antonioni1 Re: Potoccy żądają skarbów 30.10.05, 12:43 I mają do tego prawo. Pracowali na to przez pokolenia. Prywatna własność rzecz święta. Jakbym się czuł, gdyby ktoś zlikwidował mi moją kolekcję znaczków? Latami je zbierałem i skupywałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeee Re: Potoccy żądają skarbów IP: *.wolfson.cam.ac.uk 30.10.05, 13:24 chociaz osobiscie uwazam ze wlasnosc prywatna jest rzecza swieta i kazdy powinien miec prawo robic z nimi co chce to jednak wywozenie przedmiotow o wartosci historycznej z kraju jest przestepstwem takze w swietle obecnego prawa i dopoki prawo nie zostanie zmienione (a owinno byc bo jest glupie) to Potocki powienien swoje odsiedziec tak jak wszyscy przemytnicy; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szlachciura Re: Potoccy żądają skarbów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 13:26 A co byście powiedzieli jakby tak bracia Kaczyńscy zarządzili, że od jutra każdemu kto jest/był dyrektorem nie wolno mieć więcej niż 30m mieszkania (za karę, że żerowali na cudzej pracy). Zabraliby tym, którzy mają więcej, albo dokwaterowali rodziny z prawem własności do części mieszkania. I co byście uważali? Sprawiedliwe, czy niesprawiedliwe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprawiedliwy Re: Potoccy żądają skarbów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.10.05, 13:35 Jako czlonek zniewolonego i ponizanego narodu chce aby wszyscy poprzedni wlasciciele oddali narodowi wszystko czego dorobili sie naszymi rekami Sprawiedliwy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zazizuza Do kogo nalezy ta kolekcja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 13:38 Przeciez to oczywiste,że "skarby" magnaterii mogły powstac tylko na bazie feudalnego wyzysku klas niższych,które w tamtych czasach zadnych praw nie miały oprócz panskiej łaski.Skarb powinien więc wrócic do społeczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuber Re: Potoccy żądają skarbów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 13:38 Tak jest, ci Potoccy to chamy były nieokrzesane i nic nie warta hołota. Ciekawe tylko dlaczego kupowali dzieła sztuki zamiast kasę przechulać? Już widzę jak większość autorów tych komentarzy robi kolekcje za zarobiony szmal. Jakoś dziwnie bardziej podejrzewam skóry, fury i komóry. No, ale jak mogą zmieszać z błotem Potockich, to czemu by nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pablos Re: Potoccy żądają skarbów IP: 213.76.140.* 30.10.05, 13:42 Święta racja Zuber Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rex Re: Potoccy żądają skarbów IP: *.aster.pl 30.10.05, 18:19 Dziwne że okrutna władza ludowa ich wtedy nie wsadziła nawet...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek-USA Naginanie prawa IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 30.10.05, 13:44 Znowu ktos usiluje naginac obowiazujaceprawo. Jesli ktos dzisiaj usilowal by wywiezc jeden cenny antyk , to zostal by skazany a przedmiot ten zarekwirowanyi przeszedl by na wlasnosc Panstwa.Tak wiec gdyby przedmioty te zostaly zabrane z klasztoru wowczas nalezalo by je oddac Potockim. Dlaczego Potoccy maja byc ponad prawem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciotka Re: Naginanie prawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 13:50 Bo nie złapano ich na granicy. Dzisiaj też nikt ci nie zabierze twojego antyku dlatego że planowałeś go wywieźć, zabiorą Ci go dopiero jak już go wywozisz. Inaczej mielibyśmy "raport mniejszości" w prawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Naginanie prawa IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.05, 14:17 Ciagle przewija sie temat chlopa panszczyznianego. Po pierwsze taki chlop nie mial ziemi i utrzymywal sie z tego co wyroslo na ziemi Potockich- czyli oni ich utrzymywali. To tak jak w blokach komunalnych- mieszkancy palca wiekszy czynsz (przynajmniej w mojej dzielnicy), bo uzytkuja lokal gminy- czy maja prawo do odszkodowania?. Jezeli chlop byl wyzyskiwany, to niech potomkowie zaloza sprawe Potockim i im to udowonia- wtedy bedzie sprawiedliwie. Zreszta po uwlaszczeniu sytuacja chlopa nie zmienila sie na lepsze. Tearz tez wystarczy sie przejechac po wsiach- pomimo dobrobytu PRL w domach zarza sie (!!! na wlasne oczy widzialam) klepisko!!! Poza tym jak biedny chlop mial przyczynic sie do fortuny rodu,jego praca byla tyle warta ile zjadal. Fortuna rosla raczej dzieki powiazaniom rodzinnym i malzenskim, glowie do interesow i dobrym lokowaniu kapitalu. A chlop po prostu byl jak ten obraz zabrany wlascicielom. W okresleniu, ze dorobili sie na chlopach, czule PRL-owska retoryke. Opiekowalam sie we Francji dziecmi. Tesciowie rodziny posiadali zamek. Pomimo, ze nie grzeszyli pieniedzmi, czesc reprezentacyjna lepiej wygladala niz u nas Wilanow. PRL byl jak wrzod na d..upie, czego wojna nie pochlonelo, to wladza ludowa zniszczyla. Wystarczy przejechac sie na wschod Polski- ile tam jest zameczkow czy palacykow odebranych wlascicielom, ktore w ciagu ostatnich 50 lat rozpadaly sie. Nawet Warszawy dobrze nie odbudowali. Dzisiejszy Nowy Swiat cz K. Przedmiescie wcale nie przypominaja tego sprzed wojny. Nie mowic juz o tym, czego nie odbudowali chociaz nie bylo zrownane z ziemia. Nawet potrafili stary tynk zedrzec zeby nic nie przypominalo o dawnej swietnosci budynku. I to widac wlasnie w takich sprawach jak ta- nie chcialabym, zeby ktos zabral mi np. moja bizuterie dlatego, ze inni nie maja. To jest moja wlasnosc, tak samo jak i moje mieszkanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jmichlicki do spolegliwego i inne. IP: *.uk.regusnet.com 30.10.05, 15:17 ciekaw jestem kto ustali date , od ktorej bedziemy oddawac i sie rozliczac. Podstawowy blad polega na tym , ze po upadku komunizmu nie odcielismy sie od przeszlosci ustawowo tylko kontynuujemy PRL. Prawda jest taka , ze nie da sie naprawic wyrzadzonych krzywd. Maja racje ci , ktorzy pisza o krzywdach chlopow panszczyznianych. Ziemia , na ktorej zyli kiedys nalezala do nich. Pozniej w rozny sposob im ja zabrano i trafila m.in w rece Potockich. ktos moze powiedziec , ze to bylo tak dawno , ze nikt juz nie pamieta a ja odpowiem - no coz - ale taka jest logika. do spolegliwego nawet majac swiadomosc , ze jestes prowokatorem , odpowiem ci , ze nielatwo jest policzyc rachunek krzywd. Zgadzam sie , ze wielu Polakow bylo szmalcownikami ale czy ktos policzyl Zydow w NKWD. Jak juz chcesz prowokowac to najpierw troszke postudiuj a potem sie wypowiadaj. Przekonasz sie ilu Zydow dawalo kase Hitlerowi , ilu Zydow bylo we wladzach Rosji Radzieckiej. Jesli wysuniesz jakis argument to gotow jestem podjac dyskusje. Bo na razie to twoja logika mowi , ze Polak zabijacy Zyda do Polski morderca a Zyd zabijajacy Polaka to co najwyzej Rosjanin zydowskiego pochodzenia. Zapraszam do dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szwet14 Re: do spolegliwego i inne. IP: *.bredband.comhem.se 30.10.05, 19:02 W zyciu nie zdobedzie sie na dyskusje. Musialby siegnac chociazby do zagadnienia przejmowania polskich majatkow obciazonych zabojczymi lichwami. Marzyla sie nowa Ziemia Obiecana. Do dyskusji potrzeba wylozyc wszystkie karty na stol i rozwazyc. Dla takich jak on bezrozumna nienawisc jest esencja zycia. Z fanatykami nie dyskutuje sie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alek Re: Naginanie prawa, aga prawisz bzdury IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.10.05, 15:28 Prawisz totalne bzdury, zaszczepiono cię nienawością do władzy ludowej i powielasz bezmyślnie te bzdurne mity misternie tworzone przez oszołomów prawicowych. Najpierw zapytaj się jak doszło do tego,że pałacyki, dworki zostały bez właścicieli. To powiem ci, bo wiem to z własnych obserwacji, ci wielcy patrioci wypieprzyli z kraju jak napadły na Nas Niemcy. Pozostali tylko prawdziwi włodarze tej ziemi; chłopi i robotnicy. To oni bronili tej ziemi. Panowie posiadacze fortun dopiero teraz upominają się o odszkodowania, o zwrot znacjonalizowanych majątków. Uważasz, że to w porządku. Płacić mają nasze dzieci i wnuki. Więc nie obrażaj tych milionów chłopów którzy charowali na jaśnie nierobów, na ich fortuny. Wiem jaką wieś zostawili jaśnie panowie po wojnie. Totalna bieda i analfabetyzm. To właśnie władza ludowa organizowała kursy pisania i czytania. Pamiętam jak przy lampach naftowych biedaczki poznawały alfabet i pierwsze pisane słowa. Po wojnie ogromnym nakładem pracy całego narodu odbudowywano pałace, oddawano do użytku ludu pracującego w najczęściej postaci obiektów kultury. Trzeba być wyjątkową kanalią aby ogromny wysiłek rodaków dezawuować, sprowadzać do totalnej bezmyślnej krytyki. Uważam, że Państwo Polskie powinno oddawać obiekty prawowitym właścicielom ale powinno ich obciążyć kosztami odbudowy po zgliszczach wojennych, kosztami utrzymania tych obiektów, bieżącej konserwacji. Niestety te zachłanne pany chcą jeszcze odszkodowań z tytułu użytkowania, to się w głowie nie mieści. Przecież każdy wie co dzieje się z budowlą kiedy pozostawi się ją własnemu losowi, budowla poprostu przestaje istnieć. A jeśli chodzi o wrzody, to ty masz w swojej łepetynie. Odpowiedz Link Zgłoś
michalski.t Re: Naginanie prawa, to ty alek prawisz bzdury!! 30.10.05, 16:58 ciekawe jak by tak tobie komuchy zagarnęły majątek!! akurat przeżyłem coś takiego - mojemu dziadkowi walczącemu w angli po powrocie odebrali cały majątek... dopiero ja odzyskałem część jego ziemi i teraz zamierzam sądzic się z miastem od odszkodowanie z tytułu bezprawnego uzytkowania (gnoje zburzyli nam kamienicę ) Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: Naginanie prawa, aga prawisz bzdury 30.10.05, 17:37 Powtarzasz straszne komunały. Wejdź na jakąś stronkę poświęconą zabytkom i zobacz, jak ta władza ludowa dbała o zabytki. O dwory i pałace na prowincji. Pytanko - czy właściciele odebranych po wojnie dóbr mieli jakąkolwiek możliwość - nazwijmy to delikatnie - utrzymywania ich w stanie niepogorszonym? To ja Ci mówię, że nie - bo nie były ich własnością. Inwestowałbyś w coś, co zostało Ci odebrane, beż _żadnych_ przesłanek, że może zostać Ci zwrócone? Powtórzę - dobra zostały _odebrane_, widzisz tu jakąś wolną wolę u poprzednich właścicieli? A propos "totalnej biedy i analfabetyzmu". Uwierzysz, że przed wojną były na wsiach szkoły? Radosne obrazki powojennej propagandy zapadły widać niektórym bardzo głęboko. Odpowiedz Link Zgłoś
rozowykot Re: Naginanie prawa, aga prawisz bzdury 30.10.05, 19:26 chateau napisał: > >Uwierzysz, że przed wojną były na > wsiach szkoły? Oj były ,były . NP we wsi Gwóźnica zdobył wykształcenie Julian Przyboś. A w XVIw we wsi Januszkowo skończył szkołę poeta Klemens Janicki .Jedna jaskółka nie czyni wiosny a nauczyciele z ZNP w 1936r strajkowali bo połowa młodzieży na prowincji nie chodziła do szkoły a szkoły zamykano bo ich było rzekomo za dużo. Nieliczni synowie wielkich rodów chodzili do prowincjonalnych szkół , większośc kształciła się w stolicy lub za granicą to po co było takie szkoły utrzymywać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Naginanie prawa, aga prawisz bzdury IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.05, 22:53 Moze nie mieli wyboru i musieli wyjechac zamiast siedziec w wiezieniu. W tej chwili nazwales wielkim patriota m.in. Milosza (to ten poeta-noblista). Tez wyjechachal w latach 60-tych na zachod i nie sadze, ze zrobil to dla przyjemnosci. Wielu z tych "wielkich patriotow" dzialalo w organizacjach polskich. Co do analfabetyzmu- dlaczego pokolenie mojej babci czy nawet rodzicow pochodzacych ze wsi i tam mieszkajacych ma w wiekszosci podstwawowe (i to nie zawsze pelne) wyksztalcenie. No coz czytac potrafia, ale czy ze zrozumieniem to juz inna sprawa. A przeciez szkola byla taka dostepna. Co do odbudowy palacow- tak jak pisalam pojedz po tak zwanych zadupiach zwlaszcza na wschodzie kraju- palacyki nie byly zrujnowane w czasie wojny, a rozpadly sie za PRL bo nikt ich palcem nie dotykal. Poczytaj sobie wypowiedzi owczesnych konserwatorow zabytkow jak musieli walczyc o budynki, bo jakis glab chcial rozebrac dobrze trzymajace sie zabytki. Jak czytam twoje wypociny, to tak jakbym czytala ten szmatlawiec- Trybune Ludu. Odpowiedz Link Zgłoś
rozowykot Re: Naginanie prawa 30.10.05, 19:46 aga gościu portalu przeczytaj na litość boską jakiś podręcznik do historii gospodarczej albo choćby Bobrzyńskiego lub Tymowskiego .Polska była krajem rolniczym a rolę uprawiali chłopi a nie szkachta. Tylko ta zaściankowa, co jej carat "szlachectwa przeczył" w wielkich bólach wychodziła w pole a panny ,zdaniem wieszcza narodowego ,doiły krowy w rękawiczkach. Nie opowiadaj więc ,że arystokracja ciężko pracowała, owszem, niektórzy osobiście kontrolowali ekonomów , jak wspołczesny prezes firmy. Do prowadzenia interesu to on ma ludzi.Nadal się zastanawiam dlaczego Niemcy im tego nie zabrali, pewnie kolaborowali, a za kolaboracje to im się należał przepadek mienia, bo to świństwo. Niech to wyjaśnią, bo ja wiem ,że Niemcy zabierali wszystko co cenne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moi Re: Naginanie prawa IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.10.05, 23:39 jesli prawda jest, ze Potockich aresztowano gdy czynili przygotowania do wywiezienia (czytaj popelnieia przestepstwa), to w swietle prawa juz dopuscili sie przestepstwa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niepotocki Re: Potoccy żądają skarbów IP: *.dziesiata.com / *.dziesiata.com 30.10.05, 15:30 trzeba wszystko pooddawać tym "polakom" a w muzeach powiesić portrety lenina i tym podobnych dlaczego rząd polski nie wystawi rachunku za konserwację i przechowanie , tylko wszystko oddaje lekką ręką . szkoda że nie zagarnęli tego hitlerowcy wówczas sprawa byłaby jasna , nie byłoby gdzie się upomnieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: historyk PODATKI i inne należnosci- spłacone??? IP: *.crowley.pl 30.10.05, 16:23 W okresie międzywojennym wiele dóbr ziemiańskich było bardzo zadłużonych wobec państwa. Każdy ,kto teraz domaga sie zwrotu przedwojennej własności powinien sie wykazać, ze nic nie był winien państwu polskiemu przed 1939! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uczciwy Rzeczywista demokracja! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.10.05, 16:43 Spojrzyjcie wszyscy w nasza historie prosze-szlachta potocko podobnych powstala z hlopstwa budujac swoje furtuny z bracmi "arystokrarami" nastepnie na ziemie lasow Kazimierz zaprosil wygnanych zydow ktorzy zgodnie z ich natura przechwycali podstepnie wiekszosc przez "gminy" lub sprytnie namawiali dzieci chlopskie aby konczyly szkole podstawowa juz w 5 klasie narzekajac ze onie bez praw do ziemi musza tak dlugo sie uczyc.Po naukach juz jako lekarze, adwokaci, sedziowie i inni oskubowali chlopa do zera-pan dziesiecina, zyd zastrzyk, adwokat znaczek i.t.d Obecnie wlasnie Ci zydzi twierdza ze 80% kraju im sie nalezy a reszta szlachcie wyzyskujacej.Czy nie powinno podzielic sie:wyjdzcie z czym przyszliscie, pozwolcie na rzeczywista demokracje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rt Nie oddawać! IP: *.aster.pl 30.10.05, 18:18 Od tego sa rewolucje by dochodziło do konwersji własności! Przcież Potoccy - powiedzmy 500 lat temu - też nie każdy z tych przedmiotów pozyskali lege artis Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beee Jak juz to wszytskim i wszystko IP: *.acn.waw.pl 30.10.05, 18:38 Jesli te obiboki maja dostac precjoza, to ja żądam by milionom ludzi oddac to co starcili za komuny - a wiec niektorzy zycie, inni szanse życiowe, kariery, godnosc, czy takze materialnie, bo dostawali socjalistyczne pensje. Dopiero po uiszczeniu tych zobowiazan, mozna zaspokoic tych nierbow P. czy B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szela Jakub Re: Potoccy żądają skarbów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 19:10 Niech zgłosza się do Kwaśniewskich to dobrzy ludzie ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zjadliwiec Re: Potoccy żądają skarbów IP: *.aster.pl 30.10.05, 21:20 A ja żądam odszkodowania za parę stuleci pańszczyzny moich przodków (świeć im Panie). W geście dobrej woli mogę ograniczyć swoje roszczenia do 200 lat.:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alert Re: Potoccy żądają skarbów IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 30.10.05, 21:20 To dziwne jak moga byc beszczelne tzw. stare rody najpierw zalozone najczesciej przez szanownych ludzi ale w nastepnych pokoleniach zwykle kontynuowane przez szubrawcuw ktorzy potrafili rozdziewiczac wszystkie dziewki w okolicy lub uciskac niemilosiernie poddanych. Dlaczego ci ktorzy zostali przez nich ograbieni nigdy nie upomnieli sie o swoja wlasnosc? Potoccy powinni poczytac dokladniej historie i dowiedziec sie jakimi sposobami i przy urzyciu jakich srodkow ich rodzina weszla w posiadanie tych dziel sztuki. Te dziela sa skarbem narodowym i takim powinny zostac. Pozdrowienia z UK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guptak Re: Potoccy żądają skarbów IP: *.chello.pl 30.10.05, 22:26 . to faktycznie bezczelne, że przedstawiciele rodów fundowali sobie portrety, a teraz ich potomkowie bezczelnie żądają zwrotu dóbr kultury polskiej. Tam w UK nigdy się podobne rzeczy nie zdażaly, nikt nic nie malowal, i wszyscy obywatele byli robotnikami, i tak zresztą jest do dzisiaj, nawet jedna Elżbieta tyra co dzień na chleb . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: UB Re: UB mialo racje IP: *.adsl.highway.telekom.at 30.10.05, 21:26 Ze nie pozwolili wywiezc tego za granice. Ciekawe czy ktos by pozwolil na wywozke z Luwru bo kiedys byla to wlasnosc prywatna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bobo Trzeba było nie wpuścić do kraju Niemców i bolszew IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 30.10.05, 21:58 Trzeba było nie wpuścić do kraju Niemców i bolszewików. Zamiast balować przed wojną trzeba było uzbroić armię polską, która by chroniła ich skarby. Odpowiedz Link Zgłoś
olias NIECH MI ZAPŁACĄ ZA UPADEK I RP 30.10.05, 22:15 przypominam że mnie i parudziesięciu milionom Polaków należy się odszkodowanie za doprowadzenie państwa do upadku, rozbiory, wynikające z tego krwawe powstania i zacofanie gospodarcze a na końcu jeszcze za działalność Potockiego w Uni Wolności wielu nazw. I wszystko to zawdzięczamy również temu rodowi. obrzydzenie bierze - jak można się skundlić. Odpowiedz Link Zgłoś
olias Potoccy, Braniccy ... Targowica 30.10.05, 22:19 targowica wraca w komplecie? to najpierw udowodnijcie że w waszych żyłach płynie jeszcze krew zdrajców, a nie stangretów i lokaji (własciwie to jak to jest w prawie - dziedziczą wtedy czy nie?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolia Wyzysk chłopów??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 00:13 Ciągle przewija się tu temat wyzysku chłopów przez arystokrację. Czy wszyscy chłopi byli wyzyskiwani? Czy cała arystokracja wyzyskiwała? Prawie 50 lat komunistycznej indoktrynacji robi swoje. Czytając wypowiedzi w tej dyskusji można odnieść wrażenie, że prawie wszyscy uważają, że chłopi (wszyscy) byli wyzyskiwani przez arystokrację (całą). To nie jest prawda. Pamiętam reakcje wielu ludzi (chłopów pańszczyźnianych) na widok mojej babci kiedy po kilkudziesięciu latach przyjeżdżała w swoje rodzinne strony - szacunek, radość, serdeczność i tęsknota za tym co było. Powiem więcej, w moim domu i w wielu domach moich krewnych i znajomych jest mnóstwo przedmiotów rodzinnych - mebli i innych pamiątek - które dostawali wiele lat po wojnie od ludzi (chłopów pańszczyźnianych), którzy zabrali te pozostałości na przechowanie z dworów i pałaców opuszczanych przez Sowietów... Z pewnością byli chłopi okrutnie wyzyskiwani. Byli też zdrajcy i inni źli ludzie wśród burżuazji, ziemian i arystokracji. Jednak myślę, że zdecydowana większość chłopów nie była wyzyskiwana. Dokładnie tak samo jak zdecydowana większość ziemian i arystokracji dbała o Polskę. Nie prawdą jest też to, co ktoś w tej dyskusji napisał, że po wojnie w Polsce zostali tylko chłopi i robotnicy, a cała arystokracja uciekła za granicę. Chociażby ostatni ordynat Zamościa Jan Zamoyski, zresztą pierwsze kilkanaście lat spędził w najgorszych więzieniach PRL... Poczytajcie uważnie za co... Poza tym bardzo wielu jak np. mój pradziadek z wyrokiem śmierci od NKWD nie mogli wrócić do kraju przez wiele lat mimo, że tu były ich żony z dziećmi... Zgadzam się niestety z tym, że dzisiaj zachowanie niektórych potomków ziemian i arystokracji pozostawia bardzo wiele do życzenia. Jednak znowu przestrzegam przed generalizowaniem. A prawo własności jest podstawą. I nikt nie zadba o żaden majątek lepiej niż jego właściciel. Wszystko co można zwrócić prawowitym właścicielom powinno być zwrócone. W szczególności to co jest w rękach państwowych. Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisiekmalina Re: Wyzysk chłopów??? 31.10.05, 01:07 Po co ty sie czlowieku spowiadasz ze swego pochodzenia? Przeciez nie miales na to zadnego wplywu, zadnego wyboru - tu widze dales sie omotac marksistowskiej bredni walki klas. Jestes sadzony z wlasnego charakteru i zachowania sie, kto twoje dziady nie ma tu nic do rzeczy: wiadomo, ze wszyscy chcielibysmy miec szlachetnych przodkow, ale poniewaz, jak juz nadmienilem wyzej, nie mamy na to wplywu, nie mozemy tez ponosic zadnej odpowiedzialnosci za przywary (czy gorzej) tychze, a rowniez pysznic sie ich zaslugami, jesli takowe mieli, bo tez osobiscie na nie nie zasluzylismy. Po tym krotkim wykladzie musze ci wytknac drobna niescislosc :twoja babka chyba nie miala kontaktow z chlopami panszczyznianymi po 2giej wojnie, jako ze panszczyzna zniesiona byla w zaborze rosyjskim w latach 60tych dziewietnastego wieku, chyba ze byla niemowleciem w owym czasie, a co najmniej pania okolo 90tki po 2iej wojnie, a ci chlopi dobrze ponad setke. Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisiekmalina Re: Potoccy, Braniccy ... Targowica 31.10.05, 00:40 Moze jestem ciemny chlop, ale prosze wytlumaczyc: byly te dobra wlasnoscia Potockich , czy nie byly? Byc moze Potoccy byli targowiczanami, nieprzyjemnymi osobnikami bijacymi zony i puszczajacymi glosno baki, ale jak sie to ma do prawa wlasnosci? Co to za logika: jesli byl przyjemnym facetem to moze sobie zachowac swoje obrazy i inne puzderka, a jesli nie byl to wladza ludowa (lub jakakolwiek inna) przywlaszczy sobie jego kolekcje (eufemistycznie mowiac :zaopiekuje sie). No wiec jak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosciniak Re: Potoccy żądają skarbów a ja powrotu socjalizmu IP: *.dip.t-dialin.net 31.10.05, 09:06 Potoccy żądają skarbów a ja powrotu socjalizmu, ja juz to juz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nałęcz Potoccy IP: *.router2.tygrys.net 27.12.08, 19:04 tak wiele nie napracowali się na zdobycie tych wszystkich skarbów.Pracowali na nie: źle opłacana służba,a głównie rzesze bezimiennych włościan,którzy niegodni byli chociażby spojrzeć na te arcydzieła Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro Zadaja skarbow??! 27.12.08, 22:18 domagaja sie zwrotu zabranej im wlasnosci. Co za komunistyczno-bolszewickie myslenie! Odpowiedz Link Zgłoś
anathesis POlacy zadaja zrotu swego mienia kardzionego im 28.12.08, 15:24 przez setki lat przez Potockich, komuchow, solidaruchow etc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szlachcianka skarb i polacy IP: 188.33.117.* 23.08.09, 20:25 potockim sie nalezy ich wlasnosc i nie ma co dyskutowac! moga narzekac niektorzy na szlachte ale co robi teraz 90 procent spoleczenstwa?nic,bawi sie w polityke,i nic wiecej ztego nie wynika! polska tylko swieci ruinami zabytkow,jak to sie mowi cudze chwalicie swego nie znacie ,zamiast dbac o to co szlachetne rody uzbieraly,wybudowaly to lepiej byko zniszczyc zostawic na pastwe losu! to glupota polakow do tego doprowadzila,glupota i zawisc.Zawsze byl pan i podwladny i nic sie nie zmienilo a nawet jest gorzej bo wielka demokracja a nadal sie wyzyskuje kazdego w pracy,placi sie nieuczciwie!od wiekow tak samo tyle ze jakos madrzej postepowali a teraz tylko sie moga moi dziadkowie wstydzic za narod i jego polityke! Odpowiedz Link Zgłoś