euromason 08.03.06, 19:12 wojne polsko-ruska to kaczynski chcialby nakrecic ---- www.euromason.blox.pl nieregularnik masońsko-pogański. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: 3xm Re: Kolski nakręci "Wojnę polsko-ruską" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 07:28 Kiepski wybor. Rezyser jest dobry, mam szacunek dla pana Kolskiego, ale wydaje mi sie, ze nie pasuje do tego typu prozy. Mlodziezowej w jezyku i formie. To powinien byc ktos z pokolenia mlodych ludzi a nie doswiadczony rezyser, do tego znany raczej z poetyckich i metafizycznych filmow artystycznych. Oczywiscie warsztatowo bedzie w porzadku, ale obawiam sie, ze powiesc (trudna do sfilmowania) zostanie zdeformowana na potrzeby filmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blodeuwedd Re: Kolski nakręci "Wojnę polsko-ruską" IP: *.lodz.mm.pl 11.03.06, 23:16 Spokojnie, Masłowska czuwa... Pracując nad tym razem z Kolskim chyba nie pozwoli okaleczyć własnej powieści? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JacekG Re: Kolski nakręci "Wojnę polsko-ruską" IP: *.teatrwielki.pl 09.03.06, 08:27 A po co?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: norbert Re: Kolski nakręci "Wojnę polsko-ruską" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 10:09 Moim zdaniem moze wyjsc z tego cos ciekawego wlasnie, przeciez Kolski zdaje sobie sprawe za co sie zabiera.. i ten film bedzie rownie ciekawy w formie jak ksiazka. Ale ... forma to nie wszystko. Czytalem i zdecydowanie twierdze, ze Wojna to przerost formy nad trescia (nie ujmujac ogromnego talentu autorce), generalnie fajny jest jezyk, ale sama historia mnie zupelnie nie wciagnela.. wiec pytanie: Czy dla Kolskiego to wystarczy by zrobic swietny film? A moze zmieni troche scenariusz i zrobi z tego ciekawszy film od ksiazki.. czego mu zycze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: montecristo A dlaczego nie Wiktor Grodecki? IP: 62.233.200.* 12.03.06, 04:33 To On miał pomysł na sfilmowanie "Wojny...". To On pierwszy dogadał sie z Masłowską. To On miał pierwszą wersję scenariusza. To On rok temu zaczął chodzić za tym projektem... (patrz archiwum filmweb-u) Łatwo odbiera sie komuś film, ale przyzwoitość i artystyczna uczciwość zobowiązuje do powiedzenia głośno kto był pierwszy, kto rzucił pomysł i kto czynił pierwsze kroki. Artystyczna hucpa mści się prędzej czy później. Ku pamięci nowemu Reżyserowi. Może On by coś w tej sprawie powiedział? montecristo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leila Re: A dlaczego nie Wiktor Grodecki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.06, 11:32 "Zemstę" Fredry też chciał sfilmowac przed Wajdą inny reżyser, ale powiedział, że zna swoje miejsce w szeregu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: montecristo Re: A dlaczego nie Wiktor Grodecki? IP: 62.233.200.* 12.03.06, 16:53 Oczywiście, gdyby chcieć układać antologię wielokrotnych podejść do jednego tematu to byłaby to mała książka telefoniczna. Nie chodzi też o miejsce w szeregu (hierarchie artystyczne, w przeciwieństwie do wojskowych - są zmienne i ciągle weryfikowane nowym dziełem). Chodzi o zwykłą rzetelność informacji i otwarte podanie przyczyn zmian personalnych, a nie był człowiek, nie ma człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś