Dodaj do ulubionych

WAŁĘSA MA PRZEPROSIĆ PSYCHICZNIE CHORYCH.

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 12:02
Wałęsa obraża psychicznie chorych

Ksiądz Jan Tymiński, kapelan w szpitalu psychiatrycznym, zażądał od Lecha
Wałęsy przeprosin dla wszystkich psychicznie chorych oraz ludzi pracujących z
chorymi. Jest to efekt pogardliwych wypowiedzi byłego prezydenta dla tego
środowiska.

Jako kapelan Wojewódzkiego Szpitala Psychiatrycznego w Gdańsku żądam na
piśmie i w mass mediach szczerego przeproszenia wszystkich psychicznie
chorych i pracowników tychże szpitali za obrazę i krzywdę wyrządzoną w piśmie
opublikowanym przez Pana, za poniżenie "psycholi rozmawiających w korytarzach
psychiatryków". - tak zaczyna się list otwarty księdza Tymińskiego do Lecha
Wałęsy.

Kapelan zauważa, że rozmowy w korytarzach szpitali nie ustępują poziomem
rozmów w pałacach i na salonach. I zaznacza jeszcze jedną, bardzo ważną
rzecz, o której Lech Wałęsa zdaje się nie pamiętać: ludzie szpitali
psychiatrycznych nie wyrządzili tyle krzywdy i szkody narodom, ile wyrządzili
i wyrządzają ludzie tychże pałaców i salonów.

List księdza jest utrzymany w stanowczym tonie, ale zarazem z szacunkiem
należnym osobie byłego prezydenta.
Obserwuj wątek
    • Gość: zdziwiony? Re: WAŁĘSA MA PRZEPROSIĆ PSYCHICZNIE CHORYCH. IP: *.pharm.sanofi / *.sanofi.com 17.03.05, 12:39
      Nie przeprosi, idę o zakład.

PS
      Prosimy nie "krzyczeć wersalikami"
    • anyab1 Re: WAŁĘSA MA PRZEPROSIĆ PSYCHICZNIE CHORYCH. 17.03.05, 13:41
      Kapelan Wojewódzkiego Szpitala Psychiatrycznego w Gdańsku uważa leczących się
      tam pacjentów za psycholi, a szpital ten określa mianem psychiatryka?.
      To chyba pora zmienić kapelana na takiego, który czuje szacunek do pacjentów,
      którym śpieszy z posługą kapłańską.
      • Gość: zdziwiony? Re: WAŁĘSA MA PRZEPROSIĆ PSYCHICZNIE CHORYCH. IP: *.pharm.sanofi / *.sanofi.com 17.03.05, 14:05
        Kapelan Wojewódzkiego Szpitala Psychiatrycznego w Gdańsku uważa leczących się
        > tam pacjentów za psycholi, a szpital ten określa mianem psychiatryka?.

Nie, to Lech Wałęsa tak określił osoby chore psychicznie.
        • Gość: sluchacz Re: WAŁĘSA MA PRZEPROSIĆ PSYCHICZNIE CHORYCH. IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 17.03.05, 14:18
          tzn. ze Maciarewicz jest psychicznie chory ?????????
          • Gość: zdziwiony? Re: WAŁĘSA MA PRZEPROSIĆ PSYCHICZNIE CHORYCH. IP: *.pharm.sanofi / *.sanofi.com 17.03.05, 14:28
            tzn. ze Maciarewicz jest psychicznie chory ?????????

To mnie nie interesuje. Natomiast nie na miejscu jest traktowanie określenia
            ludzi ciężko cierpiących jako zwykłej obelgi.
            • Gość: sluchacz Re: WAŁĘSA MA PRZEPROSIĆ PSYCHICZNIE CHORYCH. IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 17.03.05, 14:36
              zgadzam sie to akurat przesada. podobnie jak nazwanie kogos "pedal" czy
              tez "liberal"
              a tak apropos zastanawiam sie jakich slow powinien uzyc Walesa, aby obrazic
              tylko tych, ktorych chcial obrazic? hm... moze banda cwokow? nieduacznikow? czy
              tez kandytatow na poslow??
              jak myslicie?
          • Gość: Falanga1 Re: WAŁĘSA MA PRZEPROSIĆ PSYCHICZNIE CHORYCH. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 14:34
            > tzn. ze Maciarewicz jest psychicznie chory ?????????
            No, a Wałęsa jest profesorem psychiatrii , i ostatnio chodzi po mieście, i po
            mediach, wystawiając diagnozy. Kryterium jest jedne, jak ja byłem TW, to ty
            jesteś psychiczny. Obawiam się, że okaże się całkiem niedługo, że wszyscy
            jesteśmy psychiczni. Bo na razie, tylko Ci którzy krzyczą król jest nagi,
            uchodzą za psychicznych.

• anyab1 Re: WAŁĘSA MA PRZEPROSIĆ PSYCHICZNIE CHORYCH. 17.03.05, 14:39
          Gość portalu: zdziwiony? napisał(a):

> Nie, to Lech Wałęsa tak określił osoby chore psychicznie.
          Kiedy? Nie słyszałam.
          • Gość: Falanga1 Re: WAŁĘSA MA PRZEPROSIĆ PSYCHICZNIE CHORYCH. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 14:45
            > > Nie, to Lech Wałęsa tak określił osoby chore psychicznie.
            > Kiedy? Nie słyszałam.
            Jak by ich nazwał czarnuchami, żydami, pedałami, to na pewno byśmy usłyszeli
            obronę, wiecznie pokrzywdzonych mniejszości, Ale kto tam się ujmie za chorymi,
            a zwłaszcza psychicznie.
            • anyab1 Re: WAŁĘSA MA PRZEPROSIĆ PSYCHICZNIE CHORYCH. 17.03.05, 15:53
              > Jak by ich nazwał czarnuchami, żydami, pedałami, to na pewno byśmy usłyszeli
              Jest też możliwość, że nie usłyszeliśmy, bo np. takiej wypowiedzi nie było.

> Ale kto tam się ujmie za chorymi,
              > a zwłaszcza psychicznie
              Ja bym się ujęła.
            • Gość: kik Re: WAŁĘSA MA PRZEPROSIĆ PSYCHICZNIE CHORYCH. IP: *.aster.pl 17.03.05, 15:55
              Tak ich nazwał t.zn.tych z RM. Nie powinien. Napewno nie miał intencji dotknąc
              chorych. Potocznie
              jak się jest mocno wkurzony, dość często używane jest takie określenie. Mógł po-
              wiedzieć np. te palanty z RM, wówczas na forum mógłbys podyskutować na temat tej
              gry.Jeszcze raz powtarzam - nie powinien, ale wole to, niż jak jakis własnie pa-
              lant powie do kilku milionów walcie się, albo ktoś określi redakcę tygodnika
              "ubeckie mutanty". Falanga - wiemy co myslisz o Wałesie - daj spokój. Stac cie
              na więcej.

więcej w "innych tematach".
              • Gość: Falanga1 Re: WAŁĘSA MA PRZEPROSIĆ PSYCHICZNIE CHORYCH. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 16:35
                Falanga - wiemy co myslisz o Wałesie - daj spokój. Stac cie
                > na więcej.
                Nie macie pojęcia, co myślę o Wałęsi. Myślę o nim że jest czarnuchem, pedałem,
                żydem, idiotą, świnią, osłem, palantem, kretynem, kapusiem i jeszcze że jest mi
                krewny 100 baniek plus odsetki za 15 lat. Tyle, że zamiast rzucać epitety, to
                staram się jemu i wszystkim dookoła, udowodnić to wszystko, w kulturalny
                sposób. Tego samego bym wymagał, od byłego prezydenta mojej Ojczyzny, ale chyba
                mam zbyt duże wymagania.
                • anyab1 Re: WAŁĘSA MA PRZEPROSIĆ PSYCHICZNIE CHORYCH. 17.03.05, 16:43
                  Czyli jakbyś dostał te 100 baniek, to nie uwierzyłbyś Andrzejowi Gwiaździe i
                  Annie Walentynowicz ?.
                  • Gość: Falanga1 Re: WAŁĘSA MA PRZEPROSIĆ PSYCHICZNIE CHORYCH. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 18:49
                    > Czyli jakbyś dostał te 100 baniek, to nie uwierzyłbyś Andrzejowi Gwiaździe i
                    > Annie Walentynowicz ?.
                    >
                    Jak bym dostał te 100 baniek, to bym o Wałęsie myślał dokładnie to samo co
                    teraz, tyle tylko, że Wałęsa by miał mniej długów. Co zaś do Andrzeja Gwiazdy,
                    to od samego początku, miałem do niego więcej zaufania i zwykłej ludzkiej
                    sympatii.
          • Gość: zdziwiony? Re: WAŁĘSA MA PRZEPROSIĆ PSYCHICZNIE CHORYCH. IP: *.pharm.sanofi / *.sanofi.com 17.03.05, 16:42
            Nie, to Lech Wałęsa tak określił osoby chore psychicznie.
            > Kiedy? Nie słyszałam.

To był skrót myślowy. Użył tego określenia wobec swoich przeciwników
            jednoczesnie obrażając ludzi chorych psychicznie.
            • anyab1 Re: WAŁĘSA MA PRZEPROSIĆ PSYCHICZNIE CHORYCH. 17.03.05, 17:23
              > Użył tego określenia wobec swoich przeciwników
              > jednoczesnie obrażając ludzi chorych psychicznie.

Murzynów, Żydów i homoseksualistów pewnie też.

• Gość: zdziwiony? Re: WAŁĘSA MA PRZEPROSIĆ PSYCHICZNIE CHORYCH. IP: *.pharm.sanofi / *.sanofi.com 17.03.05, 17:29
                Użył tego określenia wobec swoich przeciwników
                > > jednoczesnie obrażając ludzi chorych psychicznie.
                >
                > Murzynów, Żydów i homoseksualistów pewnie też.

Tym razem nie. Nie mówił "czarnuchy", "Żydy" ani "pedały".
                Ale niech by spróbował... Już słyszę ten jazgot.
                • anyab1 Re: WAŁĘSA MA PRZEPROSIĆ PSYCHICZNIE CHORYCH. 18.03.05, 09:21
                  Gość portalu: zdziwiony? napisał(a):

> Tym razem nie. Nie mówił "czarnuchy", "Żydy" ani "pedały".
                  > Ale niech by spróbował... Już słyszę ten jazgot.
                  Tzn. uważasz, że jakby powiedział : czarnuchy od Rydzyka, to zaprotestowaliby
                  Afropolacy :)
                  • Gość: Falanga1 Re: WAŁĘSA MA PRZEPROSIĆ PSYCHICZNIE CHORYCH. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.05, 10:10
                    > Tzn. uważasz, że jakby powiedział : czarnuchy od Rydzyka, to zaprotestowaliby
                    > Afropolacy :)
                    Kto to są afropolacy, bo już za tą waszą nowomową nie nadążam??
                    • anyab1 Re: WAŁĘSA MA PRZEPROSIĆ PSYCHICZNIE CHORYCH. 18.03.05, 13:26
                      > Kto to są afropolacy, bo już za tą waszą nowomową nie nadążam??
                      Udajesz? Jeśli nie to znaczy, że przeceniam Twoją inteligencję ale proszę
                      bardzo: - są to sparafrazowani Afroamerykanie.
                      Natomiast będę wdzięczna za wytłumaczenie dlaczego piszesz "waszą nowomową" -
                      wiem, że dużo piszę na forum, ale jestem pojedyńcza :).
                      • Gość: Falanga1 Re: WAŁĘSA MA PRZEPROSIĆ PSYCHICZNIE CHORYCH. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.05, 13:56
                        No to teraz już wiem, że sparafrazowani afroamerykanie to afropolacy. Ciekawe
                        czy oni to wiedzą, tzn. Ci afroamerykanie, bardzo ciekawe. Nie byłem pewny, tak
                        szybko się te salonowe nazwy zmieniają, że człowiek nie nadążą. Myślałem, że
                        może chodzi o tych, co sobie trwałą zrobili, albo tych, co to mają kręcone
                        pejsy, a zamieszkują w Polsce. Cholera wie, ostatnio mój kolega, co to mu rękę
                        w pracy maszyna urwała, przeczytał że już nie jest inwalidą, nawet już nie jest
                        niepełnosprawny, tylko teraz jest sprawny inaczej. Myślę, że chcą z nas zrobić,
                        sprawnych umysłowo, inaczej.
                        > Natomiast będę wdzięczna za wytłumaczenie dlaczego piszesz "waszą nowomową" -
                        > wiem, że dużo piszę na forum, ale jestem pojedyńcza :).
                        Nie jesteś jedyną osobą na tym portalu, której czasami się wymknie, podobne,
                        nie bardzo zrozumiałe określenie. Gdzie te piękne czasy, kiedy to nazywało się
                        rzeczy po imieniu;)
                        • anyab1 Re: WAŁĘSA MA PRZEPROSIĆ PSYCHICZNIE CHORYCH. 18.03.05, 17:06
                          Tym razem mi się nie wymknęło - użyłam go celowo (jakoś tak dobrze pasowało do
                          kontekstu). Politycznie poprawne zwroty też mnie śmieszą, ale nie mam nic
                          przeciwko ich stosowaniu, jeśli to komuś ma poprawić samopoczucie.
                          Czytałeś polit-popr. bajkę o Kopciuszku ?
                          • Gość: Falanga1 Re: WAŁĘSA MA PRZEPROSIĆ PSYCHICZNIE CHORYCH. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.05, 19:11
                            > Czytałeś polit-popr. bajkę o Kopciuszku ?
                            Nie czytałem.
                  • Gość: zdziwiony? Re: WAŁĘSA MA PRZEPROSIĆ PSYCHICZNIE CHORYCH. IP: *.pharm.sanofi / *.sanofi.com 18.03.05, 17:20
                    Tzn. uważasz, że jakby powiedział : czarnuchy od Rydzyka, to zaprotestowaliby
                    > Afropolacy :)

Nie Afropolacy, tylko taka pewna gazetka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka