IP: *.pl 20.04.01, 19:06
podejrzewam, ze to glos wolajacego na puszczy ale zawsze warto sprobowac....
Pisze prace "Kolor u Almodovara" i jestem w trakcie gromadzenia materialow. Jesli ktos ma dostep
do wywiadow, list dialogowych z filmow, ksiazek, filmow w divixie i ma chec mnie wspomoc to prosze
o odzew na forum. Blizsze informacje i wyjasnienia ustalimy potem
z gory wielkie dzieki
Obserwuj wątek
    • Gość: MalMal Re: Almodovar IP: *.tnt1.new-york.ny.da.uu.net 20.04.01, 22:43
      .. cikawy temat ... prawdopodobnie, znajac hiszpanski, znajdziesz wiele na
      internecie ... nie zapomnij rowniez, koncentrujac sie na rezyserii, o ksiazce
      napisanej przez Pedro 'Patty Diphusa y otros textos'.. powodzenia ...
      • Gość: Andzia Re: Almodovar IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.04.01, 23:23
        dzieki MaIMai za podtrzymanie na duchu. Moj hiszpanski w tej chili jest w stanie szczatkowym, dobrze,
        ze "Patty Diphusa" wyszlo po polsku : )))
        ach, wlasnie, dodam, ze texty sa dla mnie o tyle trudno dostepne, ze wolalabym jezyk angielski a 80%
        tego co o Almodovarze wychodzi jest po hiszpansku. Wiec czekam na ratunek ; )
        • Gość: MalMal Re: Almodovar IP: *.tnt1.new-york.ny.da.uu.net 20.04.01, 23:52
          ... w sumie po otrzymaniu Oskar'a o Pedro zrobilo sie glosno w swiecie
          angielskojezycznym... i, z drugiej strony, Antonio Banderas dzieki niemu zrobil
          kariere .... 'Patty' czytalam po angielsku, chociaz z hiszpanskim tez sobie
          radze ....

http://www.sirenent.com.au/almodovar.html ... 'zagubione' filmy Almodovar'a ...
          (po angilesku strona)...
    • Gość: MalMal Re: Almodovar IP: *.tnt1.new-york.ny.da.uu.net 21.04.01, 00:01
      ... sprobuj rowniez ....
      http://www.almodovarlandia.com/almodovarlandia/navigation/almodovarlandiamain.ht
      m
      • Gość: Andzia Re: Almodovar IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.04.01, 00:23
        strony znam, bibliografie na nich wyszczegolniona skrzetnie wydrukowalam ale to MALO!!!
        wywiady! wywiady! Fakt, tych ksiażek nie miałam w reku.
        caly czas dzieki za zainteresowanie tematem : )
    • Gość: gregorio Re: Almodovar IP: 193.0.110.* 21.04.01, 00:19
      Dużo materiałów,ale głównie filmy-także te z wczesnych lat 80-tych nie
      pokazywane w Polsce(niestety dla ciebie głównie po hiszpańsku,ale trochę moge
      pomóc:))-możesz znalezc W Instytucie Cervantesa przy Myśliwieckiej w Wawie.
      A jescze jedno mnie ciekawi;Skąd pomysł na taką pracę i na jakie
      zajęcia.Pozdrawiam
      Możesz napisać na email gborucki@gazeta.pl
      • Gość: Andzia do Gregorio IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.04.01, 00:35
        bylam w Instytucie. Az niemoralnie mili ci Hiszpanie : ) Na filmy nie patrzylam, moj blad - wyszlam z
        zalozenia ze ze sciezka dzwiekowa po hiszpansku to sobie nie poradze, z textem to jeszcze...
        Musze jeszcze zajrzec do Filmoteki i ichniejszej biblioteki.
        Zbieram dalsze pomysly
        dzieki !
        • Gość: MalMal Alberto IP: *.tnt1.new-york.ny.da.uu.net 21.04.01, 00:45
          .. jak bedziesz jeszcze raz w Cervantes pozdrow ode
          mnie Alberto w bibliotece ... byl wczesniej w Nowym
          Jorku w Instituto Cervantes ....
          • Gość: Andzia Re: Alberto IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.04.01, 00:56
            a ma brode? rozmawialam z brodatym ; )
            • Gość: MalMal Re: Alberto IP: *.tnt1.new-york.ny.da.uu.net 21.04.01, 01:01
              ..ma!!!.. i jak napisalas "Az niemoralnie mili ci Hiszpanie" to od razu sobie
              Alberto wyobrazilam ...
    • Gość: MalMal Pedro Almodóvar IP: *.tnt1.new-york.ny.da.uu.net 21.04.01, 01:00
      ... tak na boku... czy nie uwazacie, ze kazdy kolejny film Pedro Almodóvar'a
      jest ciekawszy od poprzedniego ..?.. 'Carne tremula' i 'Todo sobre mi madre'
      jako ostatnie sa rowniez interesujace jak i 'Mujeres al borde de un ataque de
      nervios' dzieki ktoremu zostal 'swiatowo' zauwazony ... w sumie chyba nie bylam
      rozczarowana zadnym jego filmem ...chociaz w 'La flor de mi secreto' troche
      przynudzal ....
      • Gość: Andzia Re: Pedro Almodóvar IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.04.01, 01:06
        nie widzialam wczesnych filmow ale zauwaz MaIMaI, ze np "Matador" bardzo sie rozni od nastepnych
        jego filmow. Jest najbardziej oniryczny z nich wszystkich. Z kolei "Todo sobre..." uwazam za jego
        najbardziej dojrzaly film
        • Gość: MalMal Re: Pedro Almodóvar IP: *.tnt1.new-york.ny.da.uu.net 21.04.01, 01:11
          ..'Todo sobre mi madre' byl chyba najbardziej 'powazny' z jego filmow ... nigdy
          jednak nie widzialm (wstyd sie przeznac) ani jego pierwszego filmu 'Pepi, Luci,
          Bom y otras chicas del montón', ani 'Matador' ... moj 'rozwoj almadorovski'
          zaczyna sie od 'Mujeres al borde de un ataque de nervios' ....
          • Gość: Andzia Re: Pedro Almodóvar IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.04.01, 01:17
            Ja sie tym bardziej wstydze, ze chce o nim pisac a "Pepi..." rowniez jest mi obce, bo w Polsce nie
            raczylo sie pojawic. "Matadora" polecam z calego serca! Najwiekszym sentymentem darze "Tacones
            Lejanos". Moze dlatego, ze to byl pierwszy film Almodovara, jaki ujrzalo moje oko
            do MaIMaI: znikam na dzis ale mam nadzieje, ze pojawisz sie jeszcze z jakims postem. Jesli sie
            znowu wybiore do Instytutu nie omieszkam mrugnac znaczaco do Alberta : )
            • Gość: MalMal Re: Pedro Almodóvar IP: *.tnt1.new-york.ny.da.uu.net 21.04.01, 01:21
              ... tylko go 'niemoralnie' nie zmilij ... :)))
            • Gość: MalMal Alberto IP: *.tnt8.new-york.ny.da.uu.net 21.04.01, 03:33
              .. i jak mu powiesz, ze pozdrowienia sa od 'PO-loca' powinien wiedziec od
              kogo ..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka