2tik 02.06.06, 11:38 Mam takie pytanie - czy reporterzy radiowi, nagrywając w terenie, używają tylko recorderów Mini Disc czy może też np. bardziej zaawansowanych dyktafonów cyfrowych? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
amk64 Re: Jak nagrywają w radiach? 02.06.06, 23:09 To zależy od tego, na jaki sprzęt stać stację, albo samego reportera. Odpowiedz Link Zgłoś
ducat Re: Jak nagrywają w radiach? 03.06.06, 01:30 Jedni używają MD, inni Cyfrowych nagrywarek z róznoraką kompresją, a jeszcze inni przenośnych komputerów z odpowiednim oprogramowaniem typu Adobe Audition. Cały czas jednak najpopularniejsze są MD-ki. Ten standard jeszcze się trzyma. Zdarzają się i takie sprzęty jak DAT-y, albo szpulowe magnetofony made by Telefunken - te można spotkać czasami na konfach z udziałem dziennikarzy z Polskiego Radia. Odpowiedz Link Zgłoś
2tik Re: Jak nagrywają w radiach? 05.06.06, 12:09 Dzięki wszystkim za info. A jaka kompresja jest najlepsza, najczęściej preferowana? Odpowiedz Link Zgłoś
amk64 Kompresja 06.06.06, 10:16 Kompresja jest w dużej mierze uzależniona od programu emisyjnego, np: Dynamix pracuje wyłącznie na mp3 w bitracie 160 i to jeszcze robionymi wyłącznie jednym kodekiem (bodajże blade - ale mogę się mylić). Tak że, niezależnie jak nagrasz i zmontujesz na końcu musisz skompresować to tego własnie formatu. Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: Kompresja 06.06.06, 10:52 > Kompresja jest w dużej mierze uzależniona od programu emisyjnego może źle robię ale kompresję uzależniam od rodzaju materiału dźwiekowego > Dynamix pracuje wyłącznie na mp3 > w bitracie 160 i to jeszcze robionymi wyłącznie > jednym kodekiem (bodajże blade - ale mogę się mylić). mylisz się :-) Dynamix pracuje na .mp2, .mp3 z różnym bitratem 128, 196, 256... Odpowiedz Link Zgłoś
amk64 Re: Kompresja 07.06.06, 12:05 Wiem na czym pracuję - od 10 lat - wierz mi... Wrzucenie do Dyny mp3 z bitrate'm 192 powoduje śmieszne skutki. A jeśli masz inne doświadczenia, to dlatego, że ten program nie jest aż tak seryjną produkcją jak mogłoby się wydawać. Właściwie każda wersja jest robiona na życzenie konkretnej rozgłośni. Odpowiedz Link Zgłoś
ducat Re: Kompresja 07.06.06, 12:27 Co to za Dyna? Pewenie się zacina... 192 kbps to absolutne minimum. MP3 to ostateczność. Urządzenia nagrywające do pamięci flash mogą ale nie muszą kompresować dźwięku. Wszystko zalezy od pojemności kości pamięci. Jeszcze lepiej jest, gdy mamy urządzenie z dyskiem twardym. Wtedy mozna porzucić kompresję i nagrywać do pliku *.wav I tak jeszcze długo MD-ki pozostaną na topie. Są proste, łatwe w obsłudze, w miarę kompaktowe i niezawodne (nie wszystkie :-)) ducat Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: Kompresja 07.06.06, 14:48 > Co to za Dyna? Pewenie się zacina... nie przypominam sobie takiego zdarzenia wbrew złośliwym opiniom nigdy nie było takich problemów > 192 kbps to absolutne minimum 256k, .mp2- to dla muzyki > MP3 to ostateczność. w .mp3 tylko dźwięki nadsyłane przez kosrepondentów reszta idzie nieskompresowana Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: Kompresja 07.06.06, 14:52 na Dynach pracuję od samego początku :-) mp3 w 192k nie powoduje żadnych smiesznych skutków, zresztą mp3 uzywam tylko dźwięków przysyłanych z "terenu" A że wersja robiona na życzenie to inna sprawa :-) Odpowiedz Link Zgłoś
szalkowski Re: Kompresja 07.06.06, 22:40 Duzo zalezy od karty dzwiekowej, konfiguracji komputera emisyjnego. Ta sama Dyna jako tako odgrywala mp3 w radiu, a kompletnie nie radzila sobie z mp3 u mnie w domu (na DynaMix). Bitrata nie miala wiele do gadania - natomiast mp2 idealnie. Odpowiedz Link Zgłoś
2tik Re: Jak nagrywają w radiach? 07.06.06, 12:37 OK, ciągnę temat dalej. Jaki sprzęt polecilibyście komuś, kto nagrania będzie wysyłał do stacji radiowej? Po prostu MD? I jaki model? Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: Jak nagrywają w radiach? 07.06.06, 14:52 MD Sonego, im wyższy model tym gorzej, najlepiej wypadały stare R35, R70 (jeśli dobrze pamiętam oznaczenia) 501 jeszcze jako tako z 701, 710 były ciągłe problemy Teraz bawię się Marantzem PMD 660 nagrywa na CF, w liniowym z 44,1 albo 48k lub w .mp3 Zobaczymy jak się sprawdzi Odpowiedz Link Zgłoś
miskowy Re: Jak nagrywają w radiach? 25.06.06, 23:25 Widziałem reportera nagrywającego na pocket pc - podłączył zewnętrzne urządzenie zawierające sprzętowy kompresor MP3 i zgrywające strumień na gigową kartę SD. Spytałem się - bitrate 160 kbit/s ale można także wyżej. Podobno obsługuje także ogg vorbis tylko trzeba potem przekonwertować bo nie każdy soft to łyka. Odpowiedz Link Zgłoś