Dodaj do ulubionych

Wiedźmin w komputerze

09.11.05, 07:32
Już się nie mogę doczekać...
Miejmy nadzieję, że wzniesie się wyżej niż film
Obserwuj wątek
    • Gość: Qavtan Re: Wiedźmin w komputerze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 08:45
      bardzo fajnie, tylko jesli to bedzie takie przenoszenie Wiedzmina jak na film to
      dziekuje.
      ciekawe czy sie postaraja.
    • Gość: LadyVick Re: Wiedźmin w komputerze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 08:55
      zapowiada się całkiem ciekawie :) CD Project tak trzymać! Więcej polskich RPG-
      ów na rynku :)
      • Gość: teufel Re: Wiedźmin w komputerze IP: 80.188.46.* 09.11.05, 15:36
        tak tyle ze nazwa angielska jest baaaaardzo dziwna - ciekawe czy ktos potrafi
        przetlumaczyc "the witcher" na j. polski - wiedzmin to niestety nie bedzie ale
        cos bardziej obscenicznego
        • Gość: BERET Czy ktoś pamięta Secret Service ???? IP: 193.238.14.* 10.11.05, 09:35
          Bardzo dobrze, że cd projekt się tym zajął ja tylko żałuję że ni mam
          umiejętności i zdolności do tworzenia gier praca przy czymśtakim musiała by być
          naprawdę za....bista+książka, która mnie zafascynowała. Wracając do tytułu
          postu wzmianki o powstaniu wiedźmina można przeczytać w Secret Serviceach
          archiwalnych jescze z końcówki lat 90. Długa ta droga komputerowego wiedźmina.
          Dobrze że autor porusyzł sprawę S.T.A.L.K.E.R.A czekam na to jeszcze bardziej
          niż na Wiedźmina. Takie tytuły jak wiedźmin powinny być dla nas eksportowym
          materialem, u nas jednak ludzie wolą wywalać pieniądze na twórczość miernot np
          Michała Wiśniewskiego itp itd. Cd projekt do boju zróbcie coś z klimatem nie
          ważne grafika chodzi o klimat. Baldur jaką miał grafikę albo Planescape torment
          ale klimat !!!! to sięliczy zróbcie klimat. PROSZĘ AUTORÓW NIECH BĘDZIE MOŻNA
          UBRAĆ WIEDŹMINA W STRÓJ Z PIERWSZEGO OPOWIADANIA !!!!!. A nie zapominajcie że
          sątam inni bohaterowie można by spróbować zrobićcoś podobnego jak w RPGU znany
          świat gry ja tego nie pamiętam ale każdy bohater miał inne wprowadzenie np
          niektórzy chcieli by zagrać Jaskierem lub Yennefer albo Yarpenem. Muszę
          przecztać to jeszcze raz bo zapomnialem bohaterów. Ja bym chciał zagrać oprócz
          wiedźmina, Tym nilfgaardczykiem który się przyłączył do wiedźmina. CD PROJEKT
          NIE ZEPSUJCIE TEGO JAK FILMU pewni ludzie liczący na zysk tanim kosztem
          wyznający zasadę przyczepi się gó.. do statku i mówi płyniemy
          • Gość: Walet Winny Chmmm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 23:49
            Pomysł jak każdy na swój sposób dobry. Jednak czy perspektywa gry Jaskrem jest
            wogóle ciekawa? Rozumiem Yennefer, Yarpen albo Cahir jeszcze ujdą ale Jaskier
            nie walczy. To by było sprzeczne z książką gdyby potrafił nie zgubić sztyletu o
            walce nie mówię :)
            Jednak zasadniczy problem leży gdzie indziej. Fabuła the witcher toczy się po
            wydarzeniach z książki a więc Cahir, Angouleme, Regis, Milva już nie żyją.
            Odeszli (a szkoda, Regis był fajną postacią. A jego bimberek z mandragorki...
            nawet Wędrowycz by nie umiał. Swoją drogą gdyby ktoś sfilmował prozę takiego
            Pilipiuka, czy Ziemiańskiego to moglibyśmy mieć hity na skalę światową a za
            Wiedźmina powinni filmowców zamknąć w Narrenturum.)

Wracając do tematu, gra pozostałymi była by już mniej interesująca bo owszem
            Ciri, mała wiedźminka czy Yennefer potężna czarodziejka to postacie baaaaardzo
            ważne ale mimo wszystko fabuła dla nich musiała by być ciut inna. Najlepiej było
            by móc ich po drodze wciągnąć do dróżyny.
        • Gość: morgen Re: Wiedźmin w komputerze IP: *.chello.pl 10.11.05, 19:22
          chyba ci sie witcher z bitcher pomylilo.
        • Gość: Walet Winny Re: Wiedźmin w komputerze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 23:36
          Możliwe, że "the Witcher" może po próbie dosłownego tłumaczenia brzmieć dziwnie,
          ale pamiętajmy iż słowo to nie figuruje w angielskim. Wiedźmin to postać
          stworzona przez pana Sapkowskiego więc i nazwa niecodzienna. Tak więc należy wg
          mnie przyjąć witcher=wiedźmin. Z resztą te wyrazy nawet się kojarzą (zwłaszcza
          jak ktoś zna angielski i polski równocześnie)
    • Gość: 100krotka już dawno jest... IP: *.acn.waw.pl 09.11.05, 10:20
      czy nikt już nie pamięta Arkadii???
    • Gość: frstman Re: Wiedźmin w komputerze IP: 213.25.92.* 09.11.05, 10:57
      każdy kto grał w RPG będzie miał nadzieje , że to nie będzie klapa. Już dawno
      nie pojawiało się nic ciekawego na rynku
      • Gość: _real_ Re: Wiedźmin w komputerze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.05, 19:12
        A ja widziałem engine (poprawiona Aurora z NWN czyli zabytek ;p), screeny,
        filmik promo i stwierdzam , że zapowiada sie pomyłka kolejna; podobnie jak film
        • Gość: muerte Re: Wiedźmin w komputerze IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 09.11.05, 19:36
          > A ja widziałem engine (poprawiona Aurora z NWN czyli zabytek ;p), screeny,
          > filmik promo i stwierdzam , że zapowiada sie pomyłka kolejna; podobnie jak film

Wiec chyba byles pijany.Graficznie ta gra zapowiada sie b.dobrze.Jezeli ci nie
          pasuje pewnie porownujesz ja z ES4...z tym ze to pojawi sie "troche" pozniej;)
          Jej sukces zalezy przede wszystkim od skomplikowania fabuly.Jezeli nie bedzie to
          kolejne machanie mieczem jak wiekszosc gier chcacych uchodzic za rpg - sprzeda sie.

Tylko prosze...ani slowa wiecej o filmie
          • Gość: _real_ Re: Wiedźmin w komputerze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.05, 22:28
            jasne, powodzenia ;p
            niestety będzie kolejne machanie mieczem jak wiekszosc gier chcacych uchodzic za
            rpg - sprzeda
            > sie.
        • Gość: Mietek Re: Wiedźmin w komputerze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.05, 19:00
          Ty się tam gościu znasz na gierkach jak pajac na metaboliźmie, więc nie mów że
          to będzie klapa póki gierka nie wyjdzie, wtedy pogadamy. Pozdrawiam fanów
          Sapkowskiego
    • Gość: grocz Re: Wiedźmin w komputerze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 19:13
      Ta gra juz powstaje i powstaje, nie wiem nawet czy to juz nie ktores podejście z
      kolei
    • Gość: a psik Re: Wiedźmin w komputerze IP: 201.124.34.* 09.11.05, 19:55
      czego przykładem jest kariera studia Pixar, które swoimi animacjami złamało
      monopol Disneya

Pixar nie konkurowal z Disneyem na tej samej plaszczyzie animacji o ile sie nie
      myle.
      Disney stawial na animacje dwuwymiarowe a Pixar na 3D
    • wlodekbar Re: Wiedźmin w komputerze 09.11.05, 20:36
      Ja natknalem sie na Wiedzminia po wpisaniu w komputerze... swego nazwiska.
      Tam jest jakis semko barchacz, a to moje nazwisko, no i nie takie czesto
      wystepujace, jak Kowalski, a raczej zupelnie rzadkie, jesli w ogole, ze tak
      powiem :)
      Napisalem do autora strony (gry?), podkreslajac, ze pytam z ciekawosci.
      Niestety odpowiedzi nie otrzymalem :(
      Ale czekam, czekam, i prosze o odpowiedz, bom ciekaw :))) Ja znam dwoch
      Barchaczow: siebie, i mego brata.

Pozdrawiam,

WB
      • wlodekbar Re: Wiedźmin w komputerze 09.11.05, 20:41
        I teraz wyczytalem nazwisko, czy pseudonim Triss Merigold, a to, zdaje sie nick
        osoby zwiazanej z prasa...
        Zwracam sie do P. Sapkowskiego: Panie Andzreju, skad Pan wzial nazwisko
        Brchacz?:)
        Naprawde jestem bardzo ciekaw:)
        Prosze nawet napisac maila moze...?:)
      • Gość: her Re: Wiedźmin w komputerze IP: *.chello.pl 10.11.05, 19:36
        uprzejmie informuje, ze osób o nazwisku Barchacz jest w Polsce piec.

www.herby.com.pl/herby/
        • wlodekbar Dziekuje bardzo:) ale... 10.11.05, 23:34
          przypuszczam, ze na stronie sa uzwglednione dwie osoby juz niezyjace (moi
          Rodzice; zmarli w 1987 roku), zas osoby z Gdańska(?) nie znam.
          Czy byloby mozliwe przyblizenie mi jej, lacznie z kontaktem do niej jakims...?
    • kuserek Re: Wiedźmin w komputerze 09.11.05, 21:35
      Na pewno gra ma duże szanse, bo wielu czytelników ja kupi z samego szacunku do
      sagi o wiedźminie, jednak naprawde wielki sukces to bedzie dopiero gdy sie to
      przeniesie na multiplayer, sam bym chciał byc jakąs driadą albo lubiącym karty
      krasnoludem, blędnym rycerzem lub nawet jakims scotia tael. Jest potega
      możliwości w świecie wiedźmina, żeby tylko udało sięto komus przenieśc w
      program, to będzie sukces.

Trzymam kciuki
    • Gość: KaSzaK Re: Wiedźmin w komputerze IP: *.katowice.msk.pl / *.bielsko.msk.pl 09.11.05, 21:49
      Gierka z strony CD-Projekt RED zapowiada się świetnie. Grafika pierwsza klasa.
      Wydaje mi się że będzie to genialny RPG single playerowy. Myślę że kupię, w
      końcu trzeba popierać krajowe nie? :)

Pozatym to bez urazy, ale gra singleplayerowa przerobiona na multi, nigdy nie
      dorowna MMORPG'owi takiemu jak WoW :).
    • Gość: Tanatos Re: Wiedźmin w komputerze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 22:27
      Film w realiach Sapkowskiego... ech, szkoda klawiaturę psuć dla opisywania czemu
      mi się nie spodobał.
      Co do gry:
      Silnik NWN (Aurora) jako przestarzały? No cóż... Jak się na to spojrzy od kuchni
      i na mozliwości jakie daje, to może sobie nawet i być z epoki kamiennej. Jest i
      tak po prostu dobry i daje bardzo wiele możliwości autorom modułów. Zachęcam do
      spróbowania, ale to wymaga poznania paru rzeczy, a nie tylko krytykowania.
      Konkurencja dla WoW i Lineage? Jeśli rozgrywka internetowa będzie odpłatna, to
      będzie w niego grało góra 1000 osób, a i to przy optymistycznych założeniach. Na
      świecie większych szans mieć nie będzie, bo światy WoW i Lineage już mają oddane
      rzesze fanów i jeśli spróbują oni Wieśmina, to na krótko i z ciekawości, bo nie
      będzie on mógł konkurować ze złożonością światów WoW i Lineage. A te 1000 graczy
      będzie głównie z Polski. Jeśli CD Projekt udostępni rozgrykę sieciową
      bezpłatnie, na zasadach zbliżonych do NWN to już ma pewne szanse... Ale też na
      polskim rynku, bo na zachodzie zostanie wyparty przez zbliżające się wielkimi
      krokami NWN2. Jakiś czas temu na forach Bioware znalazłem chełpliwą wypowiedź
      jednego z developerów Wieśmina, że gra będzie w stanie konkurować z NWN2. No i
      niestety nie będzie w stanie, bo dobry silnik Aurora (używany przez Wieśmina i
      NWN) jest zastąpiony w NWN2 nowym silnikiem, jeszcze lepszym. Czyli wyjdzie
      ściganie się kaszlaka z porshe... Ładne plany, ale wygląda na to, ze będziemy
      mieli mocno przereklamowaną grę ("dobre, bo polskie" np. denaturat, hehehe) na
      kilkanaście godzin rozgrywki. Poprawną, ale raczej nie powalającą i w dodatku w
      raczej prymitywnie skonstruowanym świecie Sapkowskiego... Plany były piękne, ale
      i tak wyjdzie jak zawsze... Ja chyba zaoszczędzę pieniądze na NWN2, bo to ma
      większy sens. Pozdrawiam.
      • osmol Re: Wiedźmin w komputerze 09.11.05, 23:42
        >raczej nie powalającą i w dodatku w raczej prymitywnie skonstruowanym świecie
        >Sapkowskiego

To ja słów parę...
        A Waszeć czytać to w ogóle potrafi? pewnikiem tak ale widać bez zrozumienia..
        Wybacz atak ad personam ale scyzoryk mi się w kieszeni otworzył kiedy
        przeczytałem że świat w Wiedzminie jest prosty... ba! prymitywny! Wybacz ale
        czytaliśmy inne ksiązki. Mówiąc szczerze to świat w Sapkowskim jest tak barwny,
        tak rozległy i powiązany szczegółami ze sobą, że czasami się w nim po prostu
        gubiłem i musialem wracać do niektorych tomów (szczególnie że ukazywały się one
        w róznych latach) aby przypomnieć sobie kontekst czegoś tam...
        Nie wiem z czym porównjesz świat Sapkowskiego, że nazywasz go prymitywnym. I
        błagam nie mów mi że z Tolkienem... bo mimo że to dwa inne światy i Tolkiena
        przeczytałem kilkukrotnie, to jednak raczej z powodu presji otoczenia niż z
        rozkoszowania się słowem i historią! Ba! Powiem więcej, świat tolkiena jak la
        mnei był dośc schematyczny i bezbarwny, często tez odkładałem książkę bez żalu
        kidy szedłem spać! A u Sapkowskiego? Ano to była lektura na jedna noc...
        Kupowałem książkę popłudniową porą a kończąc ją widziałem za oknem świt. Nie
        muszę chyba dodawać, że zaraz po zakończeniu tomu tęskniłem za nastepnym.
        A wracając do gry. Na pewno kupię. Nie dlatego że to polskie, a dlatego, że
        lubie ten świat. I póki co wstrzymam się z oceną efektu końcowego póki nie
        ujrzałem całości. Jak na te chwilę trzymam kciuki za twórców. na pewnowyjdzie
        im coś o niebo lepszego niż kinowa wersja Wiedźmina.

PS.
        Może jenak spróbuj popsuć klawiaturę i napisz czemu Sapkowski Ci sie nie
        spdobał, pewnie przyda się to tym którzy tworza grę. Śmiało, wszak krytykować
        też trzeba umieć!

_________
        osmól
      • Gość: Colly Re: Wiedźmin w komputerze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.05, 23:49
        Gdybyś się choć trochę interesował tym, co robią twórcy tej gry, to byś
        doskonale wiedział, ze z Aurory nie zostało juz NIC! Praktycznie wszystko
        zostało napisane od nowa - a zatem jest lepsze. I nie mów mi, ze nie będzie w
        stanie konkurować z NWN2, bo jak zobaczę w tej grze tak nudną fabułę jak w
        części pierwszej, to nawet "teletubisie" owe NWN2 przebiją.
    • ignatz Re: Wiedźmin w komputerze 09.11.05, 22:39
      "Rozgrywka będzie jednoosobowa, choć niewykluczone, że jeżeli gra odniesie
      sukces, CD Projekt stworzy wersję sieciową" - ROTFL! Mimo całej sympatii dla
      twórców gry, nie wyobrażam sobie, by mozliwy był jakikolwiek sukces na zachodzie
      bez możliwości gry sieciowej. No, chyba że za cenę kopii 1 euro lub podobnie.
      • Gość: ign Re: Wiedźmin w komputerze IP: *.chello.pl 10.11.05, 19:32
        widac malo sie orientujesz w branzy. jest wiele gier robionych specjalnie pod
        single player.
        • ignatz Re: Wiedźmin w komputerze 11.11.05, 08:22
          Piszę tylko to co widzę, wszystkie większe hity miały od razu możliwość gry w
          trybie MP. Ale jeśli jest tak jak mówisz, to w takim razie życzę "Wiedźminowi"
          sukcesu jakiego dotąd polska gra nie znała.
          • Gość: Fenrir Re: Wiedźmin w komputerze IP: *.smrw.lodz.pl / *.smrw.lodz.pl 15.11.05, 14:29
            Elder Scrolls IV Oblivion i poprzednie też mają multiplayer, nie? :>
            Albo taki Gothic...
            A propo Gothic też był dziełem nowego, nieznanego (wtedy) Piranha Bytes. Sukces
            odniósł na tyle spory, że powstała kontynuacja i dodatek do tejże, a w
            produkcji jest część 3. Szczerze liczę, że Wiedźmin dorówna klimatem Gothicowi,
            a przebije pod względem oprawy i fabuły. Bo przebicie klimatu Gothiców jest
            chyba niemożliwe. Jeśli Wiedźmin będzie dobry i się dobrze rozreklamuje to nie
            widzę przeszkód do odniesienia sukcesu światowego.
    • Gość: mira.c Re: Wiedźmin w komputerze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 23:03
      jesli gra będzie taka jak film to ja osobiście b.dziękuję .Zresztą trzeba
      odwagi , żeby "kręcić" lub animować fantazy Sapkowskiego .Tę treść jak niektóre
      malarstwo , można tłumaczyć wedle widzi mi się . Poza tym , że zebrał w jakąś
      tam całość wszystkie bajki świata to trudno dopatrzeć się jakiegoś
      przesłania .I jeszcze te udziwnione nazwy i imiona .
      • Gość: Revandell Re: Wiedźmin w komputerze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.05, 18:50
        > Poza tym , że zebrał w jakąś
        > tam całość wszystkie bajki świata to trudno dopatrzeć się jakiegoś
        > przesłania .I jeszcze te udziwnione nazwy i imiona .

Nie potrafisz dopatrzyć się w świecie Sapka przesłania? To szczerze gratuluję
        wysokiego poziomu inteligencji! Cała wiedźmińska saga jest pełna przesłań, ale
        te książki trzeba czytać ze zrozumiemien, zagłębiać się w treść, nie zrozumie
        się ich nigdy, jeżeli będzie się czytać tylko poszczególne słowa i nie będzie
        się tej treści interpretować.

Ludzie narzekają na grafikę... Żal mi się robi, bo grafa jest IMO na prawdę
        wspaniała, zerknijcie tylko do galerii na oficjalnej stronie gry:
        www.thewitcher.com

Gra nie będzie miała sukcesu za granicą? Tu to się do prawdy uśmiałem. Chyba
        ten kto tak napisał nie słyszał nigdy o targach E3, na których Wiedźmin odniósł
        wielki sukces. A to już świadczy o czymś, gra się sprzeda ale nie dlatego, że
        to swiat Sapka (przynajmniej nie tylko dlatego). Sprzeda się bo zabrali się za
        nią profesjonaliści, fachowcy. Zobaczycie:)
        Ja osobiście grę kupię na pewno.
    • Gość: Daerdin Pixar vs. Disney IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 23:28
      "W Hollywoodzie jednak takie rzeczy już się zdarzały, czego przykładem jest
      kariera studia Pixar, które swoimi animacjami złamało monopol Disneya." Taaa, po
      czym Disney wszedł w spółkę z Pixarem. Też mi porównanie.
    • at_work Elfy do rezerwatu! 10.11.05, 03:00
      Obok haseł: "Kaszana Forever" i "Kombinerki Everybody ma szansę przejść do
      kanonu"

_
      Pies na kaczki.
    • procesor Re: Wiedźmin w komputerze 10.11.05, 10:28
      mily3 napisał:
      > Miejmy nadzieję, że wzniesie się wyżej niż film

nie ma obaw
      nizej sie chyba nie da..
    • lblacha Re: Wiedźmin w komputerze 10.11.05, 15:58
      Nie mogę się doczekać, szczególnie dlatego że będzie dalsza część przygód Wiedźmina
    • Gość: Daywalker Re: Wiedźmin w komputerze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.05, 00:50
      Czytając komentarze można zobaczyć jak różnorodne jest spojrzenie na
      "Wiedźmina", jak wiele jest obaw i jak wiele nadzieji łączy się z grą. Jednak
      aby gra odniosła sukces wśród osób które nie miały nigdy kontaktu z książką
      Andrzeja Sapkowskiego autorzy muszą udowodnić że gra będzie lepsza niż film oraz
      co jest najważniejsze postarać się o nie wysoką cenę gry (bo niestety cena
      odgrywa dużą rolę przy wyborze zakupu jakiej kolwiek gry). Jako fan Wiedźmina
      oczekuję z niecierpliwością na premierę gry i bez względu na to jakie komentarze
      zbierze gra, za gram w nią na pewno. Pozdrawiam fanów Wiedźmina!
    • Gość: Kornik Jaka płaca, taka praca ;) IP: *.hern.bytom.pl / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 22:14
      "kilkunastu programistów i tyluż grafików na pensjach, które pochłaniają 90
      proc. budżetu" - śmiech bierze, bo tajemnicą poliszynela jest że pensje są
      niskie, roboty dużo, a szacunku do ludzi żadnego. Nie pomagają ciągłe łapanki,
      ogłoszenia w kązdym portalu i forum dyskusyjnym - niedługo już nikt nie będzie
      chciał pracować w CDP RED. Niektórzy nie chcą wyrabiać "1200% normy" tylko za
      dobrą pracę dostawać dobre pieniądze, a nie uścisk dłoni prezesa. Jest możliwe
      ze Wiedżmin skonczy jak Duke Nukem Forever i nigdy nie zostanie wydany.
      • Gość: gosc Re: Jaka płaca, taka praca ;) IP: *.autocom.pl 17.11.05, 05:05
        tez slyszalem ze placa marnie
        dwa i pol tysiaca dla programisty mozgowca albo grafika smigajacego calymi
        dniami to jakies nieporozumienie.... coz polska
    • Gość: rrrr Re: Wiedźmin w komputerze IP: *.jgora.dialog.net.pl 02.12.05, 11:33
      W dzisiejszych czasach zadna gra ktora nie ma ''sieci'' nie osiagnie sukcesu.
      Musza juz teraz o tym myslec, a nie tekst w stylu ''moze to zrobimy'' W RPG
      nie dadza rady tego zrobic hjehje. Czyli pitu pitu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka