katolik_polski1 23.02.06, 20:45 Znakomity pretekst emigracji do ojczyzny !!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: UPRawniony "...jestem kimś spoza układów." IP: *.ukonline.co.uk 23.02.06, 21:04 To ciekawe komu/czemu ten pan zawdzięcza takie ładne laurki w Wyborczej: serwisy.gazeta.pl/metro/1,50145,3156948.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: markowsky polskie pieklo nam sie pokazalo w pelni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 21:24 nic dodac nic ujac...wyslac do treblinki zagazowac nowego...i tzw wszystkowiedzacy i kompetentny lud (pani barmanka przykladem)!nerwy zszargali Huellemu! Odpowiedz Link Zgłoś
fritz.fritz Stanowisko zespolu jest bulwersujace: dlaczego 23.02.06, 22:12 odszedl Nowak?? Moze odpowiedz na to pytanie, wyjasni dlaczego zespol zablokowal Huellego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Huelle Nikt mnie nie lubi, nikt nie docenia geniuszu, łee IP: *.crowley.pl 23.02.06, 22:14 Odpowiedz Link Zgłoś
chilijczyk Re: Stanowisko zespolu jest bulwersujace: dlaczeg 24.02.06, 02:18 Nowak nie odszedl, ale zostal zmuszony do odejscia. Dlaczego? Oficjalnie dlatego, ze nie udalo mu sie wystarczajaco zmniejszych dlugu jaki odziedziczyl po poprzednich dyrekcjach. A tak naprawde dlatego bo w Gdansku przeszkadzal... Nie szkodzi, ze Wybrzeze za jego dyrekcji powrocilo do teatralnej czolowki kraju. Szkodzi natomiast ze byl niezbyt narodowo-katolickim gejem... Natomiast wada Hellego nie bylo wcale to, ze nie byl Nowakiem. Zespol zarzucil mu, ze nie ma zadnego doswiadczenia teatralnego. Wbrew temu co sadzi pan H. pisanie dla teatrow (bo to jest wlasnie doswiadczenie na ktore sie powoluje!) nie ma zbyt wiele wspolnego z kierowaniem teatrem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbalkonu Re: Stanowisko zespolu jest bulwersujace: dlaczeg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.06, 03:14 Ale przecież Maciej Nowak też wcześniej nie kierował żadnym teatrem, ani dla niego nie pisywał, ani w nim nie reżyserowal...A przecież poprowadził scenę świetnie (nie bardzo wiem, czemu władze tak się upierają przy jego odwołaniu). Ale wracając...Kiedyś musi byc ten pierwszy raz! A doświadczenie teatralne Pawła H. jest wystarczajace do pełnienia funkcji dyrektora. Zrezygnował jednak i dobrze, choć może list protestacyjny napisany jest w niewłasciwym tonie. Dużo w tym wszystkim złych emocji. Także ze strony zespołu, którego zdanie należy szanować, ale który włodarzem teatru nie jest. I nie byłoby dobrze, gdyby sie stał, bo tzw. rządy halabardników żle sie juz przysłużyły niejednemu teatrowi... Odpowiedz Link Zgłoś
chilijczyk Re: Stanowisko zespolu jest bulwersujace: dlaczeg 24.02.06, 08:17 Nie kierowal, ale jest jednym z najwiekszych Polsce specjalistow w tej dziedzinie. I zajmowal kierownicze stanowiska - byl chociazby zalozycilem i szefem magazynu "Ruch teatralny". Organizowal takze festiwale teatralne. Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 Re: Paweł Huelle rezygnuje z teatru 23.02.06, 21:32 katolik_polski1 napisał: > Znakomity pretekst emigracji do ojczyzny !!! I szerzenia kultury w kibucach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciotka zenobia Guzik mnie obchodzi jakis zakompleksialy Huelle... IP: *.dyn.optonline.net 24.02.06, 04:09 ... i jego wielkie wyobrazenie o swojej genialnosci, ale mam takie pytanie: Dlaczego W OGOLE trwa dyskusja o tym kto ma byc dyrektorem tego teatru? Dlaczego tego teatru nie sprywatyzowac? Po prostu? Bedzie zarabial na siebie, wlasciciel bedzie po prostu dyrektorem i kwita. Budzet przestanie placic dotacje. Czysty zysk. Tylko mi prosze nie mowic, ze teatr nie moze byc prywatny i samofinansujacy sie bo "to obnizy poziom artystyczny" i tym podobne pierdoly. A wlasnie ze moze byc prywatny i zarabiajacy na siebie. Tak wlasnie jest na Brodwayu. Wiec dlaczego nie w Gdansku? Ciotka Zenobia. Odpowiedz Link Zgłoś
chilijczyk Re: Guzik mnie obchodzi jakis zakompleksialy Huel 24.02.06, 08:28 Na Broadwayu jest zupelnie inny system - sa dzesiatki prywatnych zespolow teatralnych oraz firmy, ktore zarzadzaja budynkami teatralnymi. Jest tez olbrzymi biznes filmowy, ktory daje aktorom zrodlo utrzymania i pozwala "bawic sie" w teatr... No i jest bardzo rozwiniety system mecenatu i sponsoringu. Taki uklad jest mozliwy tylko w wielomilionowych metropoliach. W Europie dziala to w miare dobrze tylko w Paryzu i Londynie. Poza tym zobacz repertuar broadwayowy - 80 proc. produkcji to music-halle... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciotka_zenobia Re: Guzik mnie obchodzi jakis zakompleksialy Huel IP: *.dyn.optonline.net 25.02.06, 14:39 > Na Broadwayu jest zupelnie inny system Tlumaczenie "tego sie nie da zrobic tak jak sie robi w krajach normalnych bo tam jest zupelnie inny system" jest tlumaczeniem miernot. > Jest tez > olbrzymi biznes filmowy, ktory daje aktorom zrodlo utrzymania i > pozwala "bawic > sie" w teatr... Czy ten "olbrzymi biznes filmowy" jest w USA prywatny czy panstwowy? Ha? No jak to jest, ze olbrzymi biznes filmowy w USA istnieje bez zadnego panstwowego komitetu kinematografii i bez ministerstwa kultury?! >No i jest bardzo rozwiniety system mecenatu i sponsoringu No to niech sobie teatr w gdansku poszuka sponsorow. Czy ja mu bronie? > Taki > > uklad jest mozliwy tylko w wielomilionowych metropoliach. Nieprawda. U nas na amerykanskiej wsi tez jest teatr. Prywatny. Dziala bez zadnych dotacji. >Poza tym zobacz repertuar broadwayowy - > > 80 proc. produkcji to music-halle... Co w tym zlego? Ciotka Zenobia Odpowiedz Link Zgłoś
chilijczyk Re: Guzik mnie obchodzi jakis zakompleksialy Huel 26.02.06, 02:40 Gość portalu: ciotka_zenobia napisał(a): > Tlumaczenie "tego sie nie da zrobic tak jak sie robi w krajach normalnych bo > tam jest zupelnie inny system" jest tlumaczeniem miernot. USA w tej akurat dziedznie nie jest krajem normalnym. To specyficzny przypadek... > > No jak to jest, ze olbrzymi biznes filmowy w USA istnieje bez zadnego > panstwowego komitetu kinematografii i bez ministerstwa kultury?! Jak wyzej. > > >No i jest bardzo rozwiniety system mecenatu i sponsoringu > > No to niech sobie teatr w gdansku poszuka sponsorow. Czy ja mu bronie? Szuka, znajduje. Ale niewielkich... Duzych jeszcze nie ma... Czy w zwiazku z tym gdanszczanie maja zostac pozbawieni teatru? > > Nieprawda. U nas na amerykanskiej wsi tez jest teatr. Prywatny. Dziala bez > zadnych dotacji. Wyobrazam sobie jego poziom... Na polskich wsiach tez dzialaja prywatne teatry... > > >Poza tym zobacz repertuar broadwayowy - > > > > 80 proc. produkcji to music-halle... > > Co w tym zlego? > Wspolczuje, jesli nie rozumiesz co w tym zlego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz M Re: Guzik mnie obchodzi jakis zakompleksialy Huel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 20:01 Gdyby Paweł Huelle był "zakompleksiały" pewnie siedziałby całe życie jak mysz pod miotłą,leczył swoje kompleksy i niktby o Nim nigdy nie usłyszał, a przecież jest jednym z najlepszych polskich Pisarzy przez duże "P", dla wielu ludzi jest bez wątpienia autorytetem,jego twórczość znana jest zarówno w kraju jak i poza nim. A kim może być ktoś kto w swoim komentarzu zamiast podpisać się własnym imieniem i nazwiskiem chowa sie pod pseudonimem "ciotka zenobia" ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yoga Re: Paweł Huelle rezygnuje z teatru IP: *.dip0.t-ipconnect.de 24.02.06, 12:14 Co za kraj. Bez komentarza. Jestem z Panem, Panie Huelle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hile Re: Paweł Huelle rezygnuje z teatru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.06, 12:31 Mateczko najświętsza. Zawsze uważałam, że p. Huelle to buc. Nadęty, niesymaptyczny, buc. Jak kiedyś napisali w gazecie, że widywany jest w barze piwnym - napisał napuszony list (wydrukowali), że on jest Artystą, i w barach piwnych nie bywa. Mateczko najświętsza. Wstydziłby się ochlapus barowy. Ale stałam po jego stronie gdy kretyn Jankowski walczył z nim. Miał wtedy Huelle rację. Ale na dyrektora teatru,na litość boską się nie nadaje. Nie dość, że pochodzi z układów i układzików, to nie miał żadnego pomysłu na teatr (śledziłam jego wypowiedzi przez ostatni czas). Jego pomysł ograniczał się do "zobaczymy, coś się zrobi". On się po prostu nie zna na teatrze. Nic nie widział, nic nie czyta, nie zna nikogo (w sensie reżyserzy, aktorzy etc). A tym listem strzelił sobie samobója. Co on sugeruje? Że go nie chcieli, bo jest Żydem? Nagonka agresywna?Rok 1968? Że aktorzy teatru to antysemici? Tra la la. Zejdź na ziemię panie Pawle. Więcej skromności, na Boga - za mały jesteś żeby stosować takie porównania. To tylko świadczy o Pańskiej klasie, albo jej braku. A ten tekst z barmanką z knajpy Dom Aktora? Rany boskie. Dobrze Pan wiesz kim jest ta "barmanka", co zrobiła dla kultury, jaka to osoba i czemu pracuje za barem. Takiej żenady nie wystrzeliłby nawet ksiądz Jankowski. Cios poniżej pasa. Obciach, ktory skazuje Pana na ostracyzm towarzyski. Odpowiedz Link Zgłoś
mt7 Zamilcz podły człowieku, który ośmieszasz religię, 24.02.06, 22:54 na którą się powołujesz. Jezus z Nazaretu otrzymał łaśnie od ciebie policzek. Zamilcz.Nie masz z katolicyzmem nic wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
mt7 Do Pana Pawła Huelle - niech Pan nie czyta tych 24.02.06, 23:00 wypocin, bo wydaje mi się, że normalni ludzie nie zabierają głosu na tych forach. Pływanie w rynsztoku, to nieprzyjemne i bezsensowne zajęcie. Próbowałam kilka razy dać odpór, ale szkoda czasu. Pozdrawiam serdecznie i w pełni się z Panem solidaryzuję w każdej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
chilijczyk Re: Do Pana Pawła Huelle - niech Pan nie czyta ty 26.02.06, 02:34 Ha ha ha... Jaki rzeczowy argument w dyskusji... hahaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zosia Re: Do Pana Pawła Huelle - niech Pan nie czyta ty IP: *.chello.pl 26.02.06, 19:59 Panie Pawle, niech Pan pisze swoje piekne ksiązki i nie przejmuje się zapiskami na tym forum. Iluz to ludzi chcialoby mieć pański talent, wyksztalcenie i inteligencje. Ile tu jadu i zazdrosci... Czekam na Pana nowa powiesc i zycze najlepszego. Odpowiedz Link Zgłoś
chilijczyk Re: Do Pana Pawła Huelle - niech Pan nie czyta ty 27.02.06, 01:28 Jaki jad i zazdrosc... Nikt tu nie probuje ujmowac talentu piasrskiego panu Huelle. Stawiane tu pytanie to czy bycie literatem jest wystarczajaca kwalfikacja do kierowania teatrem... To dwie zupelnie rozne sprawy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Upiór dzienny Re: Do Pana Pawła Huelle - niech Pan nie czyta ty IP: *.adsl.alicedsl.de 01.03.06, 02:02 Hile napisał: "A ten tekst z barmanką z knajpy Dom Aktora? Rany boskie. Dobrze Pan wiesz kim jest ta "barmanka", co zrobiła dla kultury, jaka to osoba i czemu pracuje za barem." Ja nie wiem, a chciałbym się dowiedzieć, bo przeczytałem gdzieś, że ta barmanka jest magistrem, czy też może nawet doktorem, a do tego pisarką i laureatką. Pytanie nastręcza się automatycznie: Dlaczego ta pani musi pracować joko barmanka? Czy musi dorabiać, czy studiuje zachowania artystów po godzinach pracy,czy też ma zakaz wykonywania zawodu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z e-teatr.pl barmanka IP: 88.134.12.* 08.03.06, 20:19 "P. S. II Chciałyśmy jeszcze tylko uprzejmie dodać, że opisywana przez p. Pawła Huelle uczestnicząca w programie "barmanka z knajpy - Klub Aktora - wypowiadająca się histerycznie na temat jego niekompetencji artystycznej" to Pani Zofia Watrak - doktor filologii polskiej, były kierownik artystyczny Teatru Miniatura, nauczyciel historii sztuki współczesnej na gdańskiej ASP, były kierownik artystyczny galerii ARCHE, laureatka Nagrody Miasta Gdańska w dziedzienie kultury w roku 2001, autorka wielu książek i publikacji m. in. o Teatrze Ekspresji Wojciecha Misiuro.» "Oświadczenie Huellego wywołało wzburzenie" (kij) Dziennik Bałtycki nr 48 25-02-2006 www.e-teatr.pl/pl/artykuly/22516.html Odpowiedz Link Zgłoś
witia0 więcej o barmance 08.03.06, 20:38 i samym barze : "MIRELLA WĄSIEWICZ: Jak odnajduje się krytyk sztuki z doktoratem za barem? ZOFIA TOMCZYK-WATRAK: Wiele osób mnie o to pyta. Ludzie o niezależnych poglądach nie bardzo mieszczą się w strukturach instytucjonalnych. Myślę, że ja również nie byłam zbyt dobrze postrzegana w trójmiejskich instytucjach. Na to, że znalazłam się właśnie tutaj [w Klubie Aktora - red.] miała wpływ również choroba - prawie rok pobytu w szpitalu, po którym nie miałam gdzie wracać. Co można było zrobić w takiej sytuacji? Nie obrażać się na czas ani na rzeczywistość. Starać się zarobić na życie, a przy okazji realizować własne pasje. MW : Udaje się to Pani? ZTW - Myślę, że tak. Dzierżawiąc od ponad czterech lat klub, udało mi się go przywrócić środowisku artystycznemu. Jest to miejsce dosyć szczególne, gdzie przy barze rozmawia się o sztuce." "Zależało mi na dokumencie czasu" Gazeta Wyborcza Trójmiasto 1 grudnia 2003 za : www.teatry.art.pl/!rozmowy/zalezalom.htm Odpowiedz Link Zgłoś
slavik222 Paweł Huelle szkoda,a tak sie dobrze zapowiadał.. 04.03.06, 22:06 Nawet to,że przypiepszył ks.H.Jankowskiemu-nie pomogło.Czas na refleksje, na zadume nad sensem życia.Coż dobrego jeszcze możemy zrobić dla Pana?Dla Rodziny,dla POLSKI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: egon Re: Paweł Huelle szkoda,a tak sie dobrze zapowiad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.06, 20:34 caly zespol teatru zachowal sie smiesznie. Wódzia, imprezki, lajtowe zycie i jest klawo. Odpowiedz Link Zgłoś
chilijczyk Re: Paweł Huelle szkoda,a tak sie dobrze zapowiad 09.03.06, 09:34 Smieszna i smutna zarazem jest twoja wypowiedz... Moze cos jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś