kicior99 20.02.03, 19:01 Przy okazji dyskusji Michnik - Rywin uslyszalem ze KRRiTV jest potrzebna, bo zaraz bedzie sie rozwijac radiofonia cyfrowa (za 2-5 lat...) Jakos w to nie wierze. A Wy (jesli nie myslicie po raz kolejny o sytuacji w Trujce) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tuhanka Re: Radio cyfrowe 20.02.03, 20:30 Na pewno nie jest to uzasadnienie dla trwania KRRiT-u w obecnym kształcie. Zwłaszcza, że KRRiT i tak musi konsultować przyznawanie częstotliwości z jakimś innym urzędem. Natomiast co do radiofonii cyfrowej... Faktycznie, brzmi to jak pieśń odległej przyszłości, ale kto wie? Ostatecznie dekadę temu komputery były piekielnie drogie, a o internecie mało kto słyszał. A teraz wszyscy wisimy na serwerach i kontaktujemy się online. To samo z telefonią komórkową. Kilka lat temu były strasznie drogie, a teraz można kupić je w promocji za złotówkę - operatorzy podają, że liczba użytkowników dawno przekroczyła 10 milionów. Więc radio cyfrowe - czemu nie? Gdyby pojawiły się w miarę tanie odbiorniki cyfrowe (a ponieważ wszystkie ceny w branży informatycznej - po części do niej można zaliczyć takie odbiorniki - spadają, nie byłoby to wykluczone), to kto wie - może takie radio miałoby szansę zaistnieć i zyskać popularność. Pozdrawiam Tuhanka P.S. Szczególnie pozdrawiam inicjującego wątek Kiciora i dziękuję za miłe spotkanie :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcinek Re: Radio cyfrowe IP: *.slupsk.cvx.ppp.tpnet.pl 21.02.03, 09:28 > Natomiast co do radiofonii cyfrowej... Faktycznie, brzmi to jak pieśń odległej > przyszłości, ale kto wie?... w GB były trudności z namówieniem ludu do przechodzenia z analoga w DAB. Wystarczyło, że przed świętami BN pojawił się odbiornik cyfrowy w akceptowalnej dla przeciętnego Brytjczyka cenie 99 funciaków, a ludzie rzcili się na cyfrę. Oglądałem witrynkę jednego ze sklepów www, i przy wspomnianym modelu odbiornika była uwaga, że sklep nie zapewnia natychmiastowej dostawy rzeczonego z powodu ogromnego zainteresowania klientów :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kicior99 Re: Radio cyfrowe 21.02.03, 17:18 Smiem watpic, ze w Polsce sie szybko nie przyjmie, a likwidacja radiofonii analogowej jest praktycznie niemozliwa. Porownywanie do systemow wizyjnych jest wedlug mnie o tyle nie uzasadnione, ze radio jest traktoweane jako medium drugorzedne, bez ktorego w ostatecznosci mozna sie obejsc. I jesli do tego dorzucimy wysoka na poczatku cene sprzetu... Odpowiedz Link Zgłoś
tuhanka Re: Radio cyfrowe 21.02.03, 18:22 kicior99 napisał: (...)radio jest traktoweane jako medium > drugorzedne, bez ktorego w ostatecznosci mozna sie obejsc. I jesli do tego > dorzucimy wysoka na poczatku cene sprzetu... Witaj Kiciorku! Nie nazwałabym radia medium drugorzędnym, powoli zaczyna wchodzić moda na nieoglądanie telewizji. Ja osobiście mogę się bez telewizora doskonale obejść, bo nawet jeśli go włączam raz na kilka dni, to tylko na Fakty, ewentualnie z rozpędu na Wiadomości (choć to jest program propagandowy). Ale gdybym tej możliwości nie miała, nawet bym nie zauważyła jej braku. Poza tym dla mnie (i sporej grupy moich znajomych) telewizja mogłaby nie istnieć. Natomiast radio? Życie bez radia (bez dobrego radia) traci smak. Może powinnam wzorem amerykańskiej mody na pozwy w różnych absurdalnych sprawach pozwać kogoś za obniżenie komfortu życiowego w związku ze skiepszczeniem radia? Może jakiś pozew zbiorowy? ;))) BTW, gdyby pojawiło się radio cyfrowe, a odbiorniki byłyby po przystępnej cenie, to na pewno bym się w taki sprzęt zaopatrzyła. Odpowiedz Link Zgłoś
kicior99 Re: Radio cyfrowe 21.02.03, 18:45 A witam, witam... Piszac o medium drugorzednym mialem na mysli medium towarzyszace. Przxy dobraj jakosci sprzetu stereo naprawde wielu ludzi nie bedzie chcialo inwestowac sporej kasy w cos nowego. poza tym radia slucha cala rzesza ubogich, ktorych nie stac nawet na radio z gornym zakresem UKF - i oni radia cyfrowego sobie nie kupia. Odpowiedz Link Zgłoś
poziomk Re: Radio cyfrowe 24.02.03, 13:53 Mam nadzieje ze z tym przechodzeniem na DAB bedzie identycznie jak z przejsciem Telewizji na PAL i z radiem gdzie jeszcze 2,3 lata temu bylo OIRT Kto pamieta na jakich to falach gralo radio (wschodni UKF), odeszlo w zapomniienie i tyle :) Odpowiedz Link Zgłoś