mily3 09.11.05, 07:32 Już się nie mogę doczekać... Miejmy nadzieję, że wzniesie się wyżej niż film Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Qavtan Re: Wiedźmin w komputerze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 08:45 bardzo fajnie, tylko jesli to bedzie takie przenoszenie Wiedzmina jak na film to dziekuje. ciekawe czy sie postaraja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LadyVick Re: Wiedźmin w komputerze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 08:55 zapowiada się całkiem ciekawie :) CD Project tak trzymać! Więcej polskich RPG- ów na rynku :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teufel Re: Wiedźmin w komputerze IP: 80.188.46.* 09.11.05, 15:36 tak tyle ze nazwa angielska jest baaaaardzo dziwna - ciekawe czy ktos potrafi przetlumaczyc "the witcher" na j. polski - wiedzmin to niestety nie bedzie ale cos bardziej obscenicznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BERET Czy ktoś pamięta Secret Service ???? IP: 193.238.14.* 10.11.05, 09:35 Bardzo dobrze, że cd projekt się tym zajął ja tylko żałuję że ni mam umiejętności i zdolności do tworzenia gier praca przy czymśtakim musiała by być naprawdę za....bista+książka, która mnie zafascynowała. Wracając do tytułu postu wzmianki o powstaniu wiedźmina można przeczytać w Secret Serviceach archiwalnych jescze z końcówki lat 90. Długa ta droga komputerowego wiedźmina. Dobrze że autor porusyzł sprawę S.T.A.L.K.E.R.A czekam na to jeszcze bardziej niż na Wiedźmina. Takie tytuły jak wiedźmin powinny być dla nas eksportowym materialem, u nas jednak ludzie wolą wywalać pieniądze na twórczość miernot np Michała Wiśniewskiego itp itd. Cd projekt do boju zróbcie coś z klimatem nie ważne grafika chodzi o klimat. Baldur jaką miał grafikę albo Planescape torment ale klimat !!!! to sięliczy zróbcie klimat. PROSZĘ AUTORÓW NIECH BĘDZIE MOŻNA UBRAĆ WIEDŹMINA W STRÓJ Z PIERWSZEGO OPOWIADANIA !!!!!. A nie zapominajcie że sątam inni bohaterowie można by spróbować zrobićcoś podobnego jak w RPGU znany świat gry ja tego nie pamiętam ale każdy bohater miał inne wprowadzenie np niektórzy chcieli by zagrać Jaskierem lub Yennefer albo Yarpenem. Muszę przecztać to jeszcze raz bo zapomnialem bohaterów. Ja bym chciał zagrać oprócz wiedźmina, Tym nilfgaardczykiem który się przyłączył do wiedźmina. CD PROJEKT NIE ZEPSUJCIE TEGO JAK FILMU pewni ludzie liczący na zysk tanim kosztem wyznający zasadę przyczepi się gó.. do statku i mówi płyniemy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Walet Winny Chmmm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 23:49 Pomysł jak każdy na swój sposób dobry. Jednak czy perspektywa gry Jaskrem jest wogóle ciekawa? Rozumiem Yennefer, Yarpen albo Cahir jeszcze ujdą ale Jaskier nie walczy. To by było sprzeczne z książką gdyby potrafił nie zgubić sztyletu o walce nie mówię :) Jednak zasadniczy problem leży gdzie indziej. Fabuła the witcher toczy się po wydarzeniach z książki a więc Cahir, Angouleme, Regis, Milva już nie żyją. Odeszli (a szkoda, Regis był fajną postacią. A jego bimberek z mandragorki... nawet Wędrowycz by nie umiał. Swoją drogą gdyby ktoś sfilmował prozę takiego Pilipiuka, czy Ziemiańskiego to moglibyśmy mieć hity na skalę światową a za Wiedźmina powinni filmowców zamknąć w Narrenturum.) Wracając do tematu, gra pozostałymi była by już mniej interesująca bo owszem Ciri, mała wiedźminka czy Yennefer potężna czarodziejka to postacie baaaaardzo ważne ale mimo wszystko fabuła dla nich musiała by być ciut inna. Najlepiej było by móc ich po drodze wciągnąć do dróżyny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: morgen Re: Wiedźmin w komputerze IP: *.chello.pl 10.11.05, 19:22 chyba ci sie witcher z bitcher pomylilo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Walet Winny Re: Wiedźmin w komputerze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 23:36 Możliwe, że "the Witcher" może po próbie dosłownego tłumaczenia brzmieć dziwnie, ale pamiętajmy iż słowo to nie figuruje w angielskim. Wiedźmin to postać stworzona przez pana Sapkowskiego więc i nazwa niecodzienna. Tak więc należy wg mnie przyjąć witcher=wiedźmin. Z resztą te wyrazy nawet się kojarzą (zwłaszcza jak ktoś zna angielski i polski równocześnie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 100krotka już dawno jest... IP: *.acn.waw.pl 09.11.05, 10:20 czy nikt już nie pamięta Arkadii??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frstman Re: Wiedźmin w komputerze IP: 213.25.92.* 09.11.05, 10:57 każdy kto grał w RPG będzie miał nadzieje , że to nie będzie klapa. Już dawno nie pojawiało się nic ciekawego na rynku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: _real_ Re: Wiedźmin w komputerze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.05, 19:12 A ja widziałem engine (poprawiona Aurora z NWN czyli zabytek ;p), screeny, filmik promo i stwierdzam , że zapowiada sie pomyłka kolejna; podobnie jak film Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muerte Re: Wiedźmin w komputerze IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 09.11.05, 19:36 > A ja widziałem engine (poprawiona Aurora z NWN czyli zabytek ;p), screeny, > filmik promo i stwierdzam , że zapowiada sie pomyłka kolejna; podobnie jak film Wiec chyba byles pijany.Graficznie ta gra zapowiada sie b.dobrze.Jezeli ci nie pasuje pewnie porownujesz ja z ES4...z tym ze to pojawi sie "troche" pozniej;) Jej sukces zalezy przede wszystkim od skomplikowania fabuly.Jezeli nie bedzie to kolejne machanie mieczem jak wiekszosc gier chcacych uchodzic za rpg - sprzeda sie. Tylko prosze...ani slowa wiecej o filmie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: _real_ Re: Wiedźmin w komputerze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.05, 22:28 jasne, powodzenia ;p niestety będzie kolejne machanie mieczem jak wiekszosc gier chcacych uchodzic za rpg - sprzeda > sie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mietek Re: Wiedźmin w komputerze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.05, 19:00 Ty się tam gościu znasz na gierkach jak pajac na metaboliźmie, więc nie mów że to będzie klapa póki gierka nie wyjdzie, wtedy pogadamy. Pozdrawiam fanów Sapkowskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grocz Re: Wiedźmin w komputerze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 19:13 Ta gra juz powstaje i powstaje, nie wiem nawet czy to juz nie ktores podejście z kolei Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a psik Re: Wiedźmin w komputerze IP: 201.124.34.* 09.11.05, 19:55 czego przykładem jest kariera studia Pixar, które swoimi animacjami złamało monopol Disneya Pixar nie konkurowal z Disneyem na tej samej plaszczyzie animacji o ile sie nie myle. Disney stawial na animacje dwuwymiarowe a Pixar na 3D Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: Wiedźmin w komputerze 09.11.05, 20:36 Ja natknalem sie na Wiedzminia po wpisaniu w komputerze... swego nazwiska. Tam jest jakis semko barchacz, a to moje nazwisko, no i nie takie czesto wystepujace, jak Kowalski, a raczej zupelnie rzadkie, jesli w ogole, ze tak powiem :) Napisalem do autora strony (gry?), podkreslajac, ze pytam z ciekawosci. Niestety odpowiedzi nie otrzymalem :( Ale czekam, czekam, i prosze o odpowiedz, bom ciekaw :))) Ja znam dwoch Barchaczow: siebie, i mego brata. Pozdrawiam, WB Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: Wiedźmin w komputerze 09.11.05, 20:41 I teraz wyczytalem nazwisko, czy pseudonim Triss Merigold, a to, zdaje sie nick osoby zwiazanej z prasa... Zwracam sie do P. Sapkowskiego: Panie Andzreju, skad Pan wzial nazwisko Brchacz?:) Naprawde jestem bardzo ciekaw:) Prosze nawet napisac maila moze...?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: her Re: Wiedźmin w komputerze IP: *.chello.pl 10.11.05, 19:36 uprzejmie informuje, ze osób o nazwisku Barchacz jest w Polsce piec. www.herby.com.pl/herby/ Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Dziekuje bardzo:) ale... 10.11.05, 23:34 przypuszczam, ze na stronie sa uzwglednione dwie osoby juz niezyjace (moi Rodzice; zmarli w 1987 roku), zas osoby z Gdańska(?) nie znam. Czy byloby mozliwe przyblizenie mi jej, lacznie z kontaktem do niej jakims...? Odpowiedz Link Zgłoś
kuserek Re: Wiedźmin w komputerze 09.11.05, 21:35 Na pewno gra ma duże szanse, bo wielu czytelników ja kupi z samego szacunku do sagi o wiedźminie, jednak naprawde wielki sukces to bedzie dopiero gdy sie to przeniesie na multiplayer, sam bym chciał byc jakąs driadą albo lubiącym karty krasnoludem, blędnym rycerzem lub nawet jakims scotia tael. Jest potega możliwości w świecie wiedźmina, żeby tylko udało sięto komus przenieśc w program, to będzie sukces. Trzymam kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KaSzaK Re: Wiedźmin w komputerze IP: *.katowice.msk.pl / *.bielsko.msk.pl 09.11.05, 21:49 Gierka z strony CD-Projekt RED zapowiada się świetnie. Grafika pierwsza klasa. Wydaje mi się że będzie to genialny RPG single playerowy. Myślę że kupię, w końcu trzeba popierać krajowe nie? :) Pozatym to bez urazy, ale gra singleplayerowa przerobiona na multi, nigdy nie dorowna MMORPG'owi takiemu jak WoW :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tanatos Re: Wiedźmin w komputerze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 22:27 Film w realiach Sapkowskiego... ech, szkoda klawiaturę psuć dla opisywania czemu mi się nie spodobał. Co do gry: Silnik NWN (Aurora) jako przestarzały? No cóż... Jak się na to spojrzy od kuchni i na mozliwości jakie daje, to może sobie nawet i być z epoki kamiennej. Jest i tak po prostu dobry i daje bardzo wiele możliwości autorom modułów. Zachęcam do spróbowania, ale to wymaga poznania paru rzeczy, a nie tylko krytykowania. Konkurencja dla WoW i Lineage? Jeśli rozgrywka internetowa będzie odpłatna, to będzie w niego grało góra 1000 osób, a i to przy optymistycznych założeniach. Na świecie większych szans mieć nie będzie, bo światy WoW i Lineage już mają oddane rzesze fanów i jeśli spróbują oni Wieśmina, to na krótko i z ciekawości, bo nie będzie on mógł konkurować ze złożonością światów WoW i Lineage. A te 1000 graczy będzie głównie z Polski. Jeśli CD Projekt udostępni rozgrykę sieciową bezpłatnie, na zasadach zbliżonych do NWN to już ma pewne szanse... Ale też na polskim rynku, bo na zachodzie zostanie wyparty przez zbliżające się wielkimi krokami NWN2. Jakiś czas temu na forach Bioware znalazłem chełpliwą wypowiedź jednego z developerów Wieśmina, że gra będzie w stanie konkurować z NWN2. No i niestety nie będzie w stanie, bo dobry silnik Aurora (używany przez Wieśmina i NWN) jest zastąpiony w NWN2 nowym silnikiem, jeszcze lepszym. Czyli wyjdzie ściganie się kaszlaka z porshe... Ładne plany, ale wygląda na to, ze będziemy mieli mocno przereklamowaną grę ("dobre, bo polskie" np. denaturat, hehehe) na kilkanaście godzin rozgrywki. Poprawną, ale raczej nie powalającą i w dodatku w raczej prymitywnie skonstruowanym świecie Sapkowskiego... Plany były piękne, ale i tak wyjdzie jak zawsze... Ja chyba zaoszczędzę pieniądze na NWN2, bo to ma większy sens. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
osmol Re: Wiedźmin w komputerze 09.11.05, 23:42 >raczej nie powalającą i w dodatku w raczej prymitywnie skonstruowanym świecie >Sapkowskiego To ja słów parę... A Waszeć czytać to w ogóle potrafi? pewnikiem tak ale widać bez zrozumienia.. Wybacz atak ad personam ale scyzoryk mi się w kieszeni otworzył kiedy przeczytałem że świat w Wiedzminie jest prosty... ba! prymitywny! Wybacz ale czytaliśmy inne ksiązki. Mówiąc szczerze to świat w Sapkowskim jest tak barwny, tak rozległy i powiązany szczegółami ze sobą, że czasami się w nim po prostu gubiłem i musialem wracać do niektorych tomów (szczególnie że ukazywały się one w róznych latach) aby przypomnieć sobie kontekst czegoś tam... Nie wiem z czym porównjesz świat Sapkowskiego, że nazywasz go prymitywnym. I błagam nie mów mi że z Tolkienem... bo mimo że to dwa inne światy i Tolkiena przeczytałem kilkukrotnie, to jednak raczej z powodu presji otoczenia niż z rozkoszowania się słowem i historią! Ba! Powiem więcej, świat tolkiena jak la mnei był dośc schematyczny i bezbarwny, często tez odkładałem książkę bez żalu kidy szedłem spać! A u Sapkowskiego? Ano to była lektura na jedna noc... Kupowałem książkę popłudniową porą a kończąc ją widziałem za oknem świt. Nie muszę chyba dodawać, że zaraz po zakończeniu tomu tęskniłem za nastepnym. A wracając do gry. Na pewno kupię. Nie dlatego że to polskie, a dlatego, że lubie ten świat. I póki co wstrzymam się z oceną efektu końcowego póki nie ujrzałem całości. Jak na te chwilę trzymam kciuki za twórców. na pewnowyjdzie im coś o niebo lepszego niż kinowa wersja Wiedźmina. PS. Może jenak spróbuj popsuć klawiaturę i napisz czemu Sapkowski Ci sie nie spdobał, pewnie przyda się to tym którzy tworza grę. Śmiało, wszak krytykować też trzeba umieć! _________ osmól Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Colly Re: Wiedźmin w komputerze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.05, 23:49 Gdybyś się choć trochę interesował tym, co robią twórcy tej gry, to byś doskonale wiedział, ze z Aurory nie zostało juz NIC! Praktycznie wszystko zostało napisane od nowa - a zatem jest lepsze. I nie mów mi, ze nie będzie w stanie konkurować z NWN2, bo jak zobaczę w tej grze tak nudną fabułę jak w części pierwszej, to nawet "teletubisie" owe NWN2 przebiją. Odpowiedz Link Zgłoś
ignatz Re: Wiedźmin w komputerze 09.11.05, 22:39 "Rozgrywka będzie jednoosobowa, choć niewykluczone, że jeżeli gra odniesie sukces, CD Projekt stworzy wersję sieciową" - ROTFL! Mimo całej sympatii dla twórców gry, nie wyobrażam sobie, by mozliwy był jakikolwiek sukces na zachodzie bez możliwości gry sieciowej. No, chyba że za cenę kopii 1 euro lub podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ign Re: Wiedźmin w komputerze IP: *.chello.pl 10.11.05, 19:32 widac malo sie orientujesz w branzy. jest wiele gier robionych specjalnie pod single player. Odpowiedz Link Zgłoś
ignatz Re: Wiedźmin w komputerze 11.11.05, 08:22 Piszę tylko to co widzę, wszystkie większe hity miały od razu możliwość gry w trybie MP. Ale jeśli jest tak jak mówisz, to w takim razie życzę "Wiedźminowi" sukcesu jakiego dotąd polska gra nie znała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fenrir Re: Wiedźmin w komputerze IP: *.smrw.lodz.pl / *.smrw.lodz.pl 15.11.05, 14:29 Elder Scrolls IV Oblivion i poprzednie też mają multiplayer, nie? :> Albo taki Gothic... A propo Gothic też był dziełem nowego, nieznanego (wtedy) Piranha Bytes. Sukces odniósł na tyle spory, że powstała kontynuacja i dodatek do tejże, a w produkcji jest część 3. Szczerze liczę, że Wiedźmin dorówna klimatem Gothicowi, a przebije pod względem oprawy i fabuły. Bo przebicie klimatu Gothiców jest chyba niemożliwe. Jeśli Wiedźmin będzie dobry i się dobrze rozreklamuje to nie widzę przeszkód do odniesienia sukcesu światowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mira.c Re: Wiedźmin w komputerze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 23:03 jesli gra będzie taka jak film to ja osobiście b.dziękuję .Zresztą trzeba odwagi , żeby "kręcić" lub animować fantazy Sapkowskiego .Tę treść jak niektóre malarstwo , można tłumaczyć wedle widzi mi się . Poza tym , że zebrał w jakąś tam całość wszystkie bajki świata to trudno dopatrzeć się jakiegoś przesłania .I jeszcze te udziwnione nazwy i imiona . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Revandell Re: Wiedźmin w komputerze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.05, 18:50 > Poza tym , że zebrał w jakąś > tam całość wszystkie bajki świata to trudno dopatrzeć się jakiegoś > przesłania .I jeszcze te udziwnione nazwy i imiona . Nie potrafisz dopatrzyć się w świecie Sapka przesłania? To szczerze gratuluję wysokiego poziomu inteligencji! Cała wiedźmińska saga jest pełna przesłań, ale te książki trzeba czytać ze zrozumiemien, zagłębiać się w treść, nie zrozumie się ich nigdy, jeżeli będzie się czytać tylko poszczególne słowa i nie będzie się tej treści interpretować. Ludzie narzekają na grafikę... Żal mi się robi, bo grafa jest IMO na prawdę wspaniała, zerknijcie tylko do galerii na oficjalnej stronie gry: www.thewitcher.com Gra nie będzie miała sukcesu za granicą? Tu to się do prawdy uśmiałem. Chyba ten kto tak napisał nie słyszał nigdy o targach E3, na których Wiedźmin odniósł wielki sukces. A to już świadczy o czymś, gra się sprzeda ale nie dlatego, że to swiat Sapka (przynajmniej nie tylko dlatego). Sprzeda się bo zabrali się za nią profesjonaliści, fachowcy. Zobaczycie:) Ja osobiście grę kupię na pewno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daerdin Pixar vs. Disney IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 23:28 "W Hollywoodzie jednak takie rzeczy już się zdarzały, czego przykładem jest kariera studia Pixar, które swoimi animacjami złamało monopol Disneya." Taaa, po czym Disney wszedł w spółkę z Pixarem. Też mi porównanie. Odpowiedz Link Zgłoś
at_work Elfy do rezerwatu! 10.11.05, 03:00 Obok haseł: "Kaszana Forever" i "Kombinerki Everybody ma szansę przejść do kanonu" _ Pies na kaczki. Odpowiedz Link Zgłoś
procesor Re: Wiedźmin w komputerze 10.11.05, 10:28 mily3 napisał: > Miejmy nadzieję, że wzniesie się wyżej niż film nie ma obaw nizej sie chyba nie da.. Odpowiedz Link Zgłoś
lblacha Re: Wiedźmin w komputerze 10.11.05, 15:58 Nie mogę się doczekać, szczególnie dlatego że będzie dalsza część przygód Wiedźmina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daywalker Re: Wiedźmin w komputerze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.05, 00:50 Czytając komentarze można zobaczyć jak różnorodne jest spojrzenie na "Wiedźmina", jak wiele jest obaw i jak wiele nadzieji łączy się z grą. Jednak aby gra odniosła sukces wśród osób które nie miały nigdy kontaktu z książką Andrzeja Sapkowskiego autorzy muszą udowodnić że gra będzie lepsza niż film oraz co jest najważniejsze postarać się o nie wysoką cenę gry (bo niestety cena odgrywa dużą rolę przy wyborze zakupu jakiej kolwiek gry). Jako fan Wiedźmina oczekuję z niecierpliwością na premierę gry i bez względu na to jakie komentarze zbierze gra, za gram w nią na pewno. Pozdrawiam fanów Wiedźmina! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kornik Jaka płaca, taka praca ;) IP: *.hern.bytom.pl / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 22:14 "kilkunastu programistów i tyluż grafików na pensjach, które pochłaniają 90 proc. budżetu" - śmiech bierze, bo tajemnicą poliszynela jest że pensje są niskie, roboty dużo, a szacunku do ludzi żadnego. Nie pomagają ciągłe łapanki, ogłoszenia w kązdym portalu i forum dyskusyjnym - niedługo już nikt nie będzie chciał pracować w CDP RED. Niektórzy nie chcą wyrabiać "1200% normy" tylko za dobrą pracę dostawać dobre pieniądze, a nie uścisk dłoni prezesa. Jest możliwe ze Wiedżmin skonczy jak Duke Nukem Forever i nigdy nie zostanie wydany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Jaka płaca, taka praca ;) IP: *.autocom.pl 17.11.05, 05:05 tez slyszalem ze placa marnie dwa i pol tysiaca dla programisty mozgowca albo grafika smigajacego calymi dniami to jakies nieporozumienie.... coz polska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rrrr Re: Wiedźmin w komputerze IP: *.jgora.dialog.net.pl 02.12.05, 11:33 W dzisiejszych czasach zadna gra ktora nie ma ''sieci'' nie osiagnie sukcesu. Musza juz teraz o tym myslec, a nie tekst w stylu ''moze to zrobimy'' W RPG nie dadza rady tego zrobic hjehje. Czyli pitu pitu. Odpowiedz Link Zgłoś