Dodaj do ulubionych

"Płyta roku" słabo schodzi

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.03, 21:14
Wg informacji kierownika działu płyty-kasety-książki z jednego z
hipermarketów z województwa wielkopolskiego płyta "RMF FM Moja i Twoja
Muzyka" w pierwszym dniu sprzedaży znalazła zawrotną ilość JEDNEGO nabywcy.
Dla porównania - w dniu premiery w tym samym sklepie płyta Anny Marii Jopek
Pata Metheny'ego sprzedała się w ilości 80 egzemplarzy.
Obserwuj wątek
    • Gość: Dawid Nic dziwnego IP: 213.25.186.* 11.03.03, 08:55
      Mam dziwne przeczucie ,że ''Moja i twoja muzyka''ędzie najbardziej
      spektakularną klapa w historii radia RMF FM. Choć kto wie co będzie dalej: ta
      płyta to produkcja typowo ''kioskowa'' (niska cana , bądż co bądz covery) więc
      gdy trafi do sieci Ruch-u czy Kolportera-a sprzedaż pewnie wzrośnie. Z drugiej
      strony np. Starachowicach nie było jej ani w jednym kiosku i ani jednym
      supermarkecie.
      • Gość: Lesiek Re: Nic dziwnego IP: 195.205.139.* 11.03.03, 11:08
        W Starachowicach przecież wszyscy słuchają tylko Trujki i Radia MTM, więc RMF
        nie ma co nawet oferować swojej płyty ;).
    • Gość: wujek Władek Re: 'Płyta roku' słabo schodzi IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 11.03.03, 11:51
      Gość portalu: Tomek napisał(a):

> Wg informacji kierownika działu płyty-kasety-książki z jednego z
      > hipermarketów z województwa wielkopolskiego płyta "RMF FM Moja i Twoja
      > Muzyka" w pierwszym dniu sprzedaży znalazła zawrotną ilość JEDNEGO nabywcy.
      > Dla porównania - w dniu premiery w tym samym sklepie płyta Anny Marii Jopek
      > Pata Metheny'ego sprzedała się w ilości 80 egzemplarzy.

w dzisiejszej "rzepie" artykuł na ten temat: RMF ma nadzieję zawojowac rynek
      tym badziewiem, symbolizującym w moich oczach poziom tej stacji.
      • Gość: Paff Re: 'Płyta roku' słabo schodzi IP: tysiaclecia:* / 10.59.150.* 11.03.03, 12:22
        Hmmm... czytajac te wasze posty.... znowu nasuwa mi sie mysl... "Polak tylko
        potrafi zgnoic". zreszta wystarczy poczytac jakiekolwiek forum.... Wsztyscy sa
        najmadrzejsi i potrafia kazdego i wszystko krytykowac!! Ot polskie buractwo!!!
        Co jak co.... dokladnie przyjrzalem sie plycuie rmf... ona jest naprawde
        dobrze zrobiona... sa lepsze i gorsze kawalki... ale ogolnbie rzecz biorac to
        jest naprawde dobry produkt. Co do klapy przedsiebwziecia rmf... tu sie
        gleboko mylicie.. Sam chcialem wczoraj kupic plyte i niestety w zadnym
        hipermakecie w zadnym kiosku badz sklepie muzycznym mi sie nie udalo...
        (sprawdzilem to w 3 slaskich miastach). W koncu udalo mi sie.. Tak wiec ktorys
        z moich przedmowcow prezentuje naprawde mylne pojecie sprzedazy plyty.
        Zreszta - ja wiem ze niektorych trafia ze RMF zrobil dobra robote, ale zrobil.
        A jesli ktos potrafi tylko krytykowac to niech zrobi sam cos lepszego..... A
        plyta rmfu i tak sie obroni z wasza aprobata czy bez niej.
        • Gość: Tomek Re: 'Płyta roku' słabo schodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.03, 14:02
          Gość portalu: Paff napisał(a):

> Hmmm... czytajac te wasze posty.... znowu nasuwa mi sie mysl... "Polak tylko
          > potrafi zgnoic". zreszta wystarczy poczytac jakiekolwiek forum.... Wsztyscy
          sa
          > najmadrzejsi i potrafia kazdego i wszystko krytykowac!! Ot polskie buractwo!!!

Już nie mamy socjalizmu, w którym za krytykowanie tego, co złe szło się za
          kratki.

> Co jak co.... dokladnie przyjrzalem sie plycuie rmf... ona jest naprawde
          > dobrze zrobiona... sa lepsze i gorsze kawalki... ale ogolnbie rzecz biorac to
          > jest naprawde dobry produkt.

W takim razie inaczej pojmujemy "dobre zrobienie płyty". Dla mnie to było
          zarżnięcie wielu niezłych kawałków grafomańskimi polskimi tekstami

> Co do klapy przedsiebwziecia rmf... tu sie
          > gleboko mylicie.. Sam chcialem wczoraj kupic plyte i niestety w zadnym
          > hipermakecie w zadnym kiosku badz sklepie muzycznym mi sie nie udalo...
          > (sprawdzilem to w 3 slaskich miastach).

Hipermarkety mają zasadę, że biorą do sprzedaży takie towary, które gwarantują
          szybki obrót. Po co brać towary, którę będą zalegać na półkach i zajmować
          miejsce podczas gdy na półki można wstawić inne towary.

> W koncu udalo mi sie.. Tak wiec ktorys
          > z moich przedmowcow prezentuje naprawde mylne pojecie sprzedazy plyty.
          > Zreszta - ja wiem ze niektorych trafia ze RMF zrobil dobra robote, ale
          > zrobil.

Mnie "trafia" to, że radio, które kiedyś było bezkonkurencyjne na rynku i
          słuchało się go z przyjemnością, teraz sięga dna.

> A jesli ktos potrafi tylko krytykowac to niech zrobi sam cos lepszego..... A
          > plyta rmfu i tak sie obroni z wasza aprobata czy bez niej.

Płyty Ich Troje też się "bronią".
          • Gość: Adam Re: 'Płyta roku' słabo schodzi IP: tysiaclecia:* / 10.59.150.* 11.03.03, 14:16

> Już nie mamy socjalizmu, w którym za krytykowanie tego, co złe szło się za
            > kratki.

Zauwaz - przegladajac jakiekolwiek forum - ze wszyscy tylko wszystko
            krytykuja. Czyzby wszystko co sie robi dookola bylo zle? Chyba jednak nie... A
            moze Polacy tak zachlysneli sie wolnoscia slowa ze mowia nader co powinni...
            tylko dlaczego potrafia TYLKO krytykowac?

> W takim razie inaczej pojmujemy "dobre zrobienie płyty". Dla mnie to było
            > zarżnięcie wielu niezłych kawałków grafomańskimi polskimi tekstami

No wiesz sa gusta i gusciki i jeszcze nikomu nie udalo sie zrobic czegos zeby
            zaspokoic wszystkich gusta. Nimniej jednak.. piosenka Kasi Kowalskiej jest
            perfekcyjna.

> Hipermarkety mają zasadę, że biorą do sprzedaży takie towary, które
            gwarantują
            > szybki obrót. Po co brać towary, którę będą zalegać na półkach i zajmować
            > miejsce podczas gdy na półki można wstawić inne towary.

Nimniej jednak fakt ze plyty nie mozna bylo nigdzie dostac o czyms swiadczy....

> Mnie "trafia" to, że radio, które kiedyś było bezkonkurencyjne na rynku i
            > słuchało się go z przyjemnością, teraz sięga dna.

To twoje zdanie... ja uwazam wrecz odwrotnie... dla mnie rmf jest liderem.

> Płyty Ich Troje też się "bronią".

Nie slucham ich troje, aczkolwiek nie krytykuje jak cala reszta. Podoba sie
            komus to slucha... nie podoba to nie... a po co przyklejac cala filozofie i
            robic z Ich troje dno? Nauczmy sie troche tolerancji. Na wszystko jest miejsce
            na naszym rynku.
            • Gość: Tomek Re: 'Płyta roku' słabo schodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.03, 16:11
              Gość portalu: Adam napisał(a):

> Zauwaz - przegladajac jakiekolwiek forum - ze wszyscy tylko wszystko
              > krytykuja. Czyzby wszystko co sie robi dookola bylo zle? Chyba jednak nie...
              > moze Polacy tak zachlysneli sie wolnoscia slowa ze mowia nader co powinni...
              > tylko dlaczego potrafia TYLKO krytykowac?

To sprawa dla socjologów.

> > W takim razie inaczej pojmujemy "dobre zrobienie płyty". Dla mnie to było
              > > zarżnięcie wielu niezłych kawałków grafomańskimi polskimi tekstami
              >
              > No wiesz sa gusta i gusciki i jeszcze nikomu nie udalo sie zrobic czegos zeby
              > zaspokoic wszystkich gusta. Nimniej jednak.. piosenka Kasi Kowalskiej jest
              > perfekcyjna.

Na płycie "Antidotum" są lepsze kawałki. A zresztą Kowalska to jedyna gwiazda
              na tej płycie. Reszta wykonawców już dawno straciła status gwiazdy, albo nawet
              nigdy go nie zyskała.

> > Hipermarkety mają zasadę, że biorą do sprzedaży takie towary, które
              > gwarantują
              > > szybki obrót. Po co brać towary, którę będą zalegać na półkach i zajmować
              > > miejsce podczas gdy na półki można wstawić inne towary.
              >
              > Nimniej jednak fakt ze plyty nie mozna bylo nigdzie dostac o czyms
              swiadczy....

Na pewno nie świadczy o rewelacyjnej sprzedaży. Moim zdaniem w grę wchodzi
              słaba dystrybucja.

> > Mnie "trafia" to, że radio, które kiedyś było bezkonkurencyjne na rynku i
              > > słuchało się go z przyjemnością, teraz sięga dna.
              >
              > To twoje zdanie... ja uwazam wrecz odwrotnie... dla mnie rmf jest liderem.

Badania wskazują, że jest liderem. Kiedyś też był, ale wówczas RMF różnił się
              od innych stacji. A teraz różnic między RMF i Zet praktycznie nie ma. Obie
              stacje mają ten sam format, walczą o ten sam target i zamiast się różnić
              starają sie maksymalnie do siebie upodobnić. Nawet kampanie reklamowe są
              podobne: Zet - to co lubisz więcej muzyki. RMF - moja i twoja muzyka. I
              oczywiście na billboardach zdjęcia wykonawców.
              Ludzie przyzwyczaili się do marki i nadal słuchają - a przynajmniej tak
              twierdzą w badaniach - RMF. Zet nie jest w stanie przeskoczyć RMF bo w
              dziedzinie reklamy i marketingu znacznie odstaje od RMF.

• Gość: Dawid Re: 'Płyta roku' słabo schodzi IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 11.03.03, 18:10
          Gość portalu: Paff napisał(a):

> Hmmm... czytajac te wasze posty.... znowu nasuwa mi sie mysl... "Polak tylko
          > potrafi zgnoic". zreszta wystarczy poczytac jakiekolwiek forum.... Wsztyscy
          sa
          > najmadrzejsi i potrafia kazdego i wszystko krytykowac!! Ot polskie buractwo!!!
          > Co jak co.... dokladnie przyjrzalem sie plycuie rmf... ona jest naprawde
          > dobrze zrobiona... sa lepsze i gorsze kawalki... ale ogolnbie rzecz biorac to
          > jest naprawde dobry produkt.

A może powiesz co takiego''wspaniałego'' jest w tej płycie:cena czy to ,że S.
          Tyczyński najął do nagrania coverów gwiazdy a nie jakichś debiutantów. Wielki
          Prezes nich sie lepiej zajmie stworzeniem tej stacji telewizyjnej na która juz
          półtora roku czekamy.

Co do klapy przedsiebwziecia rmf... tu sie
          > gleboko mylicie.. Sam chcialem wczoraj kupic plyte i niestety w zadnym
          > hipermakecie w zadnym kiosku badz sklepie muzycznym mi sie nie udalo...
          > (sprawdzilem to w 3 slaskich miastach). W koncu udalo mi sie.. Tak wiec
          ktorys
          > z moich przedmowcow prezentuje naprawde mylne pojecie sprzedazy plyty.
          > Zreszta - ja wiem ze niektorych trafia ze RMF zrobil dobra robote, ale
          zrobil.
          > A jesli ktos potrafi tylko krytykowac to niech zrobi sam cos lepszego..... A
          > plyta rmfu i tak sie obroni z wasza aprobata czy bez niej.

Oto kolejny fanatyczny miłośnik Radia RMF FM jakim i ja kiedyś byłem.
          Objechał trzy miasta w poszukiwaniu płyty z coverami...
          A lepszą płytę bym zrobił gdybym miał takie pieniądze ;-)

• Gość: Adam Re: 'Płyta roku' słabo schodzi IP: tysiaclecia:* / 10.59.150.* 11.03.03, 20:13
            Dawidku i znow jakas chora nadinterpretacja moich slow...

-) sprawdz sobie znaczenie slowa fanatyzm... bo chyba nie znasz jego znaczenia.
            -) po drugie.... nie czepiaj sie szczegolow... plyta sie sprzedaje i juz.
            plyta sie podoba i juz... tobie nie musi...
            -) co do telewizji prezesa tyczynskiego.... po co ma sie spieszyc... zebys
            mial co krytykowac?
      • Gość: Tomek Re: 'Płyta roku' słabo schodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.03, 13:54
        Gość portalu: wujek Władek napisał(a):

> w dzisiejszej "rzepie" artykuł na ten temat: RMF ma nadzieję zawojowac rynek
        > tym badziewiem, symbolizującym w moich oczach poziom tej stacji.

W tym artykule jest bzdura: "RMF FM reklamuje się płytą za 9,99 zł - W ciągu
        pierwszych dni sprzedano 200 tysięcy egzemplarzy". Płyta ukazała się wczoraj i
        wczoraj został napisany ten artykuł. Nie jest więc prawdą pisanie o "ciągu
        pierwszych dni". A te 200 tysięcy to na pewno nie jest sprzedaż detaliczna
        tylko wrzut do punktów sprzedaży.

Ciekawy jest jeszcze jeden fragment: "Markowski. - Godząc się na udział w sesji
        i obecność na billboardach, chciałem trochę się wypromować, a i pokazać w
        towarzystwie mojej pięknej córki. Niech ludzie zapamiętają jej piękną buzię!"
        Tak, Patrycja może pokazać tylko buzię, bo śpiewać ona kompletnie nie potrafi.
        Nie wiem jednak czy dobrą promocją dla Patrycji jest pokazanie się na plakacie
        razem z paskudną buzią tatusia.

• Gość: joniu Re: 'Płyta roku' słabo schodzi IP: *.kielce.net.pl 11.03.03, 16:32
          az mnie trzepie jak to czytam. Po pierwsze nie macie absolutie pojecia po co ta
          plyta, jak sie sprzedaje itd, a wieszacie psy nie tylko na niej, ale i na
          radiu, nie mowiac juz o wykonawcach - BZDURA
          Po pierwsze co prawda premiera plyty byla w Polsce w poniedzialek, ale juz w
          piatek mozna ja bylo kupic np. w Krakowie, gdzie w Empiku braklo jej po paru
          godzinach. Oficjalna premiera w czwartek, czyli to jest juz te "pare dni" i
          bardzo mozliwe ze wlasnie te 200 tys sie sprzedalo, a po drugie czy Ty jak
          sprzedajesz towar do hurtowni to cie interesuje czy to ktos kupi dalej czy nie,
          bo mnie by nie interesowalo, hurtownia zaplacila, kaska jest, 200 tys na
          liczniku i starczy. Po co takie rozwazania czy plyta poszla do ludzi czy tylko
          do hurtowni. Po trzecie plyta ta to wyrazne posuniecie promocyjne radia, im nie
          chodzi o kaske, chodzi o promocje radia i tyle, w mniejszym stopniu o promocje
          wykonawcow. A ze im sie to udaje znakomicie przykladem jest chociazby ten post,
          artukul w Rzepie itd. Bo jest tak ze niewazne jak mowia, wazne ze mowia.

PS i zeby nie bylo watpliwosci absolutnie nie jestem zwiazany z RMFem w zden
          sposob, wrecz przeciwnie...
          podrawiam JONIU
          • Gość: joniu Re: 'Płyta roku' słabo schodzi IP: *.kielce.net.pl 11.03.03, 16:41
            i jeszczo jedno bo nie doczytalem cytuje:
            "Na płycie "Antidotum" są lepsze kawałki. A zresztą Kowalska to jedyna gwiazda
            na tej płycie. Reszta wykonawców już dawno straciła status gwiazdy, albo nawet
            nigdy go nie zyskała."

no prosze nowy Wojewodzki sie znalazl, czy to wazne gdzie sa lepsze kawalki i
            dlaczego ty to oceniasz. A jesli dla Ciebie gwiazda nie jest Edyta Gorniak,
            ktora jest na LP w calej europie i Japonii, jesli dla Ciebie gwiazda nie jest
            zespol Perfect, ktory nagral badz co badz najbardziej popularna i rozpoznawalna
            piosenke w historii naszej muzyki "Autobiografie" to sory wielkie, ale chyba
            nie mam z kim rozmawiac
            jednakze Cie pozdrawaim JONIU

• Gość: Tomek Re: 'Płyta roku' słabo schodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.03, 23:23
              Gość portalu: joniu napisał(a):

> i jeszczo jedno bo nie doczytalem cytuje:
              > "Na płycie "Antidotum" są lepsze kawałki. A zresztą Kowalska to jedyna
              gwiazda
              >
              > na tej płycie. Reszta wykonawców już dawno straciła status gwiazdy, albo
              nawet
              > nigdy go nie zyskała."
              >
              > no prosze nowy Wojewodzki sie znalazl,

Dziękuję za komplement.

> czy to wazne gdzie sa lepsze kawalki i
              > dlaczego ty to oceniasz. A jesli dla Ciebie gwiazda nie jest Edyta Gorniak,
              > ktora jest na LP w calej europie i Japonii

Naprawdę, wielkim osiągnięciem jest 66 miejsce w Szwajcarii i 50 w Austrii.
              Górniak kiedyś się nieźle zapowiadała, ale ostatnio nagrywa coraz gorsze
              kawałki a w teledyskach i na okładkach płyt odsłania coraz więcej ciała. Jak
              widać w niektórych krajach na to lecą.

> jesli dla Ciebie gwiazda nie jest
              > zespol Perfect, ktory nagral badz co badz najbardziej popularna i
              rozpoznawalna piosenke w historii naszej muzyki "Autobiografie" to sory
              wielkie, ale chyba
              > nie mam z kim rozmawiac
              > jednakze Cie pozdrawaim JONIU

"Autbiografia" powstała ponad 20 lat temu. Nie zapominajmy o tym. W tamtych
              czasach Perfect miał jeszcze kilka niezłych piosenek, ale potem zniknął, a po
              powrocie nagrał dwa dobre kawałki - "Całkiem Inny Kraj" i "Niepokonani".
              Szkoda, że Markowski nie zastosował się do słów, które sam wyśpiewał: "Trzeba
              wiedzieć kiedy ze sceny zejść. Niepokonanym".
              Wtedy był dobry moment na skończenie kariery, ale na nieszczęście Markowski
              postanowił zostać na scenie muzycznej i nagrywać coraz gorsze rzeczy. Kompletną
              klapą okazała się płyta z Polską Orkiestrą Radiową. Perfect zapatrzył się na
              Metallicę, która nagrała rewelacyjną płytę z San Francisco Symphony Orchestra.
              Między obiema tymi płytami jest jednak ogromna przepaść.

O pozostałych wykonawcach, którzy wzięli udział w nagraniu płyty "Moja i Twoja
              Muzyka" nie ma co pisać, ale napiszę. De Mono, Anita Lipnicka, Urszula i Varius
              Manx nie są gwiazdami. Choć kiedyś mieli szansę nimi zostać. Jednak De Mono od
              10 lat nic przyzwoitego nie nagrało. Urszula 7 lat temu nagrała niezłą płytę -
              muszę to przyznać, choć nie gustuje w tego rodzaju muzyce. 2 lata temu
              próbowała zaistnieć śpiewając o tym, że "mądre serce jest jak pies", ale to już
              była kompromitacja. Varius Manx wymienia wokalistki na coraz ładniejsze, ale
              efekty muzyczne są mizerne. Janson zaczyna zjadać swój własny ogon. Pierwsze
              dwie polskojęzyczne płyty były niezłe. Na trzeciej dobry był tylko "Orła Cień",
              a później już coraz gorzej. Z kolei Lipnicka po odejściu z Varius Manx była na
              fali i także nagrała jedną dobrą płytę, ale to było 7 lat temu.
              • Gość: Adam Re: 'Płyta roku' słabo schodzi IP: tysiaclecia:* / 10.59.150.* 11.03.03, 23:50
                Gwiazda czy nie gwaizda nie tobie oceniac... ty masz swoj poglad na sprawe co
                nie oznacza ze tak jest w rzeczywistosci:)
    • neandertalski Re: 'Płyta roku' słabo schodzi 12.03.03, 14:41
      ta płyta to potworny gniot i tylko śmiac mi się chce, że niepokonany Markowski
      z Perfectem znowu wlazł w takie szambo....
      • Gość: dkk Re: 'Płyta roku' słabo schodzi IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 16.03.03, 12:09
        Płyta jest mierna muzycznie i tekstowo. Dlatego nie może być płytą roku. Nawet
        na targowisku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka