Dodaj do ulubionych

Dlaczego z radiowej Trójki eliminuje się kulturę?

• mh2 Pytanie nieświadomego 09.02.02, 18:06
      W czasach, w których, aby dowiedzieć się co naprawdę dzieje się w Polsce
      należało słuchać rozgłośni zagranicznych w języku polskim nadawały trzy liczące
      się stacje:
      Wolna Europa,
      Głos Ameryki,
      Sekcja Polska BBC.
      Chciałbym się zapytać, której stacji nie dało się słuchać, bo nudziła i czy to
      przypadek, iż pracował tam Eugeniusz Smolar.
      • Gość: jacek Re: Pytanie nieświadomego IP: 10.131.130.* 09.02.02, 19:01
        mh2 napisał(a):

> W czasach, w których, aby dowiedzieć się co naprawdę dzieje się w Polsce
        > należało słuchać rozgłośni zagranicznych w języku polskim nadawały trzy liczące
        >
        > się stacje:
        > Wolna Europa,
        > Głos Ameryki,
        > Sekcja Polska BBC.
        > Chciałbym się zapytać, której stacji nie dało się słuchać, bo nudziła i czy to
        > przypadek, iż pracował tam Eugeniusz Smolar.
        Niech zgadnę BBC?
        Jedyną audycją której słuchałem w BBC to koncert życzeń prowadzony przez
        J.Jarosza.
        Szkoda,że pracując w BBC Smolar nie był takim "reformatorem" ale jestem dziwnie
        spokojny iż proba wprowadzenia takich idiotycznych zmian byłby ostatnim dniem
        jego pracy!!! Może by go tak talibom podesłać?

• alicjab Re: Pytanie nieświadomego 09.02.02, 20:47
        Wiadomo, najrzadziej sluchana byla Sekcja Polska BBC, której szefem był
        miłościwie nam panujący Wiceprezes. Choć na pewno w tamtym okresie i tak robił
        coś pożytecznego...Ja osobiście wolałam Wolną Europę z jej świetną publicystyką
        i wieczorne serwisy Głosu Ameryki...
    • mh2 Zaprazamy do Radia 09.02.02, 19:55
      Premier Leszek Miller zapowiedział, że po załatwieniu Orlenu przystąpi do
      rozprawy z niekompetentnymi zarządami związanymi z poprzednią ekipą rządową w
      innych spółkach skarbu państwa.
      Panie Premierze, zapraszamy do Radia.
    • mikolaj7 czemu WICEprezes? 09.02.02, 22:38
      moje pytanie byc moze jest infantylne i tylko ja nie znam na nie odpowiedzi,
      ale skoro wszystko rozbija sie o WICEprezesa to czemu nie zrwocic sie do
      prezesa, czyli jego przelozonego? moze on okaze wiecej zrozumienia? a
      moze to on jest 'patronem' Smolara i daje mu blogoslawienstwo na
      niszczenie trojki? czy ktos mi to wyjasni?
      • mh2 Re: czemu WICEprezes? 10.02.02, 09:03
        Zaglądnij sobie na:
        www.tajniak.nsbi.pl/protest/index.htm
        to zobaczysz, gdzie NIE było pisane. Z równym skutkiem można by pisać na
        Berdyczów. WICEprezes jest jeną z niewielu osób w Zarządzie, która cokolwiek
        zna się na radiu. Tam sami politycy, więc Smolar jest dla nich "listkiem
        figowym", swego rodzaju alibi.
        Inna sprawa, czemu Zarząd nie zajmie się zarządzaniem pozostawiając robienie
        radia radiowcom?
        • mikolaj7 Re: czemu WICEprezes? 10.02.02, 11:30
          mh2 napisał(a):

> Zaglądnij sobie na:
          > <a href="http://www.tajniak.nsbi.pl/protest/index.htm">www.tajniak.nsbi.pl/prot
          > est/index.htm</a>
          > to zobaczysz, gdzie NIE było pisane. Z równym skutkiem można by pisać na
          > Berdyczów. WICEprezes jest jeną z niewielu osób w Zarządzie, która cokolwiek
          > zna się na radiu. Tam sami politycy, więc Smolar jest dla nich "listkiem
          > figowym", swego rodzaju alibi.
          > Inna sprawa, czemu Zarząd nie zajmie się zarządzaniem pozostawiając robienie
          > radia radiowcom?

zagladam tam. i nie wiem, gdzie NIE bylo pisane...
    • Gość: KTOSIE Re: Dlaczego z radiowej Trójki eliminuje się kulturę? IP: 217.99.1.* 10.02.02, 00:35
      Prośba o zachowawcze podejście do postaci akwiatkowska! Biorąc pod uwagę sposób
      wysławiania się i mentalność, mam prawo sądzić, że ta pani to ktoś spośród
      wierchuszki radiowej - czyli na tym forum mąciwoda. Sformułowań typu: " trzeba
      wymienić ludzi", może używać tylko ktoś z najbliższego otoczenia Smolara a może
      nawet on sam? Dobrze, że jeszcze komuś się chce walczyć o coś bezinteresownie
      poniekąd. 3-majmy się razem w słusznej sprawie!
      MY
      • Gość: Krzywak Re: Dlaczego z radiowej Trójki eliminuje się kulturę? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 10.02.02, 09:51
        Wróćmy do pomysłu Magdy.Jest to konkretna propozycja działania.Myślę,że trzeba
        wysłać list z podpisami nie tylko do GW ale do innych ,poważnych dzienników i
        tygodników.List można także wysłać do Krajowej Rady. Kropla drąży
        skałę...Męczmy ich, może zacznie się o problemie mówić na szerszym forum.Ktoś
        powyżej rzucił także propozycję, by zainteresować tematem S.Tyma.A może inni
        satyrycy napisaliby coś prześmiewczego? Podobno wypowiedział się już
        Daukszewicz. Czekamy na innych !!! Przecież żywcem wracamy do kolegi
        kierownika, wicie...rozumicie...
        P.S. Ciekawe co nam podadzą w miejsce ( nieodżałowanego)Manniaka ?
    • Gość: pawel Re: Dlaczego z radiowej Trójki eliminuje się kulturę? IP: *.hispeed.ch 10.02.02, 22:14
      No coz, komercja. Mam nadzieje, ze ktos sie opamieta, kurde.
      • Gość: DOCTORQ Re: Dlaczego z radiowej Trójki eliminuje się kulturę? IP: *.siedlce.cvx.ppp.tpnet.pl 11.02.02, 02:35
        Poziom Trójki leci na łeb, na szyję. A w mediach cichutko, zmowa milczenia czy
        co?! Coś tam w Rzepie, ostatnio w "Tygodniku Powszechnym" po tym jak skasowali
        Manna(ludzie skasowali nawet Manna!!!-"to zgroza, to już jest po prostu
        zgroza") A swoją drogą gdzie są nasi, polscy, kochani muzycy. Dlaczego nie biją
        na alarm?! Potrafią tylko głosować na RMF :)A zresztą nie wiem czy pamiętacie
        gdy tylko powstały "zetka" i RMF to były całkiem przyzwoite
        klimaty.Woyciechowski to był gość. Teraz pewnie biedaczyna w grobie się
        przewraca. I co - ohydnie się skomercjalizowali i słusznie!!! Bo niestety są to
        stacje KOMERCYJNE. Im chodzi o słupki a nie jakąś tam kulturę. Śmieszy mnie te
        parę głosów aby naciskać na reklamodawców. Ich interesuje masa, te nieszczęsne
        słupki procentowe. A im głupsi, tym lepsi. Społeczeństwo konsumpcyjne żre
        komerchę. I na nich liczą spece od wciskania chipsów, lodów na patyku ,
        samochodów, lalek, czapeczek z daszkiem, hamburgerów. Jak to się mówi
        macdonaldyzacja społeczeństwa. Ale to chyba pewiwn pan już dawno zauważył. W
        starej trójce to się mogli reklamować co najwyżej Stasiuk czy inny
        Świetlicki :)))))))))))))))))). Jeśli założymy, że program trzeci ma działać na
        zasadach komercyjnych to szewostwo działa słusznie. Sęk w tym że KURWA MAĆ jest
        to radio publiczne i ma chyba jakąś misję do spełnienia. Protestujmy,
        działajmy.Musi się to zmienić.Nadal wierzę, że trójka to radio
        niebanalne.Pokażmy, że ma też niebanalnych słuchaczy.Na razie jakieś 4:0 dla
        Smolara ale to się musi zmienić. Póki co głowa do góry. Właśnie słucham Mini-
        Maxa. Dziś do 6 rano!!! Palce lizać.
        P.S. Gdzieś przeczytałem chat z Metzem, który ostatnio nie mógł
        znieśc "eremefu" i przeniósł się do Radiostacji( a tak naprawdę to go wylali, a
        do Radiostacji zaprosili go kolesie z Eurozetu aby im wywindował słupki, przy
        okazji wywalili Sitę ojca-założyciela Radiostacji - życie...). I koleś ten
        powiedział, że jest jak jest bo na rynku są tylko dwie potężne stacje. Gdyby
        było ich więcej to by siłą rzeczy musiały się sprofilować.
        • akwaiatkowska Dlaczego nikt nie słucha uważnie? 11.02.02, 08:47
          Ludzie, przecież z Wami nie da się rozmawiać o faktach, by Wy chcecie sie
          emocjonować, pikietować i choc na pięć minut zaistnieć nie tylko w czterech
          ścianach wlasnego domu, ale chociażby na Forum. Gdybyście uwaznie sluchali
          Trójki, to USŁYSZELIBYŚCIE we wczorajszym Manniaku, żę Wojciech MAnn wcale
          Trójki nie opuszcza. ALe Wam Drodzy PAństwo, najlepiej słucha się samych siebie.
          Pozdrawiam. Miłego i uważnego słuchania TRójki.
          • Gość: komo Re: Dlaczego nikt nie słucha uważnie? IP: 212.160.123.* 11.02.02, 10:06
            a kiedy był ten wczorajszy manniak? bo strasznie żałuję, że przegapiłem...:P
          • Gość: Tomek Wszyscy słuchamy bardzo uważnie IP: 213.76.149.* 11.02.02, 12:05
            > Ludzie, przecież z Wami nie da się rozmawiać o faktach, by Wy chcecie sie
            > emocjonować, pikietować i choc na pięć minut zaistnieć nie tylko w czterech
            > ścianach wlasnego domu, ale chociażby na Forum. Gdybyście uwaznie sluchali
            > Trójki, to USŁYSZELIBYŚCIE we wczorajszym Manniaku, żę Wojciech MAnn wcale
            > Trójki nie opuszcza. ALe Wam Drodzy PAństwo, najlepiej słucha się samych siebie

Droga Pani Akwaiatkowska,

Przykro to mówić, ale to raczej z Panią jest trudno dyskutować (podobnie jak z
            Pani domniemanymi przełożonymi). Z dotychczasowej korespondencji wynika, że
            konkretne, poparte faktami argumenty, mają uczestnicy forum. Pani zaś, za pomocą
            mało wyszukanych argumentów o psychozie, emocjach i pikietach, nie ma za wiele do
            powiedzenia. To z Pani wypowiedzi przebijają niepotrzebne emocje i nerwy. Szkoda
            bo nie pomaga to w merytorycznej dyskusji. Nie zauważyłem też by zadała sobie
            Pani trudu i choćby ustosunkowała się (bo wymagać merytorycznej i kompetentnej
            wypowiedzi to chyba troche za wiele) do listu Mh2 - najlepiej chyba opisującego,
            o co tak naprawdę nam, "krzykaczom i pikieciarzom" chodzi. Brawo mh2 - a z Pani
            strony czekamy na bardziej wyważone opinie i wypowiedzi. Czy przypadkiem jest to,
            iż po ponad 350 postach jest to pierwszy tak krytyczny i tak dokładnie
            odzwierciedlający poglądy Zarządu Polskiego Radia głos w tej dyskusji?
            A propos Manniaka - a czy słyszała Pani co powiedział Wojciech Mann w swej
            ostatniej jak dotąd niedzielnej audycji?
            Z poważaniem

Tomasz Szmajter
            • alicjab Człowiek prezesa na forum? 11.02.02, 15:14
              Czytając wypowiedzi pani akwaiatkowskiej przypomniałam sobie, jak kilka
              miesięcy temu po księdze gości Tajniaka zaczęła buszować niejaka Erystyka,
              która także publikowała cudze maile, z komentarzem "a to dziś wyciekło z
              serwerów radiowych". Zastanawiam się, czy nasza forumowa szanowna oponentka i
              tajemnicza Erystyka to nie te same osoby? Może tak, może nie, ale obrona
              Zarządu Polskiego Radia równie zaciekła, choć do czynów przestępczych na
              szczęście się nie posuwa (a takim było publikowanie cudzych maili w księdze
              gości).
              • Gość: komo Re: Człowiek prezesa na forum? IP: 212.160.123.* 11.02.02, 15:23
                pewnie zwolenniczka prezesa i to raczej nie bezinteresowna... no chyba, ze ta
                figura jest jakas intelektualna prowokacja kogos z protestujacych;)
          • Gość: koliber Re: Dlaczego nikt nie słucha uważnie? IP: 149.156.12.* 18.02.02, 00:58
            PANI?1 NA PEWNO NIE

pan mann był wyraźnie rozżalony tą decyzją, ale powiedział, ze spotka sie w innym
            towarzystwie 9chyba nie z PAnią0, jemu naprawdę nie są poprzebne pieniadze z
            publicznego radia.
            A jesli Kaczkowski nie odchodzi to tylko z szacunku dla słuchaczy.
            likwidacja sobotniej popołudniowej to sie nie mieści w głowie.
            LASKOWSKI NA SYBIR< SMOLAR, to tu nie powiem bo cenzura

akwaiatkowska napisał(a):

> Ludzie, przecież z Wami nie da się rozmawiać o faktach, by Wy chcecie sie
            > emocjonować, pikietować i choc na pięć minut zaistnieć nie tylko w czterech
            > ścianach wlasnego domu, ale chociażby na Forum. Gdybyście uwaznie sluchali
            > Trójki, to USŁYSZELIBYŚCIE we wczorajszym Manniaku, żę Wojciech MAnn wcale
            > Trójki nie opuszcza. ALe Wam Drodzy PAństwo, najlepiej słucha się samych siebie
            > .
            > Pozdrawiam. Miłego i uważnego słuchania TRójki.

• Gość: seba WAŁEK WRACAJ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 11.02.02, 11:13
        Po rocznym pobycie w Niemczech wracałem do PL ciesząc się, że będę słuchał
        Trójki. A tymczasem dopada mnie ramówka w stylu tych wrzzaskliwych debili z
        ESKI, ZETKI, RMF. Brakuje jeszcze tylko codziennych relacji z BigBrothera, za
        to są już niestety bezradne pytania do słuchaczy o pogode, jeżdżeie na wrotkach
        itd. Ciekawe, że kiedyć słuchacze generalnie dzwolnili częściej... Pamętam
        jednak równeiz, że Wałek potrafił zrobić o 6.30 mały teatr absurdu, przy którym
        aż chciało się wstać i zacząć dzień od niegroźnych wygłupów. Dziś jest na
        antenie poprawny jak umyta szklanka Piotr Baron. Na pewno trzeba mu dać czas,
        ale z każdym dniem trace nadzieję. Co do innych audycji: poziom leci w dół.
        Aukcje płetw, pozdrowienia dla mysi - pysi, jakieś gówna o wystroju kuchni.
        Jazz, porządna muzyka, książki, filmy - wszystko spada. Chyba kupię sobie stałe
        łącze i będę słuchał Deutschlandfunk. Wyobraźcie sobie Kochani audycję, w
        której nie ma reklam, a jest tylko non stop ciekawa dyskusja, niesamowita
        muzyka. Aha - raz na dwa tygodnie Niemcy puszczali bezpośrednio z Trójki
        audycję o muzyce folkowej (po polsku). I to wszystko z abonamentu...
        niemieckiego.
        • ergil Re: nasz folk w Deutschecostam 11.02.02, 14:22
          Jezeli WICEprezes to czyta, to kolega Folkowy dostanie kopa z audycji. Nie
          bedzie Niemiec plul nam w twarz i mowil, ze mamy swietne audycje, skoro MY,
          WICEprezes przesuwamy te audycje na pozna noc!!! Nie po to, zesmy pod
          Grunwaldem, Wrzesnia, w lasach i katakumbach, zeby nam teraz fachowcy
          pokazywali, ze MY, WICEprezes sie nie znamy. Kolego Folkowy! Pakujcie sie!
          Zemsta WICEprezesa nadchodzi.
          W mysl zasady: nie ma audycji - nie ma problemu.
          WICE - na ulice!!!
          E.
          • bar-rawan Re: nasz folk w Deutschecostam 11.02.02, 14:47
            Kilkanaście posów wcześniej ktoś wspominał o światłym pomyśle wprowadzenie do
            trojki hip-hopu. No wiec to juz sie stało -dwie ubiegłotygodniowe proby
            pusłuchania expresu zakonczyły sie trafieniem na hip hop w tej audycji.
            czas umierać....
            • Gość: jacek Re: A disco - polo to co? IP: 10.131.130.* 11.02.02, 14:57
              pszepraszam bardzo o kturej godzinie w trujce morzna posłóhać ótforuf zespołó
              MISTER DEX albo TOP ONE bo my s kómplamy bardzo lóbimy te zespoły.I Pasa
              Smolarka czy smolara tesz lóbimy i kszyfdy mó nie damy zrobidź!!!
              ŁYSOL i BEJSBOL.
              • Gość: jacek Re: Co z listem? IP: 10.131.130.* 11.02.02, 15:00
                To jeszcze raz ja. Co z tym listem?
    • Gość: komo Poproszono mnie o autoreklamę strony... IP: 212.160.123.* 11.02.02, 15:19
      hm... trochę to dla mnie krępujące tak reklamować samemu własną stronę, zresztą
      to słowo cokolwiek na wyrost... swoją drogą link już jest od rana na stronie
      protestu (dzięki szamanie)... więc spełniam prośbę magdy... oto link do strony
      z moimi odczuciami... częścią z nich przynajmniej...
      www.kki.net.pl/~komo/index.html może kogoś skłoni do zaprezentowania
      własnych poglądów w formie nieco dłuższej... pozdrawiam
      • mmartka Re: Poproszono mnie o autoreklamę strony... 11.02.02, 15:38
        Czytałam. Mogę się podpisać wszystkimi kończynami. Ale mam nadzieję, że tutaj
        będą raczej krótkie teksty? Ten wątek i tak wystarczająco długo się otwiera. A
        kiedy ktoś korzysta z internetu circa 5 za godzinę, to chyba ma to znaczenie?
        Przepraszam, ze tak finansowo, ale ja nie WICE (na ulicę!! - zgadzam się)
        prezes Smolar i zarabiam trochę mniej.
        Co z serialem? Może jakoś regularniej? Może jakieś trailery serialu?
        Marta
        • Gość: jacek Re: Do komo IP: 10.131.130.* 11.02.02, 15:44
          Tekst znakomity! Aż łza się w oku kręci jak człowiek czyta o tych
          wspaniałościach które jeszcze przed chwilą były na antenie! komu to KURWA
          PRZESZKADZAŁO!!!
          JACEK SZYMCZUK
          jacekszymczuk@wp.pl
          • Gość: M@rcin Re: Do poprzednika IP: *.waw.cdp.pl 11.02.02, 16:20
            Tez kobieta.
            Zgadzam sie, ale moze bez laciny?
            Zawsze to sympatyczniej
            M@
      • mh2 Re: Poproszono mnie... - jest genialna 11.02.02, 16:37
        Nic dodać, nic ująć.

Samozwańczy recenzent
        Mirek.
    • mmartka 400 !!!!! - słownie "czterysta"!!! 11.02.02, 15:43
      Kobiety górą.
      Ale prosimy o jeszcze!!!! Więcej wpisów.
      WICE - na ulicę!
      Marta
    • Gość: Jarek Nowosci i obietnice IP: *.krakow.eco.pl 11.02.02, 17:53
      Proszę o uwage - wygłoszę specjalny komunikat:
      W dniu dzisiejszym okazało się, że nie tylko my chcemy inteligentnej Trójki.
      Pan Dyrektor Fijałkowski (wspominany juz na tym forum) złożył publicznie ok 50
      kg obietnic. Obiecał powrót niektórych lubianych audycji, dbanie o
      inteligentnego słuchacza, uatrakcyjnienie pasm... No po prostu szał ciał.
      W związku z powyższym stwierdzamy, że Pana Dyrektora trzymamy za słowo i nie
      popuścimy, aż się z tych obietnic wywiąże.
      Na posterunku pozostajemy, bo skoro nasze - słuchaczy - roczne wysiłki
      przynoszą efekty, to wysiłki trzeba wzmóc, by "wespół w zespół..."
      Szczerze mówiąc, zostajemy na posterunku, bo Zarząd i Dyrekcja Trójki już
      wielokrotnie obiecywała "inteligentne radio" a wychodziła z tego...
      np. "słoneczna maupa".
      Na rączki patrzymy! Oj, będziemy patrzeć stale!! W razie czego, Panie
      Dyrektorze, obiecujemy Panu Dyrektorowi osobny serialik pt. "Pan Dyrektor
      Fijałkowski Powiedział..."...
      Czuj duch! Wróg nie śpi!
      Z podziękowaniami dla słuchaczy za dotychczasową walkę,
      Z prośbą o dalszą,
      Z wyrazami zaslużonej nieufnosci dla Dyrekcji,
      ale z odrobinką nadziei....
      GRAMY DALEJ!!
      Jarek Zajączkowski
      j.p.zajaczkowski@interia.pl
      ---------------------
      Szczegóły jak zwykle na stronach protestu,
      www.tajniak.nsbi.pl/protest/index.htm
      www.minimax.info/protest/
      www. bluesmaniak.pl
      Und so weiter...
      • alicjab Re: Nowosci i obietnice 11.02.02, 18:22
        Oczywiście, że trzymamy za słowo! (zaraz przypomina mi się jedna z pozycji
        "Potrójmy o sporcie"). Tylko że ja trzymam dodatkowo jeszcze za słowo
        pryncypała tegoż pana dyrektora Fijałkowskiego, czyli dyrektora Laskowskiego,
        który obiecał mi na bankiecie "Człowieka Roku Wprost", że "najlepsze audycje
        pozostaną". Trzymam za słowo, Panie Dyrektorze, jako wyrobiona słuchaczka
        Trójki mam zarówno dobrą pamięć, jak i dobry słuch, a na dodatek - podobnie jak
        Pan - jestem dziennikarką. Niech Pan raczy o tym pamiętać. Na razie nie
        dotrzymuje Pan danego słowa, bo do tych najlepszych audycji zaliczał się m. in.
        "Manniak niedzielny". Mam nadzieję, że Pan się zreflektuje i rzeczywiście -
        dobre, ambitne audycje i świetni trójkowi dziennikarze, od wielu lat kochani
        przez słuchaczy, pozostaną i będą robić program, który wróci do dawnej
        świetności. Bo jak Pan nie dotrzyma słowa, to nie omieszkamy tego wypomnieć.
        Proszę o tym nie zapominać.
        Alicja Baranowska
        • gert Re: Nowosci i obietnice 11.02.02, 19:24
          Czytałem na stronie Szamana. Jeżeli to prawda - WICE Smolar powinien się podac
          do dymisji. Czego nie zrobi, bo honor nie jest na wyposażeniu gabinetu WICE.
          Totalne zaprzeczenie tego, co nam wciskał przez dwa lata.
          Mnie po przeczytaniu tych projektów nasuwa się jedno pytanie: PO CO BYŁO
          WYWALAĆ KACZKOWSKIEGO ZE STANOWISKA DYREKTORA???
          Gert
          PS
          Pytanie drugie (nobody expect the spanish inquisition!)
          Jak to jest, że Zarząd mianuje na 3 stanowiska dyrektorskie trzech zupełnie
          sobie obcych ludzi? Jedna wizja? Wykuła się w trakcie pracy. A równie dobrze
          mogło się skończyć na braku współpracy. I co by było wtedy?
          Pytanie ZASADNICZE: na jakie stanowiska startowali poszczególni kandydaci?
          Wszyscy na naczelnego? To dlaczego jeden jest od finansów a drugi od programu?
          Przecież to bzdura! Jak ktos startuje na szlifierza, to się go nie daje do
          kuchni, prawda?
        • beatak2 Re: Nowosci i obietnice 12.02.02, 15:25
          a gdzie jesteś tą dziennikarką. Bo Pan Witold Laskowski, z którym tak zawzięcie
          (i żałośnie ) próbujesz polemizować nie musi się przedstawiać, a o Tobie jakoś
          chyba nigdzie nie było słychać.
      • ergil Re: Nowosci i obietnice 11.02.02, 20:07
        "Srali muchy będzie wiosna / będzie lepiej trawa rosła"
        Mowa trawa, oczywiście.
        Widziałam, czytałam i mogę tylko zacytować stryja Józefa z Jezioran: - "taka to
        prawda, jak to, że się psi bodli".
        Uwierzę, jak usłyszę, a na razie Koledzy Dyrektorzy mogą mi skoczyć. O!
        E.
    • maharaja Re: Dlaczego z radiowej Trójki eliminuje sie˛ kult 11.02.02, 20:40
      Do dzisiaj nie wiedzialem o waszym Forum. (ale dzisiaj odrobilem lekcje i
      przeczytalem wszystkie(!) posty. Wczesniej, na wiadomosc o kolejnym ruchu,
      czyli wycieciu "Bielszego odcienia bluesa" (jednej z najstarszych stazem
      audycji PR3) troche mnie ponioslo, sporzadzilem ponizszy tekst i wyslalem do
      paru adresatow. Moze te adresy przydadza sie innym chetnym do korespondencji z
      przedstawicielskimi organami narodu m.in nadzorujacymi dzialalnosc powolanych
      przez siebie Zarzadow.
      Bo Zarzad zalezy od Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji. Sklad tej Rady to juz
      uklad polityczny. A o ukladzie politycznym to juz my MY, NAROD decydujemy, raz
      na jakis czas i kiedy nam sie chce isc glosowac - bo w trakcie kadencji raczej
      czarno widze.
      Wyslalem to do:
      W Krajowej Radzie Radiofonii i Telewizji do: Luczaka - luczak@krrit.gov.pl,
      Waniek - waniek@krrit.gov.pl, Sellina- sellin@krrit.gov.pl, Halbera -
      halber@krrit.gov.pl, Czarzastego czarzasty@krrit.gov.pl, Dubaniowskiego
      w.dubaniowski@krrit.gov.pl i Brauna braun@krrit.goc.pl
      Do Senackiej Komisji Kultury kksp@nw.senat.gov.pl
      W Sejmowej Komisji Kultury do: Byry(viceprzew)
      Jan.Byra@sejm.pl,Sledzinskiej-Katarsinskiej (wiceprzew)
      Iwona.Sledzinska-Katarsinska@sejm.pl Kalisza Ryszard.Kalisz@sejm.pl,
      Wenderlicha (przewodn) Jerzy.Wenderlich@sejm.pl,
      Do poslow na Sejm: Alicja.Olechowska@sejm.pl Donald.Tusk@sejm.pl oraz ministra
      Celinskiego Andrzej.Celinski@sejm.pl
      do "forum dyskusyjnego" forum@topnet.pl; polityka@onet.pl,
      redakcja-online@polityka.com.pl; czat@onet.pl, poczta.trojki@radio.com.pl;
      niedzwiecki@radio.com.pl; rol@rzeczpospolita.pl listy@rzeczpospolita.pl oraz,
      last but not least do smolar@radio.com.pl

oto tekst wyslany (sorry za czcionki ale ja na Macu):

Widze potrzebe powolania Komitetu Obrony Trojki- to w skrocie KOT (a w
      rozwinieciu winno wlasciwie byc: Komitet Obrony Trojki przed Prezesem
      Smolarem.)
      Trojka, jaka znamy - umiera. Poddawana jest zabiegom upodabniajacym ja do
      radiostacji komercyjnych. Skutek jest taki, ze traci swoich starych i
      oddanych sluchaczy a nie sadze by zyskiwala nowych - a jesli nawet zyska to
      bedzie to kategoria sluchaczy nastawionych na gladki i latwy przekaz. Trzeba
      niezwyklego tupetu i arogancji zarzadzajacych aby rezygnowac jednym ruchem z
      osobowosci radiowych, ludzi - instytucji, audycji z wieloletnimi tradycjami,
      glosow rozpoznawalnych przez tak duzy odsetek sluchaczy, ze wszedzie na
      swiecie uznaje sie to za ewenement. To byla niezwykla radiostacja z wieloma
      autorskimi programami muzycznymi, prezentujacymi poglebiony repertuar
      waznych wykonawcow, proponujacy sluchaczowi cos wiecej niz wygladzone
      playlisty. Czy naprawde nie ma juz miejsca na takie publiczne radio w 2002
      roku? Zmiany, ktore teraz w Trojce zachodza sa narzucone z zewnatrz przez
      ludzi, ktorzy nieszczesliwym przypadkiem, w wyniku politycznych ukladow,
      obdarzeni zostali taka wladza. Oni kiedys odejda - oby jak najszybciej - ale
      chwilowo skutecznie psuja cos, co budowane bylo przez lata. Trzeba im w tym
      przeszkodzic.
      Antoni Piekut
      aapex@it.com.pl

zob.tez na strone www.tajniak.nsbi.pl/protest/"

tyle moj tekst .

Piszcie, kochani, piszcie, oni tez musza zbierac punkty - wiec moze ktorejs z
      tych postaci przyjdzie do glowy, ze to pomoze w karierze... Troche cyniczne,
      nieprawdaz? No, ale to jest demokracja.
      • Gość: komo re: pomysł maharadży IP: 212.160.123.* 12.02.02, 12:19
        heh, skrót od rozwinięcia brzmiałby KOT przed PSEM - czy takie było Twoje
        zamierzenie? (stąd już niedaleko do Tyma;) - czy on nas czyta?)
        • Gość: Tomek PIEKUT Z NAMI!!! IP: 213.76.149.* 12.02.02, 13:11
          Komo - czy Ty wiesz, kto do nas się przyłączył? Antek Piekut - kiedyś
          najzjadliwsze pióro starego NonStopu,później m.in. Radiomann i pewnie wiele
          innych działań...
          Panie Antku - witamy w klubie. Kogo może Pan wciągnąć w tę naszą "aferę"

Pozdr.
          • Gość: maharaja Re: PIEKUT Z NAMI!!! IP: *.chello.pl 12.02.02, 13:38
            Panie Tomku- pan to musi byc stary:) Ja robie co moge. Przede wszystkim troche
            im zycie utrudnic, atakujac bezposrednio. Mieszkam o kilometr od Tyma na
            suwalszczczyznie - moze go wciagne. Uklony
            • Gość: Tomek Re: PIEKUT Z NAMI!!! IP: 213.76.149.* 12.02.02, 14:02
              > Panie Tomku- pan to musi byc stary:)

Eeee tam stary - rocznik '70... Ale recenzji House Of Blue Light to Panu długo
              nie mogłem zapomnieć ;-). Choć, cholera, czas pokazał, że to Pan miał rację...

> Ja robie co moge. Przede wszystkim troche
              > im zycie utrudnic, atakujac bezposrednio. Mieszkam o kilometr od Tyma na
              > suwalszczczyznie - moze go wciagne.

No - tu się Pan wstrzelił! Zastanawialiśmy się właśnie jak do Tyma dotrzeć. Niech
              Pan próbuje, może się uda.

• Gość: komo Re: PIEKUT Z NAMI!!! IP: 212.160.123.* 12.02.02, 14:39
            [przepraszam, że offtopic]

to ja przepraszam, za nadmierne spoufalenie się, jak również za braki w
            edukacji i oczytaniu. może się je kiedyś uda nadrobić.
      • mikolaj7 Re: Dlaczego z radiowej Trójki eliminuje sie˛ kult 12.02.02, 21:19
        maharaja napisał(a):

> oto tekst wyslany (sorry za czcionki ale ja na Macu):
        >

ja tez offtopic, widze, ze bratnia dusza tez na macu :)))
    • Gość: Aga Re: W. Mann w Trojce IP: *.devs.futuro.pl 12.02.02, 11:10
      z serwisu Wirtualne Media www.wirtualnemedia.pl/l12-7.htm
      "Już od marca Wojciech Mann ponownie będzie prowadził audycje w PR 3
      Wojciech Mann przyjął nową propozycję dyrekcji radiowej Trójki. Począwszy od
      marca, codziennie od poniedziałku do piątku będzie prowadził w porannym paśmie
      audycję "Historia muzyki według Wojciecha Manna".
      Ponadto raz w tygodniu, w paśmie "Muzyka o północy" Wojciech Mann poprowadzi
      nową autorską audycję muzyczna.
      Przypomnijmy, że w niedzielę 3 lutego Mann pożegnał się ze słuchaczami uznając,
      że jego program nie pasuje do nowego wizerunku stacji"
      • Gość: jacek Re: W. Mann w Trojce IP: 10.131.130.* 12.02.02, 11:21
        Czyżby pierwsza jaskółka?
        Ale powrót Pana Wojtka to jeszcze troche za mało!
        Żądamy powrotu WSZYSTKICH twożących nigdyś to wspaniałe radio i domagamy się
        odejścia tych którzy doprowadzili do obecnego stanu TRÓJKI !!
        Może jednak wygramy ze Smolarem!!!
        Z rewolucyjnym pozdrowieniem .
        • Gość: jacek Re: W. Mann w Trojce IP: 10.131.130.* 12.02.02, 11:24
          TWORZĄCYCH tak sie pisze przepraszam to z em'ocji!
        • alicjab Re: W. Mann w Trojce 12.02.02, 11:41
          Daliśmy im popalić, więc teraz kombinują, żeby pokazać, jacy są dobrzy i
          ambitni. Ale ja im nie wierzę. Jakoś przekonali Manna licząc na to, że zamkną
          nam usta. A jednocześnie po cichu będą wywalać innych, likwidować, skracać lub
          przesuwać na różne dziwne pory najlepsze audycje. Nie ufajcie dyrekcji tylko
          patrzcie im na ręce, najpierw nas będą próbowali zmylić, a później uderzą w
          najmniej spodziewanym momencie i to tak, że się nie pozbieramy, JA IM NIE
          UFAM!!!
          • Gość: komo Re: W. Mann w Trojce IP: 212.160.123.* 12.02.02, 12:28
            ja im też nie ufam... zwłaszcza, że to ludzie bez honoru. nie dajmy sobie
            zamydlić oczu. jak się uciszymy, to oni znowu zaczną robić swoje...
          • beatak2 Re: W. Mann w Trojce 12.02.02, 15:42
            a można wiedzieć, komu to tak daliście popalić i kogo właściwie owi ONI mają
            się bać?
      • Gość: szaman Re: W. Mann w Trojce IP: 192.168.2.* 12.02.02, 11:43

> Przypomnijmy, że w niedzielę 3 lutego Mann pożegnał się ze słuchaczami uznając,
        >
        > że jego program nie pasuje do nowego wizerunku stacji"

UZNAJAC ????
        To kpiny sa jakies? Prosmolarowa dyrekcja tak uznala.
        • Gość: Tomek Re: W. Mann w Trojce IP: 213.76.149.* 12.02.02, 12:59
          >
          > UZNAJAC ????
          > To kpiny sa jakies? Prosmolarowa dyrekcja tak uznala.

NO właśnie - Orwell wiecznie zywy... Oczywiście, że nie należy im ufać. To są
          marionetki bez własnego zdania, a zakres ich kompetencji jest pochodną uznania
          Smolara. Popatrzcie na to co zaproponowano zamiast Manniaka - jakaś "historia
          muzyki" (czyli pewnie jazda obowiązkowa w ujęciu historycznym), a audycja
          autorska - godzinka późno w nocy. Dzięki, o łaskawcy!
          Ale pozwolę sobie zapytać - co z 3 kwadransami jazzu? Co z sobotnią popołudniową?
          Co z bielszym odcieniem bluesa? Co ze studiem Tlen? Co z Kosińskim? Co z klubem
          Trójki (wczorajszy o Mormonach był b. ciekawy)? Czy pan F. (nazwiska nadal nie
          pomnę) ma na te pytania również jakieś odpowiedzi?
          BTW - a gdzież to wymiotło od wczoraj panią (?) Akwaiatkowską ;-)?
          I rozumiem, że 16-ty jest nadal aktualny?

Pozdr. Walczymy dalej!!!

• Gość: jacek Re: W. Mann w Trojce IP: 10.131.130.* 12.02.02, 13:14
            Przyłączam się do pozdrowień dla Pani akwiatkowskiej!
            Wraca Mann! Bardzo dobrze , a co z Pacudą, Pawlem Sztompke, Monką Olejnik z
            trzema kwadransami jazzu i co z pozostałymi oadycjami i ludźmi je tworzącymi?!
            smolar Laskowski i inni kiedy przestaniecie psuc nasze (PUBLICZNE w końcu)
            radio.My nie zrezygnujemy tak latwo!!!
            pozdr.
      • Gość: maharaja Re: W. Mann w Trojce IP: *.chello.pl 12.02.02, 13:29
        Pan Baron bedzie mowil:" dziekuje panu bardzo za blyskotliwosc umyslu" (dzis
        rano); p Kostrzewa bedzie mowil, mowil, mowil, bo ma slowotok i nie nadaza z
        mysleniem - szczegolnie nalezy sie skupic gdy wypowiada slowa: "mysle sobie,
        ze.." , co mu nie przeszkadza tlumaczyc z angielskiego na swoje np "Amy hit the
        atmosphere" na "Amy zepsula powietrze"; pan Olszanski, bedzie nadal udatnie
        komentowal zarty kabaretowe - dopiero wtedy jest naprawde smiesznie,
        smieszniej moze byc tylko kiedy porozmawia sobie ze sluchaczami, dajac popisy
        elokwencji w dowolnym temacie; pani Wrona bedzie smarowac chalke dzemem
        popijajac miodem z oliwa, az nam wszystkim zrobi sie naprawde slodko; bardzo
        atrakcyjny pan Orzech raczyc nas bedzie atrakcyjna konferansjerka sopocka
        glosem, ktoremu nikt sie nie oprze; w newsach pojawiac sie beda nadal obok
        siebie (wczorajszy autentyk z kalendarium, cyt z pamieci): "urodzil sie Newton,
        elektrotechnik i wynalazca" i zaraz: "urodziny obchodzi zona Brada Pitta" ;
        wszystkiemu temu towarzyszyc bedzie lagodnie przeczyszczajaca muzyczka. Yes.
        Ale nie narzekac. Wszystko jest OK -przeciez po polnocy w piatek bedzie Wojtek
        Mann a jak ktos ma permanentna asomie, to moze trafi na Kaczora. Obywatele, nie
        slabnijcie!
        • beatak2 Re: W. Mann w Trojce 12.02.02, 15:52
          biedny ten "pan Wojtek" (to nomenklatura maharajy). Ależ go zniewolili ci
          niedobrzy Panowie z Mysliwieckiej. Przykuli do mikrofonu w tej Trojce, którą
          chcą zepsuć i kazali robić biedakowi nocne audycje. Słaby, wątły. Nie dał tym
          draniom rady. Może mozna mu jakoś pomóc. Może pikieta szesnastego, zaraz po
          pikiecie w sprawie nieszczęsnego Piotra Kaczkowskiego, który też będzie dalej
          prowadził audycje w Trójce. Na pewno też przykuty do mikrofonów.
          • Gość: Tomek Re: W. Mann w Trojce IP: 213.76.149.* 12.02.02, 16:22
            > biedny ten "pan Wojtek" (to nomenklatura maharajy). Ależ go zniewolili ci
            > niedobrzy Panowie z Mysliwieckiej. Przykuli do mikrofonu w tej Trojce, którą
            > chcą zepsuć i kazali robić biedakowi nocne audycje. Słaby, wątły. Nie dał tym
            > draniom rady. Może mozna mu jakoś pomóc. Może pikieta szesnastego, zaraz po
            > pikiecie w sprawie nieszczęsnego Piotra Kaczkowskiego, który też będzie dalej
            > prowadził audycje w Trójce. Na pewno też przykuty do mikrofonów.

Taaak - witamy, witamy... Wczoraj Akwaiatkowska, dziś beatak2. A poetyka taka
            sama. Wyśmiać, wyszydzić, bez uciekania się (bo po co? Prezes i tak wie
            najlepiej) do merytorycznej dyskusji.
            Dlaczego beatok2 szydzisz z takich postaci jak Mann czy Kaczkowski? Kim jesteś by
            z nich drwić? A czy wiesz, że "maharaja" to Antoni Piekut - dziennikarz muzyczny
            i felietonista z imponującym stażem i bagażem wiedzy? Co powiesz i ile warte będą
            Twoje i tak już kiepskie komentarze jeśli do naszej akcji (daj Boże) przyłączy
            się Stanisław Tym? Po co w ogóle silisz się na zabieranie głosu, skoro
            najwyraźniej nie masz w tej sprawie nic do powiedzenia...
            Bez pozdrowień.

PS. Ciekawe, kto jutro...

• Gość: jacek Re: W. Mann w Trojce IP: 10.131.130.* 12.02.02, 16:39
            beatak2 napisał(a):

Cholerka! ten Smolar czy akwiatkowska to hydra jakaś! ilu was tam jeszcze jest?
            Nas i tak jest więcej!!!

• Gość: koliber Re: W. Mann w Trojce i KACZOR IP: 149.156.12.* 18.02.02, 01:11
            pani jest biedna bo ma chorobę wściekłych krów.
            Pann mann poprowdzi sobie audycje dla hobby, tylko co by to przeszkadzało gdyby
            byl i Manniak i nocna.
            kaczkowski robi to z szacunku dla słuchaczy, a poza tym ma niestety swoje lat i
            to tez sa prawa,
            JAK MOZNA BYLO ZLIKWIDOWAC SOBOTNIA POPOŁUDNIOWĄ I CO W ZAMIAN 24..0 W CZWARTKI I
            WIECZORY W NIEDZIELE, A GDYBY TAK WYDLUZYĆ OD 21.00 DO 2.00
            CIEKAW JESTEM CO W ZAMIAN- NA PEWNO NIE BEDE O TEJ PORZE SLUCHAC tRÓJKI (TJ.
            SOBOTA 16.00-19.000 TO POROFANACJA, POLECAM OD MARCA RADIOSTACJĘ- JEST TAM CHYBA
            O TEJ PORZE LISTA PRZEBOJÓW

beatak2 napisał(a):

• ajk (10) Wiceprezes Smolar powiedział.... 12.02.02, 13:52
      Wiceprezes Smolar powiedział:
      "Ale jest jeszcze pewna forma komunikacji, która dla radia publicznego ma
      charakter zasadniczy - pozwala słuchaczowi zrozumieć świat, w którym żyje."
      ("Więź", maj 2000)

"Zrozumieć świat"?? Gdzie na Boga! w półgodzinnym "Pulsie"? Bez
      zlikwidowanego "Klubu Ludzi Ciekawych Wszystkiego"? Bez audycji kulturalnych?
      naukowych?
      "Zrozumieć świat"???
      Dzięki czemu? Dzięki ściąganym z internetu głupawkach w stylu: "Krowa kąpała
      się w basenie, a koń nazywa się Luciano Pavarotti"? Dzięki muzycznej papce z
      komputera? Dzięki ploteczkom ze świata gwiazdek Hollywood i autozachwytom
      twórców (bo rzetelnej krytyki filmowej w Trójce brak)? Dzięki konkursom, w
      których nawet średniowykształcony słuchacz znajdzie więcej błędów
      merytorycznych, niż sensu (podesłać przykłady?)?? Dzięki wymianie humoru np.
      Marcina Wolskiego na dowcipasy Michała Olszańskiego??
      "Zrozumieć świat"?
      Jeżeli nie można zrozumieć wypowiedzi Pana Wiceprezesa Smolara i Pana Dyrektora
      Janusza... przepraszam... Witolda Laskowskiego na temat Trójki - bo przeczą
      sobie wzajemnie?

Może "to" ma dla radia "charakter zasadniczy", ale na pewno "ten Wiceprezes" ma
      dla słuchaczy "czarny charakter".

CDN.
      • ergil Re: (10) Wiceprezes Smolar powiedział.... 12.02.02, 14:46
        No tak, WICE (na ulicę!!) może coś rozumie. Na przykład pasek z wypłatą, Alfę
        Romeo i może jeszcze służbową komórkę. "Dziwny jest teeeeen świat, gdzie
        jeszcze wciąż mieści się..." tylu WICEprezesów!
        Hej! Wiem! już wiem! Już wiem, czemu WICE Smolar jest WICE!!
        To pochodzi od niemieckiego "Witz". Czyli "WICE" można przetłumaczyć
        fonetycznie na polski, jako "JAJA" - które sobi robi Smolar ze słuchaczy.
        E.
        PS - malutki jubileusz? 10 odcinek
        • gert Re: (10) Wiceprezes Smolar powiedział.... 12.02.02, 16:12
          :)))))
          WITZE-Prezes jezd gupi!
      • octave Re: (10) Wiceprezes Smolar powiedział.... 13.02.02, 16:13
        pozdrawiam. Pierwszy raz i niedawno skończyłem lekturę całości. Może serial
        należałoby przenieść do osobnego wątku i umieszczać go i tam i tu? Tu
        komentarze, a w tym drugim tylko całość serialu? Tak jak na wątku o Dilbercie
        było z Dyrektorem Burakiem?
        Bo warto
    • Gość: Aga troche informacji ... IP: *.devs.futuro.pl 12.02.02, 14:16
      ... o nowej ramowce, w drugiej czesci tego artykulu:
      muzyka.interia.pl/id/wywiady/www/artykul&numer=229186
      • ergil Re: troche informacji ... 12.02.02, 14:59
        Kochana "Gazetko Wyborcza".
        Smutno mi bardzo, bo znowu dałaś ciała i konkurencja Cię wyprzedziła. Coś słabo
        z Tobą, kochana "Gazetko. Gdyby trzeba było jakichś ziółek na podtrzymanie
        funkcji życiowych, to moja babcia nauczyła mnie różnych starożytnych myków.
        Choć tak naprawdę, wydaje mi się, kochana "Gazetko", że najbardziej odpowiedni
        byłby RYCYNUS!
        Z wyrazami politowania dla "nosów" dziennikarskich i głupawych układów
        towarzyskich, które odbierają zdolności.
        (dyg)
        Ergil
      • Gość: Tomek Re: troche informacji ... IP: 213.76.149.* 12.02.02, 15:09
        Najbardziej mnie rozśmieszył (i zasmucił jednocześnie) passus o "nowych
        technologiach do zamawiania piosenek".
        Muzyka klubowa - OK. Nie ma sprawy - ale tak naprawdę, jeśli chce się takiego
        grania posłuchać, to włącza się Radiostację. A w Trójce to się rozmyje w powodzi
        ogólnej nijakości.
        Poza tym masa strasznych bzdur, których nawet nie chce mi się cytować. Dlaczego
        maszyna ma wybierać piosenki? Ano dlatego, że taką maszynę kupił im Smolar. A
        kupił pewnie "nie za darmo"...
        Powtarzam więc jeszcze raz - nie dajmy się nabrać. To o czym mówi pan F. to nie
        jest prawdziwa Trójka.

Walczymy dalej!!!
        • ergil Re: troche informacji ... 12.02.02, 15:27
          I jeszcze jedno: niech pan WICE-WICE Fijałkowski nie opowiada, że tajemnica
          handlowa, że software, że technologie.
          Stawiam baton Bounty, że... "audycję sponsoruje firma Prokom Software SA". I
          dlatego za wszelkie bałagany zawsze odpowiadają urzędnicy, a nie firma, które
          je robi (abstrahując od tego, że urzędnicy powinni beknąć).
          WICE - na ulicę!
          E.
          A jak mnie wkurzy, to zacznę wołać "Gienia - do więzienia!"
          • Gość: komo Re: troche informacji ... IP: 212.160.123.* 12.02.02, 16:19
            wice na ulice,
            gienia do więzenia
            my go wysyłamy,
            prosto do osamy

ciekawe co by było gdyby się zajął polityką informacyjną osamy. i z al-dżaziry
            zrobił tv "miło towarzyszącą"... wyobrażacie to sobie? bo ja się nie mogę
            powstrzymać od śmiechu:)
    • bokaro Re: Dlaczego z radiowej Trójki eliminuje się kulturę? 12.02.02, 16:01
      Cieszę się że jesteście tego zdania co ja. Od kilku miesięcy nie słucham 3, bo
      już się nie da. Straszny jazgot. Szkodda tylu lat. Pamiętam jeszcze moich
      Dziadków, no i oczywiście Rodziców słuchających "Powtórki z rozrywki". A teraz?
      Dlaczego nie prowadzi jej już Artur Andrus???
      Byłam na podanych przez Was stronach, ale wydają mi się trochę za agresywne. Co
      do proponowanych w Waszych postach działań - w pełni popieram.
      A w ogóle to mój pierwszy czat w życiu! Fajnie :-)))
      • Gość: Kryt Agresywne? IP: 10.0.0.* 12.02.02, 16:20
        Chlopie, my jestesmy lagodne baranki. My bysmy wszystkim nieba przychylili. Od
        czasu do czasu cos sobie skomentujemy. My agresywni? Mysmy wywalili "manniaka"?
        mysmy wykopali Kuzniara, Olejnik, Pecinska, Sztompkego? Przez nas Walek i
        Wysocka sa na drugiej polkuli? Mysmy zdjeli sobotnia "Zapraszamy"?
        My agresywni? A pan WICE-na ulice!!!-prezes Smolar to baranek?
        Nawet z epitetami bylismy pozniej. Bo napierw dowiedzielismy sie, ze jestesmy
        frustraci, oszolomy i wstecznicy.
        Poza tym - tyle naszego, co wywalczymy, a walczyc w bialych rekawiczkach -
        niewygodnie.
        A efektow przybywa. I pomyslec, ze kiedys wpisywalem sie tu bez jakiejkolwiek
        nadziei, ze ktos to czyta. I prosze bardzo.
    • Gość: hrabia pikieta IP: 172.16.3.* 12.02.02, 16:19
      Słyszałem ,że w najbliższą sobotę ma być jakaś pikieta na Myśliwieckiej.
      Czy ktoś wie o której godzinie i gdzie można o tym dowiedzieć się więcej?
      • Gość: AlicjaB Re: pikieta IP: 192.168.0.* 12.02.02, 16:49
        W sobotę o 16, w trakcie trwania "Zapraszamy do Trójki". Już pewna grupa ludzi
        potwierdziła obecność, ale zapraszamy kolejnych. Im nas więcej tym lepiej.
        Alicja Baranowska
        alicja.baranowska@wp.pl
        • Gość: jacek Re: do Fijałkowskiego i innych IP: 10.131.130.* 12.02.02, 17:03
          Chłopie Ty nadal nie rozumiesz o co nam chodzi! Specjalnie mnie to nie dziwi bo
          trudno jest podejrzewac kogoś kto rozwala takie radio jakim była "TRÓJKA" o
          szczególnie wysoki iloraz inteligencji! Co Ty nam chłopie proponujesz?
          Kaczkowskiego w nocy? A gdzie reszta? Gdzie w tonacji, Gdzie muzyka poważna,
          country, jazz, a KLCW, a pamiętacie "Teatrzyk zielone oko"? a bez polityki
          proszę ! Fijałkowski to jest nasze radio , My płacimy abonament i mamy prawo
          wymagać !!! Smolar, Fijałkowski, Laskowski panowie jest tyle innych pięknych
          zawodów dajcie sobie spokój z radiem!!
          Z rewolucyjnym pozdrowieniem.
          • Gość: komo Re: do Fijałkowskiego i innych IP: 212.160.123.* 12.02.02, 17:26
            Gość portalu: jacek napisał(a):

> Chłopie Ty nadal nie rozumiesz o co nam chodzi! Specjalnie mnie to nie dziwi bo
            >
            > trudno jest podejrzewac kogoś kto rozwala takie radio jakim była "TRÓJKA" o
            > szczególnie wysoki iloraz inteligencji! Co Ty nam chłopie proponujesz?
            > Kaczkowskiego w nocy? A gdzie reszta? Gdzie w tonacji, Gdzie muzyka poważna,
            > country, jazz, a KLCW, a pamiętacie "Teatrzyk zielone oko"? a bez polityki
            > proszę ! Fijałkowski to jest nasze radio , My płacimy abonament i mamy prawo
            > wymagać !!! Smolar, Fijałkowski, Laskowski panowie jest tyle innych pięknych
            > zawodów dajcie sobie spokój z radiem!!
            > Z rewolucyjnym pozdrowieniem.

tak jest! to po pierwsze

a po drugie nawet obecność tych osób, których pan f. powrót wieszczy (swoją
            drogą, jak rozumiem, trochę wyżej sugerowano, że miewa kłopoty z bąbelkami, więc
            nie wiadomo czy wiedział co mówi), zostanie zapewne zorganizowana tak, że będzie
            to wyglądało jak z demokracją w prl'u: formalnie i oficjalnie była, a naprawdę to
            sami wiemy jak to wyglądało. i jeszcze jakaś pseudobeatak2 będzie jadowicie
            komentować, że tacy to biedni prezenterzy łańcuchami do radia przykuci...

panowie: łapy precz od trójki!!!!!! chyba nie jesteście zniewoleni i łańcuchami
            do stołków przykuci!!!!!
            • Gość: maharaja Re: do Fija?kowskiego i innych IP: *.chello.pl 12.02.02, 18:53
              Pare uwag ogolnych o radiu - sorry,ze takie to dlugie.
              Radio, ktore zadowoli wszystkich jest utopia. Za kilka lat nieuchronnie nastapi
              podzial na specjalistyczne media, w tym radio. Tak jak juz dzisiaj w TV
              kablowkach i radiu cyfrowym. Slowo, newsy, sport, kilka opcji muzyki itd
              -wybierasz, co chcesz. Dzisiaj radia komercyjne jeszcze sie tego boja i
              wybieraja srodek w/g badan audytorium. Nie maja wyboru, poki nie zdecyduja sie
              na specjalizacje, beda sie do siebie upodabniac. Radio publiczne, niezalezne od
              reklamodawcow, dysponujace paroma (ale nie kilkudziesiecioma) programami moze
              sobie pozwolic nie na pelna specjalizacje ale na kilka wariantow pogodzenia
              tych skladnikow (slowo, teatr, publicystyka, muzyka powazna, rozrywkowa,
              pop/rock/jazz/blues/folk/ alternatywa/itd, do tego osobowosci radiowe-
              mieszajac to w roznych proporcjach w poszczegolnych programach. Jesli postawi
              sobie takie zadanie. I tu tkwi sedno idiotyzmu dzialan wiceprezesa i jego
              grupy. Oni sobie postawili zadanie urodzenia czesciowo swiezego jaja. W porach
              marginalnej sluchalnosci poutyka sie te niedobitki tradycyjnych trojkowych
              audycji albo ich surogaty a poza nimi ma byc kopia komercyjnych rozglosni.
              Zadanie ulozenia playlisty i wygladzenia muzyki w porach teoretycznie wyzszej
              sluchalnosci wykonuje Marek Niedzwiecki i robi to dobrze, unikajac na ile sie
              da, kitu i zupelnej tandety. Nie w tym rzecz. Problem polega na tym, ze taki
              uklad programu to jest zabicie Trojki. Bo radio z ktorym obcowales w swojej
              glownej ofercie zrezygnowalo z roznorodnosci, z autorow, osobowosci, tradycji i
              kaze ci szukac sladow (bo wiekszosc i tak wywalili) tego, co je odroznialo od
              innych "po godzinach" albo w weekendy. I nie ma co sobie mydlic oczu. N'est-ce
              pas? Tymczasem byla szansa. Zaoferowac cos wartosciowego i promowac to.
              Docierac do nowych sluchaczy podwyzszajac jakosc, eliminujac przecietnosc!
              Sluchac beda ci, ktorzy wybieraja swiadomie, oddani, aktywni, samodzielni -
              najcenniejsi sluchacze. Cytat z wieszcza o Zlotym Rogu zabrzmialby moze zbyt
              dosadnie, wiec sie powstrzymam. I juz ostatni raz bylo tak rozwlekle. Pardon.
              • Gość: Krzywak Z cyklu " Vice Prezes powiedział..." IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 12.02.02, 20:35
                Wice Prezes Smolar w rozmowie z Aliną Dragan powiedział o tym
                koszmarku "Słonecznej": "Nie jest jeszcze ideałem ( sic!!!),ale jest to
                program dzienny bazowany na playliscie i na świadomości ,że w CIĄGU DNIA
                SŁUCHACZE NIE SĄ W STANIE W SPOSÓB UWAŻNY ŚLEDZIĆ TEGO, CO SIĘ DZIEJE NA
                ANTENIE (SIC!!!)To musi byc radio towarzyszace ,które zawalczy o popularność w
                ciągu dnia z konkurencą "
                No i jak Wam się to podoba drodzy Trójkowicze,że szef programowy radia uważa
                słuchaczy za idiotów ?
              • Gość: jacek Re: do Fija?kowskiego i innych IP: 10.131.130.* 12.02.02, 20:48
                Drogi F a może taka ramóweczka by sie nadała:
                20.00 - 23.00 ZD3/popołudniowa/
                23.00 - 23.10 KLCW
                23.10- 23.15 kwadrans reportera
                23.15 -23.25 powtórka z rozrywki
                23.25-24.00 puls trójki
                00.00-01.00 mini max
                01.00 - 03.00 ZD3 /poranna/
                03.00- 03.10 trzy kwadrane jazzu
                03.10- 03.15 blues dla każdego
                03.15- 03.30 w tonacji trójki
                03.30 - 03.50 trójkowo filmowo
                03.50 - 04.00 radio mann
                04.00 - 04.05 godzina z country
                04.05 - 04.15 z wizytą w filharmoni / muz. poważna/
                04.15 - 04.30 medal dla każdego / H Sytner/
                04.30 - 04.50 salon polityczny trójki
                04.50 - 05.00 to był dzień
                05.00 - 05.05 markomania
                05.05 - 08.00 retransmisja programu radia PIRAT EWRYBADY
                08.00 - 11.00 ŁUBU DUBU ... audycja autorska W. Laskowskiego .
                11.00- 15.00 proste pytania audycja autorska Pana Prezesa S.
                15.00 - 16.00 od oberka do kujawiaka czyli powróćmy do kazimierza dolnego
                16.00- 18.00 kwadrans z dobrą książką -zaczynamy od powieści Pana Smolara
                pt. "Trójka na tak; czyli jak zbudowałem nowe oblicze pr.3"
                18.00- 20.00 Mały pirat /audycja pana heńka ze stadiony 10-lecia?

• mikolaj7 co z pikieta w Krakowie? i jeszcze cos dziwnego... 12.02.02, 21:29

> Drogi F a może taka ramóweczka by sie nadała:
                  > 20.00 - 23.00 ZD3/popołudniowa/
                  > 23.00 - 23.10 KLCW
                  > 23.10- 23.15 kwadrans reportera
                  > 23.15 -23.25 powtórka z rozrywki
                  > 23.25-24.00 puls trójki
                  > 00.00-01.00 mini max
                  > 01.00 - 03.00 ZD3 /poranna/
                  > 03.00- 03.10 trzy kwadrane jazzu
                  > 03.10- 03.15 blues dla każdego
                  > 03.15- 03.30 w tonacji trójki
                  > 03.30 - 03.50 trójkowo filmowo
                  > 03.50 - 04.00 radio mann
                  > 04.00 - 04.05 godzina z country
                  > 04.05 - 04.15 z wizytą w filharmoni / muz. poważna/
                  > 04.15 - 04.30 medal dla każdego / H Sytner/
                  > 04.30 - 04.50 salon polityczny trójki
                  > 04.50 - 05.00 to był dzień
                  > 05.00 - 05.05 markomania
                  > 05.05 - 08.00 retransmisja programu radia PIRAT EWRYBADY
                  > 08.00 - 11.00 ŁUBU DUBU ... audycja autorska W. Laskowskiego .
                  > 11.00- 15.00 proste pytania audycja autorska Pana Prezesa S.
                  > 15.00 - 16.00 od oberka do kujawiaka czyli powróćmy do kazimierza dolnego
                  > 16.00- 18.00 kwadrans z dobrą książką -zaczynamy od powieści Pana Smolara
                  > pt. "Trójka na tak; czyli jak zbudowałem nowe oblicze pr.3"
                  > 18.00- 20.00 Mały pirat /audycja pana heńka ze stadiony 10-lecia?
                  >

jestem jak najbardziej za :PPP

nie bedzie mi kolidowac ze szkola.

btw. co z pikeita w Krakowie? dzisiaj np. co mnie totalnie
                  zszokowalo przyszla dziewczyna z innej drugiej (liceum) i
                  zbierala podpisy za przwroceniem Kaczkowskiego w sobote.
                  po prostu szok, ze ludzie sie tym tak interesuja! zaprosilem
                  ja na to forum, moze wpadnie kiedys :))) w kazdym razie
                  wydaje mi sie, ze jesli ta pikieta 3 marca bedzie to 16-17
                  latkow bedzie baaardzo duzo. i dobrze.
                • mikolaj7 co z pikieta w Krakowie? i jeszcze cos dziwnego... 12.02.02, 21:42

> Drogi F a może taka ramóweczka by sie nadała:
                  > 20.00 - 23.00 ZD3/popołudniowa/
                  > 23.00 - 23.10 KLCW
                  > 23.10- 23.15 kwadrans reportera
                  > 23.15 -23.25 powtórka z rozrywki
                  > 23.25-24.00 puls trójki
                  > 00.00-01.00 mini max
                  > 01.00 - 03.00 ZD3 /poranna/
                  > 03.00- 03.10 trzy kwadrane jazzu
                  > 03.10- 03.15 blues dla każdego
                  > 03.15- 03.30 w tonacji trójki
                  > 03.30 - 03.50 trójkowo filmowo
                  > 03.50 - 04.00 radio mann
                  > 04.00 - 04.05 godzina z country
                  > 04.05 - 04.15 z wizytą w filharmoni / muz. poważna/
                  > 04.15 - 04.30 medal dla każdego / H Sytner/
                  > 04.30 - 04.50 salon polityczny trójki
                  > 04.50 - 05.00 to był dzień
                  > 05.00 - 05.05 markomania
                  > 05.05 - 08.00 retransmisja programu radia PIRAT EWRYBADY
                  > 08.00 - 11.00 ŁUBU DUBU ... audycja autorska W. Laskowskiego .
                  > 11.00- 15.00 proste pytania audycja autorska Pana Prezesa S.
                  > 15.00 - 16.00 od oberka do kujawiaka czyli powróćmy do kazimierza dolnego
                  > 16.00- 18.00 kwadrans z dobrą książką -zaczynamy od powieści Pana Smolara
                  > pt. "Trójka na tak; czyli jak zbudowałem nowe oblicze pr.3"
                  > 18.00- 20.00 Mały pirat /audycja pana heńka ze stadiony 10-lecia?
                  >

jestem jak najbardziej za :PPP

nie bedzie mi kolidowac ze szkola.

btw. co z pikeita w Krakowie? dzisiaj np. co mnie totalnie
                  zszokowalo przyszla dziewczyna z innej drugiej (liceum) i
                  zbierala podpisy za przwroceniem Kaczkowskiego w sobote.
                  po prostu szok, ze ludzie sie tym tak interesuja! zaprosilem
                  ja na to forum, moze wpadnie kiedys :))) w kazdym razie
                  wydaje mi sie, ze jesli ta pikieta 3 marca bedzie to 16-17
                  latkow bedzie baaardzo duzo. i dobrze.
              • Gość: JogiBaBu dorzucam swoje 3 grosze IP: *.elblag.dialog.net.pl 12.02.02, 22:35
                Trafiłem dzisiaj po raz pierwszy na ten ożywiony wątek Forum. Poczytałem
                wszystkie wypowiedzi i zerknąłem na wywiad Aliny Dragan z tym nowym
                dyrektorem... i...
                1/ Dziwnie sie czuje czytając obronne posty dotyczące Wojciecha Manna bo mam w
                pamięci jego transer z Trójki "na swoje" kiedy uruchamiał z Materną Radio
                Kolor. Sorry ale wówczas delikatnie rzecz ujmując ktoś się na mnie jako
                słuchacza wypiął idąc rozkręcać swoją rozgłośnię. Pewnie część z Was to pamięta
                dlatego powstrzymuje się z jednoznaczną oceną dramatycznej pozy W.M. o
                niedopasowaniu do nowej ramówki. Pan Wojtek jest to voice mocno w cenie i
                pewnie był to element negocjacji kontraktu.
                2 / Ta nowa ramówka może wypalić?! Jest w tym pomysł a że rewolucyjny dla tak
                skostniałej instytucji jak PR to inna sprawa. Kaczkowski to jest dla mnie
                diament tej stacji i jeżeli coś rozumiem to obsadzanie go w godzinach
                zwiększających słuchalność stacji (sb wieczór). John Peel z BBC1 od lat gra w
                sobotę o północy i jakoś ani on ani stacja na tym nie tracą.
                3 / Jest kasa! Ludzie przede wszystkim ktoś wreszcie powiedział że jest na kasa
                na promocje stacji - kampania ZETKI może nie zachwyca ale braku rozmachu nie
                można jej zarzucić. "TRÓJKA" to jest marka radiowa z tradycją ale ona też
                wyamaga inwestycji bo za lat kilka zamkniemy się w "zamkniętym kręgu" osób
                rozpamiętującyh kącik Marii, Kubulka, Wałka, Daaag! itd. A słuchalność nie
                wzrasta.
                4 / ...a Trójki będę słuchał jak słuchałem dotychczas. Wiernym trzeba być.
                • Gość: maharaja Re: dorzucam swoje 3 grosze IP: *.chello.pl 13.02.02, 01:14
                  Gos´c´ portalu: JogiBaBu napisa?(a):

>
                  > 1/ Dziwnie sie czuje czytaja˛c obronne posty dotycza˛ce Wojciecha Manna bo mam
                  w pamie˛ci jego transer z Trójki "na swoje" kiedy uruchamia? z Materna˛ Radio
                  > Kolor. Sorry ale wówczas delikatnie rzecz ujmuja˛c ktos´ sie˛ na mnie jako
                  > s?uchacza wypia˛? ida˛c rozkre˛cac´ swoja˛ rozg?os´nie˛. Pewnie cze˛s´c´ z Was
                  to pamie˛ta dlatego powstrzymuje sie˛ z jednoznaczna˛ ocena˛ dramatycznej pozy
                  W.M. o niedopasowaniu do nowej ramówki. Pan Wojtek jest to voice mocno w cenie i
                  > pewnie by? to element negocjacji kontraktu.

To nie bylo tak. Pamietam euforie jaka towarzyszyla temu projektowi.Sam bralem
                  udzial (bez korzysci majatkowych)w tym przedsiewzieciu. Wszyscy chcielismy robic
                  swoje, wymarzone, idealne, fantastyczne radio. Ta odezwa Wojtka do ludu..pamietam
                  rezonans jaki to wywolalo, nadzieje... Z naboru do tej stacji pozostali do dzis
                  z sukcesem ludzie we wszystkich stacjach radiowych i telewizyjnych (ok 20 waznych
                  nazwisk). Ale to nie Mann z Materna byli glownymi udzialowcami a wlasciciel
                  ktoregos dnia postawil na komercjalizacje. Wtedy wszyscy opuscilismy Radio Kolor.

> 2 / Ta nowa ramówka moz˙e wypalic´?! Jest w tym pomys? a z˙e rewolucyjny dla
                  tak skostnia?ej instytucji jak PR to inna sprawa. Kaczkowski to jest dla mnie
                  > diament tej stacji i jez˙eli cos´ rozumiem to obsadzanie go w godzinach
                  > zwie˛kszaja˛cych s?uchalnos´c´ stacji (sb wieczór). John Peel z BBC1 od lat gra
                  w sobote˛ o pó?nocy i jakos´ ani on ani stacja na tym nie traca˛.

- zob. moj wczesniejszy post. To nie o to chodzi.

> 3 / Jest kasa! Ludzie przede wszystkim ktos´ wreszcie powiedzia? z˙e jest na
                  kasa na promocje stacji -

Ala jaka to bedzie stacja,

"TRÓJKA" to jest marka radiowa z tradycja˛ ale ona tez˙
                  > wyamaga inwestycji bo za lat kilka zamkniemy sie˛ w "zamknie˛tym kre˛gu" osób
                  > rozpamie˛tuja˛cyh ka˛cik Marii, Kubulka, Wa?ka, Daaag! itd. A s?uchalnos´c´ nie
                  > wzrasta.

Wlasnie ten "zamkniety" krag, ktory wcale nie jest zamkniety, to najcenniejsza
                  rzecz o jakiej moze marzyc stacja.

> 4 / ...a Trójki be˛de˛ s?ucha? jak s?ucha?em dotychczas. Wiernym trzeba byc´.

Moze nie tyle trzeba ile ma sie potrzebe utrzymywania jakiegos poziomu, nie?
                  Pozdrawiam.

• Gość: komo Re: głos maharadży IP: 212.160.123.* 13.02.02, 08:50
                głos ważny i ożywczy... trudno się z nim nie zgodzić, bo nawet taki laik jak ja
                dostrzega tę tendencję (jak mi się zdarzy dorwać do cyfrówki;)). tylko wyrażam
                nadzieję, że ta specjalizacja jednak nie pójdzie za daleko, bo ten "wymuszony
                płodozmian" jaki kiedyś oferowała nam trójka korzystnie wpływał na poszerzenie
                horyzontów. a tak to każdy się zasklepi w tym co lubi (jak to mawiał mój
                kolega: "punki razem, metale razem")

poza tym jest jeszcze jeden ból: to podzielone na ileś specjalizowanych kanałów
                radio musiałoby zejść to swego rodzaju cyfrowego "podziemia" bo na przydział
                tradycyjnych częstotliwości pewnie nie ma co liczyć (kasa misiu kasa, im dobro
                rzadsze tym więcej za jego przydział można wyhaczyć). i to może być gwoździem
                do trumny kulturotwórczej misji radia, bo obawiam się, że sporej części naszego
                społeczeństwa może nie być stać na tę nowoczesność (ceny cyfrówek, dostęp do
                internetu itp. zresztą trudno, żebym był obstawiony tą nowoczesnością wszędzie -
                w domu, samochodzie, ewentualnie w pracy). no chyba że w międzyczasie technika
                pójdzie tak do przodu, że ten nowoczesny dostęp stanie się naprawde tani...

tak więc, choć nie ma co się zamykać w wieży i udawać, że świat dookoła się nie
                zmienia, myślę, że pomysłem na najbliższe parę lat chyba jednak powinien być
                powrót do trójki różnorodnej (no i oczywiście ambitnej, bo to jest główny cel
                naszego protestu)

no a swoją drogą to fakt, że w tym kontekście to vice zmierza tam, skąd cały
                świat się ewakuuje. inna sprawa, że jeżeli cały świat dążyłby do stylu
                bigbrothera, to podążanie w kierunku odmiennym samo w sobie niekoniecznie
                musiałoby być oceniane źle;)
    • Gość: Magda List otwarty do Pana Redaktora Adama Michnika IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 13.02.02, 08:56
      List otwarty
      Do Redaktora Naczelnego „Gazety Wyborczej”
      Pana Adama Michnika

Szanowny Panie Redaktorze,

Zwracamy się z gorącą prośbą o pomoc w upowszechnieniu treści dyskusji
      prowadzonej na forum internetowego portalu „Gazety Wyborczej”. Dyskusja ta
      toczy się pod hasłem „Dlaczego z radiowej Trójki eliminuje się kulturę?”.
      Jesteśmy słuchaczami Programu III Polskiego Radia, głęboko zaniepokojonymi
      systematycznym niszczeniem tej stacji. „Trójka” to dla nas program, na którym
      się wychowaliśmy, który przez wiele lat kształtował nasze muzyczne gusty i
      wprowadzał w świat szeroko rozumianej Kultury. Dziennikarze, którzy go przez
      lata tworzyli to dla nas wielkie, wspaniałe osobowości, a jednocześnie ludzie
      nam bliscy, których darzymy zaufaniem. Mają coś do powiedzenia, potrafią
      wyrazić swoje myśli, nie naśladują innych i biorą odpowiedzialność za to, co
      robią. To wyróżnia ich z całej grupy przeciętnych „zapowiadaczy” i „didżejów”.
      Jesteśmy głęboko zaniepokojeni kierunkiem zmian wprowadzanych od czerwca 2000
      roku w „Trójce”; celem tych zmian ma być przekształcenie naszej stacji w tzw.
      radio „przyjazne” słuchaczom. W rezultacie tego „Trójka” straciła już wiele:
      wartościowe programy, wspaniałych pracowników, poziom, a nade wszystko
      słuchaczy, którzy zaczęli szukać stacji „mniej przyjaznych”. Nie można już nie
      zauważać, że wraz z rezygnacją ze swojej dotychczasowej misji
      kulturotwórczej, „Trójka” traci audytorium i staje się radiem dla nikogo.
      Zapowiadane przez nową dyrekcję kolejne zmiany będą prawdopodobnie szły w
      kierunku dalszego wyzbywania się dobrych, sprawdzonych i lubianych audycji i
      ich Prezenterów, o czym może świadczyć chociażby wyrzucenie autorskiej audycji
      Wojciecha Manna, rankingu reportaży oraz planowana likwidacja sobotniej
      muzycznej audycji „Zapraszamy do Trójki” Piotra Kaczkowskiego. Zarazem dyrekcja
      Programu III blokuje krytyczne opinie słuchaczy, ignoruje nasze głosy, jednym
      słowem, nie liczy się z naszym zdaniem. Ciśnie się więc na usta pytanie, do
      kogo obecnie ten program ma być adresowany?
      Piotr Kaczkowski w książce Przy mikrofonie... przypomniał, jak kiedyś próbowano
      odebrać Mu radio; było to w czasach „[...] gdy nowy Pierwszy Sekretarz po
      czterech tygodniach urzędowania postanowił wyeliminować wrogą muzykę z
      postępowych umysłów klasy robotniczej [...]. Po sześciu tygodniach nadchodzenia
      listów do Programu III [...] kierownik zaniósł je do dyrektora, ten do prezesa,
      a ten na posiedzenie KC. <Minimax> wrócił pod własnym tytułem [...]”.
      Oto ironia naszej historii: łatwiej było kiedyś przekonać partyjnych działaczy
      o potrzebie istnienia ważnych, choć być może trudnych audycji, niż dzisiaj
      rozmawiać z ludźmi, którzy kierują się jedynie wskaźnikami słuchalności,
      wymogami reklamodawców, komercją i są zupełnie głusi na głosy protestu i
      wszelkie rzeczowe argumenty.
      Upominamy się więc o prawo do publicznego sprzeciwu wobec niszczenia
      wartościowej stacji radiowej. Zwracamy się do Pana z prośbą o podjęcie na
      łamach swojej gazety poważnego problemu, jakim jest eliminacja kultury z
      Polskiego – czyli publicznego – Radia. Prosimy o opublikowanie fragmentów
      dyskusji toczonej na forum, bądź rzetelnego i bezstronnego opisania sytuacji, w
      jakiej znajduje się Program III. Zwracamy się do Pana, ponieważ o sile
      oddziaływania „Gazety Wyborczej” mogliśmy się przekonać już wielokrotnie.
      Chcielibyśmy również poznać Pańską osobistą opinię w tej sprawie. Dla nas
      będzie to opinia osoby, która niedawno sama skutecznie protestowała w sprawach
      wagi najwyższej dla nas wszystkich. Chcemy wierzyć, że także teraz, w świecie
      wolnym od dyktatu doktryny, protesty mają jeszcze jakiś sens i mogą być
      skuteczne. Chcemy wierzyć, że dyktat pieniądza nie sięga do sfery wartości
      duchowych, o które kiedyś Pan walczył.

Z poważaniem:
      Uczestnicy Forum portalu internetowego „Gazety Wyborczej”

m_klementowicz@o2.pl
      • mmartka Re: list... techniczne!? 13.02.02, 15:41
        OK. Wycielam, przekleilam do swjego maila, podpisalam sie imieniem nazwiskiem,
        adresem mailowym, wyslalam. Tak to mialo pojsc? Nie bylam pewne, wiec na
        wszelki wypadek wyslalam mu jescze jednego mala, z tym samym listem w
        zalaczniku, a w mailu dodalam od siebie.
        Czy mo0ze zwyklym listem?
        Marta
        • octave Re: list... techniczne!? 13.02.02, 16:09
          Chyba tak trzeba... Zrobiłem podbnie. Cikeawe, czy przyniesie efekty, czy może
          kolega Adam nie będzie chciał krzywdzić kolegi Eu... Smolara. Mam ndazieje, że
          jednak >>sprawiedliwość zwycięży<<
          ;)
          • Gość: komo Re: list... techniczne - adresy DW IP: 212.160.123.* 13.02.02, 16:30
            tak jest!!! magda prosiła jeszcze żeby ten list rozesłać do wiadomości
            następujących adresatów:

Rafał Zakrzewski: kraj@gazeta.pl
            Marek Beylin: kultura@gazeta.pl
            Małgorzata Szejnert: reportaz@gazeta.pl
            Sławomir Zagórski: nauka@gazeta.pl
            Aleksander Kaczorowski: publicystyka@gazeta.pl
            „Gazeta Telewizyjna”: rtv@agora.pl

oraz:
            „Rzeczpospolita”: listy@rzeczpospolita.pl
            „Super Express”: listy@superexpress.pl
            „Słowo Polskie”: listy@slowopolskie.pl
            „Trybuna”: redakcja@trybuna.com.pl
            „Życie”: redakcja@zycie.dwws.pl
            „Życie Warszawy”: redakcja@zw.com.pl
            „Newsweek Polska”: redakcja@newsweek.pl
            „Polityka”: polityka@polityka.pl
            „Przegląd”: przeglad@przeglad-tygodnik.pl
            „Tygodnik Powszechny”: redakcja@tygodnik.com.pl
            „Wprost”: redakcja@wprost.pl
            „Machina”: listy@machina.pl
        • Gość: AlicjaB Re: list... techniczne!? IP: 192.168.0.* 13.02.02, 16:21
          Właśnie o to chodziło, Marto :))) Notabene, chyba mają strasznie zawaloną
          skrzynkę emailową, potwierdzenie przeczytania dostałam w jakieś 30 godzin po
          wysłaniu...
          • octave Re: list... techniczne!? 13.02.02, 16:41
            No i dobra. To pozawalajmy im jeszcze trochę. To moze w takim razie w tytule
            maila zaznaczyć, że chodzi o Trójkę?? Bo jak zaczną kasować to z rozpędu mogą
            nie przeczytać, a tak, to przynjmaniej problem utkwi im w glowach?? Tytuły
            maili chyba czytają, chocby odruchowo?
            • Gość: Lotek A JAKI JEST ADRES MICHNIKA???? IP: *.louis.krakow.pl 13.02.02, 22:10
              PLEASE!!!!
              • gert Re: A JAKI JEST ADRES MICHNIKA???? 13.02.02, 22:28
                a.michnik@gazeta.pl
                sekretariat.naczelnych@gazeta.pl
                jesli dobrze pamietam.
                Gert
          • beatak2 Re: list... techniczne!? 14.02.02, 09:12
            ponawiam swoją prośbę o to, żebyś przedstawiła swoje dziennikarskie dokonania,
            skoro tak "doradzasz" panu Witoldowi Laskowskiemu. Jego pracę znamy, o Tobie
            jakoś nie słyszałam.
            • alicjab Re: list... techniczne!? 14.02.02, 09:31
              Ze względu na młody wiek (25 lat) nie mam jeszcze wielkich dokonań w mediach
              ogólnopolskich. Działalność dziennikarską zaczęłam w wieku 14 lat w mediach
              lokalnych i regionalnych na terenie dawnego województwa koszalińskiego, gdzie
              przepracowałam 5 lat. Po maturze wyjechałam do Warszawy, miałam kilka lat
              przerwy w wykonywaniu tego zawodu. Od października współpracuję z działem
              "Nauka-Zdrowie" tygodnika "Wprost". Dużo nie opublikowałam, nie mam znanego
              nazwiska, ale mam doświadczenie - tyle że nie w mediach ogólnopolskich - nie
              mogę więc mieć znanego nazwiska.
            • ergil Re: jak kobieta z kobietą 14.02.02, 14:09
              No to może w drugą stronę też? Beatko K., może coś o sobie?
              E.
              • beatak2 Re: jak kobieta z kobietą -kobieta Beataodpowiada 14.02.02, 15:37
                W kontekście tej dyskusji istotne jest jedynie to, że słucham Trójki już od
                dawna. Moje wykształcenie i zawód nie są ważne. Nie mówię szefom radia, co
                powinni zrobić. Natomiast AlicjaB pozwoliła sobie powoływać się na rzekomą
                rozmowę z Witoldem Laskowskim podczas jakiejś "branżowej mprezy". Poza tym
                poucza go i twierdzi, że wie co dla Trójki najlepsze. No więc, chyba warto było
                byśmy WSZYSCY dowiedzieli sie kim jest ten samozwańczy doradca z prasy
                lokalnej. Współpraca z działem Nauka - zdrowie, to jeszcze za mało AlicjoB, by
                doradzać dużo mądrzejszym od siebie, jak powinni uzdrawiać Trójkę.
                Zyczę dużo zdrowia.
                • ergil Re: jak kobieta z kobietą 14.02.02, 15:52
                  Szczerez mówiąc, my chyba też nie mówimy, co mają robić. My mówimy, czego im
                  robić nie wolno. A nie wolno im niszczyć Trójki i inteligentnego radia zamieniać
                  w papkę dla półgłówków.
                  Poza tym, jeśli zobaczę, że wykwalifikowany szofer rusza w drogę bez świateł i
                  hamulców, to chyba mogę mu powiedzieć, że ma nie po kolei? Podobnie, jeśli siada
                  za kółkiem po paru głebszych. Mimo że nie mam prawa jazdy.
                  WSZYSCY, którzy chcą -= dowiadują się, bo Alicja wielokrotnie podawała własny
                  adres mailowy.
                  A jeśli chodzi o "pouczanie mądrzejszych od siebie"... Ja akurat nie jestem
                  pewna, że Laskowski jest mądrzejszy od Alicji. Sądząc po tym, co dzieje się w
                  Trójce - wątpliwości moje rosną, rosną, rosną a słuchalność Trójki , spada,
                  spada...
                  Zdrowia życzę również.
                  Ergil
                  • adamwisniewski Re: jak kobieta z kobietą 14.02.02, 15:57
                    A jaka jest teraz słuchalność Trójki, czy ktoś to wie?
                    • ergil Jak słuchalność 14.02.02, 16:12
                      Wg Press - 5,3%.
                      Wg władz Poslkiego Radia - poniżej 5%.
                      Ciężko się zorientować, bo są różnice.
                      W każdym razie - nędznie, nędznie. Zmiany wprowadzane od dwóch lat dały...
                      kiszkę z wodą.
                      E.
                  • alicjab Re: jak kobieta z kobietą 14.02.02, 18:29
                    Ergil, dzięki. Choć mam wrażenie, że Beaty i tak nie przekonamy...
                • alicjab Re: jak kobieta z kobietą -kobieta Beataodpowiada 14.02.02, 18:27
                  Rozmowa nie była rzekoma, była - co prawda bardzo krótka - ale miała miejsce
                  podczas wręczenia nagrody Człowieka Roku "Wprost". Dyrektor Laskowski obiecał,
                  że "najlepsze audycje zostaną". Może dyrektor rozmowy nie pamięta, ale ja
                  pamiętam i trzymam za słowo. A o radiu mam jakieś pojęcie, współpracowałam z
                  lokalnymi rozgłośniami, robiłam też jakieś kursy, choć dawno temu.
    • Gość: szaman kilka cieplych slow dla zmeczonych IP: 192.168.2.* 13.02.02, 10:44
      Ciekawe kto wytlumaczy pani Anecie Wronie, ze kaloryfer to nie jest cieple
      slowo. A juz szczegolnie nie dla zmeczonych.
      • Gość: komo Re: kilka cieplych slow dla zmeczonych IP: 212.160.123.* 13.02.02, 11:10
        a ja proponuje stworzyc liste innych cieplych slow, niech pani wrona poszerzy
        swoje slownictwo.

moje propozycje na poczatek:
        frytki
        zarowka
        kuchenka mikrofalowa
        piec c.o.
        zapalka
        wrzatek
        • ergil ej! ej! do rzeczy! do rzeczy! 13.02.02, 14:56
          Ciepłe słowa (biiiigoooos) lubię, ale może tak wrócimy do tematu, a te słowa -
          gdzieś na innym wątku?
          E.
        • adamwisniewski Re: kilka cieplych slow dla zmeczonych 14.02.02, 09:23
          ojejku,ludzie co z Wami. Czy wierni słuchacze Trójki stracili właściwe im
          kiedyś poczucie humoru abstrakcyjnego ? a może forumowicze, to nie prawdziwi
          Trojkowicze, tylko zwyczajni pikieciarze. Wyluzujcie.
      • janzdziarski trojka, to oni jeszcze nadaja 13.02.02, 16:39
        Co mi sie podoba na 3. fali? A to mianowicie, ze nie uslysze tam (jeszcze nie)
        debilnej B. S., czy innego Enrice. Denerwuje mnie jednak pretensjonalny pelen
        wyzszosci, ton pan prowadzacych audycje 3 przy ksiezycu. Dlaczega, pytam, pani
        H.M.G. mowi tak o przedstawieniu w Krakowie, czy w Warszawie jakby kazdy tam
        musial byc. Przeciez to audycjia ogolnopolska, nie bede jechal 300 km. do
        stolicy, aby obejrzec jedno z wielu przedstawien. Poza tym panie prezenterki
        nie maja monopolu na jedynie sluszny glos w sprawie kultury. Co do kultury
        wlasnie to musze stwierdzic, ze to my, sluchacze, jestesmy odowiedzialni za jej
        regres. Zwyczajnie nie ma na nia popytu. Chociaz musze przyznac, ze w miiescu ,
        gdzie teraz jestem (U.K) jest lokalna stacja z muzyka klasyczna (i to
        wylacznie), mimo ze nikt jej nie slucha. Jednak tutaj stac ludzi na sponsoring.
        Czego i naszemu ukochanemu krajowi zycze.
        • octave subiektywnie tak, ale - 13.02.02, 16:49
          Dlaczego jakas pani mówi z wyższością? A bo ma prawo. Bo ona była na tym
          przedstawieniu, a jak sam napisałeś "to my, sluchacze, jestesmy odowiedzialni za
          jej regres". I myśmy nie byli. Proste. Zresztą nie przesadzałbym, ani redaktorki
          nie roszczą sobie prawa do "jedynie słusznego głosu" (często majaą, a raczej
          mieli ze względu na działania dyrekcji, głos słuchacze), ani z tą
          pretensjonalnością nie jest tak źle. To chyba kwestia naszej
          osobistej "odporności". Poza tym - uczciwie: każdy znas, gdyby siedział przed
          mikrofonem i mówił o swoim ulubionym filmie, książce ostatnio przeczytanej taże
          mówiłby trochę pretensjonalnie, a wobec tych, którzy nie widzieli, nie czytali -
          z wyższością. Nieprawda?
          Ostatnio zaś rzecz idzie nie o to "jak" kulturę w Trójce prezentować, ale "czy".
          Słuchacze mówią "Tak", pan Wiceprezes $molar - "eeeee tam".

A do życzeń zamożności - przyłączam się
          I pozdrawiam "Wyspiarza"
          Octave
          • janzdziarski Re: subiektywnie tak, ale - 13.02.02, 17:01
            Co racja, to racja! Panie z 3. byly, a ja nie. Zazdroszcze, powaznie! Tylko
            czasem tej odpornosci mi brak. "Pretensjonalnosc", o ktora mi chodzilo, to
            rozczulanie sie, zamiast analizy, to emocje - zamiast zdystansowalnej
            refleksji. Jednak, nie pozostaje mi nic innego jak sluchac naszych kochanych
            pan, bo nie mam innego wyboru (no moze "ogrod sztuk" - zanim forma calkowicie
            wyprze z niego tresc).Pozdrawiam i dziekuje za obrone 3, chociaz moj atak byl
            zaledwie pozorowany.
            • octave Re: subiektywnie tak, ale - 13.02.02, 17:09
              Emocje i rozczulanie się zamiast analizy? Jasne! Jeżeli rzecz widziane jest z
              gatunku robiących wrażenie - warto się temu wrażeniu poddać. Sam się czasem
              poddaję. Od analizy przez duże A są profesjonalni krytycy. którzy - czasem - jak
              zAnalizują, to aż wyrostek boli. Ale to już rzeczywiście szczególy (zresztą, ale
              ciiiiiii... polecam niektóre audycje w PR 2- jeżeli dociera na Wyspy).
              Pozdrawiam
              Octave
              PS No! Proszę, jacy ludzie słuchają Trójki!
              Panie Wiceprezesie! Pan sopbie poczyta tę ostatnią polemikę i zapłacze, że
              jeszcze nie wszyscy ogolili łby na łyso i za baseballa chwycili. Dla takich warto
              robić program!!
              • janzdziarski Tylko snobizm nas uratuje 13.02.02, 17:29
                Kiedy zastanowiam sie nad ekonomicznym uzasadnieniem egzystencji srodkow
                przekazu promujacych kulture dochodze do wniosku, ze tylko snobizm nas uratuje.
                Promocja oparta na odwolywaniu sie do naszego snobizmu, kreuje mode. Wiem,
                ze "uczciwy" odbiorca kultury, to odbiorca szczery, ale... Niestety nie stac
                nas na wysylanie fal radiowych w pustke. Jednak pan prezes chyba nie rozumie,
                ze konkurencji z Zetka czy RMF-em, nie wygra. 3 znalazla swoich wlasnych
                odbiorcow, redukujac obecnosc kultury w swoich audycjach straci ich nie
                zyskujac przy tym nowych. Trzymajta sie.
                • Gość: grzegorz SMOLAR ZWOLNIJ STRZYCZKOWSKIEGO IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 13.02.02, 21:33
                  Trójki słucham od zawsze i chętnie przeczytałem wszystkie posty.Jest mi również
                  smutno,że Trójka zmienia się na gorsze. Ja jednak nie będę dorzucał na ten
                  temat ,bo powiedziane zostało już wszystko a raczej wypłakane. Proponuję
                  ranking głosów i osób 3programu.Nie chcieliście o tym mówić ale wyluzujcie na
                  moment(odłóżcie Smolara i problemy rozporkowe)i powiedzcie kogo lubicie,a
                  czyjego głosu nie lubicie.
                  Numerem 1 jest oczywiście WAŁEK, a jego wyjazd to tak jak strata kogoś
                  bliskiego.Zawsze rano chciało mi się wstać ,żeby z nim pogadać tzn. posłuchać.
                  "...aha zapomniałem dodać..." zupełnie naturalny i na luzie . Ocena 6+ .W
                  zamian BALONIK -myślałem że będzie gorzej. Chyba nie stara się być kim innym
                  niż jest, czego nie można powiedzieć o MARCINIE ŁUKAWSKIM .Tragedia.Mimo że
                  głos nawet radiowy ,ale to co mówi to tak jak ta audycja ,którą prowadzi
                  DNO.Wszytko wie na każdy temat i do wszyskiego dodaje swój komentarz .Zanim
                  zdążę przemyślec to co usłyszałem na dany temat on"...pamięta jak to w
                  podstawówce z kolegami..." . Do tego samego wora -ten ciepły głos (ciepłe
                  wyrazy)Anetki Wrony rodem z jakiejś ZETKI albo innej stacji BUM-CYK.Ah, ten
                  głos taki rozbrajający ,że tylko położyć się z radyjkiem tranzystorowym na
                  plazy i marzyć o niej i słuchać tych niesamowitych wiadomości -"...pewien
                  farmer w stanie Alabama uprawia sex ze swoimi baranami wełnianymi i amerykańscy
                  uczeni obliczyli ,ze..."
                  SAWALLAS to "mówi,mówi,mówi bo ma słowotok i nie nadąża za myśleniem..." -to
                  cytat z górnego postu.Może zaboleć głowa od tego EXPRESU.A ja chcę odpoczywać
                  przy radiu.
                  SIANECKI to świetny kumpel, zastępuje WAŁKA- naturalny, komentarze dowcipne i
                  ironiczne na zupełnym luzie,lubi robić jaja. STELKA też normalny i chce się go
                  słuchać.ZIEMIEC - też OK, zwykły, po prostu mówi,podaje informacje,spokojny
                  głos.NIEDŻWIECKI, MANN, JETON ,SYTNER też pozytywni bohaterowie. NO i na koniec
                  ten KUBULEK ,tego najbardziej trójkowego głosu to nie cięrpię. Jak on musi
                  siebie lubić i ten mikrofon.To cyzelowanie każdego wyrazu -"...nazywam się Kuba
                  Strzrzrzrzrzyczkowski " A to "bbb " pomiędzy wyrazami to dźwiękowy odpowiednik
                  jego myślenia.No i nagminnie przerywa swoim rozmówcom, by wszyscy mogli słuchać
                  jego barokowe zdania.Nudny jak flaki z olejem .Niestety bardzo wielu daje się
                  nabrać na ten klimacik. Jeszcze jego siostra B.MARCINIK ah jaka ona czarująca a
                  raczej ten styl mówienia- chyba się rozpłynę.
                  Wreszcie również mogłem wylać swoje żale na ukochaną Trójeczkę.Jeżeli ktoś ma
                  podobne zdanie to "zapraszam do pary" ,a jeżeli nie to kontynuujcie rewolucyjne
                  tematy. Grzegorz Przesławski.
                  • Gość: Lotek Przechodzimy i kontynuujemy... sorry IP: *.louis.krakow.pl 13.02.02, 22:06
                    Bo nie wybieramy Mistera Trójki, ale wywalamy Naczelnego Badziewiaka PR SA -
                    pana Gienia.
                    Wice - na ulicę!!
                    Lotek
                  • Gość: kacha Re: SMOLAR ZWOLNIJ STRZYCZKOWSKIEGO IP: *.devs.futuro.pl 13.02.02, 22:08
                    smieszny jest Twoj list
                  • Gość: szaman Re: SMOLAR ZWOLNIJ STRZYCZKOWSKIEGO IP: 192.168.2.* 14.02.02, 10:54
                    Pieprzenie od rzeczy - tego lubie a tamtego nie.
                    Ja nie lubie kostrzewy, ale wcale nie jestem za tym, zeby go ktos zwalnial.
                  • Gość: yendzula Re: SMOLAR ZWOLNIJ STRZYCZKOWSKIEGO IP: *.toya.net.pl / 10.0.215.* 23.02.02, 09:59
                    sorry..ale to nie jestk kwestia rozstrzygania kto jest "be" a kto
                    jest "cacy"... nie rozpraszajmy sie.... kazdy ma swoich faworytow i
                    porownywanie ich bedzie prowadzic tylko do niepotrzebnego zamieszania..
                    i odciagnie nas od glownego watku...ktorym jest walka z zarzadem...
                    Nie mamy sie klocic..mamy byc razem, mimo roznic..
    • Gość: Krzywak Dwa pytania IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 13.02.02, 21:43
      Czy ktoś z Trójkowiczów wie:
      1.Gdzie można zdobyć tygodniowy program Trójki( włącznie z nazwiskami
      prezenterów)?
      2. Co się dzieje z dawnymi dziennikarzami i prezenterami Trójki?
      Będe wdzięczna za informację.
    • Gość: komo Czytaliście ten list z KRRiTV? IP: 212.160.123.* 14.02.02, 08:49
      to jest straszne, jak ta wladza nami gardzi. my protestujemy, prezes idzie do
      nich i mowi ze jest swietnie a bedzie jeszcze lepiej. i oni daja temu wiare.
      tak po prostu, bo prezes ich zapewnil, ze ma program i ze go przedyskutowal
      (niewazne, ze w towarzystwie wzajemnej adoracji i zastraszonych lub
      niekomptentnych ludzi) i ze ten program jest swietny. i ze nikt nie zglosil
      zastrzezen. to ze my zglaszamy, to jest niewazne. bo my nie
      jestesmy "profesjonalystamy" a "uni sum".

wprawdzie z listu nie wynika ani cwierc konkretu, pod te ogolniki da sie
      podpiac wszystko, ale on swietnie obrazuje stosunek wladzy do obywatela.

"Za istotne uważa się dążenie do silnej interaktywności ze słuchaczem, który
      jest słuchaczem poszukującym z aspiracjami. Podkreśla się dbałość o treść,
      formę, dynamikę audycji prezentowanych na antenie i tymi sposobami prowadzona
      będzie konkurencja z radiami komercyjnymi." - co to znaczy?

gienio burak - jemu sie wszystko uda.

WICE na ULICE!!!!
      • Gość: Tomek list z KRRiTV - króka egzegeza IP: 213.76.149.* 14.02.02, 10:39
        > "Za istotne uważa się dążenie do silnej interaktywności ze słuchaczem,

Czytaj - "ma być więcej konkursów i niezobowiązujących rozmów ze słuchaczami na
        antenie"

> jest słuchaczem poszukującym z aspiracjami.

Czytaj - "I to jest nasz problem. Nie możemy o tym zapominać - ale możemy tego
        słuchacza zmienić. W końcu jak nie będzie miał wyboru to i nas polubi..."

> Podkreśla się dbałość o treść,
        > formę, dynamikę audycji

Czytaj - "programy mają być prowadzone szybko, przez młodych, zdolnych
        prezenterów, w stylu znanym z rozgłośni komercyjnych, które już odniosły sukces,
        a to dzięki recepcie "Letnie granie bez cienia mówienia".

> prezentowanych na antenie i tymi sposobami prowadzona
        > będzie konkurencja z radiami komercyjnymi." - co to znaczy?

Czytaj - "Aby nawiązać walkę z rozgłośniami komercyjnymi musimy osiągnąć ich
        poziom przekazu, bo tylko wtedy konkurowanie ma sens. A my chcemy konkurować".

Any comments? Dla mnie wszystko jasne...

T.
        • Gość: mawi Re: list z KRRiTV - króka egzegeza IP: 212.41.132.* 14.02.02, 13:02
          no i Trojka bedzie musiala zmienic nazwe, bo zaden dresiarz tego nie wlaczy
          dopoki radio gra pod tym szyldem, bo im sie zle kojarzy z kultura ;)

pozdr. dla rocznika '70! (ja tez)
      • Gość: szaman mozna go tu przeczytac IP: 192.168.2.* 14.02.02, 11:01
        Jakby ktos nie mogl sie doszukac, list mozna przeczytac na stronach protestu:
        www.tajniak.nsbi.pl/protest/art028.htm
    • mh2 "Oblicza mediów" - czyżby statek tonął? 14.02.02, 09:21
      We wczorajszych "Obliczach mediów" powiedziano, mniej więcej, coś takiego:
      - W Warszawie na trzy częstotliwości dla radia lokalnego przyznano dwie
      koncesje. Nie było dobrze przygotowanego kandydata na trzecią. Liczącym się
      pretendentem do trzeciej była grupa medialna pod wodzą... Krzysztofa
      Skowrońskiego.
      Czyżby statek pod kierownictwem Dyrektora Laskowskiego aż tak bardzo tonął?

Mirek.
      • eliot Re: 14.02.02, 10:41
        mh2 napisał(a):

> Czyżby statek pod kierownictwem Dyrektora Laskowskiego aż tak bardzo tonął?
        >
        > Mirek.

Statek, niegdys flagowy, rzeczywiscie pojdzie chyba niedlugo na dno,..."drogą na
        Ostrołękę... Niestety "kapitan" Laskowski nie pojdzie za nim, tylko
        jako "fachowiec" zostanie skierowany na "nowy odpowiedzialny odcinek..."
        Koledzy z ukladu nie pozwola zginac.
        Szkoda "Trojki"

Eliot

• Gość: szaman Skowronski IP: 192.168.2.* 14.02.02, 10:59
        O planach odejscia Krzysztofa Skowronskiego do nowej rozglosni bylo pare
        miesiecy dosc glosno.
        • Gość: jacek Re: Skowronski IP: 10.131.130.* 14.02.02, 15:34
          Gość portalu: szaman napisał(a):

> O planach odejscia Krzysztofa Skowronskiego do nowej rozglosni bylo pare
          > miesiecy dosc glosno.
          Żeby tak zechciał zabrać ze sobą Smolara, Laskowskiego, Fijałkowskiego i Wronę to
          może bym go nawet polubił!

• ergil Re: Skowronski 14.02.02, 15:40
            Różne rzeczy można o Skowrońskim powiedzieć, ale chyba aż taki głupi nie jest.
            Taki garb sobie brać. Chłopie, toż jedyne, co można zrobić z gronem
            takich "fachowców", to ich na jarmarkach pokazywać. Ale publiczność w kraju
            mamy wyrobioną - nikt grosza nie da. Ja osobiście bym dopłaciła, żeby ich NIE
            oglądać. I podwójnie, że by nie słyszeć :-)
            E.
    • ergil Słuchacz Trójki - wampirem? nietoperzem? 14.02.02, 15:32
      Wiadomość ze strony protestu www.tajniak.nsbi.pl/protest/

"Powtórka z Rozrywki" będzie miała nowe wcielenie nocą - od poniedziałku do
      czwartku przez pół godziny od 23.30. Kultowa audycja "Teraz Śmieszniej" będzie
      do posłuchania prawdopodobnie niestety tylko raz w miesiącu - w niedzielę przed
      południem."

Cieszycie się?
      A teraz uwaga, delikatni niech zasłonią uszy: K....... MAĆ!!!!!!!!!!!!!!
      I gdzieś mam, że kobiety nie powinny.
      E.

• Gość: jacek Re: Słuchacz Trójki - wampirem? nietoperzem? IP: 10.131.130.* 14.02.02, 15:37
        ergil napisał(a):

> Wiadomość ze strony protestu <a href="http://www.tajniak.nsbi.pl/protest/">www.
        > tajniak.nsbi.pl/protest/</a>
        >
        > "Powtórka z Rozrywki" będzie miała nowe wcielenie nocą - od poniedziałku do
        > czwartku przez pół godziny od 23.30. Kultowa audycja "Teraz Śmieszniej" będzie
        > do posłuchania prawdopodobnie niestety tylko raz w miesiącu - w niedzielę przed
        >
        > południem."
        >
        > Cieszycie się?
        > A teraz uwaga, delikatni niech zasłonią uszy: K....... MAĆ!!!!!!!!!!!!!!
        > I gdzieś mam, że kobiety nie powinny.
        > E.
        Widzę , że moja ramówka zaczyna być wcielana w życie ! Panie Fijałkowski to do
        cholery był tylko żart!!!
        >

• ergil Re: Słuchacz Trójki - wampirem? nietoperzem? 14.02.02, 15:42
          Tak smieszno, że aż straszno. Zartownisie, cholera by ich.
          A ty, Jacku, prorok jaki? Kiedy dymisja pana $?
          E.
          nieustanne WICE - NA ULICĘ!!!
          • adamwisniewski Re: Słuchacz Trójki - wampirem? nietoperzem? 14.02.02, 16:01
            Szkoda, że ta dyskusja już dawno nie jest merytoryczna. Aż dziwne, że podobno
            jesteście słuchaczami wychowanymi na kulturalnej Trójce - tam nigdy takiego
            stylu i języka nie słyszałem.
            Nie dziwię się, że szefowie radia taki ton ignorują - to na pewno nie jest
            tonacja Trójki. Poza tym krytykujecie coś czego jeszcze nawet nie slyszeliście,
            przecież ta nowa ramówka dopiero ma wejść w życie. A może bardzo sie wam
            spodoba, może usłyszycie i o kulturze, i o muzyce i o "wszystkim ciekawym".
            • ergil Re: Słuchacz Trójki - wampirem? nietoperzem? 14.02.02, 16:10
              Ignorują, ignorują... jak to ignoranci.

A skoro dyskusja nie spełnia wymogów... Cóż, nikt tu nikogo na siłę nie trzyma.
              Niektórych (takich od "rodowodów rozporkowych") sami wykopaliśmy. Tego naprawdę
              nie trzeba czytać. Po co się męczyć.
              Zwłaszcza w godzinach pracy.
              (dyg z ironicznym uśmieszkiem)
              Ergil
            • Gość: jacek Re: Słuchacz Trójki - wampirem? nietoperzem? IP: 10.131.130.* 14.02.02, 16:45
              adamwisniewski napisał(a):

> Szkoda, że ta dyskusja już dawno nie jest merytoryczna. Aż dziwne, że podobno
              > jesteście słuchaczami wychowanymi na kulturalnej Trójce - tam nigdy takiego
              > stylu i języka nie słyszałem.
              > Nie dziwię się, że szefowie radia taki ton ignorują - to na pewno nie jest
              > tonacja Trójki. Poza tym krytykujecie coś czego jeszcze nawet nie slyszeliście,
              >
              > przecież ta nowa ramówka dopiero ma wejść w życie. A może bardzo sie wam
              > spodoba, może usłyszycie i o kulturze, i o muzyce i o "wszystkim ciekawym".

a cóż innego nam pozostało? Z tymi ludźmi nie sposób rozmawiać poważnie! Oni
              niechcą słuchać!!! Jedyne co potrafią to przypominać o konieczności wniesienia
              opłaty za abonament! Najlepiej za cały rok! powiedz mi poco zmieniać ramówkę
              jeżeli ta która przez tyle lat funkcjonowała była dobra! Pisałem już ,że lepsze
              jest wrogiem dobrego. A sądząc po tym co słyszymy z anteny nie zanosi się na
              poprawę bo i kto ma realizować owe zmiany! Przeciez duża część ludzi tworzących
              niepowtarzalny klimat programu 3 już od dawna tam nie pracuje!!! A ci którzy
              jeszcze tam zostali też niewiadomo jak długo będą mogli cieszyć nasze uszy i
              naszą duszę! (poeta jakiś ze mnie czy co)
              pozdr.
              • Gość: Jarek Re: Słuchacz Trójki - chce być nim nadal, ale.... IP: *.krakow.eco.pl 14.02.02, 17:18
                > adamwisniewski napisał(a):
                > Szkoda, że ta dyskusja już dawno nie jest merytoryczna.
                Przesadza Pan, zdecydowanie. Poza tym jest to forum publiczne. Trudno, zeby
                słuchacze toczyli hipermerytoryczne rozważania na temat "co-jak-kiedy" - za to
                pieniądze (i to niemałe) oraz nowe Alfy Rome biorą członkowie Władz Radia. Co z
                tego wychodzi - można usłyszeć na antenie.
                > podobno jesteście słuchaczami wychowanymi na kulturalnej Trójce
                > - tam nigdy takiego stylu i języka nie słyszałem.
                Dobre! Bardzo dobre! Świetny żart. Polecić konkretne audycje? Przypomnieć, jak to
                reporter na antenie wrzasnął to samo, co Ergil, tylko pełnym tekstem?? Aż uszy
                więdły. Ale z drugiej strony - zastanówmy się na poważnie - chciała
                Trójka "młodzych, wyluzowanych, żywych słuchaczy"?? No to ma, o co chodzi?
                > Nie dziwię się, że szefowie radia taki ton ignorują
                A ja się dziwię, bo pracują w instytucji publicznej i każdy głos krytyki powinni
                brać pod uwagę, a nie ignorować. To nie jest ich prywatny folwark.
                > Poza tym krytykujecie coś czego jeszcze nawet nie slyszeliście,
                > przecież ta nowa ramówka dopiero ma wejść w życie.
                Dokładnie to samo mówiono, kiedy likwidopwano "Tonację" i skracano "Puls" -
                "poczekajcie, będzie nowy, świetny program, poważnie mówiący o kulturze..." i
                takie inne bzdety. Co wyszło? "Słoneczna Trójka", a teraz "Studio". Od dwóch lat
                mamy możliwość obserwacji, co się nam serwuje pod hasłem "nowa ramówka, której
                jeszcze nie słyszeliśmy". I może dosyć?

A co do stylu dyskusji... Mogę tylko powtórzyć za Ergil - za kołnierz nikt tu
                nikogo nie ciągnie, można sobie spokojnie popracować... za okno popatrzeć... na
                boisko... Po co się męczyć czytaniem?
                Jarek
                ------
                j.p.zajaczkowski@interia.pl
                • adamwisniewski Re: Słuchacz Trójki - chce być nim nadal, ale.... 14.02.02, 18:41
                  ojej, ale was te alfy bolą - to się nazywa 'pies ogrodnika", a to wcale nie
                  takie dobre samochody. W pracy nie jestem, za moim oknem nie ma boiska - to
                  gwoli wyjaśnienia. Obawiam się natomiast, że wrzuciliście wszystkie dyrekcje
                  Trójki do jednego wora, bo tak Wam po prostu wygodnie. Lubicie sobie
                  pokrytykować - kilka miesięcy temu przyszli ludzie, którzy chcą naprawić to co
                  ich poprzednicy napsuli, ale uparliście się właśnie teraz protestować. Chyba
                  było więcej powodów do pikietowania, kiedy Trójce słuchalność leciała na łeb,
                  na szyję.
                  Zrobiliście demona z wiceprezesa, a jak sami dobrze wiecie jest tylko wice,
                  poza nim i NAD nim w Zarządzie jest jeszcze kilka innych osób. To naprawdę
                  spiskowa teoria wierzyć tak w jednoosobową siłę sprawczą WICEprezesa.
                  Paranoja niektorych forumowiczów doszła już tak daleko, że według nich wyjazd
                  Marka Wałkuskiego na prestiżową zagraniczną placówkę został spowodowany
                  knowaniami wstętnego wiceprezesa i złej dyrekcji (tylko właściwie której). A to
                  wstręciuchy, tak daleko go wysłali, żeby sobie biedak wyrobił nazwisko jako
                  poważny komentator, a nie wesołek od porannych żartów. Po prostu źli faceci.
                  Manna też omamili ( a może omannili?) - jego audycja nie pasowała do nowej
                  formuły stacji, ale musiał zostać. Kaczkowski zostaje, Strzyczkowski ma własną
                  autorską audycję - cóż to za podstęp tych złych radiowych możnowładców.
                  Czego wy właściwie bronicie, czy w ogóle słuchacie tej nieszczęsnej Trójki, czy
                  tylko lubicie pikietować ?

• ajk Grajmy uczciwie 14.02.02, 19:58
                    No to grajmy w otwarte karty. BO coś tu jest nie tak. My na przykład jeszcze nie
                    wiedzieliśmy, że Strzyczkowski ma juz własną audycję. Byliśmy na etapie
                    propozycji. Ale dzięki za informację. Można się powołać w razie czego?
                    O tym, że Mann zostaje też jeszcze nie wiedzieliśmy.
                    Jeśli ma Pan takie świetne informacje - może się pan podzieli kilkoma. A może
                    poda źródło (wiarygodność - fajna rzecz)?
                    A może zrobimy inaczej? Spotkajmy się, posiedzimy przy kawie, pogadamy... Hę?

Poza tym, kto tu mówił o pikiecie, bo ja sobie nie przypominam? Ale może to
                    dobry pomysł? Wpadnie Pan?

I na koniec: niektóre dyrekcje lubiliśmy. Nawet bardzo. Ale dostały kopa od
                    Zarządu. Podkreślam - kopa dostały dyrekcje, choć Pan Wiceprezes Smolar
                    własnoręcznie wyklepywał na komputerku: "Zarząd BIERZE NA SIEBIE PEŁNĄ
                    ODPOWIEDZIALNOŚĆ za osiągnięcia programowe wszystkich anten, PR S.A., stan
                    finansów, ocenę pracowników i współpracowników".
                    A jak przyszło co do czego - kolejne promowane przez Zarząd audycje spadały z
                    anteny ("Słoneczna, "Trzeci do pary"), a kopa dostali podwładni. Którzy, jak
                    mówił w wywiadach np. Michał Olszański - realizowali wytyczne Zarządu.
                    Odwaga cywilna... dotrzymywanie słowa.... piękne cechy, prawda?

Pozdrawiam
                    PS
                    To jak z tym spotkaniem? Mam nadzieję, że Pan - w przeciwieństwie do Zarządu
                    Polskiego Radia - odwagą cywilną dysponuje?
                  • Gość: szaman Re: Słuchacz Trójki - chce być nim nadal, ale.... IP: 192.168.2.* 14.02.02, 20:21
                    panie Wisniewski, ale Gitara i Piorem nie bedzie. Nie bedzie tez Piotra Klatta.
                    Manna tez by nie bylo, gdyby nie to ze troche szumu zobilismy. Przyklady
                    moznaby mnozyc, ale pan chyba tych nazwisk nie kojarzy. Czy pan, panie
                    Wisniewski, slucha w ogole tej nieszczesnej Trojki?
                  • Gość: KOLIBER Re: Słuchacz Trójki - chce być nim nadal, ale.... IP: 149.156.12.* 18.02.02, 01:25
                    WIDOCZNIE JESTES BUCY W ZARZĄDZIE I JEŹDZISZ TA ALFA ZA MÓJ ABONAMENT.
                    NA RAZIE TYLKO SLUCHALNOŚĆ SPADŁA.
                    oD WURZUCENIA KACZORA Z DYREKTORSTWA NASTĘPUJE UPADEK TRÓJKI. jedyna pozytywna
                    zmiana to brak przemądrzałej Pani Semkowicz
                    adamwisniewski napisał(a):

> ojej, ale was te alfy bolą - to się nazywa 'pies ogrodnika", a to wcale nie
                    > takie dobre samochody. W pracy nie jestem, za moim oknem nie ma boiska - to
                    > gwoli wyjaśnienia. Obawiam się natomiast, że wrzuciliście wszystkie dyrekcje
                    > Trójki do jednego wora, bo tak Wam po prostu wygodnie. Lubicie sobie
                    > pokrytykować - kilka miesięcy temu przyszli ludzie, którzy chcą naprawić to co
                    > ich poprzednicy napsuli, ale uparliście się właśnie teraz protestować. Chyba
                    > było więcej powodów do pikietowania, kiedy Trójce słuchalność leciała na łeb,
                    > na szyję.
                    > Zrobiliście demona z wiceprezesa, a jak sami dobrze wiecie jest tylko wice,
                    > poza nim i NAD nim w Zarządzie jest jeszcze kilka innych osób. To naprawdę
                    > spiskowa teoria wierzyć tak w jednoosobową siłę sprawczą WICEprezesa.
                    > Paranoja niektorych forumowiczów doszła już tak daleko, że według nich wyjazd
                    > Marka Wałkuskiego na prestiżową zagraniczną placówkę został spowodowany
                    > knowaniami wstętnego wiceprezesa i złej dyrekcji (tylko właściwie której). A to
                    >
                    > wstręciuchy, tak daleko go wysłali, żeby sobie biedak wyrobił nazwisko jako
                    > poważny komentator, a nie wesołek od porannych żartów. Po prostu źli faceci.
                    > Manna też omamili ( a może omannili?) - jego audycja nie pasowała do nowej
                    > formuły stacji, ale musiał zostać. Kaczkowski zostaje, Strzyczkowski ma własną
                    > autorską audycję - cóż to za podstęp tych złych radiowych możnowładców.
                    > Czego wy właściwie bronicie, czy w ogóle słuchacie tej nieszczęsnej Trójki, czy
                    >
                    > tylko lubicie pikietować ?
                    >

• ergil Ej, ej, luzu troche! 19.02.02, 18:25
                      Spokojniej = przyjemnej
                      I bez licytyacji redaktorów może?
                      (dyg)
                      E.
                      • Gość: *** Re: Ej, ej, luzu troche! IP: *.citysat.com.pl / 172.16.0.* 16.08.03, 23:37
    • ajk (11) Wiceprezes Smolar powiedział..... Post 500 14.02.02, 19:44
      Pan Wiceprezes Smolar powiedział:
      "Kierownictwu Radia, jak i Dyrekcji Programu 3 nie chodzi o banalizację i
      komercjalizację anteny. Zmiany dostosowują układ pasm oraz audycji (czas
      nadawania, tematyka, charakter, dynamika, sposób prowadzenia itd.) do trybu
      podstawowej grupy odbiorców. Wiemy, że >>porządkowanie<< ramówki irytuje
      niektórych - bo niewielu - słuchaczy, ceniących sobie swoje przyzwyczajenia i
      sympatie. Dla innych jest to sygnał >>uwzględniamy Wasze oczekiwania i
      potrzeby<<."
      Z oficjalnego listu do słuchaczki (dostępny na stronie
      www.tajniak.nsbi.pl/protest/)

- "Nie chodzi o banalizację i komercjalizację anteny"
      Wywalenie audycji o książkach, muzyce poważnej, filmowej, skrócenie jazzu i
      zastąpienie ich "Słoneczną Trójką" i "Studiem" (nie tylko skalkowanymi ze
      stacji komercyjnech,, ale nawet prowadzonych przez ludzi stamtąd) to nie jest
      komercjalizacja i banalizacja anteny. Absolutnie. Tylko co, jeśli można
      wiedzieć??

- ">>porządkowanie<< ramówki irytuje niektórych - bo niewielu - słuchaczy"
      Jasne. Wg wypowiedzi Pana Wiceprezesa wszyscy jesteśmy jedną i tą samą osobą.
      Podpisy na stronie "Tajniak" wzięły się z powietrza. Ktoś za nas oszukał także
      redakcję "Wprost", podając się zapewne za Krzysztofa Daukszewicza i
      umieszczając tam własny felieton. A zresztą, cóż to znaczy "niektórych - bo
      niewielu - słuchaczy" wobec jednego ale taaaaaaaakiego Wiceprezesa
      W sprawie "ilu" odsyłam do podpisów na stronie
      www.tajniak.nsbi.pl/protest/, do skrzynek mailowych i pocztowych
      Polskiego Radia (państwo radiowcy! ile było tych protestów??), gazet itd.

- "Zmiany dostosowują układ pasm oraz audycji do trybu podstawowej grupy
      odbiorców"
      Któż jest ta podstawową grupą odbiorców? Ci, których Pan Wiceprezes chce
      dopiero przyciągnąć, czy ci, którzy Trójki słuchają od lat. Na logikę - ci
      drudzy. Ci drudzy - protestują, bo robi im się z radia sieczkę. "Dostosowują"?
      Logicznie rzecz biorąc - nie.
      Ale kto ośmieli się wystąpić z logiką wobec Pana Wiceprezesa?

- "uwzględniamy Wasze oczekiwania i potrzeby"
      Ręce opadają. Poległem. Zaniemówiłem.
      Ludu!! Uzwględniamy Twoje potrzeby!! Ty, ludu, nawet nie wiesz, że je masz.
      Jeżeli wiesz - nie wiesz jakie. Jeżeli wiesz - mylisz się. Tylko Wiceprezes
      Smolar wie, jakie masz, ludu, potrzeby. I je uwzględnia
      A może by tak łaskawie nie uwzględniać? Może wszystko wróciłoby do normy?

CDN
      • Gość: szaman Re: (11) Wiceprezes Smolar powiedział..... Post 500 IP: 192.168.2.* 14.02.02, 20:28
        Bo to jest tak. Ludek protesuje i mowi: nie podoba nam sie to, to tamto i
        jeszcze to.
        Wtedy pan i wladca wychodzi przed ludek i mowi: alez ludu moj, ja dbam o ciebie
        i wlasnie postanowilem przeprowadzic reformy, zeby ci bylo lepiej. Dostrzegam
        twoje niezadowolenie i w ogole.

No i ludek nie ma juz na co narzekac. Choc nic sie nie zmienilo i nie zmieni.
        • ajk Re: (11) Wiceprezes Smolar powiedział..... 14.02.02, 20:45
          No chyba, że Pan Wiceprezes wyznaję teorię Brechta: "Skoro naród się nie
          sprawdził, trzeba sobie wybrać inny naród".

Ale na to nie poszli nawet nasi "dawni władcy"... Cóż... postęp...
          AJK
    • janzdziarski Kultury osobistej nie da sie z 3 wyrugowac 14.02.02, 20:47
      Okazuje sie, ze kolejna silna strona radiowej 3 jest kultutura osobista i takt
      prezenterow. Lekcji w tym wlasnie wzgledzie udzielila mi znana wszystkim
      sluchaczom Pani HMG, za co Jej moge tylko serdecznie podziekowac. Okazuje sie,
      ze wad, o ktore ja posadzilem (przyznaje, ze byla to tylko prowokacja) nie
      posiada, lecz ma wiele zalet, ktore zasluguja na kazde prezydenckie
      odznaczenie. Zapewniam wszystkich wypowiadajacych sie na Forum, ze nasze glosy
      maja sens, bo sa przez naszych kochanych prezenterow czytane. Wiec do
      klawiatury, tylko z sensem i bez wyglupow i pomylek.
      • ajk Re: Kultury osobistej nie da sie z 3 wyrugowac 14.02.02, 20:55
        Święte słowa w tytule, święte słowa w treści.
        Szkoda, że tacy ludzie siedzą na Wyspach. U nas ich brakuje. Na szczęście mozna
        korzystać z internetu :-)
        Dziękuję. Pozdrawiam.
        AJK
        • dyrektor3 Re: Kultury osobistej nie da sie z 3 wyrugowac 14.02.02, 21:41
          cześć AJK, fajnie, że juz znowu jesteś. Nie było Cie kilka dni, ale dlaczego
          nawet nie słuchałeś radia. Nie wiesz w związku z tym, że Mann nie odchodzi, a
          propozycja dla Kubulka juz dawno została upubliczniona - również przez niego
          samego. AJK, a od kiedy to szkoda Ci "Słonecznej".
          Zwalniam Cię z tego Forum dyscyplinarnie.
          • Gość: szaman Re: Kultury osobistej nie da sie z 3 wyrugowac IP: 192.168.2.* 15.02.02, 00:59
            Ale za to Muzyka i Piorem wyleci. I Klatt tez. A Mann
            nie wylecial tylko dlatego, ze narobilismy szumu. Warto
            o tym pamietac i nie wyobrazac sobie, ze to dyrekcji w
            tym zasluga.
            • ajk Powtórzę - grajmy uczciwie 15.02.02, 14:30
              Jednemu z "dobrze poinformowanych" Panów juz zaproponowałem spotkanie. Bez
              odpowiedzi. Teraz proponuję spotkanie temu, kto podpisywał się "dyrektor3".
              Lubię spotykać "dobrze poinformowanych". Zwłaszcza, jeśli wiedzą, więcej od
              mnie. Dowiedzieć się można wiele...
              Jeżeli więc Pan "dyrektor3" ma odwagę cywilną - bo na razie ma odwagę tylko
              anonimowo - to proszę bardzo. Wypijemy kawę, pogadamy, PRZEDSTAWIMY się sobie..
              OK?
              Na razie zaś prowadzimy rozmowy z portalem "gazeta.pl" w sprawie odejścia na
              tym wątku od zasady ukrywania numerów serwerów przy logowaniu się. Nie tylko
              od "teraz" ale także wstecz. Ochrona danych osobowych tu nie obowiązuje (serwer
              to nie osoba), wszyscy przecież lubimy jawność i niczego się nie wstydzimy,
              prawda??
              To będzie taki nasz maleńki wkład w jawność życia publicznego i kulturę
              dyskusji.
              Z nadzieją na którą
              pozdrawiam

• Gość: SKP Program Pikiety 16 lutego - to juz jutro IP: *.wat.sdi.tpnet.pl 15.02.02, 13:10
      Witam serdecznie!
      Zgodnie z wczesniejszymi zapowiedziami w sobote 16 lutego pod budynkiem
      Polskiego Radia przy ul. Mysliwieckiej 3/5/7 odbedzie sie pikieta polaczona ze
      sluchaniem audycji, zbieraniem podpisow, rozdawaniem ulotek..
      Chetnych do uczestniczenia prosimy o cieple ubranie sie, obureczne podpisy,
      duzo cierpliwosci i wiele nadziei.

Program spotkania:
      16.00 – 16.05 Publiczne odczytanie tresci petycji do dyrekcji Pr 3 PR
      16.05 – Wlaczenie radia rozpoczecie rozdawania ulotek i zbieranie podpisow pod
      petycja do dyrektora Witolda Laskowskiego
      16.15 – Kawa lub herbata dostepna do konca pikiety
      17.00 – 17.05 Odczytanie oswiadczenia Spolecznego Komitetu Protestacyjnego
      17.00 – Wedrowka do budynku celem zlozenia petycji na rece dyr. Witolda
      Laskowskiego
      18.00 – Proba zorganizowania cieplego posilku
      19.00 – Zakonczenie demonstracji

Spoleczny Komitet Protestacyjny
      wygramy!!!
      • ergil Re: Program Pikiety 16 lutego - to juz jutro 15.02.02, 15:36
        I kulturalnie, proszę społeczeństwa. Bo pewnie znajdą się tacy, którzy będę
        chcieli "dymić". Pamiętajmy, że słuchacz Trójki - to słuchacz inteligentny.
        My nie dymimy - my walczymy o naprawdę ważne i poważne sprawy.
        Ergil
        PS
        WICE - na ulicę!! Choćby do nas - porozmawiać trochę, co?
        • gert Re: Program Pikiety 16 lutego - to juz jutro 15.02.02, 16:19
          Do zobaczenia w Wwie! :))) Nareszcie cos!
          • Gość: Lotek Argument IP: *.tera.com.pl 15.02.02, 17:12
            W "Press" z zeszłego miesiąca zasięg rynku Trójki (w calej Polsce) określono na
            5,3%. W najnowszym "Press" - 5,1%
            W dół, w dół, w dół.
            To na marginesie "fachowców"... przepraszam... WICEfachowców
            Lotek
          • Gość: miros Re: Program Pikiety 16 lutego - to juz jutro IP: 217.99.1.* 15.02.02, 18:23
            Uff! W ostatniej chwili. Dobrze,że wróciłem z wakacji i przeczytałem całą(!)
            dyskusję. Jutro będzie o jedną osobę więcej na Myśliwieckiej. Szkoda tylko, że
            wice-pr. Smolar nie będzie miał odwagi się pojawić. Ale może mu "zatrójemy"
            dobre samopoczucie.
            Howgh!
    • Gość: maharaja Re: Dlaczego z radiowej Trójki eliminuje sie˛ kult IP: *.chello.pl 15.02.02, 17:17
      Szanowny Panie, uprzejmie informuje˛, ze przekaza?am Pan´ski list do
      Wydzia?u Skarg i Wniosków Biura Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji
      Maria Potyn´ska
      Asystent Przewodnicza˛cego Krajowej Rady
      Radiofonii i Telewizji
      -----Original Message-----
      From: Antoni Piekut [aapex@it.com.pl]
      Sent: Sunday, February 10, 2002 8:05 PM
      To: braun@krrit.gov.pl
      Subject: ratowac radiowa Trojke!

Widze potrzebe powolania Komitetu Obrony Trojki- to w skrocie KOT (a w
      rozwinieciu winno wlasciwie byc: Komitet Obrony Trojki przed Prezesem
      Smolarem.)
      Trojka, jaka znamy - umiera. Poddawana jest zabiegom upodabniajacym ja do
      radiostacji komercyjnych. Skutek jest taki, ze traci swoich starych i
      oddanych sluchaczy a nie sadze by zyskiwala nowych - a jesli nawet zyska to
      bedzie to kategoria sluchaczy nastawionych na gladki i latwy przekaz. Trzeba
      niezwyklego tupetu i arogancji zarzadzajacych aby rezygnowac jednym ruchem z
      osobowosci radiowych, ludzi - instytucji, audycji z wieloletnimi tradycjami,
      glosow rozpoznawalnych przez tak duzy odsetek sluchaczy, ze wszedzie na
      swiecie uznaje sie to za ewenement. To byla niezwykla radiostacja z wieloma
      autorskimi programami muzycznymi, prezentujacymi poglebiony repertuar
      waznych wykonawcow, proponujacy sluchaczowi cos wiecej niz wygladzone
      playlisty. Czy naprawde nie ma juz miejsca na takie publiczne radio w 2002
      roku? Zmiany, ktore teraz w Trojce zachodza sa narzucone z zewnatrz przez
      ludzi, ktorzy nieszczesliwym przypadkiem, w wyniku politycznych ukladow,
      obdarzeni zostali taka wladza. Oni kiedys odejda - oby jak najszybciej - ale
      chwilowo skutecznie psuja cos, co budowane bylo przez lata. Trzeba im w tym
      przeszkodzic.
      Antoni Piekut
      aapex@it.com.pl

zob.tez na strone www.tajniak.nsbi.pl/protest/
    • gepe Takie sobie refleksje... 15.02.02, 19:40
      Apel do wszystkich, którym zależy: kochani, jeśli naprawde chcemy, by ktoś
      poważnie zajął się tym wątkiem i np. opublikował fragmenty w 'Gazecie', to nie
      może być sytuacji obrażania kogoś(nawet p. Smolara), używania zwrotów
      nieparlamentarnych itd., bo to po prostu może budzić zażenowanie i zmniejsza
      nasze szanse. My swoje własne wzburzenia jesteśmy w stanie wzajemnie zrozumieć,
      ale dla tych, do których adresujemy nasze postulaty, będą doskonałym
      pretekstem, aby to wszystko do kosza... Pohamujmy, pokażmy, żeśmy prawdziwi
      Trójkowicze, nawet, jeśli druga strona pokazuje daleko posuniętą ignorancję.
      Złośliwości i zgryźliwości są wdzięcznym i wygodnym narzędziem dyskusji, aliści
      jest to broń obosieczna. Bądźmy rzeczowi, jak Wiktor Legowicz i taktowni, jak
      Anna Semkowicz :),a nerwy w konserwy i na eksport! Poza tym zdecydujmy, jakich
      konkretnie argumentów się trzymamy: albo zależy nam na słuchalności Trójki
      (pojawiały się takie) - wtedy musimy niestety przyznać częściową rację
      dyrekcji, że próbuje ja powiększać (no bo próbuje, w kazdym razie tak
      deklaruje), albo opowiadamy sie za radiem elitarnym, które robi bardzo dobre,
      ale i stosunkowo trudne (dla tzw. masowego odbiorcy) audycje, a słuchalność ma
      za nic. Bo jak na razie mamy tu totalny misz-masz (bynajmniej nie trójkowy),
      który także bardzo zaciemnia obraz i nie zachęca do dyskusji tylko do pyskówki.
      Dodam, że ja opowiadam się za druga wersją.

Do adwersarzy: kochani, argumentujecie, że Mann został, że Strzyczkowski
      będzie.... itd. Oczywiscie my się bardzo cieszymy z tych informacji, naprawdę.
      Jeno bardzo nas smuci, też naprawdę, że NIE BĘDZIE już Olejnik, Sztompke,
      Sianeckiego... itd. (wiadomo o kogo chodzi, i tak nie wymienię
      wszystkich 'nieobecnych'), a także NIE BĘDZIE już 'Trzech kwadransów jazzu',
      Klubu folkowego, KLCW... itd. (jak wyżej), ale przede wszystkim to wszystko
      robi sie w stylu, który urąga wszelkim prawidłom. I jeśli ten styl zwiastuje
      poziom 'nowej' Trójki, to sądzę, że nasz alarm i nasze wzburzenie, także
      działania są na miejscu, nawet, jeśli to tylko burza w szklance wody.
      Być może po jakimś czasie okaże się, że jest OK, a nawet jeszcze lepiej, nie
      mniej jeśli nie - to proszę, aby ktoś z Was powiedział, w jaki będzie można
      wrócić do tego, co zostało spaprane. Bo ja uważam, że jak np. Jan Ptaszyn
      dostanie 'propozycję nie do odrzucenia', to podziękuje i już nigdy nie powróci.
      Zdarzają się powroty (i dobrze!), ale to są chyba wyjątki. A obecnie Trójka
      traci filary, legendy i to zarówno jeśli chodzi o ludzi, o audycje, jak i o
      obyczaje, niestety (kto pamięta dobry obyczaj zapowiadania realizatorów
      audycji??). Czy nie można tego nazwać działalnością dywersyjną (jakkolwiek
      śmiesznie to w tej sytuacji zabrzmi)?

Pozdrowienia (osobno dla Piekuta, rany Boskie, Non Stop chyba kilka wieków temu
      czytałem... i Ty jesteś 70 rocznik?? Nie wierzę, musiałbyś w podstawówce już
      pisać :))

gepe
      • janzdziarski Re: Takie sobie...Co to znaczy "elitarne"? 15.02.02, 23:12
        Zgadzam sie z wiekszoscia Twoich propozycji. Jednak uderzylo mnie w Twoim
        liscie slowo "elitarne". To chyba smutne, ze w dzisiejszych czasach inaczej nie
        wypada nazwac stacji, w ktorej sie mowi zamiast belkotac i wrzeszczec i -
        przede wszystkim - w ktorej pracuja ludzie obdarzeni gustem, nie guscikiem.
        Zawsze uwazalem, ze 3 jest dobrze zrobiana, komercyjna (to, w tym wypadku, nie
        jest slowo pejoratywne) stacja radiowa. Elitarne bylo raczej radio Bis, Trojki
        sluchalo sie w akademiku z radiem zlosnionym do granic mozliwosci. Trudno mi
        uwierzyc w az taka dewaluacje slow. Moze dlatego, ze z natury jestem
        sceptykiem? Czy dzisiaj wszystko to co dobre musi byc jeszcze dodatkowo
        elitarne? Oby to nie byla prawda.
        P.S. Kolejna rzecza, ktorej nigdy nie zrozumiem jest trwanie przy swoich
        decyzjach nawet wtedy, gdy okazaly sie one chybione (ktos przeciez panu
        Smolarowi dal prace).
        • Gość: gepe Re: Takie sobie...Co to znaczy IP: 195.216.121.* 18.02.02, 13:41
          OK. Słowo, jak słowo, akurat takie przyszło mi na myśl, a sens o jaki mi chodziło
          podałem dalej. Mogę Trójkę nazwać nawet najbardziej komercyjnym radiem na
          świecie, czy jakkolwiek, ważne, bym mógł tam znaleźć to, co zawsze w niej było
          istotne. A nie 'muzykę z komputera', w tym celu mogę ruszyć gałkę nieco w prawo
          lub w lewo i jest tego na pęczki.

Pozdrawiam - gepe

> Zgadzam sie z wiekszoscia Twoich propozycji. Jednak uderzylo mnie w Twoim
          > liscie slowo "elitarne". To chyba smutne, ze w dzisiejszych czasach inaczej nie
          >
          > wypada nazwac stacji, w ktorej sie mowi zamiast belkotac i wrzeszczec i -
          > przede wszystkim - w ktorej pracuja ludzie obdarzeni gustem, nie guscikiem.
          > Zawsze uwazalem, ze 3 jest dobrze zrobiana, komercyjna (to, w tym wypadku, nie
          > jest slowo pejoratywne) stacja radiowa. Elitarne bylo raczej radio Bis, Trojki
          > sluchalo sie w akademiku z radiem zlosnionym do granic mozliwosci. Trudno mi
          > uwierzyc w az taka dewaluacje slow. Moze dlatego, ze z natury jestem
          > sceptykiem? Czy dzisiaj wszystko to co dobre musi byc jeszcze dodatkowo
          > elitarne? Oby to nie byla prawda.
          > P.S. Kolejna rzecza, ktorej nigdy nie zrozumiem jest trwanie przy swoich
          > decyzjach nawet wtedy, gdy okazaly sie one chybione (ktos przeciez panu
          > Smolarowi dal prace).

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka