Dodaj do ulubionych

"włanczać" - pękła bariera

12.11.02, 09:43
Do tej pory "włanczać" występowało masowo w mediach i nie tylko :(((, ale
głównie w bezokoliczniku i czasie teraźniejszym. Dzis rano usłyszałam w
radio "Włanczyła się". Od tego momentu jest juz tylko ktrok do mówienia
np. "Włancznik".
Kto zgadnie co to za radio? Dla ułatwienia dodam, że publiczne...
Obserwuj wątek
    • greenblack Re: 'włanczać' - pękła bariera 12.11.02, 10:35
      Kto to był taki "mądry"? Pieńkowska? Łodej? Ten, jak on tam ma z Zetki?
      Nieźle. Target pewnie nawet nie zauważył. Pewnym preludium było używanie "tą"
      zamiast "tę". "Widzi Pani "tą" gazetę, tak widzę "tą" gazetę".
      Pozdrawiam
      • Gość: astat Re: 'włanczać' - pękła bariera IP: *.wat.sdi.tpnet.pl 12.11.02, 11:17
        Nie, zaczęło się chyba od 'wyślij SMS-a', który nie tylko w gramatyce, ale
        nawet w telewizyjnych reklamach rządzi się biernikiem... Australia, kraj kiwi i
        dziobaka - też było niezłe. Kto wie, może warto słuchać dla rozrywki? A może
        wyślijmy jakiegoś lista?
        • Gość: boltzmann Re: 'włanczać' - pękła bariera IP: *.icm.edu.pl / *.bsk.vectranet.pl 12.11.02, 12:04
          > Australia, kraj kiwi i dziobaka

LOLOLOL :) Kto wypowiedział te wiekopomne słowa?
      • modo Re: 'włanczać' - pękła bariera 15.11.02, 15:13
        greenblack napisał:

> Kto to był taki "mądry"? Pieńkowska? Łodej? Ten, jak on tam ma z Zetki?
        > Nieźle.

nazwiska nie znam, bo od pięciu lat radia nie słuchałam, a teraz widzę, że dużo
        się pozmieniało. I jak tak dalej pójsdzie, to raczej długo nie posłucham.
        W każdym razie na tej stacji słyszy się więcej, co się okazuje zgodne z prawdą.
        niestety.
    • Gość: Lesiek Re: 'włanczać' - pękła bariera IP: 195.205.139.* 12.11.02, 12:48
      modo napisała:

> Do tej pory "włanczać" występowało masowo w mediach i nie tylko :(((, ale
      > głównie w bezokoliczniku i czasie teraźniejszym. Dzis rano usłyszałam w
      > radio "Włanczyła się". Od tego momentu jest juz tylko ktrok do mówienia
      > np. "Włancznik".

Proponuję raczej "wyłancznik" ;).
      • kicior99 Re: 'włanczać' - pękła bariera 13.11.02, 13:14
        a kto ma scigac takich zbrodniarzy?
        • tuhanka Re: 'włanczać' - pękła bariera 13.11.02, 13:16
          Najwyraźniej najwyższy czas, żeby przywrócić w Polskim Radiu zapomnianą już
          instytucję karty mikrofonowej...
          • Gość: monika Re: 'włanczać' - pękła bariera IP: *.tpi.pl 13.11.02, 14:03
            :) karta nie została zapomniana, jednak posiadanie jej daje tyle, co nic:) A
            swoją drogą trudno pracować w radiu, gdy argumentem przeciw audycji jest to, że
            jest... ZBYT AMBITNA - tak usłyszałam w Radiu Dla Ciebie. pozdrawiam ciepło.
            • tuhanka Re: 'włanczać' - pękła bariera 13.11.02, 14:15
              Gość portalu: monika napisał(a):

> :) karta nie została zapomniana, jednak posiadanie jej daje tyle, co nic:) A
              > swoją drogą trudno pracować w radiu, gdy argumentem przeciw audycji jest to,
              że
              >
              > jest... ZBYT AMBITNA - tak usłyszałam w Radiu Dla Ciebie. pozdrawiam ciepło.

Witaj, Moniko :) Zaiste, jest to bardzo bolesne, ze w radiu publicznym (w koncu
              RdC jest tez spolka radiofonii publicznej, tyle ze regionalna) argumentem
              przeciwko programowi jest to, ze jest ambitny, a więc spełnia ustawową misję
              mediów publicznych. W przypadku karty mikrofonowej, mam świadomość, że nie
              została zapomniana, jednak straciła swoją rangę i tę rangę należy jej
              przywrócić. Dopóki tak się nie stanie, jak cyniczna kpina będą brzmieć reklamy
              Centrum Szkolenia Polskiego Radia S.A. (mamy doświadczonych fachowców, szkolimy
              w zakresie kultury języka etc.). Niech najpierw wyszkolą tych, co są w radiu, a
              potem (albo ostatecznie równolegle) ludzi z zewnątrz. Pamiętam jeszcze sprzed
              kilku lat, że kiedy ktoś sobie nie radził na antenie, to w tempie ekspresowym,
              z dnia na dzień, kierowany był na szkolenie. Teraz nikt się tym nie przejmuje.
              Przeciwnie, lepiej się nie wychylać, być miernym, biernym, ale wiernym. O
              tempora! O mores!
              • Gość: monika Re: 'włanczać' - pękła bariera IP: *.tpi.pl 20.11.02, 10:34
                Bry:) Mnie nikt nie szkolił, sama zdobyłam co trzeba - stałą, bezterminową
                kartę, poproszono, bym postarała się o jeszcze wyższy poziom, ale jakoś
                odechciało mi się. Pieniądze wydane na egzamin były z mojej kiszeni, zapał, z
                moich chęci, a proponowane programy poza uznaniem i chęcią "rozparcelowania"
                (Trójka w pierwszej fazie reorganizacji) nie miały plecków, zatem padły.
                Pozdrawiam:)
            • franzmaurer Re: 'włanczać' - pękła bariera 20.11.02, 10:43
              Gość portalu: monika napisał(a):

> :) karta nie została zapomniana, jednak posiadanie jej daje tyle, co nic:)

Ale trzeba ja chyba miec???
              Zadam pytanko retoryczne - kto dał takową karteczkę pani Joannie Cieśli z '3' ??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka