Gość: eboy IP: *.avmedia.pl 08.01.03, 13:11 Żenada, żenada, żenada! Najwieksza z Masłowska. PDW&KV&MP=Bardzo Wielka Społdzielnia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Mateusz G Komercyjne świnie !!! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 08.01.03, 15:31 Przepraszam za wyrażenie, ale wkurza mnie to, że paszporty otrzymali: Masłowska, Warlikowski i Jopek- po mojemu czołówka polskiej komercji, zabrakło tylko ich trojga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żenada Re: Rozdano Paszporty 'Polityki' IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 08.01.03, 17:51 !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Loki Re: Rozdano Paszporty IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 08.01.03, 19:28 To żenujące, że Paszportem "Polityki" uhonorowano wykreowaną przez media młodocianą grafomankę Masłowską, a nie najwybitniejszego polskiego pisarza SF Jacka Dukaja, słusznie okrzykniętego następcą Stanisława Lema. Masłowska nie dorasta Dukajowi do pięt, co potwierdzi każdy, kto miał okazję zetknąć się z jego fascynującą twórczością. Niestety, pan Jacek tworzy fantastykę, a przecież Wybitne Autorytety, takie jak Pilch czy Świetlicki, nie będą się zniżać do czytania tak "podrzędnej" literatury. Trochę im współczuję. Nie wiedzą, co tracą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olka Re: Rozdano Paszporty IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 08.01.03, 20:49 Ojej. GŁowa mała. Oczywiście Masłowska dostała kolejną nagrodę. Hm...i ona, dziecko zbuntowane, dziecko ulicy, ona, wychowująca się z dresiarzami, przyjęła tę kulturalną nagrodę? Nie miałam zaszczytu czytać w całości jej książki, ale z tego, co do mnie dotarło z Wyborczej (która wyraźnie wspiera naszą laureatkę - z panem Leszczyńskim na czele), jest to, owszem, może i ciekawa powieść, ale zbyt reklamowana. Cudo! 19 latka napisała książkę!!!! To się w głowie nie mieści, co????? I do tego taką cudowną! Przy niej Mickiewicz to szmaciarz!! Mamy teraz wieszczkę narodową! A co do pani Jopek- wcale się nie ździwiłam. Ale i się nie zawiodłam. Miła kobietka. Proszę bardzo:) Odpowiedz Link Zgłoś
hokusai Re: Rozdano Paszporty 09.01.03, 19:21 Moze zamiast bredzic tu tak dlugo przeczytalabys ksiazke Maslowskiej? Przynajmniej wiedzialabys o czym bredzisz.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maly.k Dukaj nastepca Lema? IP: *.BrockU.CA 10.01.03, 16:52 No po prostu smiech na sali. Owszem, lubie to i owo Dukaja, ale to nie ta liga jednak! Pozdrawiam, mk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Loki Re: Dukaj nastepca Lema? IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 14.01.03, 11:37 Gość portalu: maly.k napisał(a): > No po prostu smiech na sali. Owszem, lubie to i owo Dukaja, ale to nie ta liga > jednak! > > Pozdrawiam, > > mk. Mój drogi, weź pod uwagę fakt, że Dukaj ma niespełna 29 lat, a jego dorobek jest już imponujący, zarówno pod względem ilościowym, jak i jakościowym. A czym mógł się w tym wieku pochwalić Lem? Niczym! Swoją pierwszą powieść SF ("Astronauci") Mistrz wydał w roku 1951, a więc mając lat 30. Tyymczasem Dukaj przywalił z grubej rury już jako piętnastolatek, pisząc "Złotą Galerę" - krytycy nie mogli uwierzyć, że tak ambitny i dojrzały tekst wyszedł spod pióra nastolatka. Od tego czasu pan Jacek napisał kilkadziesiąt znakomitych opowiadań i kilka minipowieści (m. in. "IACTE", "Irrehaare", "Aguerre w świcie" - wymieniam tylko te najgłośniejsze). Dwukrotnie zgarnął prestiżowego "Zajdla": za "Katedrę" w 2000 i za "Czarne oceany" w 2001. A przecież - na dobrą sprawę - dopiero rozpoczął swoją literacką karierę! Pomyśl, jakie dzieła Dukaj stworzy za kilka czy kilkanaście lat! Nawet "Solaris" się schowa:)) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LAik Re: Rozdano Paszporty 'Polityki' IP: *.crowley.pl 08.01.03, 21:01 No cóż, jaka kultura takie nagrody, szkoda że nikt nie dostrzegł choćby twórców nowego kierunku w sztuce, Lalaizmu. Trzeba przyznać że na Kraków wciąż można liczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ach Re: Rozdano Paszporty 'Polityki' IP: *.pwradio.pl / 192.168.15.* 09.01.03, 14:18 Maslowska jak Maslowska, tego sie spodziewalam, zenada zas byly przerywniki "artystyczne" w wykoniu czlonkow zespolu aktorskiego teatru roma...to dopiero byla zenada!!!! Odpowiedz Link Zgłoś