drak22 26.04.05, 10:16 Biedny Ziemkiewicz, myślał, że pojeździ sobie na komuchach. A tu taki zawód. www.tylkopolityka.pl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
adek32 Jaworowski: Jest wiele mitów wokół Czarnobyla 26.04.05, 10:16 "najdłużej z tych co się liczą to był ces 137" Nie CES tylko CEZ! To taki pierwiastek promieniotwórczy. Odpowiedz Link Zgłoś
moana Jednak ilość raków tarczycy i białaczek wzrosła po 26.04.05, 17:30 wybuchu w Czarnobylu. Wzrost ten ma związek z tą awarią. Statystyki medyczne nie kłamią. Nie dziwię się profesorowi Jaworskiemu że jest głuchy na fakty. Jako fizyk jądrowy wygłasza tezy zgodne z interesem swojej dziedziny nauki. Tymbardziej żarliwie to robi że obawa przed awariami atomowymi to zagrożenie dla fizyki jądrowej. Ta nie będzie rozwijana jeśli nie będą budowane kolejne reaktory. Pan Profesor już zaraz po wybuchu, występując w Dzienniku Telewizyjnym wyciszał obawy. Na szczęście ludzie go nie posłuchali - kto wtedy ufał Dziennikowi Telewizyjnemu :) Inna sprawa że Panu Profesorowi zdarzają się wypowiedzi "naukowe" na tematy z dziedzin w których nie jest specjalistą. Jak w tym artykule jego pióra w Polityce na temat globalnego ocieplenia: polityka.onet.pl/162,1125405,1,0,2409-2003-28,artykul.html WYBORCZEJ NALEŻY PORATULOWAĆ WYBORU SPECJALISTY ;) Co niniejszym czynię: GRATULUJĘ SZANOWNA REDAKCJO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czakolo Re: ...ilość raków tarczycy i białaczek NIE wrosla IP: 165.91.227.* 26.04.05, 18:07 Statystyki zawsze klamią :) Na Bialorusi ilość zachorowań na te choroby wzrosla o 10%... z zera na ok. 10% :) sprawa jest prosta wcześniej nie badano... a akurat 10% mieści się w średniej europejskiej... Sprawdź czy czasem to samo nie wydarzylo się u nas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cricket Re: Jednak ilość raków tarczycy i białaczek wzros IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.05, 18:29 Mam 17 lat i urodziłem się już po wybuchu w Czarnobylu, i to całkiem sporo. Nigdy nie zastanawiałem się, nad tym, czy miał on jakiś wpływ na moje zdrowie, aż kilka lat temu zachorowałem na autoimmunologiczą małopłytkowość. Wtedy zacząłem rozmyślać i zobaczyłem, że praktycznie wszyscy moi koledzy mają jakiś "problem". Niby nic poważnego, chodzą do szkoły itd, ale np. jeden ma o jedno żebro za dużo, cała masa bierze psychotropy (może to tez kwestia cywilizacji, ale kto wie), chorują na narządy wewnętrzne, jeden urodził się bez nerki itp. I jeśli w klasie mam 30 osób, a 26 cos takiego dolega, to może jednak skutki wybuchu są powszechniejsze niż się pamięta... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZZ Re: Jednak ilość raków tarczycy i białaczek wzros IP: *.cable.mindspring.com 26.04.05, 22:27 > Inna sprawa że Panu Profesorowi zdarzają się wypowiedzi "naukowe" na tematy z > dziedzin w których nie jest specjalistą. Jak w tym artykule jego pióra w > Polityce na temat globalnego ocieplenia: > polityka.onet.pl/162,1125405,1,0,2409-2003-28,artykul.html > Pod tym artykulem pisze: Autor, prof. dr hab., jest przewodniczącym Rady Naukowej Centralnego Laboratorium Ochrony Radiologicznej w Warszawie. Zimą 1957/1958 prowadził na Spitsbergenie oznaczenia CO2 w powietrzu. W latach 1972–1991 badał historię skażeń atmosfery globu przez pomiar pyłów zachowanych w 17 lodowcach w Tatrach, Arktyce, na Antarktydzie, Alasce, w Norwegii, Alpach, Himalajach, Ugandzie i Andach. Opublikował około 20 prac na temat klimatu, większość dotyczyła pomiarów CO2 w rdzeniach lodowych. ------------------ Chyba on jednak ma cos do powiedzenia w sprawach globalnego ocieplenia? Z drugiej strony dodam do tego co napisal cricket - wiele osob ktore znam mialo mniejsze lub wieksze problemy z tarczyca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spokogość Re: Jaworowski: Jest wiele mitów wokół Czarnobyla IP: *.dominet.pl / 217.30.157.* 26.04.05, 18:02 A ja i inni uczniowie z mojej szkoły musieliśmy iść na pochód 1-szo majowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbyszek KOREKTA!!! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 26.04.05, 10:30 Tego się nie da czytać. Jaki ces??? To nie jest nazwa nuty - to jest pierwiastek, który się nazywa cez. O innych błędach ortograficznych nie wspominam, bo mi sie nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: titt Re: KOREKTA!!! IP: *.botany.gu.se 26.04.05, 10:41 I gramatyka!!!Czy ten kto to pisal zna odmiane przez przypadki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom to zapis audycji radiowej !!! a nie artykul IP: *.ikp.kfa-juelich.de 26.04.05, 10:44 nie wiecie ze jezyk mowiony rozni sie od pisanego. Mogli to poprawic i dac godzine pozniej, albo nie poprawiac i dac wczesniej. Ja wole wyjscie drugie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dobry I dlatego jest ces a nie cez, dobre!!! IP: *.umcs.lublin.pl 26.04.05, 10:47 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Skrót "dr" pisze się bez kropki IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.04.05, 10:54 Nawt, gdy jesy to zapisa rozmowy :) W oryginale: "(...) powiedział prof. dr. hab. Zbigniew Jaworowski." Mnie uczyli takich rzeczy w podstawówce. Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 dzieki 26.04.05, 12:06 bo juz sie przerazilam. Chwilowo niestety mam niepokojace dane z kraju na temat przyczyn nieplodnosci - ktore okazuja sie nie byc tylko spoleczne. Chyba ze to kolejna ´zmowa ginekologow´? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 musial to byc kolega slynnego Dana33 26.04.05, 12:08 zbytnio przejety profilem pro, a zamalo tym, w jakim kraju siedzi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mniejwiecej pisarz czy pismak jest pijany IP: 80.86.192.* 26.04.05, 11:09 czasami kiedy sie nacpam albo upije i pisze listy to tez polykam slowa litery i takie... taki zupelny belkot wychodzi... tylko ja to robie dla przyjemnosci a pismak zarabia tak pieniadze ALE NIE KOSZTEM MOJEGO CZASU NIE BEDE CZYTAL TAKIEGO BELKOTU Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wg Taki rzeczowy gość to duży problem dla mitomana. IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 26.04.05, 10:46 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: enemy Re: Taki rzeczowy gość to duży problem dla mitoma IP: *.dip.t-dialin.net 26.04.05, 10:52 studiowalem wtedy na 1 roku pewnej uczelni i tam tez mieli laboratorium radiologiczne i smiali sie z durnej paniki wsrod ciemnego ludu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dawid to bardzo fajnie, ze sie smiali, ale to sie nazywa IP: 192.5.109.* 26.04.05, 20:50 chamstwo. jak ktos jest chamem, to mu tytul prof. nie pomoze, dalej nim zostanie, na zawsze. skad ludzie mieli co kolwiek wiedziec? jakos nie bylo o tym w dzienniku, jesli dobrze pamietam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brawo dziadziusie! Re: to bardzo fajnie, ze sie smiali, ale to sie n IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.05, 21:07 ni było, ale dziadziuś mówi, zie wsistko było w poziądku, wojtek jaruzielśki naś łod wkrocienia armii cierwonej łocialił, a dziadzius łod chmury radioaktywnej. Ciemu dziadziusie - profesior i gieniereł świnci nie siom? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wagon Re: to bardzo fajnie, ze sie smiali, ale to sie n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.05, 22:34 No więc źle pamiętasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz ja w tym czasie miałem 25 lat i nie dostałem nic ! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 26.04.05, 11:03 co to za pierdoły sie tu wypisuje, że Polska pierwsza, że Polacy dostali płyn logola, ... itp ....., bzdura , ja niczego nie dostałem !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mc^2 Re: ja w tym czasie miałem 25 lat i nie dostałem IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.04.05, 13:01 Oczywiście, że nie dostałeś. Bo to było potrzebne tylko dzieciom. I chodzi o dzieci w sensie wieku fizycznego, a nie intelektualnego, panikarzu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: ja w tym czasie miałem 25 lat i nie dostałem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.05, 21:15 ja dostałem, ale nioe pierwszego maja tylko kilka dni po - pierwszego maja nikt w Polsce nie wiedział co się stało - pierwsi chmure radioaktywną wykryli Szwedzi, potem dopiero ten stary pierdoła stwierdził, że skoro tak, to ja się pod tym podpiszę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tommy ciekawe że płyn dostałem dopiero 1 maja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.05, 11:08 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mona Re: ciekawe że płyn dostałem dopiero 1 maja IP: 82.211.83.* 26.04.05, 13:21 Wlasnie. W tym czasie nasza tarczyca byla wypchana jodem do maxa i wiecej nam nie bylo potrzeba. Idiotyzm ze Polska dobrze zareagowala! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Jaworowski: Jest wiele mitów wokół Czarnobyla IP: *.sap.com / 217.8.176.* 26.04.05, 11:09 A tak poza wszelką stylistyką, gramatyką, itp. ... Pamiętam te kilka dni po katastrofie czarnobylskiej. Nasz wspaniały ówczesny rząd, biuro polityczne, pzpr i co tam jeszcze było wtedy ( świadomie małe litery ) tak dbał o dzieci i młodzież, że wysłał nas na pochód pierwszomajowy. Był piekny, słoneczny, majowy dzień. I nie przypominam sobie żeby ktokolwiek oficjalnie potwierdził katastrofę czrnobylską w mediach. A mój mauczyciel PO (młody ideowy komuch) przekonywał nas, że zupełnie nic się nie stało, nic zupełnie. A "płyn lugola" był tylko dla małych dzieci. Nam w maturalnej klasie już się nie należał. A że mam mamę pilęgniarkę to sobie też łyknąłem. Na nic to się chyba zdało bo już trochę połysiałem. Odpowiedz Link Zgłoś
genepis Re: Jaworowski: Jest wiele mitów wokół Czarnobyla 26.04.05, 12:29 Ładne mi mity. Ilość zachorowań na choroby tarczycy bardzo wzrosła kilka lat po Czarnobylu. Kiedy w 94 leżałam w szpitalu, to na sali 11 osobowej 9 kobiet czekało na operację tarczycy, a tylko my dwie miałysmy co innego. Lekarze też potwierdzali, że wzrosło. Syn moich znajomych, który był wtedy dzieckiem, w jakieś 2-3 lata po Czarnobylu stracił wszystkie mleczaki. NIe że same wypadły, tylko trzeba było usunąć, bo w piorunującym tempie się zepsuły. Ojciec jest lekarzem i to w dugim pokoleniu lekarsko-nauczucielskiej rodziny, więc nie było mowy o np. przekarmianiu dziecka slodyczami, próchnicy butelkowej itp. Młodszy brat mojej kolezanki około 5 letni - wyłysiał. (oba przypadki w W-wie) Moja kuzynka, gdy rąbnął Czarnobyl, kwalifikowała się jeszcze do podawania płynu Lugola. Akurat byliśmy z wizyta, gdy szła do szpitala Juraszów, bo tam była akcja rozdawania JKJ (Bydgoszcz) to było już kilka dni po 1 maja. Kilka czy kilkanaście lat później, na pół roku przed planowanym ślubem (czyli miała wtedy ok 20 lat)rozchorowała się na jakąś dziwną chorobę, autoimmunologiczną najprawdopodobniej, związaną z tarczycą, ale dającą objawy goścopodobne. Leczy się do dziś. Przypadek? Coś za dużo tych przypadków. Mój pies po Czarnobylu zaczął łysieć i włosy na ogonie odrosły mu dopiero po chyba 10 latach. Poza tym pojawiły się guzy, które trzeba było operować. Mam wyliczać dalej? A wzrost zachorowań na choroby kobiece u kobiet po 40-50 r.ż.? Czy to wszystko są mity? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mc^2 Re: Jaworowski: Jest wiele mitów wokół Czarnobyla IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.04.05, 12:58 Oj biedactwo malutkie... A krowy ci w okolicy pewnie przestały mleko dawać, jak kolej zbudowali, co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czakolo Re: Jaworowski: Jest wiele mitów wokół Czarnobyla IP: 165.91.227.* 26.04.05, 18:24 Ciocia Zosia, wyszla ze sklepu i jej się mleko potluklo, po dwóch dniach dostala zapalenia pluc, stryj Kazimierz jest już w zasadzie lysy, a jego syn idzie w jego ślady... malej Kasi od sąsiadki wypadly 3 zęby (że wypadly ok, ale aż trzy??? to nie może być przypadek)... malemu Krzyś, spadlo drzewce od flagi na palec i zacząl mu schodzić paznokieć... po 5 latach się ożenil, a po dziesięciu zacząl chorować na serce... Wujek Franek poślizgnąl się na rozlanym mleku i zlamal rękę... W rok po Czarnobbylu Marysie zostawil mąż, znalazla następnego dopiero po 10 latach... mam wymieniać dalej te przypadki? :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Jaworowski: Jest wiele mitów wokół Czarnobyla IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.05, 21:16 bredzisz, były wtedy problemy ze zdrowiem u wielu osób. Jestes gó..arzem i tego nie wiesz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kijanek Re: Jaworowski: Jest