Gość: jarek IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 20.05.03, 04:50 Czy planowane jest uruchomienie nadajnika PR w "naszej" strefie w Iraku? j. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mk Re: PR w Iraku? IP: *.pkp.com.pl 20.05.03, 15:05 Gość portalu: jarek napisał(a): > Czy planowane jest uruchomienie nadajnika PR w "naszej" strefie w Iraku? Dobre pytanie. Gdyby wzorowac sie na Amerykanach i brytyjczykach to nadajnik powinien być. Wszedzie tam, gdzie sa ich wojska, uruchamiane sa stacje radiowe: AFN dla Amerykanow (vide film "Good Morning Vietnam" dla przykladu), BFBS dla Brytyjczykow. I tak w Kuwejcie AFN nadaje na 104,3 i 107,9 a BFBS na 102 i 107 FM. Dodatkowo BFBS w czasie walk nadawal swoj program na falach krotkich. Poza tym wszedzie bez wiekszych problemow Anglosasi moga sluchac na falach krotkich BBC i VOA. Natomiast Polskie Radio na krotkich to nedza. Pewnie nasi zolnierze beda sluchac tam Radio Maryja... I taka uwaga. Jesli Amerykanie beda miec swe bazy w Polsce, to i eter sie urozmaici w ich okolicy. mk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dawid Re: PR w Iraku? IP: *.starachowice.sdi.tpnet.pl 24.05.03, 10:55 Swoją drogą PR mogłoby stworzyć sekcję arabskojęzyczną. Proponowana nazwa: telat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: PR w Iraku? IP: *.ltk.com.pl 24.05.03, 22:25 Gość portalu: Dawid napisał(a): > Swoją drogą PR mogłoby stworzyć sekcję arabskojęzyczną. Oczywiscie. Nawiasem mowiac przed laty PR dla zagranicy nadawalo audycje w jezyku arabskim > Proponowana nazwa: telat. Telat? Co to? mk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dawid Re: PR w Iraku? IP: *.perfopol.pl / 172.16.0.* 26.05.03, 11:28 Gość portalu: mk napisał(a): > > Telat? Co to? > Trzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: PR w Iraku? IP: *.ltk.com.pl 26.05.03, 21:22 > > Telat? Co to? > > > Trzy. Aaa... Racja. Swego czasu byłem w jednym z krajów arabskich. A było to na tyle dawno, że liczebniki, jedyne słówka, jakie zapamiętałem, zdążyły mi ulecieć skutecznie z pamięci. Jeśli chodzi o PR to raczej bym optował za Uachat, czy jak oni tam na jedynkę mówią... mk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip Re: PR w Iraku? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 27.05.03, 08:44 Jeżeli to miałby być Trójka, to może lepszą nazwą byłoby "Rachatłukum". albo nawet samo "Tłukum". "Tłukum - i usłyszysz tłuczkę ..." ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: PR w Iraku? IP: *.pkp.com.pl 27.05.03, 09:41 Gość portalu: Filip napisał(a): > Jeżeli to miałby być Trójka, to może lepszą nazwą byłoby "Rachatłukum". albo > nawet samo "Tłukum". > "Tłukum - i usłyszysz tłuczkę ..." ;-P :-)))))) mk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: astat języki IP: *.wat.sdi.tpnet.pl 27.05.03, 09:52 Gość portalu: Dawid napisał(a): > Gość portalu: mk napisał(a): > > > > > Telat? Co to? > > > > Trzy. Hmm. Pozwolę sobie na drobne sprostowanie, albo talata (trzy), wymawiana jako telata często, albo taalit - trzeci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: języki IP: *.pkp.com.pl 27.05.03, 10:54 Gość portalu: astat napisał(a): > Hmm. Pozwolę sobie na drobne sprostowanie, albo talata (trzy), wymawiana jako > telata często, albo taalit - trzeci. Zapewne masz rację ale arabski jest tak zróżnicowany, że Marokańczyk może miec problemy ze zrozumieniem Irakijczyka. Podobno Amerykanie mieli arabistow mówiących "egipskim" i były problemy z porozumiewaniem. Może i z tą trójką być różnie. mk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dawid Re: języki IP: *.perfopol.pl / 172.16.0.* 27.05.03, 13:19 Gość portalu: astat napisał(a): > Gość portalu: Dawid napisał(a): > > > Gość portalu: mk napisał(a): > > > > > > > > Telat? Co to? > > > > > > > Trzy. > > > Hmm. Pozwolę sobie na drobne sprostowanie, albo talata (trzy), wymawiana jako > telata często, albo taalit - trzeci. No cóż , znacznie lepiej znam hebrajski niż arabski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: astat Re: języki IP: *.wat.sdi.tpnet.pl 27.05.03, 13:34 Gość portalu: Dawid napisał(a): > No cóż , znacznie lepiej znam hebrajski niż arabski. Chwali się bardzo, przepraszam, znowu bez kontekstu z tym arabskim wyjechałam - dzieciństwo w Afryce spędziłam, nie ma to nic wspólnego z forum radiowym a jeszcze pozwoliłam sobie na mentorstwo. Hebrajski i idysz są niezwykle trudne. Podziwiam i szanuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: PR w Iraku? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 03.09.03, 09:26 Własnie uslyszalem, ze juz nadaje!!! PS czy ktos wie jaka jest obsada? j. Odpowiedz Link Zgłoś