Gość: zartie Sting i Penderecki przegrali z Rubikiem IP: *.244.udn.pl 08.01.07, 22:59 To beztalęcie? Śmieszą mnie opinie, że Rubik to "utalentowany kompozytor". Wystarczy posłuchać płyt Tytusa Wojnowicza czy M2 - od razu słychać, że wszystkie utwory, do których dotknął się Rubik pochodzą z tej samej matrycy. Talent to on ma, ale do grania do kotleta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Izon Tylko nie Rubik!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 23:27 TYLKO NIE ON BLAGAAAM!!.Nie wiem woógle jakim sposobem on jest popularny bo kogo sie spytam to tak jak ja uważają że to chłam.Znam kilku zagraniczników ktorzy uslyszeli to w radiu i tez podzielają moje zdanie.Ktoś grubo kasy musiał wydac zeby z kazdej strony bylo slychac ten syf.Polska scena muzyczna to dno Ich Troje teraz Rubik POMOOCYY!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antek Sting i Penderecki przegrali z Rubikiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 23:47 Izon ty i tobie podobni nie mają słuchu. Wy nie słyszycie więc po co zabieracie głos? Nie ma dla was różnicy między Rubikiem a ich troje, bo jej nie słyszycie. Dla was to po prostu coś tam gra. Edukacja muzyczna w Polsce jest pomijana. Tak od małego każdy by wiedział kto słyszy a kto nie. Jak miałeś tróje z polskiego to nie komentujesz poezji, jak tróje z fizyki to nie komentujesz trafności teorii strun bozonowych. To dlaczego na Boga ty i tobie podobni zabierają głos w sprawie muzyki? Myślisz że jesteś kulturalny i mądry? Nie...jesteś najzwyczajniej pozbawiony słuchu. O gustach się nie dyskutuje i wcale nie trzeba lubić Rubika, ale darujcie sobie porównywanie go do disco polo bo robicie z siebie idiotów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: co.ty.powiesz Przecież mistrzunio P. obraził się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 00:04 Nie rozumiem, po co wyciąga się pana Pendereckiego ze strychu: kiedyś był dobry, był mistrzem, ale niestety lata mijają i nie wszystkim wychodzą one na dobre. A poza tym mistrzunio obraził się, nie przymierzając jak jakaś gimnazjalistka, na Kraków, nie ma więc potrzeby na kolanach błagać go o kilka nutek. A Rubik, jak to Rubik: może nie jest to Mozart, może nie jest to Penderecki, ale za to nadaje się do słuchania przez głuchą polską publiczność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JanekMuzykant Sting i Penderecki przegrali z Rubikiem IP: *.icpnet.pl 09.01.07, 00:34 Rubik to nie jest disco polo tylko classical polo. Po odsłuchaniu kilku "psalmów" Rubika m.in o kochaniu się o 9 rano za obrazek i narty w Zakopanem muszę się odtruć i posłuchać starych zasuszonych dziadków z zeszłego tysiąclecia takich jak Czajkowski, Beethoven, Vivaldi lub też Telemana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: słuchacz Ich Troje to nie jest disco polo! IP: *.chello.pl 09.01.07, 02:24 Jak można porównywać ten zespół, który ma takie poetyckie teksty: "Sępie miłości, nie kochasz Ja, jestem panią/panem mych snów ... Pocze... Poczekajcie Sen rozpłynął się w świtu płomieniach Nie chcesz chyba powrócić jak Eos W wiotkich jak motyl marzeniach..." do prostych jak drut tekstów disco polo? I jak można porównywać bogatą i różnorodną w warstwie muzycznej muzykę Wiśniewskiego (tam też jest wszystko, jak u Rubika: muzyka symfoniczna, chór, duet męsko-damski i męski) do jednostajnej rąbanki diskopolowej? Uważam, że porównanie do Michała Wiśniewskiego, który pierwszy zaczął eksperymentować z łączeniem różnych gatunków muzyki, nie jest żadną ujmą dla Piotra Rubika. My Polacy mamy kłopoty z zaproponowaniem czegoś nowego, ale za to umiemy jak nikt mieszać ze sobą wszystko co wymyślili inni. Przepraszam - integrować, tworzyć muzyczne kolaże, genialne syntezy ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pająk Proszę nie kłamać! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.07, 03:09 Tytuł artykułu zawiera ewidentną nieprawdę. Oburzone są określone środowiska, a nie całe miasto. Publiczność obserwuje te przepychanki smiejąc się w kułak. Ponadto proponuję zajrzeć do artykułu red. Chłopeckiego wydrukowanym przed laty w "Tygodniku Powszechnym" pt. "Preisner - apologia kiczu", gdzie znakomity znawca muzyki rozprawia sie bezlitośnie z quasi-klasycznymi dokonaniami Preisnera i Pawluśkiewicza. Rubik jest bliżej kiczu niż oni, ale niewiele bliżej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Sting przegral z Rubikiem IP: *.dsl.bell.ca 09.01.07, 04:57 to nie Rubik uprawia hucpe, to media uprawiaja hucpe - wszyscy teraz wierza w media i juz nawet w Boga przestali wierzyc Odpowiedz Link Zgłoś
w.zboralski Bufonowi Pendereckiemu wreszcie pokazano miejsce 09.01.07, 06:07 jakie ma w szyku: w domu starców! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Normalna Sting i Penderecki przegrali z Rubikiem IP: *.kronopol.com.pl 09.01.07, 08:02 Witajcie w Polsce gdzie normalny człowiek nie może odnosić sukcesów, bo go zaraz z zazdrości zniszczą. Życzę wszystkim tym, którzy tak głośno krzyczą o muzycznym badziewiu Rubika żeby sami pochwalili się taką muzyką. Ba - czymkolwiek dla ludzi! Odpowiedz Link Zgłoś
wysokiktos ten koles artysta??? :)))))))))))) 09.01.07, 08:30 he he h e. To brzmi jak dokladnie tak samo, jakby powiedziec, ze PeOwiec to inteligent :))))))))))) Gratulujemy Krakowowi inicjatywy w tej sprawie, jak rownierz miana najseksowniejszego miasta na swiecie. Wyborcza rowniez w tej drugiej sprawie publikuje ciekawe informacje :))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !@#$ Sting i Penderecki przegrali z Rubikiem IP: 212.160.172.* 09.01.07, 08:36 Parę lat temu czytałem w Tygodniku Powszechnym (też Kraków) MIAŻDŻĄCĄ recenzję dokonań Preisnera pisaną przez jakiegoś muzykologa. Zgadzam się z nim - muzyka Preisnera jest pretensjonalna i prymitywna, za to nasycona "nastrojem" przez cyfrowy procesor dźwięku ustawiony na program "echo". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szymon Sting i Penderecki przegrali z Rubikiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.07, 09:11 może trzeba się zastanowić czy warto otwierać Kraków na "szersze grono publiczności"? Kraków jest elita kulturowa wśród miast i może to trzeba by wykorzystać...?! promować miasto dla może mniej licznej grupy ludzi o sprecyzowanym guście.. do Krakowa nie pasuje to co nazywamy "kulturą masową".. a jeżeli ktoś się ze mną nie zgodzi to i dobrze ale niech sobie wyobrazi dyskotekę na krakowskim rynku.. coś w tym obrazku nie pasuje.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stan65 Sting i Penderecki przegrali z Rubikiem IP: *.68.93.30.mielec93.tnp.pl 09.01.07, 10:20 Monopole na sztukę i piękno-wstyd że ktoś miesza ekonomię z talentem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktl72 Sting i Penderecki przegrali z Rubikiem IP: 62.233.130.* 09.01.07, 11:16 a kim jest Artur Więcek Pendereckiego i Stinga to kojarzę ale jakiś Więcek to chyba lokalny krakowski szołmen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z kraka powiedziało zazdrosne zero IP: *.szuwarowa.krakow.pl 09.01.07, 11:18 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gkaminski Sting i Penderecki przegrali z Rubikiem IP: *.static.korbank.pl 09.01.07, 12:05 Rubik jest autorem jednego utworu oratorium i "Psalmu dla Ciebie" którt to "rozwija się" i przewija w podobnej tonacji przez wszystkie jego utworu. Ten "lejt motyw" jest dobry radiu, ale nie przy okazji koncertu, który ma promować 750-lecie Krakowa. Wolałbym Preisnera - też potrafi być mydlano- monumentalny, ale ten jego koncert z Wieliczki, to naprawdę COŚ. Rubik mu może biegać po partyturę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: błedny ognik Sting i Penderecki przegrali z Rubikiem IP: *.polkomtel.com.pl 09.01.07, 12:37 eee tam, pewnie wielcy artyści i znawcy woleliby żeby zaśpiewała Mandaryna czy Doda... Jeżeli lud nie "rozumie" wielckiej klasyki, to niech sie cieszy namiastką, ot co. nie każdy musi słuchać bacha, ja wolę rubika ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
olias Penderecki wielki artystom jest 09.01.07, 13:15 a jo mom fermę kurzom. I tak moje kury słuhajom Pędereckiego. To wielki artysta był! Jak kury słuchajom tego Pędereckiego to machajom skrzydłami i im przyrost tkanki miensnej się robi. Wieli artysta - bez dwóch słuw. Tylko cholera najgorsze że jakem tak zrobił kurczęciom i im też puściłem Pędereckiego to mi 3/4 na pozdychały. Weteryniarz mi pedoł co dostały zawału serca. Odpowiedz Link Zgłoś
poe7 Sting i Penderecki przegrali z Rubikiem 09.01.07, 14:35 Szanowni Dyskutanci! A może by tak poczekać na to, co wyniknie z tego zamówienia i ewentualnie potem krytykować/chwalić? Trochę dystansu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dudek Sting i Penderecki przegrali z Rubikiem IP: *.acn.waw.pl 09.01.07, 14:36 utwór powinien skomponować Jan Poprawa. Bo tylko on zna naprawde kraków i jego artystów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seeb Sting i Penderecki przegrali z Rubikiem IP: *.man.polbox.pl 09.01.07, 15:26 rubik, ty wsioku.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwa Red Hot Chili Peppers THE BEST !!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 15:29 JA JESTEM ZA RED HOT CHILI PEPPERS!!!! MOZE KTOS ICH WKONCU ZAPROSI DO POSLKI !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j.d. Sting i Penderecki przegrali z Rubikiem IP: *.chello.pl 09.01.07, 20:29 Nie obrażając p. Rubika, do Gershwina trochę mu brakuje, tak samo jak do Pendereckiego, Stinga, czy U2. Nadal nie rozumiem, w jaki sposób jego utwór miałby promować Kraków lepiej, niż wszyscy artyści, o których mowa w artykule. Odpowiedz Link Zgłoś