wiele mitów wokół Czarnobyla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.05, 22:43 Chyba psychicznym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mc^2 Re: Jaworowski: Jest wiele mitów wokół Czarnobyla IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.04.05, 13:03 To rzeczywiście straszne, tak wyjść na ulicę. W domu bezpiecznie, tam nie ma powietrza, więc nie ma i promieniowania cząsteczek unoszących się w powietrzu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Jaworowski: Jest wiele mitów wokół Czarnobyla IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.05, 21:23 jak chcesz wiedzieć, kretynie, to po tym, gdy rząd Polski zdecydował się potwierdzić tę awarię (wiele dni po fakcie) namawiano wszystkich do niewychodzenia z domu przez pewien czas - jeśli już to tylko wtedy gdy jest to konieczne. Jednocześnie nakazywano było nie zbierać grzybów, jagód, nie kąpać w jeziorach i rzekach, nie opalać się itp. Ja to pamiętam, zresztą Szwedzi, z tego co wiem, do dziś nie zbierają grzybów. SZkoda, że smarkacze nie wiedząc, nie pamiętając, bredzą tu sobie w najlepsze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tachion Re: Jaworowski: Jest wiele mitów wokół Czarnobyla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.05, 22:39 Bo panika się udziela i ciężko o odważnego, który powie, że to bzdury. Zresztą nic by to nie dało, więc rząd z głupotą szerzoną przez "wolnościowe" radiostacje nie walczył. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kik Re: Jaworowski: Jest wiele mitów wokół Czarnobyla IP: *.aster.pl 26.04.05, 23:25 Nie pamiętam dokladnie jak długo, ale conajmniej rok od katastrofy wszystkie art. spozywcze, a szczegolnie t.zw.runa leśnego (grzyby, jagody) były w eksporcie z Polski starannie kontrolowane na granicy na okoliczność napromieniowania. Zdarzały się przypadki zatrzymań transportów na granicy. Większośc art. spozywczych musiała posiadać atest kontroli poziomu bekereli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mniejwiecej OSIAGNIECIE PIERWSZA ODKRYLA SKAZENIE POLSKA IP: 80.86.192.* 26.04.05, 11:11 BO PIERWSZA BYLA SKAZONA... KTO MIAL PIERWSZY ODKRYC SKAZENIE PORTUGALIA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: OSIAGNIECIE PIERWSZA ODKRYLA SKAZENIE POLSKA IP: 193.42.211.* 26.04.05, 11:30 Ciekawe ze jakos wczesniej mowilo sie ze pierwsza odkryla promienionwanie Szwecja. Polski rzad moze i mial informacje o skazeniu ale pewnie czekal i pytal Wiekszego Brata o zgode na jej podanie. Nie pamietam kiedy doskladnie dostalem plyn ale bylo to szmat czasu po awarii mysle ze z tydzien Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alo Re: OSIAGNIECIE PIERWSZA ODKRYLA SKAZENIE POLSKA IP: *.elisa-laajakaista.fi 26.04.05, 15:01 Ja pamietam ten cieply pierwszomajowy dzien, po wystepach naszego zespolu regionalnego wszyscy ruszylismy pic jakies swinstwo. Mialam wtedy 7 lat. Nie zdawalismy sobie sprawy wtedy co sie dzieje, ale nie jest milo wspominam ten czas. Problemy z tarczyca mam i nie wiem czy to nie jest wina promieniowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: veto Re: Biedny Ziemkiewicz IP: *.neuroinformatik.ruhr-uni-bochum.de 26.04.05, 11:12 Chyba nie do konca. Wydaje mi sie ze RAZ ma wlasnie bardzo praktyczne podejscie do kwestii ekologii i zielonych, wiec moze staral sie zracjonalizowac Czarnobyl. Odpowiedz Link Zgłoś
dezerter2 Re: Biedny Ziemkiewicz 26.04.05, 11:30 A mnie się wydaje, że Ziemkiewicz pomimo swej niekwestionowanej inteligencji od dłuższego czasu miota się w swym ideologicznym zacietrzewieniu. On już sobie tak wszystko zracjonalizował, że zapomina czasami po prostu chwilę pomyśleć. Szkoda, bo to był kiedyś całkiem fajny publicysta. www.tylkopolityka.pl Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 I jest nadal tylko co robi w GW?! 26.04.05, 12:04 a taka mala uwaga a propos tarczycy... Zaburzen i dziwnych rzeczy zwiazanych z jodem- bo oto ostatno wszyscy ginekolodzy w roznych miejscach lecza u kobiet ZABURZENIA OWULACJI. Jestem bardzo ciekawa czy to przemycane do mies hormony czy kolejny ukryty efekt Czarnobyla, bo o ciosie ´w zeby´ dentysci wiedza juz od dawna... Zaburzenia owulacji u 25 letnich kobiet to juz nie zabawka... A wiec? Moda czy fakty- dobrze ukryte? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ScLa Re: Jaworowski: Jest wiele mitów wokół Czarnobyla IP: 82.160.42.* 26.04.05, 11:25 lugola podany za pozno ma troche odwrotne działanie :| kiszke z tym zrobili Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kik Re: Jaworowski: Jest wiele mitów wokół Czarnobyla IP: *.aster.pl 26.04.05, 12:16 Może i Ziemkiewicz biedny,ale prof.Jaworowski dał przednią próbkę prl-owskiej pro- pagandy sukcesów. Cały świat na czele z USA podziwiał Polskę która tylko czekała na Czarnobyl z zapasami płynu Lugola. Zachwyt nad samym sobą, grupą ludzi w ktorej pracował, zebraniami rządu w nocy itp. - typowe dyrdymały z ktorych znakomita wiekszość jest poprostu nieweryfikowalna. Nie wykluczając, że zachowanie wladz było optymalne, co było ich obowiązkiem, przykład pochodu 1 maja jest prawdziwy t.zn., najpierw wystawic na promieniowanie bo tego wymaga internacjonalistyczny obowiązek i propaganda (migawki w tv z pochodu w W-wie), a następnie łyk Lugoli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blood Re: Jaworowski: Jest wiele mitów wokół Czarnobyla IP: *.gazownia.poznan.pl 26.04.05, 12:27 To fakt ja również to pamiętam, płyn lugola podali dopiero w maju, 4 dni po katastrofie - jak się to ma do nagranego wywiadu ??? może z wiekiem pamięć zawodzi ??? A kiedy rząd podał tę informację do wiadomości ??? Wtedy kiedy już wszyscy poczta pantoflową się dowiedzieli. Polecam wszystkim film dokumentalny nakręcony przez Discovery przedstawiający minuta po minucie wydarzenia w 4 bloku elektorwni. Film nakręcony został w innym bloku tej samej elektrowni i zawiera między innymi wywiady z ludźmi którzy przeżyli tę eksplozję - w dniu premiery żył już tylko jeden. W każdym bądź razie Kafka by tego nie wymyślił - facet który odpowidał bezpośrednio za tę katastrofę (błędne decyzje) do końca utrzymywał że jest niewinny a dyrektor elektrowni miał zakończony KORESPONDENCYJNY kurs w zakresie energetyki jądrowej. Niezłe co ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasio Gdansk Re: Jaworowski: Jest wiele mitów wokół Czarnobyla IP: *.prs.pl 26.04.05, 12:34 Niewykluczone że to początek kampanii wyborczej, Kandydat przecież zasłuzony z doświadczeniem, a takich jak na lekarstwo w III RP... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Jaworowski: Jest wiele mitów wokół Czarnobyla IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.05, 21:28 No właśnie, czy ten stary sklerotyk kandyduje może z Pe-De? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bk Re: Jaworowski: Jest wiele mitów wokół Czarnobyla IP: *.interprojekt.pl 26.04.05, 13:01 mialem wtedy 6 lat ale doskonale pamietam ze najpierw maszerowalem w pochodzie z rodzicami (musieli byc tam...) a zaraz po pochodzie wypilem ten ochydny, plyn... a co do mitow to panie profesorze propagandy w mojej rodzinie ktora mieszka na dolnym slasku wystapilo kilka przypadkow choroby tarczycy, a wiadomo ze tamte okolice przyjely jedna z najwiekszych dawek promieniowania!!! profesor, ty chyba zapomniales ze czasy sie zmienily i juz nie musisz wychwalac aparatczykow z pzpr!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jas Wedrowniczek Samousprawiedliwienie prof. ? IP: *.prs.pl 26.04.05, 12:22 Czy ten artykuł niesie za sobą jakąkolwiek użyteczną informację??? Ma chyba słuzyć publicznemu usprawiedliwieniu tamtych działań a w wielu wypadkach raczej zaniechań! Ech przydało by się szersze tło do tego artykułu z faktami. Dla zachowania obiektywizmu i równowagi nasuwa mi się parę pytań: - Czy przypadkiem władze nie wysłały kilkanaście dni później naszej ekipy na wyscig pokoju do Kijowa? - Czy społeczeństwo miało wówczas przedstawioną w mediach właściwą ocenę sytuacji ? - Czy "władza" w następnych tygodniach i miesiącach działała racjonalnie dla ochrony swoich obywateli i uczyniła wszystko co moga aby zmniejszyc skutki napromieniowania? To z przeszłości, a w terażniejszości: - Czy jest jakis raport publicznie dostępny oceniający skutki krótko i długofalowe promieniowania? Jasio / Gdańsk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bez tarczycy Re: Samousprawiedliwienie prof. ? IP: *.hh.dial.de.ignite.net 26.04.05, 13:21 dopisuje sie do powyzszej listy. i jeszcze jedno. plynu lugola nie dostalam przed pierwszym maja. ogladalam pochod i bylam na dworze bez jakiegokolwiek ostrzezenia. a plyn podano po jakims tygodniu. polowy tarczycy tez juz nie mam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Melasa Re: Do zacietrzewionego antykomunisty... IP: *.akron.wroc.pl 26.04.05, 14:07 Świat nie jest bialo-czarny. Dla ciebie wszystko co było - to be...Dobrze iż ci już połowa tarczycy zgniła. Może jak wymrze w Polsce część durniów ten kraj wreszcie wyjdzie na prostą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ree Re: Samousprawiedliwienie prof. ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.05, 17:51 To wszystko kłamstwa - wcześniej podała to Wolna Europa, dopiero potem oficjalne polskie media. Jak chodzi o to co nam wtedy w podstawówce podawano to na pewno nie było to 1- wszego maja, bo wtedy było wolne, to było normalnie w trakcie lekcji, a trwało kilka dni zanim cała szkoła dostała. Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 dlatego gazeta tak podchwycila 26.04.05, 13:30 ze niby za Ziemkiewiczem ;). Najbardziej podoba mi sie to zdanie.. Nawet przepisywac z radia te pismaki nie umieja: ´Radiolodzy brytyjscy są zbadani i maja mniejszą zapadalność niż inni lekarze żyją dłużej´ ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikronezja Re: dlatego gazeta tak podchwycila IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.05, 03:24 Nie wiem czy oni nie używają jakiegoś automatycznego systemu do zapisywania tekstowego audycji. Prawdopodobnie system zapisuje tak jak to zostało powiedziane a nie tak jak by było gdyby było pisane bezpośrednio. Zwykle w mowie popełniamy dużo więcej błędów niz przy pisaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Melasa Do:Jasia wędrowniczka IP: *.akron.wroc.pl 26.04.05, 14:10 Mniej wiesz spokojniej śpisz. I tak umrzesz; a czy prędzej czy później to i tak nie ma znaczenia.Myślę, że Profesor nie musi nikomu kadzić, zwłaszcza takim oszołomom jak Ziemkiewicz & con.Po prostu mowi jak było - dystans, dystans do wszystkiego dziecko przychodzi z wiekiem i pozycją. Pożyjeszto,zobaczysz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dawid nie ma... IP: 192.5.109.* 26.04.05, 20:54 ale jakos w moim wieku, zwlaszcza wsrod dziewczyn (wtedy bylem dzieckiem) jest mnostwo z klopotami z tarczyca... chce wiedziec, czy to nrmalne i dlaczego tak jest. a profesor jest zbawny. skazenie wykryli o 9 (dwa niezalezne laby) a rzad poinformowali o 16. blyskawica. przeciez to jest albo idiota, albo za takiego mnie uwaza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wwwwwwwwwwwwwwwwww Re: nie ma... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.05, 21:39 Ludzie!!! Przecież ja to dobrze pamiętam - szli w zaparte! Nic nie podali, a już na pewno nie w pierwszej kolejnosci, brednie to są! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAX Re: nie ma... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.05, 22:48 Pewnie uważa, i słusznie. Jak ktoś takie bajdy o tarczycach opowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
pendragon_pl Re: Jaworowski: Jest wiele mitów wokół Czarnobyla 26.04.05, 13:28 Kidofspeed Fotoreportaż z Czarnobyla Jeśli ktoś jeszcze tego nie widział to powinien zobaczyć to "Miasto Duchów" www.stara.kawiarenka.pl/strony/ghosttown/index.html lub www.kidofspeed.com - w wersj angielskojęzycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
muraszka1 Re: Jaworowski: Jest wiele mitów wokół Czarnobyla 26.04.05, 14:54 Dzieki za ten link "Miasto Duchow". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sando Re: Jaworowski: Jest wiele mitów wokół Czarnobyla IP: *.sejny.jarsat.pl 26.04.05, 14:29 albo mało pamiętacie, albo nieuważnie czytacie. a pewnie i jedno i drugie. chmura radioaktywna przeszła przez polskę północno - wschodnią. i tam najbardziej był potrzebny płyn lugola. ci, którzy jęczą że nie dostali niech sprawdzą gdzie mieszkali wtedy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asieek Re: Jaworowski: Jest wiele mitów wokół Czarnobyla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.05, 14:42 Płyn lugola dostaliśmy po powrocie z pochodu pirerwszomajowego, a nie 29 kwietnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sloneczko Re: Jaworowski: Jest wiele mitów wokół Czarnobyla IP: *.onlink.net 26.04.05, 15:48 niestety ale to klamstwo. Pierwsi na swiecie byli SZWEDZI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czerwiec 14 Re: Jaworowski: Jest wiele mitów wokół Czarnobyla IP: *.chello.pl 26.04.05, 17:31 Może i nasi byli pierwsi, ale trzymali gęby na kłódkę, bo przecież w najwspanialszym kraju świata - ZSRR taka awaria nie mogła się przydarzyć. A dalej, to już kłamstwo za kłamstwem. Chociaż ludzie już wiedzieli, to na 1- szego maja zostali pospędzani (jak za każdym razem) i musieli(?) sobie pochodzić. {Przy "musieli" znak zapytania, bo tak naprawdę dawali się wodzić, jak te owieczki na redyk. Kto rozumiał do czego te pochody służyły i miał "tyciu- tyciu" odwagi - nie szedł. A co by było, gdyby tak prawie wszyscy nie chodzili?} A Wyścig Pokoju(?) odbył się też jak co roku, i o ile dobrze pamiętam zaczynał się na Ukrainie, przepraszam w Ukraińskiej Republice Socjalistycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Jaworowski: Jest wiele mitów wokół Czarnobyla IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.05, 21:34 jak chodzi o Wyścig Pokoju to faktycznie zaczynał się na Ukrainie i niestety nie wzięleli w nim udział przedstawiciele "kapitalistycznego świata". Wzieli natromiast udział Polacy, Rosjanie, Czesi, NRD, Mongolia, Bułgaria itp. - i nie poumierali. :) Wtedy media tłumaczyły wycofanie sie zachodnich zawodnikłów (3-cio ligowych, bo tacy zawsze startowali) ich tępotą i chęcia dokuczenia nam - jak widać niewiele w tej kwestii sie zmieniło: - ludzie, awaria elektrowni atomowej nie jest szkodliwa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wołodia Towariszczi atomszcziki! IP: *.icpnet.pl 26.04.05, 16:41 Panie Profesorze!!! Popróbujcie no Ameryku 211 i Kalifornu 237, eta znakomityje izotopy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domanski Re: Towariszczi atomszcziki! IP: .2.* / 209.69.165.* 26.04.05, 17:04 W zwiazku z 1 -ym maja nie chciano zaklocen .Wiec akcje podawania plynow zaczeto dopiero po 1 maja ! Niech on nie pieprzy ,ten profesorek.Przez kilka dni mnie bolalo gardlo , nie wiedzialem jaki jest powod.Przynajmniej tak bylo na prowincji , w malych miastach i wsiach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ree0j-bie Re: Jaworowski: Jest wiele mitów wokół Czarnobyla IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.05, 17:45 tAK, TAK, NAJLEPIEJ NA ŚWIECIE pOLSKA się zachowała - gdyby tego nie ogłosili Szwedzi i nie podała Wolna Europa - nikt by sie nie dowiedział - dopiero po tych faktach rząd PRL zdecydował się to ogłosić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max A ja byłem wtedy w szpitalu i wiem co się działo IP: *.chello.pl 26.04.05, 17:59 Miałem wtedy z 6 lat, przyjechałem z mamą na dyżur do szpitala- oczy czerwone i spuchnęte do maksimum, razem z nami SETKI innych dzieci, tłum ludzi, nikt nie wiedział co się stało, lekarze nie wiedzieli gdzi ręce włożyc. Od tego momentu jestem uczulony chyba na 30 rzeczy (wcześniej nic takiego nie miało miejsca), pewnie jak setki innych. Doświadczam tego do dzisiaj, więc niech profesorek nie pieprzy mi tu, że właściwie to nic się nie stało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oderka Re: A ja byłem wtedy w szpitalu i wiem co się dzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.05, 22:45 Ale ćwok. Dostał najbanalniejszego kataru siennego i myśli, że to od radioaktywności smarka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daroturek Re: Jaworowski: Jest wiele mitów wokół Czarnobyla IP: *.net / *.tygrys.net 26.04.05, 18:07 W naszej rodzinie z rejonu Giżycka - Mazury - 2 kobiety jedna po drugiej zmarły na raka, i nie tylko one w tamtym czasie i miejscu - więc ja nie wierzę w ten rzekomy brak negatywnego wpływu promieniowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanna Re: Jaworowski: Jest wiele mitów wokół Czarnobyla IP: *.ip.van.radiant.net 26.04.05, 18:26 Z tego co ja pamietam , "swietowalismy "1 maja w kompletnej niewiedzy , byl piekny dzien i dzieci bawily sie na otwartym powietrzu kompletnie wystawione an opad promieniotworczy. Nikt by przciez nie wyszedl z domu wiedzac o wydarzeniach w Czernobylu!Plyn lugola zaczeto podawac na Slasku dopiero nastepnego a wiec to kompletna bzdura ze juz 29 kwietnia zaczela sie jego dysrybucja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: red KTO REDAGUJE? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.05, 18:27 ludzie, zredagujcie ten wywiad bo tego sie czytac nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PZPR - wynocha! Re: KTO REDAGUJE? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.05, 21:12 Dlaczego "Gazeta SB Wyborcza" upowszechnia na chama takie bzdury??? Co wy sobie, kur..... wa myslicie, że tu same ciemniaki w tym kraju mieszkają, ze wszystkim już, kur.... wa pamięć wyżarło dzięki waszej propagandzie??? Wsadźcie se w du pę ten wasz PZPR, Frasyniuka, Jaruzelskiego i Urbana! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrkr rzad nic nie ukrywal ? to czemu UB.. IP: *.chello.pl 26.04.05, 20:16 UB zabieralo nastepnego dnia z wszystkich zakladow laboratoryjnych liczniki promieniowania? u mojej mamy byli 29 kwietnia z wizyta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dawid moja siostra pracowala w szpitalu IP: 192.5.109.* 26.04.05, 20:46 i pracuje tam zreszta nadal. byla kompletna blokada informacyjna, pamietam to. mowila tez, ze dzieciom prominentow, milicjantow, esbecji i innych zomoli plyn podawano juz 29 kwietnia. dla tlumu, czy dla mnie byl on dostepny dopiero 1 maja, zaraz po pochodzie. dlaczego ten facet klamie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tachion Re: moja siostra pracowala w szpitalu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.05, 22:40 A czemu ta siostra powtarza bzdury? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ccez Re: Jaworowski: Jest wiele mitów wokół Czarnobyla IP: *.org / *.vip-net.pl 26.04.05, 20:54 pAN PROFESOR plecie bzdury jak najęty. Boi się teraz może beknąć za zachowabie się w tamtym okresie. Był za to odpowiedzialny. Piersze co zrobił rząd PZPR to kazał na wniosek pana profesora utajnić całą sprawę aby nie było PANIKI. Niech by umierali ale bez paniki. Następna brednia to stwierdzenie profesora że nie należał do partii - to jak został profesorem. Następna brednia to stwierdzenie, że 500 tysięcy razy większe stężenie w powietrzu to nic szczególnego i było tak nieszkodliwe że aż strach pomyśleć. W Oslo wg pana profesora można się zatruć jak cholera przy stężeniu 500 tysięcy niejszym jak wtedy w Polsce. Ja jednak żyłem w tym czasie i płyn lugola rząd nakazał podawać rano 4 dnia i wieczorem zakazał (bo rzekomo nie było to potrzebne).Ale ludzie sami sobie podawali wcześniej - gdyby rząd wtedy odmówił podawania lugola groziło to wybuchem rewolucji w polsce. Niech ten pan profesor nie opowiada bajek ludziom którzy jeszcze żyją i mają lepszą pamięć jak pan profesor. który jest odpowiedzialny za skażenie kraju bo to on kazał utajnić wszystkie raporty - tak mówił URBAN. NIech pan profesor już przestanie opowiadać bajki. Będzie lepiej także dla niego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dawid typowy, sluzalczy peerelowski "profesor" IP: 192.5.109.* 26.04.05, 20:58 a rzetelnych informacji do dzisaj brak. niech je przedstawia, chetnie sie zapoznam. bo moja rodzina dowiadzial sie o tym bynajmniej nie od niego, tylko z wolnej europy. wiec nich gn*j ma chociaz odrobine przyzwoitosci i sie zamknie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasjer Re: typowy, sluzalczy peerelowski "profesor" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.05, 22:42 A pewno, RWE straszyło, że cała Polska to teraz jak Hiroszima. A durny naród uwierzył. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZZ Re: typowy, sluzalczy peerelowski "profesor" IP: *.cable.mindspring.com 27.04.05, 02:34 a tak a propos, promieniowanie wyzwolone w wybuchu czernobyla bylo 500 razy wieksze niz z wybuchu bomby w Hiroszimie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JW Re: Jaworowski: Jest wiele mitów wokół Czarnobyla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.05, 21:17 Czy moze ktos z Was wie jak sie wytacza sprawe o znieslawienie ktore pada w wywiadzie radiowym? Odpowiedz Link Zgłoś