Gość: mgmg Rysunkowe lustro Ameryki IP: *.189.72.19.e-plan.pl 05.05.07, 09:50 nie 'coach potato' tylko 'couch potato', wy dekle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga-r5 The Simsons on line:) IP: *.registered.aka2.ukw.edu.pl 05.05.07, 10:09 uważam, że ten serial jest jednym z najlepszych jaki widziałam i to w dodatku z takim dorobkiem sarkazmu.teraz w naszych umysłach rządzą "Włtacy much" i to tez jest troszkę parodią polskiej rzeczywistości!Gratulacje dla wszystkich, którzy zrozumieli przesłanie tej niebagatelnej kreskówki "the simpsons". Chcesz zobaczyć odcinki odwiedź www.kreskowki.fani.pl , aż 42 odcinki pochłąniane w jeden weekend:)pozdro simpsoniaki!:) Odpowiedz Link Zgłoś
kosztor Simpsonowie codziennie w C+ 05.05.07, 10:14 SIPMSONOWIE CODEZIENNIE O 20,10 NA CANAL PLUS OD PONIEDZIAŁKU DO PIĄTKU ZARAZIŁEM TYM SERIALEM SWOJĄ 11 LETNIĄ CÓRKĘ POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koladam aha no i specjalne odcinki na Helloween !!! IP: 83.238.130.* 05.05.07, 10:16 Wart wspopmnieć też o corocznych odcinkach Simpsonów na Helloween - to jest fajerwerk pomysłów! - mój ulubiony to z tosterem - wehikułem czasu. Były też inne specjalne odcinki - historie biblijne, wielkie powieści, itd. Kapitalna jest tez ścieżka dzwiękowa oraz piosenki (np. "We put the spring in Springfield" - z odcinka w którym Bart odpracowuje szkody wyrządzane w burdelu :-), kościelna wersja "In the garden of Eden" Iron Butterfly itd.) Wiadomo że jak w serialu sa lepsze i gorsze odcinki - ostatnio troche im pomysły ze zmęczenia siadają, najwięcej dobrych odcinków było w latach 90. Ale sądząc po zajawkach to ich filmowa wersja ciekawie się zapowiada! "Ay carramba", do roboty wracać trza - pozdrawiam wszystkich pracujących (nie tylko u elektrowniach atomowych u Montgomery Burns'a:-) dzisiaj fanów Simpsonów i Futuramy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Rysunkowe lustro Ameryki IP: *.pro-internet.pl 05.05.07, 10:26 Mi sie bardziej podoba Family Guy u na znany jako Glowa Rodziny. kiedys lecial na TV4 (tak jak Futurama). Szkoda ze w polskiej TV nie ma juz dobrych kreskowek. No jedynie South Park na MTV i Daria na VH1. Wlatcy Much sa slabi...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kami Rysunkowe lustro Ameryki? Raczej rysunkowa lipa IP: 62.233.164.* 05.05.07, 10:38 Bolek i Lolek to jest to....a Simsonowie to marna kopia filmików z Bialska Białej www.fototel.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xanga Rysunkowe lustro Ameryki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 10:45 uwielbiam. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bum Rysunkowe lustro Ameryki IP: *.versanet.de 05.05.07, 10:46 Family guy i southpark tez bardziej mi sie podobaja. chociaz mam 31 lat i moglem bez problemu lapac aluzje simpsonow. simpsons uwazalem jako przelom, ale nigdy nie wywarlo to na mnie takiego wrazenia zebym musial zaraz zobaczyc wiele odcinkow (inaczej z family guy). nie bylo przed simpsonami wiele kreskowek z tego typu humorem. byli, co najmniej na skale swiatowa, pierwsi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eriksonali Rysunkowe lustro Ameryki IP: *.socal.res.rr.com 05.05.07, 10:55 GW pisze: > Homer to typowy coach potato Nie _coach_ potato, ale _COUCH_ potato, dummy! Gazeta Wyborcza jest w stanie sp...ić wszystko, czego dotknie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szimurina Rysunkowe lustro Ameryki IP: *.elb.vectranet.pl 05.05.07, 11:23 Świetny serial, wspaniały humor! Polecam także Family guy! DObra strona z serialami w tym The Simpsons: adams.no1.googlepages.com/serialeikreskowki ...................... Fajan gra strategiczna on-line: travian.interia.pl/?uc=pl4_33203 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bol3c simpsons IP: *.brochow.net 05.05.07, 11:33 "Homer to typowy coach potato", a nie "couch" Panie redaktorze? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: twoja_stara Rysunkowe lustro Ameryki IP: *.nyc.res.rr.com 05.05.07, 11:48 Bardzo fajny artykul i zgrabna analiza amerykanskiej popkultury. Pan Robert Sankowski popelnil jednak jedne bardzo powazne przemilczenie. Matt Groening jest jednym z najwiekszych fanow Franka Zappy i The Simpsons ewidentnie naleza do wykreowanego przez Zappe wszechswiata. W kulturze wszystko jest ze wszystkim polaczone. Bez Zappy Simpsonowie nie mogliby powstac. Pozdawiam. Flakes Lyrics » Frank Zappa Flakes! Flakes! Flakes! Flakes! They don't do no good They never be workin' When they oughta should They waste your time They're wastin' mine California's got the most of them Boy, they got a host of them Swear t'God they got the most At every business on the coast Swear t'God they got the most At every business on the coast They got the Flakes Flakes! Flakes! They can't fix yer brakes You ask 'em, "Where's my motor?" "Well it was eaten by snakes . . ." You can stab 'n' shoot 'n' spit But they won't be fixin' it They're lyin' an' lazy They can be drivin' you crazy Swear t'God they got the most At every business on the coast Swear t'God they got the most At every business on the coast [Take it away, Bob. . .] I asked as nice as I could If my job would Somehow be finished by Friday Well, the whole damn weekend Came 'n' went, Frankie [Wanna buy some mandies, Bob?] 'N'they didn't do nothin' But they charged me double for Sunday You know, no matter what you do They gonna cheat 'n' rob you Then they'll send you a bill That'll get your senses reelin' And if you do not pay They got computer collectors That'll get you so crazy Til your head'll go through th' ceilin' Yes it will! I'm a moron 'n' this is my wife She's frosting a cake With a paper knife All what we got here's American made It's a little bit cheesey, But it's nicely displayed Well we don't get excited when it Crumbles 'n' breaks We just get on the phone And call up some Flakes They rush on over 'N' wreck it some more 'N' we are so dumb They're linin' up at our door Well, the toilet went crazy Yesterday afternoon The plumber he says "Never flush a lampoon!" This great information Cost me half a week's pay And the toilet blew up Later on the next day ay-eee-ay Blew up the next day WOO-OOO We are millions 'n' millions We're coming to get you We're protected by unions So don't let it upset you Can't escape the conclusion It's probably God's Will That civilization Will grind to a standstill And we are the people Who will make it all happen While yer children is sleepin', Yer puppy is crappin' You might call us Flakes Or something else you might coin us But we know you're so greedy That you'll probably join us We're comin' to get you, we're comin' to get you We're comin' to get you, we're comin' to get you We're comin' to get you, we're comin' to get you We're comin' to get you, we're comin' to get you Frank Zappa - Sheik Yerbouti - 3 Marzec 1979 en.wikipedia.org/wiki/Sheik_Yerbouti Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika couch potato a nie coach potato IP: *.c241.petrotel.pl 05.05.07, 12:11 leniwiec to couch potato, a nie coach potato. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Rysunkowe lustro Ameryki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 12:50 No nie wiem mnie simpsonie bardzo bawią . I myślę że na pewno bardziej niz Polskie zoo bawiłoby amerykanów. Po prostu oglądamy tak dużo filmów amerykańskich i tak dużo słyszymy wiadomośći z USA że trudno żeby ich kultura i obyczaje były całkowicie nam obce. Jasne że wszystkiego nie da się wyłapać ale i tak serial jest bardzo zabawny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adaś Rysunkowe lustro Ameryki IP: *.torun.mm.pl 05.05.07, 12:59 Ja jestem fanem Simpsonow odkąd byłem dzieciakiem W tv polskie pokazali bodajze tylko 3 zesonu na poczatku lat 90tych i tyle wtedy widzialem ale teraz sobie sciagma wszystkie sezony(obecnie jestem przy 11) To jest jeden z Najlepszych serialów ever. Prawdziwa kopalnia cytatów, od Homera po Mr. Burnsa i całą resztę jakby ktos miał opchote, to tu jest chyba najlepsza polska strona o Simpsonach www.thesimpsons.pl/simpsons/portal.htm?sid=b139239bde9ab5fb8d06e205af3cbb99 a tu 2 filmiki mojego autorstwa, the best of youtube.com/watch?v=vd10pshUIkI youtube.com/watch?v=Mz8IZASrO8k mysle ze warto obejrzec:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: req South Park i spoof Simpsonow IP: *.chilan.net 05.05.07, 13:06 Nawet South Park zrobil spoofa Simpsonów. Oni również sparodiowali South Park ;) 6x07 - The Simpsons Already Did It A tu fragment z Simpsonów: youtube.com/watch?v=gHo2DJWb8ug A tu cały crossover z różnych seriali: youtube.com/watch?v=hmUoxOAgCQw Odpowiedz Link Zgłoś
ewaur4 Rysunkowe lustro Ameryki 05.05.07, 13:37 Hi Cooper, mieszkam w Niemczech i tez pedze do domu, aby zdazyc na 18:00 - czas nadawania dwoch odcinkow "Simpsonow" na Pro7. Rzeczywiscie, ciekawa zbieznosc! "Simsponow" uwielbiam, staram sie nie przegapic zadnej z tych swietnych aluzyjek, jakie serwuje Groening. Tak nawiasem mowiac, mysle, ze zycie polityczne i spoleczne w Polsce mogloby byc niewyczerpanym zrodlem inspiracji dla autorow "Simpsonow". Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Rysunkowe lustro Ameryki IP: *.pp.htv.fi 05.05.07, 14:18 Niemiecka wersja jest zubozona przez dubbing, wczesniej ogladalam w Niemczech, teraz po przeprowadzce codziennie wieczorem w Finlandii, na szczescie z napisami. Homer rules!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Homer Najlepszy z najlepszych ! ;D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 14:37 Kocham ten serial. Mój zdecydowany nr 1!! Odpowiedz Link Zgłoś
pawel_wit Polecam Simpsonow na zywo..jest ekstra:) 05.05.07, 15:13 www.youtube.com/watch?v=_YNTMfb_AGw&search=simpson Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ttt Rysunkowe lustro Ameryki IP: 82.160.71.* 05.05.07, 15:14 lecą od poniedziałku do piątku o 20.10 na canal+ polecam!(obecnie 3 sezon) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Rysunkowe lustro Ameryki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 15:26 koladam cos Ci sie chyba pomyliło. Moe NIE jest Polakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Rysunkowe lustro Ameryki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 15:36 I moglibyście dodać jakąś informację o polskich fanach tej kreskówki. Istnieje nawet polska strona całkowicie im poświęcona. WWW.THESIMPSONS.PL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Suzume Rysunkowe lustro Ameryki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 15:44 Nie wiem nad czym tak się autor artykułu zachwyca. Większość tytułów z gatunku anime ma o wiele więcej aluzji i cytatów niż "The Simpsons", no ale cóż... To tylko taki skromny przypis ode mnie :) Odpowiedz Link Zgłoś