Dodaj do ulubionych

słupki nie mają znaczenia...

17.01.07, 09:59
a oto badania za RadioNewsLetterem:
Źródło: Radio Track, Millward Brown SMG/KRC
Wskaźniki słuchalności: Udział w rynku (%)
Okres: lipiec 2006 - wrzesień 2006
Okres: październik 2006 - grudzień 2006

Polska III-06 IV-06

Radio RMF FM 21.0% 22.0%
Radio Zet 18.6% 19.8%
Jedynka 14.7% 13.7%
Trójka 6.2% 5.6%
Radio Maryja 1.8% 1.9%

A oto lista miast, które nie doceniły Skowrońskiego:

TRÓJKA III-06 IV-06

Wrocław 12.6% 8.7%
Szczecin 10.1% 7.7%
Kraków 8.3% 6.5%
Trójmiasto 12.1% 11.6%

Obserwuj wątek
    • max344 Re: słupki nie mają znaczenia... 17.01.07, 10:06
      Uuuuuuuuuuuu.....
      Z 6.2% do 5.6% w jeden kwartał!
      Taka jest prawda o Trójce Skowrońskiego. Ale najważniejsze ze podoba sie
      forumowiczom, reszta jest nie ważna. Tylko po co zajmowac nadajniki, lepiej dać
      link na forum wyborczej, bedzie taniej i mniejszy wstyd.
      • airborell Re: słupki nie mają znaczenia... 17.01.07, 10:14
        max344 napisał:

> Uuuuuuuuuuuu.....
        > Z 6.2% do 5.6% w jeden kwartał!
        > Taka jest prawda o Trójce Skowrońskiego.

Nudni jesteście.
        • max344 Re: słupki nie mają znaczenia... 17.01.07, 10:38
          airborell napisał:
          > Nudni jesteście.

Nie zauwazyles ze to WY jestescie nudni, zreszta tak nudni jak i obecna Trójka.
          • airborell Re: słupki nie mają znaczenia... 17.01.07, 10:55
            No, że ja jestem Szary i Nudny, to wiadomo od dawna. Tyle że wolę być nudny jak
            Trójka Skowrońskiego niż nudny jak Trujka Misia-Pysia i Laskowitka.
        • tmieti Re: słupki nie mają znaczenia... 19.01.07, 16:53
          to prawda.
          Proponuję słuchać lidera rankingu.
    • grzmucin Re: słupki nie mają znaczenia... 17.01.07, 10:33
      dragaja napisała:
      > słupki nie mają znaczenia...

Zgadzam się :)
    • airborell Re: słupki nie mają znaczenia... 17.01.07, 10:56
      d
      > A oto lista miast, które nie doceniły Skowrońskiego:
      >
      > TRÓJKA III-06 IV-06
      >
      > Wrocław 12.6% 8.7%
      > Szczecin 10.1% 7.7%
      > Kraków 8.3% 6.5%
      > Trójmiasto 12.1% 11.6%

A co w Warszawie, Łodzi, Poznaniu i Katowicach? ;).
      • nikiforia1 Re: słupki nie mają znaczenia... 17.01.07, 11:35
        airborell napisał:

> A co w Warszawie, Łodzi, Poznaniu i Katowicach? ;).

czyżby się zwiększyły i kolega od słupków przemilczał?
    • nierozpoznawalny Re: słupki nie mają znaczenia... 17.01.07, 14:33
      a kogos to obchodzi czy 5,6 czy 6,2???
      • olga.letycja Re: słupki nie mają znaczenia... 17.01.07, 14:45
        a kogos to obchodzi czy 5,6 czy 6,2???

reklamodawców obchodzi...
        • amis711 Re: słupki nie mają znaczenia... 17.01.07, 14:58
          Ogólnie rzecz biorąc tak, ale niekoniecznie ogółem, bardziej grupy docelowe.
          Poza tym dla radia publicznego, finansowanego z abonamentu, kasa z reklamy nie
          powinna być celem nadrzędnym.
          • astat5577 Re: słupki nie mają znaczenia... 17.01.07, 15:42
            Według mnie radio publiczne ciągle i niezmiennie jest politycznym a nie
            publicznym medium. I o to chodzi.
            Newielki mamy wpływ/żaden, my, słuchacze (może i dobrze swoją drogą, chyba
            zaczynam być wrogiem demokracji), na cokolwiek w mediach, no chyba, oczywiście,
            jeżeli uczestniczymy w konkursach esemesowych albo innych i innych akcjach oraz
            przynosimy zysk.
            Ale powiedziałabym, ryba psuje się od głowy.
            Dopóki radio publiczne się nie odpolityczni - to dla mnie - bez względu kto za
            tym stoi, lewica, prawica, zieloni, czarni czy inni - traci sens.
            Słupki są logiczne, ekonomia i rynek mają sens.
            Misja też.
            Ale skoro ta misja wiecznie misyjna pod _czyjeś_ racje to ja wolę self service.
            • airborell Re: słupki nie mają znaczenia... 17.01.07, 22:00
              A propos tej "polityczności" mediów publicznych, to ja polecam tekst Legutki z
              dzisiejszej Rzepy:

www.rzeczpospolita.pl/dodatki/opinie_070117/opinie_a_2.html
              I kluczowy cytat, pod którym się podpisuję obiema rękami - co więcej, tak samo
              się podpisałbym trzy lata temu:

Media publiczne były, są i zawsze powinny być pod specjalnym nadzorem. Nie można
              jednak wyjmować ich z kontekstu, w jakim działają. TVP nie jest instytucją
              pożytku publicznego (choć niektórzy uważają, że powinna być), tylko spółką
              akcyjną, toczy więc rynkowy bój z TVN i Polsatem, także w kategorii programów
              informacyjnych. W takim ujęciu "Wiadomości" można uznać za produkt, którego
              jakość jest permanentnie i w sposób nieuczciwy kwestionowana.

Mamy zatem do czynienia z prostym mechanizmem przyprawiania gęby. Opinia -
              skądinąd stronnicza - staje się obiegową. Jeśli widz zewsząd słyszy oceny:
              "upolityczniony", "nierzetelny", "stronniczy", zaczyna się do nich przychylać,
              bo lubi być tego samego zdania jak większość. A badania opinii, jak sama nazwa
              wskazuje, dotyczą wizerunku, a nie jakości produktu. Ocenę jakości przesądza
              decyzja o kolejnym włączeniu (lub nie) pilota na tym samym kanale, o tej samej
              porze.

Oceniajmy programy informacyjne, monitorujmy je, dyskutujmy o zasadności
              newsowej agendy, ale nie ograniczajmy tej dyskusji do egzekucji mediów
              publicznych. Nie chodzi wyłącznie o psucie jednej marki i faworyzowanie innych,
              ale o pilnowanie standardów obowiązujących wszystkich w równym stopniu. Nie
              wszyscy oglądają wyłącznie "Wiadomości". Miliony Polaków wiedzę o
              rzeczywistości, także politycznej, czerpią wyłącznie z "Faktów" i "Wydarzeń".
              Czy rzeczywiście stanowią one informacyjny wzorzec z Sevres? Chętnie zapoznałbym
              się z analizą programów stacji komercyjnych pod kątem stronniczości, rzetelności
              i obiektywizmu.
          • dragaja Re: słupki nie mają znaczenia... 17.01.07, 16:48
            A jaka jest grupa docelowa Programu III? /wiek, wyksztalcenie, miejsce
            zamieszkania, zarobki/
    • tekisk Re: słupki nie mają znaczenia... 17.01.07, 15:26
      Dla mnie , też nie mają znaczenia .
      • haribo_goldbaren Re: słupki nie mają znaczenia... 19.01.07, 19:17
        Dla mnie tez nie maja znaczenia.Ja zaczalem sluchac to radio po kilku latach
        przerwy i to tylko dla mnie sie liczy.To ze panie z biur i urzedow przelaczyly
        sie na rmf w ogole mnie nie rusza.
        • pefendorf Re: słupki nie mają znaczenia... 19.01.07, 20:35
          dla publicznego nadawcy slupki nie moga byc wyznacznikiem.
          A Trojka to istna odtrutka na te bzdetki i remefki, ktorymi mecza ludzie w
          pracy, busiaze, sklepy...

www.IThink.pl
          --------------------
          • chrabia_von_dupensztain Re: słupki nie mają znaczenia... 21.01.07, 09:52
            dziwne te wasze wypowiedzi. istotą każdego nadawcy (komercyjnego czy
            publicznego) jest dotarcie do możliwie największej ilości odbiorców. Trujka nie
            szczególnie wyspecjalizowanym programem, trujka jest programem dla tak zwabych
            wszystkich, wymyslanie teori o jej elitarności itd jest conajmniej dziwne - o
            czymś takim moga sobie pisać słuchacze PR2 - dla pseudoambitnej trujki słupki
            są BARDZO ważne. Jeśli tendencja spadkowa będzie się utrzymywać, to albo
            Skowron zapomni o swoich ideach albo zmienią Skowrona....Pozdro.

pefendorf napisał:

> dla publicznego nadawcy slupki nie moga byc wyznacznikiem.
            > A Trojka to istna odtrutka na te bzdetki i remefki, ktorymi mecza ludzie w
            > pracy, busiaze, sklepy...
            >
            >
            >
            >
            >
            >
            >
            >
            >
            > www.IThink.pl
            > --------------------
            • airborell Re: słupki nie mają znaczenia... 21.01.07, 10:09
              chrabia_von_dupensztain napisał:

> dziwne te wasze wypowiedzi. istotą każdego nadawcy (komercyjnego czy
              > publicznego) jest dotarcie do możliwie największej ilości odbiorców. Trujka
              nie szczególnie wyspecjalizowanym programem, trujka jest programem dla tak
              zwabych wszystkich, wymyslanie teori o jej elitarności itd jest conajmniej
              dziwne - o czymś takim moga sobie pisać słuchacze PR2 - dla pseudoambitnej
              trujki słupki są BARDZO ważne. Jeśli tendencja spadkowa będzie się utrzymywać,
              to albo Skowron zapomni o swoich ideach albo zmienią Skowrona....Pozdro.

Bardzo jak bardzo. Ważne są, bo nie o to chodzi, żeby robić rewelacyjne radio
              dla nikogo. Tylko jest kwestia priorytetów. Ustalasz, że chcesz przekazywać
              treści na określonym poziomie i starasz się z tymi treściami docierać do jak
              najszerszego kręgu słuchaczy - czy w walce o zdobycie jak najszerszego kręgu
              słuchaczy rezygnujesz z przekazywania tych treści. Zet i RMF, a w latach
              2001-2006 PR3 szły tą drugą drogą. O ile w przypadku stacji komercyjnych to
              zrozumiałe, o tyle w przypadku publicznych - niedopuszczalne.

Skądinąd, PR3 programem dla wszystkich nigdy nie był i być nie chciał.

• chrabia_von_dupensztain Re: słupki nie mają znaczenia... 21.01.07, 10:19
                czy może mi kto wyjąsnić tą niby elitarność trujki...?
                bo dla mnie to poprostu ogolny muzyczno-informacyjny kanal publicznego radia,
                jakich wiele w swiecie, gdzie nie robi sie z tego jakiej swietosci....
                • g8g5 Re: słupki nie mają znaczenia... 21.01.07, 11:38
                  Zgadzam się, nie mają znaczenia! Dla mnie też nie. Nie znam dawnej Trójki z
                  racji swojego młodego wieku, ale obecna coraz bardziej mi się podoba i chętnie
                  jej słucham. Nareszcie jakaś alternatywa dla zetkoeremefki, gdzie na okrągło o
                  dowolnej porze leci ta sama PAPKA! Trójka nie jest ogólnym kanałem muzyczno-
                  informacyjnym! W Trójce są audycje autorskie i muzyka, jakiej nie usłyszysz
                  w "ogólnych kanałach muzyczno-informacyjnych" typu RMF, Zet, Eska itp. Nie
                  mówiąc już o takich audycjach jak "Akademia rozrywki" czy "Klub Trójki"! Z
                  przyjemnością teraz słucham Trójki! Jeszcze dwa lata temu, kiedy zacząłem się
                  interesować radiem, do słuchania się nie nadawała. Teraz jak najbardziej!
                  Słupki mnie nie interesują. W wyborze stacji radiowej kieruję się własnym
                  gustem, a nie ilością słuchaczy tej czy innej stacji.

Pozdrowienia dla wszystkich słuchaczy Trójki przez "ó" kreskowane!
                • airborell Re: słupki nie mają znaczenia... 21.01.07, 13:50
                  chrabia_von_dupensztain napisał:

> czy może mi kto wyjąsnić tą niby elitarność trujki...?
                  > bo dla mnie to poprostu ogolny muzyczno-informacyjny kanal publicznego radia,
                  > jakich wiele w swiecie, gdzie nie robi sie z tego jakiej swietosci....

Przepraszam, czy ja coś o elitarności pisałem? Wypraszam sobie. Natomiast
                  właśnie o to chodzi, że Trójka _nie jest_ tylko kanałem ogólnym
                  muzyczno-informacyjnym, a przynajmniej być nie powinna. Profil _wyłącznie_
                  muzyczno-informacyjny (przynajmniej w paśmie 4-19) to jest wynalazek ostatnich
                  sześciu lat.
              • astat5577 radio dla nikogo 21.01.07, 12:19
                Dla nikogo?
                Nie przesadzasz, według Ciebie te 'słupki' co słuchają rozglośni komercyjnych i
                innych to _nikt_? Elitą jest tylko garstka wielbicieli starego PRIII?
                Gratuluję dobrego samopoczucia.

I jeszcze prosiłabym o wyjaśnienie, co to znaczy 'PR3 nigdy nie był programem
                dla wszystkich i być nie chciał'.
                Kto nie chciał? Która władza? I kiedy nie chciał? I dla kogo być chciał? I dla
                kogo chce? Ja się jakoś pogubiłam i chętnie poproszę o wskazówki.
                • airborell Re: radio dla nikogo 21.01.07, 13:28

> Dla nikogo?
                  > Nie przesadzasz, według Ciebie te 'słupki' co słuchają rozglośni komercyjnych
                  i innych to _nikt_? Elitą jest tylko garstka wielbicieli starego PRIII?
                  > Gratuluję dobrego samopoczucia.

Droga Astat: to do mnie uwaga? Sądząc po układzie drzewka, pewnie tak. A jeśli
                  tak, to możesz powiedzieć, w którym fragmencie mojej wypowiedzi znalazłaś
                  pogląd, z którym zdajesz się polemizować?

Pisząc co piszę, zakładam elementarną dobrą wolę u czytających. Nawet jak się ze
                  mną nie zgadzają. Na czepianie się słówek szkoda mi czasu.
                  • astat5577 Re: radio dla nikogo 21.01.07, 14:43
                    Oj, spokojnie, 'znamy się' nie od dziś, ze cztery lata na radiowym forum?
                    Wkurza mnie natomiast Twoja znienacka recepta na mądrość. No.
                    Bo nie-na-wi-dzę recept na mądrość.

Wiem, że jestem tą czarną owcą. Ni protestową ni spolegliwą. Lubię nie tylko
                    Manna, ale i do Rokosa nabrałam szacunku, choć potrzebowałam czasu, żeby to
                    sobie przemyśleć.

Dobrej woli u mnie nie brakuje, brakuje mi _elementarnej_ chociażby wiedzy o
                    mediach i nie wiem, czy chcę się w to pchać, bo im dalej w las - tym smutniej.

PS. Nie czepiam się słówek, ale bez sensu napisałeś parę rzeczy a że mąrdy
                    człowiek jesteś, to się uczepiłam:)
                    • airborell Re: radio dla nikogo 21.01.07, 20:43
                      astat5577 napisała:

> Oj, spokojnie, 'znamy się' nie od dziś, ze cztery lata na radiowym forum?
                      > Wkurza mnie natomiast Twoja znienacka recepta na mądrość. No.
                      > Bo nie-na-wi-dzę recept na mądrość.

No więc właśnie dlatego, że znamy się cztery lata, mam do Ciebie żal, że
                      przypisujesz mi treści, których nigdy nie wypowiedziałem. Bo pisząc o "radiu dla
                      nikogo" miałem na myśli radio tak bardzo misyjne i tak niszowe, że nikt czy
                      prawie nikt go nie słucha. I naprawdę wydawało mi się, że sformułowałem to jasno
                      - a Ty nagle wyskakujesz z przypisywaniem mi jakichś dziwnych interpretacji.
                      Mnie, osobie programowo antyelitarnej.

• astat5577 Re: radio dla nikogo 21.01.07, 21:05
                        Nie chciałam Cię urazić, przepraszam.
                        Ale tak jakoś zaleciało moralizowaniem, być może jestem na to ostatnio uczulona
                        przesadnie.

A swoją drogą nie mam nic przeciwko elitom i autorytetom, byle prawdziwymi...
                        Bez znaków drogowych trudno byłoby jeździć, nawet jeśli nie wszyscy
                        przestrzegają.
                        • airborell Re: radio dla nikogo 21.01.07, 21:09
                          astat5577 napisała:

> Nie chciałam Cię urazić, przepraszam.
                          > Ale tak jakoś zaleciało moralizowaniem, być może jestem na to ostatnio
                          uczulona przesadnie.

Nie uraziłaś mnie, ale naprawdę gdzie Ty tu widzisz jakieś moralizowanie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka