Dodaj do ulubionych

Kostka Piotra Rubika

• Gość: Jerzy Szarecki Piotr Rubik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.06, 09:41
      Gratulacje dla pana Jacka Hawryluka za kompetencję i odwagę w ocenie zjawiska
      socjologicznego jakim stał się Piotr Rubik, zawarte w artykule "Publiczność
      chętnie da się nabrać". Artykuł będzie czytany w szkole muzycznej w celu
      wyrobienia właściwych poglądów na muzykę u młodych odbiorców.
    • Gość: gosc ancymon Kostka Piorta Rubika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.06, 10:53
      jak zwykle w polskim piekielku.jak sie komus uda ,to do szamba z nim..UKS mu
      naslac,a moze NIK,a wnajgorszym wypadku kubel pomyj wylac.
      jeszcze rok do tylu żadna rozglosnia nie zagrala piosenki z "tryptyku",zadnej
      promocji ,a tu taki numer-ludziska plyty Rubika kupuja,pani Kanclerz w dystrybucji
      paluchow nie maczala a tu taki afront...tyle egzemplarzy plyt sie rozeszlo,kasa do
      innych kieszeni wpada a "jedyne sluszne-dystrybutornie plytek" maj ciezko 1000 szt
      sprzedac.
      I bardzo dobrze Panie P.Rubik !!!,tak trzymac,niech ich "cholera i zazdrosc zezre"
      Muzyka ma to do siebie ze , dobra zawsze sie obroni.
      pozdrawiam i powodzenia
    • Gość: Anna Zastanówcie sie, wy fachowcy od wszystkiego ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.06, 11:12
      Odnoszę wrażenie, że wszyscy piszący na tym forum i oczywiście pan dziennikarz
      też są krytykami sztuki, gruntowanie wykształconymi i mają swój niesamowicie
      wysublimowany gust muzyczny ;) Jakoś wierzyć mi się nie chce!

Ludzie, muzyka ma sprawiac przyjemność, radować ducha, wpadać w ucho, grać w
      sercach! Widocznie panu Rubikowi&Co własnie się to udało! Więc chwała im za to!
      A Wy, złośliwi malkontenci,zastanówcie się nad swoimi osobistymi sukcesami ;)

Psałterz wrześniowy przynosi mi mnóstwo przyjemności, raduje mnie, muzyka i
      wykonanie są na wysokim (dla mnie!) poziomie, nie będę zatem rozbierać
      partytury na poszczególne nuty, jak część z tutaj obecnych "fachowców" ;)

Pozdrawiam wszystkich, którzy czerpią ze sztuki przyjemność, a nie okazje do
      narzekania!

Ania
    • maciekjakcholera maciekjakcholera 30.10.06, 11:20
      ze sztuki mozna czerpac radosc masz racje ale muzyka rubika to nie jest sztuka
      to wielki gniot rownie dobry jak papa dance i daleko mu do sztuki
    • Gość: midas kostka rubika IP: *.uwm.edu.pl 30.10.06, 11:38
      Nie polemizuję z autorem artykułu, lecz chcę opowiedzieć się za muzyką
      komponowaną przez p. Rubika. Jest świetna. Mogę słuchać jej bez końca, przy
      czym mniej ważne są słowa, bo brzmienie muzyki jest fantastyczne. Ja słyszę w
      niej wszystko to za czym od lat tęskniłam: wzniosłość i patos, tęsknotę i
      nostalgię, radość i sens bycia, tajemniczość i nieskończoność..... Nie
      spotkałam się do tej pory z czymś tak porywającym. Dziękuję panie Piotrze!
      Sprawił mi Pan piękny prezent na sześćdziesiąte urodziny.
    • Gość: Anula do Mackajakcholera IP: *.paa.gov.pl 30.10.06, 12:27
      A kimże ty jesteś jakiś Maćku? Geniuszem jakimś nieodkrytym, że tak się
      mądralujesz i krytykujesz. Zwykle najwięcej do powiedzenia mają ci, którzy
      wcale nie powinni się odzywać i niewiele sobą reprezentują. Myślę, że jesteś
      bardzo małym jadowitym prostaczkiem z manią wielkości niespełnioną. Popisz się
      czymś lepszym niż Rubik.
    • Gość: Kamila Małgorzata Walewska a nie Wawelska!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.06, 12:31
    • zazulka13 Kostka Piotra Rubika 30.10.06, 12:34
      Poprostu kicz. Świetne zdjęcie. Image mistrza bardzo pasuje do jego dzieł.
    • yzek Elyta 30.10.06, 12:36
      Phi, co za durna "elytarna" krytyka, że jak coś się podoba masom to musi być do
      niczego, a jest sztuką przez duże S.

Ani razu nie słyszałem tych piosenek, ale pan Piotr już zyskał moją sympatię.

R.
    • Gość: szczur kostka rubika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.06, 12:45
      jest jak nadymany kondon...niestety
    • Gość: xyz to on tę słynną kostkę wymyślił? IP: *.man.poznan.pl 30.10.06, 12:59
      j.w
    • Gość: Justa Słówko o Wawelskiej! IP: 217.153.76.* 30.10.06, 13:11
      W normalnej "papierowej" GW ( w którą specjalnie przed chwilą zerknęłam ) w
      powyższym artykule nazwisko pani Małgorzaty Walewskiej napisane jest
      prawidłowo - winy nie ponosi autor artykułu.
    • maciekjakcholera Do Anuli 30.10.06, 13:39
      Ojejjjj ale jaduuuu sie wylalo hehehe a kim jestem? jestem sobie wszystkim nawet
      bogiem co do reszty nie dam sie sprowokowac ale mysle sobie ze jak dla ciebie
      muzyka rubika jest warta tego zeby kogos w taki sposob obrazac to szkoda slow

A kimże ty jesteś jakiś Maćku? Geniuszem jakimś nieodkrytym, że tak się
      mądralujesz i krytykujesz. Zwykle najwięcej do powiedzenia mają ci, którzy
      wcale nie powinni się odzywać i niewiele sobą reprezentują. Myślę, że jesteś
      bardzo małym jadowitym prostaczkiem z manią wielkości niespełnioną. Popisz się
      czymś lepszym niż Rubik.
    • Gość: iceman1 W sprawie Reymont vs Rubik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.06, 13:51
      Gdy idzie o odszkodowanie dzięki któremu Władysław Reymont mógł pisac "Chłopów"
      nie wikłając się w dodatkową pracę zarobkową, to wyłudził je od kolei, które
      jednak były prowadzone przez prywatnego przedsiębiorcę, a nie przez państwową
      carską Rosję. Tej ostatniej nie nalezy mylić z Rosją komunistyczną, gdzie
      rzeczywiście wszystko było państwowe.
    • woj000 Nie rozumiem tego ataku na Piotra Rubika 30.10.06, 13:54
      Nie rozumiem tego ataku na Piotra Rubika, ładnie brzmiące piosenki w
      orkiestrowej oprawie spiewane przez profesjonalistów, komu to przeszkadza
      panowie redaktorzy ? Wiele prawdy jest we fraszce o krytykach. " Krytyk i
      eunuch z jednej są parafii, obaj wiedzą jak żaden nie potrafi".
    • Gość: arahat pierwszy raz o nim slysze/// chyba komponuje na IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.06, 13:56
      moherowym fortepianie utowry z serii: bog/honor/ojczyzna...
    • Gość: Dorota chwytliwe na raz a potem nudne IP: *.chello.pl 30.10.06, 14:03
      cienkie teologicznie i muzycznie, szybko się nudzi. Dobre na raz
    • Gość: iceman1 I tak najlepsza jest Ewa Sonnet ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.06, 14:15
    • Gość: Person very very.. Co z tą Gazetą?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.06, 15:02
      Nie wiem co się dzieje ale to już kolejna taka sytuacja w przeciągu szalenie
      krótkiego czas, kiedy z przykrością stwierdzam, że ta Gazeta spada na psy...
      Zero polotu!!ZERO!!!Jakies wystudiowane frazesy, nad którymi autor zapewne noce
      zarywał coby sie urodziły i świadczyły o niebywałej elokwencji i jakże lekkim
      piórze!!Boże!Czy polskie dziennikarstwo upada już tak nisko????Wytykać błędy
      bezpardonowo można ale najpierw prosze zlustrować własną postawe.
      Pozwalam sobie na komentarz, bo przeczytałam ów artykuł.. postać Pana Rubika
      jest mi znana... i z całym szacunkiem -"A Rubik - choć od kilku lat stara się
      nas przekonać, że tworzy "sztukę wysoką" - operuje wciąż w obszarach show-
      biznesu"- to ma być zarzut??????Po pierwsze, choć zdarzyło mi się czytać mase
      wywiadów gdzie Rubik plecie delikatnie mówiąc bzdury, to nigdy nie wyczytałam,
      żeby kogoś przekonywał czym to jego muzyka jest, bądź, czym nie jest, zapytany,
      odpowiada (musze przyznać, że czasem aż do znudzenia).. i tyle!Jedźmy dalej...
      chcecie zarzucić człowiekowi, że bierze te 100, 200 czy tam 300 tys. za sygnał
      Wiadomości????Czy to takie dziwne, że za prace otrzymuje sie wynagrodzenie???
      Hhhhmmm... widać, że tu sami co pracują w chrakterze wolontariatu.. powinszować
      tylko! Teksty typu: homoseksualista, medialna fryzura, motor etc..??!To też
      zarzut??Przeciwko komu???Przeciw Rubikowi, muzyce, płytom, wysokiej sprzedaży?!
      Nie bronie Piotra Rubika.. od tego jestem baaardzo baaaaardzo daleka (nie
      wyraże konkretniej opinii dot. Jego osoby, bo to tunie ma znaczeia!).Co
      wyprawia, o której godzinie, z kim i jak... mnie nie interesuje, może nawet
      przefarbować sie na burgund z seledynowymi pasemkami a potem w spektakularny
      sposob ogolić się na łyso!Proponuje przestać bawić się w to komentowanie
      wszystkiego coś sie rusza, nabrać troche dystansu i wrócić z łączy
      internetowych na Ziemie!!
      Muzyka obroni się sama... A to już pokaże czas (póki co, choćby nie wiem jak
      sie to ludziom będącym "na nie" nie podobało.. się broni!Takie są fakty!)I tu
      niestety nie będę umiała być obiektywna, bo do tej materii (muzyki) podchodze
      zbyt emocjonalnie... Dlatego czasem lubie poczytać, wrażenia, opinie niech będą
      i negatywne... Tylko jest pewna róznica między wyrażeniem własnym zdaniem a "
      dziennikarskim bełkotem, który tak naprawde nie wnosi nic.NIC!
    • Gość: Ziuta Niesamowite po prostu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.06, 15:13
      jak wszyscy w tym kraju znaja się muzyce i to w sposób fachowy - określając bardzo uczenie co kicz a co nie kicz.
      Skoro takie tłumy tego Rubika słuchają to coś w tym może jednak jest??
      Może to i górnolotne, ale ładne i dobrze podane - słyszałam jedno z oratoriów na żywo - i cóż - naprawdę robi wrażenie. Jeśli to nawet kicz, to kicz profesjonalny, świetnie zagrany i odśpiewany perfekcyjnie. Więc ja jestem za takim kiczem. W zalewie kiczu wielkobiuściastego i tipsowego, na tle wokalistów wyjacych jak zranione łosie, Rubikowe oratoria są naprawdę niezłe. Nie mówiac juz o związanych z Rubikiem wykonawcach - wystarczy wspomnieć chociażby Janusza Radka, czy Macieja Miecznikowskiego, którzy umieją świetnie zaśpiewać - i to ZAWSZE na żywo - płyty są przeciez zapisem kncertów. Więc odrobinę pokory - muzyka poważna to nie jest - ale całkiem niezły pop na chór i orkiestrę - owszem.
      No i zawsze jakaś odmiana - cóż to komu przeszkadza????
    • maheda Rubik? Kompozytor? 30.10.06, 15:38
      Nie znam...
      Rubik kojarzy mi się tylko z człowiekiem, bodaj Węgrem, od kostki :)
    • norbertrabarbar rzemieślnik bez polotu 30.10.06, 15:40
      Muzyka rubika jest tak samo irytująca jak pana "Do boju polsko"... Używanie słów
      "kultura wysoka" itp. to wszyscy chyba wiedzą, że totalna pomyłka. Od wieków nic
      się nie zmieniło i wciąż twórcy właśnie tej "wysokiej kultury" odchodzą biedni i
      zapomniani bo nie gonią za poklaskiem. A taki rubik to zwykły rzemieślnik, do
      tego marny :/
    • Gość: ja Krytyk i eunuch.... IP: *.adsl.inetia.pl 30.10.06, 16:57
      Krytyk i eunuch z jednej są parafii
      obaj by chcieli,
      żaden nie potrafi

Zawiśc chyba tu przez kogoś przemawia?

A jednak to autorom historia stawia pomniki a kto dziś pamięta o ich krytykach?
    • Gość: komentarzyk Tandeta IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.10.06, 16:57
      Troche lepiej zaaranzowane melodyjne disco polo. Muzyka dla mas, łatwo wpadajaca
      w ucho. Lub tez melodyjny podklad do karaoke. Ni mnie ziebi, ni mnie grzeje.
      Uslyszalam pare razy w radiu i wiem, ze z wlasnej woli po te tworczosc nie
      siegne. Szkoda troche, ze tak wysokie wyksztalcenie muzyczne sie zmarnowalo na
      cos, co nic nowego do kultury nie wnosi. Ot kolejny hit sezonu. Moda, z ktorej
      za pare lat sie bedziecie smiac w zazenowaniu.
    • Gość: meg a ja o nim pierwszy raz wlasnie teraz przeczytalam IP: *.UCHSC.EDU 30.10.06, 17:02
      ha ha ha :)))) no coz ale usprawiedliwiam sie przed tymi wielbicielami owego
      pana ze nie mieszkam w Polsce :)))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka