Dodaj do ulubionych

Slucham Programu Pierwszego Polskiego Radia, bo...

30.05.06, 00:46
... lubie sluchowiska, lubie audycje, lubie prowadzacych = to radio mnie
uspokaja,
... lubie muzyke, ktors sama jest juz historia - szczegolnie w niedzielne
popoludnie,
... lubie nie tylko wysluchac wiadomosci, czasem chce posluchac tez opinii -
wywazonych i nieagresywnych,
... nie ma nachalnej reklamy,
No i w koncu:
... lubie, jak prowadzacy mowia do sluchacza Pan/Pani.
Obserwuj wątek
    • tmieti Re: Slucham Programu Pierwszego Polskiego Radia, 30.05.06, 15:19
      Dodałbym jeszcze:
      ... bo lubię Sygnały Dnia,
      ... bo lubię prowadzone na wysokim poziomie audycje kulturalne oraz magazyn z
      kraju i ze świata,
      ... bo lubię Matysiaków i W Jezioranach
      ... bo lubię Tadeusza Sznuka
      • 2tik Re: Slucham Programu Pierwszego Polskiego Radia, 30.05.06, 15:24
        ...bo tam pracuję
        ...bo mi za to płacą

Tak jakoś mi się skojarzyło.
    • behemot87 Re: Slucham Programu Pierwszego Polskiego Radia, 30.05.06, 23:04
      Przesadzasz. Jakby tam pracowali to nie napisaliby Program Pierwszy PR, tylko
      JEDYNKA PR :P
    • fingoth Nie słucham Programu Pierwszego Polskiego Radia, 31.05.06, 10:29
      Ponieważ:
      -maj polskiej piosenki został zbezczeszczony.
      -Marata Kielczyk prowadzi cały czas 4 pory roku.
      -odkąd maja playlistę.
      -odkąd przesunęli informacje o pogodzie po serwisie głównym.
      -odkąd zrobili z Jedynki radio towarzyszące.
      Jak chcę radia towarzyszącego, to włączam Trójkę.
      • oranje7 Re: Nie słucham Programu Pierwszego Polskiego Rad 31.05.06, 21:19
        Masz racje: Marta Kielczyk to koszmar!!!
        • woj.jas Re: Nie słucham Programu Pierwszego Polskiego Rad 31.05.06, 23:09
          Koszmar to Zbigniew -kocham siebie samego - Krajewski. Jakoś wolę młodą
          dziewczynę o rewelacyjnym głosie, która poprawia mi humor niz grzyba
          Krajewskiego, co napromieniował się za komuny, relacjonował pochody majowe, a
          teraz udaje że go to nie dotyczy. Oby nadeszła pora zmian w radiu i takie
          zabytki jak Krajewski wymiotła.
          • behemot87 Re: Nie słucham Programu Pierwszego Polskiego Rad 01.06.06, 00:29
            Myślisz, że lepszy by był "nowoczesny DJ" P.Kostrzewa? Albo pan znany z
            prowadzenia "Idź na całość"? Dla mnie i tak wzorem dziennikarstwa radiowego
            jest Tadeusz Sznuk. Szkoda, że już nie prowadzi Sygnałów ani "4 Pór Roku". :(
            • maary5 Re: Nie słucham Programu Pierwszego Polskiego Rad 11.09.06, 12:50
              P.Sznuk prowadzi w niedzielę audycje "10-ta z hakiem"jak zawsze
              ciekawie,swobodnie,z kulturą,na czasie.Towarzyszy muzycznie
              p.M.Zasadzińska,której dobór melodii bardzo mi odpowiada.Wspaniały duet.Jedno
              mnie zastanawia,może ktos wie dlaczego nie ma piosenek P.Fogga,nawet w
              audycji "Mijaja lata zostaja piosenki"?Wydaje mi się że jak był maj miesiacem
              polskiej piosenki to też nie słyszałam.Nie mam włączonego radia non-stop(np.w
              pracy leci upiorne lokalne)ale jakos nie słyszę.
              • behemot87 Re: Nie słucham Programu Pierwszego Polskiego Rad 11.09.06, 17:02
                Fogga czasem można usłyszeć w audycji "Dzień się budzi" (Dawniej "Muzyka nocą")
                między godziną 3 a 4.
                • maary5 słucham Programu Pierwszego Polskiego Rad 12.09.06, 14:09
                  Oooo,wielkie dzięki,wprawdzie to nie moja pora ale byłam ciekawa czy wogóle
                  leca Fogga piosenki.A swoja drogą piekniej brzmiało "Muzyka nocą".
          • fingoth Re: Nie słucham Programu Pierwszego Polskiego Rad 01.06.06, 11:08
            Kielczyk jest okropna, nie wie co powiedzieć, głupio się śmieje, a jak już coś
            powie, to głupotę.
    • kicior99 Re: Slucham Programu Pierwszego Polskiego Radia, 31.05.06, 16:54
      to jedyne prawdziwe radio przez duze R. Do BBC4 troche mu brakuje, ale jest
      porownywalne...
      • radiofan2 Re: Slucham Programu Pierwszego Polskiego Radia, 01.06.06, 08:02
        Niestety nie jest już takie dobre jak kiedyś :(. Zobaczcie sami

przykładowy program :

TERAZ

00:07 - 03:00 Nocne spotkania
        03:03 - 04:00 W środku nocy
        04:00 - 06:00 Dzień się budzi
        06:00 - 09:00 Sygnały Dnia
        09:00 - 12:00 Czery pory roku
        12:00 - 13:00 Z kraju i ze świta - wydanie południowe
        13:00 - 16:00 Muzyczna Jedynka
        16:00 - 18:00 Z pierwszej ręki
        18:00 - 18:45 Z kraju i ze świata - wydanie wieczorne
        18:45 - 19:00 Dziennik Radia Watykańskiego
        19:00 - 22:00 Wieczór z Jedynką
        22:00 - 22:40 Polska i świat
        22:40 - 23:00 Kronika sportowa
        23:00 - 00:00 Kulturalna Europa / Zapisane w dźwięku

KIEDYŚ ( nie tak dawno temu )

00:07 - 03:00 Nocne spotkania
        03:03 - 04:00 Muzyka przed świtem
        04:05 - 05:00 Magazyn Radia Polonia
        05:05 - 05:10 Myśli na dobry dzień
        05:10 - 06:00 Rolnicza Antena
        06:00 - 09:00 Sygnały Dnia
        09:00 - 11:20 Cztery pory roku
        11:20 - 12:00 Piosenki na życzenie
        12:05 - 12:30 Z kraju i ze świata - wydanie południowe
        12:30 - 12:45 Zielony Rynek
        12:45 - 13:00 Muzyka
        13:05 - 14:00 Sekrety konkrety
        14:10 - 15:00 W to mi graj
        15:05 - 16:00 Magazyn Radia Kierowców
        16:00 - 16:15 Z kraju i ze świata - wydanie popołudniowe
        16:15 - 16:30 Dziennik Radia Watykańskiego
        16:30 - 19:00 Z pierwszej ręki
        19:00 - 19:20 Z kraju i ze świata - wydanie wieczorne
        19:20 - 19:30 Dziś na świecie
        19:30 - 20:00 Radio Dzeciom
        20:10 - 20:30 Reportaż
        20:30 - 21:00 Audycja muzyczna
        21:05 - 21:30 Kronika sportowa
        21:30 - 00:00 Wieczór z Jedynką

Mi w tej nowej ramówce brakuje piosenek na życzenie i niedzielnych audycji K.
        Pacudy :( . No i jeszcze kilku innych rzeczy.
      • yossarian72 Re: Slucham Programu Pierwszego Polskiego Radia, 17.08.06, 12:33
        kicior99 napisał:

> to jedyne prawdziwe radio przez duze R. Do BBC4 troche mu brakuje, ale jest
        > porownywalne...

Ano brakuje, brakuje - glownie pieniedzy (niezaleznych od aktualnej koniuktury
        politycznej)
        a BBC4 - trafilem przez przypadek ale od paru lat jestem wiernym sluchaczem
        paru audycji, zaluje ze moge tylko przez internet
    • wojtek0091 Re: Slucham Programu Pierwszego Polskiego Radia, 08.06.06, 17:35
      ...bo, lepszej stacji nie ma w Polsce. W tej stacji jest poprostu wszystko.
      • kicior99 Re: Slucham Programu Pierwszego Polskiego Radia, 08.06.06, 17:44
        i to jest jednoczesnie wada i zaleta. Marzy mi sie polskie BBC4, ktorego slucham
        na co dzien, glownie w pracy.
        • irenka82 Re: Slucham Programu Pierwszego Polskiego Radia, 24.06.06, 20:12
          -bo jest spokojne
          -bo moge posluchac pozadnych wiadomosci,a nie jakiegos skrotu (W.Pipka jest
          rewelacyjny!)
          -bo lubie poleczke z Lata z Radiem
          -bo lubie W. Cejrowskiego, T.Sznuka, K.Kaliszewskiego
    • skrzynkajagi Slucham czasem Jedynki bo 17.08.06, 17:14
      - czasem lubie posluchac starych polskich piosenek.
      - wiadomosci nie sa podawane tak, jakby wlasnie wybuchla 3. wojna swiatowa.
      (nawet nie o tego Trójkowego jingla na podkladzie chodzi, choc wkurzajacy jest.
      Na Jedynce wiadomosci sa podawane spokojnie i rzeczowo a nie jako kolajne
      sensacje)
      • mar993 Re: Slucham czasem Jedynki bo 18.08.06, 09:35
        tia.... Kielczyk....która wpudla człowieka!!!!! Laureatka MISTRZA MOWY POLSKIEJ-
        wysyłała do znajomych maile, żeby na nią głosować i sms-y.. chłe chłe ......
    • ghostmot Re: Slucham Programu Pierwszego Polskiego Radia, 11.09.06, 21:54
      Słucham programu pierwszego dlatego, że znikneła trójka. W ciągu kilku miesięcy
      pzresłuchałem róznych stacji loklanych i tych ogónopolskich komercyjnych.
      Zostałem tutaj. Sentyment lat dzieciecych? może. Drażni mnie czasem nadmierny
      serwilizm w stosunku do panującej władzy i wywiadów z "panująca opcją" rano w
      sygnałach, po południu... (zostało im to po latach komunizmu gdy sygnały i
      popołudniówka były tubą PZPR). Jednocześnie podziwiam dziennikarzy za staranie
      się być bezstronnym.
      I PR ma jednak nadal kilka świetnych audycji i kilka już pomnikowych "głosów".
      Publicystycznie to dobre radio, może i jest już radiem towarzyszącym (takie
      podłe czasy). Wolę go jednak słuchać prowadząc samochód niż radiowa komerchę, w
      domu też obleci.
      Z muzyką trochę gorzej, mało jazzu, muzyki poważnej, rocka...no cóż nie można
      mieć wszystkiego
      • grzmucin Re: Slucham Programu Pierwszego Polskiego Radia, 11.09.06, 22:39
        > Z muzyką trochę gorzej, mało jazzu, muzyki poważnej, rocka...no cóż nie można
        > mieć wszystkiego

To może pozostać przy PR I tam, gdzie są wartościowe audycje, a przesiąść się na
        PR III na przykład dla rocka ;) A i dla jazzu pewnie warto, teraz zresztą
        "Trójka" przechodzi pewną transformację, są już zmiany, a ma ich być (podobno)
        więcej :)
        • ghostmot Re: Slucham Programu Pierwszego Polskiego Radia, 12.09.06, 08:23
          Obserwuję zmiany w III PR. Nowy piątek i sobota jeszcze wiosny nie czyni. Co z
          reszta tygodnia? A muzyka? czy ja wiem? Ja pracuję w dzień i tak już nie mogę
          zbytnio słuchać w tonacji czy poczty UKF. W nocy to jednak z reguły śpię. Więc
          uważam, pewne jak znakomita większość radiosłuchaczy, że spychanie większości
          audycji muzycznych na późny wieczór lub noc za kompletny niewypał. Uważam, że
          nocne audycje muzyczne, to karna zsyłka niewygodnych dziennikarzy, po to by
          radiosłuchacze o nich zapomnieli. Zresztą pora południowa np. dla takiego głosu
          jak Kuba Strzyczkowski to także kara. Ile zyskałaby trójka gdyby on wrócił do
          prowadzenia popołudniowej audycji.
          Ale miało być o I PR. Ktoś napisal o BBC. Własnie w I PR podoba mi się pewna
          stabilność programowa. Sygnały rano, potem cztery pory roku, latem wiadomo co,
          w południe hejnał i dziennik, potem różnie bywało, to kiedyś folklor, potem
          rolnicy, zielony rynek, teraz jest moim zdaniem trochę dziura, potem własnie
          kiedys studia muzyczne, np. gama teraz to trochę taki smietnik. Potem
          popołudniówka no i wieczor. Pzrez lata utworzył się pewien kanon. Gusta sie
          zmieniają, czasy też, lecz nikt nie ma zbytniej ochoty na przewracania całego
          programu. I oby nadal tak było.
    • sopel16 Re: Slucham Programu Pierwszego Polskiego Radia, 14.09.06, 19:12
      bo to jedyna alternatywa dla fanów pilki którzy sa za granica aby posluchac
      relacji live z meczu
    • g8g5 Re: Slucham Programu Pierwszego Polskiego Radia, 15.09.06, 11:51
      Slucham Programu Pierwszego, bo to jedno z nielicznych radiow, ktore jeszcze
      nie zglupialo do reszty i nie wprowadzilo durnego podkladu w serwisach i w
      innych audycjach!!! (Jest jeszcze Dwojka, ale tam serwisy nie sa co godzine. Do
      Maryi nie umiem sie przekonac)
      PR 1 pozwala delektowac sie madrym slowem gadanym i nie przeszkadza w jego
      odbiorze tymi podkladami, miksami, jinglami i innymi smieciami! PR 1 to jedyne
      radio, ktore uczy sluchac madrego slowa!!! Szczegolnie lubie wieczor z Jedynka
      za reportaze, ciekawych gosci, poetycki koncert spelnionych marzen, teatr i
      stonowana muzyke!
      NIE MA LEPSZEGO RADIA, NIZ PROGRAM PIERWSZY!!!!!!!!
      • omega3011 Re: Slucham Programu Pierwszego Polskiego Radia, 21.09.06, 09:54
        A ja przestane słuchac PR1 po zmianach, jakie wprowadzil i wprowadza nalal
        nadredaktor Maricn Wolski- tuba PISu. Komu z nami nie po drodze, to won! Z
        moich ulubionych dziennikarzy jeszcze ostał sie p.T. Sznuk. Ale na jak długo?

Zapraszam na forum dyskusyjne polskiego radia 1.
        Tam znajda państwo głosy rozgoryczonych, stałych słuchaczy tej rozgłośni.
        • behemot87 SŁuCHAŁEM Programu Pierwszego Polskiego Radia, 21.09.06, 16:16
          Włączam już tylko na "Radio Retro", "Zabawy Literackie" i Włodka Kleszcza. No i
          na "Dziesiątą z hakiem" :)

WOLSKI MUSI ODEJŚĆ!
          • imagistyk Poranny blok 22.09.06, 15:25
            Po zmianach kadrowych poranny blok ,którego słuchałem z wielką przyjemnością,informacyjny stał się zwykłą propagandówką.Pani Gawryluk nie nadaje się do mediów publicznych,gdyż w nich powinno wymagać się wiedzy i bezstronności.A tego tej pani nie można przypisać.Poza tym stary komuch Wolski jako tuba PiS-u, to symbol dekomunizacji made in PiS.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka