mirage i w ogóle straciłem ochotę na produkcje Ubisoftu, bardzo szablonowe i niedopracowane, scenariusz bez polotu, bez ikry, drętwy i infantylny, może nie chcieli się drażnić? a tyle tu niesamowitości, na przykład gdzieś między al Lat i Amszą Spentą, o Sumerach też jak zwykle nic, a myślałem, że w końcu pokażą, jak to wyglądało za trzeciej dynastii z Ur, to pasuje do początków tymczasem Japonia wypieszczona i wychuchana, postaci bohaterów bardzo fajne, chociaż drażni wymuszone poczucie humoru, drętwe żarciki, których wymagają konwenanse, sztuczny śmiech - tym bardziej jaskrawe w krainie skrajnych formalistów i anankastyków, ale ogólnie typowe dla Ubisoftu to ciekawe, że starszy brat z mikserem, lecą wyprute flaki, urżnięte łby i kończyny, a seksualność ocenzurowana i jakaś niesmaczna, standardowo w zbrojach nigdy więcej tych romansów, sprawunków Ciri w Novigradzie, łucznictwa z Rin i zupy Junjiro, wszystko można skrócić do półminutowych animacji, gdzieś w tle, ludzie grają, żeby uciec od takich rzeczy, jak zakupy i opiekanad dziećmi, albo flirt z zakonnicą bez seksu na pierwszej randce, z botami zaś i bez odpowiedniej perspektywy wygląda to na dodatek jeszcze bardziej drętwo i nienaturalnie niemniej jednak, miałem dziesięć dni dobrej zabawy, poczekam więc na promocję Szponów Awaji i wtedy zagram jeszcze raz w nową grę plus, ciesząc się wszystkimi wizualizacjami, zwiedzając urokliwe zakątki średniowiecznej Japonii, tym razem dokładniej i czytając opisy w Kodeksie, douczając się z Wikipedii i tak dalej Herodota u Neurów i Jaćwingów walczących z krzyżakami chyba się nie doczekamy, ani Wieletów, trudno miałem poczekać z Hellbladem 2 do 13 stycznia, ale zagram jutro, podobno na jeden dzień Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 03.01.26, 17:55 zastanawiam się tymczasem, jak w tego typu grach, czyli przygoda akcja tpp, fajnie i ciekawie pokazać śledztwo, bo tendencja jest w kierunku przygód Junjiro i Ciri, takie jakieś biedne oględziny zwłok w wiedźminie też nudne, nic nie pozostawiają graczom, tropienie i przeszukiwanie, jakieś to nędzne moim zdaniem po zebraniu dowodów gracze powinni sami wyciągać wnioski i borykać się z konsekwencjami błędów, może to mieć wpływ na reputację i zarobki szablonów powinno być kilkanaście, aby gracze zorientowali się z powtarzalnością jakoś w połowie gry, a każdy przypadek powinien być osobną przygodą, i nie powinno dawać się do zrozumienia jakością, że to bez znaczenia dla fabuły jest dużo zabiegów wizualnych, które można zastosować zamiast ikonek, ograniczoną ilość przycisków na padzie należy dopasowywać do fabuły, a nie konstruować fabułę pod przyciski na padzie, bo jest wtedy dupna i biedna jak już wielokrotnie sugerowałem, większość tych żenującuch gadek, a nawet całych wątkków, można pokazać w krótkich, dynamicznych, bogatych w szczegóły animacjach, w tle, i tak dalej - świat bez dzieci byłby dziwny, ale choćby wątek Junjiro zmieściłbym w filmikach łącznie trwających minutę, a dałbym więcej do myślenia gra jest przecież dla dorosłych, nie dla Junjiro, a zmysłowość można pokazać nawet podczas flirtu z zakonnicą bez seksu na pierwszej randce Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 03.01.26, 18:10 wyeliminowałem anomalię ze swojej codzienności, nie zaglądam na portale informacyjne, nie otwieram gazeta pl ani innych, przestałem zamęczać się wysłuchiwaniem wywiadów Radia Zet, od dwóch tygodni nie mam pojęcia, co się dzieje, i jest mi z tym naprawdę bardzo dobrze styczeń zamierzam poświęcić wyłącznie grom komputerowym, po Hellblade 2 przyjdzie czas na Awakening i Outriders, a potem Aliens Dark Descent, które już sprawdziłem i wiem, że można w to wsiąknąć na całe długie zimowe wieczory, wrócę więc do tego na koniec, natomiast Aliens Fireteam Elite odinstalowałem po dziesięciu minutach, wyrzucone pięć dych, ale dobrze, że nie trzy razy więcej War Mongrels o dobrych Niemcach, może innym razem Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 03.01.26, 20:18 podsumuję wszystko po maratonie, pewnie w lutym Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 04.01.26, 03:05 Japonia w AC Shadows jest oczywiście rokokoko, miałem napisać feudalnej, ale coś mi się popie...ło Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 04.01.26, 03:20 Hellblade 2 to już może i gra nowej generacji, bardziej immersyjna, ale żeby zabawa trwała tyle samo, co AC, trzeba by liczyć w TB Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 04.01.26, 04:27 pewnie jeszcze z dziesięć lat będą opóźniać, odcinać kupony i wciskać to samo, wyłącznie ze względów marketingowych, bo i tak nie opłaca się budowanie zaufania Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 04.01.26, 04:37 wielka szkoda, bo myślałem, że czeka mnie złota jesień życia z konsolą, a takich, jak ja, jest przynajmniej kilkadziesiąt milionów babki do konsoli już nie podłączysz, bo za stara, żeby się nauczyć, ale nasze pokolenie przecież tak właśnie może spędzić emeryturę, i wszyscy będą mieć spokój, ale to już nie nastolatki, które wszystko łykną, tylko wymagający klienci tymczasem wszystko idzie w złym kierunku, mormon z masonem i księdzem chcą się pastwić nad człowiekiem i "wychowywać" do późnej starości, dyktują warunki infantylne dziadostwo nie chce dać się wyrzucić z siodła Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 04.01.26, 04:42 Ninja Theory to przecież też misjonarze i społeczniacy - Hellblade to super zrobiona gra i niby ciekawe doświadczenie, ale ma być rozrywka, a nie rekolekcje zorganizowane przez związek wyznaniowy koncernów farmaceutycznych Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 04.01.26, 04:53 na koniec pierwszej klasy podstawówki muzycznej nauczycielka od umuzykalnienia pytała, komu przeszkadzają uporczywe melodie w głowie, i wszystkie dzieci podniosły ręce doskwierają mi perseweracje, szczególnie, gdy jestem niewyspany, albo mam wyższe tętno i ciśnienie po wysiłku, albo, kiedy chce mi się kupę, ale nie mam gdzie tego zrobić Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 04.01.26, 04:55 takie same neurony, jak te od powidoków, albo mrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 04.01.26, 04:57 nie będę ruchał, nie jestem sam, i nie mów o grupie fokusowej niech uderza mocno, i żadnego seksu Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 04.01.26, 05:00 normalność epoki wiktoriańskiej, nie od wczoraj się o tym dyskutuje, a na panaceum, którym spacyfikuje się klauna szydercę, można jeszcze przy okazji zarobić, i będziemy żyć, jak w Ekwilibrium Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 04.01.26, 05:09 cały ten bajzel jest do redefinicji, ale niestety dopiero za kilkadziesiąt lat, dzisiaj mogę was wszystkich zdiagnozować, na oko oceniając zaburzenia metabolizmu neuroprzekaźników, bo przecież nikt tego nie sprawdza, a jak mi się nie podobasz, to masz źle z D2 i parkinsona - kto by nie usłuchał? królu złoty, teraz widzę, że mi się zdawało i oskarżałem niesłusznie Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 04.01.26, 05:19 na razie stawiałbym na weryfikację błędów poznawczych i anksjolityki, etanol jest bezpieczniejszy od benzodiazepin i daje więcej radości po neuroleptykach nie mogłem rysować i kłamać, zachowywałem się bardziej arogancko i obcesowo, bez eufemizmów, anhedonia, co to za życie bez poezji? ani razu jednak nie zmieniłem zdania na temat zjawisk typu 0,75 w anatomikum, Zamachowskiego za ścianą i Żebrowskiego w dojo - wszystkiemu oczywiście zaprzeczyłem, gdy musiałem żebrać u pielęgniarki o akineton, żeby się wyszcz..., ale to kłamstwo na innej zasadzie, nie da się wczuć, wejść w rolę, dopasować do sposobu myślenia rozmówcy, tylko bardzo świadomie, bez podkładu emocjonalnego, cóż za koszmarny stan dowodem zaś miało być przedawkowanie L-dopy przez białego pingwina, też będę pisać encykliki Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 04.01.26, 05:26 nie ma sensu w ogóle rozważanie mojej sytuacji w takim kontekście, przecież zamknęli mnie w wariatkowie ci sami ludzie, co w grudniu po południu, żeby Cage i Żebrowski mogli podziwiać ekspresję dziwoląga, a potem kto nigdy nie żył na razie zakończę tym akcentem, bo przecież moje zeznania muszą budzić podobne skojarzenia radzą grać w słuchawkach, aby lepiej usłyszeć głos daimoniona, i tak też zrobię ciąg dalszy na wiosnę Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 04.01.26, 05:32 Feeling sensations that you thought was dead No squealing and remember that it's all in your head Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 05.01.26, 19:34 ale, zanim odejdę, dodam jeszcze, że nigdy nie lubiłem nudziarzy z zespołu Happysad kiepski ten drugi Hellblade naturalistyczny, intensywny prolog zrobił wrażenie, ale potem nuży, schematyczne takie, powtarzalne, ciągle te same zabiegi, przestaje wzbudzać napięcie uboga scenografia, i wcale nie taka dobra grafika, ruch BNów niedorobiony, jak naklejeni, i maniera XXIwiecznych pseudointeligentów z ośrodka pomocy społecznej, na pewno zorganizowali grupę fokusową z wolontariuszami, którzy potem wpisali sobie do CV, że trzymali się za ręce to już nie to samo, pierwsza część była jednak niesamowita jakoś bardziej o natręctwach, niż o urojeniach, tak w ogóle, czyli już wie, kto jest Batmanem Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 06.01.26, 12:10 w wybranych momentach Senua jest bardzo podobna do mojej siostry, co zauważyłem już w pierwszej części, chociaż ma inne rysy twarzy, coś jakby z perspektywy selfie, mimika i takie rzeczy tym razem Stygga, a przechodząc z rozdziału dwunastego (Hellblade miecz przeznaczenia schizofrenia) do trzynastego (przymus, natręctwa) staje się czymś więcej w AC Shadow już na wstępie wspominają o Hattorim, i jednym tchem o wulgarności wypisanej na twarzy następnie, dziko galopując podczas pierwszej samodzielnej wyprawy, realizując własny plan, Naoe nie żałuje żadnych błędów, a koń ma na imię Kiri, czyli Dziki Gon w Czasie Pogardy Yasuke kojarzy się z Anselem Elgortem w Tokyo Vice, ale i z Jędrkiem S. Wernicem, a Naoe z Asią S, która dołączyła jakiś czas po mnie, i od razu zrobiła wielkie wrażenie na swoim pierwszym treningu, stając na wysokości zadania, to znaczy pomagała mi się rozciągać w motylku, stając mi na kolanach, z kroczem na wysokości mojego nosa - dużo o tym później myślałem, ale jakoś zabrakło mi śmiałości, a jednak jakoś się to rozmyło, rozeszło po kościach, te wspólne treningi w sportach kontaktowych zmieniają relacje damsko-męskie, tymczasem pojawił się Jędrek, i wielki love dziś Joasia S pozuje na fb w stroju oni muszą, z kataną, jakby się oblizując, niczym prawdziwa szinoba, a oddajmy jej, że uczciwie trenowała i była naprawdę niezła, nie tylko ładna to już do wątku jedyny prawdziwy dalszy ciąg przygód wiedźmina, ale możecie być pewni, że Senua to Ciri Sienkiewicz, natomiast Naoe i Yasuke to dwoje karateków z dojo na Karowej, przy czym Joasia S była dublerką mojej siostry, Joasi K, która też trenowała karate Joasia S przybyła w towarzystwie najlepszej fumfeli Uli R, moja stara miała na imię Ula i trenowała judo, i w ten sposób kolejno dokoptowywali mi znajmych do treningów, aż straciły one sens i nie było po co tam przychodzić Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 11.01.26, 18:38 w tamtym roku miałem kupić tylko MGS i Mafia Old Country, ewentualnie AC Shadow, co było ryzykowne, ale akurat nie wyrzuciłem pieniędzy, no i oczywiście napaliłem się na Hellblade 2, ale to było kiepskie teraz Crimson Desert, ale mam coraz więcej obiekcji Awakening i Outriders odinstalowane po pół godziny gry, nie ma co oszukiwać się i męczyć ze skąpstwa Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 11.01.26, 18:39 czyli tylko AAA+, więcej już nie dam się nabrać Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 11.01.26, 18:40 badziewie z odzysku i powielanie schematów z tandetną fabułą Odpowiedz Link Zgłoś
buwalker Re: o tym i owym 3 11.01.26, 18:44 jak na grę sprzed pięciu lat Outriders naprawdę rozczarowują gwiazda Netflixa akurat obiecywać może tylko szmirę, ale chciałem sprawdzić, co w trawie piszczy, i jest to szmira Odpowiedz Link Zgłoś