karambol45 19.05.10, 12:59 czy dzieci w zerówce / w nowym programie / uczą sie lierek? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karambol45 Re: zerówka 19.05.10, 13:27 szykujemy sie do pójścia do szkoły wg nowych zasad czyli jako 6 latek w I klasie i właśnie byliśmy w poradni psych.-pedag. i pani stwierdziła że nie kojarzy wszystkich literek , ale robiła synowi test stary do nowej podstawy programowej więc ja już zgłupiałam jak to jest Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: zerówka 19.05.10, 15:05 Mój sym też poszedł jako szesciolatek,żadnych testów nie miała robionych, do szkoły dostarczałam zaswiadczenie że syn uczęszczał do przedszkola w roku szkolnym poprzedzającm pójscie do szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: zerówka 19.05.10, 13:53 teoretycznie nie, ale zakazu nie ma (wbrew temu, co się czasem twierdzi) Odpowiedz Link Zgłoś
analist73 Re: zerówka 19.05.10, 14:33 Teoretycznie nie ma zerówek, jest przygotowanie przedszkolne dla 5-latków i 6-latków które nie poszły wcześniej do szkoły. W programie dla tych dzieci nie ma literek. Ale nie znaczy że w przedszkolach nie ma grup które są traktowane tak jak dawne zerówki (nauka czytania, liczenia). Odpowiedz Link Zgłoś
karambol45 Re: zerówka 19.05.10, 14:48 bo ja juz zgłupiałam w pdzeszkolu mówią że nie wolno uczyć literek a potem że dziecko aby poszło dzo szkoły musi znać literki - tak dzisiaj wyszło w tej poradni - to ja już nic nie ropzumiem Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: zerówka 19.05.10, 15:04 Konkternego zakazu nie ma ale jest przygotowanie do pisania i czytania a to jak najbardziej obejmuje literki. Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: zerówka 19.05.10, 15:58 nie musi znać literek a zakazu nie ma - było to już wałkowane, z podstawy programowej absolutnie zakaz nie wynika, acz nauka literek nie jest jakoś szczególnie zalecana Odpowiedz Link Zgłoś
zyza2 Re: zerówka 19.05.10, 16:09 Panie psycholog są leniwe i nie chce się im opracowywać nowych testów i mają bardzo mała wiedzę na temat nowej podstwy programowej. Mnie Pani psycholog powiedziała , że nowa podstawa programowa jest trudniejsza niż stara). Gdy zapytałam ją w jakim miejscu , to odpowiedziała, że dzieci muszą dodawac do 20. Wyśmiałam ją , ponieważ moja starsza córka w pierwszej klasie miała tabliczkę mnożenia . Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: zerówka 19.05.10, 18:51 karambol45 napisała: > bo ja juz zgłupiałam w pdzeszkolu mówią że nie wolno uczyć literek a > potem że dziecko aby poszło dzo szkoły musi znać literki - tak > dzisiaj wyszło w tej poradni - to ja już nic nie ropzumiem To jest właśnie paranoja reformy. Żeby iść do I klasy, dziecko nie musi umieć czytac ani pisać a potem w pierwszej klasie okazuje sie że jednak powinno. Odpowiedz Link Zgłoś
kilovolt Re: zerówka 19.05.10, 23:39 W przedszkolu ani w zerówkach nie uczy się czytać i pisać literek, natomiast takie dziecko musi umieć kojarzyć literki czyli wiedzieć np. na jaką literkę się dane słowo zaczyna czy kończy, bo to jest istotne żeby w pierwszej klasie mogło czytać czy pisać te literki. Odpowiedz Link Zgłoś
gajmal Re: zerówka 20.05.10, 08:14 A gdzie są takie zerówki, gdzie nie uczą dzieci pisać i czytać - bo jak ja rozmawiam ze znajomymi, to wszystkie dzieci uczą się w zerówce literek, cyferek, dodają, odejmują, robią zadania z treścią, piszą w zeszytach w trzy linie, mają zadawane uczenie się czytania do domu, głoskują itd Odpowiedz Link Zgłoś
analist73 Re: zerówka 20.05.10, 08:34 Ja po rozmowach w poradni wyszłam bardziej skołowana niż byłam (w tamtym roku). Ale to nie z winy pani psycholog, tylko że nikt nie potrafił powiedzieć co dzieci będą robić w zerówce, w pięciolatkach. W tym roku dyrektorka szkoły podstawowej wymieniła co dzieci powinny umieć aby pójść do pierwszej klasy. I nie było tam słowa o tym że powinny znać litery. Powinny umieć podzielić wyrazy na sylaby, określić jaka jest głoska na początku wyrazu, na końcu. To chyba tyle co było do liter. Ale osobiście ja nie wysłałabym 6-latka do pierwszej klasy jakby nie znał liter(bo wszystkie pozostałe dzieci są po zerówce w której uczyły się czytać i pisać). Jak widać reforma swoje a życie swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
yula Re: zerówka 20.05.10, 11:40 dowiedz sie jakie podręczniki są w waszej szkole. "Nowe już w szkole" są trudniejsze i tam chyba jest powtórzenie literek. Inne to wolniejsza nauka literek. U nas "wesoła szkoła i przyjaciele" obecnie uczą dwuznaki. Co jest w zerówce zalezy od nauczycieli. Dzieci w pierwszej klasie nie muszą znać literek i czytać. Pani psycholog chyba przespała nową podstawę programową. Mój pięciolatek na badaniu miał sprawdzane równowage, rozróżnienie lewa/prawa , umiejętność trzymania ołówka i rysowanie prostych figur geometrycznych tego typu zadania. Odpowiedz Link Zgłoś
pacynka27 Re: zerówka 20.05.10, 09:47 Moja koleżanka ma córkę w zerówce przyszkolnej. Wbrew temu co mówi reforma dzieciaki normalnie przerabiają podręcznik. Wypełniły już 4 czy 5 ćwiczeniówek. Czytają, piszą litery także w zeszycie. Liczą do 10. Ta znana mi dziewczynka sporo chorowała i dostała do domu podręczniki żeby nadrobiła zaległości. Podsumowując, w tej konkretnej zerówce dzieci robią dokładnie to samo co rok wcześniej mój syn w "starej zerówce". Odpowiedz Link Zgłoś
zyza2 Re: zerówka 20.05.10, 10:00 Ja mieszkam na Śląsku i u nas w zerówkach dzieci się nie uczą pisać czytać ,liczyć, ale brat ma córkę w Warszawie i tam bratanica uczy się czytac pisać i liczyć. Kierownik wydziału edukcji w moim mieście wyjaśnił mi , że w Warszawie zerówki są w szkołach i wtedy "... to całkiem coś innego"). Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: zerówka 20.05.10, 10:58 Mój syn w szkolnej zerówce uczy się literek, dodawania i odejmowania w zakresie do 10. Jest też nauka pisania kursywą i nieśmiertlene szlaczki. Nie ma chyba nauki czytania, ale jest rozpoznawanie głosek i sylab. Ja w domu sama uczę go czytać sylabami i on tez chodzi na zajęcia dodatkowe w szkole z czytania po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: zerówka 20.05.10, 10:59 pacynka27 napisała: > Podsumowując, w tej konkretnej zerówce dzieci robią dokładnie to samo co rok > wcześniej mój syn w "starej zerówce". A w mojej szkole także w I klasie dzieci też robią to samo co rok temu. No, mnożenia typowego nie ma. Ja sie pytam gdzie ta reforma? Odpowiedz Link Zgłoś
alabama8 Re: zerówka 20.05.10, 11:46 Mój syn w tym roku kończy "zerówkę" szkolną. W ramach wprowadzania reformy w klasie mają dzieci które wciąż jeszczemają 5 lat i te które nominalnie skończyły już 7. Podręczniki według starej podstawy programowej - a nauczycielka usiłuje jakoś zająć dzieci które nie potrafią odpowiedzieć na pytanie ile to 1+1, oraz te które już płynnie czytają i świetnie liczą. Syzyfowa praca, więc w ramach wyrównywania poziomu zajmują się kolorowaniem. W przyszłym roku szkolnym 'rocznikowe' siedmiolatki idą do I klasy a te o rok młodsze będą ... repetować zerówkę. Żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
formelka1 Re: zerówka 20.05.10, 12:57 W naszej zerówce też są dzieci, które mają jeszcze 5 lat i dzieci 7 letnie...5 latki śmigają z sylabowaniem, są chętne do literek, do szlaczków, a część siedmiolatków jest zainteresowana tylko i wyłącznie zabawą, a młodsze dzieci są bardziej chętne na wszelkie przejawy inicjatywy ze strony nauczycielki. U nas młodsze dzieci będą szły do pierwszej klasy i nie powtarzają zerówki. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
karambol45 Re: zerówka 20.05.10, 14:14 dzisiaj dowiedziałam się w przedszkolu że dyrekcja zabroniła prowadzenia jakichkolwiek zeszytów ze względu na podstawę pogramową i bądź tu mądry... a poradnia to już szkoda gadać.. Odpowiedz Link Zgłoś